Zahrádkáři se obávají o úrodu jablek, stromy kvetou a zima je může zničit
Z léta opět do zimy. Ze sněhu a chladnějšího počasí mají radost milovníci zimy, velké obavy však dělá zahrádkářům. Obávají se, že přijdou o úrodu jablek i dalších plodin.
Z léta opět do zimy. Ze sněhu a chladnějšího počasí mají radost milovníci zimy, velké obavy však dělá zahrádkářům. Obávají se, že přijdou o úrodu jablek i dalších plodin.
O Vánocích zaplavily sociální sítě fotky s medvědem. Kdo se ve Zlatém jablku nevyfotil na lavičce s bílým chlupáčem, jako by nebyl. Netypická dekorace v obchodním centru slavila velký úspěch. Dočká se něčeho podobného i jarní výzdoba?
Mimořádnou příležitost nahlédnout do jindy nepřístupných provozů měli v sobotu návštěvníci sadů v Nebílovech na jižním Plzeňsku. Několik stovek lidí si prohlédlo sušárnu a moštárnu vybavené moderními technologiemi. Přímo na místě mohli také ochutnat sušená jablka i mošt s příchutí skořice.
/FOTO, VIDEO/ Všechny stejné a přitom každá jiná. Řeč je o 64 hnědých pivních lahvích vyrovnaných v dlouhé řadě přes dvě třetiny martínkovického kulturáku. Právě tam se v sobotu odpoledne konal 16. Martínkovický košt. Letošní přehlídka ovocných pálenek překvapila zejména vysokou kvalitou jabkovic. V soutěži koštérů z řad příchozích nicméně vyhrála slivovice Josefa Pejchala z Božanova.
/VIDEO/ Smutný pohled se naskýtá řidičům projíždějícím okolo jabloňových sadů v Dětkovicích na Prostějovsku. Sadaři motorovými pilami likvidují stovky ovocných stromů. Celkově se jedná o plochu velikosti 7,5 hektarů. Důvodů je několik. Stáří, problémy s odbytem a tlaky obchodních řetězců a polských jablek.
V sobotu 3. února 2024 častolovičtí zahrádkáři ve spolupráci s ÚS ČZS Rychnov nad Kněžnou připravili pro všechny milovníky ovoce degustaci jablek. Do zahrádkářské klubovny se sjeli lidé nejen z místa a okolí, ale i z Úpice, Nového Města nad Metují, Holic a dalších měst.
Pokud se chceme radovat z bohaté úrody jablek, musíme věnovat péči jabloním už nyní. Právě zimní měsíce, tedy období vegetačního klidu, jsou důležité k prořezávání jabloní. Správně provedený řez zajistí, aby se koruna stromu otevřela a sluneční paprsky se tak v dostatečné míře dostaly k pupenům a květům. Řez také vytvaruje a omladí starší stromy, aby déle hojně plodily. Kdy je ideální doba na prostřihání jabloní a jak se má řez správně provést?
Namíchejte si doma na Suchej únor jednoduchý nealkodrink plný minerálů a antioxidantů.
V obchodě krásně tvrdé, doma ve spíži docela brzy povadlé, naměklé a plné klíčků. Takový často bývá osud brambor, které pak mnohdy skončí v odpadkovém koši. Pomůže tomu přitom zabránit docela snadný trik za pár korun. A vaše brambory budou dlouho vypadat v pohodě a skvěle si na nich pochutnáte.
Déle trvající mráz a sněhová pokrývka komplikují život i ptákům, kteří si za příznivějších podmínek umí najít v přírodě potravu sami. Pomoc lidí a potravu, kterou jim sypou do krmítek, proto uvítají. Čím ptáky správně přikrmovat? Proč nejsou vhodné zbytky z kuchyně? A víte, že pro malé ptáky velikosti čížka může být i jediné zrnko soli ze slaného rohlíku smrtelnou dávkou?
Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?
Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?
Každý, kdo má doma štípačku na dřevo ví, že ji používá v nejlepším případě jeden či dva týdny v roce. A pak zase stojí někde v koutě. Antonín Matyáš z Dolní Dobrouče jí dal novou práci. Udělal si z ní moštovač.
Každý, kdo má doma štípačku na dřevo ví, že ji používá v nejlepším případě jeden či dva týdny v roce. A pak zase stojí někde v koutě. Antonín Matyáš z Dolní Dobrouče jí dal novou práci. Udělal si z ní moštovač.
Překoná letošní vánoční příběh Klíč svatého Petra rekordy? Česká televize připravuje do vysílání jako každý rok novou pohádku a Deník při té příležitosti připomíná ty nejúspěšnější z předchozích. Nejsledovanější bylo Krakonošovo tajemství, které ČT uvedla loni 25. prosince. Nenechaly si ho ujít dvě třetiny lidí u obrazovek. S celkem 3,75 miliony diváků se pohádkový příběh stal nejen jasnou jedničkou celého roku všech televizí i nejsledovanějším televizním pořadem posledních šestnácti let.
Ježíšek na Štědrý den obvykle přilepší i domácím mazlíčkům. Třeba koně Václava Vydry či Alice Nellis se mohou těšit na mrkve a jablka, fenka Nikol Kouklové a Karla Heřmánka ml. dostane vitamíny a novou cestovní deku, kocourům Jany Plodkové stačí šustící papír z dárků a Veronika Žilková koníkovi dokonce upekla speciální vánoční cukroví a psům i kočce kuřecí játra. Co dávají svým zvířecím kamarádům ostatní herci a zpěváci?
Moštárna v Klatovech byla v sobotu v obležení lidí. Důvod je jasný, konalo se tam tradiční vánoční moštování.
Prostřeným stolem pro ptactvo a jiná zvířata se na podzim může stát celá vaše zahrada. A to i bez toho, abyste instalovali krmítka. Stačí pěstovat ty správné rostliny, starat se o kompost a ponechat na zemi některé spadané ovoce. Nedá to tolik práce a zahrada se může proměnit v opravdový ptačí ráj.
Vrkoč. Je to sice česká tradice, ale podobné obřadní pečivo pekli a pečou i jiné národy z Evropy. Jinými slovy, co kdyby letošní vánočka vypadala méně obvykle?
Až o desítky procent se může lišit výkupní cena jablek a dalšího ovoce od českých a polských pěstitelů. Někteří sadaři tak přestali svou produkci do zdejších supermarketů nabízet.
Až o desítky procent se může lišit výkupní cena jablek a dalšího ovoce od českých a polských pěstitelů. Někteří sadaři tak přestali svou produkci do zdejších supermarketů nabízet.
Představitel seriálového Korejse Miroslav Hanuš a spoluautor scénáře Jan Malinda bavili diváky v Březové v rámci letošního Krimifestu.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
Svatomartinská husa je oblíbeným symbolem podzimní gastronomie. Kdo si ji připravuje doma, může využít nabídku několika obchodních řetězců, u nichž se dá v příštích dnech pořídit kilo zhruba za 180 korun. Při váze pět kilo tak vyjde jedna na devět set. V restauraci je třeba připravit si na hlavní jídlo necelou pětistovku, ale může být i mnohem dražší.
/FOTO, VIDEO/ V zahradním centru Zahrada Lisý v Králově Dvoře Popovicích se o prvním listopadovém víkendu konal jablíčkový víkend. Návštěvníci tam mohli ochutnat a nakoupit různé odrůdy českých jablek a hrušek, k tomu jim v rámci bohatého doprovodného programu vyhrával flašinet.
V úterý 24. října jsme si na naší malotřídní škole uspořádali Halloween party - společně s dětmi z mateřské školy a školáky v tělocvičně školy. Víme, že tento americký obyčej má původ v Evropě. Již před objevením Ameriky vytvářeli Irové strašidelné obličeje z urostlých řep a kladli je na okenní římsy, aby od domu během noci Všech svatých odehnali zlé duchy. Pro ty dobré dávali za domovní dveře něco dobrého na zub.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Americe se mezi jablky zrodila nová hvězda. O odrůdě Honeycrisp kolují legendy. Prý má mnohem větší buňky, než všechna ostatní jablka. Proto v ústech pocítíte hotovou explozi lahodné šťávy, sotva do Honeycrisp kousnete. Letos lidé mohli poprvé ochutnat tuto odrůdu vypěstovanou na Krnovsku.
Nápojový gigant Kofola rozšiřuje záběr svých aktivit, na Úsovsku bude nově obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdy jablek potřebných pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.
Nápojový gigant Kofola rozšiřuje záběr svých aktivit, na Úsovsku bude nově obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdy jablek potřebných pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.
„Metrák jablek, cukr krystal, kýbl skořice, dneska pečou štrúdl snad celé Černčice," zahájila ochutnávací přehlídku více čí méně tradičních závinů hymna, vzdávající hold všem soutěžním štrúdlům, závinům a roládám.
Lázeňský festival jablek nabídl tradičně bohatý program a provázelo ho typicky podzimní počasí, které střídalo slunce s dešťovými přeháňkami. Kdo ale zavítal na kolonádu, jistě nelitoval. Připraven byl jarmark od místních výrobců a řemeslníků, nechyběla výstava regionálních odrůd ovoce a zahrádkářských výpěstků místních zahrádkářských organizací. Nechyběly ochutnávky pokrmů z jablek, soutěže a hudební vystoupení. Podívejte se na letošní festival jablek v Mariánských Lázních.
/FOTO/ Zajímavý nápad zrealizovali ve Chlebích. Jeho výsledkem bylo v neděli 1. října sousedské setkání s názvem Chlebské moštování. Předcházelo mu česání jablek, které v obci a okolí uspořádal nově vzniklý spolek Český svaz ochránců přírody Rozkvetlé Chleby ve spolupráci s kroužkem mladých hasičů z Budiměřic a Šlotavy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.
/FOTO, VIDEO/ Radimský Zahrádkářský spolek po roce zase zprovoznil mobilní moštovnu a zákazníkům odšťavňuje jejich vlastní dovezená jablka.
Oblíbené setkání místních i přespolních se při letošním ročníku vrátilo z Bezdružic zpátky na vrch Krasíkov nad obcí Kokašice na Tachovsku.
Lázeňský festival jablek se na kolonádě v Mariánských Lázních uskuteční již po jedenácté, a to 15. října od 10 hodin. Akce nabídne řadu rozmanitých aktivit pro zástupce všech věkových skupin včetně soutěže o nejchutnější jablečný moučník, do které se může zapojit široká veřejnost.
V nabídce pro tento víkend je v Plzni Pilsner Fest, Noc vědců, koncert XIII. století či Den otevřených dveří ve Škoda JS, v Sušici bazar na pomoc opuštěným kočkám, v Rokycanech vínování, tady také okresem projedou při orientační jízdě veterány, a na Krasíkov na Tachovsku se vrací Slavnosti jablek.
/FOTO/ Slavnosti podzimu se odehrají v sobotu 7. října od 10 do 16 hodin v Ekocentrum Huslík v Poděbradech. Návštěvníky bude čekat celá řada aktivit. Lze uvést tradiční moštování jablek a informace o možnostech zpracování ovoce. Děti se mohou těšit na různé dílničky, pečené brambory a divadýlko. Připraveny budou workshopy, řemeslný jarmark a občerstvení.
Oblíbené Slavnosti jablek se vrací na vrch Krasíkov nedaleko Kokašic. V pořadí 21. ročník se bude konat v sobotu 7. října, letos bude mít však jinou podobu než v uplynulých letech.
Krásné oranžové dýně, nejrůznější odrůdy jablek, nádherné podzimní květiny a dekorace. To všechno bylo k vidění na akci ve Světlé nad Sázavou. Za fotografie a video děkujeme Janu Šafránkovi.
Tradičnímu Jablečnému dni bude v sobotu 14. října opět po roce patřit Velké náměstí v Kroměříži. Program spojený s tradičními farmářskými trhy, které se až na tuto výjimku odehrávají na Hanáckém náměstí, se bude konat od 9 do 16 hodin. Akci každoročně připravuje Zdravé město Kroměříž.
Když se řekne jablečná přesnídávka, hodně lidí si představí malé skleničky z obchodu obsahující výživu pro děti. Daleko jednodušší, než zkoumat v obchodě etiketu s údaji o složení, je však vyrobit si přesnídávku ze zdravých surovin doma. Jak se dělá jablečná přesnídávka? Příprava je rychlá a levná, výsledek zaručený a skvělé jablečné pyré ocení nejen děti, ale i dospělí.
Poslední letošní samosběr jablek pořádají ve čtvrtek 28. září v sadech v Dětřichově u Uničova. Vyzrálé plody plné vitamínu si zde zájemci mohou natrhat za pár korun.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V září začala sezona moštování, tedy výroby moštů z jablek či hrušek a dalšího přidaného ovoce nebo zeleniny. Jednu takovou moštárnu má v Červených Pečkách Tomáš Adamec. Vyrábí svou vlastní verzi ovocného nápoje, nabízí ale i možnost slisování vlastních plodů na jeho stroji.
K tříhektarovému jabloňovému sadu na okraji Dětřichova, část Uničova, mířily minulou středu davy lidí. Vyzrálé plody si zájemci mohli natrhat za pár korun. V Olomouckém kraji letos moc příležitostí nemají. V Dětřichově nabídli ovocnáři ještě jeden termín samosběru a ve Skrbeni bude ve značně omezené míře tuto sobotu. Neurodilo se.
Mošt nebo kalvádos, slivovice či nejrůznější směska. Manželé Alfred a Pavlína Prusovi z Petrovické pálenice a moštárny v Petrovicích u Karviné už lidem začali připravovat to, co mají rádi. Jaká letos bude sezona a jak výrobní proces probíhá?
Meruňky pomrzly, švestky a hrušky téměř nejsou, jablka opadávají ze stromu a pochutnají si na nich nanejvýše vosy. Majitelé pálenic na Přerovsku tak mizernou úrodu, jaká je letos, nepamatují. Mnozí už kvůli nedostatku ovoce a cenám energií omezili provoz pálenic. Doufají, že se situace zlomí alespoň na podzim.
K tříhektarovému jabloňovému sadu na okraji Dětřichova, části Uničova, od středečního rána mířily davy lidí. Vyzrálé plody si zájemci mohli natrhat za pár korun. V Olomouckém kraji letos moc příležitostí nemají. V Dětřichově nabídli ovocnáři ještě jeden termín samosběru a ve Skrbeni bude ve značně omezené míře tuto sobotu. Neurodilo se.