Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Nejlepší recepty jsou ty, které zachrání, co by jinak skončilo v koši. A zelená rajčata jsou přesně tím případem.

Nezralá rajčata nevyhazujte. Taťána z Varů radí, jak z nich udělat dobrotu

Konec října, ve skleníku chladno, rajčata tvrdá jako jablka a dočervena už prostě nedozrají. Vyhodit? Ani nápad! Podle Taťány Rabasové z Karlových Varů je to hotový poklad, který by byl hřích nechat zmrznout. Zelená rajčata se totiž dají zachránit a proměnit ve skvělý salát, který vydrží až do jara.

Zdánlivě obyčejný a běžně dostupný tvaroh je superpotravina: obsahuje spoustu bílkovin, vápníku a vzácného vitaminu K2. Pomáhá i při hubnutí.

Tvaroh pomůže s hubnutím. Proteiny zasytí a zaženou touhu mlsat

Chcete zhubnout, ale máte problém, protože vás takříkajíc honí mlsná? Na to je nejlepší mít v ledničce zásobu tvarohu. Tento obyčejný mléčný výrobek se vyznačuje nízkým obsahem tuku a kalorií a zároveň množstvím bílkovin, vitaminů a minerálů. A dá se připravit na mnoho způsobů, které jsou vhodné pro zdravé hubnutí.

Česání jablek ve Vysoké Peci.

Plné košíky jablek, děti z Hory Svaté Kateřiny poznaly kouzlo podzimní sklizně

V úterý 7. října se žáci 2.– 5. třídy ze ZŠ v Hoře Svaté Kateřiny vydali do ovocného sadu ve Vysoké Peci, kde se zúčastnili akce Česání jablek. Nejprve si děti vyslechly zajímavou přednášku o pěstování jabloní, dozvěděly se, jak se o stromy pečuje a co všechno se dá z jablek vyrobit. Poté už vzaly do rukou košíky a pustily se s chutí do česání.

V jabloňové aleji ke sv. Jiří v Libušíně se v neděli 12. října uskutečnilo první Libušínské jablkobraní.

Podzim v Libušíně voněl jablky, štrúdlem i calvadosem. Konalo se zde jablkobraní

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V neděli 12. října se jabloňová alej u sv. Jiří v Libušíně proměnila v místo plné vůní, chutí a přátelské atmosféry. Akce, kterou společně uspořádaly místní spolky a komunity, přilákala desítky návštěvníků všech generací – od rodin s dětmi po starousedlíky, kteří si přišli užít pohodové podzimní odpoledne.

Podívejte se na letošní Podzimní zahrádkářskou výstavu ve Vyškově.

Zahrádkáři z Vyškovska vystavovali svou úrodu. Prodávali jablka, mošty i med

Podzimní zahrádkářská výstava v pátek odstartovala v Muzeu Vyškovska, akce trvala až do neděle. Sál zaplnily výpěstky, kterými se mohli pochlubit lidé z různých částí regionu. Součástí byla i pestrá květinová výzdoba nebo výstava dětských výtvarných prací. Zájemci si však na akci také nakoupili mimo jiné i jablka a mošty.

Moštování v Kohoutově.

Moštování na vesnici. Nejsou to jen jablka, ale také sousedský pokec a buchty

Přelom září a října je obdobím moštování. Oblíbená podzimní aktivita je na vesnicích příležitostí nejen využít posbíraná jablka a vylisovat z nich dobrý mošt, ale také k sousedskému setkávání. Tak jako v Kohoutově. Moštování tam není žádná velkofabrika, jde tam spíše o příjemně strávené odpoledne ve společnosti lidí z obce či osady.

Thoř - ovocnářská farma v Pěnčíně u Turnova, nedaleko Liberce.

Farma se chlubí „ferrari mezi jablky“. Do Pěnčína se sjíždí milovníci ovoce

Na dohled od Turnova, v malebné krajině Českého ráje, se nachází rodinný sad, který už desítky let pečlivě spravuje rodina milovníků ovocnářství. Otec vyšlechtil vlastní odrůdu Bohemia, syn pokračuje v jeho šlépějích a spolu s rodinou pěstuje jablka na deseti hektarech půdy. Součástí areálu v Pěnčíně nedaleko Liberce je i prodejna, kam se sjíždějí zákazníci z blízkého i vzdálenějšího okolí. Vedle ovoce nabízí také lokální zeleninu, mák, vlastní med i mošt. Na farmu se vydal i reportér Libereckého deníku.

Slavnosti jablek a medu na zahradě zámku Bor.

Slavnosti jablek a medu na zámku v Boru: dobroty, hudba, zábava pro celou rodinu

/OBRAZEM/ Víkendové Slavnosti jablek a medu v zahradě zámku Bor na Tachovsku nabízely zábavu pro všechny věkové kategorie, hudební vystoupení, trh s nejrůznějšími pochutinami či výstavku místních zahrádkářů. Ti se pyšnili svými výpěstky, na které byla opravdu radost pohledět. Pro děti byla připravena pohádka a po celou dobu slavností také tvořivé dílničky. Dospělí pak ocenili nabídku sladkého i slaného občerstvení, vína, burčáku, jablečného moštu nebo brambor a cibule na uskladnění.

Sklizeň jablek na Přerovsku je v plném proudu.

Moštárny na Přerovsku jedou naplno, prodej jablek se rozběhne i v Jezernici

Sladká, šťavnatá a po hubených letech, kdy panovalo velké sucho, také větší. Na Přerovsku už běží naplno sklizeň jablek a zpracování tohoto nejoblíbenějšího českého ovoce. Kdo nemá vhodný sklep na uskladnění, může si zajet pro lahodný mošt na tradiční místa. Jedním z nich je i prodejna v Loučce, kterou provozuje Agrochov Jezernice.

Moštárna v Nenačovicích. Foto Adam Wichterle (se svolením autora)

Sezona jablek je rekordní. Moštárny na Berounsku nestíhají lisovat

Tak silnou sezonu jablek už střední Čechy dlouho nezažily. Moštáren je přitom stále méně, a tak jsou ty, které na Berounsku zůstávají, jablky téměř zavaleny. Litr lahodného moštu z donesených jablek stojí od deseti do devadesáti korun. Je nutné si přinést omyté ovoce, nádoby na mošt a plastový pytel na odpad. Přinášíme přehled, kde vám z ovoce připraví lahodný mošt.

Ilustrační foto

Sezona jablek je rekordní: moštárny ve středních Čechách sotva stíhají lisovat

/FOTOGALERIE/ Tak silnou sezonu jablek už střední Čechy dlouho nezažily. Moštáren je přitom stále méně, a tak jsou ty, které na Mělnicku zůstávají, jablky téměř zavaleny. Litr lahodného moštu z donesených jablek stojí kolem dvacetikoruny i téměř dvojnásobek, podle firmy, množství i typu nádoby, do níž je stáčen. Výkup jablek, někde za dvě koruny za kilo, jinde za pět, už některé moštárny kvůli naplněné kapacitě zastavily.

V Sadech Životice začal v úterý 23. září samosběr jablek, Havířov, 23. 9. 2025

V životických sadech začal samosběr. Jablko ze stromu si letos neutrhnete

Podzim se hlásí o slovo a s ním i tradice, na kterou nedá Havířovsko dopustit. V Sadech Životice začal v úterý 23. září samosběr jablek. Letos má netypickou podobu. Místo česání ze stromů si lidé vybírají plody z beden. Důvodem je nepřízeň počasí během sezóny, která se podepsala na úrodě.

Výstava replik českých korunovačních klenotů na zámku Poláky.

Chcete vidět korunovační klenoty? Posledních pár dní jsou na zámku v Polákách

/FOTO/ Už jen do neděle 28. září budou na zámku v Polákách u Nechranické přehrady k vidění repliky českých korunovačních klenotů. Kdo chce spatřit přesné kopie koruny, žezla a jablka, ale také svatováclavského meče, má už jen několik dní. Výstava se těší velkému zájmu, zámek proto i v září otevírá i v pracovní dny.

Ilustrační foto

V sadech chybí česáči, přesto ovocnáři zvládnou nadprůměrnou sklizeň

Po loňském propadu způsobeném jarními mrazy se letos české ovocnářství dočkalo lepší zprávy. Podle zářijového odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) dosáhne sklizeň jablek více než 116 tisíc tun, což je o 16 procent více než činí pětiletý průměr. Oproti loňsku je úroda dokonce trojnásobná.

Kam o víkendu na Pardubicku? Máme pro vás redakční tipy.

Kam o víkendu na Pardubicku? Burgery, dožínky i slavná Zlatá přilba

Sport, slavnosti i dobré jídlo – to všechno nabízí nadcházející víkend na Pardubicku. Vyrazit můžete třeba v pátek na obchvat Pardubic, kde si lidé projdou či projedou nový úsek silnice ještě před jeho otevřením, nebo si užijte vůni grilovaných specialit na Burger street festivalu. Sobota patří udělování Cen Františka Filipovského v Přelouči či Festivalu medu a jablek pod Kunětickou horou. Neděle pak přinese oslavy 730 let Pardubic, tradiční Krajské dožínky i slavný plochodrážní závod Zlatá přilba.

Upečte si koláč z jablečné směsi, jednoduchého těsta a drobenky.

Přišel čas jablečných dobrot. Zkuste jednoduchý koláč s vůní skořice a karamelu

Letošní úroda jablek je báječná a obsypané stromy nás přímo vyzývají, abychom si upekli skvělý jablečný koláč. Každá rodina má svůj oblíbený, ale zkuste recept, který není náročný na přípravu a jehož výsledkem je výborný koláč, kde sladkokyselá jablíčka příjemně doplňuje hřejivá vůně skořice a lehká příchuť karamelu.

V Zemi Keltů chystají Jablkobraní a Medokvas.

Jablkobraní a Medokvas: V Nasavrkách chystají slavnosti plné dobrot a zábavy

Nasavrcké oppidum ožije v sobotu tradičními podzimními slavnostmi. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku jablečných dobrot a  medoviny, na ukázky keltských řemesel i soutěž o nejlepší medovo-jablečný koláč. Pro děti budou připravené tvořivé dílny a také hostinec U Dubového Kelta nabídne speciality z jablek a medu.

Moštárna v Hostětíně oslavila 25 let činnosti, produktů postupně přibylo

Moštárna v Hostětíně oslavila 25 let činnosti, produktů postupně přibylo

Moštárna v Hostětíně na Uherskohradišťsku dnes oslavila 25 let od svého založení. Lidé mohli na slavnosti nazvané Na počátku bylo jablko ochutnat čerstvě lisovaný mošt i prohlédnout si moštárnu, nechyběly jablečné moučníky od místních žen, produkty regionálních výrobců či ovocnářské poradenství.

Slavnost u příležitosti 25 let hostětínské moštárny - Na počátku bylo jablko – proběhne v neděli od 12 do 17 hodin v Hostětíně.

Na počátku bylo jablko. Moštárna Hostětín v neděli oslaví 25 let

/FOTOGALERIE/ Slavnost u příležitosti 25 let hostětínské moštárny - Na počátku bylo jablko – proběhne v neděli od 12 do 17 hodin v Hostětíně. Setkání přátel a příznivců tradic Bílých Karpat nabídne hudbu, jablečné dobroty, soutěže i program pro děti.