Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Při dni otevřených dveří si lidé prohlédli jindy nepřístupné prostory v areálu sadů v Nebílovech

Jablka, mošty, křížaly. Lidé nahlédli do zázemí sadů v Nebílovech

Mimořádnou příležitost nahlédnout do jindy nepřístupných provozů měli v sobotu návštěvníci sadů v Nebílovech na jižním Plzeňsku. Několik stovek lidí si prohlédlo sušárnu a moštárnu vybavené moderními technologiemi. Přímo na místě mohli také ochutnat sušená jablka i mošt s příchutí skořice.

Ani „suchej únor" neovlivnil účast na 16. ročníku Martínkovického koštu ovocných destilátů.

Při koštu ovocných pálenek zamotala porotcům hlavy vysoká kvalita jabkovic

/FOTO, VIDEO/ Všechny stejné a přitom každá jiná. Řeč je o 64 hnědých pivních lahvích vyrovnaných v dlouhé řadě přes dvě třetiny martínkovického kulturáku. Právě tam se v sobotu odpoledne konal 16. Martínkovický košt. Letošní přehlídka ovocných pálenek překvapila zejména vysokou kvalitou jabkovic. V soutěži koštérů z řad příchozích nicméně vyhrála slivovice Josefa Pejchala z Božanova.

Kácení jabloní. Ilustrační foto

Pod zuby pil padají stovky jabloní. Sady na Prostějovsku už po kácení neobnoví

/VIDEO/ Smutný pohled se naskýtá řidičům projíždějícím okolo jabloňových sadů v Dětkovicích na Prostějovsku. Sadaři motorovými pilami likvidují stovky ovocných stromů. Celkově se jedná o plochu velikosti 7,5 hektarů. Důvodů je několik. Stáří, problémy s odbytem a tlaky obchodních řetězců a polských jablek.

Jabloně se prořezávají v době vegetačního klidu, tedy v únoru a začátkem března.

Teď je čas prořezávat jabloně: Jak korunu otevřít slunci a zvýšit letošní úrodu

Pokud se chceme radovat z bohaté úrody jablek, musíme věnovat péči jabloním už nyní. Právě zimní měsíce, tedy období vegetačního klidu, jsou důležité k prořezávání jabloní. Správně provedený řez zajistí, aby se koruna stromu otevřela a sluneční paprsky se tak v dostatečné míře dostaly k pupenům a květům. Řez také vytvaruje a omladí starší stromy, aby déle hojně plodily. Kdy je ideální doba na prostřihání jabloní a jak se má řez správně provést?

Když nastanou kruté mrazy, potrava z krmítek může ptákům zachránit i život

Co dát v mrazech ptákům do krmítka? Pomáhejte opatrně, některé krmení zabíjí

Déle trvající mráz a sněhová pokrývka komplikují život i ptákům, kteří si za příznivějších podmínek umí najít v přírodě potravu sami. Pomoc lidí a potravu, kterou jim sypou do krmítek, proto uvítají. Čím ptáky správně přikrmovat? Proč nejsou vhodné zbytky z kuchyně? A víte, že pro malé ptáky velikosti čížka může být i jediné zrnko soli ze slaného rohlíku smrtelnou dávkou?

Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí.

Provoněná silná dvojka pomůže s detoxem i s hubnutím. A navíc si pochutnáte

Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?

Vlašský salát se potřebuje rozležet, proto si jej připravteden předem.

Nejlepší vlašský salát je ten domácí: Jak ho udělat na silvestrovské chlebíčky

Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?

David Švehlík v pohádce Krakonošovo tajemství

Nejsledovanější vánoční pohádky ČT? Krakonoš jasně vede, porazil i Anděla Páně

Překoná letošní vánoční příběh Klíč svatého Petra rekordy? Česká televize připravuje do vysílání jako každý rok novou pohádku a Deník při té příležitosti připomíná ty nejúspěšnější z předchozích. Nejsledovanější bylo Krakonošovo tajemství, které ČT uvedla loni 25. prosince. Nenechaly si ho ujít dvě třetiny lidí u obrazovek. S celkem 3,75 miliony diváků se pohádkový příběh stal nejen jasnou jedničkou celého roku všech televizí i nejsledovanějším televizním pořadem posledních šestnácti let. 

Václav Vydra

Anketa: Co dávají celebrity svým mazlíčkům pod stromeček?

Ježíšek na Štědrý den obvykle přilepší i domácím mazlíčkům. Třeba koně Václava Vydry či Alice Nellis se mohou těšit na mrkve a jablka, fenka Nikol Kouklové a Karla Heřmánka ml. dostane vitamíny a novou cestovní deku, kocourům Jany Plodkové stačí šustící papír z dárků a Veronika Žilková koníkovi dokonce upekla speciální vánoční cukroví a psům i kočce kuřecí játra. Co dávají svým zvířecím kamarádům ostatní herci a zpěváci?

Brhlík lesní na krmítku

Nejlepší krmítko pro ptáky? Na podzim se jim může stát celá zahrada

Prostřeným stolem pro ptactvo a jiná zvířata se na podzim může stát celá vaše zahrada. A to i bez toho, abyste instalovali krmítka. Stačí pěstovat ty správné rostliny, starat se o kompost a ponechat na zemi některé spadané ovoce. Nedá to tolik práce a zahrada se může proměnit v opravdový ptačí ráj.

Jak se chystá husí menu? Kuchaři se podělili o detaily z přípravy svatomartinské hostiny.

Vypečené huse sluší jablka. Je drahá, proto se musí využít celá, říká šéfkuchař

/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.

Jak se chystá husí menu? Kuchaři se podělili o detaily z přípravy svatomartinské hostiny.

Vypečené huse sluší jablka. Je drahá, proto se musí využít celá, říká šéfkuchař

/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.

Jak se chystá husí menu? Kuchaři se podělili o detaily z přípravy svatomartinské hostiny.

Vypečené huse sluší jablka. Je drahá, proto se musí využít celá, říká šéfkuchař

/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto.

Kolik dáte za husu? Ptali jsme se na jihu Čech, v Rakousku i Německu

Svatomartinská husa je oblíbeným symbolem podzimní gastronomie. Kdo si ji připravuje doma, může využít nabídku několika obchodních řetězců, u nichž se dá v příštích dnech pořídit kilo zhruba za 180 korun. Při váze pět kilo tak vyjde jedna na devět set. V restauraci je třeba připravit si na hlavní jídlo necelou pětistovku, ale může být i mnohem dražší.

Letos se sešlo hodně čarodějů a kouzelnic, kostlivců, mrtvých nevěst, dýní či oživlých mrtvol. Z některých masek se stala umělecká díla.

Halloween party s lovením jablka z kádě pořádala žimutická malotřídka

V úterý 24. října jsme si na naší malotřídní škole uspořádali Halloween party - společně s dětmi z mateřské školy a školáky v tělocvičně školy. Víme, že tento americký obyčej má původ v Evropě. Již před objevením Ameriky vytvářeli Irové strašidelné obličeje z urostlých řep a kladli je na okenní římsy, aby od domu během noci Všech svatých odehnali zlé duchy. Pro ty dobré dávali za domovní dveře něco dobrého na zub.

Krnovské slavnosti jablka provází pěstitelská výstava i ochutnávka moderních odrůd a světových novinek. Odrůdu Honeycrisp návštěvníci ochutnali poprvé v životě. Říjen 2023

Krnované ochutnali superšťavnaté jablko. Honeycrisp je v Americe senzací

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Americe se mezi jablky zrodila nová hvězda. O odrůdě Honeycrisp kolují legendy. Prý má mnohem větší buňky, než všechna ostatní jablka. Proto v ústech pocítíte hotovou explozi lahodné šťávy, sotva do Honeycrisp kousnete. Letos lidé mohli poprvé ochutnat tuto odrůdu vypěstovanou na Krnovsku.

Kofola se stane majitelem jablečných sadů na Úsovsku

Kofola bude pěstovat jablka pro své nápoje na Úsovsku, koupí tam sad

Nápojový gigant Kofola rozšiřuje záběr svých aktivit, na Úsovsku bude nově obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdy jablek potřebných pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.

Kofola se stane majitelem jablečných sadů na Úsovsku

Kofola bude pěstovat jablka pro své nápoje na Úsovsku, koupí tam sad

Nápojový gigant Kofola rozšiřuje záběr svých aktivit, na Úsovsku bude nově obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdy jablek potřebných pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.

Festival s vůní jablečného štrúdlu lákal do Mariánských Lázní

OBRAZEM: Festival s vůní jablečného štrúdlu lákal do Mariánských Lázní

Lázeňský festival jablek nabídl tradičně bohatý program a provázelo ho typicky podzimní počasí, které střídalo slunce s dešťovými přeháňkami. Kdo ale zavítal na kolonádu, jistě nelitoval. Připraven byl jarmark od místních výrobců a řemeslníků, nechyběla výstava regionálních odrůd ovoce a zahrádkářských výpěstků místních zahrádkářských organizací. Nechyběly ochutnávky pokrmů z jablek, soutěže a hudební vystoupení. Podívejte se na letošní festival jablek v Mariánských Lázních.

Ze sousedského setkání „Chlebské moštování“ u Obecného domu v Chlebích.

Z ožehavého tématu se podařilo udělat sousedské setkání s krásnou atmosférou

/FOTO/ Zajímavý nápad zrealizovali ve Chlebích. Jeho výsledkem bylo v neděli 1. října sousedské setkání s názvem Chlebské moštování. Předcházelo mu česání jablek, které v obci a okolí uspořádal nově vzniklý spolek Český svaz ochránců přírody Rozkvetlé Chleby ve spolupráci s kroužkem mladých hasičů z Budiměřic a Šlotavy.

Mezinárodní den archeologie připravený Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v areálu Karolina.

Předkové věděli, co je dobré. Archeologické pochoutky lidem chutnaly

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.

Pilsner Fest. Ilustrační foto

Tipy na víkend: Pilsner Fest, Noc vědců, slavnosti jablek a vínování

V nabídce pro tento víkend je v Plzni Pilsner Fest, Noc vědců, koncert XIII. století či Den otevřených dveří ve Škoda JS, v Sušici bazar na pomoc opuštěným kočkám, v Rokycanech vínování, tady také okresem projedou při orientační jízdě veterány, a na Krasíkov na Tachovsku se vrací Slavnosti jablek. 

Slavnosti podzimu v Ekocentru Huslík v Poděbradech.

Vůně jablek, chuť moštu, pečené brambory v ohni. Na Huslíku přivítají podzim

/FOTO/ Slavnosti podzimu se odehrají v sobotu 7. října od 10 do 16 hodin v Ekocentrum Huslík v Poděbradech. Návštěvníky bude čekat celá řada aktivit. Lze uvést tradiční moštování jablek a informace o možnostech zpracování ovoce. Děti se mohou těšit na různé dílničky, pečené brambory a divadýlko. Připraveny budou workshopy, řemeslný jarmark a občerstvení.

Jablečná přesnídávka je způsob, jak obstarat svačinku pro malé děti i pro velké mlsouny

Jak doma udělat chutnou a zdravou jablečnou přesnídávku? Jde to rychle a levně

Když se řekne jablečná přesnídávka, hodně lidí si představí malé skleničky z obchodu obsahující výživu pro děti. Daleko jednodušší, než zkoumat v obchodě etiketu s údaji o složení, je však vyrobit si přesnídávku ze zdravých surovin doma. Jak se dělá jablečná přesnídávka? Příprava je rychlá a levná, výsledek zaručený a skvělé jablečné pyré ocení nejen děti, ale i dospělí.

Samosběr jablek v Dětřichově u Uničova, 21. září 2023.

VIDEO: Samosběr jablek lákal davy lidí

K tříhektarovému jabloňovému sadu na okraji Dětřichova, část Uničova, mířily minulou středu davy lidí. Vyzrálé plody si zájemci mohli natrhat za pár korun. V Olomouckém kraji letos moc příležitostí nemají. V Dětřichově nabídli ovocnáři ještě jeden termín samosběru a ve Skrbeni bude ve značně omezené míře tuto sobotu. Neurodilo se.

Ilustrační foto.

Takovou mizérii nepamatují, pálenice na Přerovsku jedou na půl plynu

Meruňky pomrzly, švestky a hrušky téměř nejsou, jablka opadávají ze stromu a pochutnají si na nich nanejvýše vosy. Majitelé pálenic na Přerovsku tak mizernou úrodu, jaká je letos, nepamatují. Mnozí už kvůli nedostatku ovoce a cenám energií omezili provoz pálenic. Doufají, že se situace zlomí alespoň na podzim.

Samosběr jablek v Dětřichově u Uničova, 21. září 2023.

Samosběr jablek na Olomoucku: jak malovaná a za pár korun

K tříhektarovému jabloňovému sadu na okraji Dětřichova, části Uničova, od středečního rána mířily davy lidí. Vyzrálé plody si zájemci mohli natrhat za pár korun. V Olomouckém kraji letos moc příležitostí nemají. V Dětřichově nabídli ovocnáři ještě jeden termín samosběru a ve Skrbeni bude ve značně omezené míře tuto sobotu. Neurodilo se.