Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo vnitra

Holešovští výsadkáři si připomenuli srpnové události před 52 lety.

Holešovští výsadkáři si připomenuli srpnové události před 52 lety

Výročí srpnové invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 je v našem státě výročím navýsost tragickým a smutným. Jenom pro Holešov a jeho občany má toto výročí i další rozměr a charakter, který je hrdinský. Vojáci 7. výsadkového pluku zvláštního určení, umístěného v Holešově, špičkoví výsadkáři, se jako jediní v tehdejším Československu postavili okupační armádě. Sami vyzbrojeni pouze lehkými zbraněmi a ne příliš početní se s nasazením vlastních životů bez váhání postavili tankům, obrněným vozidlům a velké přesile sovětské armády, která se pokusila vynutit přístup do holešovských kasáren. Rota C našich výsadkářů se přesunula do nedalekého lesa, aby odtud mohla začít případné podpůrné operace a zbylá posádka intenzivně prováděla utajený průzkum a sledování sovětských jednotek. Tento otevřený odpor  nezůstal v následující normalizaci bez následků – o rok později byl 7. výsadkářský pluk zrušen, jeho velitelé vesměs kádrově postiženi a vyhozeni z armády. Ale vojáci, kteří prožili nesmírně dramatické události a prokázali velkou statečnost, neztratili mezi sebou kontakt. A v roce 1994 založili Klub výsadkových veteránů Holešov a kromě řady prospěšných aktivit si každoročně připomínají ony dramatické události v srpnu 1968.

Demonstrace proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi v Minsku, 30. srpna 2020

Diktátor má narozeniny. Bělorusové vyšli do ulic na protest proti Lukašenkovi

V centru běloruské metropole Minsku přišly v neděli opět desítky tisíc lidí protestovat proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Ministerstvo vnitra k večeru oznámilo zadržení 140 osob, podle lidskoprávní organizace Vjasna je zadržených na 200. Vše se ale obešlo bez velkého zásahu proti demonstrantům. Protesty s účastí tisíců lidí se podle běloruských webů opět konaly také v dalších městech.

Hlavní budova někdejších Pražských kasáren v Benešově se má do konce roku 2022 stát novým justičním palácem.

Benešov bude mít za dva roky nový a starý justiční palác

Celní, katastrální nebo městský úřad. Právě tyto možnosti využití vojskem rekonstruované hlavní budovy někdejších Pražských kasáren se nabízely poté, co odtud odešla armáda. Éterem létaly dopisy papírové i elektronické, ale to k zisku objektu pro město Benešov nepomohlo. Budovu nakonec přednostně získalo ministerstvo vnitra (MV).

Následky hurikánu Laura v Louisianě

Týdny bez dodávek vody a proudu. Hurikán Laura zpustošil americkou Louisianu

Lidé v americkém státě Louisiana začali s úklidem v oblastech, které tento týden zasáhl hurikán Laura. Místní úřady je ale varovaly, aby počítali s tím, že v současném horkém a dusném počasí budou týdny bez dodávek vody a elektrického proudu. Do Louisiany dnes dorazil americký prezident Donald Trump, který se chystá navštívit i místa zasažená hurikánem v sousedním Texasu, informovala agentura AP.

Policie zadržuje 27. srpna 2020 demonstranta zahaleného ve staré běloruské národní vlajce na náměstí Nezávislosti v Minsku

V rukou policie skončily při protestech v Minsku stovky lidí. Včetně novinářů

V Minsku policie ve čtvrtek zadržela dalších více než 260 lidí, včetně pěti desítek novinářů. Pět osob policisté zatkli v jiných městech. Podle serveru Tut.by o tom dnes informovala nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna. Ministerstvo vnitra ráno oznámilo zadržení 115 lidí. Situace v Bělorusku je podle německé kancléřky Angely Merkelové odlišná NDR v roce 1989, kdy SSSR uvedl, že nezasáhne. Za jiný příklad vývoje označila 1968 v Československu.

Ilustrační foto.

Proč si vedení Znojma najalo advokáta? Nejasnosti trvají dál

Komu z vedení Znojma hrozí trestní stíhání? Proč si znojemská radnice najala externího advokáta? Co vlastně ve vztahu ke Znojmu vyšetřuje policie? Proč ani policie ani vedení Znojma nechce dát veřejnosti jasnou odpověď, co se kolem radnice děje? Otázek kolem Znojmem najatého právníka, specialisty na trestní právo neubývá. Naopak.

Nový předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Jiří Kaucký.

Kaucký je novým předsedou ÚOOÚ. V čele úřadu nahradí Ivanu Janů

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Kauckého novým předsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Na twitteru o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Kaucký se funkce ujme 1. září, jeho funkční období bude pětileté. Návrh na jmenování bývalého státního tajemníka na ministerstvu vnitra do čela úřadu schválil minulý týden Senát.

Roman Janoušek u soudu

Lobbista Janoušek je obviněný kvůli úhradám pojišťoven. S ním další čtyři lidé

Státní zástupce obžaloval podnikatele Romana Janouška a další čtyři obviněné v kauze neoprávněných úhrad od zdravotních pojišťoven pro firmu Chambon. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Podle dříve zveřejněných informací jsou mezi obviněnými také Janouškův blízký spolupracovník Luboš Pašek, další podnikatel Petr Ullrich a lékařka Soňa Peková.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj

Otevřená otázka. Rusko zahájilo vyšetřování hospitalizace Navalného

Ruské ministerstvo vnitra dnes podle agentury TASS informovalo, že zahájilo prověřování v souvislosti s hospitalizací Alexeje Navalného. V západních zemích panuje podezření, že hlavní kritik ruského prezidenta Vladimira Putina byl otráven, a západní politici proto naléhají na Moskvu, aby okolnosti incidentu vyšetřila. Hovořit na toto téma mají dnes ministři zahraničí Evropské unie. Německý ministr zahraničí Heiko Maas dnes vyzval Moskvu, aby na vyšetřování otravy Navalného spolupracovala.

Velitel Městské policie Benešov Radek Stulík (v černém) před monitory kamerového bezpečnostního systému.

Kamer je v ulicích dost, další lídři měst nechtějí

Místo uniforem v ulicích kamery. Tento trend posledního desetiletí je patrný nejen v metropolích. Svůj bezpečnostní kamerový systém využívají i města na Benešovsku. Samotný Benešov, který si první přístroje pořídil díky dotaci ministerstva vnitra, jich má třináct.

Demonstrace příznivců běloruské opozice na náměstí Nezávislosti v Minsku, 25. srpna 2020

Demonstrace v Bělorusku: Policie v úterý zadržela přes 50 lidí, tvrdí opozice

Při demonstracích proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi bylo v úterý v několika běloruských městech zadrženo více než 50 lidí. Podle serveru Tut.by o tom dnes informovala nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna. Spisovatelka Světlana Alexijevičová, kterou si dnes k výslechu předvolali běloruští vyšetřovatelé jako členku opoziční koordinační rady, podle běloruských médií na policii odmítla vypovídat.

Řidiče policejních a hasičských vozů čeká další proškolení.

Řidiče policejních a hasičských vozů čeká další proškolení

Dalších 1 024 řidičů policejních a hasičských vozidel si na plochách polygonu mosteckého autodromu vyzkouší své reakce v krizových situacích. Od začátku září do konce listopadu se pod dohledem instruktorů budou učit, jak svá vozidla co nejlépe, přitom však bezpečně ovládat

Řidiče policejních a hasičských vozů čeká další proškolení.

Řidiče policejních a hasičských vozů čeká další proškolení

Dalších 1 024 řidičů policejních a hasičských vozidel si na plochách polygonu mosteckého autodromu vyzkouší své reakce v krizových situacích. Od začátku září do konce listopadu se pod dohledem instruktorů budou učit, jak svá vozidla co nejlépe, přitom však bezpečně ovládat.

Jeden z nových videozáběrů zachycuje běloruského demonstranta zepředu těsně poté, co byl zasažen. Z hrudníku mu teče krev. Z videí je patrné i to, že on sám nic v rukách nedržel

Smrt demonstranta. Nová videa z běloruského incidentu odhalují, jak k ní došlo

Prvním mrtvým během běloruských protestů se stal demonstrant Alexandr Tarajkovskij, jenž zemřel 10. srpna v Minsku kousek od stanice metra Puškinská po konfrontaci s bezpečnostními složkami. Podle prvního vyjádření běloruského ministerstva vnitra mu vybuchla v rukou nálož. Tuto verzi okamžitě zpochybnila zveřejněná videa. Běloruský server Euroradio nyní shromáždil všechna videa, která incident zachycují. 

Volby s covidem prošly. Rozhodovat ale budou hlavně ti bez něj

Představme si, že je říjen 2020. A že mám nařízenou karanténu kvůli nákaze koronavirem. Průběh nemoci je mírný, nic mě nebolí. Jsem možná infekční, ale je to dostatečný důvod pro to aby mi stát zabránil volit do krajského zastupitelstva a Senátu? Poslanci včera rozhodli, že nikoliv.

Svatební foto Juliány a Miroslava Lápkových

Komunisté ji znásilnili i vydírali. Přesto ji jeden z nich odradil od sebevraždy

Juliána Lápková pochází z malé vesnice Vřesce nedaleko Tábora. Její rodina tady více než sto let hospodařila na 16 hektarech půdy. Po roce 1948 její otec odmítl vstoupit do místního kolchozu. Celé rodině pak komunisté předvedli, co umí: zavřeli otce, bratra poslali k PTP, Juliánu estébáci vydírali, znásilnili a donutili podepsat spolupráci. Od sebevraždy jí zachránil její budoucí manžel, loajální komunista, předseda odborů správy jáchymovských táborů. Nabídl jí, že ji ochrání a vzal si ji.

Svatební foto Juliány a Miroslava Lápkových

Komunisté ji znásilnili i vydírali. Přesto ji jeden z nich odradil od sebevraždy

Juliána Lápková z Havířova pochází z malé vesnice Vřesce nedaleko Tábora. Její rodina tady více než sto let hospodařila na 16 hektarech půdy. Po roce 1948 její otec odmítl vstoupit do místního kolchozu. Celé rodině pak komunisté předvedli, co umí: zavřeli otce, bratra poslali k PTP, Juliánu estébáci vydírali, znásilnili a donutili podepsat spolupráci. Od sebevraždy jí zachránil její budoucí manžel, loajální komunista, předseda odborů správy jáchymovských táborů. Nabídl jí, že ji ochrání a vzal si ji.

Svatební foto Juliány a Miroslava Lápkových

Komunisté ji znásilnili i vydírali. Přesto ji jeden z nich odradil od sebevraždy

Juliána Lápková z Havířova pochází z malé vesnice Vřesce nedaleko Tábora. Její rodina tady více než sto let hospodařila na 16 hektarech půdy. Po roce 1948 její otec odmítl vstoupit do místního kolchozu. Celé rodině pak komunisté předvedli, co umí: zavřeli otce, bratra poslali k PTP, Juliánu estébáci vydírali, znásilnili a donutili podepsat spolupráci. Od sebevraždy jí zachránil její budoucí manžel, loajální komunista, předseda odborů správy jáchymovských táborů. Nabídl jí, že ji ochrání a vzal si ji.

Svatební foto Juliány a Miroslava Lápkových

Komunisté ji znásilnili i vydírali. Přesto ji jeden z nich odradil od sebevraždy

Juliána Lápková z Havířova pochází z malé vesnice Vřesce nedaleko Tábora. Její rodina tady více než sto let hospodařila na 16 hektarech půdy. Po roce 1948 její otec odmítl vstoupit do místního kolchozu. Celé rodině pak komunisté předvedli, co umí: zavřeli otce, bratra poslali k PTP, Juliánu estébáci vydírali, znásilnili a donutili podepsat spolupráci. Od sebevraždy jí zachránil její budoucí manžel, loajální komunista, předseda odborů správy jáchymovských táborů. Nabídl jí, že ji ochrání a vzal si ji.

Zasedání bezpečnostní rady státu

Už žádné nepokoje. Lukašenko nařídil podřízeným, aby obnovili klid v zemi

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko na závěr zasedání bezpečnostní rady státu nařídil svým podřízeným obnovit klid v zemi, bouřící se proti ohlášenému Lukašenkově vítězství v prezidentských volbách z 9. srpna. Lukašenko v současnosti čelí největším protestům za celých 26 let svého vládnutí v bývalé sovtské republice.

Kontrola řidičů. Ilustrační snímek

Policie přitvrdí. Kvůli neuhrazené pokutě přijdou řidiči o „espézetku“

Policie přitvrdí proti neplatičům pokut za dopravní přestupky. Pokud totiž od července příštího roku zadrží na silnici člověka, který bude mít nedoplatek na sankci za dopravní přestupek a nedostane z něj peníze na místě, bude mu moci na místě odebrat registrační značky. Další možností je řidiče přimět, aby vůz odstavil a dát mu na něj „botičku“. Pokuty ve správním řízení totiž neplatí až šedesát procent hříšníků.

Karel Makoň v záchranné stanici živočichů

Z plynaře zachráncem zvířat. Karla Makoně zná na Plzeňsku každý

/ZELENÁ PRO EVROPU/ Ničení bobřích hrází řeší v posledních týdnech Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. Populace bobra evropského se totiž v posledních letech v Plzeňském kraji začala rozrůstat a dnes už můžeme spatřit téměř u každé řeky tohoto chráněného hlodavce.

Domácí násilí je velký problém, za který se mnoho lidí stydí. A neřeší to.

Integrace do společnosti: Stát bude učit cizince, že domácí násilí je špatné

Vítejte v České republice. Tak zní název krátkého filmu, který bude od příštího roku zahajovat adaptačně-integrační kurzy pro cizince přijíždějící žít do naší země. V nich se mají poučit o zvycích, češtině, ale také problematice domácího násilí. Předpokládá to návrh vyhlášky, kterou poslalo ministerstvo vnitra do připomínkového řízení.  

Panelový dům v Bohumíně následující den po požáru bytu, při kterém v sobotu 8. srpna 2020 zahynulo 11 lidí. Zleva hejtman kraje Ivo Vondrák, ministryně financí Alena Schillerová, šéf krajských hasičů Vladimír Vlček.

Identifikaci obětí z Bohumína řeší genetik i antropolog. Historicky poprvé

Identifikaci obětí sobotního požáru bytu v Bohumíně na Karvinsku řeší speciální tým expertů složený z antropologa, genetika, daktyloskopa, soudního lékaře, dokumentaristy a z vedoucího skupiny Petra Bendla. Šéf skupiny ČTK sdělil, že první část identifikace provádí tým přímo na místě činu ohledáním zemřelých, druhou pak na pitevně.

Běloruští policisté zatýkají opoziční demonstranty v Minsku.

Napětí po volbách v Bělorusku se stupňuje. EU hrozí Lukašenkově režimu sankcemi

V Bělorusku již třetí noc pokračovaly protesty proti průběhu a falšování výsledků nedělních prezidentských voleb, v nichž podle centrální volební komise opět zvítězil autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko. Zásahy speciálních policejních oddílů byly i v úterý večer a během následující noci brutální, jak dokumentují záběry zveřejněné na sociálních sítích. Státní agentura Belta napsala, že v Minsku byli zatčeni koordinátoři protestů a že škody způsobené během nepokojů v hlavním městě dosáhly půl milionu běloruských rublů (4,5 milionu korun).

Ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster.

„Nepřehledná kaše“: hygieniky tepe šéf strážníků, odborář mluví o papalášství

Poněkud bizarní vyústění má kauza, kterou odstaroval (následně zcenzurovaný) příběh pražského strážníka, jehož syn se nakazil koronavirem v nočním klubu Techtle Mechtle. Vypadá to, že oním zaměstnancem městské policie hlavního města, je totiž přímo ředitel Eduard Šuster. Jeho anonymní kritika postupu středočeských hygieniků ohledně testování na covid-19 a následného trasování se nelíbí radnímu pro bezpečnost Petru Hlubučkovi (Spojené síly pro Prahu/STAN). 

Policista se zbraní blokuje 10. srpna 2020 cestu před demonstranty v Minsku

V Minsku se znovu protestovalo. Jednoho z demonstrantů zabila výbušnina

 V Minsku zahynul večer při protestech kvůli falšování výsledků prezidentských voleb jeden z demonstrantů. Mluvčí běloruského ministerstva vnitra na internetu uvedla, že se tak stalo poté, co mu v rukou explodovalo blíže neurčené výbušné zařízení, které chtěl hodit směrem na zasahující policejní speciální jednotky.

Lidé u pietního místa blízko panelového domu ve kterém v sobotu 8. srpna při požáru bytu v jedenáctém patře zahynulo 11 lidí, 9. srpna 2020 v Bohumíně.

Kraj chystá sbírku pro pozůstalé z Bohumína. Přispět může každý

Krajští radní vyslovili upřímnou soustrast pozůstalým obětí tragického požáru v Bohumíně. Shodli se na zřízení veřejné sbírky, jejíž účelem bude zmírnění následků tragédie. Radní doporučili Zastupitelstvu Moravskoslezského kraje, aby na svém jednání 3. září schválilo vklad do této sbírky, a to 100 tisíc korun za každého zemřelého a 50 tisíc za každého, kdo byl při požáru zraněn.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko u voleb.

Běloruské volby vyhrál Lukašenko. Za vítězku se ale prohlásila i Cichanouská

Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla oznámení běloruské ústřední volební komise, že nedělní prezidentské volby v zemi podle předběžných výsledků drtivě vyhrál dlouholetý prezident Alexandr Lukašenko. Cichanouská má výsledek za zfalšovaný, označila se za vítězku a Lukašenka vyzvala k předání moci. Informace o výhře vůdce, který zemi autoritářsky vládne už 27 let, vedla na mnoha místech k demonstracím, proti nimž ovšem tvrdě zasáhly bezpečnostní síly. Lukašenko z organizace protestů proti podobě i oficiálním výsledkům voleb obvinil "loutkovodiče" ze zahraničí, včetně České republiky.

Ilustrační foto. Voda z kohoutku.

Referendum o vodě ve Zlíně bude. Hlasovat se bude souběžně s krajskými volbami

Při podzimních krajských volbách budou mít lidé ve Zlíně současně možnost dát svůj hlas v referendu o vodě. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně (KS Brno), který na konci loňského roku vyhlásil místní referendum na území statutárního města Zlína na základě návrhu přípravného výboru. Deníku informaci potvrdila mluvčí KS Brno Klára Belkovová.  

Ilustrační foto.

Kraj zaplatí bezpečnostní plány

Královéhradecký kraj za více než půl milionu korun nechá vyhodnotit ohrožení škol v kraji případným teroristickým útokem a nechá vypracovat bezpečnostní plány.

Ilustrační foto

Rozhovor o Květné zahradě, jejím smyslu, aktivitách a poslání

Rozhovor s Ferdinandem Raditschem, ředitelem Květné zahrady na Svitavsku, která loni získala speciální cenu ocenění Bílá vrána, kterou uděluje společnost yourchance. Cílem ocenění je poukázat na nesmyslnost předsudků, které máme jako společnost, a představit veřejnosti mladé lidi z dětských domovů a z pěstounské péče jako osobnosti stejně schopné, jako jsou jejich vrstevníci.