Ani noční temnota nepomohla skrýt podezřelý náklad před zraky ústeckých celníků. Na dálnici D8 u Lovosic objevili v jednom z kontrolovaných vozů elektroniku se světoznámým logem nakousnutého jablka.
V našich končinách tradiční sladké pečivo, které se výborně hodí třeba ke kávě. Chybu však neuděláte, když si s sebou bábovku přibalíte na výlet. Naše čtenářka Marie Tomášová z Domažlic se s námi podělila o recept na vláčnou bábovku, která se podle jejích slov povede každému.
V areálu ovocnářské firmy v Medlově-Králové zemřeli dva Ukrajinci. Udusili se. Kolega muže našel, jak v bezvědomí leží v boxu na skladování ovoce, kde je minimum kyslíku.
„Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a místo něj použijete třeba stévii, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, jímž své hosty určitě potěšíte,“ říká Pavla Stoklasová, pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.
„Je to nejstarší způsob uchovávání ovoce. I když vám navlhne, pořád se dá zpracovat. Vydrží klidněi dva roky,“ říká Oldřich Knebl z Huslenek-Uherské. Se sušením ovoce má patnáctiletou zkušenost. A byl také u toho, když se v sousedním Zděchově zhruba před rokem otevírala nová sušírna.
/FOTOGALERIE/ Hlasování i pečení pomůže jabloni u Lidmanů z Machovské Lhoty na Náchodsku aktuálně bojující o titul Strom roku starého kontinentu. Pečeme pro jabloň, tak zní název happeningu, který až do konce února provoní české domácnosti jablky a skořicí.
Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?
Taky máte nejradši dezerty z jablek? Dnešní tip na takový recept od populární foodblogerky Markéty Chovancové je ultrarychlý a nepečený. Vyzkoušejte ho.
/30. DEN/ Dnešním dnem uzavíráme náš hubnoucí speciál. Pokud se vám dařilo držet se našich jídelníčků, měli byste mít čtyři kila dole. Že je to málo? Ale kdepak. Pro zdravé a hlavně trvalé shazování váhy je kilogram týdně ideální. Nedostaví se tzv. jo-jo efekt a vy budete hubnout sice pomalu, ale jistě. Držíme vám palce!
Krémová polévka z červené řepy, zjemněná jablkem a smetanou patří mezi oblíbené recepty foodblogerky Markéty Chvancové. Vyzkoušejte ji, učitě si pochutnáte.
Pokud máte chuť něco si v této zimní době upéct, pak pro vás máme přichystaný recept na tradiční francouzský ovocný koláč Clafoutis. Ten se může dělat s několika druhy ovoce, my jsme si vybrali jablka, protože ta jsou i v zimě dostupná v obchodech.
Obrácená nekynutá jablečná buchta vylepšená vrstvou lahodné smetany. Vyzkoušejte tento skvělý recept od populární foodblogerky Markéty Chovancové. Určitě si pochutnáte.
/8.DEN/ Do nového dne vykročíte s chutí luxusních palačinek s tvarohem, jablky a ořechy. K obědu si dáte klasické šunkofleky. Osmý den vašeho hubnutí pak zakončíte večerním čočkovým salátem s červenou řepou a sýrem feta.
Protože žaludek dokáže pojmout více kalorií, než kolik jich dokážeme vydat, vedou nás jeho signály občas k přejídání. Jíst jsme schopni vlastně kdykoli, a to i nad úroveň sytosti.
Mít na vánočním stole čerstvý mošt umožňují každoročně klatovští zahrádkáři. A letos tomu nebylo jinak. Uspořádali již tradiční vánoční moštování. Šlo již o osmý ročník.
Jedna věc se lumpům z fotbalového prostředí nedá upřít. Jsou vynalézaví, i co se týče jazykových obratů. Výrazy maskující korupci odhalili kromě Česka vyšetřovatelé i v Chorvatsku a Turecku.
Největší ovocnářský podnik v regionu Ekofrukt Slaný zažívá personální krizi, jaká tu za čtvrt století ještě nebyla. V současné době probíhá na zhruba 110 hektarech v okolí Slaného sklizeň jablek, které jsou pro firmu klíčovou komoditou. Podnik pěstuje ovoce celkově na zhruba 200 hektarech. A snad poprvé v historii není dostatek lidí, kteří by nyní na podzim jablka sklidili.
Třináct set kilogramů jablek darovalo Zemědělské družstvo v Klapý Farní charitě v Litoměřicích. Pro prvních pět beden čerstvého ovoce si v pátek 23. října přijela vedoucí úseku stravování farní charity Jitka Žižková.
"Jsem prakticky celé dny na nohou a nevím, kde mi hlava stojí. Sezona vrcholí,“ říká majitel moštárny v Nětčicích Jan Karger, když se snažíme najít společný termín pro rozhovor. V jednom kole je od konce září. A ještě minimálně měsíc tvrdé dřiny má před sebou.
Deště, které rozmáčely půdu, a studenti zavření doma kvůli koronaviru. To jsou dva hlavní důvody dosavadních potíží sadařů a vinařů s úrodou. Mnoho z nich má část plodů stále ještě „venku“, a řeší, co dál.
Dnešní český Den stromů je obzvláště radostný pro obyvatele Machovska. Jabloň U Lidmanů totiž zvítězila v celostátní anketě Strom roku 2020. Triumf nevelkého, ale odolného stromu je cenný i tím, že si poprvé v historii soutěže odnáší prvenství ovocný strom, který je zároveň i ve svých 75 letech nejmladším finalistou.
Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát. Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.
Sklizeň jablek je zhruba v polovině. Ovocnáři letos očekávají, že sklidí o 15 procent jablek méně než vloni, a to přibližně 112 tisíc tun. Více jablek půjde na zpracování, protože je poškodila krupobití i jarní mrazy. Skladovatelných jablek bude podle ředitele Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka o něco méně.
Podzimní sklizeň jablek v regionu je v plném proudu. I když se větve stromů letos pod úrodou zcela neprohýbají, není letošní sklizeň úplně špatná. Shodli se na tom Deníkem oslovení ovocnáři z regionu.
/FOTOGALERIE/ „A klidně si kousněte, ať zjistíte, která odrůda vám nejvíce chutná. To byste asi v obchodě nemohli. A nespěchejte, máte čas, užijte si to.“ Taková doporučení dostávali lidé, kteří o víkendu zavítali do Sadů Životice na Havířovsku, kde probíhá samosběr jablek.
Hlavní úrodu jablek nyní sklízejí ovocnáři na jihu Čech i jinde v republice. Ovocnáři nabízejí zájemcům prodej ze dvora. Ceny v supermarketech vyšplhaly hodně vysoko.
Tradiční Slavnosti jablek, které v minulých letech lákaly vždy první říjnovou sobotu na vrch Krasíkov u Kokašic tisíce lidí z celého kraje, letos kvůli koronavirovým opatřením být nemohly. Organizátoři z Místní akční skupiny Český Západ přesto uspořádali alespoň Jablečný jarmark. I ten ale lákal, na jarmark jezdily v sobotu davy lidí.
Stejná odrůda jabloně vám bude rodit odlišná jablka na severu a na jihu republiky, jinak se jí bude dařit na horách a jinak v nížinách. Jak si vybrat optimální odrůdu, aby na Krnovsku dozrála výstavní jablka? To vám poradí Slavnost jablka, která se koná 3. října od 10 do 18 hodin v sále krnovské restaurace Pod Věží. (Bývalý Golf či Kartáč).
Současná epidemiologická situace a vládní opatření sice znemožnila uspořádat tradiční Slavnosti jablek, na které vždy první říjnovou sobotu jezdily tisíce lidí z celého kraje, vrch Krasíkov nicméně tuto sobotu bez jablek nezůstane.
Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne místo toho, aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje mrazivou scénu žena z Blanska.
Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne, místo toho aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje mrazivou scénu žena z Blanska.
Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne místo toho, aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje Deníku mrazivou scénu žena z Blanska.
Zatímco vloni kvůli malé úrodě jablek a švestek bylo domácí kořalky minimálně a některé palírny zůstaly uzavřeny, letošní úroda ovoce slibuje doplnění zásob. I když pro štamgasty nebude sortiment příliš zajímavý. Oblíbené meruňkovice je opravdu minimum, neboť meruňky pomrzly a se třešněmi je to obdobné. Zato úroda švestek a jablek vypadá slibně. Destiláty budou ale kvůli navýšení daně dražší.
Už s prvními zářijovými dny Iveta Minaříková z Rakvic na Břeclavsku sleduje, zda sadaři z blízkého okolí nezačínají s prodejem jablek. Jakmile se objeví první cedule, vyráží na nákup.