Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Zdeněk Jelínek má nyní v pálenici v Lubné dost práce. Lidé vozí ovoce a za několik dní už začne pálit ovocné destiláty

Sezona v plném proudu. Pálenka může být lék i peklo, varuje destilatér

Sezona v pálenici v Lubné na Svitavsku je v plném proudu. Lidé sem vozí pytle jablek nebo sladkých hrušek. „Podzim je u nás hodně pracovní,“ potvrzuje spolumajitel lubenské pálenice Zdeněk Jelínek. Letos je hodně jablek i hrušek, se švestkami je to ale prý horší. Vypálit přitom lze cokoliv, pálenka jde udělat z mrkve, cukrové řepy i malin.

Zdeněk Jelínek má nyní v pálenici v Lubné dost práce. Lidé vozí ovoce a za několik dní už začne pálit ovocné destiláty.

Slivovice, hruškovice... Pálenka je lék i peklo, říká destilatér Jelínek

/FOTO, VIDEO/ Jablka, švestky, hrušky… Sezona v Pálenici v Lubné na Svitavsku je v plném proudu. Lidé sem vozí pytle jablek nebo sladkých hrušek. „Podzim je u nás hodně pracovní,“ potvrzuje spolumajitel lubenské pálenice Zdeněk Jelínek. Letos je hodně jablek i hrušek, se švestkami je to ale prý horší. Vypálit přitom lze cokoliv, pálenka jde udělat z mrkve, cukrové řepy i malin.

Dům přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova v sobotu hostil akci Koulelo se, koulelo.

Domem přírody v Dolánkách při akci Koulelo se, koulelo voněla jablka

Dům přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova v sobotu hostil akci Koulelo se, koulelo v rámci mezinárodního svátku Dne stromů 2022. Návštěvníci se dozvěděli, co všechno se musí stát, aby si mohli na podzim pochutnat na zralém jablíčku, kolik chutí může takové jablko mít nebo co všechno se z nich dá vykouzlit. 

V Ostřešanech na Pardubicku probíhá prodej jablek.

V Ostřešanech frčí prodej jablek. Kilo lidé pořídí za 12 i 6 korun

Rubíny, šampióny i jonagoldy – to jsou jen některé z odrůd jablek, pro něž si do Ostřešan na Pardubicku jezdí lidé z širokého okolí. Směle se dá říci, že tady se čas tak trochu zastavil. Zatímco cena potravin jde v Česku nahoru, v Ostřešanech lidé za nejoblíbenější české podzimní ovoce zaplatí stejně jako loni.

Ovocnáři ve Slaném oslavili třicítku.

Slánští ovocnáři slaví 30 let od založení podniku. Zvou i na samosběr jablek

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Největší ovocnářský podnik v regionu, Ekofrukt Slaný, který se v sadech v okolí Slaného specializuje především na pěstování jablek, ale i dalšího ovoce, slaví letos 30 let od svého vzniku. Oslava společnosti se za hudebního doprovodu kapely Dvořačka uskutečnila uplynulou sobotu v areálu společnosti.

Ilustrační foto.

Sadaře drtí drahé energie a jablka z Polska. Část úrody zůstane na stromech

Sadaři v regionu sklízí jablka. Rozhodují se ale, co s úrodou udělají. Obchodní řetězce je totiž kvůli levným jablkům z Polska vykoupí daleko pod cenou a skladování je kvůli vysokým cenám energií vyjde na několikanásobek. Sadaři jsou proto nekonkurenceschopní. Část úrody tak možná ponechají na stromech nebo setřesou na průmyslové zpracování.

Ilustrační snímek

Sadaře drtí drahé energie a jablka z Polska. Část úrody zůstane na stromech

Sadaři sklízí jablka. Rozhodují se ale, co s úrodou udělají. Obchodní řetězce je totiž kvůli levným jablkům z Polska vykoupí daleko pod cenou a skladování je kvůli vysokým cenám energií vyjde na několikanásobek. Sadaři jsou proto nekonkurenceschopní. Část úrody tak možná ponechají na stromech. nebo setřesou na průmyslové zpracování.

Zahrádkáři se v Boskovicích chlubili svými pěstitelskými úspěchy.

Jedlé kaštany, trpasličí kiwi nebo jablka. V Boskovicích se chlubili úrodou

Druhý říjnový víkend patřil v Boskovicích výstavě výpěstků členů zahrádkářského svazu. A sešla se opravdu celá řada zajímavých kousků. Například jedlé kaštany, trpasličí kiwi, dýně a celá řada odrůd jablek. Sešlo se několik desítek vzorků. Podívejte se do galerie na fotografie Moniky Šindelkové. Děkujeme.

V Mariánských Lázních se konal další ročník Festivalu jablek.

Podzim voní jablky a štrůdlem. Lázeňský festival hledal ty nejlepší kousky

/VIDEO, GALERIE/ Mariánskolázeňskou kolonádou se nesla vůně jablek a štrúdlu. Konal se zde již desátý ročník Lázeňského festivalu jablek. Soutěžilo se o nejchutnější moučník a nejkrásnější jablko. Po celý den si příchozí mohli koupit něco na dobrého i na památku během jarmarku místních výrobců, řemeslníků a regionálních produktů. K vidění tu bylo několik stovek jablek pohromadě. 

Slavnosti jablek. Z jubilejního desátého ročníku v Mariánských Lázních.

Na Festivalu jablek bodovali studenti z mariánskolázeňské hotelovky

Mariánskolázeňskou kolonádou se nesla vůně jablek a štrúdlu. Konal se tam v neděli už desátý ročník Lázeňského festivalu jablek. Soutěžilo se o nejchutnější moučník a nejkrásnější jablko. Po celý den si příchozí mohli koupit něco na dobrého i na památku během jarmarku místních výrobců, řemeslníků a regionálních produktů

Švestková neděle na Mikšíkově statku v Trstěnici nabídla staročeské způsoby zpracování ovoce bez elektřiny.

Švestky a jablka zpracují bez elektřiny. V Trstěnici suší ovoce jak v 19. stolet

Na Mikšíkově statku v Trstěnici u Litomyšle zavoněla v neděli švestková povidla. Rodina Kmoškova tady lidem ukázala, že ovoce se dá zpracovat i bez použití elektřiny. Švestky a jablka suší v roubené sušárně z roku 1844, kterou ke statku přenesli z Budislavi. Uvnitř je ukryté topeniště a také osm lísů na ovoce.

Výroba moštu

Jak se vyrábí mošt v Rokytnici? Byli jsme u toho. Podívejte se

/VIDEO/ Sladká vůně jablek a hrušek. To jako první přivítá člověka, když zamíří za vrata pálenice a moštárny Veverka u Rokytnice nad Rokytnou na Třebíčsku. Období moštování vrcholí, sezona pálení se pomalu rozjíždí. Proto je potřeba denně zpracovat tuny a tuny ovoce, aby lidé měli dostatek zásob na zimu.

Samosběr jablek ve Skrbeni na Olomoucku, 17. září 2022

Jen šest korun za kilo. Samosběr jablek láká davy, sadaři jsou ale zoufalí

Po celé České republice se v poslední době rozběhl samosběr či prodej jablek ze dvora. Zatímco v obchodech jsou mnohdy malvice k sehnání od 30 korun výše, tak sami pěstitelé je nabízejí v rozmezí od šesti do 18 korun. V případě samosběru, kdy si člověk musí pro plod vylézt do koruny stromu, jde z strany sadařů nejen o ušetření nákladů v době růstu energií, ale také chtějí poukázat na nejistou budoucnost svého živobytí.

Z tradičního Jablkobraní ve Vlašimi.

Připomeňme si vlašimský den ve znamení jablek

/FOTOGALERIE/ Připomeňme si ještě jednou tradiční Jablkobraní ve Vlašimi o víkendu s fotkami našeho čtenáře Miloše Bacha. Všude to vonělo jablky a kromě bohatého programu pro malé i velké se mohli návštěvníci občerstvit čerstvým moštem. 

Repliky korunovačních klenotů jsou v těchto dnech k vidění na zámku v Holešově.

VIDEO: Korunovační klenoty jsou v Holešově doslova na dosah ruky

Doslova na dosah ruky jsou v těchto dnech vystaveny korunovační klenoty na zámku v Holešově. Tamní unikátní výstava totiž představuje mistrovskou repliku českých korunovačních klenotů a původního žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna tak je v Holešově k vidění v původním kompletu.

Ilustrační foto

Škola připraví na festival jablek v Mariánských Lázních tisíc štrúdlů

Lázeňský festival jablek se koná 9. října od 10 hodin na kolonádě v Mariánských Lázních. Součástí programu bude výstava „Stromy v krajině“, výstava starých regionálních odrůd ovoce za účasti pomologa s ochutnávkou či hlasování do soutěže Českého zahrádkářského svazu o Nejkrásnější jablko.

Jablečné vafle

Oslaďte dětem ráno jablečnými vaflemi

Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty. 

Samosběr jablek ve Srbeni, 17. září 2022

Samosběr jablek ve Skrbeni táhne. Kvůli cenám energií bude letos i jinde

Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.

Ovocnáři chválí nadprůměrnou úrodu, vrásky jim dělá cena energií na skladování

Ovocnáři chválí nadprůměrnou úrodu, vrásky jim dělá cena energií na skladování

Zlátnoucí podzimní listí je na Jičínsku tradičně spojené s vůní jablek, sklizní ovoce a moštováním. Po poměrně úspěšných žních si nyní mnou ruce i ovocnáři, kteří očekávají nadprůměrně dobrou úrodu. "Odhadem by to mohlo být o 10 až 20 procent víc než v posledních letech. Otázkou je ale kvalita a s kolegy nás také trápí růst cen energií a s ním spojené náklady na skladování jablek," uvedl majitel rodinné ovocnářské farmy v Ostroměři Petr Kareš. Někteří farmáři podle něj uvažují o tom, že jablka raději nechají na stromech přes zimu.

Ovocnáři chválí nadprůměrnou úrodu, vrásky jim dělá cena energií na skladování

Ovocnáři si pochvalují nadprůměrnou úrodu. Vrásky jim ale dělá skladování jablek

Zlátnoucí podzimní listí je na Jičínsku tradičně spojené s vůní jablek, sklizní ovoce a moštováním. Po poměrně úspěšných žních si nyní mnou ruce i ovocnáři, kteří očekávají nadprůměrně dobrou úrodu. „Odhadem by to mohlo být o 10 až 20 procent víc než v posledních letech. Otázkou je ale kvalita a s kolegy nás také trápí růst cen energií a s ním spojené náklady na skladování jablek,“ uvedl majitel rodinné ovocnářské farmy v Ostroměři Petr Kareš. 

Samosběr jablek ve Srbeni, 17. září 2022

Samosběr jablek ve Skrbeni táhne, kvůli krizi bude i jinde

Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.

Potravináři a zemědělci představí opět veřejnosti nejlepší Regionální potraviny Libereckého kraje, současně chtějí lidem vysvětlil, proč je dobré kupovat právě u výrobců a farmářů.

Česká jablka jako ohrožený druh. Zdražování válcuje agrárníky i potravináře

Až příště pojedete kolem nějakého sadu, může se stát, že jablka nebo hrušky, které zde pěstují, budou spadaná pod stromy hnít. Sadaři totiž nebudou mít peníze na to, aby zaplatili mzdy sběračům, pokud je vůbec najdou. Také nebudou mít dost peněz na zajištění energie pro uchování ovoce ve skladech, kde se musí udržovat určitá teplota, aby se plody nekazily. K tomu se přidá nízká výkupní cena, a tak bude ve finále pro pěstitele lepší nechat jablka na stromě a vůbec je nesbírat.

Potravináři a zemědělci představí opět veřejnosti nejlepší Regionální potraviny Libereckého kraje, současně chtějí lidem vysvětlil, proč je dobré kupovat právě u výrobců a farmářů

Česká jablka jako ohrožený druh. Zdražování válcuje agrárníky i potravináře

Až příště pojedete kolem nějakého sadu, může se stát, že jablka nebo hrušky, které zde pěstují, budou spadaná pod stromy hnít. Sadaři totiž nebudou mít peníze na to, aby zaplatili mzdy sběračům, pokud je vůbec najdou. Také nebudou mít dost peněz na zajištění energie pro uchování ovoce ve skladech, kde se musí udržovat určitá teplota, aby se plody nekazily. K tomu se přidá nízká výkupní cena, a tak bude ve finále pro pěstitele lepší nechat jablka na stromě a vůbec je nesbírat.

Ilustrační snímek

Úroda ovoce je letos enormní. Moštárny už jedou na plné obrátky

Jablka a hrušky dozrávají, zahrádkáři si pochvalují, že mají obsypané stromy. Některé odrůdy však nejsou vhodné na uskladnění, a tak si z nich lidé nechávají dělat oblíbený mošt. Některé moštárnyv kraji už sezonu zahájily, jiné se zákazníkům otevřou o nadcházejícím víkendu.

Sklizeň jablek letos podle dosavadních odhadů bude o 11 procent vyšší, než činí obvyklé pětileté průměry.

Díky skvělé sezoně pro jablka či švestky ovoce zlevní. Část sadařů přesto skončí

Smíšené pocity. Tak hodnotí ovocnáři letošní sezonu. Z pohledu objemu sklizně si totiž mohou jedině gratulovat. U jablek letos podle dosavadních odhadů bude o 11 procent vyšší, než činí obvyklé pětileté průměry. Dokonce o třetinu vyšší sklizeň než jindy vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám očekávají u hrušek. Dobrá úroda s sebou pro ně ovšem nese také tradiční minus – nižší výkupní cenu. Letos se pěstitelé ještě navíc budou muset vyrovnat se skokovým zdražením vstupů.