Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Na Rochusu lidé sadili stromy, pouštěli draky, presoval se i mošt.

FOTO: Sázení stromů či výroba moštu z jablek. Ve skanzenu Rochus to žilo

Příjemně a smysluplně strávili sobotu 23. října lidé, kteří přišli do parku a skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Činnosti spojené s přírodou si každý mohl vybrat podle svého zájmu a naturelu. Někteří vyfasovali rýče a lopaty a šli sázet do sadu stromy. Jiní si zkusili na lisu vypresovat mošt z jablek, který pak mohli ochutnat. Děti se svými rodiči se pustili do výroby ozdob z podzimního listí, plodů a květin nebo si zkusili obrázkový kvíz o přírodě.

Na Rochusu lidé sadili stromy, pouštěli draky, presoval se i mošt.

FOTO: Sázení stromů či výroba moštu z jablek. Ve skanzenu Rochus to žilo

Příjemně a smysluplně strávili sobotu 23. října lidé, kteří přišli do parku a skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Činnosti spojené s přírodou si každý mohl vybrat podle svého zájmu a naturelu. Někteří vyfasovali rýče a lopaty a šli sázet do sadu stromy. Jiní si zkusili na lisu vypresovat mošt z jablek, který pak mohli ochutnat. Děti se svými rodiči se pustili do výroby ozdob z podzimního listí, plodů a květin nebo si zkusili obrázkový kvíz o přírodě.

Na Rochusu lidé sadili stromy, pouštěli draky, presoval se i mošt.

FOTO: Sázení stromů či výroba moštu z jablek. Ve skanzenu Rochus to žilo

Příjemně a smysluplně strávili sobotu 23. října lidé, kteří přišli do parku a skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Činnosti spojené s přírodou si každý mohl vybrat podle svého zájmu a naturelu. Někteří vyfasovali rýče a lopaty a šli sázet do sadu stromy. Jiní si zkusili na lisu vypresovat mošt z jablek, který pak mohli ochutnat. Děti se svými rodiči se pustili do výroby ozdob z podzimního listí, plodů a květin nebo si zkusili obrázkový kvíz o přírodě.

V sobotu proběhl podzimní trh na zámku v Ploskovicích.

FOTO: Dýně, jablka i chleba. Podzimní trh v Ploskovicích nabídl dobroty

Plody podzimu nesl název malého lokálního trhu, který se v sobotu konal v areálu ploskovického zámku. Pořádající kavárna Café Páv pozvala regionální pěstitele i výrobce, kteří nabídli například dýně nebo jablka, med nebo zeleninu. K mání tam byly také bochníky čerstvého chleba.

Zahrádkáři umožňují přeměnu jablek ve zdravý nápoj.

Ve Volduchách zavedli moštování po telefonu

Ani pamětníci si nedokážou vzpomenout, jak dlouho stojí na okraji Volduch malá moštárna. Jisté je ale to, že sobotní dopoledne (a mnohdy i déle) tu na podzim patří přeměně jablek ve voňavé pití. 

Jablečný den a farmářské trhy na Velkém náměstí v Kroměříži, 16. října 2021

Jablečný den s trhy zaplnil kroměřížské náměstí. Takhle to tam vypadalo

Jablečný den a farmářské trhy na Velkém náměstí v Kroměříži, 16. října 2021 Oslava jablek a výrobků z nich. Tak by se dal popsat Jablečný den, který se konal společně s farmářskými trhy v sobotu na kroměřížském Velkém náměstí. Kromě soutěží a workshopů si organizátoři pro návštěvníky připravili třeba výstavu plodů starých odrůd jablek. Na své si přišli ale i všichni milovníci farmářských výrobků, kteří mohli navštívit desítky stánků s nejrůznějšími dobrotami.

Pěstitelé se obávají, že je ještě více než dosud může „válcovat“ levná konkurence ze zahraničí, zejména z Polska, kde byla letošní úroda dokonce extrémně dobrá.

České ovocnáře drtí levná polská jablka. Navíc jim chybí i sklady

Navzdory chladnějšímu jaru a tomu, že letos začala sklizeň jablek později, byla podle českých ovocnářů tentokrát úroda lepší než loňská. Jablka jsou větší a kvalitnější. V minulém roce se v Česku sklidilo asi 111 tisíc tun jablek, nyní by to mělo být o sedm procent více. Pěstitelé se přesto obávají, že je ještě více než dosud může „válcovat“ levná konkurence ze zahraničí, zejména z Polska, kde byla letošní úroda dokonce extrémně dobrá. Sami jsou přitom schopni domácí spotřebu pokrýt pouze z poloviny.

Moštování v Přírodovědném muzeu Semenec

Vůně jablek, trhy a živá muzika

V Přírodovědném muzeu Semenec se minulý týden moštovalo. Kromě moštování jablek se návštěvníci těšili na řemeslný trh, bylinkovou dílnu, pečení chleba v hliněné peci, miniškoličku práskání bičem, přednášku o starých ovocných odrůdách aj. Hrála kapela Drc, vystoupil Miroslav Kemel s kapelou.

Moštování v Přírodovědném muzeu Semenec

V Semenci moštovali. Kromě zpracování jablek čekala návštěvníky zábava

V sobotu 2. října se v konala v areálu Přírodovědného muzea Semenec Moštování. Kromě moštování jablek čekal návštěvníky řemeslný trh, bylinková dílna, pečení chleba v hliněné peci, miniškolička práskání bičem nebo přednáška o starých ovocných odrůdách. Hrála kapela Drc, vystoupil také Miroslav Kemel s kapelou. 

Moštování.

O moštování je velký zájem, horší je to letos se švestkami

Hodně daleko má k ideálu letošní sezona z pohledu sadařů. Chladné a deštivé léto přispělo k tomu, že kvalita jablek v Královéhradeckém kraji není vysoká. Přesto, nebo spíš právě proto, mají plné ruce práce ve většině moštáren v regionu.

Ilustrační foto

Slivovice bude letos méně. Nebyly švestky, hlásí palírny

Sezona pálenic je v plném proudu, hlásí provozovatelé palíren v Plzeňském kraji. Ti v současné době vypalují vykvašené švestky. Milovníci kořalek však také momentálně vozí zpracovatelům jablka, která nyní dozrávají. Litr padesátiprocentního alkoholického moku vyjde zhruba na dvě stovky korun.

Manželé Drahoňovští sezvali na svůj statek v Cidlině regionální řemeslníky, prodejce, hudebníky a přátele, aby společně oslavili svátek svatého Václava a zprovoznění moštárny.

Moštová sezóna začala v Cidlině Svatováclavskou podzimní slavností

Podzimní vůně jablek se mísí s vůní čerstvě usmažených bramboráků. Zahrada u Statku Cidlina ve stejnojmenné vesničce nedaleko Železnice se na svátek svatého Václava zaplnila nadšenci do podzimních radovánek, moštu, lokálních řemesel a kvalitního domácího jídla. Právě pro ně totiž majitel místní moštárny Vojtěch Drahoňovský už podruhé uspořádal oslavu podzimu, úrody a české státnosti. Součástí odpoledne byla živá hudba, řemeslný jarmark a především otevření moštárny.

Zpracování jablek je těžká a "špinavá" práce, ale společně jde všechno snadněji.

FOTO, VIDEO: Ve Stolanech moštovali. Hezky po sousedsku

Co s úrodou jablek? Ve Stolanech na Chrudimsku měl každý možnost přivézt je na hřiště a proměnit je ve zdravý a lahodný mošt. Parta místních nadšenců uspořádala společné moštování už po šesté a spojila ho opět se soutěží o nejlepší jablečný štrúdl.

Tipy na uchování potravin

Rady zkušených: Tipy na uchování potravin mile překvapí

Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.

České destiláty slaví mezinárodní úspěchy

Lokální přístup, globální úspěch. Světu chutná český špiritus

Ovoce dozrává, a tak je tu čas na sklizeň a rozhodnutí, co se s ním stane. Mnozí z nás mají jasno: ovoce půjde do sudů, zkvasí a změní se v pálenku. Ty české přitom v posledních letech slaví mezinárodní úspěchy, a překvapivě nejde jen o slivovici, ale i jiné destiláty, které byste v českých palírnách nejspíš nečekali.

První metrické centy tří odrůd švestek stačil od minulého pátku sklidit Jaroslav Boček z Držovic, ruku k dílu přidala i Marcela Jirešová.

Sklizeň meruněk na Litoměřicku končí, ovoce bude letos méně

Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.

První metrické centy tří odrůd švestek stačil od minulého pátku sklidit Jaroslav Boček z Držovic, ruku k dílu přidala i Marcela Jirešová.

Sklizeň meruněk na Litoměřicku končí. Ovoce bude letos méně

Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.

Nejmenší novorozená holčička na světě měla jen malé šance na přežití, popasovala se s nimi však s úspěchem - podle lékařů může být propuštěná do domácí péče, ilustrační foto

Nevážila více než jablko. Nejmenší novorozeně na světě je po 13 měsících doma

Holčička, považovaná při svém narození za nejmenší novorozeně na světě, byla po 13 měsících intenzivní léčby propuštěna ze singapurské nemocnice do domácí péče. Když přišla na svět, nevážila o mnoho více než jablko a lékaři nedávali jejímu přežití moc velkou naději. Malá Kwek Jü Süan však dokázala překvapit.

Jacob Erftemeijer v inscenaci hry Adamova jablka

Jacob Erftemeijer: Nic na světě není černobílé, i když se to tak navenek tváří

Hru Adamova jablka o věčném střetu dobra a zla uvede 19. června – téměř rok po původně ohlášeném termínu – pražské Švandovo divadlo. V roli pastora Ivana, muže zdánlivě neochvějné víry, který ve všem hledá jen to dobré, uvidíme Jacoba Erftemeijera. Hlavním spoluhráčem mu bude Robert Jašków, který ztvární úlohu zavilého neonacisty Adama.

Samosběr jablek v sadech Životice, 10. října 2020 v Havířově-Životicích.

Samosběr jablek v Životicích, až šedesát tun ročně. Sady ale zřejmě protne cesta

/FOTOGALERIE/ Řekne-li se Životice, mnozí si vybaví tamní sady jabloní. Jablka se v této okrajové části Havířova pěstují už desítky let, momentálně na více než 6o hektarech. Před pár lety došlo ve firmě ke generační výměně a dlouholetého ředitele, potažmo zakladatele firmy Dušana Kokošku nahradil od 1. ledna 2017 Jiří Dulava.

Bábovka po upečení voní po citrusech a jablkách.

Vláčná bábovka nejen na neděli. Tahle se vám určitě povede

V našich končinách tradiční sladké pečivo, které se výborně hodí třeba ke kávě. Chybu však neuděláte, když si s sebou bábovku přibalíte na výlet. Naše čtenářka Marie Tomášová z Domažlic se s námi podělila o recept na vláčnou bábovku, která se podle jejích slov povede každému.

Muffiny s jablky

Zdravé muffiny s jablky a ovesnými vločkami

„Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a místo něj použijete třeba stévii, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, jímž své hosty určitě potěšíte,“ říká Pavla Stoklasová, pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.