Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo vnitra

Kontroly na hranicích. Ilustrační snímek

Změny na hranicích: kdo bude moci vycestovat, jak je to nově s pendlery

Vláda takzvaným pendlerům zkrátila v době koronavirové pandemie minimální pobyt v zahraničí ze tří na dva týdny. Výjimku z pravidla rozšířila na pracovníky kritické infrastruktury. Přinášíme vám odpovědi na čtyři nejdůležitějších otázky ohledně změn u vycestování.

Město Nový Jičín, ilustrační foto

V obcích na Novojičínsku celkově přibylo obyvatel

Přestože měl okres Nový Jičín podle údajů zveřejněných Ministerstvem vnitra České republiky k 1. lednu 2020 ve srovnání s 1. lednem 2019 o 252 obyvatel méně, v obcích celkově obyvatel přibylo.

Zasedání zastupitelstva Benešova.

Schůzi zastupitelstva města na síti chystají jen ve Voticích

Zatímco někde se politici scházejí covid-necovid v jedné místnosti třeba i ve třinácti lidech, ti komunální z Benešovska nařízení ústředních orgánů respektují. Také proto se konala zatím poslední schůze benešovské městské rady donedávna nepředstavitelným způsobem.

Dobrovolní hasiči ze Železnice si v těchto dnech převzali novou cisternu za sedm milionů korun.

Cisterna je doma. Jmenuje se Dana

Jedna dobrá zpráva přišla od dobrovolných hasičů ze Železnice, kteří si v těchto dnech převzali novou cisternu za sedm milionů korun.

Online přenos. Ilustrační foto

Zastupitelé k jednání využili moderní technologie

Město Králův Dvůr musí i nadále kvůli vládním opatřením proti šíření nového typu koronaviru hospodařit v rámci takzvaného rozpočtového provizoria. Rozhodli o tom zastupitelé města při mimořádném zasedání. Podle starosty města Petra Vychodila investice ohrožené nejsou.

Ochranné masky CM-5 a CM-6.

Stovky masek ušetří krajským nemocnicím respirátory

/FOTOGALERIE/ Mimořádnou radost z dodávky osobních ochranných prostředků pro zdravotníky, kterou v pátek 3. dubna obdržel kraj od ministerstva vnitra řešícího z podstatné míry zásobování pomůckami pro účinný a bezpečný boj s koronavirem, projevila středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Byť se poskytnutý materiál počítá ve stovkách kusů - a nikoli na statisíce, jak je nyní naštěstí už běžné u jiných dodávek.

Distribuční místo

Do ambulancí i domovů seniorů míří kvanta respirátorů a roušek

Velký rozvoz materiálu určeného pro uplatnění na středočeské frontě války proti šíření koronaviru ohlásila ve čtvrtek 2. dubna odpoledne hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Na twitteru uvedla, že jde o velké objemy, které už v pátek budou u zdravotníků - míněni jsou v tomto případě ambulantní lékaři - a u poskytovatelů sociálních služeb. 

Česká pošta (ilustrační snímek)

Poštovní datové zprávy nyní uživatelé posílají zdarma

Uživatelé datových schránek mohou po dobu nouzového stavu způsobeného koronavirovou nákazou své zprávy odesílat bezplatně. Vzhledem k situaci je totiž žádoucí, aby lidé maximálně využívali možností elektronické komunikace místo listovních zásilek a osobních návštěv pošt, úřadů a dalších institucí.

Ilustrační foto

Pozitivní test na koronavirus má v kraji 222 lidí. Vážně nemocných je osm

Osmého pacienta s Covid-19 ve vážném stavu přijala ve středu anesteziologicko-resuscitační klinika Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Na jižní Moravě bylo ke čtvrtečnímu ránu 222 lidí pozitivně testovaných na nový typ koronaviru. Během noci do kraje dorazily další ochranné prostředky pro zdravotníky z centrální distribuce ministerstva vnitra.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)

Jednal krizový štáb. Hamáček ustanovil skupiny, budou řešit pomůcky i ekonomiku

V úterý krátce před polednem jednal Ústřední krizový štáb, jehož se poprvé účastnil Jan Hamáček (ČSSD) jakožto jeho nový předseda. Na jednání se probíralo především rozdělení kompetencí, štáb se bude scházet jednou týdně. Za první úkoly si Hamáček stanovil pokračování dodávek ochranných pomůcek pro boj proti šíření epidemie koronaviru nového typu a řešení situace v domovech seniorů, kteří jsou nejzranitelnější skupinou.    

Na kostele svaté Ludmily a náměstí Míru zavlály české vlajky.

Beata Rajská šila obří symboly naděje. Vlajky zdobí pražský kostel

Národní vlajky nadměrných velikostí jako symbol české státnosti, připomenutí výročí i výraz naděje se rozhodli vyvěsit v Praze 2. Čtyřiadvacetimetrové prapory na věžích kostela svaté Ludmily a na Náměstí Míru vznikaly v ateliéru Beaty Rajské ve Žďáře nad Sázavou. K oslavě vzniku vlajky se připojila i iniciativa Jsme v tom spolu.

Ilustrační foto.

Musejí omezit testování na koronavir, docházejí sady

Poté, co krajská nemocnice v severočeském Liberci oznámila, že kvůli nedostatku odběrových sad pro testování na Covid19 byla nucena dočasně pozastavit testování, týž problém začíná řešit i Nemocnice Pardubického kraje. Testovací sady tu zatím mají, zásoby se však rychle ztenčují. Hamáček přislíbil nápravu.

Noční vykládka

Opozice chce prověřit zásoby respirátorů v krajských nemocnicích

Okamžité přepočítání zásob pomůcek chránících zdravotníky v nemocnicích Středočeského kraje před koronavirovou nákazou požaduje za klub krajských zastupitelů opoziční ODS Martin Kupka. K prověření aktuálního stavu vybavení zdravotníků a případné okamžité reakci, pokud zjištění budou alarmující, dal v neděli podnět v souvislosti se svými informacemi z příbramské nemocnice.

Ilustrační fotografie.

Propadlý doklad? Na úřad hned nemusíte

Ani neplatnost nebo ztráta dokladů nemusí být v současné době důvodem k cestě na úřad. Ministerstvo vnitra za nouzového stavu doporučuje odložit cestu pro nové doklady na pozdější dobu.

Distribuční centra jsou připravena

Domovy seniorů překvapí pětadvacet tisíc respirátorů

Příjemné překvapení v podobě neočekávané dodávky prostředků ochrany před koronavirem připravilo v noci na neděli ministerstvo vnitra středočeskému týmu, který přerozděluje ochranné pomůcky zdravotníkům a provozovatelům sociálních služeb.

Domov pro seniory - ilustrační foto

Bez respirátorů. Domovům důchodců stále chybí ochranné prostředky

Některé domovy pro seniory v Česku podle zjištění ČTK zatím stále čekají na dodávku respirátorů, o kterých v pátek informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Přitom senioři patří mezi nejohroženější nákazou koronavirem. Podle Vojtěcha jeho úřad v noci na dnešek poslal domovům 200 tisíc respirátorů jako pomoc ministerstvu vnitra, pod které spadají, než dostane další dodávky ochranných prostředků. Respirátory zatím nedorazily do prostějovského domova seniorů. Dopoledne je nemělo ani několik zařízení na Českobudějovicku a Táborsku, odpoledne je tam ale začal distribuovat Jihočeských kraj.  

Respirátory, které dostali praktičtí lékaři.

Prošlé respirátory z Číny? Ne, jen záměna kódu

Nejsou ty respirátory prošlé? Ptali se někteří lékaři poté, co obdrželi první netrpělivě očekávané ochranné pomůcky dovezené z Číny. Někteří si dokonce začali stěžovat, že u respirátorů od čínského výrobce maximální doba použití vypršela před mnoha lety.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek (na snímku z 6. ledna 2018)

Piráti: Některá opatření proti koronaviru nebyla správně schválena

Vláda podle Pirátů nedostatečně odůvodňuje opatření kvůli koronaviru; zvyšuje tím riziko, že tato opatření soudy zruší. Vláda by měla analyzovat dopady na firmy a na jejím základě jim újmu částečně kompenzovat. V interpelaci na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) to uvedl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Text dnes poskytl ČTK. Podle něj vláda v některých případech postupovala v rozporu s právním řádem.

Krajská nemocnice Pardubice. Ilustrační foto.

Roušek přibývá, i tak ale nejsou zásoby nemocnic dostatečné

Do Česka přiletělo dalších sto tun ochranných pomůcek. Nemocnice v kraji tak začínají být o něco lépe zásobené. Další letadla přistávají v Praze, celkem tak do České republiky z Číny přiletěly už 4 miliony respirátorů FFP2, 15 milionů roušek, 250 tisíc rukavic, 120 tisíc obleků a 80 tisíc brýlí. Bedny z letadel putují do Opočínku, kde je třídí hasiči a rozvážejí je do jednotlivých krajů.    

Kateřina Halamová, sociální pracovnice Centra pro integraci cizinců

Sociální pracovnice: Jedna rouška na osobu nestačí

/ROZHOVOR/ V současné situaci je pro celé Mladoboleslavsko zásadním místem Centrum pro podporu integraci cizinců. Zařízení je v provozu i přes šíření koronaviru, funguje v omezeném režimu, ale pro cizince je i nadále k dispozici. Místní zaměstnankyně, sociální pracovnice Kateřina Halamová pak šije potřebné roušky, kterými vybavuje lidi, s nimiž je v kontaktu.

Řidičský průkaz z roku 2007

Řidiči mohou řídit i s propadlým průkazem

Řešíte konec platnosti řidičského či občanského průkazu? Pak nemusíte nikterak pospíchat s jeho výměnou. Kvůli situaci kolem šíření nového koronaviru, který způsobuje nemoc Covid-19, ministerstvo vnitra udělilo výjimku. Ta platí ovšem po dobu vyhlášení nouzového stavu.

Zdravotníci si přišli vyzvednout respirátory v neděli na krajský úřad.

Lékaři vystáli frontu na respirátory. Dostali tři na osobu

Krajský úřad Jihočeského kraje v neděli rozděloval ochranné respirátory zdravotníkům. Jihočeský kraj v sobotu ráno obdržel dodávku osobních ochranných prostředků, konkrétně respirátorů FFP2. Zásilku pro kraj zajistilo ministerstvo vnitra a její distribuci do kraje zajistili profesionální hasiči. Tyto respirátory si vyzvedli zdravotníci již v neděli.

Radnice v Králově Dvoře.

Králův Dvůr ještě nemá rozpočet. Čeká na další kroky vlády

Některé obce v současné době čekají, zda vláda zmírní přijatá opatření. Pokud dojde k prodloužení krizového opatření týkajícího se zákazu volného pohybu osob, které nyní platí do úterního rána 24. března, pak budou muset starostové zrušit svolaná zasedání. Město Králův Dvůr by tak muselo i nadále fungovat v takzvaném rozpočtovém opatření. Deníku to sdělil starosta města Petr Vychodil.