Příjemně a smysluplně strávili sobotu 23. října lidé, kteří přišli do parku a skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Činnosti spojené s přírodou si každý mohl vybrat podle svého zájmu a naturelu. Někteří vyfasovali rýče a lopaty a šli sázet do sadu stromy. Jiní si zkusili na lisu vypresovat mošt z jablek, který pak mohli ochutnat. Děti se svými rodiči se pustili do výroby ozdob z podzimního listí, plodů a květin nebo si zkusili obrázkový kvíz o přírodě.
Příjemně a smysluplně strávili sobotu 23. října lidé, kteří přišli do parku a skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Činnosti spojené s přírodou si každý mohl vybrat podle svého zájmu a naturelu. Někteří vyfasovali rýče a lopaty a šli sázet do sadu stromy. Jiní si zkusili na lisu vypresovat mošt z jablek, který pak mohli ochutnat. Děti se svými rodiči se pustili do výroby ozdob z podzimního listí, plodů a květin nebo si zkusili obrázkový kvíz o přírodě.
Příjemně a smysluplně strávili sobotu 23. října lidé, kteří přišli do parku a skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Činnosti spojené s přírodou si každý mohl vybrat podle svého zájmu a naturelu. Někteří vyfasovali rýče a lopaty a šli sázet do sadu stromy. Jiní si zkusili na lisu vypresovat mošt z jablek, který pak mohli ochutnat. Děti se svými rodiči se pustili do výroby ozdob z podzimního listí, plodů a květin nebo si zkusili obrázkový kvíz o přírodě.
Plody podzimu nesl název malého lokálního trhu, který se v sobotu konal v areálu ploskovického zámku. Pořádající kavárna Café Páv pozvala regionální pěstitele i výrobce, kteří nabídli například dýně nebo jablka, med nebo zeleninu. K mání tam byly také bochníky čerstvého chleba.
/FOTO/ Poslední příležitost navštívit výstavu telčských zahrádkářům mají zájemci z řad veřejnosti v neděli 14. října odpoledne. Akce konaná u příležitosti stoletého výročí stojí za to.
Jablka mám natlučená, hrušky téměř nejsou, zmrzly, švestek je pár, třešní byla tak třetina, jen višní bylo hodně. Tak hodnotí letošní rok předseda telčských zahrádkářů Ladislav Dufek. Časté deště ale byly dobré pro zeleninu.
Ani pamětníci si nedokážou vzpomenout, jak dlouho stojí na okraji Volduch malá moštárna. Jisté je ale to, že sobotní dopoledne (a mnohdy i déle) tu na podzim patří přeměně jablek ve voňavé pití.
Sklizeň podzimního ovoce v regionu se přehoupla do druhé poloviny, sadaři nyní dohlížejí na plody jablek a hrušek, aby před česáním dosáhly plné zralosti a co nejhezčí barvy a mohly tak konkurovat těm z dovozu.
Každý rok měli na uskladnění jablka z vlastního sadu. Letos jim ale hnijí a ze zásob na zimu tak nic nebude. Rodině Silvie Hlaváčové z Ivančic u Brna nezbude nic jiného, než si pár beden koupit. Tedy pokud najde sadaře, který by je prodával.
Každý rok měli na uskladnění jablka z vlastního sadu. Letos jim ale hnijí a ze zásob na zimu tak nic nebude. Rodině Silvie Hlaváčové z Ivančic u Brna nezbude nic jiného, než si pár beden koupit. Tedy pokud najde sadaře, který by je prodával.
Nástup sychravého podzimního počasí vnímají také v ovocných plantážích na Plzeňsku. Na poplach zatím nebijí, nicméně ranní chladna jim překopávají program.
Jablečný den a farmářské trhy na Velkém náměstí v Kroměříži, 16. října 2021 Oslava jablek a výrobků z nich. Tak by se dal popsat Jablečný den, který se konal společně s farmářskými trhy v sobotu na kroměřížském Velkém náměstí. Kromě soutěží a workshopů si organizátoři pro návštěvníky připravili třeba výstavu plodů starých odrůd jablek. Na své si přišli ale i všichni milovníci farmářských výrobků, kteří mohli navštívit desítky stánků s nejrůznějšími dobrotami.
Navzdory chladnějšímu jaru a tomu, že letos začala sklizeň jablek později, byla podle českých ovocnářů tentokrát úroda lepší než loňská. Jablka jsou větší a kvalitnější. V minulém roce se v Česku sklidilo asi 111 tisíc tun jablek, nyní by to mělo být o sedm procent více. Pěstitelé se přesto obávají, že je ještě více než dosud může „válcovat“ levná konkurence ze zahraničí, zejména z Polska, kde byla letošní úroda dokonce extrémně dobrá. Sami jsou přitom schopni domácí spotřebu pokrýt pouze z poloviny.
Na samém začátku je páleničářská sezóna na Slovácku a Valašsku. V plném proudu je sice destilace letních kvasů, vzhledem k mizerné úrodě, jich je ale celkově hodně málo, zatímco u sklizně švestek lze letošní rok považovat za průměrný.
V Přírodovědném muzeu Semenec se minulý týden moštovalo. Kromě moštování jablek se návštěvníci těšili na řemeslný trh, bylinkovou dílnu, pečení chleba v hliněné peci, miniškoličku práskání bičem, přednášku o starých ovocných odrůdách aj. Hrála kapela Drc, vystoupil Miroslav Kemel s kapelou.
V sobotu 2. října se v konala v areálu Přírodovědného muzea Semenec Moštování. Kromě moštování jablek čekal návštěvníky řemeslný trh, bylinková dílna, pečení chleba v hliněné peci, miniškolička práskání bičem nebo přednáška o starých ovocných odrůdách. Hrála kapela Drc, vystoupil také Miroslav Kemel s kapelou.
Zprvu šlo o malou akci, na které se sešla hrstka lidí, postupně se Slavnosti jablek na Krasíkově staly vyhledávanou podzimní událostí. Letos poprvé se konaly v Bezdružicích a během soboty přilákaly tisíce zvědavců.
Hodně daleko má k ideálu letošní sezona z pohledu sadařů. Chladné a deštivé léto přispělo k tomu, že kvalita jablek v Královéhradeckém kraji není vysoká. Přesto, nebo spíš právě proto, mají plné ruce práce ve většině moštáren v regionu.
Sezona pálenic je v plném proudu, hlásí provozovatelé palíren v Plzeňském kraji. Ti v současné době vypalují vykvašené švestky. Milovníci kořalek však také momentálně vozí zpracovatelům jablka, která nyní dozrávají. Litr padesátiprocentního alkoholického moku vyjde zhruba na dvě stovky korun.
Každoročně na několik podzimních sobotních dopolední otevírají pro spoluobčany kublovští zahrádkáři moštárnu. Lidé si na moštování přinášejí nejčastěji jablka, občas i hrušky. Kublovští každý rok vylisují zhruba 3 000 litrů moštu ze šesti tun jablek.
Až na výjimky řeší tento problém hlavně starší lidé, u kterých nezbývá, než nahradit původní chrup celkovou snímatelnou zubní náhradou. Ta má nahradit nejen jeho funkci, ale i vzhled. Často se stane, že protéza lidem nesedí, tlačí nebo padá. Poté i obyčejné jablko představuje obrovský problém.
Podzimní vůně jablek se mísí s vůní čerstvě usmažených bramboráků. Zahrada u Statku Cidlina ve stejnojmenné vesničce nedaleko Železnice se na svátek svatého Václava zaplnila nadšenci do podzimních radovánek, moštu, lokálních řemesel a kvalitního domácího jídla. Právě pro ně totiž majitel místní moštárny Vojtěch Drahoňovský už podruhé uspořádal oslavu podzimu, úrody a české státnosti. Součástí odpoledne byla živá hudba, řemeslný jarmark a především otevření moštárny.
Moštárna v Bernarticích zahájila o uplynulém víkendu sezónu. Moštuje se vždy pouze v sobotu a zájemci se musí předem objednat. Podle zahrádkářů je letošní úroda spíše jablek slabší.
V parku Střed u sportovní haly v Mostě bude v sobotu 2. října od 14 hodin zábavný den Mostecké moštobraní. Na programu jsou lisování jablek, ochutnávka jablečných nápojů a pokrmů a kulturní akce pro děti i rodiče.
Co s úrodou jablek? Ve Stolanech na Chrudimsku měl každý možnost přivézt je na hřiště a proměnit je ve zdravý a lahodný mošt. Parta místních nadšenců uspořádala společné moštování už po šesté a spojila ho opět se soutěží o nejlepší jablečný štrúdl.
Slavnosti jablek patřily k největším podzimním akcím, na hrad Krasíkov u Kokašic na ně každou první říjnovou sobotu jezdily tisíce lidí nejen z Plzeňského a Karlovarského kraje.
Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.
Červená, zelená, žlutá i žíhaná. Jablka jsou nejvíce pěstovaným ovocem v Česku. Ovocnáři se každoročně se začátkem září pečlivě připravují na sklizeň a milovníci ovoce dumají, jaká bude úroda.
Ovoce dozrává, a tak je tu čas na sklizeň a rozhodnutí, co se s ním stane. Mnozí z nás mají jasno: ovoce půjde do sudů, zkvasí a změní se v pálenku. Ty české přitom v posledních letech slaví mezinárodní úspěchy, a překvapivě nejde jen o slivovici, ale i jiné destiláty, které byste v českých palírnách nejspíš nečekali.
Letní odrůdy jablek už prodávají sadaři z Plzeňského kraje. Hlavní sklizeň začne zhruba v polovině září a ve Vranově na Rokycansku i Nebílovech na Plzeňsku očekávají průměrnou úrodu.
Podobu znaku a vlajky obce schválili zastupitelé loni na jaře. V září byly nové symboly Všenic oficiálně přiklepnuté, ovšem bez slavnostního ceremoniálu v prostorách dolní komory parlamentu.
Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.
Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.
Holčička, považovaná při svém narození za nejmenší novorozeně na světě, byla po 13 měsících intenzivní léčby propuštěna ze singapurské nemocnice do domácí péče. Když přišla na svět, nevážila o mnoho více než jablko a lékaři nedávali jejímu přežití moc velkou naději. Malá Kwek Jü Süan však dokázala překvapit.
Když jsem se párkrát setkala se šípkovou marmeládou, byla nadstavená jablky, přeslazená a celkově zvláštní, takže jsem chtěla zjistit, jak to má chutnat doopravdy…
Hru Adamova jablka o věčném střetu dobra a zla uvede 19. června – téměř rok po původně ohlášeném termínu – pražské Švandovo divadlo. V roli pastora Ivana, muže zdánlivě neochvějné víry, který ve všem hledá jen to dobré, uvidíme Jacoba Erftemeijera. Hlavním spoluhráčem mu bude Robert Jašków, který ztvární úlohu zavilého neonacisty Adama.
/FOTOGALERIE/ Řekne-li se Životice, mnozí si vybaví tamní sady jabloní. Jablka se v této okrajové části Havířova pěstují už desítky let, momentálně na více než 6o hektarech. Před pár lety došlo ve firmě ke generační výměně a dlouholetého ředitele, potažmo zakladatele firmy Dušana Kokošku nahradil od 1. ledna 2017 Jiří Dulava.
/FOTO/ Před nedávnem se v Turnově uskutečnilo jarní kolo certifikace regionálních výrobků Českého ráje. O udělení značky se ucházeli tradiční pěstitelé jablek, sadaři a ovocnáři, výrobci šperků či dřevěného nádobí a také pěstitelka květin.
53:39. Takový je výsledek tradiční preventivní akce Městské policie Jablonec nad Nisou. V rámci ní děti z jabloneckých základních škol rozdávají řidičům jablka a citrony.
Ani noční temnota nepomohla skrýt podezřelý náklad před zraky ústeckých celníků. Na dálnici D8 u Lovosic objevili v jednom z kontrolovaných vozů elektroniku se světoznámým logem nakousnutého jablka.
V našich končinách tradiční sladké pečivo, které se výborně hodí třeba ke kávě. Chybu však neuděláte, když si s sebou bábovku přibalíte na výlet. Naše čtenářka Marie Tomášová z Domažlic se s námi podělila o recept na vláčnou bábovku, která se podle jejích slov povede každému.
V areálu ovocnářské firmy v Medlově-Králové zemřeli dva Ukrajinci. Udusili se. Kolega muže našel, jak v bezvědomí leží v boxu na skladování ovoce, kde je minimum kyslíku.
„Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a místo něj použijete třeba stévii, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, jímž své hosty určitě potěšíte,“ říká Pavla Stoklasová, pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.