Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo vnitra

Moravská vlajka. Ilustrační foto

Jsme Moravané, připomenou si vyvěšením vlajky. Zavlaje i na radnicích v Brně

Na radnicích stovek jihomoravských obcí i letos o státním svátku pátého července uvidí lidé vyvěšenou žluto-červenou moravskou vlajku. „Moravská vlajka ve své nejužívanější podobě se stala tradičním symbolem, který spojuje obce i lidi hlásící se k moravské identitě,“ poznamenala první místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová. Obec vyvěšování vlajky iniciuje.

Odposlouchávací zařízení StB ukryté v aktovce, vystavené v Českém centru v Moskvě v roce 2003

Před 75 lety vznikla StB. Seznam jejích mučících technik byl děsivý a obrovský

Dne 30. června 1945 vznikl z výnosu tehdejšího československého ministerstva vnitra Sbor národní bezpečnosti, jehož součástí byla také Státní bezpečnost. Od svého založení fungovala pod plnou kontrolou Komunistické strany Československa (KSČ) a brzy se stala nejobávanější represivní složkou totalitního aparátu. 

Projekt Kouzelný les

Projekt školy v Havlíčkově Brodě získal Evropskou jazykovou cenu Label

Základní škola a Praktická škola U Trojice v Havlíčkově Brodě má dlouhodobé úspěchy v projektech mezinárodní spolupráce eTwinning. V letošním školním roce obhájila titul eTwinningová škola a získala několik cen kvality za své projekty. Jeden z nich, projekt Kouzelný les, byl přihlášen do soutěže o Evropskou jazykovou cenu Label a zaznamenal významný úspěch v podobě zisku tohoto ocenění.

Projekt Kouzelný les

Projekt školy v Havlíčkově Brodě získal Evropskou jazykovou cenu Label

Základní škola a Praktická škola U Trojice v Havlíčkově Brodě má dlouhodobé úspěchy v projektech mezinárodní spolupráce eTwinning. V letošním školním roce obhájila titul eTwinningová škola a získala několik cen kvality za své projekty. Jeden z nich, projekt Kouzelný les, byl přihlášen do soutěže o Evropskou jazykovou cenu Label a zaznamenal významný úspěch v podobě zisku tohoto ocenění.

Ilustrační snímek.

Křivoklátští hasiči se dočkají nové automobilové stříkačky

Křivoklátští dobrovolní hasiči se po dlouhých letech marného snažení konečně dočkají nové cisternové automobilové stříkačky. Městys Křivoklát, který žádá o dotaci již od roku 2011, se na popáté konečně dočkal a v současné době běží výběrové řízení na dodávku stříkačky.

Policie u parku Forbury Gardens v anglickém Readingu, kde došlo k útoku nožem s oběťmi na životech

Tři mrtví a tři pobodaní. Policie vyšetřuje útok v Readingu jako terorismus

Britská policie vyšetřuje sobotní útok nožem v jihoanglickém městě Reading, při němž zemřeli tři lidé, jako teroristický čin. Oznámil to dnes národní koordinátor pro boj s terorismem Dean Haydon. Vyšetřovatelé dosud hovořili o tom, že motiv útočníka je nejasný a že chtějí v tomto ohledu zůstat otevření všem možnostem.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Hamáček: ČSSD ve Sněmovně navržený schodek podpoří

Předsednictvo vládní ČSSD se dnes zabývalo podporou navrženého schodku rozpočtu ve výši 500 miliard korun. Předseda strany Jan Hamáček ČTK sdělil, že sociální demokracie ve Sněmovně vládní návrh změny zákona o státním rozpočtu na letošní rok podpoří. České televizi Hamáček řekl, že vláda zatím nemá jasno, zda bude chtít zákon schválit v režimu legislativní nouze.

Ilustrační foto.

S koronavirem bojuje i technika vyvinutá proti teroristům

Obec Dřetovice u Stehelčevsi na Kladensku ani vesnice Kamenná u Milína na Příbramsku nejsou lokalitami, které by v boji proti koronaviru nějak viditelně vyčnívaly – a přece na tom je něco pravdy. Napovídají tomu alespoň čtvrteční informace Kláry Dlubalové z ministerstva vnitra.

Roušky - ilustrační foto.

Ochranné pomůcky zůstávají prioritou. Stát vypsal zakázky na doplnění zásob

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vypsala dalších osm zakázek pro doplnění ochranných pomůcek do státních zásob. Konkrétně poptává 16 milionů roušek, 1,5 milionu respirátorů třídy FFP2, 256 tisíc ochranných brýlí, 167 tisíc štítů, nebo 62 tisíc rychlotestů. ČTK to řekl předseda správy Pavel Švagr. Hodnota zakázek by se podle informací ČTK mohla pohybovat kolem 420 milionů korun bez DPH.

Novým náměstkem ministra vnitra pro státní službu bude dosavadní náměstek z legislativní sekce ministerstva práce a sociálních věcí Petr Hůrka

Novým superúředníkem jmenovala vláda náměstka Petra Hůrku z ministerstva práce

Novým náměstkem ministra vnitra pro státní službu bude dosavadní náměstek z legislativní sekce ministerstva práce a sociálních věcí Petr Hůrka. Kabinet schválil jmenování nového tzv. superúředníka na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), sdělil ČTK předseda vlády. Hůrka se stane na šest let nástupcem Josefa Postráneckého, který z funkce odešel předčasně 7. dubna. Hůrka nastoupí 1. července. Babiš doufá v to, že Hůrka zefektivní státní správu.

Ilustrační foto. Volby

Teplicko volí senátora. Dnes a zítra vyberou lidé svého zástupce

Prvním dnem dnes v pátek 12. června proběhne ve volebních místnostech od 14 do 22 hodin druhé kolo doplňovacích voleb do Senátu za okres Teplice. Pro voliče, kteří nestíhají v pátek, budou volby pokračovat zítra v sobotu 13. června od 8 do 14 hodin. Do finálového druhého kola minulý týden postoupili Hynek Hanza (ODS) a Zdeněk Bergman (SEN 21). 

Policisté z odboru extremismu a terorismu zasahovali 9. června 2020 v pražském obchodě nakladatelství Naše vojsko.

Kalendář s osobnostmi třetí říše: Policie zasáhla v obchodě nakladatelství

Policisté z odboru extremismu a terorismu dnes zasahovali v pražském obchodě nakladatelství Naše vojsko, které má v nabídce kalendáře s portréty osobností třetí říše pro rok 2021. Uvedl to server iRozhlas.cz. Případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5. Jeho mluvčí Aleš Cimbala serveru Novinky.cz řekl, že případ se týká prodeje uvedeného kalendáře. Kvůli němu podalo několik organizací trestní oznámení na nakladatelství. Kalendář kritizoval i izraelský a německý velvyslanec v ČR.

U otcova hrobu.

Soused našel hrob otce v Rusku

Linec – Před 75 lety zemřel zedník Alois Zachl z Wartbergu hladem v táboře válečných zajatců v Rusku. Po 55 letech našel jeho syn Herbert místo, kde se to stalo, napsaly OÖN ve svém seriálu vzpomínek na konec války.

Zahájí, Waldheim.

Jediné, co přečkalo staletí, jsou zámecké sklepy

/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ V dnešním videovýletě se společně podíváme do míst v těsné blízkosti státních hranic, kde dříve pulsoval život, stála sklárna, hospoda, pivovar, ale také zámek a rodová hrobka.

Polská armáda v Pelhřimovech obsadila obecní pozemek, který patří Slezským Rudolticím. Vojáci se samopaly zakázali Čechům návštěvy česká kapličky.

Nečekané komplikace. Polská armáda zakázala přístup k české kapličce

Ministr vnitra Jan Hamáček konstatoval, že polská strana má na otevření hranic „trošku jiný“ pohled než on. O specifickém pohledu Poláků by mohli vyprávět návštěvníci Osoblažska, kteří chtěli navštívit kapličku v Pelhřimovech. Kaple je jednou z mála pamětihodností Pelhřimov, které jsou místní částí Slezských Rudoltic a leží třicet metrů od řeky Hrozová, která tvoří česko – polskou hranici.  

Polská armáda v Pelhřimovech obsadila obecní pozemek, který patří Slezským Rudolticím. Vojáci se samopaly zakázali Čechům návštěvy česká kapličky.

Polská armáda zakázala přístup k české kapličce

Ministr vnitra Jan Hamáček konstatoval, že polská strana má na otevření hranic „trošku jiný“ pohled než on. O specifickém pohledu Poláků by mohli vyprávět návštěvníci Osoblažska, kteří chtěli navštívit kapličku v Pelhřimovech.

Probační program pomáhá problémovým dětem

Probační program pomáhá problémovým dětem

Brněnský spolek pomáhá dětem, které mají problémy s chováním a mohou se pohybovat na hrazěn zákona. Chce tak zabránit trestnému jednání a dlouhodobým společenským škodám. Právě probíhá finálové hlasování jarní části programu ČSOB Pomáhá regionům, který podporuje veřejně prospěšné projekty ve všech českých krajích.  

Parkování. Ilustrační foto.

Parkovací oprávnění v Praze lze zařídit či prodloužit bez návštěvy úřadu

Novelizací zákona o pozemních komunikacích získaly obce pro účely organizování dopravy na svém území přístup do základních Registrů obyvatel. Praha bude tyto údaje využívat například pro lepší a plnohodnotnější fungování zón placeného stání (ZPS). Řidiči si tak díky této změně mohou vyřídit vydání parkovacího oprávnění nebo jeho prodloužení on-line, bez nutnosti cesty na úřad.

Poslankyně SPD Karla Maříková (na snímku z 26. července 2017)

Sněmovna nevydala Maříkovou ke stíhání za výroky o migrantech

Policie nyní nebude moci obvinit poslankyni SPD Karlu Maříkovou za její výroky o migrantech, které v minulosti napsala na sociální síti. Sněmovna ji dnes k trestnímu stíhání zhruba po tříhodinové debatě nevydala, jak už dřív doporučil mandátový a imunitní výbor. Pro vydání poslankyně hlasovalo pět ze 165 přítomných poslanců. Proti jich bylo 138.  

Hraniční kontrola v Hodoníně. První den uvolnění režimu pro cesty na Slovensko a ze Slovenska.

Na Slovensko i zpět. Lidé mohou na dva dny vycestovat bez testu

/FOTOGALERIE/ Lidem, kteří chtějí z České republiky na Slovensko nebo opačným směrem, stačí od středy pro dvoudenní pobyt jen vyplněný formulář. Ten si cestující mohli od středečního rána vyzvednout na hranicích od slovenských policistů.  

Nakladatelství Naše vojsko vydalo kalendář s nacisty.

Vnitro vypovědělo smlouvu nakladatelství Naše vojsko. Kvůli kalendáři s nacisty

Ministerstvo vnitra vypovědělo smlouvu o nájmu skladu s nakladatelstvím Naše vojsko, které vydalo kalendář s portréty osobností třetí říše, sdělil po včerejším jednání s izraelským velvyslancem v ČR Danielem Meronem ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Dodal, že podobné zboží nemá na pultech českých obchodů co dělat. Pražský magistrát vypověděl v dubnu smlouvu prodejně nakladatelství na Andělu. Na vydavatele již směřuje trestní oznámení a další se chystá.

Nakladatelství Naše vojsko vydalo kalendář s nacisty.

Vnitro vypovědělo smlouvu nakladatelství Naše vojsko. Kvůli kalendáři s nacisty

Ministerstvo vnitra vypovědělo smlouvu o nájmu skladu s nakladatelstvím Naše vojsko, které vydalo kalendář s portréty osobností třetí říše, sdělil po dnešním jednání s izraelským velvyslancem v ČR Danielem Meronem ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Dodal, že podobné zboží nemá na pultech českých obchodů co dělat. Pražský magistrát vypověděl v dubnu smlouvu prodejně nakladatelství na Andělu. Na vydavatele již směřuje trestní oznámení a další se chystá.

Mladé slánské trio Čejka, Krčmář, Dudek

Na ploché dráze dostane před týmy přednost seriál jednotlivců

Letošní plochodrážní sezona byla na svém prahu zastavena vyhlášením nouzového stavu, ale aktuálně se pozvolna začíná dostávat ke slovu. Česká scéna oficiálně otevře brány stadionů sérií čtyř úvodních závodů Přeboru ČR jednotlivců, kteří dostanou přednost před extraligou týmů. První mítink je na programu 3. června na svítkovském oválu v Pardubicích.