Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Výroba moštu

Jak se vyrábí mošt v Rokytnici? Byli jsme u toho. Podívejte se

/VIDEO/ Sladká vůně jablek a hrušek. To jako první přivítá člověka, když zamíří za vrata pálenice a moštárny Veverka u Rokytnice nad Rokytnou na Třebíčsku. Období moštování vrcholí, sezona pálení se pomalu rozjíždí. Proto je potřeba denně zpracovat tuny a tuny ovoce, aby lidé měli dostatek zásob na zimu.

Samosběr jablek ve Skrbeni na Olomoucku, 17. září 2022

Jen šest korun za kilo. Samosběr jablek láká davy, sadaři jsou ale zoufalí

Po celé České republice se v poslední době rozběhl samosběr či prodej jablek ze dvora. Zatímco v obchodech jsou mnohdy malvice k sehnání od 30 korun výše, tak sami pěstitelé je nabízejí v rozmezí od šesti do 18 korun. V případě samosběru, kdy si člověk musí pro plod vylézt do koruny stromu, jde z strany sadařů nejen o ušetření nákladů v době růstu energií, ale také chtějí poukázat na nejistou budoucnost svého živobytí.

Z tradičního Jablkobraní ve Vlašimi.

Připomeňme si vlašimský den ve znamení jablek

/FOTOGALERIE/ Připomeňme si ještě jednou tradiční Jablkobraní ve Vlašimi o víkendu s fotkami našeho čtenáře Miloše Bacha. Všude to vonělo jablky a kromě bohatého programu pro malé i velké se mohli návštěvníci občerstvit čerstvým moštem. 

Repliky korunovačních klenotů jsou v těchto dnech k vidění na zámku v Holešově.

VIDEO: Korunovační klenoty jsou v Holešově doslova na dosah ruky

Doslova na dosah ruky jsou v těchto dnech vystaveny korunovační klenoty na zámku v Holešově. Tamní unikátní výstava totiž představuje mistrovskou repliku českých korunovačních klenotů a původního žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna tak je v Holešově k vidění v původním kompletu.

Ilustrační foto

Škola připraví na festival jablek v Mariánských Lázních tisíc štrúdlů

Lázeňský festival jablek se koná 9. října od 10 hodin na kolonádě v Mariánských Lázních. Součástí programu bude výstava „Stromy v krajině“, výstava starých regionálních odrůd ovoce za účasti pomologa s ochutnávkou či hlasování do soutěže Českého zahrádkářského svazu o Nejkrásnější jablko.

Jablečné vafle

Oslaďte dětem ráno jablečnými vaflemi

Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty. 

Samosběr jablek ve Srbeni, 17. září 2022

Samosběr jablek ve Skrbeni táhne. Kvůli cenám energií bude letos i jinde

Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.

Ovocnáři chválí nadprůměrnou úrodu, vrásky jim dělá cena energií na skladování

Ovocnáři chválí nadprůměrnou úrodu, vrásky jim dělá cena energií na skladování

Zlátnoucí podzimní listí je na Jičínsku tradičně spojené s vůní jablek, sklizní ovoce a moštováním. Po poměrně úspěšných žních si nyní mnou ruce i ovocnáři, kteří očekávají nadprůměrně dobrou úrodu. "Odhadem by to mohlo být o 10 až 20 procent víc než v posledních letech. Otázkou je ale kvalita a s kolegy nás také trápí růst cen energií a s ním spojené náklady na skladování jablek," uvedl majitel rodinné ovocnářské farmy v Ostroměři Petr Kareš. Někteří farmáři podle něj uvažují o tom, že jablka raději nechají na stromech přes zimu.

Ovocnáři chválí nadprůměrnou úrodu, vrásky jim dělá cena energií na skladování

Ovocnáři si pochvalují nadprůměrnou úrodu. Vrásky jim ale dělá skladování jablek

Zlátnoucí podzimní listí je na Jičínsku tradičně spojené s vůní jablek, sklizní ovoce a moštováním. Po poměrně úspěšných žních si nyní mnou ruce i ovocnáři, kteří očekávají nadprůměrně dobrou úrodu. „Odhadem by to mohlo být o 10 až 20 procent víc než v posledních letech. Otázkou je ale kvalita a s kolegy nás také trápí růst cen energií a s ním spojené náklady na skladování jablek,“ uvedl majitel rodinné ovocnářské farmy v Ostroměři Petr Kareš. 

Samosběr jablek ve Srbeni, 17. září 2022

Samosběr jablek ve Skrbeni táhne, kvůli krizi bude i jinde

Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.

Potravináři a zemědělci představí opět veřejnosti nejlepší Regionální potraviny Libereckého kraje, současně chtějí lidem vysvětlil, proč je dobré kupovat právě u výrobců a farmářů.

Česká jablka jako ohrožený druh. Zdražování válcuje agrárníky i potravináře

Až příště pojedete kolem nějakého sadu, může se stát, že jablka nebo hrušky, které zde pěstují, budou spadaná pod stromy hnít. Sadaři totiž nebudou mít peníze na to, aby zaplatili mzdy sběračům, pokud je vůbec najdou. Také nebudou mít dost peněz na zajištění energie pro uchování ovoce ve skladech, kde se musí udržovat určitá teplota, aby se plody nekazily. K tomu se přidá nízká výkupní cena, a tak bude ve finále pro pěstitele lepší nechat jablka na stromě a vůbec je nesbírat.

Potravináři a zemědělci představí opět veřejnosti nejlepší Regionální potraviny Libereckého kraje, současně chtějí lidem vysvětlil, proč je dobré kupovat právě u výrobců a farmářů

Česká jablka jako ohrožený druh. Zdražování válcuje agrárníky i potravináře

Až příště pojedete kolem nějakého sadu, může se stát, že jablka nebo hrušky, které zde pěstují, budou spadaná pod stromy hnít. Sadaři totiž nebudou mít peníze na to, aby zaplatili mzdy sběračům, pokud je vůbec najdou. Také nebudou mít dost peněz na zajištění energie pro uchování ovoce ve skladech, kde se musí udržovat určitá teplota, aby se plody nekazily. K tomu se přidá nízká výkupní cena, a tak bude ve finále pro pěstitele lepší nechat jablka na stromě a vůbec je nesbírat.

Ilustrační snímek

Úroda ovoce je letos enormní. Moštárny už jedou na plné obrátky

Jablka a hrušky dozrávají, zahrádkáři si pochvalují, že mají obsypané stromy. Některé odrůdy však nejsou vhodné na uskladnění, a tak si z nich lidé nechávají dělat oblíbený mošt. Některé moštárnyv kraji už sezonu zahájily, jiné se zákazníkům otevřou o nadcházejícím víkendu.

Sklizeň jablek letos podle dosavadních odhadů bude o 11 procent vyšší, než činí obvyklé pětileté průměry.

Díky skvělé sezoně pro jablka či švestky ovoce zlevní. Část sadařů přesto skončí

Smíšené pocity. Tak hodnotí ovocnáři letošní sezonu. Z pohledu objemu sklizně si totiž mohou jedině gratulovat. U jablek letos podle dosavadních odhadů bude o 11 procent vyšší, než činí obvyklé pětileté průměry. Dokonce o třetinu vyšší sklizeň než jindy vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám očekávají u hrušek. Dobrá úroda s sebou pro ně ovšem nese také tradiční minus – nižší výkupní cenu. Letos se pěstitelé ještě navíc budou muset vyrovnat se skokovým zdražením vstupů.

Výstava supersportů a dravých závodních motocyklů Ducati z unikátní soukromé sbírky. v OC Zlaté jablko ve Zlíně

Nablýskaná paráda. Zlaté jablko obsadily závodní motorky, podívejte se

Třináct dravých závodních motorek, šest extrémně rychlých supersportů a další unikátní exponáty, které voní benzínem. Dva z nich navíc vyzkoušeli Belmondo i McQueen ve filmu. To vše nabízí výstava motorsportu, jejíž první část už parkuje v obchodním a nákupním centru Zlaté jablko ve Zlíně.

Jablka jsou k výrobě pektinu jak stvořená

Dobrá marmeláda potřebuje pektin. Vyrobit si ho můžete i z nezralých jablek

Správná marmeláda je hustá a když si ji namažete na rohlík, nesteče, z lineckého nevyteče a v koláči se neztratí. Nic z toho by však nebylo možné bez pektinu. Růžena Boudová z České Kamenice dělá marmelády z různých druhů ovoce každý rok a nedá při jejich výrobě dopustit na domácí pektin z nezralých jablek.

Nad budoucností ovocnářství visí podle Jiřího Fišera velký otazník.

Budoucnost českého ovocnářství ohrožuje polský přetlak jablek

/FOTO/ Kvetoucí sady jabloní v okolí Velkého Třebešova, Svinišťan a Zájezdu na Českoskalicku vypadají z okna auta malebně. Za pár měsíců se květy promění ve zralé plody čekající na sklizeň. Trháním a uskladněním jablek to ale nekončí. Je potřeba je prodat - a to co nejvýhodněji. Boj o zákazníka začíná.

Josef Helmich.

Byly to nervy, říká exvelitel posádky raketového vojska. Dnes šéfuje zahrádkářům

Od řvoucích raket do klidu zahrádky, tak by se ve zkratce dala popsat cesta Josefa Helmicha z Častolovic k zálibě, v níž našel nový smysl života a která ho doprovází už přes čtyři desítky let. Bývalý voják z povolání je dnes předsedou okresního spolku Českého svazu zahrádkářů v Rychnově nad Kněžnou. Jak říká, pěstitele dnes netrápí jen změna klimatu, ale potýkají se také s enormním zdražováním postřiků a hnojiv, bez nichž se neobejdou.

Josef Helmich.

Byly to nervy, říká exvelitel posádky raketového vojska. Dnes šéfuje zahrádkářům

Od řvoucích raket do klidu zahrádky, tak by se ve zkratce dala popsat cesta Josefa Helmicha z Častolovic k zálibě, v níž našel nový smysl života a která ho doprovází už přes čtyři desítky let. Bývalý voják z povolání je dnes předsedou okresního spolku Českého svazu zahrádkářů v Rychnově nad Kněžnou. Jak říká, pěstitele dnes netrápí jen změna klimatu, ale potýkají se také s enormním zdražováním postřiků a hnojiv, bez nichž se neobejdou.

Ilustrační foto.

Mírná zima, drahé hnojivo. Sadaři pláčou

Tuzemští sadaři nemají na růžích ustláno. Kromě teplotních výkyvů se musí vyrovnat s konkurencí zahraničního ovoce, pěstovaného ve zcela jiných ekonomických podmínkách. V marketech pak dostávají přednost polská jablka prodávaná doslova za pár korun.

Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová vydává svou v pořadí jedenáctou knihu - román Páté jablko.

Předmostí před paneláky. V nové knize Lenky Chalupové ožívá poválečný Přerov

ROZHOVOR / Ve starém Předmostí, jehož podobu dnes znají už jen pamětníci, se odehrává děj posledního románu přerovské spisovatelky Lenky Chalupové Páté jablko. Stejně jako předchozí kniha Kyselé třešně z období druhé světové války se nechává inspirovat pohnutou historií Přerova. Přesněji - osudy lidí na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století.

Pálenice v Lipové na Přerovsku

Pálenka z třešní, malin i jablek. Rodinnou pálenici vede už čtvrtá generace

Obec Lipová se může pochlubit jednou z nejstarších pěstitelských pálenic na Moravě. Díky svému dobrému jménu láká zákazníky ze širokého okolí. Od jara do zimy se sem sjíždějí pěstitelé v autech s vozíky, na nichž vezou několik beček plných ovocného kvasu. Pálenice funguje v obci bez přestávky už více než sto let. Její příběh se začal psát přesně v roce 1916.