Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Tatarova hruška – tato unikátní odrůda vznikla v Praze křížením hrušně a jeřábu

Kříženec hrušky a jeřábu či ochutnávky. V centru Prahy se koná neobvyklá výstava

Výstava i s ochutnávkou. V Domě ochránců přírody v Praze můžete navštívit neobvyklou výstavu plodů starých odrůd ovocných stromů. Můžete se tak podívat na unikátní kolekci plodů více jak 100 odrůd jabloní, hrušní i ořešáků. Mezi nimi najdete pro Česko ty nejtypičtější odrůdy, jako je hruška Koporečka či Panenské české jablko, ale i skutečné vzácnosti. A to například Tatarovu hrušku, křížence hrušně a jeřábu vyšlechtěného v Praze. Řadu odrůd mohou návštěvníci navíc ochutnat.

Ilustrační foto

Moštárny nestíhají. Jablek je letos opravdu hodně

Rakovník – Moštárny na Rakovnicku nestíhají vyřizovat zakázky, a to kvůli vysoké úrodě jablek. Letošní extrémně teplé počasí se podle oslovených pěstitelů jablek příliš neprojevilo. Kromě moštu si obyvatelé Rakovnicka nechávají také pálit pálenku z jablek. Deníku to řekl Jiří Hubáček z Pálenice Mšec.

Moštárna. Ilustrační foto.

Stromy nejen v sadech se prohýbají pod tíhou ovoce. Moštárny zažívají nával

Liberecký kraj – Třešně, meruňky, ryngle, švestky a teď aktuálně i jablka a hrušky. V palírně Stará Dáma v Křižanech se letos nezastavili. „Jedeme durch už od začátku léta,“ potvrzuje šéf palírny Stanislav Kučera. Letošní rok byl přitom podle jeho slov „divný“. „Stromy rozkvetly najednou a také ovoce uzrálo dřív, takže jsme neměli pauzu. Sotva skončily třešně, už lidé začali vozit meruňky a dozrávaly slívy, ryngle a pološvestky,“ usmívá se.

Pálenice ve Velké jede sedm dní v týdnu od rána do noci

Pálenice na Přerovsku letos zažívají sezonu snů

Nadprůměrná úroda meruněk, švestek i jablek, které mají vysokou kvalitu i cukernatost, slibují pálenicím jednu z nejlepších sezon za poslední roky. Pálenice na Přerovsku jedou na plné obrátky už od července a je více než jisté, že ten letošní ročník slivovice bude obzvlášť vydařený.

České růžové. Plody zaujmou velkým podílem dužniny a výraznou chutí.

Hrušky, jablka i švestky. Na výstavě zapomenutých druhů bude i ochutnávka

V úterý 21. srpna začíná v pražském Domě ochránců přírody v Michelské ulici výstava letních odrůd ovoce. Potrvá jen do čtvrtku. Pořadatelem je Český svaz ochránců přírody. Představí se zde 90 odrůd letního ovoce. Jde o odrůdy staré, které pěstovali naši prarodiče a dnes, v době komerčního ovocnářství, jsou již dávno zapomenuté. Mnohé z nich může veřejnost ochutnat.

Ilustrační foto.

Úroda jablek je obrovská, moštárny už se rozjíždějí

Letošní teplé počasí uspíšilo také sklizeň ovoce. Plody na stromech dozrávaly i o několik týdnů dříve, než je obvyklé. Někteří tak ve velkém zavařují, vyrábějí marmelády nebo odvážejí ovoce do pálenic. Existuje však ještě další možnost, a sice nechat si vyrobit lahodný mošt.

Jablka. Ilustrační foto.

Jablek je hodně. Mají se prodávat za 16 Kč

Abnormálně velkou úrodu jablek potvrzují pro letošek pěstitelé v kraji. Ve finále by tak díky tomu lidé za jejich nákup mohli ušetřit. A stejně tak i za výrobky z nich, jako jsou například mošty od regionálních výrobců.

Ilustrační foto.

Palírny mají napilno, v kurzu je slivovice

Benešovsko – Loňský rok byl pro palírny katastrofický, letos se karta obrátila a litry destilátů se pálí ve velkém. Palírny mají žně. Zatímco loni některé z nich ani neotevřely, nyní do nich pěstitelé houfně míří s vlastníma rukama vypěstovaným ovocem nebo tím, které obdrželi jako naturální plnění od svého zaměstnavatele. Spousta z nich si destilát nechává vypálit vůbec poprvé.

Současný šéf Applu Tim Cook před projekcí s podobiznou zakladatele firmy Steva Jobse

Jablko k nezaplacení. Hodnota Applu dosáhla magické hranice bilionu dolarů

Ani smrt ho nezastavila. Poté, co před sedmi lety zemřel Steve Jobs, vizionář a zakladatel společnosti Apple, mnozí americkému technologickému gigantu předvídali nezadržitelný ústup z výsluní. Místo toho Apple nyní jako první firma v historii překonala psychologickou hodnotu jednoho bilionu dolarů.

Jablka. Ilustrační foto.

Drahá jablka? Cena v srpnu klesne, věští unie ovocnářů

Jižní Morava – Špatná zpráva pro milovníky ovoce. Podle údajů statistiků v červnu oproti loňskému roku podražilo v průměru o jedenadvacet procent. Nejvíc kupující zaplatí za jablka. Předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík však odhaduje, že ceny přes léto zase poklesnou.

Zlato a stříbro dovezla hokejbalová reprezentace U20 a U18 z Kanady. V týmech byli i čtyři hráči Letohradu, z toho dva z Jablonného: mistr světa do 20 let a nejlepší brankář šampionátu Michal Novák a vicemistr světa do 18 let, útočník Filip Faltus.

Jablonští přivítali mistry v hokejbale. Sportovci dostali jablko a salám

Jablonné nad Orlicí /FOTO/ - Zlato a stříbro dovezla hokejbalová reprezentace U20 a U18 z Kanady. V týmech byli i čtyři hráči letohradského klubu, z toho dva z Jablonného nad Orlicí: mistr světa do 20 let a nejlepší brankář šampionátu Michal Novák a vicemistr světa do 18 let, útočník Filip Faltus.

Jablka. Ilustrační foto.

Jablka jsou drahá. Zlevní až koncem léta

/INFOGRAFIKA/ Po másle se v českých obchodech stávají téměř exkluzivním zbožím jablka. Od října, kdy byl kilogram skoro o šest korun dražší než v předchozím roce, jejich cena roste. V dubnu stála téměř o osm korun více než před rokem.

Dalších pětadvacet regionálních produktů se může pyšnit titulem Potravinářský výrobek Středočeského kraje.

Pečeť kvality prozradí, co chutnalo na hejtmanství

Střední Čechy – Modro-červené logo s bílým nápisem Potravina Středočeského kraje má nově právo po příští dva roky umisťovat na obaly svých produktů 14 výrobců ze všech koutů středních Čech. Označení, které nikoli náhodou připomíná logo kraje a současně i pečeť kvality, získalo v letošním roce 25 produktů. Nejvíc, celá pětina, je zastoupeno v kategorii mléčných výrobků.

Tradiční výstava a tvoření s velikonoční tématikou proběhla v Tvorovicích.

Tvorováček oživil předvelikonoční sobotu

Sobota před Velikonocemi patří už tradičně v tvorovickém kulturním domě jarmarku. Kraslice, velikonoční dekorace, pomlázky, perníčky, květinové jarní motivy, ale taky bytové textilie, čerstvé pečivo, vaječná tlačenka nebo originální šťavnaté čepice. To vše bylo k vidění v sobotu 24. března v Tvorovicích.

Noc s Andersonem v kolínské knihovně

Děti nocovaly v knihovně

Kolín – Letošní Noc s Andersenem na téma Pejsek a Kočička proběhla v kolínské knihovně na třech místech. Ve Štítarech, kde na děti čekal program od 18 do 23 hodin, měli malí čtenáři za úkol vyrobit ingredience do dortu pro pejska a kočičku. Pak všichni uvařili dort a následovaly různé soutěže, poznávačky a čtení.