Vyškov /REPORTÁŽ/ – Na svátečním stole nechybí natrhaná buchta posypaná mákem a cukrem, politá medem a zakapaná máslem. Ženy v krojích rozkrajují jablko a louskají ořechy, chtějí vědět, zda budou v následujícím roce zdravé. Pak posílají skořápky po vodě a hází botou. Je sobota odpoledne a na Babiččině dvorečku ve vyškovském zooparku se lidé seznamují, jak vypadal advent na hanácké dědině. Dovídají se, že i před tím, než přišla dlouho očekávaná chvíle, Štědrý večer, si dny naši předci uměli zpříjemnit.
Bystřice nad Úhlavou – Trochu zbilancovat uplynulý rok a hlavně se pořádně pobavit a naladit na vánoční notu – to je hlavním smyslem tradičního předvánočního setkání, které se letos již potřinácté konalo v domově pro osoby se zdravotním postižením v Bystřici nad Úhlavou.
Duchcov - Ve znamení šestnáctek byla sobota 16. prosince v Duchcově. Přesně v 16 hodin a 16 minut totiž do ulic vlétla šestnáctka děsivých Krampus čertů.
Udělejte o Vánocích radost i zvířatům. V neděli 17. prosince začínají v zookoutku v Malé Chuchli Zvířátkové Vánoce. Návštěvníci se tak budou moci výjimečně dostat do výběhů muflonů nebo daňků a obdarovat je. Největší radost budou mít zvířata ze suchého pečiva, jablek či řepy.
Nazdobit vánoční jedli dobrotami pro ptactvo mohou rodiny s dětmi na oblíbené akci, kterou tradičně pořádá Ornitologická stanice v Přerově. Setkání se uskuteční v neděli 17. prosince od čtrnácti hodin.
V předvánoční době rostou prodeje exotického ovoce až o stovky procent. Češi totiž zvláště v předvánoční době rádi zkouší nové chutě a snaží se právě exotickým ovocem ozvláštnit svojí vánoční tabuli. Mezi stálice v tomto směru patří ananas, kiwi, granátové jablko nebo pomelo, k méně známým, ale přesto velmi oblíbeným pak patří kakikurma, tamarind nebo salak.
Žádná dovolená u moře, plánovaný pobyt v zahraničí se odkládá. Zlínský univerzál Josef Hnaníček místo radovánek na sluníčku tráví volno s rodinou, která se před třemi měsíci rozrostla o druhou dceru Julinku.
Chrudim – Termín znovuotevření chrudimského Hotelu Bohemia zůstává neznámý. Jasno do věci nevnesla ani listopadová schůzka chrudimského starosty Petra Řezníčka s Jiřím Mařasem, jednatelem akciové společnosti Bazcom, do jejíhož majetkového portfolia patří společnost Homa Holding i se zmíněným hotelem.
Pečené kaštany patří k předvánočnímu období stejně jako svařák nebo punč. Dávno už přitom nejsou výsadou tržnic, připravují se i doma a vůbec se neomezují jen na pečenou podobu.
Zjistit a ochutnat, co lidé na Valašsku v minulosti připravovali na štědrovečerní hostinu, mohli o víkendu návštěvníci vánočního jarmarku v Rožnově pod Radhoštěm.
Pec pod Sněžkou - Dvouhodinovou degustaci o pěti chodech si v sobotu večer vychutnávali v hotelu Horizont účastníci letošních Gastronomických dnů šéfkuchaře.
VIDEO / Vůně moučníků, nezaměnitelné aroma domácí pálenky a báječná atmosféra doprovázela v sobotu 9. prosince již 14. ročník soutěže Špičkový koláč a špičková slivovice, a kde jinde než ve Špičkách.
Svitavy – Co nejrychleji zapomenout na uplynulé období a jaro vzít z úplně jiného konce. Nic jiného nezbývá svitavským fotbalistům, pokud nechtějí hazardovat se svojí existencí v krajském přeboru.
O Vánocích lidé přiberou až tři kila! Menu si přitom můžete upravit tak, aby bylo méně kalorické a nestala se z vás koule. Upečte zdravé cukroví a nekupujte sladké likéry!
Nejen slivovici, hruškovici, či calvados letos připravovali svým zákazníkům v pálenicích v Ostravě a okolí. Daleko více než v předchozích letech dávali do kotlů kvasy připravené z několika druhů ovoce, takzvané směsky.
Nejen slivovici, hruškovici, či calvados letos připravovali svým zákazníkům v pálenicích v Ostravě a okolí. Daleko více než v předchozích letech dávali do kotlů kvasy připravené z několika druhů ovoce, takzvané směsky.
Nevíte, čím byste své přátele na Silvestra uchvátili? Máme pro vás tip – místo nudných chlebíčků zkuste letos třeba silvestrovské čatní s různými tipy hermelínů. Příprava vám zabere nanejvýš hodinu a uvidíte, že se určitě vyplatí.
U kuriózní události zasahovali v noci na středu 6. prosince hasiči, strážníci a policisté v Šumperku. Krátce před čtvrtou hodinou ráno přijalo operační středisko hasičů hlášení, že po Jesenické ulici pobíhá kůň.
Kolín – Jako každý rok i letos připravili pracovníci kolínského Zábavního centra Staré lázně pro žáky kolínské základní, mateřské a praktické školy dopoledne plné zábavy. Se čtyřmi choreografiemi do něj přispěly dívky z Tanečního klubu Kocour Modroočko, nechyběl kouzelník ani tvořivé dílny, v nichž si děti zdobily jablka či sestavovaly stavebnice. Vrcholem pak byl pochopitelně příchod Mikuláše dvou andělů klasických a k tomu jednoho černého a několika čertů, kteří nakonec společně rozdali dárky ve sponzorské igelitové tašce. Vše ukončila společná diskotéka.
Berounsko - Tisíce domácností zítra večer navštíví trojice Mikuláš, čert a anděl. V úterý se totiž koná tradiční mikulášská nadílka. Do některých rodin ale Mikuláš nezavítá. Není jednoduché trojici včas objednat. Jiní si zase nemohou investicí do její návštěvy dovolit.
Sedlčany – Předváděcí dny řemesel spojené s vánočním prodejem také letos pečlivě připravili zaměstnanci sedlčanského muzea. Každému z prodejců a řemeslníků přidělili v přízemí nebo v poschodích budovy na pátek 1. a sobotu 2. prosince na celé dny místo.
Nejen slivovici, hruškovici, či calvados letos připravovali svým zákazníkům v pálenicích v Ostravě a okolí. Daleko více než v předchozích letech dávali do kotlů kvasy připravené z několika druhů ovoce, takzvané směsky.
/FOTOGALERIE/ Necelý měsíc před Štědrým dnem zavládla v Olšanech u Prostějova vánoční atmosféra. V místní sokolovně se totiž uskutečnil další ročník populární adventní výstavy.
Přibyslav – Která odrůda jablek je nejkvalitnější a hodí se nejlépe k pěstování na Vysočině. To zkoumali v neděli 26. listopadu členové Českého zahrádkářského svazu v Přibyslavi.
Holýšov – Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Holýšově pořádala v sobotu 25. listopadu prodejní vánoční výstavu ve velkém sále kulturního domu, který se tak proměnil na celý den ve výstaviště.
Pamatujete ještě, jak se kdysi peklo v peci? Nebo jak se mlelo obilí? Připomenout si to můžete příští víkend na 26. ročníku Valašského mikulášského jarmeku v Kloboukách.
První možnost naladit se na blížící se Vánoce dostaly během úterý a středy děti z holešovských škol i školek. V rámci akce nazvané Vánoce na Hané a Valašsku pořádané všetulským volnočasovým střediskem TyMy totiž poznávaly regionální tradice nejen našich babiček.
Příbramsko – Letošní rok byl velmi nepříznivý pro pěstitele zeleniny i ovoce. Urodilo se kvůli suchu nejen málo brambor, ale také výrazně méně ovoce. Pryč jsou ty doby, kdy se u moštáren stály velké fronty. V letošním roce to neplatí. Značný pokles úrody jablek a ostatních plodů letos pocítili i provozovatelé moštáren. V příbramském okrese se moštuje mnohem méně než v jiných letech, v některých moštárnách se ani ovoce nezpracovává.
Kladensko - Na ovocnáře a následně i moštárny a palírny přišla letos bída. Přestože Slánsko je vyhlášenou pěstitelskou oblastí, kde se daří ve velkém zejména jablkům, bilancování sezóny není kdoví jaké. Ekofrukt ve Slaném hlásí úrodu jablek v důsledku mrazů až o třicet procent nižší, přičemž hrušek sklidili meziročně dokonce o 50 procent méně.
Rakovník – Kdo letos zatoužil po čerstvém domácím moštu, musel si ho zpravidla koupit. Letošní sezona úrody ovoce totiž byla jednou z těch nejslabších, kterou zahrádkáři v regionu pamatují. Jablkám se dařilo mizerně, ještě hůře na tom byla úroda hrušek. Většina moštáren proto místo front zákazníků předčasně zavřela.
Berounsko – Letošní rok byl velmi nepříznivý jak pro pěstitele brambor, tak i pro ovocnáře. V berounském regionu byla tak slabá úroda jablek, že se letos nemoštuje. Pryč jsou ty doby, kdy se u moštáren stály velké fronty. V letošním roce se podle místních zahrádkářů urodilo až o třicet procent méně jablek a téměř o čtyřicet procent méně hrušek.
Třebíč - Kuchař Jakub Dejmek a cukrářka Petra Fialová z Hotelové školy v Třebíči reprezentují Kraj Vysočina na prestižní mezinárodní kuchařské soutěži Trophée Mille International v Remeši.
Mýtu, že bez lepku znamená bez chuti, už dávno nikdo nevěří. Přesvědčte se sami a upečte si doma moučníky bez použití mouky. Zjistíte, že skvěle chutnají, a navíc jsou i zdravější, než ty klasické.
Kaplice – Martin na bílém koni přijel i do Kaplice. Slušně zaplněné náměstí se ho dočkalo uplynulou sobotu jedenáctého listopadu v jedenáct hodin a jedenáct minut.
Milevsko - V milevské lokalitě Staré sídliště ještě minulý rok měla své místo téměř sedmdesátiletá švestková alej. Pro část místních obyvatel, kteří se do těchto míst stěhovali v padesátých letech minulého století, měla své kouzlo, svou historii, vzpomínky a v srdcích lidí i nostalgii.
Obraz Zátiší se sokolem od českého malíře Emila Filly se v neděli na aukci v Praze prodal za 11,3 milionu korun včetně aukční přirážky. Nedostal se tak mezi deset nejdráže prodaných obrazů tohoto autora na dražbách v ČR. Vyvolávací cena byla 5,8 milionu. Za 2,8 milionu včetně přirážky se v pražském Mánesu vydražil další Fillův obraz Zátiší s pohárem, jablkem a vinným hroznem na tácku, jehož cena začínala na 1,6 milionu korun. O dosažených cenách média informoval Vladimír Neubert z pořádající Galerie Art Praha.
Kozlany /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Ne jeden druh, ale vždy stokrát jinak. Buchty, pomazánky, štrůdly, koláče. Na uplynulých ročnících kozlanského Babymňamu měli návštěvníci možnost všechny tyto pokrmy ochutnat v mnoha variacích. Šanci pochlubit se svým uměním mají hospodyně nejen z Kozlan také v sobotu odpoledne. Tentokrát pořadatelé sázejí na dobroty z listového těsta.