Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Husa podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

Recept: Jak udělat svatomartinskou husu se zelím podle šéfkuchaře Punčocháře

Svátek svatého Martina se neobejde bez tradiční pečené husy, kterou si můžete připravit podle receptu šéfkuchaře Jana Punčocháře. Tento kulinářský mistr sdílí své tipy na dokonalou přípravu husy, včetně netradičních příloh, které ozvláštní váš sváteční stůl. Od marinování v mléce po pečení s jablky a kořením, Punčochář nabízí podrobný návod, jak dosáhnout křupavé kůrčičky a lahodné chuti.

Správné uskladnění rozhodne o tom, jak dlouho vám úroda vydrží čerstvá.

Jak uskladnit úrodu, aby dlouho vydržela? Nemýt ji, ale to není vše

Mít celou zimu k dispozici chutné a plné vitaminů ovoce i zeleninu. To by chtěl jistě každý. Pokud máte letos bohatou úrodu ze zahrady, je třeba se postarat, aby vydržela čerstvá a lahodná co nejdéle. Uskladnění má svá pravidla. Léty prověřené rady pomohou, aby se vaše výpěstky nezačaly rychle kazit.  

Léčivé účinky rakytníku a medu se navzájem podporují.

Přírodní vitaminová bomba chránila zdraví kosmonautů. Češi ji hojně nakupují

Trnitý keř, který roste běžně i v České republice, nelze díky jasně oranžovým bobulím přehlédnout. Jmenuje se rakytník řešetlákový a jeho plody jsou skutečným pokladem přírody. Na co je zdravý rakytník, co všechno se dělá z rakytníku a jak ho nejlépe využít v období nejrůznějších nachlazení či viróz, jsme se zeptali lékárníka Filipa Škardy.

Jedno jablko denně má uzdravující účinek.

Jeden kus tohoto ovoce nahradí hrst prášků. Musí se ale jíst každý den

Nejpřirozenější léčba těla začíná na talíři. Pokud hledáte potravinu, která může tak trochu zafungovat jako lék, nemusíte chodit daleko. Máte ji po ruce na zahrádce, nebo v každé samoobsluze – jde o jablko. Otázky, proč jíst jablko denně, na co jsou jablka dobrá a kolik jich má člověk sníst, se odvíjejí od lidového tvrzení, že jedno jablko denně nahradí lékaře. Je to neuvěřitelné, ale vědci se opravdu pokusili tuto skutečnost studií ověřit. Její výsledky vás překvapí.

Pálenice funguje na okraji Kopidlna sedm let, kdy bratři Karel (na snímku vpravo) a František Klackové navázali na rodinnou tradici a nyní ve třetí generaci pokračují v úsilí vyrobit kvalitní pálenku z ovoce od místních pěstitelů.

Každé jablko máme v ruce, říkají výrobci ovocné pálenky z Kopidlna

Pálenice funguje na okraji Kopidlna na Jičínsku sedm let, kdy bratři Karel a František Klackové navázali na rodinnou tradici a nyní ve třetí generaci pokračují v úsilí vyrobit kvalitní pálenku z ovoce od místních pěstitelů. Letos jim plány narušilo jarní mrazivé počasí, to však k jejich oboru patří.

XXXVI. oblastní zahrádkářská výstava v Třebíči

Gigantická dýně a další úroda z Třebíčska: podívejte se na výstavu zahrádkářů

Rovných dvaapadesát kilogramů váží dýně Veroniky Vodové z Věstoňovic na Třebíčsku. Tento obří výpěstek lze vidět na zahrádkářské výstavě, kterou pořádá třebíčská pobočka Českého zahrádkářského svazu – a zároveň vyjádřit obdiv organizátorům, protože výstava se jako vždy koná v patře, v budově není výtah, takže stěhování takového kolosu určitě nebylo jednoduché.

Rytířský turnaj v Plzni se letos bude konat v Lobezském parku.

Víkend nabídne otevřené ateliéry, rytířský turnaj nebo Slavnosti jablek

Na konec týdne se v Plzni a dalších místech chystá Víkend otevřených ateliérů, uskuteční se Rytířský turnaj, který se ale letos přestěhoval do Lobezského parku, konají se patnácté Slavnosti jablek v Nebílovech nebo páteční Noc vědců. V Žinkovech zvou na Svatováclavskou slavnost, na Krkavci na festival malých pivovarů. Tipů na to, jak strávit víkend je ale mnohem víc… 

Obrazy Jakuba Lopušana.

Od jablka k Luciferovi. Mladý talent z České Lípy maluje podle filmové hudby

Jakub Lopušan z České Lípy je mladý talentovaný umělec, který se věnuje malbě inspirované hudbou. Jeho tvorba, která začala reprodukcemi slavných malířů, se postupně vyvinula v originální díla plná emocí a barev. Kromě malby se Jakub zajímá o hudbu, sport a studium cizích jazyků, což z něj činí výjimečného mladého muže s mnoha zájmy a dovednostmi.

Ilustrační foto

Mariánské Lázně ožijí podzimními výstavami hub a jablek

V Mariánských Lázních se tradičně na přelomu září a října uskuteční podzimní výstavy, které představí typické plody z krajiny Slavkovského lesa. V roce 2024, kdy Chráněná krajinná oblast Slavkovský les slaví 50 let od svého založení, se k akcím připojí i speciální události.

Ilustrační foto

Sběrači ovoce u silnic mají sezónu. Kdy hrozí za trhání jablek pokuta?

Přestože se letos ovoce celkově urodilo o poznání méně než v předchozích letech, jelikož květy a plody pomrzly, také u silnic nižších tříd na Kladensku lze v těchto dnech tradičně potkat celé party a rodiny, které se zaměřují na samosběr zejména jablek každoročně. Je takový postup legální? Jaká je výše sankcí?

Nejen v kuchyni - i v lékárničce má přírodní jablečný ocet svoje místo.

Zázrak, nebo mýtus? Jablečný ocet vědce zatím nepřesvědčil, kuchaře rozhodně ano

Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek. 

Pragerovy sady v Libině. Na snímku šéf zemědělské divize Kofola Tomáš Jendřejek (vlevo) a majitel Kofoly Jannis Samaras.

Záchrana sadů, návrat bylin. Kofola na Šumpersku zamířila do zemědělství

Hromadné kácení, drastické snižování výměr. Takové zprávy zaznívají v poslední době v souvislosti se sadařstvím v Česku. Na Šumpersku se však část sadů čeká perspektivní budoucnost. Zdejší jablka budou mít díky novému majiteli využití. Chystá rovněž výsadbu jiných druhů ovocných stromů, po letech do regionu vrací též pěstování bylin.

Tomáš Hyka rozšířil svůj kariérní playlist o dvě sezony v Pardubicích.

Extraligový bronz i stříbro. Hyka ale odchází z Pardubic bez zlatého jablka

Pouze rok. Pardubický hokejista Tomáš Hyka podepsal vloni v Dynamu lukrativní smlouvu. Nejen ohledně financí, ale také času. Skončit totiž měla až v roce 2028. V tu chvíli pro třicetiletého borce, zlatý důl… Jenže život míní a forma sportovce mění. Účastník dvou světových šampionátů a jedné olympiády po letošní sezoně odchází do pražské Sparty. Po bronzu a stříbru v dresu týmu, který chtěl za každou cenu utrhnout z extraligového stromu zlaté jablko. Jemu samotnému se play off 2024 podobně jako to loňské vůbec nevydařilo. Od elitního forvarda se čekalo přece jenom více než žádný gól…

Při dni otevřených dveří si lidé prohlédli jindy nepřístupné prostory v areálu sadů v Nebílovech

Jablka, mošty, křížaly. Lidé nahlédli do zázemí sadů v Nebílovech

Mimořádnou příležitost nahlédnout do jindy nepřístupných provozů měli v sobotu návštěvníci sadů v Nebílovech na jižním Plzeňsku. Několik stovek lidí si prohlédlo sušárnu a moštárnu vybavené moderními technologiemi. Přímo na místě mohli také ochutnat sušená jablka i mošt s příchutí skořice.

Ani „suchej únor" neovlivnil účast na 16. ročníku Martínkovického koštu ovocných destilátů.

Při koštu ovocných pálenek zamotala porotcům hlavy vysoká kvalita jabkovic

/FOTO, VIDEO/ Všechny stejné a přitom každá jiná. Řeč je o 64 hnědých pivních lahvích vyrovnaných v dlouhé řadě přes dvě třetiny martínkovického kulturáku. Právě tam se v sobotu odpoledne konal 16. Martínkovický košt. Letošní přehlídka ovocných pálenek překvapila zejména vysokou kvalitou jabkovic. V soutěži koštérů z řad příchozích nicméně vyhrála slivovice Josefa Pejchala z Božanova.

Kácení jabloní. Ilustrační foto

Pod zuby pil padají stovky jabloní. Sady na Prostějovsku už po kácení neobnoví

/VIDEO/ Smutný pohled se naskýtá řidičům projíždějícím okolo jabloňových sadů v Dětkovicích na Prostějovsku. Sadaři motorovými pilami likvidují stovky ovocných stromů. Celkově se jedná o plochu velikosti 7,5 hektarů. Důvodů je několik. Stáří, problémy s odbytem a tlaky obchodních řetězců a polských jablek.

Jabloně se prořezávají v době vegetačního klidu, tedy v únoru a začátkem března.

Teď je čas prořezávat jabloně: Jak korunu otevřít slunci a zvýšit letošní úrodu

Pokud se chceme radovat z bohaté úrody jablek, musíme věnovat péči jabloním už nyní. Právě zimní měsíce, tedy období vegetačního klidu, jsou důležité k prořezávání jabloní. Správně provedený řez zajistí, aby se koruna stromu otevřela a sluneční paprsky se tak v dostatečné míře dostaly k pupenům a květům. Řez také vytvaruje a omladí starší stromy, aby déle hojně plodily. Kdy je ideální doba na prostřihání jabloní a jak se má řez správně provést?