Podzimní sklizeň jablek v regionu je v plném proudu. I když se větve stromů letos pod úrodou zcela neprohýbají, není letošní sklizeň úplně špatná. Shodli se na tom Deníkem oslovení ovocnáři z regionu.
/FOTOGALERIE/ „A klidně si kousněte, ať zjistíte, která odrůda vám nejvíce chutná. To byste asi v obchodě nemohli. A nespěchejte, máte čas, užijte si to.“ Taková doporučení dostávali lidé, kteří o víkendu zavítali do Sadů Životice na Havířovsku, kde probíhá samosběr jablek.
Hlavní úrodu jablek nyní sklízejí ovocnáři na jihu Čech i jinde v republice. Ovocnáři nabízejí zájemcům prodej ze dvora. Ceny v supermarketech vyšplhaly hodně vysoko.
Tradiční Slavnosti jablek, které v minulých letech lákaly vždy první říjnovou sobotu na vrch Krasíkov u Kokašic tisíce lidí z celého kraje, letos kvůli koronavirovým opatřením být nemohly. Organizátoři z Místní akční skupiny Český Západ přesto uspořádali alespoň Jablečný jarmark. I ten ale lákal, na jarmark jezdily v sobotu davy lidí.
Stejná odrůda jabloně vám bude rodit odlišná jablka na severu a na jihu republiky, jinak se jí bude dařit na horách a jinak v nížinách. Jak si vybrat optimální odrůdu, aby na Krnovsku dozrála výstavní jablka? To vám poradí Slavnost jablka, která se koná 3. října od 10 do 18 hodin v sále krnovské restaurace Pod Věží. (Bývalý Golf či Kartáč).
Současná epidemiologická situace a vládní opatření sice znemožnila uspořádat tradiční Slavnosti jablek, na které vždy první říjnovou sobotu jezdily tisíce lidí z celého kraje, vrch Krasíkov nicméně tuto sobotu bez jablek nezůstane.
Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne místo toho, aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje mrazivou scénu žena z Blanska.
Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne, místo toho aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje mrazivou scénu žena z Blanska.
Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne místo toho, aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje Deníku mrazivou scénu žena z Blanska.
Zatímco vloni kvůli malé úrodě jablek a švestek bylo domácí kořalky minimálně a některé palírny zůstaly uzavřeny, letošní úroda ovoce slibuje doplnění zásob. I když pro štamgasty nebude sortiment příliš zajímavý. Oblíbené meruňkovice je opravdu minimum, neboť meruňky pomrzly a se třešněmi je to obdobné. Zato úroda švestek a jablek vypadá slibně. Destiláty budou ale kvůli navýšení daně dražší.
Už s prvními zářijovými dny Iveta Minaříková z Rakvic na Břeclavsku sleduje, zda sadaři z blízkého okolí nezačínají s prodejem jablek. Jakmile se objeví první cedule, vyráží na nákup.
Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny či k zazimování choulostivějších bylinek. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny, vlašské a lískové ořechy.
Jablka v hypermarketech musí mít standardní velikost, barvu i chuť. Tomu se podřizuje výběr odrůd i hospodaření v komerčních sadech. V Krnově působí spolek Českého svazu ochránců přírody ČSOP Slezské odrůdy, který preferuje tradiční sady. Nabízí veřejnosti kontakt se starými odrůdami ovoce, abychom si připomínali historii slezského sadařství.
Pěstitelské pálenice v regionu se pečlivě připravují na novou sezónu. Déšť, který zahnal jarní sucha, dává naději na bohatou úrodu. Stejně tak je tomu ve Stonavě, kde Palírna u zelené lípy funguje už 21 let.
Pěstitelské pálenice v regionu se pečlivě připravují na novou sezónu. Déšť, který zahnal jarní sucha, dává naději na bohatou úrodu. Stejně tak je tomu ve Stonavě, kde Palírna u zelené lípy funguje už 21 let.
Potřebujete zhubnout, přejdete na nízkokalorická jídla, začnete se víc hýbat, pravidelně cvičíte - a přesto se po zhubnutí několika kil dostanete do situace, že dál už vaše hmotnost neklesá, přestože jste ve svém úsilí nijak nepolevili? Pokud ano, pak vězte, že je to normální. Úbytek hmotnosti v průběhu času zpomaluje, a to hned z několika důvodů.
Prognóza pro letošní úrodu ovoce není opět příznivá. Domácí produkce především u jarních a letních plodů bude nízká, podepsalo se na ní kolísavé počasí z počátku jara, kdy příjemné teploty střídal mráz. Doplatili na to především pěstitelé třešní a meruněk, toto ovoce budou doslova paběrkovat a jeho ceny tak porostou.
František a Alena Vrtiškovi se před dvěma lety rozhodli založit malou rodinnou moštárnu v Pacově. Od té doby už jim rukama prošly stovky tun jablek a na jejich ovocných šťávách si pochutnávají lidé nejen na Vysočině, ale třeba i v Praze.
Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek. Podle nedávného vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana chybí nyní v zemědělství až 3 500 lidí, v období sklizně to může být až 5 500 pracovníků také v ovocnářství i zelinářství.
/FOTOGALERIE/ Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je rubrice čtenář reportér.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je rubrice čtenář reportér.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.
Koronavirová pandemie vyhnala ceny ovoce a zeleniny do závratných výšek. A prý bude hůř. Určitě se vyplatí nakupovat u tuzemských pěstitelů a podpořit je. Potýkají se nejen s počasím, ale i s nedostatkem sezónních pracovníků.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.
Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.