
Když je vánočka už nuda. Pro letošní Vánoce je čas natrénovat vrkoč
Vrkoč. Je to sice česká tradice, ale podobné obřadní pečivo pekli a pečou i jiné národy z Evropy. Jinými slovy, co kdyby letošní vánočka vypadala méně obvykle?
Vrkoč. Je to sice česká tradice, ale podobné obřadní pečivo pekli a pečou i jiné národy z Evropy. Jinými slovy, co kdyby letošní vánočka vypadala méně obvykle?
Až o desítky procent se může lišit výkupní cena jablek a dalšího ovoce od českých a polských pěstitelů. Někteří sadaři tak přestali svou produkci do zdejších supermarketů nabízet.
Až o desítky procent se může lišit výkupní cena jablek a dalšího ovoce od českých a polských pěstitelů. Někteří sadaři tak přestali svou produkci do zdejších supermarketů nabízet.
Představitel seriálového Korejse Miroslav Hanuš a spoluautor scénáře Jan Malinda bavili diváky v Březové v rámci letošního Krimifestu.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
Svatomartinská husa je oblíbeným symbolem podzimní gastronomie. Kdo si ji připravuje doma, může využít nabídku několika obchodních řetězců, u nichž se dá v příštích dnech pořídit kilo zhruba za 180 korun. Při váze pět kilo tak vyjde jedna na devět set. V restauraci je třeba připravit si na hlavní jídlo necelou pětistovku, ale může být i mnohem dražší.
/FOTO, VIDEO/ V zahradním centru Zahrada Lisý v Králově Dvoře Popovicích se o prvním listopadovém víkendu konal jablíčkový víkend. Návštěvníci tam mohli ochutnat a nakoupit různé odrůdy českých jablek a hrušek, k tomu jim v rámci bohatého doprovodného programu vyhrával flašinet.
V úterý 24. října jsme si na naší malotřídní škole uspořádali Halloween party - společně s dětmi z mateřské školy a školáky v tělocvičně školy. Víme, že tento americký obyčej má původ v Evropě. Již před objevením Ameriky vytvářeli Irové strašidelné obličeje z urostlých řep a kladli je na okenní římsy, aby od domu během noci Všech svatých odehnali zlé duchy. Pro ty dobré dávali za domovní dveře něco dobrého na zub.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Americe se mezi jablky zrodila nová hvězda. O odrůdě Honeycrisp kolují legendy. Prý má mnohem větší buňky, než všechna ostatní jablka. Proto v ústech pocítíte hotovou explozi lahodné šťávy, sotva do Honeycrisp kousnete. Letos lidé mohli poprvé ochutnat tuto odrůdu vypěstovanou na Krnovsku.
Nápojový gigant Kofola rozšiřuje záběr svých aktivit, na Úsovsku bude nově obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdy jablek potřebných pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.
Nápojový gigant Kofola rozšiřuje záběr svých aktivit, na Úsovsku bude nově obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdy jablek potřebných pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.
„Metrák jablek, cukr krystal, kýbl skořice, dneska pečou štrúdl snad celé Černčice," zahájila ochutnávací přehlídku více čí méně tradičních závinů hymna, vzdávající hold všem soutěžním štrúdlům, závinům a roládám.
Lázeňský festival jablek nabídl tradičně bohatý program a provázelo ho typicky podzimní počasí, které střídalo slunce s dešťovými přeháňkami. Kdo ale zavítal na kolonádu, jistě nelitoval. Připraven byl jarmark od místních výrobců a řemeslníků, nechyběla výstava regionálních odrůd ovoce a zahrádkářských výpěstků místních zahrádkářských organizací. Nechyběly ochutnávky pokrmů z jablek, soutěže a hudební vystoupení. Podívejte se na letošní festival jablek v Mariánských Lázních.
/FOTO/ Zajímavý nápad zrealizovali ve Chlebích. Jeho výsledkem bylo v neděli 1. října sousedské setkání s názvem Chlebské moštování. Předcházelo mu česání jablek, které v obci a okolí uspořádal nově vzniklý spolek Český svaz ochránců přírody Rozkvetlé Chleby ve spolupráci s kroužkem mladých hasičů z Budiměřic a Šlotavy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.
/FOTO, VIDEO/ Radimský Zahrádkářský spolek po roce zase zprovoznil mobilní moštovnu a zákazníkům odšťavňuje jejich vlastní dovezená jablka.
Oblíbené setkání místních i přespolních se při letošním ročníku vrátilo z Bezdružic zpátky na vrch Krasíkov nad obcí Kokašice na Tachovsku.
Lázeňský festival jablek se na kolonádě v Mariánských Lázních uskuteční již po jedenácté, a to 15. října od 10 hodin. Akce nabídne řadu rozmanitých aktivit pro zástupce všech věkových skupin včetně soutěže o nejchutnější jablečný moučník, do které se může zapojit široká veřejnost.
V nabídce pro tento víkend je v Plzni Pilsner Fest, Noc vědců, koncert XIII. století či Den otevřených dveří ve Škoda JS, v Sušici bazar na pomoc opuštěným kočkám, v Rokycanech vínování, tady také okresem projedou při orientační jízdě veterány, a na Krasíkov na Tachovsku se vrací Slavnosti jablek.
/FOTO/ Slavnosti podzimu se odehrají v sobotu 7. října od 10 do 16 hodin v Ekocentrum Huslík v Poděbradech. Návštěvníky bude čekat celá řada aktivit. Lze uvést tradiční moštování jablek a informace o možnostech zpracování ovoce. Děti se mohou těšit na různé dílničky, pečené brambory a divadýlko. Připraveny budou workshopy, řemeslný jarmark a občerstvení.
Oblíbené Slavnosti jablek se vrací na vrch Krasíkov nedaleko Kokašic. V pořadí 21. ročník se bude konat v sobotu 7. října, letos bude mít však jinou podobu než v uplynulých letech.
Krásné oranžové dýně, nejrůznější odrůdy jablek, nádherné podzimní květiny a dekorace. To všechno bylo k vidění na akci ve Světlé nad Sázavou. Za fotografie a video děkujeme Janu Šafránkovi.
Tradičnímu Jablečnému dni bude v sobotu 14. října opět po roce patřit Velké náměstí v Kroměříži. Program spojený s tradičními farmářskými trhy, které se až na tuto výjimku odehrávají na Hanáckém náměstí, se bude konat od 9 do 16 hodin. Akci každoročně připravuje Zdravé město Kroměříž.
Když se řekne jablečná přesnídávka, hodně lidí si představí malé skleničky z obchodu obsahující výživu pro děti. Daleko jednodušší, než zkoumat v obchodě etiketu s údaji o složení, je však vyrobit si přesnídávku ze zdravých surovin doma. Jak se dělá jablečná přesnídávka? Příprava je rychlá a levná, výsledek zaručený a skvělé jablečné pyré ocení nejen děti, ale i dospělí.
Poslední letošní samosběr jablek pořádají ve čtvrtek 28. září v sadech v Dětřichově u Uničova. Vyzrálé plody plné vitamínu si zde zájemci mohou natrhat za pár korun.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V září začala sezona moštování, tedy výroby moštů z jablek či hrušek a dalšího přidaného ovoce nebo zeleniny. Jednu takovou moštárnu má v Červených Pečkách Tomáš Adamec. Vyrábí svou vlastní verzi ovocného nápoje, nabízí ale i možnost slisování vlastních plodů na jeho stroji.
K tříhektarovému jabloňovému sadu na okraji Dětřichova, část Uničova, mířily minulou středu davy lidí. Vyzrálé plody si zájemci mohli natrhat za pár korun. V Olomouckém kraji letos moc příležitostí nemají. V Dětřichově nabídli ovocnáři ještě jeden termín samosběru a ve Skrbeni bude ve značně omezené míře tuto sobotu. Neurodilo se.
Mošt nebo kalvádos, slivovice či nejrůznější směska. Manželé Alfred a Pavlína Prusovi z Petrovické pálenice a moštárny v Petrovicích u Karviné už lidem začali připravovat to, co mají rádi. Jaká letos bude sezona a jak výrobní proces probíhá?
Meruňky pomrzly, švestky a hrušky téměř nejsou, jablka opadávají ze stromu a pochutnají si na nich nanejvýše vosy. Majitelé pálenic na Přerovsku tak mizernou úrodu, jaká je letos, nepamatují. Mnozí už kvůli nedostatku ovoce a cenám energií omezili provoz pálenic. Doufají, že se situace zlomí alespoň na podzim.
K tříhektarovému jabloňovému sadu na okraji Dětřichova, části Uničova, od středečního rána mířily davy lidí. Vyzrálé plody si zájemci mohli natrhat za pár korun. V Olomouckém kraji letos moc příležitostí nemají. V Dětřichově nabídli ovocnáři ještě jeden termín samosběru a ve Skrbeni bude ve značně omezené míře tuto sobotu. Neurodilo se.
Bezmála třicet korun za kilo. Tolik zaplatí kupující za kilo jablek v obchodech. Nyní mají zájemci z jihu Moravy příležitost, nasbírat si jablka přímo u pěstitelů. Plán na nadcházející víkend tak může být jasný. Pořádné boty a pracovní oblečení.
Slavnosti jablek a medu, již pátý ročník populárníého chrasteckého festivalu sekonal v sobotu v prostorách zámku. Podívejte se na akci ve fotkách a ve videu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V ovocném sadu v Semtěši odstartoval minulý týden samosběr jablek. Nasbírat si červené Bohemky, žluté Goldeny nebo žíhaný McIntosh si denně dorazí desítky lidí. A není divu. Kilogram tady stojí 10 korun, zatímco v supermarketu je to skoro čtyřikrát tolik. Ceny navíc drží společnost Sady Bílé Podolí stejné jako loni. Agronom Jan Šenk s nadsázkou říká, že firma vlastně zlevnila o sedmnáct procent inflace.
Jak bojovat s drahotou? Přiložit ruku k dílu
Sezona jablek je zde a s tím je spojeno i moštování, které se během září rozjíždí. V Klatovech už jedou tamní zahrádkáři naplno, v Domažlicích odstartují tento víkend. Ceny za moštování se liší, někde museli zdražovat.
Sezona jablek je zde a s tím je spojeno i moštování, které se během září rozjíždí. V Klatovech už jedou tamní zahrádkáři naplno, v Domažlicích odstartují tento víkend. Ceny za moštování se liší, někde museli zdražovat.
Začátkem září na mnoha místech odstartovala sezona moštů. Šťávu lisují zahrádkáři například v Plzni na Letné, v Liních či Dýšině. V Plzni-Božkově nedaleko konečné zastávky trolejbusu číslo 12 se tradičnímu moštování věnuje čtyřčlenný spolek místních zahrádkářů. Lisují zde primárně jablka, po domluvě ale vylisují skoro jakékoliv ovoce.
Jablka, hrušky, někdy i hroznové víno. Moštárna v Habrovicích na Ústecku má v těchto dnech napilno. Za den tady vyrobí mošt klidně i ze dvou tun jablek.
/FOTO/ V sobotu 9. září ožije Muzeum v přírodě Zubrnice pořadem nazvaným Dožínky. „Návštěvníci se mohou těšit na zemědělské aktivity spojené s tímto ročním obdobím – budeme moštovat jablka či krouhat zelí, které poté našlapeme do zelňáku. Využijeme k tomu recept původních, německých mluvících, obyvatel, kteří do zelí přidávali jalovec.
V pondělí 4. září se opět otvírá prodejna Kolowratových sadů ve Velkých Dvorcích. Začíná tam prodej jablek.
Už první zářijové pondělí se můžete vydat s letošní úrodou jablek do některých moštáren, třeba na Rychnovsku a Hradecku. Během září začnou zpracovávat ovocné kvasy palírny.
Chcete si uchovat čerstvé šťavnaté ovoce ze své zahrádky až do zimy, nebo dokonce do prvních jarních měsíců? Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky, radí, jak správně sklízet a skladovat jablka. Řada tipů vás určitě překvapí.
Chceme lidem nabídnout kvalitu, vrátit zmrzlinu na tu úroveň, na jaké byla kdysi. Takové základní krédo mají sourozenci Lukáš a Kateřina Mechlovi. Výsledky jejich snažení je možno ochutnat v provozovně Lubinská točená zmrzlina.
V jednapadesáti letech to měla být jeho vůbec první účast v triatlonovém závodu Břeclavský boj – Construct Man. Chtěl si dokázat, že ještě, jak říká, nepatří do starého železa. Jenže plány Stanislavu Žákovi před pár dny zhatilo obyčejné jablko. „Při tréninku naší skupiny Spartan Training Group Břeclav jsem nešťastně uklouzl po malém zeleném jablíčku, které bylo tvrdé jako kámen. A zvrtl jsem si při tom kotník,“ vzpomíná na nepříjemné chvíle.
/FOTO, VIDEO/ Pod rukama jednoho z nejlepších evropských zlatníků Jiřího Urbana se rodily šperky pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., replika císařské koruny Svaté říše římské, ale také skvosty, které jsou nyní k vidění na výjimečné výstavě v nové podobě, která zavítala na východ Čech. České korunovační klenoty na dosah zvou do hladomorny opočenského zámku.
Čeští ovocnáři za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování vykáceli 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Představuje to úbytek milionu stromů a keřů. Úroda ovoce kvůli tomu klesne. S odkazem na aktuální data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského to v pondělí v tiskové zprávě uvedli představitelé Agrární komory a Ovocnářské unie ČR (OU ČR). Podle předsedy ovocnářů Martina Ludvíka zahraniční obchodní řetězce křiví trh, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza to označil za „hloupé řeči“.
63. ročník Zlín Film Festivalu se rychle blíží. První vlaštovkou, která na něj upozorňuje, je výstava filmových klapek. Dnes dorazila do Obchodního centra Zlaté jablko. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout kolekci 126 umělecky ztvárněných klapek od předních českých výtvarníků. Obyčejné dřevěné klapky povýšili na umělecká díla autoři jako Kateřina Miler, Kristian Kodet, Michal Škapa nebo Josef Velčovský.
Ještě na vysoké škole vyrazil na zkušenou do zahraničí. Právě ve Finsku a Irsku Štěpán Ren objevil sílu cideru. Nejprve přes skleničku a následně přes ideu na vlastní produkci. Z ciziny si do Ústí nad Labem tedy přivezl nápad na výrobu moštu a cideru pod vlastní značkou Kauboy. Nedávno s ciderem dobyl soutěž na Zahradě Čech v Litoměřicích.