Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Pálenky na zlechovském koštu lidem chutnaly.

Džbán pro šampiona slivovice zůstal ve Zlechově

Není nad křišťálově čistou slivovici, shodovali se v sobotu nejen degustátoři, ale i návštěvníci 28. ročníku koštu Slováckého moku, jehož uspořádání měl opět v režii Sportovní klub Zlechov.

Martin Prokop s manželkou Katarínou, která je v podnikání jeho pravou rukou.

Martin Prokop chce lidi odnaučit plýtvat jídlem

Na celém světě končí ročně v odpadu 1,6 miliardy tun jídla v hodnotě zhruba 750 miliard dolarů. Na Evropu z toho připadá asi 89 milionů tun. V Česku pak podle Centra pro výzkum veřejného mínění končí v odpadcích celkem 830 000 tun jídla. Největší podíl asi třicetiprocentní mají na vyhazování potravin domácnosti

Tradiční podzimní výsadba dřevin.

V krajině Žďárska chybějí místa pro novou výsadbu stromů

Žďársko – Najít v současné krajině místo, kde by bylo možné vysadit nové stromy a keře? Podle Sdružení Krajina, spolku z Počítek na Žďársku, jenž kromě jiných aktivit na ochranu přírody provádí i výsadbu nových dřevin, je to skutečně nelehký úkol.

Tomáš Janás ukazuje škodu, kterou bobři způsobili.

Bobři devastují nedakonické sady. Za oběť jim už padlo 600 stromů

Ani suché léto, ani ranní mrazy v květnu. Nedakonické sadaře v posledních letech nejvíce trápí zběsilý apetit bobrů. Těm totiž zachutnaly ovocné stromy místních pěstitelů natolik, že v posledních měsících stoupají škody především na jabloních do stovek tisíc korun.

Martin Janečka u krajského soudu v Brně. Ilustrační foto z 20.1.2015

Janečkova firma 30 milionů platit nebude, 9 naopak dostane

Jablko sváru. I tak by se dal nazvat soudní spor mezi brněnskou společností ARCHING GROUP CZ a. s., a společností Square Transaction, zastoupenou mimo jiné bývalým zlínským radním Martinem Janečkou a podnikatelem Daliborem Kučerou ze Zlína.

Ochotnický ples byl plný skvělých masek a návštěvníci se opravdu bavili.

OBRAZEM: Ochotníci roztančili Petrovice

Petrovice - Na Ochotnickém plese se v sobotu tančilo, hrálo a soutěžilo.Soutěž o nejdelší šlupku z jablka, o nejkrásnější masku, defilé masek a divadelní scénky si mohli užít účastníci plesu. A samozřejmě se tančilo na živou hudbu a připravena byla i tombola.

Ilustrační foto

Jak se chránit před chřipkou

Chřipkové období přichází každoročně a snad každý se snaží o nějakou prevenci, aby se mu chřipka vyhnula. Existuje celá řada lidových doporučení, co dělat, abychom získali větší imunitu a nemuseli řešit zdravotní problémy, které chřipku doprovázejí. Máme pro vás pár zaručených tipů.

Ilustrační foto.

MAKRO: stupňujeme kontroly a s dodavatelem jsme skončili

Potravinářská inspekce zjistila na českém trhu další polská jablka s pesticidy. Výsledky z laboratoře potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos v nebalené odrůdě Idared. Ovoce odebrali inspektoři u prodejce MAKRO Cash & Carry ČR ve Velké Bystřici. Jsou původem s Polska.

Přikrmování ptáků v zimě

Ptáci mají rádi slunečnici a drcené vlašské ořechy

Pardubický kraj - Zima o sobě dává vědět. Ornitologové, ale i obyčejní lidé začali myslet na ptáky a plní jim krmítka za okny, na balkonech i na zahradách. Jak ale drobným opeřencům přilepšit, a přitom jim neublížit?

Brhlík lesní

Víte, jak přikrmovat ptáky v zimě? Rozhodně ne plesnivým chlebem

Zima o sobě dala v těchto dnech vědět. Nejen ornitologové, ale i široká veřejnost tak začali připravovat za okna, na balkony, ale i do zahrad či parků krmítka pro drobné opeřence. Začíná totiž období přikrmování a pozorování ptáků v krmítkách. Ne každý ale ví, čím návštěvníky krmítek přikrmovat tak, aby jim neublížili.

92 degustátorů a deset degustátorek hodnotilo ve Starém Městě 719 vzorků destilátů.

Raritou degustace slivovic ve Starém Městě byla chilli pálenka

Krátce po páteční 18. hodině zasedlo ve společenském a kulturním centru Staré Město 102 degustátorů a degustátorek, aby rzhodli, který z vystavovatelů 719 vzorků pálenek, z nichž 385 bylo z modrého ovoce, zbytek z meruněk, hrušek, jablek a letního ovoce, si 3. března odnese z XVIII. ročníku koštu slivovic Putovní staroměstskou flašu. 

Valentýnské odpoledne v obchodním centru Zlaté Jablko ve Zlíně.

Láska prochází Zlatým jablkem

Romantické melodie za doprovodu piana, výklad karet nejen pro zamilované, exluzivní líčení rtů či vášnivé taneční vystoupení ve stylu apache. Tak to ve středu vypadalo ve zlínském obchodním a zábavním centru Zlaté jablko: při příležitosti svátku svatého Valentýna tam totiž připravili akci nazvanou Láska prochází Jablkem.

Na Kulinářském plese v Pavlíkově se tančilo téměř v jednom kuse.

Spolek žen Pavlíkov pořádal Kulinářský ples

Spolek žen Pavlíkov pořádal Kulinářský ples. Sál byl vyzdoben starými jídelními lístky, prostíráním a zástěrami do kuchyně. Pro návštěvníky byla připravená čokoládová fontána a kusy šťavnatého ovoce, od mandarinek přes banány, jablka až po ananas. Na druhém stole mohli návštěvníci Kulinářského plesu ochutnat sladké palačinky s čokoládou, ale i slané plněné šunkou a sýrem.

Ilustrační foto

Stát odškodní sadaře za mrazy. Za ušlou úrodu mezi ně rozdělí dvě sta milionů

Jižní Morava - Do milionů korun jdou škody na loňské úrodě ovoce ve firmě Agro Stošíkovice na Znojemsku. Na devadesáti hektarech sadů pěstuje jabloně, hrušně, slivoně, třešně či višně. „Loni jsme měli trochu menší ztráty než v předminulém roce. Pomrzlo asi třicet až čtyřicet procent rozkvetlých stromů, předloni to byla polovina,“ vyčíslil za společnost Michal Kahoun. Firma je jedna z mnoha, které podaly na ministerstvo zemědělství žádost o náhradu škody.

Poslední kostelecký koncert kapely Spektrum

Kam za zábavou: V Dobrušce zahraje Spektrum

Rychnovsko, Dobruška /POZVÁNKY/ - Královehradecká rocková legenda - hudební skupina Spektrum, která vystupuje již od začátku 70. let - zahraje v sobotu v dobrušském Sport baru Výměník.

hovězí ragú s mrkví

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Ilustrační foto.

Palírně vzaly ovoce mrazíky

Rudolfov – Slabší sezonu má letos zahrádkářská palírna v rudolfovském Mlýnském údolí. „Je to ještě horší, než to bylo vloni. To jsme měli 350 zákazníků, teď nemáme ani 200,“ popsal aktuální situaci předseda rudolfovských zahrádkářů Jiří Merle.

Degustaci jablek a brambor pořádají třebíčští zahrádkáři pravidelně.

OBRAZEM: Nejlepší jablko Admirál, top brambora Goldmarie

Třebíč - Degustaci jablek a brambor pořádají třebíčští zahrádkáři pravidelně. Ani začátek letošního roku nebyl výjimkou. Degustovalo se ze 43 odrůd jablek a 23 odrůd brambor. U jablek se na prvním místě umístilo jablko Admirál ze Starče, na druhém místě Admirál z Velkého Beranova, třetí místo Rozela ze Starče, čtvrté místo Rubín z Třebíč, páté místo Novošlechtění – sloupovitá jabloň z Citonic.

Korunovační klenoty.

Korunovační klenoty vidělo na Hradě přes 32 tisíc lidí

České korunovační klenoty, které byly od minulého úterý vystaveny ve Vladislavském sále Pražského hradu, si přišlo prohlédnout 32 300 lidí. Uvedl to Jakub Tichý z tiskového oddělení Hradu. Ve středu se Svatováclavská koruna, královské žezlo, královské jablko a další cennosti nevyčíslitelné hodnoty vrátí do Korunní komory ve svatovítské katedrále. Výstava nazvaná Symbolická moc českých korunovačních klenotů se konala u příležitosti 100. výročí vzniku Československa a 25 let od založení České republiky. Přístupná byla zdarma.

Na Vítkově najdete asi 20 krmítek pro ptáky

Ptáky v zimě nekrmte pečivem. Může je dokonce i zabít

V Praze i v dalších částech České republiky se výrazně ochladilo. Lesy hl. m. Prahy proto jako každou zimu na nejen žižkovský park Vítkov umístily asi 20 veřejných ptačích krmítek. Dosypávat do nich můžete i vy, ale především zrní. V žádném případě opeřencům nedávejte pečivo. Mohlo by je otrávit.

Na Vítkově najdete asi 20 krmítek pro ptáky

Ptáky v zimě nekrmte pečivem. Může je dokonce i zabít

V Praze i v dalších částech České republiky se výrazně ochladilo. Lesy hl. m. Prahy proto jako každou zimu na nejen žižkovský park Vítkov umístily asi 20 veřejných ptačích krmítek. Dosypávat do nich můžete i vy, ale především zrní. V žádném případě opeřencům nedávejte pečivo. Mohlo by je otrávit.

Ilustrační foto.

Zima je mírná, myslivci zvířatům stejně přilepšují

Kutnohorsko /INFOGRAFIKA/ - Zima bez extrémních mrazů těší většinu lidí, kterým vadí chlad, sníh na silnicích či ledovky. Mnohem méně nadšení jsou z ní ale myslivci a rybáři. Příroda totiž normální projevy zimy potřebuje, jinak dochází k nežádoucím vlivům.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Vyjímání klenotů

Byly doby, kdy za korunovační klenoty ručili klíčníci hrdlem, veškerým majetkem a majetkem celé rodiny. Nejspíše šlo o opatření ryze praktické, jak předejít pokušení odcizit zlato a drahé kameny.

Seriál trhů byl opět zahájen.

Seriál trhů byl opět zahájen

Chrudim – Na chrudimském Resselově náměstí se po vánoční a novoroční přestávce včera uskutečnil první letošní trh.

Záchranné stanici lidé pomohli finančně, fyzicky i materiálně

Záchranné stanici pomohly v roce 2017 i děti. Adoptovaly sovu či ježky

Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy za rok 2017 ošetřila přes čtyři tisíce zvířecích pacientů. A to i díky podpoře dárců, kteří zvířatům pomohli finančně, fyzicky i materiálně. Žáci škol třeba nasbírali jablka, uspořádali vánoční jarmark nebo si adoptovali sovu pálenou.