Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo vnitra

Kontroly na hranicích. Ilustrační snímek

Podmínky cestování: Lidé musejí mít platný test, zajistí si ho sami

Ministerstvo zahraničí nadále doporučuje necestovat do zahraničí, přestože je ode dnešního den znovu povolené překročit hranice. Jasné zatím nejsou ani podmínky, které musí občané dodržet při návratu do republiky. Ministr vnitra Jan Hamáček však po jednání Krizového štábu prohlásil, že je na hranicích nutné předložit maximálně čtyři dny starý negativní test, nebo podstoupit povinnou čtrnáctidenní karanténu. 

Ilustrační foto svatba

KOMENTÁŘ: Rouškované ano

Vláda povolila svatby. Od pondělí si mohou snoubenci říci oficiálně ano, ale počet přítomných na obřadu nesmí překročit číslo deset. Tedy i s oddávajícím a matrikářkou.

Lidé v ulicích Přerova. Ilustrační snímek

Nezákonné. Soud zrušil čtyři opatření ke koronaviru, Vojtěch hledá řešení

Soud zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb a maloobchod. Podle rozsudku jsou nezákonná, protože je vláda nepřijala podle krizového zákona. Soudní senát tak vyhověl žalobě experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála, který opatření kritizoval jako svévolná, chaotická a nesrozumitelná. Rozhodnutí pražského městského soudu je pravomocné, ministerstvo si může podat kasační stížnost. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka verdikt soudu potvrzuje, že pouze za nouzového stavu lze přijímat krizová opatření na boj s koronavirem. Ministerstvo zdravotnictví bude hledat řešení, jak vyhovět soudu a současně zachovat opatření, která jsou klíčová pro omezení šíření epidemie.

Vizualizace nové krajské nemocnice

Nová nemocnice? Klíčové rozhodnutí za 8 miliard padne 4. května

Další klíčové rozhodnutí zlínského hejtmanství padne na hlasování naplánované na 4. května. Jak jsme již v úterý informovali, hejtman Jiří Čunek oznámil, že: „Rozhodli jsme se, že budeme na zastupitelstvu Zlínského kraje znovu hlasovat o výstavbě nové nemocnice. Především proto, abychom předešli jakýmkoli pochybnostem.“ Sám je hlavním zastáncem projektu za asi 8 miliard ve Zlíně – Malenovicích vyvolávající vášně na mnoha frontách a který byl schválen vloni v prosinci.

Starosta Třebíče Pavel Pacal.

Zastupitelé dva metry od sebe. Třebíčští je na schůzi osloví z patra

I v době koronavirové krize můžou Třebíčané přijít na zasedání zastupitelstva ve čtvrtek 23. dubna. Bude to však mít své zvláštnosti, na které účastníci jen tak nezapomenou. „Všech sedmadvacet zastupitelů bude v zasedací místnosti jako obvykle, budou ale sedět i u stolů pro vedoucí odborů. Dodrží tak dvoumetrové rozestupy,“ vysvětlil třebíčský starosta Pavel Pacal.

Ilustrační snímek

Vycítí psi koronavirus? Čeští kynologové vyvíjejí metodu na odhalení nakažených

Čeští kynologové vyvíjejí metodu, jak využít speciálně vycvičených psů pro odhalování lidí s onemocněním covid-19. Projekt nazvaný Dog for Doc zahájili na začátku března a mohl by podle nich pomoci zajistit efektivnější testování lidí na přítomnost nového koronaviru. Vedoucím projektu je Gustav Hotový, který byl dříve mimo jiné šéfem českých kynologických záchranářů. Nyní stojí v čele organizace Search and Rescue Czech Republic (SAR CZ).

Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček chce prodloužit nouzový stav. Babiš i opozice k tomu nevidí důvod

Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) stojí za svým návrhem prodloužit opět nouzový stav v Česku. Na svém facebookovém profilu dnes uvedl, že lidé se ke konci stavu nouze upínají, ten však nebude znamenat zrušení všech vládních protiepidemických opatření či konec koronavirové epidemie jako takové. Hamáček uvedl, že si nepřeje, aby se republika vrátila "na začátek", než jeho ministerstvo vnitra převzalo problematiku distribuce ochranných prostředků pro zdravotníky. Opoziční ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a Starostové nevidí k prodloužení důvod.

Ilustrační foto

Matku za synem nepustili

Chtěla jet za synem do Německa, který žije 10 kilometrů od hranic s Českou republikou. Kvůli stavu nouze a uzavřeným hranicím ho už několik týdnů neviděla a trpěla tím.

Jak vypadaly hranice okresu a jak budou vypadat od roku 2021.

Ztráta Holýšovska Domažlicko ochudí, změna je ale stále možná

Odejít či neodejít. To jsou dva názory na přesun Holýšova na Domažlicku a dalších 8 obcí - Bukovec, Čečovice, Černovice, Horní Kamenice, Kvíčovice, Neuměř, Štichov a Všekary - od Domažlického okresu. Nově budou od 1. ledna 2021 spadat pod okres Plzeň-jih. Starostové obcí mají jasno, lidem se ale z okresu nechce.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.

Úřady se vracejí k běžnému fungování - avšak přece jen jinak

Od 20. dubna fungují úřady v plném rozsahu - včetně úředních hodin. To připomíná ministerstvo vnitra ke změně, která bude platit od pondělka. Současně však zdůrazňuje, že nepůjde o plný návrat před dobu koronavirovou. „Jeden úředník na kancelář, odstupy dva metry, primárně elektronická komunikace nebo stojany s dezinfekcí,“ upozorňuje na to, co začne fungovat jinak.

Jan Sviták.

Nedostali jsme nic

Být starostou má jednu nespornou výhodu. Jste přímo a nekompromisně vtaženi do dění okolo Vás a nemusíte si tedy obraz okolního světa skládat z marketingových projevů a mediálních tvrzení.

Svatba. Ilustrační foto

Svatby v době koronaviru: Snoubenci nebudou muset mít roušky, říká ministerstvo

Při menších svatbách povolených od pondělí 20. dubna snoubenci nemusejí mít zakrytá ústa a nos, limit deseti účastníků zahrnuje i oddávajícího a matrikáře. Přítomní mají dodržovat odstup nejméně dva metry, výjimku mají snoubenci a členové jedné domácnosti. Dezinfikovat se musejí ruce podané ke gratulaci a také všechny pomůcky použité při obřadu. Vyplývá to z pokynu pro konání svateb, který dnes na webu zveřejnilo ministerstvo vnitra. Svatby nebyly kvůli šíření nového typu koronaviru povoleny od 16. března.

Do Krajské Nemocnice Liberec dodala společnost Malina-Safety několik setů jednotky CleanAIR­® MedicAER a kukly CA-10.

Ceněný box má stopu z Jablonce. Slouží pro přepravu nakažených

Norsko, Velká Británie, Německo, Dánsko. Všude tam využívají zdravotníci EpiShuttle, což je box, který se díky svým vlastnostem používá pro transport pacientů s koronavirem, především v letecké dopravě. Unikátní box, který je zcela utěsněn před vnějším prostředím, má výraznou jabloneckou stopu.

Šití roušek. Ilustrační foto.

Tisíce roušek jako dar. Kraj Vysočina je posílá do Francie

Poslat partnerskému regionu Grant Est ve Francii darem sedm tisíc kusů látkových a jednorázových roušek rozhodla v úterý rada Kraje Vysočina. Ochranné pomůcky mají alespoň částečně zmírnit jejich současný akutní nedostatek v tamním zdravotnictví.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)

O Velikonocích polevila disciplína, uvedl Hamáček. Očekává nárůst nakažených

V úterý se znovu sešel Ústřední krizový štáb, v jehož čele stojí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten na tiskové konferenci uvedl, že během Velikoc polevila disciplinovanost Čechů v dodržování opatření přijatých kvůli epidemii koronaviru. To se může projevit nárůstem počtu nakažených v nadcházejících dnech. 

Cestující s rouškou na letišti

Lidé mohou vycestovat z Česka. Musí mít ale jasný důvod

Češi mohou ode dneška v nezbytných a jasně odůvodněných případech vycestovat do zahraničí. Do ciziny mohou jet například z pracovních důvodů, navštívit lékaře nebo rodinu. Hranice ale kvůli šíření koronaviru nadále zůstávají uzavřené a stále platí zákaz vstupu cizinců. Podrobnosti o výjimkách zveřejnilo ministerstvo vnitra na svých webových stránkách. Policie všechny osoby při výjezdu i návratu zaeviduje. Lidé, kteří překročí hranice ČR, budou muset až na výjimky do povinné čtrnáctidenní karantény.

Pokojná demonstrace pendlerů na čerpací stanici na Folmavě na Domažlicku.

PODÍVEJTE SE: Pendleři veřejně protestovali, může je ale čekat i trest

‚Netrhejte rodiny, neberte nám práci!‘ ‚Nerozdělujte naše rodiny‘. ‚Jsem pendler, sorry jako!‘ Taková byla některá hesla transparentů pendlerů z Domažlicka. Těch pendlerů, kteří nemohou dojíždět za prací, nevztahuje se na ně výjimka. Svaluje se však na ně vina za rozšíření koronaviru.

V roce 1953 posílil Spartu Karel Gut (vpravo), budoucí klubová legenda.

Sparťanské hokejové tituly, 2. díl: Díval se i soudruh prezident

Hokejoví fanoušci (nejen) v Praze letos přišli o play-off. Sparta, čekající na devátý mistrovský titul v klubové historii už dlouhých třináct let, se znovu nedočkala. Deník se tak rozhodl ohlédnout se v tomto seriálu za předchozími osmi triumfy pražského klubu v nejvyšší soutěži. Pokračujeme v sezoně 1953/1954.

Jiří Blažek s jedním ze svých úlovků.

Není vína bez sluníčka, není tance bez srdíčka, říká rybář a šéf taneční skupiny

Třiapadesátiletý rodilý Znojmák Jiří Blažek je, jak sám říká, křtěný vodou z vranovské přehrady. Láska ke krajině Vranovska i k řece Dyji jej provází celý život. Bývalý policista dnes pracuje v plynárenské společnosti. Kromě rybaření a cestování ho baví především tanec. Je spoluzakladatelem Taneční country skupiny Zuzana, se kterou sbírá dlouhodobě úspěchy v tanečních soutěžích po celé republice.

Zatčení - pouta - ilustrační foto

Vydání zadržených Tchajwanců do Číny není přípustné. Hrozí jim nebezpečí

Česká justice chybovala, když rozhodla o přípustnosti vydání osmi Tchajwanců k trestnímu stíhání do Číny. Podle Ústavního soudu (ÚS) i přes poskytnuté diplomatické záruky existuje riziko, že Čína bude s Tchajwanci zacházet špatně. Městský ani Vrchní soud v Praze riziko přiměřeně nezohlednily, plyne z nálezu, který ÚS zpřístupnil na svém webu. Tchajwanci vzhledem k dalšímu vývoji událostí do Číny vydáni nebyli.  

MČR juniorů a dorostu v atletice se borcům AC Tepo povedlo. Matěj Krsek zářil

Sportovci v karanténě: Krska aby se báli i bankéři

Kladenský deník v době pandemie koronaviru spustil nový seriál „Sportovci v karanténě“. Nahlédněte s námi pod pokličku kladenských sportovců. Co dělají během karantény, jak se udržují v kondici a co je nepříjemná životní situace naučila? Hovořit bude nadějný český atlet Matěj Krsek.

Kolona u hranic se Slovenskem

Slovensko omezilo volný pohyb. Opatření vyvolalo třenice ve vládní koalici

Na Slovensku dnes kvůli koronaviru začalo platit citelné omezení volného pohybu osob. Dodržování nařízení kontrolují policejní hlídky, na silnicích se proto místy vytvořily dlouhé kolony. Opatřením, které potrvá do pondělí, chce vláda utlumit cestování v době velikonočních svátků a zamezit tak rychlému šíření koronaviru. Slovensko na příštích deset dnů také obnovilo hraniční kontroly a umožňuje vstup do země jen přes vybrané přechody. Zavedení policejních kontrol a dalších opatření vyvolalo třenice mezi vládními politiky.  

Kontroly na hranicích. Ilustrační snímek

Změny na hranicích: kdo bude moci vycestovat, jak je to nově s pendlery

Vláda takzvaným pendlerům zkrátila v době koronavirové pandemie minimální pobyt v zahraničí ze tří na dva týdny. Výjimku z pravidla rozšířila na pracovníky kritické infrastruktury. Přinášíme vám odpovědi na čtyři nejdůležitějších otázky ohledně změn u vycestování.

Kontroly na hranicích. Ilustrační snímek

Změny na hranicích: kdo bude moci vycestovat, jak je to nově s pendlery

Vláda takzvaným pendlerům zkrátila v době koronavirové pandemie minimální pobyt v zahraničí ze tří na dva týdny. Výjimku z pravidla rozšířila na pracovníky kritické infrastruktury. Přinášíme vám odpovědi na čtyři nejdůležitějších otázky ohledně změn u vycestování, které se dotýkají nejen příhraničních okresů jižní Moravy.

Kontroly na hranicích. Ilustrační snímek

Změny na hranicích: kdo bude moci vycestovat, jak je to nově s pendlery

Vláda takzvaným pendlerům zkrátila v době koronavirové pandemie minimální pobyt v zahraničí ze tří na dva týdny. Výjimku z pravidla rozšířila na pracovníky kritické infrastruktury. Přinášíme vám odpovědi na čtyři nejdůležitějších otázky ohledně změn u vycestování, které se dotýkají nejen příhraničních okresů jižní Moravy.