Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Ilustrační foto.

Mírná zima, drahé hnojivo. Sadaři pláčou

Tuzemští sadaři nemají na růžích ustláno. Kromě teplotních výkyvů se musí vyrovnat s konkurencí zahraničního ovoce, pěstovaného ve zcela jiných ekonomických podmínkách. V marketech pak dostávají přednost polská jablka prodávaná doslova za pár korun.

Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová vydává svou v pořadí jedenáctou knihu - román Páté jablko.

Předmostí před paneláky. V nové knize Lenky Chalupové ožívá poválečný Přerov

ROZHOVOR / Ve starém Předmostí, jehož podobu dnes znají už jen pamětníci, se odehrává děj posledního románu přerovské spisovatelky Lenky Chalupové Páté jablko. Stejně jako předchozí kniha Kyselé třešně z období druhé světové války se nechává inspirovat pohnutou historií Přerova. Přesněji - osudy lidí na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století.

Pálenice v Lipové na Přerovsku

Pálenka z třešní, malin i jablek. Rodinnou pálenici vede už čtvrtá generace

Obec Lipová se může pochlubit jednou z nejstarších pěstitelských pálenic na Moravě. Díky svému dobrému jménu láká zákazníky ze širokého okolí. Od jara do zimy se sem sjíždějí pěstitelé v autech s vozíky, na nichž vezou několik beček plných ovocného kvasu. Pálenice funguje v obci bez přestávky už více než sto let. Její příběh se začal psát přesně v roce 1916.

Atmosféru venkovských Vánoc v tradiční chalupě připomínaly výstavy a setkání v obecní doškovici v Petrovicích na Krumlovsku.

Lití olova, jablko, betlém i stromek. Vánoce jsou zde a s nimi i tradiční zvyky

Blížící se Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví je od 25. prosince do první neděle po 6. lednu. Děkujeme za pěkné tematické fotky Eve grunové, která zachytila doškovou chalupu v Petrovicích na Znojemsku.

Atmosféru venkovských Vánoc v tradiční chalupě připomínaly výstavy a setkání v obecní doškovici v Petrovicích na Krumlovsku.

Lití olova, jablko, betlém i stromek. Vánoce se blíží a s nimi i tradiční zvyky

Blížící se Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví je od 25. prosince do první neděle po 6. lednu. Děkujeme za pěkné tematické fotky Evě Grunové, která zachytila doškovou chalupu v Petrovicích na Znojemsku.

Atmosféru venkovských Vánoc v tradiční chalupě připomínaly výstavy a setkání v obecní doškovici v Petrovicích na Krumlovsku.

Lití olova, jablko, betlém i stromek. Vánoce se blíží a s nimi i tradiční zvyky

Blížící se Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví je od 25. prosince do první neděle po 6. lednu. Děkujeme za pěkné tematické fotky Eve grunové, která zachytila doškovou chalupu v Petrovicích na Znojemsku.

Slevy v obchodech lze očekávat tradičně i po Vánocích

Češi hltají nákupy podle letáků. Ve slevách bývají brambory, ale i webkamery

Předvánoční období je i v letošním roce dobou, kdy se zákazníci snaží v obchodech ušetřit díky slevovým akcím. Ty bývají často zaměřeny na vánoční cukroví. Letos si lidé ty nejtypičtější suroviny potřebné k jeho upečení v akcích mohou pořídit v průměru za 913 korun, tedy o 69 korun dráž než loni. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, dceřiné společnosti Vltava Labe Media.

Šlapání zelí v Mařaticích

I dítě z paneláku může šlapat zelí

S cibulí, nebo bez cibule? Nedat méně kmínu? Přidat jablka? Určitě. To jsou jen některé gastronomické otázky, které jsem letos musel vyřešit při šlapání zelí. Byl jsem totiž nucen „třídit“ zaručené recepty rodinných přátel, kteří je dědí už několik generací.

Z jablek lze vyrobit i sirup nebo ocet

Jablka jsou zdravá a chutnají i v tekuté formě. Vyrobte si ocet nebo sirup

Koláč, štrúdl, žemlovka. Oblíbený způsob, jak zpracovat přebytek jablek ze zahrádky, která dozrávají s příchodem podzimu. Jablka však nemusíte konzumovat pouze ve formě jídla a dezertů, využít lze i jejich šťávu plnou vitaminů. Vyzkoušejte následující recepty, které v chladných dnech poslouží nejen na posílení imunity.

Jablka vylepší naše trávení, posílí imunitu i povzbudí náladu

Kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí

Jsou zdánlivě obyčejná. Vždyť jsou taky nejrozšířenějším ovocným druhem v našich končinách. Odborníci ale potvrzují to, co o jablkách věděli už naši předci: vylepší naše trávení, posílí imunitu i povzbudí náladu. Je to vyloženě elixír zdraví!

Kamil Kutina, vrchní destilatér pálenice

Kvasu zdar. Na co si dát pozor, aby se z pálenky nestala čistá hrůza

Každý rok je to stejné. Když na stromech začne dozrávat ovoce, především jablka a švestky, spousta malých pěstitelů má jediný cíl: dostat svou úrodu co nejdřív do palírny a nechat si z ní vyrobit kořalku. V České republice je na 500 oficiálních (a ještě mnohem více nelegálních) pálenic, v nichž právě vrcholí sezona.

I přes nevyzpytatelné počasí si areál výzkumáku přišly prohlédnout stovky lidí.

OBRAZEM: V hlavní roli jablka. Výzkumák v Holovousech oslavil 70 let

Rubín, Meteor, Julia nebo Judita. V chladném vzduchu visí omamná vůně jablek, která zpříjemňuje návštěvníkům čekání ve frontě. Výzkumný ústav ovocnářský v Holovousech na Jičínsku přispěl za 70 let své existence nemalým dílem na oltář českého, ale také zahraničního ovocnářství.

Na Rochusu lidé sadili stromy, pouštěli draky, presoval se i mošt.

FOTO: Sázení stromů či výroba moštu z jablek. Ve skanzenu Rochus to žilo

Příjemně a smysluplně strávili sobotu 23. října lidé, kteří přišli do parku a skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Činnosti spojené s přírodou si každý mohl vybrat podle svého zájmu a naturelu. Někteří vyfasovali rýče a lopaty a šli sázet do sadu stromy. Jiní si zkusili na lisu vypresovat mošt z jablek, který pak mohli ochutnat. Děti se svými rodiči se pustili do výroby ozdob z podzimního listí, plodů a květin nebo si zkusili obrázkový kvíz o přírodě.

Na Rochusu lidé sadili stromy, pouštěli draky, presoval se i mošt.

FOTO: Sázení stromů či výroba moštu z jablek. Ve skanzenu Rochus to žilo

Příjemně a smysluplně strávili sobotu 23. října lidé, kteří přišli do parku a skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Činnosti spojené s přírodou si každý mohl vybrat podle svého zájmu a naturelu. Někteří vyfasovali rýče a lopaty a šli sázet do sadu stromy. Jiní si zkusili na lisu vypresovat mošt z jablek, který pak mohli ochutnat. Děti se svými rodiči se pustili do výroby ozdob z podzimního listí, plodů a květin nebo si zkusili obrázkový kvíz o přírodě.

Na Rochusu lidé sadili stromy, pouštěli draky, presoval se i mošt.

FOTO: Sázení stromů či výroba moštu z jablek. Ve skanzenu Rochus to žilo

Příjemně a smysluplně strávili sobotu 23. října lidé, kteří přišli do parku a skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Činnosti spojené s přírodou si každý mohl vybrat podle svého zájmu a naturelu. Někteří vyfasovali rýče a lopaty a šli sázet do sadu stromy. Jiní si zkusili na lisu vypresovat mošt z jablek, který pak mohli ochutnat. Děti se svými rodiči se pustili do výroby ozdob z podzimního listí, plodů a květin nebo si zkusili obrázkový kvíz o přírodě.

Na Rochusu lidé sadili stromy, pouštěli draky, presoval se i mošt.

FOTO: Sázení stromů či výroba moštu z jablek. Ve skanzenu Rochus to žilo

Příjemně a smysluplně strávili sobotu 23. října lidé, kteří přišli do parku a skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Činnosti spojené s přírodou si každý mohl vybrat podle svého zájmu a naturelu. Někteří vyfasovali rýče a lopaty a šli sázet do sadu stromy. Jiní si zkusili na lisu vypresovat mošt z jablek, který pak mohli ochutnat. Děti se svými rodiči se pustili do výroby ozdob z podzimního listí, plodů a květin nebo si zkusili obrázkový kvíz o přírodě.

V sobotu proběhl podzimní trh na zámku v Ploskovicích.

FOTO: Dýně, jablka i chleba. Podzimní trh v Ploskovicích nabídl dobroty

Plody podzimu nesl název malého lokálního trhu, který se v sobotu konal v areálu ploskovického zámku. Pořádající kavárna Café Páv pozvala regionální pěstitele i výrobce, kteří nabídli například dýně nebo jablka, med nebo zeleninu. K mání tam byly také bochníky čerstvého chleba.

Zahrádkáři umožňují přeměnu jablek ve zdravý nápoj.

Ve Volduchách zavedli moštování po telefonu

Ani pamětníci si nedokážou vzpomenout, jak dlouho stojí na okraji Volduch malá moštárna. Jisté je ale to, že sobotní dopoledne (a mnohdy i déle) tu na podzim patří přeměně jablek ve voňavé pití. 

Jablečný den a farmářské trhy na Velkém náměstí v Kroměříži, 16. října 2021

Jablečný den s trhy zaplnil kroměřížské náměstí. Takhle to tam vypadalo

Jablečný den a farmářské trhy na Velkém náměstí v Kroměříži, 16. října 2021 Oslava jablek a výrobků z nich. Tak by se dal popsat Jablečný den, který se konal společně s farmářskými trhy v sobotu na kroměřížském Velkém náměstí. Kromě soutěží a workshopů si organizátoři pro návštěvníky připravili třeba výstavu plodů starých odrůd jablek. Na své si přišli ale i všichni milovníci farmářských výrobků, kteří mohli navštívit desítky stánků s nejrůznějšími dobrotami.

Pěstitelé se obávají, že je ještě více než dosud může „válcovat“ levná konkurence ze zahraničí, zejména z Polska, kde byla letošní úroda dokonce extrémně dobrá.

České ovocnáře drtí levná polská jablka. Navíc jim chybí i sklady

Navzdory chladnějšímu jaru a tomu, že letos začala sklizeň jablek později, byla podle českých ovocnářů tentokrát úroda lepší než loňská. Jablka jsou větší a kvalitnější. V minulém roce se v Česku sklidilo asi 111 tisíc tun jablek, nyní by to mělo být o sedm procent více. Pěstitelé se přesto obávají, že je ještě více než dosud může „válcovat“ levná konkurence ze zahraničí, zejména z Polska, kde byla letošní úroda dokonce extrémně dobrá. Sami jsou přitom schopni domácí spotřebu pokrýt pouze z poloviny.

Moštování v Přírodovědném muzeu Semenec

Vůně jablek, trhy a živá muzika

V Přírodovědném muzeu Semenec se minulý týden moštovalo. Kromě moštování jablek se návštěvníci těšili na řemeslný trh, bylinkovou dílnu, pečení chleba v hliněné peci, miniškoličku práskání bičem, přednášku o starých ovocných odrůdách aj. Hrála kapela Drc, vystoupil Miroslav Kemel s kapelou.

Moštování v Přírodovědném muzeu Semenec

V Semenci moštovali. Kromě zpracování jablek čekala návštěvníky zábava

V sobotu 2. října se v konala v areálu Přírodovědného muzea Semenec Moštování. Kromě moštování jablek čekal návštěvníky řemeslný trh, bylinková dílna, pečení chleba v hliněné peci, miniškolička práskání bičem nebo přednáška o starých ovocných odrůdách. Hrála kapela Drc, vystoupil také Miroslav Kemel s kapelou. 

Moštování.

O moštování je velký zájem, horší je to letos se švestkami

Hodně daleko má k ideálu letošní sezona z pohledu sadařů. Chladné a deštivé léto přispělo k tomu, že kvalita jablek v Královéhradeckém kraji není vysoká. Přesto, nebo spíš právě proto, mají plné ruce práce ve většině moštáren v regionu.

Ilustrační foto

Slivovice bude letos méně. Nebyly švestky, hlásí palírny

Sezona pálenic je v plném proudu, hlásí provozovatelé palíren v Plzeňském kraji. Ti v současné době vypalují vykvašené švestky. Milovníci kořalek však také momentálně vozí zpracovatelům jablka, která nyní dozrávají. Litr padesátiprocentního alkoholického moku vyjde zhruba na dvě stovky korun.