Foie gras s jablky a cibulkou, hovězí i lososový burger, barbecue z jeleního masa, grilovaný filet z plachetníka, taštičky dim sum, brazilské pao, rajčatová polévka s pomerančem, cvrček podle Magdaleny Dobromily Rettigové nebo třeba makrónky, čokolády a dorty.
Dvouměsíční kompletní uzavírka ztíží částečně už za několik týdnů dopravu u Hostišové. V září pak musejí řidiči počítat s komplikovanější jízdou v samém centru Zlína. Frekventovanou ulici Dlouhá čeká rovněž oprava a s tím spojené omezení.
Velké Dvorce – Jabloňový sad ve Velkých Dvorcích čekají v následujících třech letech rozsáhlé změny. V říjnu minulého roku začala na části současných pozemků sadu výměna přestárlých stromů jabloní za nové.
Nízkotepelné vaření ve vodní lázni s konstantní teplotou bylo součástí včerejší prezentace Jana Kubelky na Střední škole prof. Zdeňka Matějčka v Ostravě-Porubě.
Rotava - Je mu 100 let, má rád humor, jablečný závin a každé ráno snídá dvě nastrouhaná jablka. Znal se osobně s malířem a ilustrátorem Josefem Ladou a dodnes velmi rád maluje obrázky. Ty má po celém domě u svého třiasedmdesátiletého syna, kde bydlí.
Brněnsko – O teploty nad nulou se na jižní Moravě v noci na pátek modlila většina pěstitelů ovoce. Mrazy, které předpověděli meteorologové, jim totiž mohly lehce zničit část úrody. Noc tedy často probděli a jakmile rtuť teploměru klesla pod nulu, začali svou úrodu zahřívat. Pomáhaly jim v tom třeba balíky slámy, které zapalovali mezi rostlinami.
Blanensko, Vyškovsko – O sedmdesát procent úrody jablek přišla loni zemědělská společnost ZEAS Lysice z Blanenska kvůli mrazům, které oblast postihly na konci dubna. Nyní má ředitel firmy Jiří Šafář obavy, že se situace zopakuje. V noci na pátek totiž teploty klesly výrazně pod nulu.
Blanensko, Vyškovsko – O sedmdesát procent úrody jablek přišla loni zemědělská společnost ZEAS Lysice z Blanenska kvůli mrazům, které oblast postihly na konci dubna. Nyní má ředitel firmy Jiří Šafář obavy, že se situace zopakuje. V noci na pátek totiž teploty klesly výrazně pod nulu.
Plzeňský kraj – Už poosmé se letos bude v Plzeňském kraji přidělovat prestižní značka Regionální potravina. Od roku 2010 už titul získalo před padesát výrobků od masných přes mléčné po ovoce nebo pečivo.
Pardubický kraj - Cena je po kvalitě stále druhým nejdůležitějším kritériem při nákupu potravin, už to není ale takovou alfou a omegou. Zákazníci stále více hledí také na kvalitu a původ potravin.
„Co zbývá? Jedině se jít pomodlit na Hostýnek a doufat, že se nám to vyhne," vyjádřil pocity většiny hospodářů na Přerovsku agronom Zemědělské společnosti Pobečví v Rokytnici u Přerova Jaroslav Mackovík.
Zima a mráz ve středu překvapily lidi na Prostějovsku. A většinou nepříjemně. Tedy kromě silničářů. Třeba pracovníci z konické Správy silnic Olomouckého kraje si totiž mohli oddechnout: na rozdíl od horských úseků ty v severní části okresu zůstaly bezproblémové.
Jižní Morava /VIDEO/ – Bezesné noci v posledních dnech prožívají ovocnáři z celé jižní Moravy. Obávají se nízkých teplot, které od středy předpovídají meteorologové. Pěstitelé už proto řeší, jak stromy ochránit. Někteří z nich používají třeba tvořiče mlhy.
/FOTOGALERIE/- Bezesné noci v posledních dnech prožívají ovocnáři z celé jižní Moravy. Obávají se nízkých teplot, které od středy předpovídají meteorologové. Pěstitelé už proto řeší, jak stromy ochránit. Někteří z nich používají třeba tvořiče mlhy.
Bezdružice - Dát si něco dobrého na zub, dozvědět se různé zajímavosti o vlakové dopravě, ale i třeba vypravit se na túru. To vše bylo možné během nedělního dne v Bezdružicích.
Ždánice – Štrúdl sladký, nebo slaný? Klasický s jablky, nebo netradiční s brusinkami, kokosem či s tvarůžky? Pikantní, nebo hawai? To jsou otázky, které rozhodují o ochutnání prvního z jedenadvaceti nabízených štrúdlů. Jejich košt se už podesáté uskutečnil ve Ždánicích.
Krasíkov - Rychle se blížící Vítání jara na Dvoře Krasíkov s sebou bohužel nese i jednu nepříjemnost. Tou je složitá parkovací situace, na kterou pořadatelé každým rokem upozorňují.
V drobné tmavovlásce by nadšení pro střelbu, náročné noční přesuny a vojenský dril hledal málokdo. Ale jak to tak bývá, když jablko nepadne daleko od stromu, z dcery vojenského historika a velitele čety aktivních záloh se nakonec stala aktivní záložačka.
Ústí nad Labem /FOTO/ - Nejcennější poklad Čech, Moravy a Slezska si budou moci lidé prohlédnout v Muzeu města Ústí nad Labem. Představí dokonalou repliku korunovačních klenotů českých panovníků.
Choceň, Hradec Králové - Na konci března se již po dvaadvacáté stal Hradec Králové místem setkání všech milovníků moderní i tradiční gastronomie. V kongresovém centru Aldis proběhly soutěže kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec - Vitana Cup 2017.
Ostružno - Svatý Izidor je patronem rolníků a má svou kapli pod kopcem Brada. Je krásně položená s výhledem na Jičín, ale trochu schovaná. Morana je Mařena po staročeském zvyku ji lidé po zimě vynášejí, aby mnohé špatné odešlo a s jarem přišlo všechno čisté, pěkné, nadějné.
Brambory, cibuli, jablka nebo třeba česnek od místních prodejců si mohli obyvatelé Znojma donedávna koupit na stáncích na Masarykově náměstí. Zhruba desítka prodejců zde nabízela zboží každé dopoledne vždy od pondělí do soboty. Nyní zůstala prodejní místa opuštěná, i když na konci března již vždy trhovci bývali na svých místech.
Znojmo – Brambory, cibuli, jablka nebo třeba česnek od místních prodejců si mohli obyvatelé Znojma donedávna koupit na stáncích na Masarykově náměstí. Zhruba desítka prodejců zde nabízela zboží každé dopoledne vždy od pondělí do soboty. Nyní zůstala prodejní místa opuštěná, i když na konci března již vždy trhovci bývali na svých místech.
Dopravní společnost Zlín - Otrokovice (DSZO) počítá v noci ze soboty na neděli s mírným zpožděním dvou nočních spojů v souvislosti s přechodem na letní čas.
Jarní Night shopping v obchodním centru Zlaté jablko ve Zlíně již tradičně přilákal stovky lidí. Čekal na ně bohatý doprovodný program a navíc i přehlídka ženské krásy, která k jaru bezesporu patří. Návštěvníkům se tak v rámci programu nočního nakupování v srdci Zlína představily uchazečky o titul Miss Face Czech Republic.
Půvab a sympatie. To jsou triumfy v rukávu dívek, které se chtějí stát Miss Face Czech Republic. Ty, které uspějí v soutěži, mohou nejen reprezentovat naši republiku v lákavých a dalekých koutech světa, ale otevírají se jim i dveře do vysněného světa modelingu.
Chrudim – Před jídelnou Základní školy Dr. Peška v Chrudimi včera vlála norská vlajka. V rámci projektu na rozšíření světové kuchyně do školních jídelen se zde podávalo norské menu.
První stromy nové ovocné stezky Pastviska, která povede z ulice Hostýnská směrem do polí u přerovského hřbitova, začnou vysazovat v sobotu 25. března od 9 hodin nadšenci ze spolku Pro Přerov ve spolupráci s městem.
Lovosice – V Centrální školní jídelně v Lovosicích proběhl ve čtvrtek Den norské kuchyně. Strávníci si tak mezi běžnými jídly mohli zvolit netradiční variantu.
Za války obvykle kolabuje zásobování potravinami. Proto už za osvícenství panovníci mysleli na nouzové samozásobování měst. Podporovali zakládání zahrádek, vinic i sadů a nařizovali vysazování ovocných alejí kolem silnic.
Liberec - Osmnáct. Věk, kdy je pro vás vzhled i váha tím nejdůležitějším na světě. Co s tím, když věci nejsou tak, jak být mají? Své o tom ví i Veronika Šounová z Liberce.
Ze sto devíti vzorků destilátů a jednadvaceti likérů vybírala v sobotu odpoledne komise v Beňově na Přerovsku ty nejlepší. Beňovský slivkošt je již tradiční akcí a v sobotu odpoledne se uskutečnil jeho devátý ročník.
Dotěrným podomním prodejcům už nejspíše odzvonilo. Alespoň tedy ve většině velkých měst, ke kterým se postupně se zákazem podomního prodeje přidávají i některé vesnice. Ani tenhle zákaz ovšem některé podomní obchodníky neodradí.
Příbram /ROZHOVOR/ – Předjaří je pro lidský organismus nejnáročnějším obdobím. Tělo vyčerpané z nedostatku slunce a vitaminů se snažíme posílit drahým exotickým ovocem a zeleninou z dovozu, která se momentálně nedá jíst. Přitom ten nejcennější vitaminový poklad, elixír zdraví a mládí, ukrývá ve sklenici pod víčkem ve spíži nebo v kameninovém soudku ve sklepě. Doma naložené, přirozeně kvašené zelí.
/ROZHOVOR/ – Předjaří je pro lidský organismus nejnáročnějším obdobím. Tělo vyčerpané z nedostatku slunce a vitaminů se snažíme posílit drahým exotickým ovocem a zeleninou z dovozu, která se momentálně nedá jíst. Přitom ten nejcennější vitaminový poklad, elixír zdraví a mládí, ukrývá ve sklenici pod víčkem ve spíži nebo v kameninovém soudku ve sklepě. Doma naložené, přirozeně kvašené zelí.