Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Ilustrační foto.

Ovocnáři zažívají zlé časy, úroda je solidní, ale brigádníci nejsou

Největší ovocnářský podnik v regionu Ekofrukt Slaný zažívá personální krizi, jaká tu za čtvrt století ještě nebyla. V současné době probíhá na zhruba 110 hektarech v okolí Slaného sklizeň jablek, které jsou pro firmu klíčovou komoditou. Podnik pěstuje ovoce celkově na zhruba 200 hektarech. A snad poprvé v historii není dostatek lidí, kteří by nyní na podzim jablka sklidili.

V soutěži strom roku se zatím drží na přdních místech Jabloň která se nachází na zahrádce hospody u Lidmanů v Machovské Lhotě.

FOTO: Jabloň u Lidmanů plodí zlatá jablíčka. Strom roku je poprvé ovocný

Dnešní český Den stromů je obzvláště radostný pro obyvatele Machovska. Jabloň U Lidmanů totiž zvítězila v celostátní anketě Strom roku 2020. Triumf nevelkého, ale odolného stromu je cenný i tím, že si poprvé v historii soutěže odnáší prvenství ovocný strom, který je zároveň i ve svých 75 letech nejmladším finalistou.  

Jablečný štrůdl

Jablka v kuchyni: Lze je využít na sladké pečení, ale i do salátů

Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát.  Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.

Jablka - ilustrační foto

Sklizeň jablek je v polovině. Komplikuje ji déšť

Sklizeň jablek je zhruba v polovině. Ovocnáři letos očekávají, že sklidí o 15 procent jablek méně než vloni, a to přibližně 112 tisíc tun. Více jablek půjde na zpracování, protože je poškodila krupobití i jarní mrazy. Skladovatelných jablek bude podle ředitele Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka o něco méně.  

Jablečný jarmark na Krasíkově.

PODÍVEJTE SE: Krasíkov byl opět v obležení, jablečné trhy lákaly

Tradiční Slavnosti jablek, které v minulých letech lákaly vždy první říjnovou sobotu na vrch Krasíkov u Kokašic tisíce lidí z celého kraje, letos kvůli koronavirovým opatřením být nemohly. Organizátoři z Místní akční skupiny Český Západ přesto uspořádali alespoň Jablečný jarmark. I ten ale lákal, na jarmark jezdily v sobotu davy lidí.

Zahrádkářská výstava v Krnově. Ilustrační foto.

Slavnost jablka představí v sobotu to, co dozrálo na Krnovsku

Stejná odrůda jabloně vám bude rodit odlišná jablka na severu a na jihu republiky, jinak se jí bude dařit na horách a jinak v nížinách. Jak si vybrat optimální odrůdu, aby na Krnovsku dozrála výstavní jablka? To vám poradí Slavnost jablka, která se koná 3. října od 10 do 18 hodin v sále krnovské restaurace Pod Věží. (Bývalý Golf či Kartáč).

Plnokrevník Knight.

Dostihový kůň umíral hodiny v bolestech. Zabila ho jablka od kolemjdoucích

Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne místo toho, aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje mrazivou scénu žena z Blanska.

Plnokrevník Knight.

Kolemjdoucí otrávili koně jablky. V bolestech umíral několik hodin

Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne, místo toho aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje mrazivou scénu žena z Blanska.

Plnokrevník Knight.

Dostihový kůň umíral hodiny v bolestech. Zabila ho jablka od kolemjdoucích

Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne místo toho, aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje Deníku mrazivou scénu žena z Blanska.

Česko-slovenský košt v Havlovicích nabídl v letošním roce ochutnávku rekordních 775 vzorků slivovic, pálenek a likérů.

Pálenice čekají na švestky a jablka

Zatímco vloni kvůli malé úrodě jablek a švestek bylo domácí kořalky minimálně a některé palírny zůstaly uzavřeny, letošní úroda ovoce slibuje doplnění zásob. I když pro štamgasty nebude sortiment příliš zajímavý. Oblíbené meruňkovice je opravdu minimum, neboť meruňky pomrzly a se třešněmi je to obdobné. Zato úroda švestek a jablek vypadá slibně. Destiláty budou ale kvůli navýšení daně dražší.

Září na zahradě, dýně, ilustrační foto

Září na zahradě: je čas pro sklizeň dýně, pozdní mrkve či brambor

Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny či k zazimování choulostivějších bylinek. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny, vlašské a lískové ořechy.

Spolek Slezské odrůdy přišel s nápadem představit Krnovanům starý sad u čističky, aby nezapomněli, jak se pěstovalo ovoce za časů našich babiček.  Staré jabloně zde mají bohatou úrodu i bez chemického ošetření.

OBRAZEM: Ochutnejte slezské jablko! V Krnově degustují staré odrůdy v sadu

Jablka v hypermarketech musí mít standardní velikost, barvu i chuť. Tomu se podřizuje výběr odrůd i hospodaření v komerčních sadech. V Krnově působí spolek Českého svazu ochránců přírody ČSOP Slezské odrůdy, který preferuje tradiční sady. Nabízí veřejnosti kontakt se starými odrůdami ovoce, abychom si připomínali historii slezského sadařství.

I když cvičíte, sportujete a jíte zdravě, poslední kila z plánovaného zhubnutí se ztrácejí pomaleji a hůře

Proč se hubnutí v určité chvíli zastaví? Vědci mají jednoduché vysvětlení

Potřebujete zhubnout, přejdete na nízkokalorická jídla, začnete se víc hýbat, pravidelně cvičíte - a přesto se po zhubnutí několika kil dostanete do situace, že dál už vaše hmotnost neklesá, přestože jste ve svém úsilí nijak nepolevili? Pokud ano, pak vězte, že je to normální. Úbytek hmotnosti v průběhu času zpomaluje, a to hned z několika důvodů.

Sklizeň třešní. Ilustrační foto.

Meruněk a třešní bude letos výrazně méně, jejich cena poroste

Prognóza pro letošní úrodu ovoce není opět příznivá. Domácí produkce především u jarních a letních plodů bude nízká, podepsalo se na ní kolísavé počasí z počátku jara, kdy příjemné teploty střídal mráz. Doplatili na to především pěstitelé třešní a meruněk, toto ovoce budou doslova paběrkovat a jeho ceny tak porostou.