Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

První metrické centy tří odrůd švestek stačil od minulého pátku sklidit Jaroslav Boček z Držovic, ruku k dílu přidala i Marcela Jirešová.

Sklizeň meruněk na Litoměřicku končí, ovoce bude letos méně

Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.

První metrické centy tří odrůd švestek stačil od minulého pátku sklidit Jaroslav Boček z Držovic, ruku k dílu přidala i Marcela Jirešová.

Sklizeň meruněk na Litoměřicku končí. Ovoce bude letos méně

Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.

Nejmenší novorozená holčička na světě měla jen malé šance na přežití, popasovala se s nimi však s úspěchem - podle lékařů může být propuštěná do domácí péče, ilustrační foto

Nevážila více než jablko. Nejmenší novorozeně na světě je po 13 měsících doma

Holčička, považovaná při svém narození za nejmenší novorozeně na světě, byla po 13 měsících intenzivní léčby propuštěna ze singapurské nemocnice do domácí péče. Když přišla na svět, nevážila o mnoho více než jablko a lékaři nedávali jejímu přežití moc velkou naději. Malá Kwek Jü Süan však dokázala překvapit.

Jacob Erftemeijer v inscenaci hry Adamova jablka

Jacob Erftemeijer: Nic na světě není černobílé, i když se to tak navenek tváří

Hru Adamova jablka o věčném střetu dobra a zla uvede 19. června – téměř rok po původně ohlášeném termínu – pražské Švandovo divadlo. V roli pastora Ivana, muže zdánlivě neochvějné víry, který ve všem hledá jen to dobré, uvidíme Jacoba Erftemeijera. Hlavním spoluhráčem mu bude Robert Jašków, který ztvární úlohu zavilého neonacisty Adama.

Samosběr jablek v sadech Životice, 10. října 2020 v Havířově-Životicích.

Samosběr jablek v Životicích, až šedesát tun ročně. Sady ale zřejmě protne cesta

/FOTOGALERIE/ Řekne-li se Životice, mnozí si vybaví tamní sady jabloní. Jablka se v této okrajové části Havířova pěstují už desítky let, momentálně na více než 6o hektarech. Před pár lety došlo ve firmě ke generační výměně a dlouholetého ředitele, potažmo zakladatele firmy Dušana Kokošku nahradil od 1. ledna 2017 Jiří Dulava.

Bábovka po upečení voní po citrusech a jablkách.

Vláčná bábovka nejen na neděli. Tahle se vám určitě povede

V našich končinách tradiční sladké pečivo, které se výborně hodí třeba ke kávě. Chybu však neuděláte, když si s sebou bábovku přibalíte na výlet. Naše čtenářka Marie Tomášová z Domažlic se s námi podělila o recept na vláčnou bábovku, která se podle jejích slov povede každému.

Muffiny s jablky

Zdravé muffiny s jablky a ovesnými vločkami

„Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a místo něj použijete třeba stévii, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, jímž své hosty určitě potěšíte,“ říká Pavla Stoklasová, pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.

Zděchov, sušírna ovoce v obecním sadu.

Zděchovská sušírna ovoce má za sebou úspěšnou první sezonu

„Je to nejstarší způsob uchovávání ovoce. I když vám navlhne, pořád se dá zpracovat. Vydrží klidněi dva roky,“ říká Oldřich Knebl z Huslenek-Uherské. Se sušením ovoce má patnáctiletou zkušenost. A byl také u toho, když se v sousedním Zděchově zhruba před rokem otevírala nová sušírna.

Autoři Knihy o pivu Marcela Titzlová a Pavel Borowiec

Pivo jako ingredience. Základem je na vaření vybrat kvalitní pivo

Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?

JÍDELNÍČEK: Kila letí dolů a vy vbíháte do cíle našeho hubnoucího speciálu

/30. DEN/ Dnešním dnem uzavíráme náš hubnoucí speciál. Pokud se vám dařilo držet se našich jídelníčků, měli byste mít čtyři kila dole. Že je to málo? Ale kdepak. Pro zdravé a hlavně trvalé shazování váhy je kilogram týdně ideální. Nedostaví se tzv. jo-jo efekt a vy budete hubnout sice pomalu, ale jistě. Držíme vám palce! 

Tip na zimní pečení: Koláč Clafoutis s jablky

Pokud máte chuť něco si v této zimní době upéct, pak pro vás máme přichystaný recept na tradiční francouzský ovocný koláč Clafoutis. Ten se může dělat s několika druhy ovoce, my jsme si vybrali jablka, protože ta jsou i v zimě dostupná v obchodech.

ZAJÍMAVOST: Pizzy sníme více než jablek

Protože žaludek dokáže pojmout více kalorií, než kolik jich dokážeme vydat, vedou nás jeho signály občas k přejídání. Jíst jsme schopni vlastně kdykoli, a to i nad úroveň sytosti.

Ovocnáři zažívají zlé časy, úroda je solidní, ale brigádníci nejsou

Největší ovocnářský podnik v regionu Ekofrukt Slaný zažívá personální krizi, jaká tu za čtvrt století ještě nebyla. V současné době probíhá na zhruba 110 hektarech v okolí Slaného sklizeň jablek, které jsou pro firmu klíčovou komoditou. Podnik pěstuje ovoce celkově na zhruba 200 hektarech. A snad poprvé v historii není dostatek lidí, kteří by nyní na podzim jablka sklidili.

FOTO: Jabloň u Lidmanů plodí zlatá jablíčka. Strom roku je poprvé ovocný

Dnešní český Den stromů je obzvláště radostný pro obyvatele Machovska. Jabloň U Lidmanů totiž zvítězila v celostátní anketě Strom roku 2020. Triumf nevelkého, ale odolného stromu je cenný i tím, že si poprvé v historii soutěže odnáší prvenství ovocný strom, který je zároveň i ve svých 75 letech nejmladším finalistou.  

Jablka v kuchyni: Lze je využít na sladké pečení, ale i do salátů

Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát.  Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.

Sklizeň jablek je v polovině. Komplikuje ji déšť

Sklizeň jablek je zhruba v polovině. Ovocnáři letos očekávají, že sklidí o 15 procent jablek méně než vloni, a to přibližně 112 tisíc tun. Více jablek půjde na zpracování, protože je poškodila krupobití i jarní mrazy. Skladovatelných jablek bude podle ředitele Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka o něco méně.  

PODÍVEJTE SE: Krasíkov byl opět v obležení, jablečné trhy lákaly

Tradiční Slavnosti jablek, které v minulých letech lákaly vždy první říjnovou sobotu na vrch Krasíkov u Kokašic tisíce lidí z celého kraje, letos kvůli koronavirovým opatřením být nemohly. Organizátoři z Místní akční skupiny Český Západ přesto uspořádali alespoň Jablečný jarmark. I ten ale lákal, na jarmark jezdily v sobotu davy lidí.

Slavnost jablka představí v sobotu to, co dozrálo na Krnovsku

Stejná odrůda jabloně vám bude rodit odlišná jablka na severu a na jihu republiky, jinak se jí bude dařit na horách a jinak v nížinách. Jak si vybrat optimální odrůdu, aby na Krnovsku dozrála výstavní jablka? To vám poradí Slavnost jablka, která se koná 3. října od 10 do 18 hodin v sále krnovské restaurace Pod Věží. (Bývalý Golf či Kartáč).