Tipy na víkend: Panenky i pivo mají festival, kolonádu zaplní jablka
Tento víkend přinese opět řadu zajímavých akcí. Některé z nich jsme pro vás vybrali. Napříč západními Čechy se tak můžete inspirovat našimi tipy.
Tento víkend přinese opět řadu zajímavých akcí. Některé z nich jsme pro vás vybrali. Napříč západními Čechy se tak můžete inspirovat našimi tipy.
V Přírodovědném muzeu Semenec se minulý týden moštovalo. Kromě moštování jablek se návštěvníci těšili na řemeslný trh, bylinkovou dílnu, pečení chleba v hliněné peci, miniškoličku práskání bičem, přednášku o starých ovocných odrůdách aj. Hrála kapela Drc, vystoupil Miroslav Kemel s kapelou.
V sobotu 2. října se v konala v areálu Přírodovědného muzea Semenec Moštování. Kromě moštování jablek čekal návštěvníky řemeslný trh, bylinková dílna, pečení chleba v hliněné peci, miniškolička práskání bičem nebo přednáška o starých ovocných odrůdách. Hrála kapela Drc, vystoupil také Miroslav Kemel s kapelou.
Zprvu šlo o malou akci, na které se sešla hrstka lidí, postupně se Slavnosti jablek na Krasíkově staly vyhledávanou podzimní událostí. Letos poprvé se konaly v Bezdružicích a během soboty přilákaly tisíce zvědavců.
Hodně daleko má k ideálu letošní sezona z pohledu sadařů. Chladné a deštivé léto přispělo k tomu, že kvalita jablek v Královéhradeckém kraji není vysoká. Přesto, nebo spíš právě proto, mají plné ruce práce ve většině moštáren v regionu.
Úroda švestek byla podle pěstitelů letos podprůměrná. Jablka jsou zase méně kvalitní, zničili je škůdci a choroby.
Sezona pálenic je v plném proudu, hlásí provozovatelé palíren v Plzeňském kraji. Ti v současné době vypalují vykvašené švestky. Milovníci kořalek však také momentálně vozí zpracovatelům jablka, která nyní dozrávají. Litr padesátiprocentního alkoholického moku vyjde zhruba na dvě stovky korun.
Každoročně na několik podzimních sobotních dopolední otevírají pro spoluobčany kublovští zahrádkáři moštárnu. Lidé si na moštování přinášejí nejčastěji jablka, občas i hrušky. Kublovští každý rok vylisují zhruba 3 000 litrů moštu ze šesti tun jablek.
Až na výjimky řeší tento problém hlavně starší lidé, u kterých nezbývá, než nahradit původní chrup celkovou snímatelnou zubní náhradou. Ta má nahradit nejen jeho funkci, ale i vzhled. Často se stane, že protéza lidem nesedí, tlačí nebo padá. Poté i obyčejné jablko představuje obrovský problém.
Podzimní vůně jablek se mísí s vůní čerstvě usmažených bramboráků. Zahrada u Statku Cidlina ve stejnojmenné vesničce nedaleko Železnice se na svátek svatého Václava zaplnila nadšenci do podzimních radovánek, moštu, lokálních řemesel a kvalitního domácího jídla. Právě pro ně totiž majitel místní moštárny Vojtěch Drahoňovský už podruhé uspořádal oslavu podzimu, úrody a české státnosti. Součástí odpoledne byla živá hudba, řemeslný jarmark a především otevření moštárny.
Moštárna v Bernarticích zahájila o uplynulém víkendu sezónu. Moštuje se vždy pouze v sobotu a zájemci se musí předem objednat. Podle zahrádkářů je letošní úroda spíše jablek slabší.
V parku Střed u sportovní haly v Mostě bude v sobotu 2. října od 14 hodin zábavný den Mostecké moštobraní. Na programu jsou lisování jablek, ochutnávka jablečných nápojů a pokrmů a kulturní akce pro děti i rodiče.
Slunečné počasí přilákalo v neděli mnoho lidí do nebílovských sadů na Slavnosti jablek.
Co s úrodou jablek? Ve Stolanech na Chrudimsku měl každý možnost přivézt je na hřiště a proměnit je ve zdravý a lahodný mošt. Parta místních nadšenců uspořádala společné moštování už po šesté a spojila ho opět se soutěží o nejlepší jablečný štrúdl.
Úroda jablek je letos průměrná. Díky dešťům je ovoce šťavnaté.
Slavnosti jablek patřily k největším podzimním akcím, na hrad Krasíkov u Kokašic na ně každou první říjnovou sobotu jezdily tisíce lidí nejen z Plzeňského a Karlovarského kraje.
Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.
Červená, zelená, žlutá i žíhaná. Jablka jsou nejvíce pěstovaným ovocem v Česku. Ovocnáři se každoročně se začátkem září pečlivě připravují na sklizeň a milovníci ovoce dumají, jaká bude úroda.
Ovoce dozrává, a tak je tu čas na sklizeň a rozhodnutí, co se s ním stane. Mnozí z nás mají jasno: ovoce půjde do sudů, zkvasí a změní se v pálenku. Ty české přitom v posledních letech slaví mezinárodní úspěchy, a překvapivě nejde jen o slivovici, ale i jiné destiláty, které byste v českých palírnách nejspíš nečekali.
Letní odrůdy jablek už prodávají sadaři z Plzeňského kraje. Hlavní sklizeň začne zhruba v polovině září a ve Vranově na Rokycansku i Nebílovech na Plzeňsku očekávají průměrnou úrodu.
Podobu znaku a vlajky obce schválili zastupitelé loni na jaře. V září byly nové symboly Všenic oficiálně přiklepnuté, ovšem bez slavnostního ceremoniálu v prostorách dolní komory parlamentu.
Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.
Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.
Holčička, považovaná při svém narození za nejmenší novorozeně na světě, byla po 13 měsících intenzivní léčby propuštěna ze singapurské nemocnice do domácí péče. Když přišla na svět, nevážila o mnoho více než jablko a lékaři nedávali jejímu přežití moc velkou naději. Malá Kwek Jü Süan však dokázala překvapit.
Když jsem se párkrát setkala se šípkovou marmeládou, byla nadstavená jablky, přeslazená a celkově zvláštní, takže jsem chtěla zjistit, jak to má chutnat doopravdy…
Hru Adamova jablka o věčném střetu dobra a zla uvede 19. června – téměř rok po původně ohlášeném termínu – pražské Švandovo divadlo. V roli pastora Ivana, muže zdánlivě neochvějné víry, který ve všem hledá jen to dobré, uvidíme Jacoba Erftemeijera. Hlavním spoluhráčem mu bude Robert Jašków, který ztvární úlohu zavilého neonacisty Adama.
/FOTOGALERIE/ Řekne-li se Životice, mnozí si vybaví tamní sady jabloní. Jablka se v této okrajové části Havířova pěstují už desítky let, momentálně na více než 6o hektarech. Před pár lety došlo ve firmě ke generační výměně a dlouholetého ředitele, potažmo zakladatele firmy Dušana Kokošku nahradil od 1. ledna 2017 Jiří Dulava.
/FOTO/ Před nedávnem se v Turnově uskutečnilo jarní kolo certifikace regionálních výrobků Českého ráje. O udělení značky se ucházeli tradiční pěstitelé jablek, sadaři a ovocnáři, výrobci šperků či dřevěného nádobí a také pěstitelka květin.
53:39. Takový je výsledek tradiční preventivní akce Městské policie Jablonec nad Nisou. V rámci ní děti z jabloneckých základních škol rozdávají řidičům jablka a citrony.
Ani noční temnota nepomohla skrýt podezřelý náklad před zraky ústeckých celníků. Na dálnici D8 u Lovosic objevili v jednom z kontrolovaných vozů elektroniku se světoznámým logem nakousnutého jablka.
Sadaři se nyní víc než prodeji ovoce věnují práci v sadech, kde vrcholí zimní řez dřevin.
V našich končinách tradiční sladké pečivo, které se výborně hodí třeba ke kávě. Chybu však neuděláte, když si s sebou bábovku přibalíte na výlet. Naše čtenářka Marie Tomášová z Domažlic se s námi podělila o recept na vláčnou bábovku, která se podle jejích slov povede každému.
V areálu ovocnářské firmy v Medlově-Králové zemřeli dva Ukrajinci. Udusili se. Kolega muže našel, jak v bezvědomí leží v boxu na skladování ovoce, kde je minimum kyslíku.
Deník vás v seriálu provází zajímavými místy v Plzni, kde i v čase uzavření muzeí a galerií můžete obdivovat umění.
„Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a místo něj použijete třeba stévii, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, jímž své hosty určitě potěšíte,“ říká Pavla Stoklasová, pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.
Prý umí z velké části nahradit i maso, ale fronta na ně nikdy nebývala. Vyzkoušejte dva pokrmy z luštěnin, které vás velmi mile překvapí.
„Je to nejstarší způsob uchovávání ovoce. I když vám navlhne, pořád se dá zpracovat. Vydrží klidněi dva roky,“ říká Oldřich Knebl z Huslenek-Uherské. Se sušením ovoce má patnáctiletou zkušenost. A byl také u toho, když se v sousedním Zděchově zhruba před rokem otevírala nová sušírna.
/FOTOGALERIE/ Hlasování i pečení pomůže jabloni u Lidmanů z Machovské Lhoty na Náchodsku aktuálně bojující o titul Strom roku starého kontinentu. Pečeme pro jabloň, tak zní název happeningu, který až do konce února provoní české domácnosti jablky a skořicí.
Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?
Taky máte nejradši dezerty z jablek? Dnešní tip na takový recept od populární foodblogerky Markéty Chovancové je ultrarychlý a nepečený. Vyzkoušejte ho.
/30. DEN/ Dnešním dnem uzavíráme náš hubnoucí speciál. Pokud se vám dařilo držet se našich jídelníčků, měli byste mít čtyři kila dole. Že je to málo? Ale kdepak. Pro zdravé a hlavně trvalé shazování váhy je kilogram týdně ideální. Nedostaví se tzv. jo-jo efekt a vy budete hubnout sice pomalu, ale jistě. Držíme vám palce!
Krémová polévka z červené řepy, zjemněná jablkem a smetanou patří mezi oblíbené recepty foodblogerky Markéty Chvancové. Vyzkoušejte ji, učitě si pochutnáte.
Celotýdenní zastavení ve druhém největším městě okresu pokračuje dnes se zahrádkáři. Hrádecká organizace se pyšní 82. rokem činnosti!
Pokud máte chuť něco si v této zimní době upéct, pak pro vás máme přichystaný recept na tradiční francouzský ovocný koláč Clafoutis. Ten se může dělat s několika druhy ovoce, my jsme si vybrali jablka, protože ta jsou i v zimě dostupná v obchodech.
V meziročním porovnání byly prosincové ceny jablek o devět procent vyšší.
Obrácená nekynutá jablečná buchta vylepšená vrstvou lahodné smetany. Vyzkoušejte tento skvělý recept od populární foodblogerky Markéty Chovancové. Určitě si pochutnáte.
/8.DEN/ Do nového dne vykročíte s chutí luxusních palačinek s tvarohem, jablky a ořechy. K obědu si dáte klasické šunkofleky. Osmý den vašeho hubnutí pak zakončíte večerním čočkovým salátem s červenou řepou a sýrem feta.
Protože žaludek dokáže pojmout více kalorií, než kolik jich dokážeme vydat, vedou nás jeho signály občas k přejídání. Jíst jsme schopni vlastně kdykoli, a to i nad úroveň sytosti.
Pohádku Anděl Páně 2 uvádí Česká televize v neděli večer. Podívejte se, jak se pod režijním vedením Jiřího Stracha natáčela. Deník byl tehdy při tom.
Mít na vánočním stole čerstvý mošt umožňují každoročně klatovští zahrádkáři. A letos tomu nebylo jinak. Uspořádali již tradiční vánoční moštování. Šlo již o osmý ročník.