Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.
Až příště pojedete kolem nějakého sadu, může se stát, že jablka nebo hrušky, které zde pěstují, budou spadaná pod stromy hnít. Sadaři totiž nebudou mít peníze na to, aby zaplatili mzdy sběračům, pokud je vůbec najdou. Také nebudou mít dost peněz na zajištění energie pro uchování ovoce ve skladech, kde se musí udržovat určitá teplota, aby se plody nekazily. K tomu se přidá nízká výkupní cena, a tak bude ve finále pro pěstitele lepší nechat jablka na stromě a vůbec je nesbírat.
Až příště pojedete kolem nějakého sadu, může se stát, že jablka nebo hrušky, které zde pěstují, budou spadaná pod stromy hnít. Sadaři totiž nebudou mít peníze na to, aby zaplatili mzdy sběračům, pokud je vůbec najdou. Také nebudou mít dost peněz na zajištění energie pro uchování ovoce ve skladech, kde se musí udržovat určitá teplota, aby se plody nekazily. K tomu se přidá nízká výkupní cena, a tak bude ve finále pro pěstitele lepší nechat jablka na stromě a vůbec je nesbírat.
/FOTO, VIDEO/ Moštárny na Vysočině už chystají lisy. Ovoce je dost. Někde nabízejí kromě moštování i pasterizaci. Zákazník musí letos na většině míst sáhnout hlouběji do kapsy.
Jablka a hrušky dozrávají, zahrádkáři si pochvalují, že mají obsypané stromy. Některé odrůdy však nejsou vhodné na uskladnění, a tak si z nich lidé nechávají dělat oblíbený mošt. Některé moštárnyv kraji už sezonu zahájily, jiné se zákazníkům otevřou o nadcházejícím víkendu.
Co všechno dokáže dětem ve škole pozvednout náladu? Jednička z písemky, hry se spolužáky o přestávce, suplovaná hodina matematiky a samozřejmě dobrá svačina z domova. První tři skutečnosti jsou ale do značné míry dílem náhody, tu čtvrtou však můžete ovlivnit sami.
Smíšené pocity. Tak hodnotí ovocnáři letošní sezonu. Z pohledu objemu sklizně si totiž mohou jedině gratulovat. U jablek letos podle dosavadních odhadů bude o 11 procent vyšší, než činí obvyklé pětileté průměry. Dokonce o třetinu vyšší sklizeň než jindy vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám očekávají u hrušek. Dobrá úroda s sebou pro ně ovšem nese také tradiční minus – nižší výkupní cenu. Letos se pěstitelé ještě navíc budou muset vyrovnat se skokovým zdražením vstupů.
Třináct dravých závodních motorek, šest extrémně rychlých supersportů a další unikátní exponáty, které voní benzínem. Dva z nich navíc vyzkoušeli Belmondo i McQueen ve filmu. To vše nabízí výstava motorsportu, jejíž první část už parkuje v obchodním a nákupním centru Zlaté jablko ve Zlíně.
Správná marmeláda je hustá a když si ji namažete na rohlík, nesteče, z lineckého nevyteče a v koláči se neztratí. Nic z toho by však nebylo možné bez pektinu. Růžena Boudová z České Kamenice dělá marmelády z různých druhů ovoce každý rok a nedá při jejich výrobě dopustit na domácí pektin z nezralých jablek.
Jablka a citrony rozdávali opět jablonečtí městští strážníci podle výše naměřené rychlosti – jablka za rychlost správnou, citrony za tu vyšší. Měřilo se v Jablonci a v Maršovicích, celkem byla jablka s citrony v poměru 38:31.
/FOTO/ Kvetoucí sady jabloní v okolí Velkého Třebešova, Svinišťan a Zájezdu na Českoskalicku vypadají z okna auta malebně. Za pár měsíců se květy promění ve zralé plody čekající na sklizeň. Trháním a uskladněním jablek to ale nekončí. Je potřeba je prodat - a to co nejvýhodněji. Boj o zákazníka začíná.
Kvetoucí sady jabloní v okolí Velkého Třebešova, Svinišťan a Zájezdu na Českoskalicku vypadají z okna auta malebně. Za pár měsíců se květy promění ve zralé plody čekající na sklizeň. Trháním a uskladnění jablek to ale nekončí. Je potřeba je prodat - a to co nejvýhodněji. Boj o zákazníka začíná.
Od řvoucích raket do klidu zahrádky, tak by se ve zkratce dala popsat cesta Josefa Helmicha z Častolovic k zálibě, v níž našel nový smysl života a která ho doprovází už přes čtyři desítky let. Bývalý voják z povolání je dnes předsedou okresního spolku Českého svazu zahrádkářů v Rychnově nad Kněžnou. Jak říká, pěstitele dnes netrápí jen změna klimatu, ale potýkají se také s enormním zdražováním postřiků a hnojiv, bez nichž se neobejdou.
Od řvoucích raket do klidu zahrádky, tak by se ve zkratce dala popsat cesta Josefa Helmicha z Častolovic k zálibě, v níž našel nový smysl života a která ho doprovází už přes čtyři desítky let. Bývalý voják z povolání je dnes předsedou okresního spolku Českého svazu zahrádkářů v Rychnově nad Kněžnou. Jak říká, pěstitele dnes netrápí jen změna klimatu, ale potýkají se také s enormním zdražováním postřiků a hnojiv, bez nichž se neobejdou.
Majitel pardubické moštárny Tomáš Říha začínal tak, že sbíral jablka z opuštěných zahrad a sadů, která by jinak shnila a zůstala nevyužita. S tím, jak přibývalo zákazníků, však tento zdroj nestačil, a tak navázal spolupráci s místním producentem jablek ze Svinčan. Nyní získal certifikát.
Kvůli sankcím proti Rusku se na evropský trh ve velkém množství valí jablka z Polska. A to tlačí ceny dolů na celém kontinentu. Problém s cenami je ale dlouhodobý a sadaři i prodejci ovoce z Pardubického kraje se shodují, že prodávat česká jablka se už moc nevyplatí.
Kvůli sankcím proti Rusku se na evropský trh ve velkém množství valí jablka z Polska. A to tlačí ceny dolů na celém kontinentu. Problém s cenami je ale dlouhodobý a sadaři i prodejci ovoce z Pardubického kraje se shodují, že prodávat česká jablka se už moc nevyplatí.
Tuzemští sadaři nemají na růžích ustláno. Kromě teplotních výkyvů se musí vyrovnat s konkurencí zahraničního ovoce, pěstovaného ve zcela jiných ekonomických podmínkách. V marketech pak dostávají přednost polská jablka prodávaná doslova za pár korun.
Dobrá zpráva pro lidi, špatná pro ovocnáře. V českých obchodech výrazně zlevnila jablka. Kvůli sankcím proti Rusku se na evropský trh valí jablka z Polska a to tlačí ceny ceny dolů na celém kontinentu.
Dobrá zpráva pro lidi, špatná pro ovocnáře. V českých obchodech výrazně zlevnila jablka. Kvůli sankcím proti Rusku se na evropský trh valí jablka z Polska a to tlačí ceny ceny dolů na celém kontinentu.
ROZHOVOR / Ve starém Předmostí, jehož podobu dnes znají už jen pamětníci, se odehrává děj posledního románu přerovské spisovatelky Lenky Chalupové Páté jablko. Stejně jako předchozí kniha Kyselé třešně z období druhé světové války se nechává inspirovat pohnutou historií Přerova. Přesněji - osudy lidí na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století.
Obec Lipová se může pochlubit jednou z nejstarších pěstitelských pálenic na Moravě. Díky svému dobrému jménu láká zákazníky ze širokého okolí. Od jara do zimy se sem sjíždějí pěstitelé v autech s vozíky, na nichž vezou několik beček plných ovocného kvasu. Pálenice funguje v obci bez přestávky už více než sto let. Její příběh se začal psát přesně v roce 1916.
Vidina křišťálově průzračného moku ze švestek, durancií, meruněk, hrušek, jablek, oskeruší, špendlíků a letních ovocných směsí přilákala o prvním únorovém sobotním odpoledni milovníky destilátů do Obecního domu Stará škola na Salaši.
I na začátku roku 2022 zůstávají některé sklady stále plné nádherných jablek z loňské úrody. Současná situace je tak pro pěstitele ovoce doslova noční můrou.
Zemědělci v regionu začínají hodnotit hospodářské výsledky uplynulého roku. Proti tomu předchozímu panuje u většiny spokojenost. S velkými obavami však hledí do budoucna. Růst cen prakticky všeho, co ovlivňuje ekonomický růst, je zneklidňuje.
Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví je od 25. prosince do první neděle po 6. lednu.
Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví je od 25. prosince do první neděle po 6. lednu.
Blížící se Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví je od 25. prosince do první neděle po 6. lednu. Děkujeme za pěkné tematické fotky Eve grunové, která zachytila doškovou chalupu v Petrovicích na Znojemsku.
Blížící se Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví je od 25. prosince do první neděle po 6. lednu. Děkujeme za pěkné tematické fotky Evě Grunové, která zachytila doškovou chalupu v Petrovicích na Znojemsku.
Blížící se Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví je od 25. prosince do první neděle po 6. lednu. Děkujeme za pěkné tematické fotky Eve grunové, která zachytila doškovou chalupu v Petrovicích na Znojemsku.
Předvánoční období je i v letošním roce dobou, kdy se zákazníci snaží v obchodech ušetřit díky slevovým akcím. Ty bývají často zaměřeny na vánoční cukroví. Letos si lidé ty nejtypičtější suroviny potřebné k jeho upečení v akcích mohou pořídit v průměru za 913 korun, tedy o 69 korun dráž než loni. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, dceřiné společnosti Vltava Labe Media.
S cibulí, nebo bez cibule? Nedat méně kmínu? Přidat jablka? Určitě. To jsou jen některé gastronomické otázky, které jsem letos musel vyřešit při šlapání zelí. Byl jsem totiž nucen „třídit“ zaručené recepty rodinných přátel, kteří je dědí už několik generací.
Neobvyklý průvod asi tří stovek lidí v maskách a s lampiony se vydal ve středu 3. listopadu večerním Předmostím. Tamní škola uspořádala už devátý ročník podzimního putování Ve štrúdlu na štrúdl.
Koláč, štrúdl, žemlovka. Oblíbený způsob, jak zpracovat přebytek jablek ze zahrádky, která dozrávají s příchodem podzimu. Jablka však nemusíte konzumovat pouze ve formě jídla a dezertů, využít lze i jejich šťávu plnou vitaminů. Vyzkoušejte následující recepty, které v chladných dnech poslouží nejen na posílení imunity.
Jsou zdánlivě obyčejná. Vždyť jsou taky nejrozšířenějším ovocným druhem v našich končinách. Odborníci ale potvrzují to, co o jablkách věděli už naši předci: vylepší naše trávení, posílí imunitu i povzbudí náladu. Je to vyloženě elixír zdraví!
Každý rok je to stejné. Když na stromech začne dozrávat ovoce, především jablka a švestky, spousta malých pěstitelů má jediný cíl: dostat svou úrodu co nejdřív do palírny a nechat si z ní vyrobit kořalku. V České republice je na 500 oficiálních (a ještě mnohem více nelegálních) pálenic, v nichž právě vrcholí sezona.
Rubín, Meteor, Julia nebo Judita. V chladném vzduchu visí omamná vůně jablek, která zpříjemňuje návštěvníkům čekání ve frontě. Výzkumný ústav ovocnářský v Holovousech na Jičínsku přispěl za 70 let své existence nemalým dílem na oltář českého, ale také zahraničního ovocnářství.
Příjemně a smysluplně strávili sobotu 23. října lidé, kteří přišli do parku a skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Činnosti spojené s přírodou si každý mohl vybrat podle svého zájmu a naturelu. Někteří vyfasovali rýče a lopaty a šli sázet do sadu stromy. Jiní si zkusili na lisu vypresovat mošt z jablek, který pak mohli ochutnat. Děti se svými rodiči se pustili do výroby ozdob z podzimního listí, plodů a květin nebo si zkusili obrázkový kvíz o přírodě.