Ovoce se letos kvůli jarním mrazům urodilo o poznání méně než v předchozích letech. U silnic nižších lze přesto v těchto dnech znovu potkat lidi, kteří se každoročně zaměřují na samosběr jablek.
Přestože se letos ovoce celkově urodilo o poznání méně než v předchozích letech, jelikož květy a plody pomrzly, také u silnic nižších tříd na Kladensku lze v těchto dnech tradičně potkat celé party a rodiny, které se zaměřují na samosběr zejména jablek každoročně. Je takový postup legální? Jaká je výše sankcí?
Ostružiny jsou velmi chutné a zdravé ovoce. Jednou z příjemných možností, jak je využít, je udělat z nich lahodnou zmrzlinu. Díky jednoduchému triku nebudete k přípravě potřebovat zmrzlinovač.
Na sběr bylinek a ovocných plodů vyráží lidé na kdejaké chatě za hlavním městem. Zábavu si ale můžou užít i pražské děti s rodiči nebo prarodiči. V metropoli je hned několik míst, kam je možné vyrazit na sběr ovoce, bylinek a užitečných plodů. Kam a kdy se na sběr vydat radí mapa.
Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek.
Hromadné kácení, drastické snižování výměr. Takové zprávy zaznívají v poslední době v souvislosti se sadařstvím v Česku. Na Šumpersku se však část sadů čeká perspektivní budoucnost. Zdejší jablka budou mít díky novému majiteli využití. Chystá rovněž výsadbu jiných druhů ovocných stromů, po letech do regionu vrací též pěstování bylin.
Letos tomu bude deset let, kdy začal Martin Polák přemýšlet, jak zužitkovat nadúrodu z jablečných sadů jeho rodiny v malé vsi Kaly na jihu Moravy. Dary přírody a také úcta k dědictví předešlých generací byly hlavními důvody, proč se spolu s kamarádem Drahošem Šikolou rozhodli vyrábět cider.
/FOTO/ Hodně kluků se těšilo na rytíře, souboje statných mužů měla předvádět ústecká skupina fantasy a historického šermu Corvus Milites. Scénář byl připraven, dlouhovlasý král měl usednout na trůn, síla měla rozhodnout, kdo získá krásnou princeznu.
Poslední květnovou neděli odstartoval již 2. ročník soutěže o nejlepší jablečný štrúdl ve Vlastci pod vedením ryze ženské nezávislé poroty: Radky Lukešové, Soni Karetové, Pavly Hoškové a Kláry Štverákové.
V neděli 2. června se koná 9. ročník Festivalového půlmaratonu Monet + Zlín 2024. Ten pořádá společnost FILMFEST s. r. o., organizátor Zlín Film Festivalu společně se spolkem Běhy Zlín.
Nejmladšímu členovi je 73, nejstaršímu 75 let. Ústecká bigbeatová legenda Bonifanti slaví letos své 60. výročí. Jak vypadá taková zkouška „aktivních důchodců“, kteří se připravují na svůj velký koncert?
O rekordní úrodě z roku 2015, kdy sklidili přes 150 tisíc tun ovoce, si mohou dnes čeští sadaři nechat už jen zdát. Letošní rok se totiž do jejich kronik zapíše smutným černým číslem. Důvodem jsou ranní mrazíky z přelomu dubna a května, které většinu úrody doslova sežehly.
Pouze rok. Pardubický hokejista Tomáš Hyka podepsal vloni v Dynamu lukrativní smlouvu. Nejen ohledně financí, ale také času. Skončit totiž měla až v roce 2028. V tu chvíli pro třicetiletého borce, zlatý důl… Jenže život míní a forma sportovce mění. Účastník dvou světových šampionátů a jedné olympiády po letošní sezoně odchází do pražské Sparty. Po bronzu a stříbru v dresu týmu, který chtěl za každou cenu utrhnout z extraligového stromu zlaté jablko. Jemu samotnému se play off 2024 podobně jako to loňské vůbec nevydařilo. Od elitního forvarda se čekalo přece jenom více než žádný gól…
/VIDEO, FOTO/ Benešovské trhy, které se konaly v sobotu 18. května, bohužel poznamenalo nepříznivé počasí. Déšť odradil mnoho kupujících a Masarykovo náměstí, které jindy bývá v době konání trhů plné života, zelo skoro prázdnotou.
Vyrazit s rodinou do ovocného sadu a za pár korun si vlastnoručně natrhat jablka? Vzhledem ke katastrofálním dopadům mrazů v minulých týdnech bude populární samosběr jablek nebo meruněk letos velkou vzácností.
/FOTO/ Nedávné mrazy se značně podepsaly na úrodě. Sadaři na Kolínsku ztráty evidují. Co však budou dopady náhlých mrazů, které navíc přišly po extrémně teplých dnech, znamenat pro trh s ovocem, je podle nich zatím otázkou.
Z léta opět do zimy. Ze sněhu a chladnějšího počasí mají radost milovníci zimy, velké obavy však dělá zahrádkářům. Obávají se, že přijdou o úrodu jablek i dalších plodin.
O Vánocích zaplavily sociální sítě fotky s medvědem. Kdo se ve Zlatém jablku nevyfotil na lavičce s bílým chlupáčem, jako by nebyl. Netypická dekorace v obchodním centru slavila velký úspěch. Dočká se něčeho podobného i jarní výzdoba?
Mimořádnou příležitost nahlédnout do jindy nepřístupných provozů měli v sobotu návštěvníci sadů v Nebílovech na jižním Plzeňsku. Několik stovek lidí si prohlédlo sušárnu a moštárnu vybavené moderními technologiemi. Přímo na místě mohli také ochutnat sušená jablka i mošt s příchutí skořice.
/FOTO, VIDEO/ Všechny stejné a přitom každá jiná. Řeč je o 64 hnědých pivních lahvích vyrovnaných v dlouhé řadě přes dvě třetiny martínkovického kulturáku. Právě tam se v sobotu odpoledne konal 16. Martínkovický košt. Letošní přehlídka ovocných pálenek překvapila zejména vysokou kvalitou jabkovic. V soutěži koštérů z řad příchozích nicméně vyhrála slivovice Josefa Pejchala z Božanova.
/VIDEO/ Smutný pohled se naskýtá řidičům projíždějícím okolo jabloňových sadů v Dětkovicích na Prostějovsku. Sadaři motorovými pilami likvidují stovky ovocných stromů. Celkově se jedná o plochu velikosti 7,5 hektarů. Důvodů je několik. Stáří, problémy s odbytem a tlaky obchodních řetězců a polských jablek.
V sobotu 3. února 2024 častolovičtí zahrádkáři ve spolupráci s ÚS ČZS Rychnov nad Kněžnou připravili pro všechny milovníky ovoce degustaci jablek. Do zahrádkářské klubovny se sjeli lidé nejen z místa a okolí, ale i z Úpice, Nového Města nad Metují, Holic a dalších měst.
Pokud se chceme radovat z bohaté úrody jablek, musíme věnovat péči jabloním už nyní. Právě zimní měsíce, tedy období vegetačního klidu, jsou důležité k prořezávání jabloní. Správně provedený řez zajistí, aby se koruna stromu otevřela a sluneční paprsky se tak v dostatečné míře dostaly k pupenům a květům. Řez také vytvaruje a omladí starší stromy, aby déle hojně plodily. Kdy je ideální doba na prostřihání jabloní a jak se má řez správně provést?
V obchodě krásně tvrdé, doma ve spíži docela brzy povadlé, naměklé a plné klíčků. Takový často bývá osud brambor, které pak mnohdy skončí v odpadkovém koši. Pomůže tomu přitom zabránit docela snadný trik za pár korun. A vaše brambory budou dlouho vypadat v pohodě a skvěle si na nich pochutnáte.
Déle trvající mráz a sněhová pokrývka komplikují život i ptákům, kteří si za příznivějších podmínek umí najít v přírodě potravu sami. Pomoc lidí a potravu, kterou jim sypou do krmítek, proto uvítají. Čím ptáky správně přikrmovat? Proč nejsou vhodné zbytky z kuchyně? A víte, že pro malé ptáky velikosti čížka může být i jediné zrnko soli ze slaného rohlíku smrtelnou dávkou?
Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?
Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?
Každý, kdo má doma štípačku na dřevo ví, že ji používá v nejlepším případě jeden či dva týdny v roce. A pak zase stojí někde v koutě. Antonín Matyáš z Dolní Dobrouče jí dal novou práci. Udělal si z ní moštovač.
Každý, kdo má doma štípačku na dřevo ví, že ji používá v nejlepším případě jeden či dva týdny v roce. A pak zase stojí někde v koutě. Antonín Matyáš z Dolní Dobrouče jí dal novou práci. Udělal si z ní moštovač.
Překoná letošní vánoční příběh Klíč svatého Petra rekordy? Česká televize připravuje do vysílání jako každý rok novou pohádku a Deník při té příležitosti připomíná ty nejúspěšnější z předchozích. Nejsledovanější bylo Krakonošovo tajemství, které ČT uvedla loni 25. prosince. Nenechaly si ho ujít dvě třetiny lidí u obrazovek. S celkem 3,75 miliony diváků se pohádkový příběh stal nejen jasnou jedničkou celého roku všech televizí i nejsledovanějším televizním pořadem posledních šestnácti let.
Ježíšek na Štědrý den obvykle přilepší i domácím mazlíčkům. Třeba koně Václava Vydry či Alice Nellis se mohou těšit na mrkve a jablka, fenka Nikol Kouklové a Karla Heřmánka ml. dostane vitamíny a novou cestovní deku, kocourům Jany Plodkové stačí šustící papír z dárků a Veronika Žilková koníkovi dokonce upekla speciální vánoční cukroví a psům i kočce kuřecí játra. Co dávají svým zvířecím kamarádům ostatní herci a zpěváci?
Prostřeným stolem pro ptactvo a jiná zvířata se na podzim může stát celá vaše zahrada. A to i bez toho, abyste instalovali krmítka. Stačí pěstovat ty správné rostliny, starat se o kompost a ponechat na zemi některé spadané ovoce. Nedá to tolik práce a zahrada se může proměnit v opravdový ptačí ráj.
Vrkoč. Je to sice česká tradice, ale podobné obřadní pečivo pekli a pečou i jiné národy z Evropy. Jinými slovy, co kdyby letošní vánočka vypadala méně obvykle?
Až o desítky procent se může lišit výkupní cena jablek a dalšího ovoce od českých a polských pěstitelů. Někteří sadaři tak přestali svou produkci do zdejších supermarketů nabízet.
Až o desítky procent se může lišit výkupní cena jablek a dalšího ovoce od českých a polských pěstitelů. Někteří sadaři tak přestali svou produkci do zdejších supermarketů nabízet.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
Svatomartinská husa je oblíbeným symbolem podzimní gastronomie. Kdo si ji připravuje doma, může využít nabídku několika obchodních řetězců, u nichž se dá v příštích dnech pořídit kilo zhruba za 180 korun. Při váze pět kilo tak vyjde jedna na devět set. V restauraci je třeba připravit si na hlavní jídlo necelou pětistovku, ale může být i mnohem dražší.
/FOTO, VIDEO/ V zahradním centru Zahrada Lisý v Králově Dvoře Popovicích se o prvním listopadovém víkendu konal jablíčkový víkend. Návštěvníci tam mohli ochutnat a nakoupit různé odrůdy českých jablek a hrušek, k tomu jim v rámci bohatého doprovodného programu vyhrával flašinet.
V úterý 24. října jsme si na naší malotřídní škole uspořádali Halloween party - společně s dětmi z mateřské školy a školáky v tělocvičně školy. Víme, že tento americký obyčej má původ v Evropě. Již před objevením Ameriky vytvářeli Irové strašidelné obličeje z urostlých řep a kladli je na okenní římsy, aby od domu během noci Všech svatých odehnali zlé duchy. Pro ty dobré dávali za domovní dveře něco dobrého na zub.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Americe se mezi jablky zrodila nová hvězda. O odrůdě Honeycrisp kolují legendy. Prý má mnohem větší buňky, než všechna ostatní jablka. Proto v ústech pocítíte hotovou explozi lahodné šťávy, sotva do Honeycrisp kousnete. Letos lidé mohli poprvé ochutnat tuto odrůdu vypěstovanou na Krnovsku.
Nápojový gigant Kofola rozšiřuje záběr svých aktivit, na Úsovsku bude nově obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdy jablek potřebných pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.
Nápojový gigant Kofola rozšiřuje záběr svých aktivit, na Úsovsku bude nově obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdy jablek potřebných pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.
„Metrák jablek, cukr krystal, kýbl skořice, dneska pečou štrúdl snad celé Černčice," zahájila ochutnávací přehlídku více čí méně tradičních závinů hymna, vzdávající hold všem soutěžním štrúdlům, závinům a roládám.
Lázeňský festival jablek nabídl tradičně bohatý program a provázelo ho typicky podzimní počasí, které střídalo slunce s dešťovými přeháňkami. Kdo ale zavítal na kolonádu, jistě nelitoval. Připraven byl jarmark od místních výrobců a řemeslníků, nechyběla výstava regionálních odrůd ovoce a zahrádkářských výpěstků místních zahrádkářských organizací. Nechyběly ochutnávky pokrmů z jablek, soutěže a hudební vystoupení. Podívejte se na letošní festival jablek v Mariánských Lázních.
/FOTO/ Zajímavý nápad zrealizovali ve Chlebích. Jeho výsledkem bylo v neděli 1. října sousedské setkání s názvem Chlebské moštování. Předcházelo mu česání jablek, které v obci a okolí uspořádal nově vzniklý spolek Český svaz ochránců přírody Rozkvetlé Chleby ve spolupráci s kroužkem mladých hasičů z Budiměřic a Šlotavy.