/FOTOGALERIE/ Sklizeň podzimních a zimních jablek je na Jičínsku v plném proudu, i když větve jabloní se letos pod úrodou příliš neprohýbají. Přesto je už většinou ten správný čas stromům ulevit.
/FOTOGALERIE/ Sklizeň podzimních a zimních jablek je na Jičínsku v plném proudu, i když větve jabloní se letos pod úrodou příliš neprohýbají. Přesto je už většinou ten správný čas stromům ulevit.
/FOTOGALERIE/ Sklizeň podzimních a zimních jablek je na Jičínsku v plném proudu, i když větve jabloní se letos pod úrodou příliš neprohýbají. Přesto je už většinou ten správný čas stromům ulevit.
Už po osmnácté si mohou milovníci jablek vychutnat toto lahodné ovoce všemi smysly a a ve všech podobách v Hostětíně. Tam budou totiž v neděli 29. září pořádat tradiční Jablečnou slavnost.
Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.
/FOTOGALERIE / „Jedna kroupa, druhá kroupa a tady máme píchanec od vosy,“ ukazuje Jaroslav Mačkal následky krupobití z 1. července na plodu české zimní odrůdy jabloní Šampion. Vedlejší jablko vypadá podobně, další už pohltila hniloba. „A to vidíme přeživší jablka, které kroupy nesrazily na zem,“ bere do ruky další nevzhledný plod vedoucí vilémovských sadů Zemědělského družstva Senice na Hané. Tak mizernou úrodu nepamatuje, a to je v sadech přes 30 let.
FOTOGALERIE / „Jedna kroupa, druhá kroupa a tady máme píchanec od vosy,“ ukazuje Jaroslav Mačkal následky krupobití z 1. července na plodu české zimní odrůdy jabloní Šampion. Vedlejší jablko vypadá podobně, další už pohltila hniloba.
Vysočina – Jablečný mošt je vitaminovou bombou, která náš organismus dokáže pořádně nakopnout stejně jako potěšit naše chuťové pohárky. Šťáva vznikající lisováním jablek je pevně spjata s podzimem, kdy sladké i kyselejší plody dozrávají a zahrádkáři často neví, co s nimi. V Kraji Vysočina je několik desítek moštáren, které pěstitelům od nadúrody jablek pomohou a z pevných plodů vytlačí šťávu. Letos je ale bohužel ovoce na stromech méně, a tak si také oblíbený mošt budou muset mnozí odepřít.
Jablečný mošt je vitaminovou bombou, která náš organismus dokáže pořádně nakopnout stejně jako potěšit naše chuťové pohárky. Šťáva vznikající lisováním jablek je pevně spjata s podzimem, kdy sladké i kyselejší plody dozrávají a zahrádkáři často neví, co s nimi. V Kraji Vysočina je několik desítek moštáren, které pěstitelům od nadúrody jablek pomohou a z pevných plodů vytlačí šťávu. Letos je ale bohužel ovoce na stromech méně, a tak si také oblíbený mošt budou muset mnozí odepřít.
FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.
Zhruba stovku párů pomocných rukou potřebují každoročně organizátoři Jablečné slavnosti v Hostětíně. Akce je unikátní nejen svým atraktivním jablečným programem, ale také tím, že se na ní podílí řada dobrovolníků. Letos se koná v neděli 29. září.
Břasy – Za překlenovací označil letošní rok spolumajitel ovocných sadů ve Vranově Richard Schwarz. Jabloně v areálu na katastru Břas nejsou tentokrát nijak zvlášť obsypané.
Úrodné a neúrodné roky se střídají jako počasí. Zatímco v roce 2017 palírny a moštovny čekaly na skromné příděly jablek, kterých tehdy bylo jako šafránu, loni se pomalu nezastavily. Letos ale očekávají slabší sklizeň, a proto i podstatně méně vyrobeného destilátu. Potvrdil to provozovatel palírny v Češově na Jičínsku Zdeněk Hirsch.
Úrodné a neúrodné roky se střídají jako počasí. Zatímco v roce 2017 palírny a moštovny čekaly na skromné příděly jablek, kterých tehdy bylo jako šafránu, loni se pomalu nezastavily. Letos ale očekávají slabší sklizeň, a proto i podstatně méně vyrobeného destilátu. Potvrdil to provozovatel češovské palírny Zdeněk Hirsch.
Úrodné a neúrodné roky se střídají jako počasí. Zatímco v roce 2017 palírny a moštovny čekaly na skromné příděly jablek, kterých tehdy bylo jako šafránu, loni se pomalu nezastavily. Letos ale očekávají slabší sklizeň, a proto i podstatně méně vyrobeného destilátu. Potvrdil to provozovatel češovské palírny Zdeněk Hirsch.
Úrodné a neúrodné roky se střídají jako počasí. Zatímco v roce 2017 palírny a moštovny čekaly na skromné příděly jablek, kterých tehdy bylo jako šafránu, loni se pomalu nezastavily. Letos ale očekávají slabší sklizeň, a proto i podstatně méně vyrobeného destilátu. Potvrdil to provozovatel češovské palírny Zdeněk Hirsch.
Ročně tu sklidí zhruba čtyři tisíce tun ovoce a do světa pošlou desítky milionů tyčinek, ať už ovocných, oříškových, cereálních nebo proteinových. V tom jim pomáhají také dotace z EU. Ovoce v okolí Slaného na Kladensku pěstují na 200 hektarech, na dalších 40 pak pěstují obilí.
Již pátou sezonu slouží ovocnářské firmě Jiřího Mazánka v Žernově na Semilsku inovativní třídicí linka. Ta umožňuje moderní metodou odhalit skryté vady a vytřídění jablek podle kvality. Nová špičková třídicí linka rodinné firmě pomáhá uspět na trhu. Na investici za celkem 1,5 milionu eur (asi 38 milionů korun) se z podstatné části podílely fondy Evropské unie.
Již pátou sezonu slouží ovocnářské firmě Jiřího Mazánka v Žernově na Semilsku inovativní třídicí linka. Ta umožňuje moderní metodou odhalit skryté vady a vytřídění jablek podle kvality. Nová špičková třídicí linka rodinné firmě pomáhá uspět na trhu. Na investici za celkem 1,5 milionu eur (asi 38 milionů korun) se z podstatné části podílely fondy Evropské unie.
Konstantinovy Lázně - Radosti jablek se jmenuje výstava kreslených vtipů, která bude zahájena vernisáží v pátek 30. srpna od 18.30 hodin ve Švihákově pavilonu v Konstantinových Lázních.
Brno – Porovnat chuť ovoce čerstvě utrženého ze stromu s tím koupeným v obchodě budou brzy moci lidé v brněnské Bystrci. Na podzim totiž sadaři v Ečerově ulici vysadí veřejně přístupnou jedlou alej složenou z nejrůznějších ovocných stromů a keřů s jedlými plody. Kromě ovoce lidé sklidí také mandle nebo ořechy.
Třebíč – Příprava tradiční podzimní zahrádkářské výstavy v Třebíči je v plném proudu. Jen k vyvěšení poutačů je potřeba spousta razítek. Už nyní zdejší dlouholetý předseda svazu zahrádkářů Blažej Bobek ví, že nebude jednoduché sehnat exempláře na prezentaci úrody jablek, kde jich bývá okolo 120. Málo se podle jeho slov urodilo i švestek, hrušek či meruněk.
Příprava tradiční podzimní zahrádkářské výstavy v Třebíči je v plném proudu. Jen k vyvěšení poutačů je potřeba spousta razítek. Už nyní zdejší dlouholetý předseda svazu zahrádkářů Blažej Bobek ví, že nebude jednoduché sehnat exempláře na prezentaci úrody jablek, kde jich bývá okolo 120. Málo se podle jeho slov urodilo i švestek, hrušek či meruněk.
/AFOTOGALERIE/ Téměř sto dvacet ze 137 přihlášených posádek se do úterního večera prezentovalo pořadatelům 49. ročníku Barum Czech Rally Zlín v rámci administrativní přejímky, která začala úderem poledne.
„Co mám na to říct? Dalo se to čekat. Štěstí, že mám třicet litrů slivovice z loňska ještě ve sklepě,“ usmál se majitel menšího trnkového a jabloňového sadu Martin Kratochvíl ze Zlínka. Po loňské veleúspěšné sezóně švestek totiž letos přišlo neradostné procitnutí. Úroda totiž dosáhne v průměru jen 60 procent té z roku 2018.
FOTOGALERIE/ Do časů Elišky Junkové přenese návštěvníky obchodního a zábavního centra Zlaté jablko ve Zlíně expozice vozidel, která zahajuje program k blížící se Barum Rally. Až do 4. srpna zde jsou vystaveny automobily odkazující do 20. a 30. let minulého století.
Nejen přísun vitaminů, ale hlavně zdraví pomáhajících bakterií představuje v našich zeměpisných šířkách nejrozšířenější ovoce, tedy jablko. Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Na to přišli vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci při svém výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology.
Do konce prázdnin je možno navštívit v kouzelných prostorách Kavárny Čas na Malé Straně výstavu malířky Emy Pok, která se ve své tvorbě pohybuje mezi abstrakcí a expresionistickými tendencemi. Výstava se koná na podporu handicapovaným, ohroženým a opuštěným dětem.
Do konce prázdnin je možno navštívit v kouzelných prostorách Kavárny Čas na Malé Straně výstavu malířky Emy Pok, která se ve své tvorbě pohybuje mezi abstrakcí a expresionistickými tendencemi. Výstava se koná na podporu handicapovaným, ohroženým a opuštěným dětem.
Antonín Krch z Týnce nad Sázavou maluje od nepaměti. Po základní škole absolvovat čtyřleté Gymnázium v Benešově. Kvůli nátlaku otce místo nástupu na pedagogickou fakultu narukoval na vojenskou základní službu. V 80. letech absolvoval lidovou konzervatoř v oboru malba. Dodnes maluje a jako týnecký patriot ho zajímá historie města, legendy a historické postavy.
Nepříznivé počasí v druhé polovině dubna a první polovině května, ranní mrazíky a vysílení stromů z rekordního loňska. To vše pocítí ovocnáři v letošní úrodě na Slovácku. U jablek, meruněk či modrého ovoce tak už nyní odhadují až o padesát procent nižší produkci. Vinohrady zatím negativním odhadům odolávají