Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

OBRAZEM: Broskve dozrávají i na Hané

Mostkovice /FOTOGALERIE/ - S končící sklizní meruněk začínají sadařičesat broskve. „Ve středu začínáme prodávat,“ informoval František Koudelka z ovocných sadů v Mostkovicích. Sklizeň broskví skončív poloviněsrpna.

FOTO: Ovoce dozrálo, palírny již plní první lahve

Náměšť na Hané -Třešně, rybíz, meruňky či jakékoli jiné ovoce si mohou v těchto dnech lidé nechat přeměnit v palírnách v lahodnou kořalku. Většina z nich sice začíná svůj provoz až v srpnu, některé ale – jako třeba palírna „U Jadrníčků“ v Náměšti na Hané – fungují už nyní. Sezona potrvá až do konce dubna příštího roku.

Zpevněná cesta vyvolala rozruch

Kobeřice u Brna /DISKUTUJTE/ - Přes pozemky několik desítek soukromých vlastníků vyrostla zpevněná cesta. Její stavitel ale zapomněl na souhlas všech zúčastněných.

Rozhodnuto: Březolupští dají skejtařům zelenou

Březolupy - Spory obetonový plácek vBřezolupech, který se čas od času stává jablkem sváru mezi příznivci skejtu a fotbalistů, možná vnedalekém budoucnu vyřeší záměr obce na výstavbu víceúčelové plochy.

Rozhodnuto: Březolupští dají skejtařům zelenou

Březolupy - Spory obetonový plácek vBřezolupech, který se čas od času stává jablkem sváru mezi příznivci skejtu a fotbalistů, možná vnedalekém budoucnu vyřeší záměr obce na výstavbu víceúčelové plochy. Tamní radní totiž do projektu na výstavbu celkem tří sportovišť zařadili imenší plochu pro mládež na „jezdících prknech“. Informoval otom starosta Březolup Petr Kukla.

Tuny ledu ničily úrodu. Něco zachránily sítě

Klopina - Vichřice provázená krupobitím, která v minulém týdnu postihla jih šumperského okresu, způsobila akciové společnosti Úsovsko statisícové škody na úrodě višní a rybízu a milionové škody na úrodě jablek.

OBRAZEM: Palírny jsou plné vůně třešňového kvasu

Prostějovsko /FOTOGALERIE/ - Milovníkům ovoce, které prošlo procesem destilace, začala sezona. Do palíren v celém okrese putuje první kvas. „Začali jsme už sedmého července. Momentálně se pálí třešně, kterých je letos opravdu hodně. Za deset dní jsme z nich vypálili skoro sedm set litrů destilátu,“ spočítal Jan Kleiner z Ovocného lihovaru v Žešově.

Úrodu obilovin i ovoce ničí plísně

Rychnovsko/Náchodsko - Náladové počasí a vysoká vlhkost vzduchu představují noční můru pro zemědělce a ovocnáře. Vše se podepíše na sklizních.

Antonín Diepold je už bezradný

Břasy - Smutek, beznaděj, nespravedlnost a trápení. To jsou pocity, se kterými se téměř devadesátiletý invalidní důchodce Antonín Diepold probouzí každé ráno. Důvodem je jeho dlouholetý spor se sousedkou z vedlejší bytovky.

Úroda na Hané po lijácích popraskala a plesniví

Olomouc - Popraskané třešně, poničené meruňky, strupy na jablkách – i takový je aktuální obrázek léta na Hané. Úroda je letos opravdu bohatá, rozmary počasí však přinesly drobným pěstitelům nejedno zklamání.

Změna klimatu přináší zátopy i tropická vedra

Praha - Jihomoravský zemědělec pěstující na svém poli olivy nebo granátová jablka místo tradiční pšenice nebo ječmene. Přestože se to může zdát jako utopie, už za několik let to nejspíš bude realita. Pokud se potvrdí odhady odborníků předpovídající výrazný posun vegetačních pásem. V Česku do roku 2050 stoupnou průměrné teploty až o tři stupně Celsia.

Letošní úroda? Třešně popraskaly, jablek bude málo

Zlínský kraj - Třešně hodně popraskaly a shnily, urodí se imálo jablek a relativně málo trnek. Takovou úrodu letos předpovídají oslovení pěstitelé a zpracovatelé ovoce ve Zlínském kraji. Výjimečně dobře se ale podle nich daří meruňkám.

Destiláty ze Sloupnice mají dobré jméno

Sloupnice - Tradice sloupenské palírny sahá až do začátku minulého století a nezanikla ani v dnešní době. Naopak, destiláty současného provozovatele palírny Jana Pecháčka mají po okolí velmi dobré jméno.

Technické služby jsou jablkem sváru zastupitelů

Moravské Budějovice - Kdo se v budoucnu v Moravských Budějovicích postará o popelnice, sečení trávy, údržbu hřbitova či odvoz fekálií? Na tuto otázku odpoví zastupitelé nejdříve po prázdninách.

Americká kuchyně - to není jen hamburger

Když se řekne americká kuchyně, většina lidí si okamžitě vybaví hamburger, hot dog, hranolky a kolu. Plátek masa vložený do sladké housky, obložený zeleninou, s porcí kečupu či hořčice je skutečně typickým americkým jídlem. Asi nikde na světě se ho nesní více než právě v USA. Ale není to hamburger, co dělá severoamerickou kuchyni zajímavou.

Luxusní zboží Zlíňany neláká, obchody zavírají

Zlín - Prodejny luxusního zboží ve Zlíně krachují. Lidé totiž dávají přednost lacinějším věcem, zvlášť v době hospodářské krize. Právě nedostatek zákazníků byl jednou z hlavních příčin, proč například skončila v obchodním centru Zlaté jablko jedna z nejluxusnějších prodejen Top Store, která nabízela značky jako Dolce&Gabana, Versace, Roberto Cavalli či Galliano.

Gorily jsou vybíravé, narozeninový dort bude samý mls

Zlín /SOUTĚŽ/ - Narozeninový dort z melounů, hroznů, banánů a s mrkvemi místo svíček dostane ke svým pětačtyřicátým narozeninám gorilí samice Judita. Předání se uskuteční v neděli ve 13 hodin ve zlínské zoo u expozice goril.

Závodnici Adélku zdobí nejeden úspěch

Rakovník - Závodnice Adélka Zoubková si teprve před rokem vyzkoušela, jaké to je prohánět buginu v blátě a loužích. Nyní ale jezdí jako velká profesionálka, o čemž také svědčí její výsledky. V neposlední řadě ten ze závodu z tohoto víkendu, kdy v Dolním Bousově skončila na prvním místě.

Za trhání ovoce u silnice hrozí lidem pokuta

Olomoucko -Zastavit u silnice a natrhat si třešně, jablka, hrušky, či jinou pochutinu? Pozor! Můžete dostat pokutu. Správa silnic olomouckého kraje (SSOK), která je majitelem alejí u cest, odprodává tyto stromy zájemcům, kteří si pak očesávají vyrostlé plody.

Uvařte si lahůdky nejlepších českých kuchařů

Prague Food Festival se v posledním květnovém víkendu opět stal i navzdory nepříznivému počasí třídenní oslavou umění nejlepších šéfkuchařů Česka, dobrého piva, vynikajícího vína a míchaných koktejlů. Za tři dny ho navštívilo patnáct a půl tisíce platících návštěvníků.

Grilujeme zdravě a chutně

Pokrmy na přímém ohni připravovali naši předkové především proto, aby se nasytili. Oheň vystřídaly grily a vůně takto připravovaných pokrmů je nepřekonatelná. K létu prostě patří. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, nad nimiž se gurmáni budou rozplývat.

Mezi nej dobroty kraje patří i Niva a Jubilejní režná

Olomouc/Prostějov - Tradiční soutěž o nejlepší potravinářský výrobek Olomouckého kraje za rok 2009 zná své vítěze. Z celkem devětasedmdesáti dobrot vybrali porotci patnáct nejlepších. Mezi nimi i tři výrobky z Prostějovska - Nivu z Otinovse, Jebulejní režnou ze Starorežné a Jablka Jonagold z Určic.

VIDEO: Tlupa kotulů se rozrostla o dva potomky

Zlín /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Dvě malé opičky, kotulové veverovití se narodili vZoo Zlín vLešné. Prozatím se vozí na hřbetech svých maminek, příští měsíc by už ale měly začít běhat a skákat vkorunách stromů posvých.

Výstava z depozitáře

Rakovník -Výstavu si nenechal ujít ani nestor rakovnických výtvarníků sochař a malíř Miroslav Pangrác. Vždyť co jméno, to známý a přítel. František Ronovský, Josef Vajce…