/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
V rámci předmětu výchova k volbě povolání navštěvují montessori sedmáci ze Základní školy v Národní ulici v Prachaticích různá místa. Třikrát už byli na statku, kde sbírali brambory, podíleli se na zabijačce a trhali jablka, navštívili zlatý důl u Křišťanovic, seznámili se s Česko-anglickým gymnáziem v Českých Budějovicích.
Kulturní komise ve Velharticích pořádala soutěž Bramborové štrůdlování. Jmenuje se tak, protože nepreferujeme pouze jablka, ale i brambory, zelí a jiné produkty podzimu.
Třebíč - Jablka, chryzantémy, bonsaje a léčivé rostliny ukázala Oblastní zahrádkářská výstava v Třebíči. Pozornost budily zejména obří dýně Vlastimila Ferdy z Číhalína a expozice jablek Zdeňka Simka ze Znojma.
Přitažlivá expozice ovoce, zeleniny i květin lákala do centra Rokycan. Jednodenní výstavu si v Zeleném domě na Masarykově náměstí prohlédlo bezmála dvě stě návštěvníků. Bylo co obdivovat, i když třeba jablkům léto moc nepřálo.
Třebíč – Blíží se 32. oblastní výstava Českého zahrádkářského svazu Třebíč. Uskuteční se od pátku 11. října do pondělí 14. října v Zahrádkářském domě ve Švabinského ulici. V pátek je otevřeno od 13.00 do 17.00, o víkendu od 9.00 do 17.00 a poslední den od 8.00 do 13.00.
/FOTOGALERIE/ Jablkobraní se tradičně konalo druhý říjnový víkend ve Spolkovém domě sourozenců Roškotových ve Vlašimi. Ačkoliv této akci počasí moc nepřálo, organizátoři byli připraveni. Návštěvníkům zahrály kapely Náhodná setkání, Tra-la a Kira.
Slavnosti jablek na vrchu Krasíkov u Kokašic se opět, jak je v posledních letech pravidlem, staly velkým lákadlem pro veřejnost. Za celý sobotní den si cestu na Krasíkov našly tisíce lidí z celého kraje.
Sladko višním, jablko-hruškám, černým malinám, fialovým paprikám i dalším raritám se může dařit na východě Čech. Přesvědčuje o tom výstava Zahrada východních Čech v Častolovicích až do neděle 6. října.
Sladko višním, jablko-hruškám, černým malinám, fialovým paprikám i dalším raritám se může dařit na východě Čech. Přesvědčuje o tom výstava Zahrada východních Čech v Častolovicích až do neděle 6. října.
Široko daleko oblíbenou akcí první říjnové soboty se staly Slavnosti jablek, které se konají na vrchu a úpatí Krasíkova nedaleko Konstantinových Lázní.
Okresní zahrádkářská výstava ovoce a zeleniny je událost, která bilancuje uplynulou sezonu. Proběhne v Krnově ve Slezském domově 4. a 5. října. V sobotu v 10 hodin v Chomýži začínají Slavnosti jablka.
/FOTOGALERIE/ Podzimní etapa výstavy Flora Olomouc přilákala během prvního dne na výstaviště stovky návštěvníků. Obdivují nejen sezonní květiny, ale především úrodu – jablka, hrušky, zeleninu, dýně a prohlédnout si mohou také desítky druhů lesních hub. Hlavní expozice zároveň připomíná 30 let, která uplynou od sametové revoluce. Obsahuje rovněž prvky odkazující na absurdní drama Václava Havla Zahradní slavnost.
Podzimní etapa výstavy Flora Olomouc přilákala během prvního dne na výstaviště stovky návštěvníků. Obdivují nejen sezonní květiny, ale především úrodu – jablka, hrušky, zeleninu, dýně a prohlédnout si mohou také desítky druhů lesních hub. Hlavní expozice zároveň připomíná 30 let, která uplynou od sametové revoluce. Obsahuje rovněž prvky odkazující na absurdní drama Václava Havla Zahradní slavnost.
I přes slabší úrodu ovoce, na kterou si dělají nárok letos vosy víc než obvykle, zahrádkářská výstava v prostorách klubu Českého svazu zahrádkářů v Benešově poskytuje ještě do čtvrtka 3. října hezkou podívanou na různé druhy především jablek, hrušek, ale i obrovitých paprik nebo dýní. Vše dolaďují podzimní vázané kytice a dekorace z květů, především jiřin, slunečnic či trvalek.
FOTOGALERIE / Oranžová, červená, zelená či fialová. Dýně, jablka, švestky, astry nebo jiřiny. Pastva pro oči každé generace, taková byla Okresní výstava ovoce, zeleniny a květin, kterou pořádají zahrádkáři z Prostějova a Čelčic.
/FOTOGALERIE/ Sklizeň podzimních a zimních jablek je na Jičínsku v plném proudu, i když větve jabloní se letos pod úrodou příliš neprohýbají. Přesto je už většinou ten správný čas stromům ulevit.
/FOTOGALERIE/ Sklizeň podzimních a zimních jablek je na Jičínsku v plném proudu, i když větve jabloní se letos pod úrodou příliš neprohýbají. Přesto je už většinou ten správný čas stromům ulevit.
/FOTOGALERIE/ Sklizeň podzimních a zimních jablek je na Jičínsku v plném proudu, i když větve jabloní se letos pod úrodou příliš neprohýbají. Přesto je už většinou ten správný čas stromům ulevit.
Už po osmnácté si mohou milovníci jablek vychutnat toto lahodné ovoce všemi smysly a a ve všech podobách v Hostětíně. Tam budou totiž v neděli 29. září pořádat tradiční Jablečnou slavnost.
Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.
/FOTOGALERIE / „Jedna kroupa, druhá kroupa a tady máme píchanec od vosy,“ ukazuje Jaroslav Mačkal následky krupobití z 1. července na plodu české zimní odrůdy jabloní Šampion. Vedlejší jablko vypadá podobně, další už pohltila hniloba. „A to vidíme přeživší jablka, které kroupy nesrazily na zem,“ bere do ruky další nevzhledný plod vedoucí vilémovských sadů Zemědělského družstva Senice na Hané. Tak mizernou úrodu nepamatuje, a to je v sadech přes 30 let.
FOTOGALERIE / „Jedna kroupa, druhá kroupa a tady máme píchanec od vosy,“ ukazuje Jaroslav Mačkal následky krupobití z 1. července na plodu české zimní odrůdy jabloní Šampion. Vedlejší jablko vypadá podobně, další už pohltila hniloba.
Vysočina – Jablečný mošt je vitaminovou bombou, která náš organismus dokáže pořádně nakopnout stejně jako potěšit naše chuťové pohárky. Šťáva vznikající lisováním jablek je pevně spjata s podzimem, kdy sladké i kyselejší plody dozrávají a zahrádkáři často neví, co s nimi. V Kraji Vysočina je několik desítek moštáren, které pěstitelům od nadúrody jablek pomohou a z pevných plodů vytlačí šťávu. Letos je ale bohužel ovoce na stromech méně, a tak si také oblíbený mošt budou muset mnozí odepřít.
Jablečný mošt je vitaminovou bombou, která náš organismus dokáže pořádně nakopnout stejně jako potěšit naše chuťové pohárky. Šťáva vznikající lisováním jablek je pevně spjata s podzimem, kdy sladké i kyselejší plody dozrávají a zahrádkáři často neví, co s nimi. V Kraji Vysočina je několik desítek moštáren, které pěstitelům od nadúrody jablek pomohou a z pevných plodů vytlačí šťávu. Letos je ale bohužel ovoce na stromech méně, a tak si také oblíbený mošt budou muset mnozí odepřít.