Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo vnitra

Ilustrační foto

Ani kapku alkoholu. Brňané se přidávají k suchému únoru

Když pivo, jedině nealkoholické. Čtyřiatřicetiletý Martin Sýkora z Brna se ho na celý měsíc vzdal úplně. Už podruhé se zapojil do akce Suchej únor a spolu s dalšími účastníky se zařekl, že za celých devětadvacet únorových dní nepozře ani kapku alkoholu.

Triatlonistka Petra Kuříková během závodu v Karlových Varech.

Moje cílevědomí ve sportu se odráželo i ve škole, říká Petra Kuříková

/ROZHOVOR/ V předchozích dílech seriálu Sportovci a studium byli představeni většinou fotbalisté nebo hokejisté. Tento díl je ale věnován jinému sportu. Triatlonu. Česká reprezentantka Petra Kuříková popisuje, kterak zvládala spojit povinnosti ve škole s triatlonem. „Patřila jsem spíš ke šprtům,“ svěřuje se.

Středočeští hasiči se dočkali zbrusu nové stanice. V Milovicích

Středočeští hasiči se dočkali zbrusu nové stanice. V Milovicích

Velká hasičská sláva se chystá na úterý 11. února v Milovicích na Nymbursku. Bude tam otevřena zcela nově postavená stanice Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Rozšiřování sítě výjezdových základen profesionálních hasičů přitom patří spíše k výjimečným počinům.

Hasiči a policisté cvičně zasahovali s vrtulníkem

Za léta u městské policie šestinásobek platu. Strážníky má v Brně lákat odchodné

/FOTOGALERIE/ Když strážník odchází ze služby do civilu, oceněním jeho dlouholeté práce často bývá třeba jen fotografie se starostou u obecního praporu. Podle některých plánů se to má změnit. Zavedení odchodného má mimo jiné i nalákat nové strážníky do ulic. „Mohlo by přispět k motivaci uchazečů o náročnou práci u městské policie,“ prohlásila brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Fügnerova. Terminál MHD Liberec. Ilustrační snímek.

Na Fügnerce a na náměstí přibydou panoramatické kamery

Terminál MHD ve Fügnerově ulici a náměstí Dr. E. Beneše v Liberci by měly začít hlídat dvě nové panoramatické kamery. Informoval o tom ředitel městské policie Ladislav Krajčík. Město bude chtít na zařízení získat státní dotaci.

Ilustrační snímek

Pozor na nezaplacené pokuty: policie dlužníkům sebere „espézetku“

Neplaťte pokuty, vyhněte se vybodování, nereagujte. Internet jenom hýří „dobře“ míněnými radami, jak se vyhnout finančnímu postihu za dopravní přestupky. Státu došla trpělivost a chystá se proti dlužníkům za volantem přitvrdit. Policisté jim budou moci znemožnit další jízdu.  

Ilustrační fotografie.

Pomáháme vám znát právo: Okradení a ztráta dokladů

Obětí trestného činu se může stát každý, a je proto důležité znát svá práva a být schopen je řádně a včas uplatnit. Deník ve spolupráci s Nadačním fondem Paragraf přináší seriál věnovaný právním informacím k obětem trestných činů.

Kamery. Ilustrační snímek

Velké Meziříčí rozšířilo a zmodernizovalo kamerový systém

Obyvatelé Velkého Meziříčí se mohou opět cítit o něco bezpečněji. Město totiž rozšířilo kamerový systém o novou kameru, která sleduje nábřeží řeky Balinky za budovou městského úřadu. Mimo to byly navíc aktualizovány systémy kamer dohlížejících na sportoviště za Základní školou Školní, na křižovatku ulic Poštovní a Čechova, a také monitorovací pracoviště městské policie.

Ilustrační foto.

Městům na Příbramsku ubývají obyvatelé

Tři největší města na Příbramsku se v posledních letech potýkají s odlivem obyvatel. K 1. lednu letošní roku poklesl počet obyvatel jak v Příbrami, Sedlčanech, tak i v Dobříši, kde naopak v předchozích letech lidé přibývali.

Obyvatele okolí Prahy děsí gang vykradačů domů. Tento snímek z Mirošovic zachytil tři osoby v kuklách krátce před tím, než bylo policii oznámeno vloupání.

Dělají si z policie dobrý den! Občané se bojí gangu zlodějů a chtějí „domobranu“

S každým novým soumrakem přichází v obcích kolem Prahy další nový případ. Také v pátek večer policisté včetně psovodů vyráželi do Chocerad na Benešovsku, kde došlo k vloupání do dvou rodinných domů. Znovu byl v akci i policejní vrtulník. Lidé mají strach, že se gang zlodějů vrátil. Starostové volají o pomoc a občané podepisují petici.

Kamera. Ilustrační foto.

Další kamery ve Znojmě? Názory místní vyjádří v anketě

Modernizaci kamerového systému plánuje vedení Městské policie Znojmo. Jednou z podmínek pro získání dotace, o kterou chce žádat ministerstvo vnitra, je dotazníkové šetření mezi obyvateli, zda mají povědomí o kamerovém systému a jak ho lidé vnímají.  

Hrad Bouzov, tak jak vypadal před sto lety, vytiskli na Univerzitě Palackého. Samozřejmě jeho maketu, která teď bude k vidění přímo na Bouzově.

Jak vypadal Bouzov před 150 lety? Univerzita vytiskla jeho 3D maketu

Hrad Bouzov, tak jak vypadal před "pohádkovou" přestavbou před více než sto lety, vytiskli na Univerzitě Palackého. Samozřejmě jeho 3D maketu, která teď bude k vidění přímo na Bouzově. "Ukazuje podobu hradu před přestavbou z přelomu 19. a 20. století a návštěvníci tak porovnají, nakolik se ta současná liší od podoby před rokem 1895," konstatovala mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.  

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová.

Novela stavebního zákona: Obíhat budou papíry, ne lidé, vzkazuje ministryně

Návrh nového stavebního zákona čelil v meziresortním připomínkovém řízení výhradám. Z regionů dokonce zaznívaly hlasy volající po jeho stažení. Nakonec se premiérovi, resortům pro místní rozvoj a financí, zástupcům samosprávy i hospodářské sféry podařilo dospět ke schůdné variantě vzniku státní stavební správy. „Nebude to žádná akce kulový blesk,“ ujišťuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Asistenti prevence.

Nad klidem v ulicích dohlížejí asistenti

Vzhledem k rostoucí drobné, především přestupkové kriminalitě a vandalismu, se Volarští rozhodli, že se v ulicích města budou pohybovat asistenti prevence kriminality. Od ledna tak místní potkávají ve Volarech Michala Runčáka a Michaela Laciho, kteří vykonávají pozici Asistenta prevence kriminality.

Ilustrační foto

Studium na policejní škole? Dívky o něj mají stále větší zájem, učí se i střílet

„Mezi absolventy naší školy patří například tři policejní prezidenti, ředitel národní protidrogové centrály generál Jakub Frydrych, ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček a další,“ říká Eva Vichlendová zástupkyně pro zahraniční styky, prevenci a propagaci na Vyšší policejní škole a Střední policejní škole Ministerstva vnitra v Holešově (VPŠ a SPŠ MV v Holešově).

Ilustrační foto.

Nevidští pojistí nový vůz

Premiérové letošní zasedání mají za sebou zastupitelé v Nevidě. Odsouhlasili znění dvou vyhlášek (o komunálním odpadu a o místních poplatcích) a žádat budou o dotaci na zpracování územního plánu.

Vandalismus v Ústí nad Orlicí

KOMENTÁŘ: Spor o hakenkrajc

Na národní kulturní památku Roškotovo divadlo v Ústí nad Orlicí nasprejoval kdosi minulý týden hákový kříž. A stejný symbol se objevil i na Kulturním centru.

Ilustrační fotografie.

Bakov změnil vyhlášky o poplatcích

Bakov nad Jizerou mění své vyhlášky. Změny se dotknout vyhlášky o místním poplatku ze psů, z pobytu, za užívání veřejného prostranství, ze vstupného a za provoz systému komunálního odpadu.

Ilustrační foto

Konec dlouhých cest na úřady? Může pomoci faktické bydliště

Statisíce lidí bydlících v reálu jinde, než je adresa jejich trvalého bydliště, se mohou těšit na snazší jednání s úřady. V současnosti se totiž musejí kvůli mnoha věcem, jako jsou například sociální dávky nebo voličský průkaz, obracet na úředníky vzdálené třeba i stovky kilometrů od jejich bytu.

Ilustrační foto

Konec dlouhých cest na úřady? Může pomoci faktické bydliště

Statisíce lidí bydlících v reálu jinde, než je adresa jejich trvalého bydliště, se mohou těšit na snazší jednání s úřady. V současnosti se totiž musejí kvůli mnoha věcem, jako jsou například sociální dávky nebo voličský průkaz, obracet na úředníky vzdálené třeba i stovky kilometrů od jejich bytu.

Na snímku (zprava) primátor Ostravy Tomáš Macura, Klára Dostálová (ministryně pro místní rozvoj) a Zuzana Bajgarová (náměstkyně primátora) na tiskové konferenci, 16. ledna 2020 v Ostravě.

Primátor Ostravy: Chceme, aby nejvyšší stavební úřad sídlil zde

V Ostravě se ve čtvrtek uskutečnila debata s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou k připravované novele stavebního zákona. Na druhé zastávce ministerské „road show“ jí třetí největší město v zemi ujistilo, že bude usilovat o umístění nejvyššího stavebního úřadu na své půdě.

Na několika budovách v Ústí nad Orlicí někdo nasprejoval nacistické symboly.

Hákový kříž, nebo svastika? Podle odborníka záleží na okolnostech

/FOTOGALERIE/ Hákové kříže a nápisy, které neznámí vandalové o uplynulém víkendu nasprejovali na domy, veřejné budovy i soukromé objekty v Ústí nad Orlicí, vzedmuly vlnu vášní na sociálních sítích. Diskutující se však, až na výjimky, nepohoršovali nad zavrženíhodným vandalským činem, ale poněkud překvapivě se začali handrkovat o interpretaci vyobrazených symbolů.

Policie získala prvních 500 škodovek na leasing.

Policie získala prvních 500 škodovek na leasing

Společný důvod k radosti měli ve středu představitelé mladoboleslavské automobilky Škoda Auto a také Boleslavák Jan Hamáček (ČSSD), který je ministrem vnitra. Je jím dodávka 500 vozů Škoda Octavia v civilním provedení po potřeby policejních kriminalistů, jejichž starší automobily se už prý nevyplácí opravovat.

Studentka pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) Daria Kaščejevová.

Filmařka Kaščejevová může získat Oscara a trvalý pobyt v Česku

Studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová (Daria Kashcheeva), jejíž film Dcera byl nominován na Oscara v kategorii krátký animovaný film, může získat trvalý pobyt v České republice. Předtím ale musí získat dlouhodobý pobyt, řekl na tiskové konferenci ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kaščejevová, která má ruské občanství, je nyní v ČR na studijním pobytu. Novinářům řekla, že by v Česku ráda dál pracovala a že ji těší, že může Česko a katedru animované tvorby na FAMU reprezentovat.

Ohňostroj. Ilustrační foto.

Rachejtle v Týně zazáří asi jen výjimečně

Radní v Týně nad Vltavou projednávali budoucí vyhlášku, která by povolila pouštění pyrotechniky pouze na silvestra, Nový rok a při výjimečných událostech. Vltavotýnským obyvatelům totiž vadí neřízené odpalování výbušnin, které je ruší.  

Stavba, bagr - ilustrační foto.

Stavební zákon bude třeba přepracovat, odhaduje Hamáček

Ministerstvo pro místní rozvoj by se podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) mělo pokusit vypořádat všechny připomínky, které se sešly k jeho návrhu nového stavebního zákona. Hamáček to dnes řekl novinářům. Šéf koaliční sociální demokracie je však skeptický k tomu, že se může podařit všechny rozpory odstranit. Spíš očekává, že bude nutné předpis přepracovat.

Ilustrační foto

Konec dlouhých cest na úřady? Může pomoci faktické bydliště

Statisíce lidí bydlících v reálu jinde, než je adresa jejich trvalého bydliště, se mohou těšit na snazší jednání s úřady. V současnosti se totiž musejí kvůli mnoha věcem, jako jsou například sociální dávky nebo voličský průkaz, obracet na úředníky vzdálené třeba i stovky kilometrů od jejich bytu.

Novou hasičskou zbrojnici včera oficiálně otevřeli v Odrách.

VIDEO: Oderští hasiči mají nové zázemí

/FOTOGALERIE/ Necelý rok a půl čekali nedočkavě hasiči v Odrách na novou hasičskou zbrojnici. V pátek 10. ledna se dočkali oni i oderská veřejnost jejího oficiálního otevření.

Vystavené vzorky domácího kysaného zelí

Kysané zelí soutěží, ochutnejte

Proč přijít: Děláte si doma vlastní kysané zelí? Chcete vědět, jak chutná ostatním? Přihlaste se do soutěže. Velká cena o nejchutnější kysané zelí se koná v restauraci Beseda v Dobřanech.

Demonstrace odborářů v Paříži na snímku z 9. ledna 2020

Francouzi demonstrovali proti důchodové reformě. Do ulic vyšlo 450 tisíc lidí

Více než 450 tisíc lidí dnes podle oficiálních statistik demonstrovalo po celé Francii proti důchodové reformě, kterou plánuje zavést vláda. Odboráři zorganizovali více než 200 demonstrací, jimiž chtěli vyslat "silný signál" o nespokojenosti s chystanými změnami. Informovala o tom agentura AFP. Ke čtvrtému dni celostátní "mobilizace" se připojili zaměstnanci železnic a dopravních podniků, učitelé či pracovníci rafinerií. Celkem již protestní akce trvají rekordních 36 dní.