Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Sklizeň jablek.

Další rána pro zemědělství. Je nedostatek pracovníků, podnikům hrozí konec

Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek. Podle nedávného vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana chybí nyní v zemědělství až 3 500 lidí, v období sklizně to může být až 5 500 pracovníků také v ovocnářství i zelinářství. 

Sklizeň jablek.

Zemědělství se potýká s nedostatkem pracovníků

/FOTOGALERIE/ Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek.

Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Štrúdlová výzva aneb Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.

Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Štrúdlová výzva - Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je rubrice čtenář reportér.

Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Štrúdlová výzva - Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je rubrice čtenář reportér.

Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Štrúdlová výzva aneb Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.

Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Štrúdlová výzva aneb Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.

Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Štrúdlová výzva aneb Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.

Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Štrúdlová výzva aneb Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Milujeme ho všichni - jablečný štrúdl. Vůně nastrouhaných jablek, másla a křehkého listového těsta. Recept na svůj domácí štrúdl redakci zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se i Vy, naši čtenáři? Za další recepty budeme rádi a uveřejníme je v rubrice Čtenář reportér.

Ilustrační foto.

Vranovští sadaři přišli o meruňky

Veletoče paní Zimy dělají pravidelně obrovské starosti pěstitelům ovoce. Výjimkou nejsou ani sadaři ve Vranově (což je část Břas), kde se orientují především na jablka.

Městská nemocnice v Litoměřicích a Domov se zvláštním režimem v Terezíně dostal dar v podobě několika desítek metráků jablek. Zemědělské družstvo Klapý věnovalo právě těmto institucím ze svých zásob vitamíny, které budou klienti a pacienti v této těžké do

Díky darovaným jablkům ušetří Terezínský Domov zhruba 25 tisíc korun

Zúčastnila jsem se v pátek v ZD Klapý předání jablek jako sponzorského daru pro naše zařízení Domov se zvláštním režimem Terezín. Měli bychom dle Ing. Šaška v průběhu následujících měsíců dostat celkem 10 metráků jablek různých odrůd, které budeme mít u nich uskladněny a budeme si je postupně odebírat.

Meruňky - ilustrační foto

Mrazy poškodily meruňky. Ovlivní i úrodu dalšího ovoce

Víkendové mrazy, kdy teplota klesla i pod minus deset stupňů, významně ovlivní sklizeň meruněk. Stromy už byly hodně rozkvetlé. Mrazy budou mít dopad i na ostatní druhy ovoce, nejméně zřejmě na jablka. ČTK to řekli předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber a ředitel firmy Zemcheba z Chelčic na Strakonicku Jaroslav Muška.

Nivnický zápasník Adam Petráš

Nivnický zápasník Adam Petráš vybojoval zlaté jablko

Dvojnásobné zastoupení měl na mládežnickém zápasnickém turnaji v Jablunkově na Frýdecko-Místecku. Výraznou stopu na premiérovém ročníku turnaje O zlaté jablko zanechal Adam Petráš. V kategorii mladších žáků ve váze do 63 kilogramů porazil všechny své soupeře a vybojoval první místo.

Grand Restaurant Festival bude i v Bistrot de Papa v Horních Dubenkách.

Bistrot z Horních Dubenek gurmánům nabídne kuchyni budoucnosti

Krabička ryb z našich rybníků, uzený zvon a past na jablka. To jsou delikatesy, které gurmáni ochutnají v Bistrot de papa v Horních Dubenkách. Bude to od 20. ledna do 29. února při příležitosti Grand Restaurant Festivalu, kde je tento podnik jako jediný z Vysočiny.

Petr Kumšta.

Petr Kumšta jablka nejen jí, ale také je šlechtí

Petr Kumšta z Votic začal se šlechtěním jabloní v roce 1980 na Podblanicku, kde se narodil. Pokračoval v koníčku svého otce, začínal také jako amatér. Postupně se díky spolupráci s odborníky ve výzkumném ústavu v Holovousích vypracoval na šlechtitele. První odrůdu, kterou nechal zaregistrovat, nazval Blaník na počest místa, kde žil. Další odrůdou za rok byla Fany, později Tábor, Vltava, Petra a Fenix.

Novou sušírnu ovoce otevřeli koncem října 2019 ve Zděchově. První křížaly ochutnaly i děti z partnerské obce Jasenica. Provoz kontroloval odborník na sušení ovoce Oldřich Knebl (vlevo).

Nová sušírna ve Zděchově voní dřevem i křížalami. Podívejte se dovnitř

/FOTOGALERIE/ Oldřich Knebl z Huslenek – Uherské má se sušením ovoce patnáctiletou zkušenost. Byl také u toho, když se ve Zděchově otevírala koncem minulého týdne nová sušírna. „Toto je nestarší způsob uchovávání ovoce. I když vám navlhne, furt se dá zpracovat. Vydrží klidně dva roky,“ popisuje, zatímco neustále otevírá a kontroluje „šuplíky“ ve kterých jsou jablka rozložená.

Jablkohraní, veselá podzimní akce v Domě dětí a mládeže v Benešově.

Děti si zahrály s jablky a už se těší na pečení svatomartinských koláčků

/FOTOGALERIE/ Jablkohraní byla veselá podzimní akce Domu dětí a mládeže v Benešově, ve které si děti společně upekly jablečný moučník, povídaly si o podzimu, vyrobily filcový zápich jablíčka do květináče nebo si ušily jablíčkovou podložku pod hrnek dobrého podzimního čaje. Akce se dětem líbila a těší se na listopadové pečení svatomartinských koláčků.

Ilustrační foto.

Revoluční se možná bude jezdit jen třicítkou

Oprava tepny poděbradské čtvrti Žižkov je jablkem sváru už několik let. Nyní přibyl další sporný bod. Kvůli menšímu rozšíření vozovky, než se původně předpokládalo, na silnici nevzniknou pruhy pro cyklisty. Místní výbor proto navrhuje na frekventované a z velké části rovné silnici snížit povolenou rychlost z 50 na 30 kilometrů za hodinu. Proti tomu však protestuje řada jiných obyvatel, zejména motoristů.

Ilustrační foto

Na úrodě jablek se podepsalo horké počasí i kroupy

/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.

Ilustrační foto

Na úrodě jablek se podepsalo horké počasí i kroupy

/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.