
Jablek je letos dost. Otázkou je, zda se to odrazí i v nižších cenách
Jablka pod čtyřicet korun? Zatím jen málokde. Levněji se dají pořídit u samotných pěstitelů. Se sklizní se ale začne až zhruba za dva týdny.
Jablka pod čtyřicet korun? Zatím jen málokde. Levněji se dají pořídit u samotných pěstitelů. Se sklizní se ale začne až zhruba za dva týdny.
/FOTO/ Sklizeň českého ovoce zajišťují z větší části pracovníci z Ukrajiny. Ovoce bude letos o 12 procent méně oproti normálu.
Jablečný den aneb vše o jablkách se uskuteční 2. září od 9 hodin v prostorách konferenčního sálu VŠÚO v Holovousích.
V Chomutově se stále potýkají s neukázněnými návštěvníky. Ročně řeší desítky případů, kdy zvíře trpí kvůli nevhodnému krmivu.
V nebílovských sadech na jižním Plzeňsku rostou kanadské borůvky na jednom hektaru už třetím rokem.
Úroda jablek bude letos o něco vyšší než v minulém roce. Kvůli mrazům a kroupám bude ale problém s kvalitou produkce.
/FOTOGALERIE/ Jablek bude letos méně, třešně zdecimoval mráz a déšť a také u meruněk je razantní pokles úrody.
Pěstitelské pálenice v regionu se pečlivě připravují na novou sezónu. Déšť, který zahnal jarní sucha, dává naději na bohatou úrodu. Stejně tak je tomu ve Stonavě, kde Palírna u zelené lípy funguje už 21 let.
Pěstitelské pálenice v regionu se pečlivě připravují na novou sezónu. Déšť, který zahnal jarní sucha, dává naději na bohatou úrodu. Stejně tak je tomu ve Stonavě, kde Palírna u zelené lípy funguje už 21 let.
/FOTO/ Na pomezí Chomutova a Jirkova vyrostlo ovocné stromořadí z dvě stě let starých odrůd. Jedlé aleje se rozšíří i dál.
Potřebujete zhubnout, přejdete na nízkokalorická jídla, začnete se víc hýbat, pravidelně cvičíte - a přesto se po zhubnutí několika kil dostanete do situace, že dál už vaše hmotnost neklesá, přestože jste ve svém úsilí nijak nepolevili? Pokud ano, pak vězte, že je to normální. Úbytek hmotnosti v průběhu času zpomaluje, a to hned z několika důvodů.
Ovocnářství potřebuje pracovníky, ale o tuto těžkou práci není zájem. Ceny ovoce dlouhodobě porostou, říká předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.
Prognóza pro letošní úrodu ovoce není opět příznivá. Domácí produkce především u jarních a letních plodů bude nízká, podepsalo se na ní kolísavé počasí z počátku jara, kdy příjemné teploty střídal mráz. Doplatili na to především pěstitelé třešní a meruněk, toto ovoce budou doslova paběrkovat a jeho ceny tak porostou.
František a Alena Vrtiškovi se před dvěma lety rozhodli založit malou rodinnou moštárnu v Pacově. Od té doby už jim rukama prošly stovky tun jablek a na jejich ovocných šťávách si pochutnávají lidé nejen na Vysočině, ale třeba i v Praze.
Představujeme historickou kuchařku "Žahúři v Jindřichově Hradci" jindřichohradecké autorky Sabiny Langerové. Víte, jaká je poutavá historie kuchařského řemesla v Jindřichově Hradci?
Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek. Podle nedávného vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana chybí nyní v zemědělství až 3 500 lidí, v období sklizně to může být až 5 500 pracovníků také v ovocnářství i zelinářství.
/FOTOGALERIE/ Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je rubrice čtenář reportér.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je rubrice čtenář reportér.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.
Koronavirová pandemie vyhnala ceny ovoce a zeleniny do závratných výšek. A prý bude hůř. Určitě se vyplatí nakupovat u tuzemských pěstitelů a podpořit je. Potýkají se nejen s počasím, ale i s nedostatkem sezónních pracovníků.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.
Saláty připravíte snadno a suroviny na ně určitě budou v každé domácnosti. Navíc jsou zdravé a plné vitaminů. Vyzkoušejte čtyři jedinečné recepty.
Autorem replik je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků Jiří Urban.
„Alespoň ušetřím za praní a nemusím tolikrát měnit povlečení,“ říká s pohledem na rozestlanou postel pětapadesátiletá paní V., která ve svém domečku nedaleko Hradce Králové již několik let provozuje jedno z nejstarších řemesel světa - prostituci.
Celkovou opravu filiálního kostela Neposkvrněného početí Panny Marie ve Starém Městě u Bruntálu nezastavila ani současná pandemie způsobená koronavirem. Na pořadu dne je nyní nahrazení staré věže novou. Byla už natolik poškozená, že ji nelze opravit.
Začíná jaro, zima je pryč, ale zahrádky nám toho ještě mnoho neposkytnou. Ale ani tak to nemusí na talíři vypadat smutně, co říkáte?
Veletoče paní Zimy dělají pravidelně obrovské starosti pěstitelům ovoce. Výjimkou nejsou ani sadaři ve Vranově (což je část Břas), kde se orientují především na jablka.
Zúčastnila jsem se v pátek v ZD Klapý předání jablek jako sponzorského daru pro naše zařízení Domov se zvláštním režimem Terezín. Měli bychom dle Ing. Šaška v průběhu následujících měsíců dostat celkem 10 metráků jablek různých odrůd, které budeme mít u nich uskladněny a budeme si je postupně odebírat.
/FOTO/ Padesát metráků jablek ze svých zásob uvolnilo v pátek 27. března Zemědělské družstvo v Klapý na Litoměřicku. Zdarma je poskytne pro sociální služby.
Víkendové mrazy, kdy teplota klesla i pod minus deset stupňů, významně ovlivní sklizeň meruněk. Stromy už byly hodně rozkvetlé. Mrazy budou mít dopad i na ostatní druhy ovoce, nejméně zřejmě na jablka. ČTK to řekli předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber a ředitel firmy Zemcheba z Chelčic na Strakonicku Jaroslav Muška.
Současného příznivého počasí využívají sadaři k zimnímu řezu ovocných dřevin. Ti velcí ho budou provádět ještě na počátku jara.
Dvojnásobné zastoupení měl na mládežnickém zápasnickém turnaji v Jablunkově na Frýdecko-Místecku. Výraznou stopu na premiérovém ročníku turnaje O zlaté jablko zanechal Adam Petráš. V kategorii mladších žáků ve váze do 63 kilogramů porazil všechny své soupeře a vybojoval první místo.
Degustace jablek je připravena na sobotu 8. února od 14 hodin v zahrádkářském domě v Častolovicích.
Sadaři z družstva nedaleko Olomouce ve speciálních skladovacích halách dokáží uchovat šťavnatá a křupavá jablka i několik měsíců.
Krabička ryb z našich rybníků, uzený zvon a past na jablka. To jsou delikatesy, které gurmáni ochutnají v Bistrot de papa v Horních Dubenkách. Bude to od 20. ledna do 29. února při příležitosti Grand Restaurant Festivalu, kde je tento podnik jako jediný z Vysočiny.
Mošt i různé pochutiny z jablek bylo možné ochutnat na již tradičním vánočním moštování, které se konalo v moštárně v Klatovech.
Ve Zlatém jablku se ve středu 13. listopadu odpoledne konala charitativní akce KnihoTrh, která propojuje prodej knih s dobrými skutky. Výtěžek ve výši 3400 Kč byl věnován na podporu azylové farmy pro opuštěná a týraná zvířata Jarikhanda v Březůvkách.
Škodu za bezmála půl milionu korun způsobil zloděj (26 let), který má na svědomí více než dvacet vloupání do aut, bytů, kanceláří a dalších objektů v Ostravě.
Škodu za bezmála půl milionu korun způsobil zloděj (26 let), který má na svědomí více než dvacet vloupání do aut, bytů, kanceláří a dalších objektů v Ostravě.
Škodu za bezmála půl milionu korun způsobil zloděj (26 let), který má na svědomí více než dvacet vloupání do aut, bytů, kanceláří a dalších objektů v Ostravě.
Škodu za bezmála půl milionu korun způsobil zloděj (26 let), který má na svědomí více než dvacet vloupání do aut, bytů, kanceláří a dalších objektů v Ostravě.
O tom, že letos bude v regionu méně jablek, informovali sadaři už na jaře. A podzim to potvrdil. Jabloně sice zjara dobře odkvetly, ale následné mrazíky zárodky plodů dokonale spálily. Co nestačil poničit mráz, dokonalo letní sucho. Ztráty hlásí všichni pěstitelé jablek, někteří sklidili jen třetinu průměrné úrody.
Podzimní akci pro rodiče i děti, která se stala už tradicí, uspořádali ve čtvrtek v mateřince Prokopa Velikého v Tachově.
Ve starém sešitu psaném pomocnou hospodyní v kuchyni vídeňského panstva jsem našel hned tři variace husy pečené se zelím a jablky.
Z šišek, jablek, listí, kaštanů a dýní zhotoví ve středu na Masarykově náměstí v Přerově přírodní koberec děti z mateřských a základních škol.
Petr Kumšta z Votic začal se šlechtěním jabloní v roce 1980 na Podblanicku, kde se narodil. Pokračoval v koníčku svého otce, začínal také jako amatér. Postupně se díky spolupráci s odborníky ve výzkumném ústavu v Holovousích vypracoval na šlechtitele. První odrůdu, kterou nechal zaregistrovat, nazval Blaník na počest místa, kde žil. Další odrůdou za rok byla Fany, později Tábor, Vltava, Petra a Fenix.