Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Jablečné moučníky a mošt provoní Hostětína

Už po osmnácté si mohou milovníci jablek vychutnat toto lahodné ovoce všemi smysly a a ve všech podobách v Hostětíně. Tam budou totiž v neděli 29. září pořádat tradiční Jablečnou slavnost.

Čas zavařování: u malin, borůvek či brusinek se musejí dodržet určitá pravidla

Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.

Krupobití i nálety hmyzu. Úroda ovoce je mizerná, nejhůř dopadly rané švestky

/FOTOGALERIE / „Jedna kroupa, druhá kroupa a tady máme píchanec od vosy,“ ukazuje Jaroslav Mačkal následky krupobití z 1. července na plodu české zimní odrůdy jabloní Šampion. Vedlejší jablko vypadá podobně, další už pohltila hniloba. „A to vidíme přeživší jablka, které kroupy nesrazily na zem,“ bere do ruky další nevzhledný plod vedoucí vilémovských sadů Zemědělského družstva Senice na Hané. Tak mizernou úrodu nepamatuje, a to je v sadech přes 30 let.  

Škaredá, ale dobrá. Jak dopadla jablka po kroupách a vosách

FOTOGALERIE / „Jedna kroupa, druhá kroupa a tady máme píchanec od vosy,“ ukazuje Jaroslav Mačkal následky krupobití z 1. července na plodu české zimní odrůdy jabloní Šampion. Vedlejší jablko vypadá podobně, další už pohltila hniloba.

Neúroda jablek se podepsala na výrobě moštu. Mnozí si pochoutku musejí odepřít

Vysočina – Jablečný mošt je vitaminovou bombou, která náš organismus dokáže pořádně nakopnout stejně jako potěšit naše chuťové pohárky. Šťáva vznikající lisováním jablek je pevně spjata s podzimem, kdy sladké i kyselejší plody dozrávají a zahrádkáři často neví, co s nimi. V Kraji Vysočina je několik desítek moštáren, které pěstitelům od nadúrody jablek pomohou a z pevných plodů vytlačí šťávu. Letos je ale bohužel ovoce na stromech méně, a tak si také oblíbený mošt budou muset mnozí odepřít.

Neúroda jablek se podepsala na výrobě moštu. Mnozí si pochoutku musejí odepřít

Jablečný mošt je vitaminovou bombou, která náš organismus dokáže pořádně nakopnout stejně jako potěšit naše chuťové pohárky. Šťáva vznikající lisováním jablek je pevně spjata s podzimem, kdy sladké i kyselejší plody dozrávají a zahrádkáři často neví, co s nimi. V Kraji Vysočina je několik desítek moštáren, které pěstitelům od nadúrody jablek pomohou a z pevných plodů vytlačí šťávu. Letos je ale bohužel ovoce na stromech méně, a tak si také oblíbený mošt budou muset mnozí odepřít.

V ekocentru loupali koukol, šlapali zelí, stloukali máslo a pekli chleba

FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.  

Na Jablečnou slavnost v Hostětíně hledají dobrovolníky

Zhruba stovku párů pomocných rukou potřebují každoročně organizátoři Jablečné slavnosti v Hostětíně. Akce je unikátní nejen svým atraktivním jablečným programem, ale také tím, že se na ní podílí řada dobrovolníků. Letos se koná v neděli 29. září.

Jablek ve Vranově je výrazně méně

Břasy – Za překlenovací označil letošní rok spolumajitel ovocných sadů ve Vranově Richard Schwarz. Jabloně v areálu na katastru Břas nejsou tentokrát nijak zvlášť obsypané.

Pálenice čekají na zákazníky. Ovoce je málo

Úrodné a neúrodné roky se střídají jako počasí. Zatímco v roce 2017 palírny a moštovny čekaly na skromné příděly jablek, kterých tehdy bylo jako šafránu, loni se pomalu nezastavily. Letos ale očekávají slabší sklizeň, a proto i podstatně méně vyrobeného destilátu. Potvrdil to provozovatel palírny v Češově na Jičínsku Zdeněk Hirsch.

Pálenice čekají na zákazníky. Ovoce je málo

Úrodné a neúrodné roky se střídají jako počasí. Zatímco v roce 2017 palírny a moštovny čekaly na skromné příděly jablek, kterých tehdy bylo jako šafránu, loni se pomalu nezastavily. Letos ale očekávají slabší sklizeň, a proto i podstatně méně vyrobeného destilátu. Potvrdil to provozovatel češovské palírny Zdeněk Hirsch.

Pálenice čekají na zákazníky. Ovoce je málo

Úrodné a neúrodné roky se střídají jako počasí. Zatímco v roce 2017 palírny a moštovny čekaly na skromné příděly jablek, kterých tehdy bylo jako šafránu, loni se pomalu nezastavily. Letos ale očekávají slabší sklizeň, a proto i podstatně méně vyrobeného destilátu. Potvrdil to provozovatel češovské palírny Zdeněk Hirsch.

Pálenice čekají na zákazníky. Ovoce je málo

Úrodné a neúrodné roky se střídají jako počasí. Zatímco v roce 2017 palírny a moštovny čekaly na skromné příděly jablek, kterých tehdy bylo jako šafránu, loni se pomalu nezastavily. Letos ale očekávají slabší sklizeň, a proto i podstatně méně vyrobeného destilátu. Potvrdil to provozovatel češovské palírny Zdeněk Hirsch.

Se tříděním jablek na Semilsku pomáhá chytrá linka. Rozezná i skryté vady plodů

Již pátou sezonu slouží ovocnářské firmě Jiřího Mazánka v Žernově na Semilsku inovativní třídicí linka. Ta umožňuje moderní metodou odhalit skryté vady a vytřídění jablek podle kvality. Nová špičková třídicí linka rodinné firmě pomáhá uspět na trhu. Na investici za celkem 1,5 milionu eur (asi 38 milionů korun) se z podstatné části podílely fondy Evropské unie.

Se tříděním jablek na Semilsku pomáhá chytrá linka. Rozezná i skryté vady plodů

Již pátou sezonu slouží ovocnářské firmě Jiřího Mazánka v Žernově na Semilsku inovativní třídicí linka. Ta umožňuje moderní metodou odhalit skryté vady a vytřídění jablek podle kvality. Nová špičková třídicí linka rodinné firmě pomáhá uspět na trhu. Na investici za celkem 1,5 milionu eur (asi 38 milionů korun) se z podstatné části podílely fondy Evropské unie.

Tip Deníku: Dudek se zaraduje s jablky

Konstantinovy Lázně - Radosti jablek se jmenuje výstava kreslených vtipů, která bude zahájena vernisáží v pátek 30. srpna od 18.30 hodin ve Švihákově pavilonu v Konstantinových Lázních.

Ochutnají jablka i mandle. V jedlé aleji

Brno – Porovnat chuť ovoce čerstvě utrženého ze stromu s tím koupeným v obchodě budou brzy moci lidé v brněnské Bystrci. Na podzim totiž sadaři v Ečerově ulici vysadí veřejně přístupnou jedlou alej složenou z nejrůznějších ovocných stromů a keřů s jedlými plody. Kromě ovoce lidé sklidí také mandle nebo ořechy.  

Jablka, švestky, hrušky, meruňky. Ovoce? Letos bída

Třebíč – Příprava tradiční podzimní zahrádkářské výstavy v Třebíči je v plném proudu. Jen k vyvěšení poutačů je potřeba spousta razítek. Už nyní zdejší dlouholetý předseda svazu zahrádkářů Blažej Bobek ví, že nebude jednoduché sehnat exempláře na prezentaci úrody jablek, kde jich bývá okolo 120. Málo se podle jeho slov urodilo i švestek, hrušek či meruněk.

Jablka, švestky, hrušky, meruňky. Ovoce? Letos bída, říkají pěstitelé

Příprava tradiční podzimní zahrádkářské výstavy v Třebíči je v plném proudu. Jen k vyvěšení poutačů je potřeba spousta razítek. Už nyní zdejší dlouholetý předseda svazu zahrádkářů Blažej Bobek ví, že nebude jednoduché sehnat exempláře na prezentaci úrody jablek, kde jich bývá okolo 120. Málo se podle jeho slov urodilo i švestek, hrušek či meruněk.

Stromy jsou z loňska vysílené. Potrápily je mrazíky i kroupy

„Co mám na to říct? Dalo se to čekat. Štěstí, že mám třicet litrů slivovice z loňska ještě ve sklepě,“ usmál se majitel menšího trnkového a jabloňového sadu Martin Kratochvíl ze Zlínka. Po loňské veleúspěšné sezóně švestek totiž letos přišlo neradostné procitnutí. Úroda totiž dosáhne v průměru jen 60 procent té z roku 2018.

Zpět do časů motohvězdy Junkové. Podívejte se

FOTOGALERIE/ Do časů Elišky Junkové přenese návštěvníky obchodního a zábavního centra Zlaté jablko ve Zlíně expozice vozidel, která zahajuje program k blížící se Barum Rally. Až do 4. srpna zde jsou vystaveny automobily odkazující do 20. a 30. let minulého století.  

Vitamínová bomba. Jablka se mají jíst celá, včetně semen, zjistili vědci

Nejen přísun vitaminů, ale hlavně zdraví pomáhajících bakterií představuje v našich zeměpisných šířkách nejrozšířenější ovoce, tedy jablko. Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Na to přišli vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci při svém výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology.  

Antonín Krch: Dnes jsem ve fázi, kdy se mi moje obrazy líbí

Antonín Krch z Týnce nad Sázavou maluje od nepaměti. Po základní škole absolvovat čtyřleté Gymnázium v Benešově. Kvůli nátlaku otce místo nástupu na pedagogickou fakultu narukoval na vojenskou základní službu. V 80. letech absolvoval lidovou konzervatoř v oboru malba. Dodnes maluje a jako týnecký patriot ho zajímá historie města, legendy a historické postavy.

Úrody ovoce na Slovácku bude po rekordním loňsku zlomek

Nepříznivé počasí v druhé polovině dubna a první polovině května, ranní mrazíky a vysílení stromů z rekordního loňska. To vše pocítí ovocnáři v letošní úrodě na Slovácku. U jablek, meruněk či modrého ovoce tak už nyní odhadují až o padesát procent nižší produkci. Vinohrady zatím negativním odhadům odolávají