Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo vnitra

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr Vojtěch: Nová chytrá karanténa letos vyjde asi na 200 milionů

Nová podoba projektu chytré karantény, který má od pondělí převzít ministerstvo zdravotnictví, by měla letos vyjít zhruba na 200 milionů korun. Zahrnuty jsou v tom náklady na informační technologie a na nové pracovníky, kteří by měli nastoupit do nového odboru ministerstva a na všech 14 hygienických stanic. Dohromady by mělo jít o více než 150 nových pracovníků. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Cestující s rouškami v pražském metru

Rastislav Maďar: Nošení roušek vevnitř může být v některých regionech přísnější

Nošení roušek uvnitř bude možná v některých oblastech volnější nebo přísnější podle epidemiologické situace. Rozhodne se v červnu, řekl ČTK epidemiolog Rastislav Maďar, koordinátor pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví pro uvolňování opatření přijatých jako ochrana před epidemií covidu-19. Od pondělí 25. května končí povinnost nosit roušky venku, jsou-li dodrženy dvoumetrové rozestupy od cizích lidí. V budovách nebo MHD je nošení dál povinné. Výjimky mají děti ve školách či školkách nebo některé profese, například lidé v kancelářích.  

Kopec Tlustec.

Lidé kritizují dohodu s těžaři. Báňský úřad odmítá spekulace

Napětí v Brništi na Českolipsku stoupá s tím, jak se přibližuje místní referendum ohledně dalšího postoje obce k těžbě kamene na kopci Tlustec. Ve středu rozhodli zastupitelé o jeho náhradním termínu, který určili na pátek 19. června. Původně se hlasování mělo konat 15. května, ale kvůli nouzovému stavu ho starosta odložil na červen.

Ilustrační foto.

Dukovanská lékařská pohotovost je odteď pro víc lidí

Od tohoto týdne rozšiřují v areálu dukovanské elektrárny zdravotnické služby pro veřejnost. Nově se tam můžou nechat ošetřit na noční a víkendové pohotovosti lidé z okolí, kteří jsou pojištěnci VZP. Doposud mohli tuto službu využívat vedle zaměstnanců elektrárny jen obyvatelé regionu, kteří byli pojištění u Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra, Oborové zdravotní pojišťovny a Revírní bratrské pokladny.

Na služebně Městské policie v Sedlčanech. Na snímku vpravo velitel Petr Krch.

Sedlčany neuspěly u vedení kraje s dotací na prevenci kriminality

Rada města schválila akční plán pro prevenci kriminality na území Sedlčan pro letošní rok. V brzké době bude celý materiál k dispozici na webových stránkách města. V poslední době se Sedlčany potýkaly například s případem agresivity či nevhodného chování školní mládeže. Vyhláškou pak město například zakázalo kouření u školních budov.

Situace na přechodech státních hranic na Tachovsku.

Otevřete Pavlův Studenec, volají pendleři

Štefan Berki z Tachova pracuje už šest let jako lakýrník v Německu. Dojíždí do Tirschenreuthu, z Tachova to má 28 kilometrů. Ale poté, co byl kvůli koronavirové pandemii uzavřen hraniční přechod v Pavlově Studenci, musí jezdit přes Rozvadov, čímž se mu cesta do práce a z práce prodlouží dohromady o zhruba osmdesát kilometrů.

Před deseti lety, v dubnu 2010, začaly opravy zámku Janovice.

Zámek Janovice před deseti lety

Chtěl bych touto cestou připomenout veřejnosti zajímavé výročí. V dubnu uběhlo 10 let od zahájení oprav havarijní střechy zámku Janovice. Také byl zabezpečený proti vniknutí vandalů a bezdomovců.

Vědci intenzivně zkoumají nový koronavirus.

Zrychlit šetření. Chytrou karanténu převezme ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví by mělo od 25. května převzít chytrou karanténu. Má také navrhnout její další personální zajištění a harmonogram pro nadcházející část Chytrá karanténa 2.0, vyplývá z materiálu, který dnes projednává vláda. O tom, že by ministerstvo mělo celý projekt převzít pod sebe, hovořil v neděli premiér Andrej Babiš (ANO).

Sklad Správy státních hmotných rezerv.

Vláda chce být připravena na možnou krizi. Do rezerv dá pomůcky za miliardy

Vláda plánuje prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) nakoupit do strategických zásob státu pro další možnou krizi miliony ochranných a zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun včetně DPH. Nákup rozdělí na dvě fáze. Vyplývá to z podkladů pro jednání vlády, které má ČTK k dispozici.

Na pardubickém letišti přistál 1. dubna 2020 ruský letoun An-124 Ruslan. Přivezl dalších asi 45 tun zdravotnického materiálu z Číny proti nákaze koronavirem

Šéf NKÚ chce prověřit nákupy zdravotnických pomůcek. Návrh předloží v pondělí

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala v pondělí předloží kolegiu, tedy širšímu vedení úřadu, návrh na zařazení nové kontrolní akce týkající se nákupů zdravotnických pomůcek. Řekl to České televizi (ČT). Výsledky kontroly by mohly být do půl roku, uvedl. O prověření nákupů zdravotnického materiálu a ochranných pomůcek v rámci nouzového stavu Kalu dopisem dříve požádal i premiér Andrej Babiš (ANO).

Prezident Miloš Zeman

Zeman jednal s Hamáčkem o práci rozvědky. Chce se sejít s jejím prezidentem

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) mluvil na dnešní schůzce na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem o fungování Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Ředitel ÚZSI Marek Šimandl se s prezidentem brzy sejde, aby mu mohl práci rozvědky a její priority představit. Hamáček to řekl po jednání novinářům. Zeman před týdnem označil ÚZSI a kontrarozvědku Bezpečnostní informační službu (BIS) za zbytečné.  

Ilustrační foto

Střelba na sídlišti a zraněný policista. Divokou akci v Třebíči rozplétá soud

Třebíčský okresní soud začal projednávat případ, který v Třebíči počátkem roku vzbudil značnou pozornost. Šlo o střelbu za bílého dne na parkovišti mezi bytovými domy uprostřed sídliště Na Kopcích. Žďárští policisté v civilu si 12. února před polednem ve dvou služebních vozech bez označení počíhali na řidiče s kradenou Škodou Kodiaq.

Ilustrační foto.

Vlaky přes hranice nepojedou. Ani tři dny od uvolnění nejsou jasná pravidla

Když v pondělí 4. května večer vláda oznámila, že opět povoluje mezinárodní osobní železniční dopravu, řada lidí měla radost. Těšili se totiž na to, že jim to zkrátí cesty do vnitrozemí. Na to si ale kvůli otevření jen jednoho železničního hraničního přechodu na Děčínsku budou muset ještě počkat.

Z vykládky materiálu na pražském letišti.

Nymburští hasiči pomáhají na letišti s vykládkou ochranných pomůcek

Všechno je jednou poprvé. Je to zajímavá zkušenost. Tak hodnotí poznatky z vykládání letadel z Číny velitel nymburských hasičů Roman Zima. Členové profesionálních sborů z Nymburska už byli několikrát pomoct při vykládce letadel na pražském letišti Václava Havla. Poslední dubnovou sobotu ve tři ráno s pěticí dalších hasičů z našeho regionu vyrazil směrem ku Praze i nymburský velitel.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přichází na tiskovou konferenci po schůzi vlády 4. května 2020 v Praze

Boj s koronavirem po konci nouzového stavu? Ministerstvo chystá dočasný zákon

Ministerstvo zdravotnictví připraví zákon pro boj s koronavirem, který bude mít dočasnou účinnost. Na twitteru to uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO). Mimořádná opatření bude schvalovat vláda. Kabinet tak nadále hledá způsob, jakým zajistit platnost opatření i po konci nouzového stavu, který Sněmovna schválila do 17. května. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) večer v České televizi (ČT) řekl, že dočasný zákon by byl lepší cesta než posílit pravomoci jednoho ministerstva bez kontroly.

Vzpomínka na hokejové mistry.

Vzpomínka na hokejové mistry

/FOTO/ Na konci rychnovských Chaloupek je dům čp. 393, kde žil a měl svoji dílnu kolář Oldřich Šklíba (1902-1982), výrobce hokejek pro československé národní mužstvo v letech 1947-1949. Na brankářskou hůl, s níž na mistrovství světa ve Stockholmu v zimě 1949 hrál legendární Boža Modrý, měl Oldřich Šklíba dokonce patent.

Jaderná elektrárna Černobyl. Ilustrační foto.

Pohlednice z minulosti: Pod radioaktivním mrakem doprovázeli prvomájový průvod

/FOTOGALERIE/ Stačilo neříkat nic nebo přiznat jen to, co se nedalo ututlat. Nebo použít známé ideologické prohlášení o tom, že tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou. Právě v takové atmosféře zářilo i nad Benešovem na jaře roku 1986 radioaktivní nebe po výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu. Na důkaz, že se „nic mimořádného nestalo“ nahnali komunisté do Kyjeva cyklisty na Závod míru.

Pivnice Krček u fotbalového stadionu v Uherském Hradišti.

Mastné pokuty pro „popíječe“ z Krčku platí dál

Šest přestupků z celkového počtu 38 řešených Městským úřadem Uherské Hradiště, by se zřejmě mohlo vyhnout pokutě či jinému trestu. Souvisejí totiž s Městským soudem v Praze zrušenými mimořádnými opatřeními ministerstva zdravotnictví. Na dotaz Deníku to uvedl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Členové Hizballáhu drží vlajky Libanonu a svého hnutí

Jsou to teroristé. Německo zakázalo šíitskou skupinu Hizballáh

Německo dnes na svém území zakázalo Íránem podporovanou radikální šíitskou skupinu Hizballáh a zařadilo ji mezi teroristické organizace. Krok zdůvodnilo tím, že Hizballáh propaguje ozbrojený boj za použití teroristických prostředků a otevřeně vyzívá k násilnému zničení Izraele. Německé úřady odhadují, že šíitská organizace má v zemi kolem 1050 radikálních stoupenců.

Hranice. Polsko. Ilustrační snímek.

Chcete za hranice? V Libereckém kraji to jde jen na dvou místech

V Libereckém kraji zůstávají průjezdné stále jen dva hraniční přechody. Po jednání krizového štábu Libereckého kraje o tom informoval krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Jde o přechod s Německem v Petrovicích a přechod s Polskem v Harrachově. Provoz na nich je plynulý i přesto, že vláda svým čtvrtečním rozhodnutím zrušila zákaz vycestování.

Rychlotest na nový typ koronaviru. Ilustrační foto.

Pendleři ve Strakonicích stáli na testování frontu

V nemocnicích v Prachaticích a Strakonicích se mohou nově otestovat samoplátci bez doporučení praktických lékařů či hygieniků. Toho začali využívat pendleři, kteří test potřebují pro dennodenní dojíždění za prací. Ve Strakonicích podle slov Tomáše Fialy, ředitele nemocnice, rozjeli testování už v neděli, kdy přišlo 36 lidí. „Zájem pendlerů o testování je tak obrovský, že musíme změnit svůj původní záměr o volném příchodu po zaplacení požadované částky. Zájemci se musejí ode dneška objednávat,“ vysvětlil. Lze to přes webové stránky strakonické nemocnice, kde bude umístěn link na objednání.  

Ilustrační foto

Otevření hranic: starostové v příhraničí velký provoz neočekávají

Rozhodnutím vlády mohou Češi od pátku opět překročit hranice. Podle ministra zdravotnictví Adam Vojtěcha je možné vyrazit i na dovolenou. Starostové hraničních obcí ale prudký nárůst cest na sousední Slovensko neočekávají. Také policisté na hraničních přechodech nadále zůstávají. Pro cestování navíc platí jasně daná pravidla.  

Ilustrační fotografie.

Vyhlášku omezující provoz heren zastupitelé odložili

Neratovičtí zastupitelé odložili schvalování vyhlášky omezující provozní dobu heren a kasin na celém území města. "V procesu jejího schvalování by bylo lepší nejdříve prověřit její platnost u ministerstva vnitra a doplnit její zdůvodnění," řekl na jednání zastupitelů vedoucí neratovického živnostenského odboru Jaromír Flígl.

Pokojná demonstrace pendlerů na čerpací stanici na Folmavě na Domažlicku.

Pendlovat? Bez testu to nejde. Dělají je už v Sušici, v Klatovech a Domažlicích

Pendleři se dočkají otevření hranic. Vláda rozhodla, že u nich končí povinnost vycestovat ve čtrnáctidenním cyklu. Pokud pravidelně předloží negativní test na Covid-19, mohou od pondělí za prací každý den. Test si musí zajistit a zaplatit sami; to ale v kraji nabízí zatím jen nemocnice v Sušici, Klatovech a Domažlicích.

Citům se ubránit nedá, rouška nerouška. I když první rouškovaná svatba proběhla na soboteckém úřadě ukázkově, svatebčané se nakonec citům neubránili.

„Rouškované" svatby zabraly i květnové termíny

/FOTOGALERIE/ Roušky, dezinfekce, odstupy, polibek ano, gratulace jen s dezinfekcí. Tak vypadají první „rouškované“ svatby v době koronavirové nákazy a překvapivě je o ně zájem, i když většina snoubenců oddavky odkládá na podzim nebo na příští rok.

Hraniční přechod Cínovec/Altenberg

Pendleři čekají na jasné pokyny. Nevědí, jaké testy na koronavirus mají mít

Pendleři, kteří budou moct jezdit od pondělí do ciziny za prací každodenně, zatím nevědí, jaké testy na koronavirus mají mít a kdo je bude dělat a platit. Čekají na jasný manuál od ministerstev. Největším současným problémem je, že nikde není nic popsáno, pouze na základě nějakých televizních vystoupení různých ministrů policie usoudí to či ono a potom to či ono vyžaduje, a ne úplně konzistentně na všech místech stejně, řekl dnes ČTK Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic zastřešujícího lidi, kteří jezdí za prací do sousedních zemí, z celé ČR.