Když v devadesátých letech získal v restituci kus pole a vysadil na něm jabloně, lidé mu říkali, že do roka zkrachuje. Čestmír Šembera z Klopiny na Šumpersku sadaří dodnes a láska k jablkům ho neopouští ani po třiceti letech. A v rodinné tradici pokračuje i jeho dcera.
V devadesátých letech získal v restituci kus pole. Vysadil na něm jabloně a sadaří dodnes. Čestmíra Šemberu láska k jablkům neopouští ani po třiceti letech.
Konec října, ve skleníku chladno, rajčata tvrdá jako jablka a dočervena už prostě nedozrají. Vyhodit? Ani nápad! Podle Taťány Rabasové z Karlových Varů je to hotový poklad, který by byl hřích nechat zmrznout. Zelená rajčata se totiž dají zachránit a proměnit ve skvělý salát, který vydrží až do jara.
Plzeňský barman Martin Vogeltanz se stal barmanským mistrem Evropy. V European Cocktail Championship 2025, konaném od 26. října do 30. října na palubě velké výletní lodi plující z Janova přes Barcelonu a Marseille zpět, porazil barmanky a barmany z dalších 21 zemí.
ÚS ČZS Rychnov n. Kn. ve spolupráci se ZO ČZS Častolovice připravuje degustaci ovoce, která se uskuteční v sobotu 8. listopadu 2025 v zahrádkářském domě v Častolovicích. Začátek bude ve 14.00 hodin.
Fronty aut a přepravky plné jablek, která se záhy mění v přírodní mošt. Během podzimních sobot je u hasičské zbrojnice ve vesnici Radim u Jičína pořádný frmol. Sjíždějí se tam lidé z blízkého okolí i vzdálenějších krajů. Místní sdružení zahrádkářů lisuje ovoce v mobilní moštovně. Zájem je obrovský.
Muzeum regionu Valašsko připravilo na sobotu v zámku Lešná u Valašského Meziříčí na Vsetínsku Zámecké moštování. Nabídne program plný ukázek, ochutnávání a zábavy pro všechny generace, sdělil ČTK mluvčí muzea Jiří Koňařík. Program bude v zámku i okolním parku.
Možnost ochutnat pokrmy, které byly běžné v historii, mohli zájemci v sobotu v Národopisném muzeu Plzeňska. V rámci Mezinárodního dne archeologie tady členové strakonického spolku Renegáti připravovali jídla z doby od 9. do 16. století.
Milovníci čerstvého ovoce si mohou o víkendu přijít natrhat jablka do sadu ve Vysoké Peci. Samosběr probíhá v sobotu a neděli od 9 do 18 hodin. Cena za kilogram je 15 korun.
Slunečné počasí a pohoda z toho plynoucí vylákaly v sobotu 18. října stovky Kroměřížanů na Velké náměstí v centru města. Konal se tam totiž sedmý ročník akce Jablečný den, podpořený farmářskými trhy.
Chcete zhubnout, ale máte problém, protože vás takříkajíc honí mlsná? Na to je nejlepší mít v ledničce zásobu tvarohu. Tento obyčejný mléčný výrobek se vyznačuje nízkým obsahem tuku a kalorií a zároveň množstvím bílkovin, vitaminů a minerálů. A dá se připravit na mnoho způsobů, které jsou vhodné pro zdravé hubnutí.
Nashi neboli asijská (někdy také japonská, čínská nebo písečná) hruška patří u nás k méně rozšířeným druhům ovoce. Stále častěji už se však pěstuje i v Čechách a právě na podzim je jejich sezona.
Podzim v malé vesničce Prostiboři pokračuje ve velkém stylu. V sobotu 18. října od 14 hodin se u Lesního klubu U Rybníčku uskuteční tradiční akce Vítání babího léta, která každoročně láká místní obyvatele i návštěvníky z okolí.
Pěstitelé ovoce letos zažívají dobrý rok. Urodilo se především velké množství jablek, jaké ovocnáři i zahrádkáři nepamatují posledních několik let. Pálenice a moštárny se v těchto dnech nezastaví.
Podzim voní jablky. O víkendu se Blanensko promění ve sladké a voňavé místo. Ve Svitávce i Drnovicích ožijí tradiční jablkobraní plná dílniček, soutěží, dobrého jídla a hudby. Přijít mohou děti i dospělí, čeká je tvořivá zábava, kulinářské speciality i příjemná podzimní atmosféra.
V úterý 7. října se žáci 2.– 5. třídy ze ZŠ v Hoře Svaté Kateřiny vydali do ovocného sadu ve Vysoké Peci, kde se zúčastnili akce Česání jablek. Nejprve si děti vyslechly zajímavou přednášku o pěstování jabloní, dozvěděly se, jak se o stromy pečuje a co všechno se dá z jablek vyrobit. Poté už vzaly do rukou košíky a pustily se s chutí do česání.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V neděli 12. října se jabloňová alej u sv. Jiří v Libušíně proměnila v místo plné vůní, chutí a přátelské atmosféry. Akce, kterou společně uspořádaly místní spolky a komunity, přilákala desítky návštěvníků všech generací – od rodin s dětmi po starousedlíky, kteří si přišli užít pohodové podzimní odpoledne.
Máte rádi jablka? Letní jablka jsou ideální k okamžité konzumaci, protože se nedají dlouho skladovat. Podzimní a zimní odrůdy jablek vám ale vydrží chutné, šťavnaté, voňavé a plné vitaminů až do jara, pokud je správně uskladníte.
Podzimní zahrádkářská výstava v pátek odstartovala v Muzeu Vyškovska, akce trvala až do neděle. Sál zaplnily výpěstky, kterými se mohli pochlubit lidé z různých částí regionu. Součástí byla i pestrá květinová výzdoba nebo výstava dětských výtvarných prací. Zájemci si však na akci také nakoupili mimo jiné i jablka a mošty.
Nadcházející víkend nabízí na Bruntálsku a Krnovsku spoustu skvělých akcí, ze kterých si určitě vyberete. Podívejte se, kam můžete vyrazit za zábavou i poučením nejen v našem regionu, ale i v sousedních okresech nebo v krajské metropoli.
Podzim na Huslíku bude vonět jablky, moštem a dobrou kávou. V sobotu 11. října se konají tradiční Slavnosti podzimu, které nabídnou moštování jablek, tvořivé dílny pro děti, divadélko, komentované prohlídky záchranné stanice i dobroty od místních podniků.
Festival medu a jablek zaplnil v sobotu 4. října Palackého sady v Písku. Jihočeskou oslavu dvou oblíbených lokálních produktů - medu a jablek - nepokazilo ani chladné a občasně deštivé počasí.
Přelom září a října je obdobím moštování. Oblíbená podzimní aktivita je na vesnicích příležitostí nejen využít posbíraná jablka a vylisovat z nich dobrý mošt, ale také k sousedskému setkávání. Tak jako v Kohoutově. Moštování tam není žádná velkofabrika, jde tam spíše o příjemně strávené odpoledne ve společnosti lidí z obce či osady.
Zahrada Kendeho vily v Českých Budějovicích ožila první sousedskou sklizní jablek. Akci zorganizoval budějovický spolek Post Bellum – Paměť národa, který má objekt od města ve výpůjčce.
V zahradě uprostřed Českých Budějovic sbírají děti spadaná jablka pod stromy, odrážejícími se v oknech starobylé Kendeho vily. Její židovští obyvatelé za války zahynuli v koncentračních táborech.
Na dohled od Turnova, v malebné krajině Českého ráje, se nachází rodinný sad, který už desítky let pečlivě spravuje rodina milovníků ovocnářství. Otec vyšlechtil vlastní odrůdu Bohemia, syn pokračuje v jeho šlépějích a spolu s rodinou pěstuje jablka na deseti hektarech půdy. Součástí areálu v Pěnčíně nedaleko Liberce je i prodejna, kam se sjíždějí zákazníci z blízkého i vzdálenějšího okolí. Vedle ovoce nabízí také lokální zeleninu, mák, vlastní med i mošt. Na farmu se vydal i reportér Libereckého deníku.
/OBRAZEM/ Víkendové Slavnosti jablek a medu v zahradě zámku Bor na Tachovsku nabízely zábavu pro všechny věkové kategorie, hudební vystoupení, trh s nejrůznějšími pochutinami či výstavku místních zahrádkářů. Ti se pyšnili svými výpěstky, na které byla opravdu radost pohledět. Pro děti byla připravena pohádka a po celou dobu slavností také tvořivé dílničky. Dospělí pak ocenili nabídku sladkého i slaného občerstvení, vína, burčáku, jablečného moštu nebo brambor a cibule na uskladnění.
V pořadí už 23. ročník Slavností jablek se uskuteční první říjnovou sobotu na vrchu Krasíkov u Kokašic na Tachovsku. Chybět nebudou jablečné dobroty, soutěž o nejlepší výrobek z jablek, hudba, akrobati a pouliční divadlo. Na okružní trasu vyjede speciální jablečný expres.
/FOTO, VIDEO/ Pořádný zápřah mají v těchto dnech zahrádkáři z Opočna na Rychnovsku, kteří provozují tamní vyhlášenou moštárnu. Ta bývá několikrát za týden v obležení zájemců o jablečný mok. V provozu se střídá zhruba dvacet lidí, kteří zpracovávají tři a půl tuny plodů za den.
Sladká, šťavnatá a po hubených letech, kdy panovalo velké sucho, také větší. Na Přerovsku už běží naplno sklizeň jablek a zpracování tohoto nejoblíbenějšího českého ovoce. Kdo nemá vhodný sklep na uskladnění, může si zajet pro lahodný mošt na tradiční místa. Jedním z nich je i prodejna v Loučce, kterou provozuje Agrochov Jezernice.
Tak silnou sezonu jablek už střední Čechy dlouho nezažily. Moštáren je přitom stále méně, a tak jsou ty, které na Berounsku zůstávají, jablky téměř zavaleny. Litr lahodného moštu z donesených jablek stojí od deseti do devadesáti korun. Je nutné si přinést omyté ovoce, nádoby na mošt a plastový pytel na odpad. Přinášíme přehled, kde vám z ovoce připraví lahodný mošt.
Příznivé počasí, šťavnaté švestky a sady plné lidí. Tak to o víkendu vypadalo na samosběru nedaleko od Babiččina údolí poblíž České Skalice na Náchodsku.
/FOTOGALERIE/ Tak silnou sezonu jablek už střední Čechy dlouho nezažily. Moštáren je přitom stále méně, a tak jsou ty, které na Mělnicku zůstávají, jablky téměř zavaleny. Litr lahodného moštu z donesených jablek stojí kolem dvacetikoruny i téměř dvojnásobek, podle firmy, množství i typu nádoby, do níž je stáčen. Výkup jablek, někde za dvě koruny za kilo, jinde za pět, už některé moštárny kvůli naplněné kapacitě zastavily.
Podzim se hlásí o slovo a s ním i tradice, na kterou nedá Havířovsko dopustit. V Sadech Životice začal v úterý 23. září samosběr jablek. Letos má netypickou podobu. Místo česání ze stromů si lidé vybírají plody z beden. Důvodem je nepřízeň počasí během sezóny, která se podepsala na úrodě.
/FOTO/ Už jen do neděle 28. září budou na zámku v Polákách u Nechranické přehrady k vidění repliky českých korunovačních klenotů. Kdo chce spatřit přesné kopie koruny, žezla a jablka, ale také svatováclavského meče, má už jen několik dní. Výstava se těší velkému zájmu, zámek proto i v září otevírá i v pracovní dny.
Po loňském propadu způsobeném jarními mrazy se letos české ovocnářství dočkalo lepší zprávy. Podle zářijového odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) dosáhne sklizeň jablek více než 116 tisíc tun, což je o 16 procent více než činí pětiletý průměr. Oproti loňsku je úroda dokonce trojnásobná.
Sport, slavnosti i dobré jídlo – to všechno nabízí nadcházející víkend na Pardubicku. Vyrazit můžete třeba v pátek na obchvat Pardubic, kde si lidé projdou či projedou nový úsek silnice ještě před jeho otevřením, nebo si užijte vůni grilovaných specialit na Burger street festivalu. Sobota patří udělování Cen Františka Filipovského v Přelouči či Festivalu medu a jablek pod Kunětickou horou. Neděle pak přinese oslavy 730 let Pardubic, tradiční Krajské dožínky i slavný plochodrážní závod Zlatá přilba.
Letošní úroda jablek je báječná a obsypané stromy nás přímo vyzývají, abychom si upekli skvělý jablečný koláč. Každá rodina má svůj oblíbený, ale zkuste recept, který není náročný na přípravu a jehož výsledkem je výborný koláč, kde sladkokyselá jablíčka příjemně doplňuje hřejivá vůně skořice a lehká příchuť karamelu.
Nasavrcké oppidum ožije v sobotu tradičními podzimními slavnostmi. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku jablečných dobrot a medoviny, na ukázky keltských řemesel i soutěž o nejlepší medovo-jablečný koláč. Pro děti budou připravené tvořivé dílny a také hostinec U Dubového Kelta nabídne speciality z jablek a medu.
Na Vysočině začala sezona moštování. Lidé si do moštáren vozí především jablka, výjimečně i hrušky nebo hrozny. Za litr moštu zaplatí podle místa od šesti do jedenácti korun. Některé moštárny letos kvůli energiím zdražily, jiné ceny drží.
Moštárna v Hostětíně na Uherskohradišťsku dnes oslavila 25 let od svého založení. Lidé mohli na slavnosti nazvané Na počátku bylo jablko ochutnat čerstvě lisovaný mošt i prohlédnout si moštárnu, nechyběly jablečné moučníky od místních žen, produkty regionálních výrobců či ovocnářské poradenství.
/FOTOGALERIE/ Slavnost u příležitosti 25 let hostětínské moštárny - Na počátku bylo jablko – proběhne v neděli od 12 do 17 hodin v Hostětíně. Setkání přátel a příznivců tradic Bílých Karpat nabídne hudbu, jablečné dobroty, soutěže i program pro děti.