Jedna věc se lumpům z fotbalového prostředí nedá upřít. Jsou vynalézaví, i co se týče jazykových obratů. Výrazy maskující korupci odhalili kromě Česka vyšetřovatelé i v Chorvatsku a Turecku.
Největší ovocnářský podnik v regionu Ekofrukt Slaný zažívá personální krizi, jaká tu za čtvrt století ještě nebyla. V současné době probíhá na zhruba 110 hektarech v okolí Slaného sklizeň jablek, které jsou pro firmu klíčovou komoditou. Podnik pěstuje ovoce celkově na zhruba 200 hektarech. A snad poprvé v historii není dostatek lidí, kteří by nyní na podzim jablka sklidili.
Třináct set kilogramů jablek darovalo Zemědělské družstvo v Klapý Farní charitě v Litoměřicích. Pro prvních pět beden čerstvého ovoce si v pátek 23. října přijela vedoucí úseku stravování farní charity Jitka Žižková.
"Jsem prakticky celé dny na nohou a nevím, kde mi hlava stojí. Sezona vrcholí,“ říká majitel moštárny v Nětčicích Jan Karger, když se snažíme najít společný termín pro rozhovor. V jednom kole je od konce září. A ještě minimálně měsíc tvrdé dřiny má před sebou.
Deště, které rozmáčely půdu, a studenti zavření doma kvůli koronaviru. To jsou dva hlavní důvody dosavadních potíží sadařů a vinařů s úrodou. Mnoho z nich má část plodů stále ještě „venku“, a řeší, co dál.
Dnešní český Den stromů je obzvláště radostný pro obyvatele Machovska. Jabloň U Lidmanů totiž zvítězila v celostátní anketě Strom roku 2020. Triumf nevelkého, ale odolného stromu je cenný i tím, že si poprvé v historii soutěže odnáší prvenství ovocný strom, který je zároveň i ve svých 75 letech nejmladším finalistou.
Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát. Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.
Sklizeň jablek je zhruba v polovině. Ovocnáři letos očekávají, že sklidí o 15 procent jablek méně než vloni, a to přibližně 112 tisíc tun. Více jablek půjde na zpracování, protože je poškodila krupobití i jarní mrazy. Skladovatelných jablek bude podle ředitele Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka o něco méně.
Podzimní sklizeň jablek v regionu je v plném proudu. I když se větve stromů letos pod úrodou zcela neprohýbají, není letošní sklizeň úplně špatná. Shodli se na tom Deníkem oslovení ovocnáři z regionu.
/FOTOGALERIE/ „A klidně si kousněte, ať zjistíte, která odrůda vám nejvíce chutná. To byste asi v obchodě nemohli. A nespěchejte, máte čas, užijte si to.“ Taková doporučení dostávali lidé, kteří o víkendu zavítali do Sadů Životice na Havířovsku, kde probíhá samosběr jablek.
Hlavní úrodu jablek nyní sklízejí ovocnáři na jihu Čech i jinde v republice. Ovocnáři nabízejí zájemcům prodej ze dvora. Ceny v supermarketech vyšplhaly hodně vysoko.
Tradiční Slavnosti jablek, které v minulých letech lákaly vždy první říjnovou sobotu na vrch Krasíkov u Kokašic tisíce lidí z celého kraje, letos kvůli koronavirovým opatřením být nemohly. Organizátoři z Místní akční skupiny Český Západ přesto uspořádali alespoň Jablečný jarmark. I ten ale lákal, na jarmark jezdily v sobotu davy lidí.
Stejná odrůda jabloně vám bude rodit odlišná jablka na severu a na jihu republiky, jinak se jí bude dařit na horách a jinak v nížinách. Jak si vybrat optimální odrůdu, aby na Krnovsku dozrála výstavní jablka? To vám poradí Slavnost jablka, která se koná 3. října od 10 do 18 hodin v sále krnovské restaurace Pod Věží. (Bývalý Golf či Kartáč).
Současná epidemiologická situace a vládní opatření sice znemožnila uspořádat tradiční Slavnosti jablek, na které vždy první říjnovou sobotu jezdily tisíce lidí z celého kraje, vrch Krasíkov nicméně tuto sobotu bez jablek nezůstane.
Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne místo toho, aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje mrazivou scénu žena z Blanska.
Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne, místo toho aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje mrazivou scénu žena z Blanska.
Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne místo toho, aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje Deníku mrazivou scénu žena z Blanska.
Zatímco vloni kvůli malé úrodě jablek a švestek bylo domácí kořalky minimálně a některé palírny zůstaly uzavřeny, letošní úroda ovoce slibuje doplnění zásob. I když pro štamgasty nebude sortiment příliš zajímavý. Oblíbené meruňkovice je opravdu minimum, neboť meruňky pomrzly a se třešněmi je to obdobné. Zato úroda švestek a jablek vypadá slibně. Destiláty budou ale kvůli navýšení daně dražší.
Už s prvními zářijovými dny Iveta Minaříková z Rakvic na Břeclavsku sleduje, zda sadaři z blízkého okolí nezačínají s prodejem jablek. Jakmile se objeví první cedule, vyráží na nákup.
Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny či k zazimování choulostivějších bylinek. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny, vlašské a lískové ořechy.
Jablka v hypermarketech musí mít standardní velikost, barvu i chuť. Tomu se podřizuje výběr odrůd i hospodaření v komerčních sadech. V Krnově působí spolek Českého svazu ochránců přírody ČSOP Slezské odrůdy, který preferuje tradiční sady. Nabízí veřejnosti kontakt se starými odrůdami ovoce, abychom si připomínali historii slezského sadařství.
Pěstitelské pálenice v regionu se pečlivě připravují na novou sezónu. Déšť, který zahnal jarní sucha, dává naději na bohatou úrodu. Stejně tak je tomu ve Stonavě, kde Palírna u zelené lípy funguje už 21 let.
Pěstitelské pálenice v regionu se pečlivě připravují na novou sezónu. Déšť, který zahnal jarní sucha, dává naději na bohatou úrodu. Stejně tak je tomu ve Stonavě, kde Palírna u zelené lípy funguje už 21 let.
Potřebujete zhubnout, přejdete na nízkokalorická jídla, začnete se víc hýbat, pravidelně cvičíte - a přesto se po zhubnutí několika kil dostanete do situace, že dál už vaše hmotnost neklesá, přestože jste ve svém úsilí nijak nepolevili? Pokud ano, pak vězte, že je to normální. Úbytek hmotnosti v průběhu času zpomaluje, a to hned z několika důvodů.
Prognóza pro letošní úrodu ovoce není opět příznivá. Domácí produkce především u jarních a letních plodů bude nízká, podepsalo se na ní kolísavé počasí z počátku jara, kdy příjemné teploty střídal mráz. Doplatili na to především pěstitelé třešní a meruněk, toto ovoce budou doslova paběrkovat a jeho ceny tak porostou.
František a Alena Vrtiškovi se před dvěma lety rozhodli založit malou rodinnou moštárnu v Pacově. Od té doby už jim rukama prošly stovky tun jablek a na jejich ovocných šťávách si pochutnávají lidé nejen na Vysočině, ale třeba i v Praze.