Lahodná italská pochoutka se sice kvůli sýru mascarpone řadí mezi nejtučnější dezerty, ovšem když trochu obměníte suroviny a použijete zdravé ovoce, výčitky mohou jít stranou. Tiramisu s jablky dodá energii a zároveň uspokojí mlsné jazýčky. Použila jsem kulatou formu na pečení o průměru 27 cm.
Bývalý předseda Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel získal ruské občanství. Informovala o tom agentura Interfax, podle jejíchž zjištění se Švýcar bude v Rusku věnovat pěstování jablek.
Průměrný Čech sní ročně 25 kilogramů jablek. Zhruba polovina z toho pochází z domácí provenience. Nůžky mezi tuzemskými a zahraničními, zvláště pak polskými, pěstiteli jablek se však budou čím dál více rozevírat. A to v neprospěch českých sadařů.
V Zemědělském družstvu Klapý mají v zimě napilno. Otevřeli zdejší sklady s čerstvými jablky, které nyní třídí podle velikosti a jakosti a připravují na prodej. Podle ředitele družstva Otakara Šaška je jablek dost a lidé si je mohou koupit přímo ze skladu.
/FOTO, VIDEO/ Vidíš, tam je ale brambor, zaznělo v úterý dopoledne od nového automatu v brněnských Kohoutovicích. Takzvaný Bramat tam nově nabízí Brňanům balíčky brambor, cibule nebo jablek, a to pouze od lokálních pěstitelů z jihu Moravy. Hned po spuštění prodeje projevili někteří lidé zájem a vydali se automat prozkoumat.
U příležitosti 30. výročí vzniku České republiky jsou pro veřejnost vystaveny korunovační klenoty. Tentokrát našly své místo v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha jako připomínka prvního veřejného vystavení v roce 1929. Prohlédnout si vzácnou památku bude možné pouze to soboty 21. ledna.
Blížící se Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví se od 25. prosince do první neděle po 6. lednu, i když mnoho lidí za vrchol Vánoc považuje Štědrý den, 24. prosinec. Děkujeme za pěkné tematické fotky Evě Grunové.Blížící se Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, slaví se od 25. prosince do první neděle po 6. lednu, i když mnoho lidí za vrchol Vánoc považuje Štědrý den, 24. prosinec. Děkujeme za pěkné tematické fotky Evě Grunové.
Jestli se snažíte jíst zdravě a neutratit za nákupy majlant, vyplatí se pořizovat českou sezónní zeleninu. K té v zimě patří především zelenina kořenová, kterou jako jednu z mála měli naši předci k dispozici až do jara. Určitě neváhejte třeba s nákupem kořenové petržele. Ta totiž navíc zachraňuje zdraví, což dobře věděl náš věhlasný léčitel Jan Mikolášek.
Snaha zákazníků co nejvíc při nákupech ušetřit drtí české ovocnáře. Těm proto na stromech zůstává velká část úrody, kterou se jim ani nevyplatí zpracovávat a prodávat. Náklady na očesání tohoto ovoce by byly vzhledem k nízké ceně za jeho prodej příliš vysoké. Mnozí z nich proto již své sady poté, co na nich stromy příliš zestárly, znovu neobnovují. Podle statistiků přitom už za uplynulých 33 let z české krajiny zmizelo 43 procent původní plochy ovocných sadů.
Letošní sezóna moštování ovoce je u konce. O víkendu ukončili moštování například zahrádkáři z Chudenic, kteří letos vymoštovali 9 023 kg jablek. Zájem veřejnosti o moštování byl díky dobré úrodě obrovský.
Přemýšlíte, co s podzimní úrodou jablek? Tento koláč není složitý na přípravu a potěší jako sladký dezert po víkendovém obědě stejně jako třeba při všedních večerech u televize. A ta vůně! Neodoláte.
Vůně jablečných buchet, závinů, šátečků a dalších dobrot se v sobotu 29. října linula kulturním domem v Horní Cerekvi. Konal se tady první ročník Dne jablka, jehož součástí byla i kulinářská soutěž.
Sezona v pálenici v Lubné na Svitavsku je v plném proudu. Lidé sem vozí pytle jablek nebo sladkých hrušek. „Podzim je u nás hodně pracovní,“ potvrzuje spolumajitel lubenské pálenice Zdeněk Jelínek. Letos je hodně jablek i hrušek, se švestkami je to ale prý horší. Vypálit přitom lze cokoliv, pálenka jde udělat z mrkve, cukrové řepy i malin.
/FOTO, VIDEO/ Jablka, švestky, hrušky… Sezona v Pálenici v Lubné na Svitavsku je v plném proudu. Lidé sem vozí pytle jablek nebo sladkých hrušek. „Podzim je u nás hodně pracovní,“ potvrzuje spolumajitel lubenské pálenice Zdeněk Jelínek. Letos je hodně jablek i hrušek, se švestkami je to ale prý horší. Vypálit přitom lze cokoliv, pálenka jde udělat z mrkve, cukrové řepy i malin.
Dům přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova v sobotu hostil akci Koulelo se, koulelo v rámci mezinárodního svátku Dne stromů 2022. Návštěvníci se dozvěděli, co všechno se musí stát, aby si mohli na podzim pochutnat na zralém jablíčku, kolik chutí může takové jablko mít nebo co všechno se z nich dá vykouzlit.
Jablko je v současnosti považováno za běžné a celoročně dostupné ovoce. Možná až natolik běžné, že málokoho napadne, že i když na našem území lidé plody jabloní začali konzumovat již v pravěku, muselo uplynout ještě mnoho tisíciletí, než si jablko vydobylo své současné výsostné postavení v našem jídelníčku.
Rubíny, šampióny i jonagoldy – to jsou jen některé z odrůd jablek, pro něž si do Ostřešan na Pardubicku jezdí lidé z širokého okolí. Směle se dá říci, že tady se čas tak trochu zastavil. Zatímco cena potravin jde v Česku nahoru, v Ostřešanech lidé za nejoblíbenější české podzimní ovoce zaplatí stejně jako loni.
Přírodní obrazce z kaštanů, jablek, dýní, žaludů, šípků, ale i jeřabin, jiřinek nebo kůry stromů vznikaly ve středu pod rukama dětí z mateřských a základních škol na Masarykově náměstí v Přerově. Koberec z přírodnin pokryl celé náměstí a letos měl zcela symbolicky tvar slunce.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Největší ovocnářský podnik v regionu, Ekofrukt Slaný, který se v sadech v okolí Slaného specializuje především na pěstování jablek, ale i dalšího ovoce, slaví letos 30 let od svého vzniku. Oslava společnosti se za hudebního doprovodu kapely Dvořačka uskutečnila uplynulou sobotu v areálu společnosti.
Velké náměstí se i přes proměnlivé podzimní počasí už v sobotu dopoledne plnilo lidmi. Rodinky s dětmi, důchodci, prostě všechny generace si přišly užít jablečný den. A toto typicky podzimní ovoce zde hrálo hlavní roli.
Sadaři v regionu sklízí jablka. Rozhodují se ale, co s úrodou udělají. Obchodní řetězce je totiž kvůli levným jablkům z Polska vykoupí daleko pod cenou a skladování je kvůli vysokým cenám energií vyjde na několikanásobek. Sadaři jsou proto nekonkurenceschopní. Část úrody tak možná ponechají na stromech nebo setřesou na průmyslové zpracování.
Sadaři sklízí jablka. Rozhodují se ale, co s úrodou udělají. Obchodní řetězce je totiž kvůli levným jablkům z Polska vykoupí daleko pod cenou a skladování je kvůli vysokým cenám energií vyjde na několikanásobek. Sadaři jsou proto nekonkurenceschopní. Část úrody tak možná ponechají na stromech. nebo setřesou na průmyslové zpracování.
Druhý říjnový víkend patřil v Boskovicích výstavě výpěstků členů zahrádkářského svazu. A sešla se opravdu celá řada zajímavých kousků. Například jedlé kaštany, trpasličí kiwi, dýně a celá řada odrůd jablek. Sešlo se několik desítek vzorků. Podívejte se do galerie na fotografie Moniky Šindelkové. Děkujeme.
/VIDEO, GALERIE/ Mariánskolázeňskou kolonádou se nesla vůně jablek a štrúdlu. Konal se zde již desátý ročník Lázeňského festivalu jablek. Soutěžilo se o nejchutnější moučník a nejkrásnější jablko. Po celý den si příchozí mohli koupit něco na dobrého i na památku během jarmarku místních výrobců, řemeslníků a regionálních produktů. K vidění tu bylo několik stovek jablek pohromadě.
Mariánskolázeňskou kolonádou se nesla vůně jablek a štrúdlu. Konal se tam v neděli už desátý ročník Lázeňského festivalu jablek. Soutěžilo se o nejchutnější moučník a nejkrásnější jablko. Po celý den si příchozí mohli koupit něco na dobrého i na památku během jarmarku místních výrobců, řemeslníků a regionálních produktů
Na Mikšíkově statku v Trstěnici u Litomyšle zavoněla v neděli švestková povidla. Rodina Kmoškova tady lidem ukázala, že ovoce se dá zpracovat i bez použití elektřiny. Švestky a jablka suší v roubené sušárně z roku 1844, kterou ke statku přenesli z Budislavi. Uvnitř je ukryté topeniště a také osm lísů na ovoce.
Starej se o zahradu, řekl před lety dnes jednasedmdesátiletému Jaroslavu Krůčkovi jeho otec. A tak postupně přebíral celou zahradu a začal ovocnými stromy. Ty ho totiž bavily nejvíc a baví dodnes.
/VIDEO/ Sladká vůně jablek a hrušek. To jako první přivítá člověka, když zamíří za vrata pálenice a moštárny Veverka u Rokytnice nad Rokytnou na Třebíčsku. Období moštování vrcholí, sezona pálení se pomalu rozjíždí. Proto je potřeba denně zpracovat tuny a tuny ovoce, aby lidé měli dostatek zásob na zimu.
Po celé České republice se v poslední době rozběhl samosběr či prodej jablek ze dvora. Zatímco v obchodech jsou mnohdy malvice k sehnání od 30 korun výše, tak sami pěstitelé je nabízejí v rozmezí od šesti do 18 korun. V případě samosběru, kdy si člověk musí pro plod vylézt do koruny stromu, jde z strany sadařů nejen o ušetření nákladů v době růstu energií, ale také chtějí poukázat na nejistou budoucnost svého živobytí.
Ochutnávku oskeruší a dalších netradičních plodů jako kdoulí, ořešáku červeného, jablka železného či jablka jonathan, nabídl mimo jiné druhý ročník Oskerušobraní v Ekocentru Na Pasece v městské části Zlína, ve Velikové.
/FOTOGALERIE/ Připomeňme si ještě jednou tradiční Jablkobraní ve Vlašimi o víkendu s fotkami našeho čtenáře Miloše Bacha. Všude to vonělo jablky a kromě bohatého programu pro malé i velké se mohli návštěvníci občerstvit čerstvým moštem.
Doslova na dosah ruky jsou v těchto dnech vystaveny korunovační klenoty na zámku v Holešově. Tamní unikátní výstava totiž představuje mistrovskou repliku českých korunovačních klenotů a původního žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna tak je v Holešově k vidění v původním kompletu.
Lázeňský festival jablek se koná 9. října od 10 hodin na kolonádě v Mariánských Lázních. Součástí programu bude výstava „Stromy v krajině“, výstava starých regionálních odrůd ovoce za účasti pomologa s ochutnávkou či hlasování do soutěže Českého zahrádkářského svazu o Nejkrásnější jablko.
S víkendovou nepřízní počasí se museli potýkat návštěvníci i organizátoři jubilejního dvacátého ročníku Slavností jablek. Akce se přesunula stejně jako loni z nádvoří hradu Švamberk, Krasíkov na návrší nad Bezdružice. Podívejte se, jak ji fotograficky zachytila naše čtenářka Bohuslava Mayová.
Slavnosti jablek v Bezdružicích, ochutnávky jablečných dobrot a oceněných regionálních potravin, jarmark a koncerty byly k vidění i v nepříznivém počasí na 20. ročníku akce, která původně vznikla kvůli propagaci vrchu Krasíkov a zříceniny hradu Švamberka.
Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty.
Jahody, třešně, meruňky nebo třeba jablka. Čím pokryjete tuto bublaninu, je v podstatě jedno. Chutnat bude vždy dokonale. Tak honem na zahradu nebo do mrazáku pro to nejoblíbenější ovoce a vzhůru do pečení. Recept je snadný a výsledek skvostný.
Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.
Zlátnoucí podzimní listí je na Jičínsku tradičně spojené s vůní jablek, sklizní ovoce a moštováním. Po poměrně úspěšných žních si nyní mnou ruce i ovocnáři, kteří očekávají nadprůměrně dobrou úrodu. "Odhadem by to mohlo být o 10 až 20 procent víc než v posledních letech. Otázkou je ale kvalita a s kolegy nás také trápí růst cen energií a s ním spojené náklady na skladování jablek," uvedl majitel rodinné ovocnářské farmy v Ostroměři Petr Kareš. Někteří farmáři podle něj uvažují o tom, že jablka raději nechají na stromech přes zimu.
Zlátnoucí podzimní listí je na Jičínsku tradičně spojené s vůní jablek, sklizní ovoce a moštováním. Po poměrně úspěšných žních si nyní mnou ruce i ovocnáři, kteří očekávají nadprůměrně dobrou úrodu. „Odhadem by to mohlo být o 10 až 20 procent víc než v posledních letech. Otázkou je ale kvalita a s kolegy nás také trápí růst cen energií a s ním spojené náklady na skladování jablek,“ uvedl majitel rodinné ovocnářské farmy v Ostroměři Petr Kareš.