Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Samosběr jablek v Dětřichově u Uničova, 21. září 2023.

Samosběr jablek na Olomoucku: jak malovaná a za pár korun

K tříhektarovému jabloňovému sadu na okraji Dětřichova, části Uničova, od středečního rána mířily davy lidí. Vyzrálé plody si zájemci mohli natrhat za pár korun. V Olomouckém kraji letos moc příležitostí nemají. V Dětřichově nabídli ovocnáři ještě jeden termín samosběru a ve Skrbeni bude ve značně omezené míře tuto sobotu. Neurodilo se.

V Semtěši začal samosběr jablek

V Semtěši začal samosběr jablek. Kilo koupíte za deset korun

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V ovocném sadu v Semtěši odstartoval minulý týden samosběr jablek. Nasbírat si červené Bohemky, žluté Goldeny nebo žíhaný McIntosh si denně dorazí desítky lidí. A není divu. Kilogram tady stojí 10 korun, zatímco v supermarketu je to skoro čtyřikrát tolik. Ceny navíc drží společnost Sady Bílé Podolí stejné jako loni. Agronom Jan Šenk s nadsázkou říká, že firma vlastně zlevnila o sedmnáct procent inflace.

V Plzni-Božkově moštují za pomoci prvorepublikových strojů.

Moštárny jedou naplno, v Božkově lisují ovoce za pomoci prvorepublikových strojů

Začátkem září na mnoha místech odstartovala sezona moštů. Šťávu lisují zahrádkáři například v Plzni na Letné, v Liních či Dýšině. V Plzni-Božkově nedaleko konečné zastávky trolejbusu číslo 12 se tradičnímu moštování věnuje čtyřčlenný spolek místních zahrádkářů. Lisují zde primárně jablka, po domluvě ale vylisují skoro jakékoliv ovoce.

Muzeum v přírodě Zubrnice zve na Dožínky.

Muzeum v Zubrnicích láká na Dožínky, těšte se na moštování, divadlo a hudbu

/FOTO/ V sobotu 9. září ožije Muzeum v přírodě Zubrnice pořadem nazvaným Dožínky. „Návštěvníci se mohou těšit na zemědělské aktivity spojené s tímto ročním obdobím – budeme moštovat jablka či krouhat zelí, které poté našlapeme do zelňáku. Využijeme k tomu recept původních, německých mluvících, obyvatel, kteří do zelí přidávali jalovec.

Stanislav Žák nakonec závodil v Břeclavském boji jen ve štafetě. Kvůli zvrtnutému kotníku. Foto: se svolením Davida Kordy

Kvůli jablku si zvrtl kotník. Účastník Břeclavského boje ale závod nevzdal

V jednapadesáti letech to měla být jeho vůbec první účast v triatlonovém závodu Břeclavský boj – Construct Man. Chtěl si dokázat, že ještě, jak říká, nepatří do starého železa. Jenže plány Stanislavu Žákovi před pár dny zhatilo obyčejné jablko. „Při tréninku naší skupiny Spartan Training Group Břeclav jsem nešťastně uklouzl po malém zeleném jablíčku, které bylo tvrdé jako kámen. A zvrtl jsem si při tom kotník,“ vzpomíná na nepříjemné chvíle.

Mistrovské repliky českých korunovačních klenotů jsou nyní k vidění v Opočně.

České korunovační klenoty na dosah. Unikátní výstava láká do hladomorny v Opočně

/FOTO, VIDEO/ Pod rukama jednoho z nejlepších evropských zlatníků Jiřího Urbana se rodily šperky pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., replika císařské koruny Svaté říše římské, ale také skvosty, které jsou nyní k vidění na výjimečné výstavě v nové podobě, která zavítala na východ Čech. České korunovační klenoty na dosah zvou do hladomorny opočenského zámku.

Ilustrační snímek

Obrovské ztráty. Ovocnáři vykáceli téměř desetinu sadů, úroda bude nižší

Čeští ovocnáři za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování vykáceli 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Představuje to úbytek milionu stromů a keřů. Úroda ovoce kvůli tomu klesne. S odkazem na aktuální data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského to v pondělí v tiskové zprávě uvedli představitelé Agrární komory a Ovocnářské unie ČR (OU ČR). Podle předsedy ovocnářů Martina Ludvíka zahraniční obchodní řetězce křiví trh, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza to označil za „hloupé řeči“.

Filmové klapky  Salon filmových klapek  Golden Apple Cinema

VIDEO: Filmové klapky dorazily do Zlína, jsou předzvěstí známého festivalu

63. ročník Zlín Film Festivalu se rychle blíží. První vlaštovkou, která na něj upozorňuje, je výstava filmových klapek. Dnes dorazila do Obchodního centra Zlaté jablko. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout kolekci 126 umělecky ztvárněných klapek od předních českých výtvarníků. Obyčejné dřevěné klapky povýšili na umělecká díla autoři jako Kateřina Miler, Kristian Kodet, Michal Škapa nebo Josef Velčovský.

Jan Šťastný a Štěpán Ren (vpravo, majitel Kauboy)

Nic nečančáme. Jablečný mošt je naše zlato, říká majitel Kauboye Ren z Ústí

Ještě na vysoké škole vyrazil na zkušenou do zahraničí. Právě ve Finsku a Irsku Štěpán Ren objevil sílu cideru. Nejprve přes skleničku a následně přes ideu na vlastní produkci. Z ciziny si do Ústí nad Labem tedy přivezl nápad na výrobu moštu a cideru pod vlastní značkou Kauboy. Nedávno s ciderem dobyl soutěž na Zahradě Čech v Litoměřicích.

Na snímku Jan Šťastný a Štěpán Ren (vpravo, majitel Kauboy)

Nic nečančáme. Jablečný mošt je naše zlato, říká majitel Kauboye Ren z Ústí

Ještě na vysoké škole vyrazil na zkušenou do zahraničí. Právě ve Finsku a Irsku Štěpán Ren objevil sílu cideru. Nejprve přes skleničku a následně přes ideu na vlastní produkci. Z ciziny si do Ústí nad Labem tedy přivezl nápad na výrobu moštu a cideru pod vlastní značkou Kauboy. Nedávno s ciderem dobyl soutěž na Zahradě Čech v Litoměřicích. A úspěchy slaví i s moštem stejnojmenné značky. „Cíl našeho snažení je jasný, chceme lidem dopřát ryze přírodní verzi tohoto supernápoje, bez aditiv, síření, filtrování a načančání,“ říká vystudovaný biochemik a genetik Štěpán Ren (38 let), který žije s manželkou Martinou a dvěma syny na okraji Ústí nad Labem. Se Štěpánem nás pojí letité přátelství, proto mu v rozhovoru tykám.

Kácení v Rábíně.

Ovocnáři nad propastí. Drtí je polský dovoz jablek, desetina stromů půjde k zemi

To, co v současné době prožívají čeští ovocnáři, lze bez uzardění nazvat zlým snem a černou noční můrou. Musejí likvidovat své ovocné stromy, především jabloně. Důvod je prostý. Nemají šanci konkurovat levnému polskému dovozu, který se po ztrátě trhu v Rusku obrátil do Česka. Loni v Česku vysázeli nejméně sadů v novodobé historii, pouhých 170 hektarů. Na hlavním artiklu – jablkách – tratí asi čtyři až pět korun za kilogram.

Petr Leber.

Ovocnáři na pokraji zkázy. Drtí je polský dovoz jablek a komplikované dotace

To, co v současné době prožívají čeští ovocnáři, lze bez uzardění nazvat zlým snem a černou noční můrou. Musejí likvidovat své ovocné stromy, především jabloně. Důvod je prostý. Nemají šanci konkurovat levnému polskému dovozu, který se po ztrátě trhu v Rusku obrátil do Česka. Loni v Česku vysázeli nejméně sadů v novodobé historii, pouhých 170 hektarů. Na hlavním artiklu – jablkách – tratí asi čtyři až pět korun za kilogram.

Jablečný koláč

Voní po skořici a rozinkách v rumu. Jednoduchý jablečný koláč zvládne každý

Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. „Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo,“ říká Linda Pazderová. Vyzkoušíte recept z jejího food stories blogu?

Brambory, cibuli nebo jablka od lokálních pěstitelů, si lidé nově nakoupí ve speciálním automatu v brněnských Kohoutovicích.

Brambory z automatu? V Kohoutovicích v něm lidé nakoupí i jablka a cibuli

/FOTO, VIDEO/ Vidíš, tam je ale brambor, zaznělo v úterý dopoledne od nového automatu v brněnských Kohoutovicích. Takzvaný Bramat tam nově nabízí Brňanům balíčky brambor, cibule nebo jablek, a to pouze od lokálních pěstitelů z jihu Moravy. Hned po spuštění prodeje projevili někteří lidé zájem a vydali se automat prozkoumat.

Lidé o Vánocích dodržují mnoho tradic

Lití olova, betlém i stromek. Vánoce jsou za dveřmi a s nimi i tradiční zvyky

Blížící se Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví se od 25. prosince do první neděle po 6. lednu, i když mnoho lidí za vrchol Vánoc považuje Štědrý den, 24. prosinec. Děkujeme za pěkné tematické fotky Evě Grunové.Blížící se Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví se od 25. prosince do první neděle po 6. lednu, i když mnoho lidí za vrchol Vánoc považuje Štědrý den, 24. prosinec. Děkujeme za pěkné tematické fotky Evě Grunové.

Léčitel Jan Mikolášek doporučil babičce Ivy Jančíkové po dobu několika týdnů každý večer vypít sklenici kozího mléka svařeného s nastrouhanou čerstvou petrželí.

Máte ji doma? Léčitel Mikolášek ženu uzdravil díky jedné obyčejné zelenině

Jestli se snažíte jíst zdravě a neutratit za nákupy majlant, vyplatí se pořizovat českou sezónní zeleninu. K té v zimě patří především zelenina kořenová, kterou jako jednu z mála měli naši předci k dispozici až do jara. Určitě neváhejte třeba s nákupem kořenové petržele. Ta totiž navíc zachraňuje zdraví, což dobře věděl náš věhlasný léčitel Jan Mikolášek.

Podle statistiků za uplynulých 33 let z české krajiny zmizelo 43 procent původní plochy ovocných sadů. Ilustrační foto.

Soumrak českých jablek? Na stromech zůstávají desítky tun, ovocnáře drtí inflace

Snaha zákazníků co nejvíc při nákupech ušetřit drtí české ovocnáře. Těm proto na stromech zůstává velká část úrody, kterou se jim ani nevyplatí zpracovávat a prodávat. Náklady na očesání tohoto ovoce by byly vzhledem k nízké ceně za jeho prodej příliš vysoké. Mnozí z nich proto již své sady poté, co na nich stromy příliš zestárly, znovu neobnovují. Podle statistiků přitom už za uplynulých 33 let z české krajiny zmizelo 43 procent původní plochy ovocných sadů.