
Na Smraďavce bude prý v červnu nové koupaliště. Zbožné přání, říká starosta
Co se týče koupání, jsou Buchlovice společně s nedalekou Smraďavkou v posledních letech takřka „mrtvou zónou“, což atraktivní lokalitě hodně škodí.
Co se týče koupání, jsou Buchlovice společně s nedalekou Smraďavkou v posledních letech takřka „mrtvou zónou“, což atraktivní lokalitě hodně škodí.
Chomutov - Sobota nabídne na náměstí 1. máje velké Jablečné slavnosti.
Švestky, jablka, hrušky, dýně, mrkve, papriky a celá řada dalších druhů zeleniny a ovoce zaplní o víkendu kulturní dům v Machové.
Žďársko – Tragickou sezonu hlásí letos pěstitelské pálenice na Žďársku. Lidí, kteří chtějí svůj kvas z ovoce přeměnit v kvalitní domácí destilát, je málo, a provozovatelé už ani nedoufají ve výrazné zlepšení.
Podnikatelka Květa Juřinová se dostala k modelingu až po šedesátce, i když po tom celý život toužila. „V mládí jsem chtěla být letuškou, nebo modelkou, ale byla to pro mne povolání v té době nedostupná,“ zmiňuje žena s výškou 178 cm.
Ovocnáři zahájili hlavní sklizeň jablek. Někde stromy spíš pročesávají než češou, jablek je podle prognóz o třicet procent méně než vloni. Na Jičínsku se na jablkové kalamitě podepsaly mrazy a kroupy.
Žatec - Podzimní farmářské trhy v Žatci zpestří soutěž o nejlepší jablečný výrobek.
Trnkový sad v Hošťálkové se stal jablkem sváru mezi dvěma sousedy. Jeden začal mezi stromy stavět plot, druhý je přesvědčený, že se tak děje na jeho pozemku. Stavitele navíc obviňuje, že mu technikou ničí zasazené stromy. Stavební úřad začne případ řešit až 3. října.
Pohled - Sezonu moštování zahajují v obci Pohled na Havlíčkobrodsku. Moštárnu provozuje Český zahrádkářský svaz Pohled. "První mošt se začne stáčet v sobotu 23. září. Následně se bude moštovat každou další sobotu od sedmi ráno do deseti dopoledne, v případě zájmu i déle," informoval předseda zahrádkářského spolku Petr Jirásek.
Liberecký deník - Oslava úrody i práce těch, kteří se starají, aby bylo co na talíř. To byly krajské dožínky. Letos se konaly na nádvoří sychrovského zámku. Stejně tak jako v minulosti.
Jičínsko - Ovocnáři zahájili hlavní sklizeň jablek. Někde stromy spíš pročesávají než češou, jablek je podle prognóz o třicet procent méně než vloni. Na Jičínsku se na jablkové kalamitě podepsaly mrazy a kroupy.
Břasy – Roční doba sadům diktuje sklizeň, počasí ji však brzdí. I v Sadech Schwarz.
Před huštěnovickým muzeem se v sobotu odpoledne uskutečnil šestý ročník Moštování ovoce. Akce, která na vesnici patří jako ulitá k podzimu. Proto nad ní převzal záštitu ministr zemědělství Milan Jurečka.
Jirkov - Náměstí se prohýbalo pod kily jablek.
Východní Čechy - V sadu ve Svinčanech na Pardubicku se sklizní jablek vypomáhá asi šedesátka brigádníků. Podle provozovatele sadu je letošní úroda nadmíru dobrá.
Ovoce na moštování je letos málo, shodují se oslovení zahrádkáři z Písecka. Stát bude určitě velká moštárna zahrádkářů v Mirovicích, ale nejspíš i malá v Bernarticích.
Znojmo – Znojemské vinobraní doprovází ve štukových sálech Louckého kláštera ve Znojmě tradiční zemědělská a zahrádkářská výstava Zahrada Moravy. Počty soutěžících exponátů letos ovlivnily jarní mrazy a sucho.
Písecko – Ovoce na moštování je letos málo, shodují se oslovení zahrádkáři z Písecka. Stát bude určitě velká moštárna zahrádkářů v Mirovicích, ale nejspíš i malá v Bernarticích.
Písecko – Ovoce na moštování je letos málo, shodují se oslovení zahrádkáři z Písecka. Stát bude určitě velká moštárna zahrádkářů v Mirovicích, ale nejspíš i malá v Bernarticích.
Příbram - Opět přinášíme čtenářům několik rad, jak využít letošní úrodu ze zahrady pro draví
Lobeč /FOTOGALERIE/ – Tenhle příběh je o tom, jak si dva kamarádi plní své sny. Možná vznikl kdesi v mládí, ale vykrystalizoval v dospělosti. Teď se svými sny žijí naplno. Dalo by se říci nonstop. Možná se vidí jako úspěšní podnikatelé. Možná jen chtějí vytvořit něco, s čím udělají radost v okolí. Zatím je ale místo tučného konta zdobí především montérky, lopata, vrtačka a další stavební propriety. Vize úspěchu i vize montérek je ale baví.
Blanensko, Vyškovsko - Pochutnat si na čerstvém jablečném moštu bude letos na Blanensku a Vyškovsku docela vzácné. Kvůli suchu a jarním mrazům je totiž úroda ovoce velmi slabá. V moštárnách tak vylisují mnohem méně moštu. „Loni jsme denně zpracovávali zhruba tři sta kilogramů jablek, teď to bude podstatně méně,“ odhadoval majitel pěstitelské pálenice a moštárny v Rudici na Blanensku Ladislav Vančura.
Žďársko – Možnost zužitkovat domácí ovoce a zároveň mít k dispozici kvalitní mošt za rozumnou cenu. To jsou důvody, které stále „táhnou“ veřejnost do moštáren. Zařízení, která obvykle provozují místní zahrádkářské svazy, si na nedostatek zákazníků rozhodně stěžovat nemohou.
Žatec - Oblíbená ovocnářská výstava v Žatci je připravena na poslední víkend v září. Ke slovu přijde i pečení všelijakých dobrot.
Jirkov, Chomutov – Lidé mohou soutěžit o nejchutnější jablečný pokrm či nápoj i nejdelší slupku.
Jižní Morava – Odbíjí desátá hodina dopoledne. Kuchařky na Základní škole v Čejkovicích na Hodonínsku vaří pro žáky oběd. Kromě klasických potravin, jako jsou brambory a těstoviny, však využívají i méně obvyklé suroviny. Škola se zapojila do programu Skutečně zdravá škola. „Vaříme z pohanky, jáhel, bulguru a z různých rýžových směsí. Snažíme se dát dětem zdravou stravu a vést je tím ke zdravému životu,“ sdělila vedoucí kuchyně Vladimíra Otáhalová.
Začátek září mají všichni milovníci moštu poznačen ve svých kalendářích. Touto dobou totiž začíná sezona lisování jablek za účelem získání lahodné stoprocentní šťávy.
Pasov – Paliativní stanice kliniky ve Fürthu splnila poslední přání nemocné pacientky (58) a zařídila její poslední rozloučení s oblíbeným koněm.
Pokud rádi někoho potěšíte květinou, ale zároveň hledáte vylepšení, humor a originalitu, pak vás jistě zaujmou ovocné kytice, které nejen krásně vypadají, ale i chutnají. Jak tuto jedinečnou kytici seskládat, prozradí aranžér Vilém Hampl.
Ve středověku se bohatství dávalo na odiv pro nás mnohdy kuriózním způsobem. Tak například, pokud někdo pořádal slavnostní večeři, bylo hostu nabídnuto velmi kořeněné jídlo, ani ne tak pro pozvednutí chuti, ale proto, aby hostitel dokázal, že je bohatý a daří se mu dobře. A mezi nejdražší a nejžádanější koření patřila skořice.
Oproti loňskému roku se však ta letošní očekává kvůli menší úrodě slabší.
Lhenice - Lípy pokácené na lhenickém náměstí tam zůstanou.
Sulislav – Víkend v Sulislavi se nesl v duchu soutěže nejlepších výpěstků od domácích zahrádkářů.
Velká Bíteš – Kuriózní případ řešili v pátek 25. srpna policisté ve Velké Bíteši. Kolem desáté hodiny dopoledne je zavolali do ulice Nová čtvrť kvůli neznámému muži, kterého našli spát ve svém rodinném domě.
Domažlice – Jablka, mrkev, švestky, kedlubny, ale i kiwi, broskve nebo rakytník. Domažličtí zahrádkáři se na dvoudenní výstavě pochlubili svými výpěstky.
Mrzutá zpráva pro milovníky slivovice na Kroměřížsku: letos u nás přebytek nejtradičnější ovocné pálenky nejspíš nebude. Za nedostatek švestek může jak počasí, tak nemoci, a zásadně se nedařilo ani ostatnímu ovoci. Pálenice v regionu tak zachránil především jeho dovoz ze zahraničí.
Klepačov /REPORTÁŽ/ - U Statku Samsara na Klepačově stojí rozcestník. Na jednu stranu šipka posílá pocestné ke slalomečku, další ukazuje směr k opičí dráze. „Ulov si svůj bonbon,“ hlásá ta oranžová. Zaměstnanci Samsary v neděli uspořádali pro děti i dospělé rozloučení s prázdninami.
Mám pro vás na začátek opravdu důležitou zprávu. Náš nejznámější vrah žije a má se dobře.
Příbramsko - Opět jsme pro čtenáře připravili několik rad do zahrady.
Zloději na Opavsku a Bruntálsku jdou v těchto dnech hlavně po úrodě. Kradou zejména česnek, brambory nebo jablka.
Kuchařky školní jídelny leskovecké základní školy dnes vaří ve finále celorepublikové soutěže O nejlepší školní oběd. Koná se v pražské Makro Akademii.
Ceny potravin v Rusku by měly v září výrazně klesat. Nejvíc u ovoce a zeleniny. Podle Ministerstva pro hospodářský rozvoj Ruské federace by se měly v září snížit pětkrát a stát zhruba dvacet procent toho, za kolik byly k dostání v červnu tohoto roku.
Vyškov – Ospalé sysly hudba nerušila. Na rozdíl od některých Vyškovanů, kteří diskutují na sociálních sítích o Festu Pod Parou, jenž se na marchanickém letišti konal od minulého čtvrtka. Obyvatelé se už potřetí rozdělili na dva tábory. Část se rozčiluje nad hlasitou produkcí, druzí se je snaží uklidnit. „Jednou za rok se to dá vydržet,“ uvedla například Mirka Dingová.
Červivé ovoce zavařovat nebudete, ale byla by škoda ho vyhodit. Může z něho být totiž dobrá pálenka. V článku vám nastíníme stručný postup, jak plody na pálení připravit.
Červený Kostelec - Je až neuvěřitelné, jak krásné chvíle rychle utíkají. Už uplynuly čtyři dny, kdy z úst pana starosty zazněla slova, na která čekali fanoušci folkloru dlouhých 360 dní: „Šedesátý třetí folklorní festival Červený Kostelec považuji za zahájený!“ Tím se rozjelo pět krásných, folklorem naplněných dní.
Českobudějovicko - Počasí letos ukazuje zahrádkářům dvojí tvář. Prospívá, ale i škodí.
Jižní Morava – Loni jsem pálil z tří set litrů kvasu, letos nemám nic. Tak shrnul letošní sezonu pěstitel Josef Procházka z Hodonínska. „Pomrzla i jablka. To málo, co z úrody zbylo, nemá ani cenu sbírat,“ řekl.
Víte o tom, že anýz, petržel, fenykl, kopr, koriandr, patří do jedné velké rodiny? Můžete si takto jednoduše udělat představu, jak rostlina anýzu vypadá - jednoletá rostlina podobná našemu kmínu, vysoká asi 60cm, ze které se sbírají semínka a ta se suší. Toto koření pochází z Řecka a Přední Asie.
Vysočina – Padesát. Tolik pěstitelských pálenic funguje na Vysočině podle statistiky Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Většina z nich však sezonu teprve startuje. Může za to nedostatek třešní. Palírník Roman Koudela z Polné na Jihlavsku začne až v září.
Kamenice nad Lipou – Od soboty 19. do pondělí 21. srpna se koná v žirovnickém zámeckém areálu mezinárodní výstava Zahrada Vysočiny. Hlavním výstavním exponátem se stanou mečíky, doplní je růže, jiřinky, konifery, letničky a bylinky, zelenina, letní jablka a rané brambory.