Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Moštování v Přírodovědném muzeu Semenec

Vůně jablek, trhy a živá muzika

V Přírodovědném muzeu Semenec se minulý týden moštovalo. Kromě moštování jablek se návštěvníci těšili na řemeslný trh, bylinkovou dílnu, pečení chleba v hliněné peci, miniškoličku práskání bičem, přednášku o starých ovocných odrůdách aj. Hrála kapela Drc, vystoupil Miroslav Kemel s kapelou.

Moštování v Přírodovědném muzeu Semenec

V Semenci moštovali. Kromě zpracování jablek čekala návštěvníky zábava

V sobotu 2. října se v konala v areálu Přírodovědného muzea Semenec Moštování. Kromě moštování jablek čekal návštěvníky řemeslný trh, bylinková dílna, pečení chleba v hliněné peci, miniškolička práskání bičem nebo přednáška o starých ovocných odrůdách. Hrála kapela Drc, vystoupil také Miroslav Kemel s kapelou. 

Moštování.

O moštování je velký zájem, horší je to letos se švestkami

Hodně daleko má k ideálu letošní sezona z pohledu sadařů. Chladné a deštivé léto přispělo k tomu, že kvalita jablek v Královéhradeckém kraji není vysoká. Přesto, nebo spíš právě proto, mají plné ruce práce ve většině moštáren v regionu.

Ilustrační foto

Slivovice bude letos méně. Nebyly švestky, hlásí palírny

Sezona pálenic je v plném proudu, hlásí provozovatelé palíren v Plzeňském kraji. Ti v současné době vypalují vykvašené švestky. Milovníci kořalek však také momentálně vozí zpracovatelům jablka, která nyní dozrávají. Litr padesátiprocentního alkoholického moku vyjde zhruba na dvě stovky korun.

Manželé Drahoňovští sezvali na svůj statek v Cidlině regionální řemeslníky, prodejce, hudebníky a přátele, aby společně oslavili svátek svatého Václava a zprovoznění moštárny.

Moštová sezóna začala v Cidlině Svatováclavskou podzimní slavností

Podzimní vůně jablek se mísí s vůní čerstvě usmažených bramboráků. Zahrada u Statku Cidlina ve stejnojmenné vesničce nedaleko Železnice se na svátek svatého Václava zaplnila nadšenci do podzimních radovánek, moštu, lokálních řemesel a kvalitního domácího jídla. Právě pro ně totiž majitel místní moštárny Vojtěch Drahoňovský už podruhé uspořádal oslavu podzimu, úrody a české státnosti. Součástí odpoledne byla živá hudba, řemeslný jarmark a především otevření moštárny.

Zpracování jablek je těžká a "špinavá" práce, ale společně jde všechno snadněji.

FOTO, VIDEO: Ve Stolanech moštovali. Hezky po sousedsku

Co s úrodou jablek? Ve Stolanech na Chrudimsku měl každý možnost přivézt je na hřiště a proměnit je ve zdravý a lahodný mošt. Parta místních nadšenců uspořádala společné moštování už po šesté a spojila ho opět se soutěží o nejlepší jablečný štrúdl.

Tipy na uchování potravin

Rady zkušených: Tipy na uchování potravin mile překvapí

Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.

České destiláty slaví mezinárodní úspěchy

Lokální přístup, globální úspěch. Světu chutná český špiritus

Ovoce dozrává, a tak je tu čas na sklizeň a rozhodnutí, co se s ním stane. Mnozí z nás mají jasno: ovoce půjde do sudů, zkvasí a změní se v pálenku. Ty české přitom v posledních letech slaví mezinárodní úspěchy, a překvapivě nejde jen o slivovici, ale i jiné destiláty, které byste v českých palírnách nejspíš nečekali.

První metrické centy tří odrůd švestek stačil od minulého pátku sklidit Jaroslav Boček z Držovic, ruku k dílu přidala i Marcela Jirešová.

Sklizeň meruněk na Litoměřicku končí, ovoce bude letos méně

Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.

První metrické centy tří odrůd švestek stačil od minulého pátku sklidit Jaroslav Boček z Držovic, ruku k dílu přidala i Marcela Jirešová.

Sklizeň meruněk na Litoměřicku končí. Ovoce bude letos méně

Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.

Nejmenší novorozená holčička na světě měla jen malé šance na přežití, popasovala se s nimi však s úspěchem - podle lékařů může být propuštěná do domácí péče, ilustrační foto

Nevážila více než jablko. Nejmenší novorozeně na světě je po 13 měsících doma

Holčička, považovaná při svém narození za nejmenší novorozeně na světě, byla po 13 měsících intenzivní léčby propuštěna ze singapurské nemocnice do domácí péče. Když přišla na svět, nevážila o mnoho více než jablko a lékaři nedávali jejímu přežití moc velkou naději. Malá Kwek Jü Süan však dokázala překvapit.

Jacob Erftemeijer v inscenaci hry Adamova jablka

Jacob Erftemeijer: Nic na světě není černobílé, i když se to tak navenek tváří

Hru Adamova jablka o věčném střetu dobra a zla uvede 19. června – téměř rok po původně ohlášeném termínu – pražské Švandovo divadlo. V roli pastora Ivana, muže zdánlivě neochvějné víry, který ve všem hledá jen to dobré, uvidíme Jacoba Erftemeijera. Hlavním spoluhráčem mu bude Robert Jašków, který ztvární úlohu zavilého neonacisty Adama.

Samosběr jablek v sadech Životice, 10. října 2020 v Havířově-Životicích.

Samosběr jablek v Životicích, až šedesát tun ročně. Sady ale zřejmě protne cesta

/FOTOGALERIE/ Řekne-li se Životice, mnozí si vybaví tamní sady jabloní. Jablka se v této okrajové části Havířova pěstují už desítky let, momentálně na více než 6o hektarech. Před pár lety došlo ve firmě ke generační výměně a dlouholetého ředitele, potažmo zakladatele firmy Dušana Kokošku nahradil od 1. ledna 2017 Jiří Dulava.

Bábovka po upečení voní po citrusech a jablkách.

Vláčná bábovka nejen na neděli. Tahle se vám určitě povede

V našich končinách tradiční sladké pečivo, které se výborně hodí třeba ke kávě. Chybu však neuděláte, když si s sebou bábovku přibalíte na výlet. Naše čtenářka Marie Tomášová z Domažlic se s námi podělila o recept na vláčnou bábovku, která se podle jejích slov povede každému.

Muffiny s jablky

Zdravé muffiny s jablky a ovesnými vločkami

„Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a místo něj použijete třeba stévii, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, jímž své hosty určitě potěšíte,“ říká Pavla Stoklasová, pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.

Zděchov, sušírna ovoce v obecním sadu.

Zděchovská sušírna ovoce má za sebou úspěšnou první sezonu

„Je to nejstarší způsob uchovávání ovoce. I když vám navlhne, pořád se dá zpracovat. Vydrží klidněi dva roky,“ říká Oldřich Knebl z Huslenek-Uherské. Se sušením ovoce má patnáctiletou zkušenost. A byl také u toho, když se v sousedním Zděchově zhruba před rokem otevírala nová sušírna.

Autoři Knihy o pivu Marcela Titzlová a Pavel Borowiec

Pivo jako ingredience. Základem je na vaření vybrat kvalitní pivo

Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?

Holandský řízek

JÍDELNÍČEK: Kila letí dolů a vy vbíháte do cíle našeho hubnoucího speciálu

/30. DEN/ Dnešním dnem uzavíráme náš hubnoucí speciál. Pokud se vám dařilo držet se našich jídelníčků, měli byste mít čtyři kila dole. Že je to málo? Ale kdepak. Pro zdravé a hlavně trvalé shazování váhy je kilogram týdně ideální. Nedostaví se tzv. jo-jo efekt a vy budete hubnout sice pomalu, ale jistě. Držíme vám palce! 

Koláč Clafoutis s jablky.

Tip na zimní pečení: Koláč Clafoutis s jablky

Pokud máte chuť něco si v této zimní době upéct, pak pro vás máme přichystaný recept na tradiční francouzský ovocný koláč Clafoutis. Ten se může dělat s několika druhy ovoce, my jsme si vybrali jablka, protože ta jsou i v zimě dostupná v obchodech.

Zajímavosti o hubnutí.

ZAJÍMAVOST: Pizzy sníme více než jablek

Protože žaludek dokáže pojmout více kalorií, než kolik jich dokážeme vydat, vedou nás jeho signály občas k přejídání. Jíst jsme schopni vlastně kdykoli, a to i nad úroveň sytosti.