/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.
Lázeňský festival jablek se na kolonádě v Mariánských Lázních uskuteční již po jedenácté, a to 15. října od 10 hodin. Akce nabídne řadu rozmanitých aktivit pro zástupce všech věkových skupin včetně soutěže o nejchutnější jablečný moučník, do které se může zapojit široká veřejnost.
V nabídce pro tento víkend je v Plzni Pilsner Fest, Noc vědců, koncert XIII. století či Den otevřených dveří ve Škoda JS, v Sušici bazar na pomoc opuštěným kočkám, v Rokycanech vínování, tady také okresem projedou při orientační jízdě veterány, a na Krasíkov na Tachovsku se vrací Slavnosti jablek.
/FOTO/ Slavnosti podzimu se odehrají v sobotu 7. října od 10 do 16 hodin v Ekocentrum Huslík v Poděbradech. Návštěvníky bude čekat celá řada aktivit. Lze uvést tradiční moštování jablek a informace o možnostech zpracování ovoce. Děti se mohou těšit na různé dílničky, pečené brambory a divadýlko. Připraveny budou workshopy, řemeslný jarmark a občerstvení.
Oblíbené Slavnosti jablek se vrací na vrch Krasíkov nedaleko Kokašic. V pořadí 21. ročník se bude konat v sobotu 7. října, letos bude mít však jinou podobu než v uplynulých letech.
Krásné oranžové dýně, nejrůznější odrůdy jablek, nádherné podzimní květiny a dekorace. To všechno bylo k vidění na akci ve Světlé nad Sázavou. Za fotografie a video děkujeme Janu Šafránkovi.
Tradičnímu Jablečnému dni bude v sobotu 14. října opět po roce patřit Velké náměstí v Kroměříži. Program spojený s tradičními farmářskými trhy, které se až na tuto výjimku odehrávají na Hanáckém náměstí, se bude konat od 9 do 16 hodin. Akci každoročně připravuje Zdravé město Kroměříž.
Když se řekne jablečná přesnídávka, hodně lidí si představí malé skleničky z obchodu obsahující výživu pro děti. Daleko jednodušší, než zkoumat v obchodě etiketu s údaji o složení, je však vyrobit si přesnídávku ze zdravých surovin doma. Jak se dělá jablečná přesnídávka? Příprava je rychlá a levná, výsledek zaručený a skvělé jablečné pyré ocení nejen děti, ale i dospělí.
Poslední letošní samosběr jablek pořádají ve čtvrtek 28. září v sadech v Dětřichově u Uničova. Vyzrálé plody plné vitamínu si zde zájemci mohou natrhat za pár korun.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V září začala sezona moštování, tedy výroby moštů z jablek či hrušek a dalšího přidaného ovoce nebo zeleniny. Jednu takovou moštárnu má v Červených Pečkách Tomáš Adamec. Vyrábí svou vlastní verzi ovocného nápoje, nabízí ale i možnost slisování vlastních plodů na jeho stroji.
K tříhektarovému jabloňovému sadu na okraji Dětřichova, část Uničova, mířily minulou středu davy lidí. Vyzrálé plody si zájemci mohli natrhat za pár korun. V Olomouckém kraji letos moc příležitostí nemají. V Dětřichově nabídli ovocnáři ještě jeden termín samosběru a ve Skrbeni bude ve značně omezené míře tuto sobotu. Neurodilo se.
Mošt nebo kalvádos, slivovice či nejrůznější směska. Manželé Alfred a Pavlína Prusovi z Petrovické pálenice a moštárny v Petrovicích u Karviné už lidem začali připravovat to, co mají rádi. Jaká letos bude sezona a jak výrobní proces probíhá?
Meruňky pomrzly, švestky a hrušky téměř nejsou, jablka opadávají ze stromu a pochutnají si na nich nanejvýše vosy. Majitelé pálenic na Přerovsku tak mizernou úrodu, jaká je letos, nepamatují. Mnozí už kvůli nedostatku ovoce a cenám energií omezili provoz pálenic. Doufají, že se situace zlomí alespoň na podzim.
K tříhektarovému jabloňovému sadu na okraji Dětřichova, části Uničova, od středečního rána mířily davy lidí. Vyzrálé plody si zájemci mohli natrhat za pár korun. V Olomouckém kraji letos moc příležitostí nemají. V Dětřichově nabídli ovocnáři ještě jeden termín samosběru a ve Skrbeni bude ve značně omezené míře tuto sobotu. Neurodilo se.
Bezmála třicet korun za kilo. Tolik zaplatí kupující za kilo jablek v obchodech. Nyní mají zájemci z jihu Moravy příležitost, nasbírat si jablka přímo u pěstitelů. Plán na nadcházející víkend tak může být jasný. Pořádné boty a pracovní oblečení.
Slavnosti jablek a medu, již pátý ročník populárníého chrasteckého festivalu sekonal v sobotu v prostorách zámku. Podívejte se na akci ve fotkách a ve videu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V ovocném sadu v Semtěši odstartoval minulý týden samosběr jablek. Nasbírat si červené Bohemky, žluté Goldeny nebo žíhaný McIntosh si denně dorazí desítky lidí. A není divu. Kilogram tady stojí 10 korun, zatímco v supermarketu je to skoro čtyřikrát tolik. Ceny navíc drží společnost Sady Bílé Podolí stejné jako loni. Agronom Jan Šenk s nadsázkou říká, že firma vlastně zlevnila o sedmnáct procent inflace.
Sezona jablek je zde a s tím je spojeno i moštování, které se během září rozjíždí. V Klatovech už jedou tamní zahrádkáři naplno, v Domažlicích odstartují tento víkend. Ceny za moštování se liší, někde museli zdražovat.
Sezona jablek je zde a s tím je spojeno i moštování, které se během září rozjíždí. V Klatovech už jedou tamní zahrádkáři naplno, v Domažlicích odstartují tento víkend. Ceny za moštování se liší, někde museli zdražovat.
Začátkem září na mnoha místech odstartovala sezona moštů. Šťávu lisují zahrádkáři například v Plzni na Letné, v Liních či Dýšině. V Plzni-Božkově nedaleko konečné zastávky trolejbusu číslo 12 se tradičnímu moštování věnuje čtyřčlenný spolek místních zahrádkářů. Lisují zde primárně jablka, po domluvě ale vylisují skoro jakékoliv ovoce.
Jablka, hrušky, někdy i hroznové víno. Moštárna v Habrovicích na Ústecku má v těchto dnech napilno. Za den tady vyrobí mošt klidně i ze dvou tun jablek.
/FOTO/ V sobotu 9. září ožije Muzeum v přírodě Zubrnice pořadem nazvaným Dožínky. „Návštěvníci se mohou těšit na zemědělské aktivity spojené s tímto ročním obdobím – budeme moštovat jablka či krouhat zelí, které poté našlapeme do zelňáku. Využijeme k tomu recept původních, německých mluvících, obyvatel, kteří do zelí přidávali jalovec.
Už první zářijové pondělí se můžete vydat s letošní úrodou jablek do některých moštáren, třeba na Rychnovsku a Hradecku. Během září začnou zpracovávat ovocné kvasy palírny.
Chcete si uchovat čerstvé šťavnaté ovoce ze své zahrádky až do zimy, nebo dokonce do prvních jarních měsíců? Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky, radí, jak správně sklízet a skladovat jablka. Řada tipů vás určitě překvapí.
Chceme lidem nabídnout kvalitu, vrátit zmrzlinu na tu úroveň, na jaké byla kdysi. Takové základní krédo mají sourozenci Lukáš a Kateřina Mechlovi. Výsledky jejich snažení je možno ochutnat v provozovně Lubinská točená zmrzlina.
V jednapadesáti letech to měla být jeho vůbec první účast v triatlonovém závodu Břeclavský boj – Construct Man. Chtěl si dokázat, že ještě, jak říká, nepatří do starého železa. Jenže plány Stanislavu Žákovi před pár dny zhatilo obyčejné jablko. „Při tréninku naší skupiny Spartan Training Group Břeclav jsem nešťastně uklouzl po malém zeleném jablíčku, které bylo tvrdé jako kámen. A zvrtl jsem si při tom kotník,“ vzpomíná na nepříjemné chvíle.
/FOTO, VIDEO/ Pod rukama jednoho z nejlepších evropských zlatníků Jiřího Urbana se rodily šperky pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., replika císařské koruny Svaté říše římské, ale také skvosty, které jsou nyní k vidění na výjimečné výstavě v nové podobě, která zavítala na východ Čech. České korunovační klenoty na dosah zvou do hladomorny opočenského zámku.
Čeští ovocnáři za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování vykáceli 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Představuje to úbytek milionu stromů a keřů. Úroda ovoce kvůli tomu klesne. S odkazem na aktuální data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského to v pondělí v tiskové zprávě uvedli představitelé Agrární komory a Ovocnářské unie ČR (OU ČR). Podle předsedy ovocnářů Martina Ludvíka zahraniční obchodní řetězce křiví trh, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza to označil za „hloupé řeči“.
63. ročník Zlín Film Festivalu se rychle blíží. První vlaštovkou, která na něj upozorňuje, je výstava filmových klapek. Dnes dorazila do Obchodního centra Zlaté jablko. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout kolekci 126 umělecky ztvárněných klapek od předních českých výtvarníků. Obyčejné dřevěné klapky povýšili na umělecká díla autoři jako Kateřina Miler, Kristian Kodet, Michal Škapa nebo Josef Velčovský.
Ještě na vysoké škole vyrazil na zkušenou do zahraničí. Právě ve Finsku a Irsku Štěpán Ren objevil sílu cideru. Nejprve přes skleničku a následně přes ideu na vlastní produkci. Z ciziny si do Ústí nad Labem tedy přivezl nápad na výrobu moštu a cideru pod vlastní značkou Kauboy. Nedávno s ciderem dobyl soutěž na Zahradě Čech v Litoměřicích.
Ještě na vysoké škole vyrazil na zkušenou do zahraničí. Právě ve Finsku a Irsku Štěpán Ren objevil sílu cideru. Nejprve přes skleničku a následně přes ideu na vlastní produkci. Z ciziny si do Ústí nad Labem tedy přivezl nápad na výrobu moštu a cideru pod vlastní značkou Kauboy. Nedávno s ciderem dobyl soutěž na Zahradě Čech v Litoměřicích. A úspěchy slaví i s moštem stejnojmenné značky. „Cíl našeho snažení je jasný, chceme lidem dopřát ryze přírodní verzi tohoto supernápoje, bez aditiv, síření, filtrování a načančání,“ říká vystudovaný biochemik a genetik Štěpán Ren (38 let), který žije s manželkou Martinou a dvěma syny na okraji Ústí nad Labem. Se Štěpánem nás pojí letité přátelství, proto mu v rozhovoru tykám.
/FOTOGALERIE/ Desátý ročník Běhu okolo Masarykova sadu na Hájkově náměstí v Miličíně se uskutečnil v sobotu 29. dubna dopoledne za podpory města a Jump arény Tábor. Kromě místních běžců se na start postavili i zástupci Votic a okolí. Každý účastník získal voucher na dvě hodiny skákání zdarma, diplom a jablko.
Přetlak jablek z Polska v obřích prodejnách dál trápí tuzemské sadaře. Výjimkou není Plzeňský kraj a část ovocnářů počítá, že část ploch vymění za rentabilnější produkty.
/FOTO/ Na místo rozkvetlých sadů, jen prázdná pláň se zbytky vyoraných pařezů. Smutný pohled, který se v těchto dnech nabízí na Znojemsku i dalších místech jižní Moravy. Pěstitele nutí k jejich likvidaci nízká výkupní cena obchodních řetězců a dovoz levného ovoce ze zahraničí.
Vyvážený jídelníček by měl obsahovat kolem půl kilogramu ovoce a zeleniny každý den. Zařadit do něj jablka, švestky, cibuli, brambory nebo rajčata z domácí produkce však je a bude stále náročnější. Z české krajiny mizí sady i pole se zeleninou.
To, co v současné době prožívají čeští ovocnáři, lze bez uzardění nazvat zlým snem a černou noční můrou. Musejí likvidovat své ovocné stromy, především jabloně. Důvod je prostý. Nemají šanci konkurovat levnému polskému dovozu, který se po ztrátě trhu v Rusku obrátil do Česka. Loni v Česku vysázeli nejméně sadů v novodobé historii, pouhých 170 hektarů. Na hlavním artiklu – jablkách – tratí asi čtyři až pět korun za kilogram.
To, co v současné době prožívají čeští ovocnáři, lze bez uzardění nazvat zlým snem a černou noční můrou. Musejí likvidovat své ovocné stromy, především jabloně. Důvod je prostý. Nemají šanci konkurovat levnému polskému dovozu, který se po ztrátě trhu v Rusku obrátil do Česka. Loni v Česku vysázeli nejméně sadů v novodobé historii, pouhých 170 hektarů. Na hlavním artiklu – jablkách – tratí asi čtyři až pět korun za kilogram.
/ROZHOVOR/ V lednu letošního roku začal platit nový pětiletý plán Společné zemědělské politiky (SZP) Evropské unie (EU). Čeští zemědělci, sdruženi v Agrární komoře, se přidávají k ostatním zemědělcům napříč Evropou a s Green Dealem neboli Zelenou dohodou nesouhlasí.
V Pardubickém kraji se vůbec poprvé u jednoho stolu sešli zástupci krajských organizací Agrární komory, Zemědělského svazu a Asociace soukromého zemědělství. Debatovali o tématech, jež patří k nejpalčivějším otázkám současnosti v oblasti zemědělství.
Na čem si pochutnávali dědečkové a babičky, když byli ještě kluci a holčičky. To je název výstavy v chodbě Městské knihovny na Palackého třídě v Nymburce. Jeden z příspěvků si nyní můžete přečíst.
Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. „Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo,“ říká Linda Pazderová. Vyzkoušíte recept z jejího food stories blogu?
Vůně švestek, durancií, meruněk, hrušek, jablek a dalšího ovoce se linula v sobotu večer všemi sály ve společenském a kulturním centru Staré Město. V režii občanského sdružení Spolek přátel slivovice (SPS) Staré Město se tam konal jednadvacátý ročník koštu slivovice.
/VIDEO/ Ještě nedávno obklopovaly hospodářský dvůr Rábín na Prachaticku ovocné stromy. Když ale k usedlosti, kde sídlí společnost ZEAS AGRO, přijíždíte od Vodňan, naskytne se vám dost smutný pohled.
/VIDEO/ Ještě nedávno obklopovaly hospodářský dvůr Rábín na Prachaticku ovocné stromy. Když ale k usedlosti, kde sídlí společnost ZEAS AGRO, přijíždíte od Vodňan, naskytne se vám dost smutný pohled.
Levná jablka z Polska drtí české sadaře. Ti se bojí o existenci. Na Kolínsku jsou sice pro pěstování jablek skvělé podmínky, v obchodní sféře se ale v současnosti příliš nedaří.
Levná jablka z Polska drtí české sadaře. Ti se bojí o existenci. Na Kolínsku jsou sice pro pěstování jablek skvělé podmínky, v obchodní sféře se ale v současnosti příliš nedaří.