
Luštěniny, jak je neznáte. Tento recept překvapí
Prý umí z velké části nahradit i maso, ale fronta na ně nikdy nebývala. Vyzkoušejte dva pokrmy z luštěnin, které vás velmi mile překvapí.
Prý umí z velké části nahradit i maso, ale fronta na ně nikdy nebývala. Vyzkoušejte dva pokrmy z luštěnin, které vás velmi mile překvapí.
„Je to nejstarší způsob uchovávání ovoce. I když vám navlhne, pořád se dá zpracovat. Vydrží klidněi dva roky,“ říká Oldřich Knebl z Huslenek-Uherské. Se sušením ovoce má patnáctiletou zkušenost. A byl také u toho, když se v sousedním Zděchově zhruba před rokem otevírala nová sušírna.
/FOTOGALERIE/ Hlasování i pečení pomůže jabloni u Lidmanů z Machovské Lhoty na Náchodsku aktuálně bojující o titul Strom roku starého kontinentu. Pečeme pro jabloň, tak zní název happeningu, který až do konce února provoní české domácnosti jablky a skořicí.
Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?
Taky máte nejradši dezerty z jablek? Dnešní tip na takový recept od populární foodblogerky Markéty Chovancové je ultrarychlý a nepečený. Vyzkoušejte ho.
/30. DEN/ Dnešním dnem uzavíráme náš hubnoucí speciál. Pokud se vám dařilo držet se našich jídelníčků, měli byste mít čtyři kila dole. Že je to málo? Ale kdepak. Pro zdravé a hlavně trvalé shazování váhy je kilogram týdně ideální. Nedostaví se tzv. jo-jo efekt a vy budete hubnout sice pomalu, ale jistě. Držíme vám palce!
Krémová polévka z červené řepy, zjemněná jablkem a smetanou patří mezi oblíbené recepty foodblogerky Markéty Chvancové. Vyzkoušejte ji, učitě si pochutnáte.
Celotýdenní zastavení ve druhém největším městě okresu pokračuje dnes se zahrádkáři. Hrádecká organizace se pyšní 82. rokem činnosti!
Pokud máte chuť něco si v této zimní době upéct, pak pro vás máme přichystaný recept na tradiční francouzský ovocný koláč Clafoutis. Ten se může dělat s několika druhy ovoce, my jsme si vybrali jablka, protože ta jsou i v zimě dostupná v obchodech.
V meziročním porovnání byly prosincové ceny jablek o devět procent vyšší.
Obrácená nekynutá jablečná buchta vylepšená vrstvou lahodné smetany. Vyzkoušejte tento skvělý recept od populární foodblogerky Markéty Chovancové. Určitě si pochutnáte.
/8.DEN/ Do nového dne vykročíte s chutí luxusních palačinek s tvarohem, jablky a ořechy. K obědu si dáte klasické šunkofleky. Osmý den vašeho hubnutí pak zakončíte večerním čočkovým salátem s červenou řepou a sýrem feta.
Protože žaludek dokáže pojmout více kalorií, než kolik jich dokážeme vydat, vedou nás jeho signály občas k přejídání. Jíst jsme schopni vlastně kdykoli, a to i nad úroveň sytosti.
Pohádku Anděl Páně 2 uvádí Česká televize v neděli večer. Podívejte se, jak se pod režijním vedením Jiřího Stracha natáčela. Deník byl tehdy při tom.
Mít na vánočním stole čerstvý mošt umožňují každoročně klatovští zahrádkáři. A letos tomu nebylo jinak. Uspořádali již tradiční vánoční moštování. Šlo již o osmý ročník.
Jedna věc se lumpům z fotbalového prostředí nedá upřít. Jsou vynalézaví, i co se týče jazykových obratů. Výrazy maskující korupci odhalili kromě Česka vyšetřovatelé i v Chorvatsku a Turecku.
Na Mikuláše s doprovodem andělů i neposedných čertíků v předvečer svátku svatého Mikuláše letos děti ani rodiče ve Zlatém jablku nenarazí.
Domažličtí zahrádkáři chystají na sobotu prodej jablek z neuskutečněné zahrádkářské výstavy.
Naposledy jela v sobotu krumlovská moštárna Vyšenská nůše. Zájemci tak měli poslední možnost nechat si zmoštovat letošní úrodu jablek.
Největší ovocnářský podnik v regionu Ekofrukt Slaný zažívá personální krizi, jaká tu za čtvrt století ještě nebyla. V současné době probíhá na zhruba 110 hektarech v okolí Slaného sklizeň jablek, které jsou pro firmu klíčovou komoditou. Podnik pěstuje ovoce celkově na zhruba 200 hektarech. A snad poprvé v historii není dostatek lidí, kteří by nyní na podzim jablka sklidili.
Třináct set kilogramů jablek darovalo Zemědělské družstvo v Klapý Farní charitě v Litoměřicích. Pro prvních pět beden čerstvého ovoce si v pátek 23. října přijela vedoucí úseku stravování farní charity Jitka Žižková.
"Jsem prakticky celé dny na nohou a nevím, kde mi hlava stojí. Sezona vrcholí,“ říká majitel moštárny v Nětčicích Jan Karger, když se snažíme najít společný termín pro rozhovor. V jednom kole je od konce září. A ještě minimálně měsíc tvrdé dřiny má před sebou.
Deště, které rozmáčely půdu, a studenti zavření doma kvůli koronaviru. To jsou dva hlavní důvody dosavadních potíží sadařů a vinařů s úrodou. Mnoho z nich má část plodů stále ještě „venku“, a řeší, co dál.
Dnešní český Den stromů je obzvláště radostný pro obyvatele Machovska. Jabloň U Lidmanů totiž zvítězila v celostátní anketě Strom roku 2020. Triumf nevelkého, ale odolného stromu je cenný i tím, že si poprvé v historii soutěže odnáší prvenství ovocný strom, který je zároveň i ve svých 75 letech nejmladším finalistou.
Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát. Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.
Sklizeň jablek je zhruba v polovině. Ovocnáři letos očekávají, že sklidí o 15 procent jablek méně než vloni, a to přibližně 112 tisíc tun. Více jablek půjde na zpracování, protože je poškodila krupobití i jarní mrazy. Skladovatelných jablek bude podle ředitele Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka o něco méně.
Podzimní sklizeň jablek v regionu je v plném proudu. I když se větve stromů letos pod úrodou zcela neprohýbají, není letošní sklizeň úplně špatná. Shodli se na tom Deníkem oslovení ovocnáři z regionu.
/FOTOGALERIE/ „A klidně si kousněte, ať zjistíte, která odrůda vám nejvíce chutná. To byste asi v obchodě nemohli. A nespěchejte, máte čas, užijte si to.“ Taková doporučení dostávali lidé, kteří o víkendu zavítali do Sadů Životice na Havířovsku, kde probíhá samosběr jablek.
Pouze do jedné moštárny v regionu můžete v současnosti odvézt svá jablka. Křemežskou zahrádkáři dočasně zavřeli.
Hlavní úrodu jablek nyní sklízejí ovocnáři na jihu Čech i jinde v republice. Ovocnáři nabízejí zájemcům prodej ze dvora. Ceny v supermarketech vyšplhaly hodně vysoko.
Tradiční Slavnosti jablek, které v minulých letech lákaly vždy první říjnovou sobotu na vrch Krasíkov u Kokašic tisíce lidí z celého kraje, letos kvůli koronavirovým opatřením být nemohly. Organizátoři z Místní akční skupiny Český Západ přesto uspořádali alespoň Jablečný jarmark. I ten ale lákal, na jarmark jezdily v sobotu davy lidí.
Sobotní Slavnost jablka v Krnově potrvá až do večera. Jde o přehlídkou úrody ovoce, které letos dozrálo v zahrádkách a sadech na Krnovsku.
Stejná odrůda jabloně vám bude rodit odlišná jablka na severu a na jihu republiky, jinak se jí bude dařit na horách a jinak v nížinách. Jak si vybrat optimální odrůdu, aby na Krnovsku dozrála výstavní jablka? To vám poradí Slavnost jablka, která se koná 3. října od 10 do 18 hodin v sále krnovské restaurace Pod Věží. (Bývalý Golf či Kartáč).
Současná epidemiologická situace a vládní opatření sice znemožnila uspořádat tradiční Slavnosti jablek, na které vždy první říjnovou sobotu jezdily tisíce lidí z celého kraje, vrch Krasíkov nicméně tuto sobotu bez jablek nezůstane.
Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne místo toho, aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje mrazivou scénu žena z Blanska.
Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne, místo toho aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje mrazivou scénu žena z Blanska.
Nyní nastala doba výkupu jablek. Odvézt je můžete například do Mladého. Moštují zase v Rudolfově.
Když šla před týdnem Jana Holešinská na pastvinu v Ráječku na Blanensku za svými koňmi, ještě ráno bylo vše v pořádku. Odpoledne místo toho, aby se přivítala se svými miláčky, našla chovatelka anglického plnokrevníka mrtvého na zemi. „Měl otlučené tělo a kolem byla krev,“ popisuje Deníku mrazivou scénu žena z Blanska.
Na nádvoří zámku v Boru se v sobotu 26. září konají Slavnosti jablek a medu.
Zatímco vloni kvůli malé úrodě jablek a švestek bylo domácí kořalky minimálně a některé palírny zůstaly uzavřeny, letošní úroda ovoce slibuje doplnění zásob. I když pro štamgasty nebude sortiment příliš zajímavý. Oblíbené meruňkovice je opravdu minimum, neboť meruňky pomrzly a se třešněmi je to obdobné. Zato úroda švestek a jablek vypadá slibně. Destiláty budou ale kvůli navýšení daně dražší.
Sedmý ročník akce „Slavnosti jablek a cibule“ se konal v sobotu 19. září v zámeckém parku v Lázních Bělohradě.
Moštárny roztáčejí lisy. Loni byla úroda špatná, ale letos je jablek dost. Zahrádkáři z Vysočiny plánují, že moštárny zavřou až koncem října.
Zahrádkáři přestávají službu zajišťovat. Jedna moštárna funguje ve Starém Týně.
Už s prvními zářijovými dny Iveta Minaříková z Rakvic na Břeclavsku sleduje, zda sadaři z blízkého okolí nezačínají s prodejem jablek. Jakmile se objeví první cedule, vyráží na nákup.
Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny či k zazimování choulostivějších bylinek. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny, vlašské a lískové ořechy.
Jablka v hypermarketech musí mít standardní velikost, barvu i chuť. Tomu se podřizuje výběr odrůd i hospodaření v komerčních sadech. V Krnově působí spolek Českého svazu ochránců přírody ČSOP Slezské odrůdy, který preferuje tradiční sady. Nabízí veřejnosti kontakt se starými odrůdami ovoce, abychom si připomínali historii slezského sadařství.
Sedmý ročník akce „Slavnosti jablek a cibule“ se uskuteční v zámeckém parku, a to od půl desáté dopoledne až do pozdního odpoledne.
Úroda jablek je vyšší než loni. A mošt je jeden z nejlahodnějších produktů. Moštárny v kraji se proto nyní nenudí.
/PŘEHLED KDY A KDE SE NA OPAVSKU MOŠTUJE/ Na plné obrátky začínají v tomto období jet moštárny na Opavsku. Letošní úroda jablek je, zdá se, dobrá.
S podzimní sklizní začala sezona moštů. Zájem o výrobu moštů je ale menší než v minulosti.