Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Proč se hubnutí v určité chvíli zastaví? Vědci mají jednoduché vysvětlení

Potřebujete zhubnout, přejdete na nízkokalorická jídla, začnete se víc hýbat, pravidelně cvičíte - a přesto se po zhubnutí několika kil dostanete do situace, že dál už vaše hmotnost neklesá, přestože jste ve svém úsilí nijak nepolevili? Pokud ano, pak vězte, že je to normální. Úbytek hmotnosti v průběhu času zpomaluje, a to hned z několika důvodů.

Meruněk a třešní bude letos výrazně méně, jejich cena poroste

Prognóza pro letošní úrodu ovoce není opět příznivá. Domácí produkce především u jarních a letních plodů bude nízká, podepsalo se na ní kolísavé počasí z počátku jara, kdy příjemné teploty střídal mráz. Doplatili na to především pěstitelé třešní a meruněk, toto ovoce budou doslova paběrkovat a jeho ceny tak porostou.

Další rána pro zemědělství. Je nedostatek pracovníků, podnikům hrozí konec

Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek. Podle nedávného vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana chybí nyní v zemědělství až 3 500 lidí, v období sklizně to může být až 5 500 pracovníků také v ovocnářství i zelinářství. 

Zemědělství se potýká s nedostatkem pracovníků

/FOTOGALERIE/ Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek.

Štrúdlová výzva aneb Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.

Štrúdlová výzva - Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je rubrice čtenář reportér.

Štrúdlová výzva - Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je rubrice čtenář reportér.

Štrúdlová výzva aneb Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.

Štrúdlová výzva aneb Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.

Štrúdlová výzva aneb Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.

Štrúdlová výzva aneb Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.

Vranovští sadaři přišli o meruňky

Veletoče paní Zimy dělají pravidelně obrovské starosti pěstitelům ovoce. Výjimkou nejsou ani sadaři ve Vranově (což je část Břas), kde se orientují především na jablka.

Díky darovaným jablkům ušetří Terezínský Domov zhruba 25 tisíc korun

Zúčastnila jsem se v pátek v ZD Klapý předání jablek jako sponzorského daru pro naše zařízení Domov se zvláštním režimem Terezín. Měli bychom dle Ing. Šaška v průběhu následujících měsíců dostat celkem 10 metráků jablek různých odrůd, které budeme mít u nich uskladněny a budeme si je postupně odebírat.

Mrazy poškodily meruňky. Ovlivní i úrodu dalšího ovoce

Víkendové mrazy, kdy teplota klesla i pod minus deset stupňů, významně ovlivní sklizeň meruněk. Stromy už byly hodně rozkvetlé. Mrazy budou mít dopad i na ostatní druhy ovoce, nejméně zřejmě na jablka. ČTK to řekli předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber a ředitel firmy Zemcheba z Chelčic na Strakonicku Jaroslav Muška.

Nivnický zápasník Adam Petráš vybojoval zlaté jablko

Dvojnásobné zastoupení měl na mládežnickém zápasnickém turnaji v Jablunkově na Frýdecko-Místecku. Výraznou stopu na premiérovém ročníku turnaje O zlaté jablko zanechal Adam Petráš. V kategorii mladších žáků ve váze do 63 kilogramů porazil všechny své soupeře a vybojoval první místo.

Bistrot z Horních Dubenek gurmánům nabídne kuchyni budoucnosti

Krabička ryb z našich rybníků, uzený zvon a past na jablka. To jsou delikatesy, které gurmáni ochutnají v Bistrot de papa v Horních Dubenkách. Bude to od 20. ledna do 29. února při příležitosti Grand Restaurant Festivalu, kde je tento podnik jako jediný z Vysočiny.

Petr Kumšta jablka nejen jí, ale také je šlechtí

Petr Kumšta z Votic začal se šlechtěním jabloní v roce 1980 na Podblanicku, kde se narodil. Pokračoval v koníčku svého otce, začínal také jako amatér. Postupně se díky spolupráci s odborníky ve výzkumném ústavu v Holovousích vypracoval na šlechtitele. První odrůdu, kterou nechal zaregistrovat, nazval Blaník na počest místa, kde žil. Další odrůdou za rok byla Fany, později Tábor, Vltava, Petra a Fenix.