Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo vnitra

Jaroslav Hensl

Zvukař Hensl: Nemůžete přece pustit z okna písničku a dostat za to trest

Zvukař Jaroslav Hensl, kterého v listopadu roku 2017 odvezla k výslechu policejní eskorta, protože pustil před mítinkem prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou z okna píseň Modlitba pro Martu, dosáhl vítězství. Soud tento týden pravomocně rozhodl, že policejní zákrok proti němu byl neoprávněný.

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?

Důležité kontakty ke koronaviru

Kam zavolat, pokud má člověk příznaky na nový typ koronaviru? Jaké jsou krizové linky pro lidi, kteří karanténu psychicky nezvládají? Kam se mohou obrátit o pomoc senioři? Deník sestavil přehled nejdůležitějších kontaktů.

Milan Kučera.

Přehledně: Co je krajský úřad?

Milan Kučera, ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje, vysvětluje význam této instituce a popisuje, v jakých oblastech občanům podává pomocnou ruku.

Jaroslav Hensl - Městský soud v Praze projednal 18. října 2019 správní žalobu zvukaře Jaroslava Hensla (vlevo) na ministerstvo vnitra a policii.

Zákrok policie na Zemanově mítinku byl podle soudu nezákonný

Zákrok policistů proti zvukaři Jaroslavu Henslovi, který přehrál na mítinku prezidenta Miloše Zemana píseň Modlitba pro Martu, byl nezákonný. Dnes o tom pravomocně rozhodl pražský městský soud, který tak vyhověl Henslově správní žalobě podané na ministerstvo vnitra.

Jiří Čunek versus Jan Hamáček

Čunek vs. Hamáček. Ostrá rozepře týkající se schválení nové nemocnice graduje

„Žádám Vás, pane hejtmane, abyste se zdržel politického nátlaku a vyhrožování úředním osobám.“ Až k takové reakci se dostal spor ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a zlínského hejtmana Jiřího Čunka. Důvodem jejich poněkud ostré výměny názorů je nedávno schválená stavba nové krajské nemocnice ve Zlíně Malenovicích.

Ilustrační snímek.

Město chce peníze na prevenci

Město Strakonice je zapojeno do Programu prevence kriminality na místní úrovni na rok 2020. V rámci programu je možnost podat žádost o navýšení podpory na mzdy asistentů prevence kriminality.

Volební místnost v Pezinku

Slovenské volby skončí později. Lidé mohou ukončit "zlý sen", uvedl Matovič

Slováci dnes od rána volí nový parlament. Dopoledne svůj hlas odevzdali také lídři dvou nejpopulárnějších politických uskupení a prezidentka Zuzana Čaputová. Politici shodně vybízeli Slováky k účasti na volbách do Národní rady, které oproti plánu skončí o hodinu později, tedy až ve 23:00 SEČ. Důvodem je prodloužení hlasování ve dvou volebních místnostech kvůli úmrtí členky volební komise a jednoho z voličů.

Den Malých obcí v Letňanech

Den malých obcí – informace od nepovolanějších

Kongresový sál výstaviště PVA v pražských Letňanech je dnes již po několikáté hostitelem konference Dny malých obcí, oblíbeného setkání starostek a starostů se zástupci rezortních ministerstev nad aktuálními tématy, které se týkají především menších obcí. Akce, která se vždy uskuteční dvakrát ročně na dvou místech v ČR, se koná již po třiapadesáté.

Bývalá budova Krajské hygienické stanice v Příbrami.

Nemocnice by mohla expandovat. Pomůže premiér?

Oblastní nemocnice Příbram by v areálu 1 mohla rozšířit svou působnost. Jediné, co k tomu potřebuje, je bývalá budova pobočky krajské hygienické stanice. Tu chce nyní Státní zdravotní ústav převést na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Příbramská nemocnice by ale o ni měla zájem.

V pondělí 24. února 2020, byla slavnostně zahájena výstavba nové hasičské zbrojnice v Kostelci na Hané.

Stavba nové hasičské zbrojnice v Kostelci začala. Takto to vypadalo

VIDEO / FOTO / Šatna tři krát tři metry, dosluhující cisterna, garáž z poloviny minulého století. Jednotka dobrovolných hasičů z Kostelce na Hané žije celá desetiletí v nedůstojném provizoriu. Od poloviny příštího roku by se to mělo změnit. Dostanou zbrusu novou a moderní zbrojnici.

Krajský soud v Brně. Ilustrační foto.

Hlasováním o nové nemocnici se bude zabývat krajský soud

Libor Lukáš (bývalý hejtman Zlínského kraje), Jaroslav Bernátek a Lubomír Nečas se obrátili na Krajský soud v Brně. Ten má posoudit, jestli bylo prosincové rozhodnutí zastupitelů o stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích v souladu se zákony.  

Předseda představenstva Oblastní nemocnice Příbram Stanislav Holobrada. Foto:

Zkusíme premiéra požádat o pomoc, řekl Stanislav Holobrada

/ROZHOVOR/ Oblastní nemocnice Příbram nedávno otevřela nové oddělení gynekologie a tento týden ji čeká znovuotevření babyboxu. Na to, co dalšího je v příbramské nemocnici nového, jsme se zeptali jejího ředitele Stanislava Holobrady.

Ilustrační foto.

Policistům ve Volyni budou pomáhat při práci čtyři kamery

Člověk, který vybíral peníze, zapomněl hotovost v bankomatu a jiný si je přivlastnil. Nezodpovědný řidič odjel od dopravní nehody. To jsou případy, které v minulosti policisté řešili v centru Volyně. Od dubna jim při nich bude asistovat nový pomocník – kamerový systém.

Ilustrační foto.

Hasiči dostanou nový automobil

Na nové vozidlo čekají hasiči ze zásahové jednotky Sboru dobrovolných hasičů v Cebivi. Jak informoval ve zpravodaji obce místostarosta Zdeněk Teplý, původně chtěla obec pořídit pouze požární automobil.

Bojmír Hutta byl prvním ředitelem Galerie výtvarného umění v Chebu.

Oslavil by kulaté výročí

Kulaté výročí, 100 let od narození, by ve čtvrtek 20. února oslavil Bojmír Hutta. Byl to významný akademik a umělecký malíř, který se po válce v 50. letech usadil v Chebu.

Ilustrační snímek. Kamerový sledovací systém ve městě

Most i Litvínov se ucházejí o dotace. Chtějí posílit bezpečnost

Rozšíření nebo modernizace kamerového systému, asistenti prevence kriminality, vybavení pro pořádkovou jednotku nebo pobytové výjezdy pro děti z problémových lokalit. Dvě největší města Mostecka chtějí posílit bezpečnost ve svých ulicích. Pomoci jim mají dotační tituly.

Zastupitelstvo Zlínského kraje 17.6.2019. Jiří Čunek.

Vedení kraje znovu hlasovat o nemocnici odmítá, na ministerstvo zaslali dopis

„Považujeme za bezpředmětné, aby bylo o daných usneseních znovu hlasováno či byla Zastupitelstvem Zlínského kraje jakkoli potvrzována,“ vyjádřilo se ve středu vedení Zlínského kraje v oficiálním dopise k výzvě ministerstva vnitra, aby zastupitelstvo znovu hlasovalo o projektu nové nemocnice ve Zlíně.

Ministerstvo dopravy představilo 5. září 2019 fungování elektronických dálničních známek, které začnou platit od roku 2021. Jejich zaplacení budou kontrolovat mimo jiné policisté pomocí kamer ve služebním voze (na snímku)

Elektronické dálniční známky: Nový systém by měl stát 128 milionů korun

Nový systém pro elektronické dálniční známky bude stát 128 milionů korun. Bude propojen s Portálem občana a bude do něj částečně zapracován elektronický obchod, který vzešel z lednové programátorské akce hackaton. Novinářům to dnes řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla před odletem na návštěvu Estonska.

Nehoda autobusu u Blšan.

Žateckým gymnazistům po nehodě autobusu pomůže psycholožka

Na žateckém gymnáziu se vyrovnávají s následky dopravní nehody autobusu, ve kterém jeli žáci školy na lyžařský výcvik do Rakouska. Jejich cesta skončila v neděli 9. února ráno u Blšan na Podbořansku, kde sjel vůz mimo silnici a převrátil se na bok. Jelo v něm celkem 69 lidí, z čehož bylo 56 dětí. Řada z nich utrpěla různá zranění.

Ilustrační foto

Kraj v exekuci kvůli autu? Nenastane a nehrozí, uklidňuje úřad

Středočeskému krajského úřadu hrozí exekuce. S tímto upozorněním přišel ve středu 12. února předseda klubu středočeských zastupitelů STAN Věslav Michalik. „Úřad středočeské hejtmanky nadále tají informace, teď mu kvůli tomu hrozí exekuce,“ konstatoval. 

Ilustrační foto

Kvůli změně dávek přibude lidí na ulici, bojí se úřady

Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na změny v dávkách na bydlení schytává rány ze všech stran. Vedle poměrně hodně medializované kritiky požadavku, aby byl tento typ dávek podmíněn školní docházkou dětí, se vyskytla i řada dalších připomínek.  

Ilustrační foto.

Strážníci v Příbrami opět značí kola syntetickou DNA

Kola a koloběžky jsou často cílem zlodějů. V Příbrami ale jejich krádežím chtějí předcházet, proto je možné si nechat tyto dopravní prostředky označit prostřednictvím forenzního identifikačního značení pomocí syntetické DNA. Příbram se do projektu forenzního značení s pomocí dotace z ministerstva vnitra zapojilo poprvé před dvěma lety.

Komentář Petra Málka: Překročili rychlost, měli by zaplatit

Až sto tisíc korun má vrátit město Dubí zpět řidičům, kteří začátkem ledna dostali údajně neoprávněnou pokutu od dubských strážníků na průtahu v Srbicích za překročení povolené rychlosti. A to i přesto, že skutečně porušili předpisy, když v obci jeli rychleji, než měli.