Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Kam o víkendu na Pardubicku? Máme pro vás redakční tipy.

Kam o víkendu na Pardubicku? Burgery, dožínky i slavná Zlatá přilba

Sport, slavnosti i dobré jídlo – to všechno nabízí nadcházející víkend na Pardubicku. Vyrazit můžete třeba v pátek na obchvat Pardubic, kde si lidé projdou či projedou nový úsek silnice ještě před jeho otevřením, nebo si užijte vůni grilovaných specialit na Burger street festivalu. Sobota patří udělování Cen Františka Filipovského v Přelouči či Festivalu medu a jablek pod Kunětickou horou. Neděle pak přinese oslavy 730 let Pardubic, tradiční Krajské dožínky i slavný plochodrážní závod Zlatá přilba.

Upečte si koláč z jablečné směsi, jednoduchého těsta a drobenky.

Přišel čas jablečných dobrot. Zkuste jednoduchý koláč s vůní skořice a karamelu

Letošní úroda jablek je báječná a obsypané stromy nás přímo vyzývají, abychom si upekli skvělý jablečný koláč. Každá rodina má svůj oblíbený, ale zkuste recept, který není náročný na přípravu a jehož výsledkem je výborný koláč, kde sladkokyselá jablíčka příjemně doplňuje hřejivá vůně skořice a lehká příchuť karamelu.

V Zemi Keltů chystají Jablkobraní a Medokvas.

Jablkobraní a Medokvas: V Nasavrkách chystají slavnosti plné dobrot a zábavy

Nasavrcké oppidum ožije v sobotu tradičními podzimními slavnostmi. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku jablečných dobrot a  medoviny, na ukázky keltských řemesel i soutěž o nejlepší medovo-jablečný koláč. Pro děti budou připravené tvořivé dílny a také hostinec U Dubového Kelta nabídne speciality z jablek a medu.

Moštárna v Hostětíně oslavila 25 let činnosti, produktů postupně přibylo

Moštárna v Hostětíně oslavila 25 let činnosti, produktů postupně přibylo

Moštárna v Hostětíně na Uherskohradišťsku dnes oslavila 25 let od svého založení. Lidé mohli na slavnosti nazvané Na počátku bylo jablko ochutnat čerstvě lisovaný mošt i prohlédnout si moštárnu, nechyběly jablečné moučníky od místních žen, produkty regionálních výrobců či ovocnářské poradenství.

Slavnost u příležitosti 25 let hostětínské moštárny - Na počátku bylo jablko – proběhne v neděli od 12 do 17 hodin v Hostětíně.

Na počátku bylo jablko. Moštárna Hostětín v neděli oslaví 25 let

/FOTOGALERIE/ Slavnost u příležitosti 25 let hostětínské moštárny - Na počátku bylo jablko – proběhne v neděli od 12 do 17 hodin v Hostětíně. Setkání přátel a příznivců tradic Bílých Karpat nabídne hudbu, jablečné dobroty, soutěže i program pro děti.

Samosběr přilákal ke Slanému stovky lidí. Sběrači dostali buřtguláš i bramborák

Samosběr přilákal ke Slanému stovky lidí. Ti pilní dostali buřtguláš i bramborák

Na polích u Slaného na Kladensku vypukl v sobotu první letošní samosběr brambor a cibule. Sběrači si domů nezřídka odvezli metráky zásob na zimu. Ti nejpilnější si zároveň pochutnali na občerstvení, které pro ně pěstitelé zdarma připravili. Konkrétně šlo o staročeské bramboráky z místních brambor a kotlíkový buřtguláš. 

Samosběr na polích a v sadech u Slaného v Ovocnářství Macháček.

Samosběr brambor a cibule přilákal stovky lidí. Pro nejpilnější bylo i pohoštění

/FOTOGALERIE, VIDEO/ První letošní samosběr brambor a cibule na uskladnění, kilo po 12 korunách, vypukl v sobotu na polích u Slaného. Sběrači si díky tomu odvezli domů nezřídka metráky zásob na zimu. Příchozí dospělí i děti si mimo to pochutnali zdarma i na pohoštění, které pro ně pěstitelé – manželé Jitka a Milan Macháčkovi přichystali. Pilným sběračům byly první zářijovou mimořádně a zdarma podávány staročeské bramboráky z místních brambor a k nim kotlíkový buřtguláš.

Fíkům se na Hané daří, zahrádkáři sklízejí plody velké jako letní jablka.

Fíkům se na Olomoucku daří. Letos jsou plody velké jak jablka

Rostou doslova před očima a jsou obsypané šťavnatými sladkými plody, které si lidé běžně vychutnávají na dovolené ve Středomoří. Fíkovníky si zahrádkáři před pár lety na Olomoucku vysadili jen tak na zkoušku. Bujně rostoucí stromky překvapují neutuchající vitalitou, velkou úrodou a plody velkými jako letní jablka.

Ilustrační foto

Nadúroda ovoce na Přerovsku zaměstnává pálenice i výkupny

Zatímco v minulých letech si pěstitelé na Přerovsku zoufali, protože úrodu v sadech poničily mrazíky nebo sucho, tento rok se potýkají s opačným problémem. Meruněk, broskví i rynglí se urodilo tolik, že mnozí zahrádkáři strávili celé léto zavařováním a přípravou džemů. Kvůli nadměrné úrodě ovoce přijímají pálenice jednu objednávku za druhou a o přebytky jablek ze zahrad se postarají i výkupny.

Ilustrační snímek

Po loňské neúrodě se sady na Jičínsku zelenají. Jablek bude dost

Po loňské katastrofální neúrodě způsobené mrazy se sadaři na Jičínsku letos těší na bohatší sklizeň. Díky příznivému počasí a deštivému červenci se odhady úrody zvedají, a česká jablka by tak měla znovu konkurovat dovozu. Spotřebitelé se mohou těšit na širší nabídku i příznivější ceny.

Ilustrační foto k textu Jakobke z Hosobrna

Pavel Kyselák: Jakobke z Hosobrna

Na přelomu července a srpna jsme vždycky jezdívali ke strýcovi Aloisovi do Úsobrna. Na jeho zahradě totiž v této době dozrávaly letní jablka tzv. Průsvitné letní. Na strýcově zahradě byly totiž dva stromy této staré historické odrůdy neznámého původu z Pobaltí. Základní zelená barva se při dozrávání mění v bělavě žlutou.

Majitel Sadů Schwarz ve Vranově Richard Schwarz.

Letošní úroda v Sadech Schwarz vypadá slibně. Ceny budou nižší než loni

Pro letní jablka i švestky už si mohou zákazníci přijet do Sadů Schwarz ve Vranově u Břas na Rokycansku. Ceny jsou příznivější než loni, kdy většina úrody pomrzla a sadař Richard Schwarz řešil, co bude dál. Rozhodl se proto proměnit prodejnu ovoce z jeho sadů na farmářský obchod. Široký sortiment zachová, i když letošní úroda vlastních jablek, hrušek a švestek zatím vypadá slibně.

Ač na to nevypadá, ježek je sportovec a vody se nebojí.

Umí ježci plavat? O mýtech a schopnostech pichlavých obyvatel zahrad

Ježek patří k těm zvířatům, která jsou obecně vnímána jako milá a přátelská. Nejspíš ani neexistuje literární dílo, v němž by byl líčen ve špatném světle. Ježek se objevuje v řadě pohádek a bajek, které formují náš pohled na zvířecí říši. Nejednoho dospělého pak dokáže překvapit, že ježek na bodlinách opravdu nenosí jablíčka a místo přátelství s krtkem je spíše samotářem. Jaké schopnosti ježek má, jak vypadá jeho život a zda třeba umí plavat, mnoho lidí vůbec netuší.

Lidé mohli ve čtvrtek odpoledne vyrazit do Nelešovic na samosběr rybízu. Foto: Deník/Petra Poláková - Uvírová.

Samosběr červeného rybízu u Nelešovic láká, na podzim začne sklizeň jablek

Léto je v plném proudu a pěstitelé ovoce sklízejí plody své práce. Na samosběr červeného rybízu, který je ideální na výrobu osvěžujících šťáv, moštů nebo marmelád, mohli dorazit ve čtvrtek odpoledne zájemci do Nelešovic na Přerovsku. Kokorská moštárna zde pěstuje rybíz na osmi hektarech a za kilo lidé při samosběru zaplatí 20 korun. K místu se zájemci dostanou polní cestou při výjezdu z Nelešovic na Penčice.

Výstava nazvaná České korunovační klenoty na dosah potrvá na zámku Kozel do 22. června.

Korunovační klenoty na dosah. Výstava na Kozlu odhaluje i jejich tajné přesuny

České korunovační klenoty, dobové oděvy panovníků i Pražské Jezulátko, to vše si mohou od neděle 11. května prohlédnout návštěvníci zámku Kozel na Plzeňsku. Nová výstava nabídne nejen mistrovské repliky, ale představí také oficiální a utajené převozy korunovačních klenotů v průběhu sedmi staletí.

Zlatá Brána

Incident ve Zlaté Bráně. ´Drž hubu´ slyšely prodavačky od sprostého chlapa

Navečeřel se zadarmo a ani nepoděkoval. Kuriozní incident se odehrál v pondělí v podvečer v prostějovském Obchodním centru Zlatá Brána. Chlapík si v supermarketu Billa nejprve pošmákl na donutu a k němu zakousl i jablko. Na upozornění prodavaček, že by měl za zboží zaplatit odvětil vulgárně Drž hubu…

Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad

Farmářské trhy na jaře: Srovnali jsme ceny zeleniny a ovoce na pražských trzích

S příchodem jara ožívají pražské farmářské trhy. Deník porovnal ceny brambor, jablek a cibule – základních surovin, které zákazník najde téměř na každém trhu. Rozdíly jsou i desítky korun za kilo. Pomalu začíná i prodej jahod a dalších produktů. Nabídka zboží a přehled cen na třech vybraných trzích je v závěru článku.

Majitel ovocnářské společnosti Malus Antonín Krobot prodá pozemky a firmu městu Dvůr Králové nad Labem.

Ovocnář prodá Dvoru Králové 80 hektarů pozemků u dálnice a firmu

Největší ovocnářská firma na Trutnovsku zaměřená na pěstování jablek prodává pozemky a mění majitele. Nový vlastník společnosti Malus z Choustníkova Hradiště bude překvapivý. Od Antonína Krobota kupuje osmdesát hektarů a 100 procent obchodního podílu ve firmě město Dvůr Králové nad Labem.

Ovocnáři v Zemědělském družstvu v Klapý museli jablka sami nakoupit.

Loňské mrazy zdecimovaly úrodu ovoce. V Klapý se připravili, jablka pořád mají

Ani ne poloviční úroda ovoce a s tím související následný rekordní dovoz například jablek do České republiky. To jsou následky silných mrazů, které zasáhly také Litoměřicko loni na přelomu března a dubna. Pěstitelé z družstva v Klapý nyní přesto hlásí, že českých jablíček mají dost. A rozšiřují otevírací dobu ve své provozovně.

Výstava Jablko: koktejl chutí.

Crystalex spojil síly s botanickou zahradou. V Liberci vystavují jablka ve skle

/FOTO, VIDEO/ Koktejl chutí se po roce vrátil do Botanické zahrady Liberec a opět návštěvníkům přiblíží jablko jako symbol, který je neodmyslitelně spjatý s historií a kulturou. Výstava, která potrvá do 9. února, se zaměřuje na mapování rodokmenů odrůd pěstovaných Ústavem experimentální botaniky Akademie věd České republiky v nedalekých Střížovicích.

Výstava Jablko: koktejl chutí.

Crystalex spojil síly s botanickou zahradou. V Liberci vystavují jablka ve skle

/FOTO, VIDEO/ Koktejl chutí se po roce vrátil do Botanické zahrady Liberec a opět návštěvníkům přiblíží jablko jako symbol, který je neodmyslitelně spjatý s historií a kulturou. Výstava, která potrvá do 9. února, se zaměřuje na mapování rodokmenů odrůd pěstovaných Ústavem experimentální botaniky Akademie věd České republiky v nedalekých Střížovicích.

Tržnice Tábor otevírala U Sladovny teprve na podzim roku 2024 a během několika měsíců si získala řadu zákazníků.

Tržnice Tábor nemá nouzi o zákazníky. Láká čerstvé ovoce i zelenina

/VIDEO/ Čerstvá řepa, petržel, celer, květák, zelí, ředkve, saláty, dýně, jablka, mrkev, brambory, česnek, cibule, okurky, citrusy, hroznové víno a další ovoce a zelenina za skvělé ceny. To nejlepší, co je třeba do kuchyně lze od podzimu nakoupit v nové Tržnici v Táboře. Někteří zákazníci, už na to přišli a chodí pravidelně. Deník se byl přesvědčit na místě a za plný košík zaplatil krásných 300 korun.

Ovocnáři ve Vilémově opět redukují plochy. Letos bez náhrady kácí přes pět hektarů jabloní a rybízu

Ovocnáři na Olomoucku kácí další jabloně. Sužuje je počasí i nedostatek sběračů

Ovocnáři v Česku loni sklidili nejméně ovoce za sto let. Podepsala se na tom vlna mrazů, které navíc uhodily v době, kdy vlivem „teplé“ zimy byla vegetace v sadech o měsíc uspíšena. Ve Vilémově na Olomoucku byly výpadky u jablek od 40 do 100 procent. Ekonomika nutí pěstitele, aby opět přikročili k redukci plochy. Proto se v sadech pustili do kácení. 

Ilustrační foto

Jarní mrazy zdecimovaly české sady. Sklizeň jablek se propadla o 68 procent

Úroda ovoce v ČR loni kvůli silným jarním mrazům klesla v porovnání s průměrem předchozích pěti let o 65 procent na 48.058 tun ze 138.445 tun. Byla nejnižší za posledních 100 let. V meziročním porovnání pokles činil 61 procent ze 121.946 tun v roce 2023. Vyplývá to z bilance sklizně, kterou dnes zveřejnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Dubnové mrazy přišly v momentě, kdy vegetace byla díky teplému počasí téměř o čtyři týdny urychlená. Mrazy tak zasáhly v květu všechny ovocné druhy.

V sadech Schwarz Vranov zničily jarní mrazy 80 procent úrody ovoce.

Evropské zásoby jablek se tenčí. Sadař z Břas očekává zdražení

Cena jablek by mohla v lednu překročit hranici 100 korun za kilogram. Radikálního zdražení oblíbeného ovoce se obává sadař z Břas na Rokycansku Richard Schwarz. Podle jeho předpokladů brzy dojdou zásoby jablek v Evropě a jejich dovoz ze vzdálených částí světa se prodraží.

Viktória Jurištová v pohádce Čarovné jablko.

Pohádka Čarovné jablko nabídne souboj dobra se zlem i příběh o dospívání

Česká televize připravila divákům novou pohádku i pro Boží hod vánoční. Bude jí Čarovné jablko režiséra Jakuba Machaly a opět v ní sehraje souboj dobro se zlem. Novinka, jež vznikla v česko-slovenské koprodukci, láká i na originální příběh o dospívání a rodičovské lásce, která může být osvobozující i ničivá. Ve vysílání se tedy objeví 25. prosince ve 20.10 na ČT1.

Krmení koní na Štědrý den na Střední škole zemědělské v Přerově

Mrkev, jablka a pečivo. Přerované na Štědrý den obdarovali koně i drůbež

Mrkev, jablka a suché pečivo. Tím vším obdarovali letos návštěvníci zemědělské školy na Štědrý den tamní zvířata. Sváteční krmení koní a drůbeže z drobnochovu patří k tradiční a velmi oblíbené akci Přerovanů. Během dopoledne se v areálu školy vystřídalo několik stovek lidí. Převážně šlo o mladé rodiny s malými dětmi.

Moderátor Láďa Hruška

Láďa Hruška rozzlobil majitele koní. Doporučoval pamlsek, který může i zabít

Pořad Vychytávky Ládi Hrušky pořádně rozčílil majitele koní. Televizní kutil přišel s návodem na laskominu pro koně z tvrdého rohlíku. Chovatelé však upozorňují, že takový pamlsek může zvířeti způsobit vážné zdravotní potíže provázené velkými bolestmi. Podle některých reakcí na sociálních sítích Láďa Hruška nepřímo radil, jak koně zabít.

Moderátor Láďa Hruška

Láďa Hruška rozzlobil majitele koní. Pamlsek mohl zabít, říká chovatelka z Halže

Pořad Vychytávky Ládi Hrušky pořádně rozčílil majitele koní. Jeden z jeho receptů vyvolal jejich velmi ostrou reakci. Televizní kutil přišel s návodem na laskominu pro koně z tvrdého rohlíku. Majitelé koní upozorňují, že taková vychytávka může zvířeti způsobit vážné zdravotní potíže provázené velkými bolestmi. Podle některých reakcí na sociálních sítích Láďa Hruška nepřímo radil, jak koně zabít.

Měkké perníčky na Vánoce? Zkuste trik babičky Ivety – plátek chleba.

Krásně měkké perníčky i linecké? Zkuste geniální trik našich babiček s chlebem

První druh cukroví, do jehož pečení bychom se měli pustit, jsou jednoznačně perníčky. Ideální doba na jejich přípravu je měsíc až tři týdny před Vánocemi – tedy právě teď. Aby však byly na Štědrý den krásně měkké, nestačí jen vybrat správný recept. Důležité je také jejich skladování, které může změknutí napomoci. Měkčích perníčků lze docílit díky obyčejnému chlebu i dalším trikům našich babiček.

Z vánočních trhů v Berouně.

Svařák za 75 korun, hranolky za 115. Za kolik se občerstvíte na trzích v Berouně

/VIDEO, FOTO/ V neděli 1. prosince začaly v Berouně na Husově náměstí vánoční trhy. Součástí trhů je pochopitelně nabídka dobrého občerstvení v podobě tradičního svařeného vína, horkého punče, kávy nebo třeba horkého jablka pro děti. A ani o něco k zakousnutí není nouze. Zmapovali jsme ceny, za které se dá na berounských trzích najíst a napít. 

Z Benešovských trhů.

Podívejte se: Do benešovských trhů již nakoukly Vánoce

Vánoční atmosféra dorazila v sobotu 9. listopadu i na tradiční trhy v Benešově, kde se mezi stánky začaly objevovat první sváteční dekorace a výrobky. Nabídka se pomalu přesouvá od podzimního zboží k předvánočním ozdobám, a přestože podzim je stále patrný, některé stánky se již zcela ponořily do vánoční tematiky.