Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Ilustrační foto

Opavě fandím a přeji jí Evropskou ligu, říká syn hvězdy opavského fotbalu

Jablko nepadá daleko od stromu, v případě rodiny Sedláčků to platí na sto procent. Táta Lumír kopal za pražskou Slavii, dobré jméno si udělal během pětiletého působení v Polsku. V jeho stopách jde i třináctiletý syn Adam, současný záložník Slezského FC Opava, věkové kategorie U14. A aby toho nebylo málo, hvězdou tehdejšího Ostroje byl Adamův děda Jindřich Pardy.

Orangutan patří k nejohroženějším živočichům světa.

Orangutani dávají při používání nástrojů přednost dlouhodobému zisku

Biologové již považují používání nástrojů za znak pokročilého poznávání. Většina zvířat, u kterých bylo pozorováno, je však používají primitivně a méně sofistikovaně. Inteligentní způsoby využití nástrojů se zdály být vyhrazeny pouze pro člověka. Stejné schopnosti však má i jeden z našich nejbližších příbuzných, se kterým sdílíme 97 procent genů – orangutani. Stejně jako lidé dělají komplexní ekonomická rozhodnutí, když posuzují dlouhodobé zisky a rozhodují se pro řešení, které se jim nejvíce vyplatí.

Patnáctý ročník koštu slivovice v Lipovci byl, co se týká kvality vzorků, velmi vyrovnaný.

Košt pálenek v Lipovci: všechny vzorky zvládnou ochutnat jen tři borci

Lipovec /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Základem je dobré založení. Čím lepší je totiž kvas, tím lepší bude pálenka. To je podle předsedy lipoveckých zahrádkářů Antonína Dvořáka základní pravidlo, jak vypálit dobrou slivovici. Je sobotní dopoledne a stoly v sokolském domě v Lipovci se prohýbají pod lahvemi s dvaasedmdesáti vzorky. V plném proudu je tam patnáctý ročník koštu slivovice.

ČOI zakázala prodej realistických potravin z molitanu

Voňavé, ale nebezpečné. ČOI zakázala prodej realistických dortíků z molitanu

Velmi zdařilé napodobeniny potravin - muffinů a obložených croissantů, oblíbených u dětí, objevila v kamenné provozovně na Tachovsku Česká obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Jsou vyrobené z molitanu a sladce voní. ČTK to řekl její ředitel Jan Řezáč. Inspektoři prodej nebezpečných hraček zakázali.

Z degustace jablek v Častolovicích.

Mezi jablky zvítězil Sirius

Častolovice - V sobotu se v častolovickém zahrádkářském domě uskutečnila degustace 30 druhů jablek. Zaplněná klubovna hodnotila nejen vzhled plodu, kvalitu slupky, ale i pevnost dužiny, šťavnatost plodu a celkový dojem.

Hra o jablko

Nedožité jubileum Věry Chytilové. ČT ho připomene nejen filmem Hra o jablko

Hra o jablko. A také o chlapa, lásku a porozumění. Zkrátka svár mezi mužem a ženou, mezi ješitným egem a vřelým citem. O tom všem je snímek Věry Chytilové z roku 1976, v němž filmařka rozehrává svá oblíbená témata. Česká televize jej odvysílá na počest jejích nedožitých 90. narozenin. 

Ilustrační fotografie.

Nejchutnější jablko poznají v Častolovicích

Častolovice - Častolovičtí zahrádkáři ve spolupráci s ÚS ČZS Rychnov nad Kněžnou pořádají nejen velké výstavy, na příklad velikonoční výstava s názvem „Velikonoce - svátky jara“, která se uskuteční ve dnech 12 až 14. dubna 2019 na výstavišti v Častolovicích, ale také i jiné akce.

Hra o jablko

Nedožité jubileum Věry Chytilové. ČT ho připomene nejen filmem Hra o jablko

Hra o jablko. A také o chlapa, lásku a porozumění. Zkrátka svár mezi mužem a ženou, mezi ješitným egem a vřelým citem. O tom všem je snímek Věry Chytilové z roku 1976, v němž filmařka rozehrává svá oblíbená témata. Česká televize jej odvysílá na počest jejích nedožitých 90. narozenin. 

Ilustrační fotografie.

Akce nabídne pestrou paletu vůní a chutí jablek

Častolovice - Dům zahrádkářů v Častolovicích hostí v sobotu od 14 hodin degustační akci Rychnovské pobočky Českého zahrádkářského svazu. Ochutnávat se při ní bude na třicet odrůd jablek.

Vizualizace zamýšlené podoby Hrnčířova mlýna.

Na co kam: Uzavírá se výstava o mlýně

Rychnovsko /POZVÁNKY/ - Ve čtvrtek naposledy je v Informačním centru Opočno k vidění výstava Společnosti ochránců památek ve východních Čechách. Představuje minulost, současnost i možnou budoucnost bývalého Hrnčířova mlýna v Českém Meziříčí.

Krmení ptáků v zimě

Jak přikrmovat ptáky? Tady je pár rad a varování

Mrazy v těchto dnech pokryly většinu vodních ploch ledem a vodní ptáci, kteří u nás zimují, se slétli na poslední zbytky nezamrzlých rybníků a řek. Opeřenci jsou proto vděční za každou potravu, kterou jim lidé nosí. Podle ornitologů ale lidé často ve snaze pomoci spíše škodí.

Krmelce na Domažlicku

Krmení zvěře má svá pravidla

Domažlicko – V domažlické honitbě je celkem 27 krmelců, o které se starají zaměstnanci Domažlických městských lesů a ostatní myslivci. Pravidelně je kontrolují a doplňují, a pokud jsou cesty k nim zapadané sněhem, také je zpřístupňují.

V sobotu se v Hradcích na Českobudějovicku konal první ročník akce Štrúdl open.Foto: Ivo Brabec

V Hradcích voněly jablka a skořice

Hradce – Rozdmýchat společenské dění v obci se rozhodli manželé Ivo a Ivana Brabcovi z Hradců na Budějovicku. Právě proto tady v sobotu pořádali první ročník Štrúdl open neboli soutěže o nejlepší sladký štrúdl. Podle počtu zúčastněných se zdá, že tak započali příjemnou tradici.

Desítky dětí v sobotu zamířily na miroslavský zámek. Zahrály si v pohádce o Dvanácti měsíčcích.

Sbíraly fialky, jahody, jablka. Za sněhu a deště. Pohádkové hře přálo i počasí

Miroslav /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Z olověné oblohy nad Miroslaví padá v sobotním odpoledni sníh s deštěm, pofukuje vítr, je sychravo. K zámku se ale pomalu schází teple oděné děti i jejich dospělý doprovod. Děti se zvědavě rozhlíží, pak nechávají dospělé za sebou a rozbíhají se k bráně. Za chvíli začne hra inspirovaná pohádkou o Dvanácti měsíčkách. Počasí jí vyšlo vstříc.

Lidé krmí zvířata v oboře Holedná. Ta si na to zvykají a potravu vyžadují. Někdy i agresivně.

Daňkům a prasatům nezodpovědní lidé hází křupky nebo pečivo. Mohou je zabít

Brno /FOTOGALERIE/ – Obora Holedná je oblíbený cíl vycházek Brňanů. Odpočinout si od ruchu města se do Kohoutovic mezi lesní zvířata vydává například studentka Dagmar Matulíková. I ona zaznamenala, že někteří lidé tam nedodržují zákazy krmení. Daňkům nebo divokým prasatům dávají nevhodné potraviny. „Viděla jsem několikrát, jak lidé zvířatům házeli například pečivo nebo dokonce sladké křupky,“ popsala.

V salašské hospodě Na Dolině zasedlo v pátek večer k posouzení vzorků destilátů přes 50 porotců a porotkyň.

Degustátoři: Kvalitní slivovice musí mít potřebnou jiskru a aroma

Který z 347 vzorků pálenek a domácích likérů dodaných vystavovateli z různých koutů Moravy je ten nejlepší? Kdo z nich se stane šampionem 32. koštu slivovice na Salaši, druhého nejstaršího v České republice. Kdo bude mít za dva týdny právo zazvonit si na velký hliníkový zvon a ještě si jej se Zlatou salašskou trnečkou odnést domů? O tom rozhoduje o třetím lednovém pátečním večeru 46 slováckých degustátorů a čtyři znalkyně fajnovostí likérů.

Tomáš Piroch před středeční cestou vlakem z Plzně do německého Melsungenu.

Hrdý otec Jiří Piroch: Klukům fandím a mám z nich radost

Plzeň - Přísloví Jablko nepadá daleko od stromu platí v rodině Jiřího Pirocha, dvojnásobného mistra republiky v házené a sedminásobného českého reprezentanta, hned dvojnásobně. Oba jeho synové jdou v jeho stopách a jsou vrcholovými sportovci.

Čištění vod newyorského přístavu pomocí ústřic

Přírodní „čistička“. Špinavé vody newyorského přístavu mají zachránit ústřice

Nezisková organizace Billion Oyster Project se již pátým rokem usilovně snaží o vyčištění vod v okolí extrémně vytíženého newyorského přístavu. K dosažení ambiciózního cíle však neslouží žádná speciální moderní technologie, nýbrž samotná matka příroda. Život, který zde bujel ještě před dvěma sty lety, by se do této oblasti měl vrátit díky vysazení miliardy ústřic. Ty totiž fungují coby jakási přírodní „čistička“. Informoval o tom server CNN.

Sýkora modřinka

Víte, jak v zimě správně přikrmovat ptáky?

VIDEA, FOTOGALERIE/ Až třicet druhů ptáků mohou podle odborníků z Moravského ornitologického spolku pozorovat lidé, kteří mají u svých domů krmítka. Krmítko musí mít dostatečně velkou stříšku, aby do něj nepršelo či nesněžilo a připravená potrava nevlhla a neplesnivěla.

Ilustrační foto

Čeká nás další dopravní peklo. Nejhůř bude v Třešti

Jihlavsko – Vypadá to, že se v letošním roce dopravní omezení přesunou z Telčska na Třešťsko. Hlavním kamenem úrazu pro řidiče bude Třešť, kde se bude opravovat silnice a rekonstruovat inženýrské sítě a infrastruktura. Dále se plánují například opravy silnic v Hodicích, Kostelci nebo v Pavlově.

Ilustrační foto.

Ovocnáři na Kolínsku mají zásobu jablek až do léta

Kolínsko - Ti, kteří si rádi dají poctivé jablíčko, mohou být v klidu. Sadaři na Kolínsku jich mají zatím dostatečné zásoby. Potvrdil to například František Vyšata za Sady Tuchoraz, které pěstují jablka mnoha odrůd na více jak 240 hektarech.

Grand Restaurant Festival 2019.

FOTO: Grand Restaurant Festival 2019 láká na chuť Itálie

Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.

Grand Restaurant Festival 2019.

FOTO: Grand Restaurant Festival 2019 láká na chuť Itálie

Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.

Grand Restaurant Festival 2019.

FOTO: Grand Restaurant Festival 2019 láká na chuť Itálie

Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.

Věnujte v lednu hodinu času sčítání opeřenců.

Poprvé sčítáme přezimující ptáky

Královéhradecko - Od pátku do neděle se v Česku poprvé sčítají ptáci na krmítku. Ornitologové díky akci získají informace o tom, jací opeřenci v Česku zimují. Do sčítání se může zapojit každý, podrobné informace jsou na webu pořádající ornitologické společnosti.

Ilustrační fotografie.

Podvodníci nabízí byty, okradli už mnoho lidí

Berounsko - Berounští kriminalisté rozplétají případ podvodného jednání, který bují prostřednictvím internetu. Podvodníci lidem nabízí pronájmy bytů převážně v lokalitách Plzně a Prahy a není vyloučeno, že i na jiných místech.

Nizozemská policie zadržela skupinu, která připravovala teroristický útok

Nizozemská policie zabránila teroristickému útoku. Podezřelí jsou ve vazbě

Čtyři muže podezřelé z přípravy teroristického útoku zadržela dnes nad ránem nizozemská policie v přístavním městě Rotterdamu. Informoval o tom server veřejnoprávní stanice NOS, podle kterého přinejmenším dva ze zadržených pocházejí z Blízkého východu či severní Afriky. Pátý muž byl později zatčen v německé Mohuči.

Lukáš Palyza

Hvězdy ozáří Královku. Basketbalisté se představí při All Star Game

Jestlipak víte, kdy začíná stáří? Basketbalisté si pro nedělní All Star Game nejvyšší české soutěže vybrali hranici 28 let. Zní vám to zvláštně? Možná, ale je to tak. Právě věk byl určující pro skladbu výběrů - šéf „Mladých pušek“ Jaromír Bohačík spatřil světlo světa v květnu 1992 a lídr „Mazáků“ Lukáš Palyza se narodil v listopadu 1989.