Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Zděchov, sušírna ovoce v obecním sadu.

Zděchovská sušírna ovoce má za sebou úspěšnou první sezonu

„Je to nejstarší způsob uchovávání ovoce. I když vám navlhne, pořád se dá zpracovat. Vydrží klidněi dva roky,“ říká Oldřich Knebl z Huslenek-Uherské. Se sušením ovoce má patnáctiletou zkušenost. A byl také u toho, když se v sousedním Zděchově zhruba před rokem otevírala nová sušírna.

Autoři Knihy o pivu Marcela Titzlová a Pavel Borowiec

Pivo jako ingredience. Základem je na vaření vybrat kvalitní pivo

Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?

JÍDELNÍČEK: Kila letí dolů a vy vbíháte do cíle našeho hubnoucího speciálu

/30. DEN/ Dnešním dnem uzavíráme náš hubnoucí speciál. Pokud se vám dařilo držet se našich jídelníčků, měli byste mít čtyři kila dole. Že je to málo? Ale kdepak. Pro zdravé a hlavně trvalé shazování váhy je kilogram týdně ideální. Nedostaví se tzv. jo-jo efekt a vy budete hubnout sice pomalu, ale jistě. Držíme vám palce! 

Tip na zimní pečení: Koláč Clafoutis s jablky

Pokud máte chuť něco si v této zimní době upéct, pak pro vás máme přichystaný recept na tradiční francouzský ovocný koláč Clafoutis. Ten se může dělat s několika druhy ovoce, my jsme si vybrali jablka, protože ta jsou i v zimě dostupná v obchodech.

ZAJÍMAVOST: Pizzy sníme více než jablek

Protože žaludek dokáže pojmout více kalorií, než kolik jich dokážeme vydat, vedou nás jeho signály občas k přejídání. Jíst jsme schopni vlastně kdykoli, a to i nad úroveň sytosti.

Ovocnáři zažívají zlé časy, úroda je solidní, ale brigádníci nejsou

Největší ovocnářský podnik v regionu Ekofrukt Slaný zažívá personální krizi, jaká tu za čtvrt století ještě nebyla. V současné době probíhá na zhruba 110 hektarech v okolí Slaného sklizeň jablek, které jsou pro firmu klíčovou komoditou. Podnik pěstuje ovoce celkově na zhruba 200 hektarech. A snad poprvé v historii není dostatek lidí, kteří by nyní na podzim jablka sklidili.

FOTO: Jabloň u Lidmanů plodí zlatá jablíčka. Strom roku je poprvé ovocný

Dnešní český Den stromů je obzvláště radostný pro obyvatele Machovska. Jabloň U Lidmanů totiž zvítězila v celostátní anketě Strom roku 2020. Triumf nevelkého, ale odolného stromu je cenný i tím, že si poprvé v historii soutěže odnáší prvenství ovocný strom, který je zároveň i ve svých 75 letech nejmladším finalistou.  

Jablka v kuchyni: Lze je využít na sladké pečení, ale i do salátů

Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát.  Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.

Sklizeň jablek je v polovině. Komplikuje ji déšť

Sklizeň jablek je zhruba v polovině. Ovocnáři letos očekávají, že sklidí o 15 procent jablek méně než vloni, a to přibližně 112 tisíc tun. Více jablek půjde na zpracování, protože je poškodila krupobití i jarní mrazy. Skladovatelných jablek bude podle ředitele Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka o něco méně.  

PODÍVEJTE SE: Krasíkov byl opět v obležení, jablečné trhy lákaly

Tradiční Slavnosti jablek, které v minulých letech lákaly vždy první říjnovou sobotu na vrch Krasíkov u Kokašic tisíce lidí z celého kraje, letos kvůli koronavirovým opatřením být nemohly. Organizátoři z Místní akční skupiny Český Západ přesto uspořádali alespoň Jablečný jarmark. I ten ale lákal, na jarmark jezdily v sobotu davy lidí.

Slavnost jablka představí v sobotu to, co dozrálo na Krnovsku

Stejná odrůda jabloně vám bude rodit odlišná jablka na severu a na jihu republiky, jinak se jí bude dařit na horách a jinak v nížinách. Jak si vybrat optimální odrůdu, aby na Krnovsku dozrála výstavní jablka? To vám poradí Slavnost jablka, která se koná 3. října od 10 do 18 hodin v sále krnovské restaurace Pod Věží. (Bývalý Golf či Kartáč).

Dostihový kůň umíral hodiny v bolestech. Zabila ho jablka od kolemjdoucích

Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne místo toho, aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje mrazivou scénu žena z Blanska.

Kolemjdoucí otrávili koně jablky. V bolestech umíral několik hodin

Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne, místo toho aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje mrazivou scénu žena z Blanska.

Dostihový kůň umíral hodiny v bolestech. Zabila ho jablka od kolemjdoucích

Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne místo toho, aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje Deníku mrazivou scénu žena z Blanska.

Pálenice čekají na švestky a jablka

Zatímco vloni kvůli malé úrodě jablek a švestek bylo domácí kořalky minimálně a některé palírny zůstaly uzavřeny, letošní úroda ovoce slibuje doplnění zásob. I když pro štamgasty nebude sortiment příliš zajímavý. Oblíbené meruňkovice je opravdu minimum, neboť meruňky pomrzly a se třešněmi je to obdobné. Zato úroda švestek a jablek vypadá slibně. Destiláty budou ale kvůli navýšení daně dražší.

Září na zahradě: je čas pro sklizeň dýně, pozdní mrkve či brambor

Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny či k zazimování choulostivějších bylinek. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny, vlašské a lískové ořechy.

OBRAZEM: Ochutnejte slezské jablko! V Krnově degustují staré odrůdy v sadu

Jablka v hypermarketech musí mít standardní velikost, barvu i chuť. Tomu se podřizuje výběr odrůd i hospodaření v komerčních sadech. V Krnově působí spolek Českého svazu ochránců přírody ČSOP Slezské odrůdy, který preferuje tradiční sady. Nabízí veřejnosti kontakt se starými odrůdami ovoce, abychom si připomínali historii slezského sadařství.