Velké náměstí se i přes proměnlivé podzimní počasí už v sobotu dopoledne plnilo lidmi. Rodinky s dětmi, důchodci, prostě všechny generace si přišly užít jablečný den. A toto typicky podzimní ovoce zde hrálo hlavní roli.
Sadaři v regionu sklízí jablka. Rozhodují se ale, co s úrodou udělají. Obchodní řetězce je totiž kvůli levným jablkům z Polska vykoupí daleko pod cenou a skladování je kvůli vysokým cenám energií vyjde na několikanásobek. Sadaři jsou proto nekonkurenceschopní. Část úrody tak možná ponechají na stromech nebo setřesou na průmyslové zpracování.
Sadaři sklízí jablka. Rozhodují se ale, co s úrodou udělají. Obchodní řetězce je totiž kvůli levným jablkům z Polska vykoupí daleko pod cenou a skladování je kvůli vysokým cenám energií vyjde na několikanásobek. Sadaři jsou proto nekonkurenceschopní. Část úrody tak možná ponechají na stromech. nebo setřesou na průmyslové zpracování.
Druhý říjnový víkend patřil v Boskovicích výstavě výpěstků členů zahrádkářského svazu. A sešla se opravdu celá řada zajímavých kousků. Například jedlé kaštany, trpasličí kiwi, dýně a celá řada odrůd jablek. Sešlo se několik desítek vzorků. Podívejte se do galerie na fotografie Moniky Šindelkové. Děkujeme.
/VIDEO, GALERIE/ Mariánskolázeňskou kolonádou se nesla vůně jablek a štrúdlu. Konal se zde již desátý ročník Lázeňského festivalu jablek. Soutěžilo se o nejchutnější moučník a nejkrásnější jablko. Po celý den si příchozí mohli koupit něco na dobrého i na památku během jarmarku místních výrobců, řemeslníků a regionálních produktů. K vidění tu bylo několik stovek jablek pohromadě.
Mariánskolázeňskou kolonádou se nesla vůně jablek a štrúdlu. Konal se tam v neděli už desátý ročník Lázeňského festivalu jablek. Soutěžilo se o nejchutnější moučník a nejkrásnější jablko. Po celý den si příchozí mohli koupit něco na dobrého i na památku během jarmarku místních výrobců, řemeslníků a regionálních produktů
Na Mikšíkově statku v Trstěnici u Litomyšle zavoněla v neděli švestková povidla. Rodina Kmoškova tady lidem ukázala, že ovoce se dá zpracovat i bez použití elektřiny. Švestky a jablka suší v roubené sušárně z roku 1844, kterou ke statku přenesli z Budislavi. Uvnitř je ukryté topeniště a také osm lísů na ovoce.
Starej se o zahradu, řekl před lety dnes jednasedmdesátiletému Jaroslavu Krůčkovi jeho otec. A tak postupně přebíral celou zahradu a začal ovocnými stromy. Ty ho totiž bavily nejvíc a baví dodnes.
/VIDEO/ Sladká vůně jablek a hrušek. To jako první přivítá člověka, když zamíří za vrata pálenice a moštárny Veverka u Rokytnice nad Rokytnou na Třebíčsku. Období moštování vrcholí, sezona pálení se pomalu rozjíždí. Proto je potřeba denně zpracovat tuny a tuny ovoce, aby lidé měli dostatek zásob na zimu.
Po celé České republice se v poslední době rozběhl samosběr či prodej jablek ze dvora. Zatímco v obchodech jsou mnohdy malvice k sehnání od 30 korun výše, tak sami pěstitelé je nabízejí v rozmezí od šesti do 18 korun. V případě samosběru, kdy si člověk musí pro plod vylézt do koruny stromu, jde z strany sadařů nejen o ušetření nákladů v době růstu energií, ale také chtějí poukázat na nejistou budoucnost svého živobytí.
Ochutnávku oskeruší a dalších netradičních plodů jako kdoulí, ořešáku červeného, jablka železného či jablka jonathan, nabídl mimo jiné druhý ročník Oskerušobraní v Ekocentru Na Pasece v městské části Zlína, ve Velikové.
/FOTOGALERIE/ Připomeňme si ještě jednou tradiční Jablkobraní ve Vlašimi o víkendu s fotkami našeho čtenáře Miloše Bacha. Všude to vonělo jablky a kromě bohatého programu pro malé i velké se mohli návštěvníci občerstvit čerstvým moštem.
Doslova na dosah ruky jsou v těchto dnech vystaveny korunovační klenoty na zámku v Holešově. Tamní unikátní výstava totiž představuje mistrovskou repliku českých korunovačních klenotů a původního žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna tak je v Holešově k vidění v původním kompletu.
Lázeňský festival jablek se koná 9. října od 10 hodin na kolonádě v Mariánských Lázních. Součástí programu bude výstava „Stromy v krajině“, výstava starých regionálních odrůd ovoce za účasti pomologa s ochutnávkou či hlasování do soutěže Českého zahrádkářského svazu o Nejkrásnější jablko.
S víkendovou nepřízní počasí se museli potýkat návštěvníci i organizátoři jubilejního dvacátého ročníku Slavností jablek. Akce se přesunula stejně jako loni z nádvoří hradu Švamberk, Krasíkov na návrší nad Bezdružice. Podívejte se, jak ji fotograficky zachytila naše čtenářka Bohuslava Mayová.
Slavnosti jablek v Bezdružicích, ochutnávky jablečných dobrot a oceněných regionálních potravin, jarmark a koncerty byly k vidění i v nepříznivém počasí na 20. ročníku akce, která původně vznikla kvůli propagaci vrchu Krasíkov a zříceniny hradu Švamberka.
Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty.
Jahody, třešně, meruňky nebo třeba jablka. Čím pokryjete tuto bublaninu, je v podstatě jedno. Chutnat bude vždy dokonale. Tak honem na zahradu nebo do mrazáku pro to nejoblíbenější ovoce a vzhůru do pečení. Recept je snadný a výsledek skvostný.
Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.
Zlátnoucí podzimní listí je na Jičínsku tradičně spojené s vůní jablek, sklizní ovoce a moštováním. Po poměrně úspěšných žních si nyní mnou ruce i ovocnáři, kteří očekávají nadprůměrně dobrou úrodu. "Odhadem by to mohlo být o 10 až 20 procent víc než v posledních letech. Otázkou je ale kvalita a s kolegy nás také trápí růst cen energií a s ním spojené náklady na skladování jablek," uvedl majitel rodinné ovocnářské farmy v Ostroměři Petr Kareš. Někteří farmáři podle něj uvažují o tom, že jablka raději nechají na stromech přes zimu.
Zlátnoucí podzimní listí je na Jičínsku tradičně spojené s vůní jablek, sklizní ovoce a moštováním. Po poměrně úspěšných žních si nyní mnou ruce i ovocnáři, kteří očekávají nadprůměrně dobrou úrodu. „Odhadem by to mohlo být o 10 až 20 procent víc než v posledních letech. Otázkou je ale kvalita a s kolegy nás také trápí růst cen energií a s ním spojené náklady na skladování jablek,“ uvedl majitel rodinné ovocnářské farmy v Ostroměři Petr Kareš.
Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.
Až příště pojedete kolem nějakého sadu, může se stát, že jablka nebo hrušky, které zde pěstují, budou spadaná pod stromy hnít. Sadaři totiž nebudou mít peníze na to, aby zaplatili mzdy sběračům, pokud je vůbec najdou. Také nebudou mít dost peněz na zajištění energie pro uchování ovoce ve skladech, kde se musí udržovat určitá teplota, aby se plody nekazily. K tomu se přidá nízká výkupní cena, a tak bude ve finále pro pěstitele lepší nechat jablka na stromě a vůbec je nesbírat.
Až příště pojedete kolem nějakého sadu, může se stát, že jablka nebo hrušky, které zde pěstují, budou spadaná pod stromy hnít. Sadaři totiž nebudou mít peníze na to, aby zaplatili mzdy sběračům, pokud je vůbec najdou. Také nebudou mít dost peněz na zajištění energie pro uchování ovoce ve skladech, kde se musí udržovat určitá teplota, aby se plody nekazily. K tomu se přidá nízká výkupní cena, a tak bude ve finále pro pěstitele lepší nechat jablka na stromě a vůbec je nesbírat.
/FOTO, VIDEO/ Moštárny na Vysočině už chystají lisy. Ovoce je dost. Někde nabízejí kromě moštování i pasterizaci. Zákazník musí letos na většině míst sáhnout hlouběji do kapsy.
Jablka a hrušky dozrávají, zahrádkáři si pochvalují, že mají obsypané stromy. Některé odrůdy však nejsou vhodné na uskladnění, a tak si z nich lidé nechávají dělat oblíbený mošt. Některé moštárnyv kraji už sezonu zahájily, jiné se zákazníkům otevřou o nadcházejícím víkendu.
Co všechno dokáže dětem ve škole pozvednout náladu? Jednička z písemky, hry se spolužáky o přestávce, suplovaná hodina matematiky a samozřejmě dobrá svačina z domova. První tři skutečnosti jsou ale do značné míry dílem náhody, tu čtvrtou však můžete ovlivnit sami.
Smíšené pocity. Tak hodnotí ovocnáři letošní sezonu. Z pohledu objemu sklizně si totiž mohou jedině gratulovat. U jablek letos podle dosavadních odhadů bude o 11 procent vyšší, než činí obvyklé pětileté průměry. Dokonce o třetinu vyšší sklizeň než jindy vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám očekávají u hrušek. Dobrá úroda s sebou pro ně ovšem nese také tradiční minus – nižší výkupní cenu. Letos se pěstitelé ještě navíc budou muset vyrovnat se skokovým zdražením vstupů.
Třináct dravých závodních motorek, šest extrémně rychlých supersportů a další unikátní exponáty, které voní benzínem. Dva z nich navíc vyzkoušeli Belmondo i McQueen ve filmu. To vše nabízí výstava motorsportu, jejíž první část už parkuje v obchodním a nákupním centru Zlaté jablko ve Zlíně.
Správná marmeláda je hustá a když si ji namažete na rohlík, nesteče, z lineckého nevyteče a v koláči se neztratí. Nic z toho by však nebylo možné bez pektinu. Růžena Boudová z České Kamenice dělá marmelády z různých druhů ovoce každý rok a nedá při jejich výrobě dopustit na domácí pektin z nezralých jablek.
Jablka a citrony rozdávali opět jablonečtí městští strážníci podle výše naměřené rychlosti – jablka za rychlost správnou, citrony za tu vyšší. Měřilo se v Jablonci a v Maršovicích, celkem byla jablka s citrony v poměru 38:31.
/FOTO/ Kvetoucí sady jabloní v okolí Velkého Třebešova, Svinišťan a Zájezdu na Českoskalicku vypadají z okna auta malebně. Za pár měsíců se květy promění ve zralé plody čekající na sklizeň. Trháním a uskladněním jablek to ale nekončí. Je potřeba je prodat - a to co nejvýhodněji. Boj o zákazníka začíná.
Kvetoucí sady jabloní v okolí Velkého Třebešova, Svinišťan a Zájezdu na Českoskalicku vypadají z okna auta malebně. Za pár měsíců se květy promění ve zralé plody čekající na sklizeň. Trháním a uskladnění jablek to ale nekončí. Je potřeba je prodat - a to co nejvýhodněji. Boj o zákazníka začíná.
Od řvoucích raket do klidu zahrádky, tak by se ve zkratce dala popsat cesta Josefa Helmicha z Častolovic k zálibě, v níž našel nový smysl života a která ho doprovází už přes čtyři desítky let. Bývalý voják z povolání je dnes předsedou okresního spolku Českého svazu zahrádkářů v Rychnově nad Kněžnou. Jak říká, pěstitele dnes netrápí jen změna klimatu, ale potýkají se také s enormním zdražováním postřiků a hnojiv, bez nichž se neobejdou.
Od řvoucích raket do klidu zahrádky, tak by se ve zkratce dala popsat cesta Josefa Helmicha z Častolovic k zálibě, v níž našel nový smysl života a která ho doprovází už přes čtyři desítky let. Bývalý voják z povolání je dnes předsedou okresního spolku Českého svazu zahrádkářů v Rychnově nad Kněžnou. Jak říká, pěstitele dnes netrápí jen změna klimatu, ale potýkají se také s enormním zdražováním postřiků a hnojiv, bez nichž se neobejdou.
Majitel pardubické moštárny Tomáš Říha začínal tak, že sbíral jablka z opuštěných zahrad a sadů, která by jinak shnila a zůstala nevyužita. S tím, jak přibývalo zákazníků, však tento zdroj nestačil, a tak navázal spolupráci s místním producentem jablek ze Svinčan. Nyní získal certifikát.