Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Nad novými jabloňovými stromky vyrostly konstrukce s ochrannými sítěmi proti krupobití.

Sady se postupně modernizují

Velké Dvorce – S přelomem listopadu a prosince končí také letošní sezona v Kolowratových sadech ve Velkých Dvorcích.

Luboš Palata

Glosa Luboše Palaty: Poslední lidé

Nemusíte být věřící křesťané, abyste znali příběh a Adamovi a Evě a jablku ze stromu poznání. Poznání, které pokud je překročena určitá hranice, může zničit nejen biblický ráj, ale i náš pozemský svět.

Ilustrační foto.

Sezona, o které jsme snili, pochvalují si v pálenicích

Moravskoslezský kraj - Bohatá úroda ovoce letos potěšila nejen sadaře, ale i vyznavače pěstitelského pálení. Kotle v pálenicích jedou naplno a zákazníci si odvážejí plné demižony jablkovice, hruškovice a hlavně slivovice.

Zkrášlování na ples.

Holicí andělé v akci u sousedů

Linec - V pondělí odpoledne se do obchůdku Lidové pomoci na Hessenském náměstí v Linci hrnuly přes vytrvalý déšt a chladno pěti stupňů zástupy bezdomovců a dalších potřebných.

Ilustrační foto.

Jahody s jehlami znovu děsí Nový Zéland. Objevily se další stížnosti

V jednom ze supermarketů na Novém Zélandu se objevily šicí jehly zapíchnuté v jahodách. Neznámý pachatel se tak pravděpodobně inspiroval případem v Austrálii, kde policie v září zaznamenala až 200 stížností na nebezpečný předmět ovoci. Dopadená žena se chtěla tehdy pomstít zaměstnavateli.  

Jan Kakáč na vojně v rakouské uniformě

Deník hanáckého vojáka z 1. světové války - díl 5.

Před sto lety (11. 11. 1918 v 11 hodin) skončila první světová válka. Bojoval v ní i Jan Kakáč z Prostějova - Krasic. Deník, který si vedl, nebyl nikdy publikován. Teď si jej můžete přečíst na pokračování…

Návštěvnice zahradnictví valašskomeziříčské společnosti Městské lesy a zeleň tvoří ve středu 21. listopadu 2018 vánoční dekorace ve tvořivé dílně, kterou uspořádaly zdejší floristky.

Zahradnictvím se rozhostila adventní a tvořivá nálada

Nálada blížícího se adventu se ve středu 21. listopadu rozhostila v zahradnictví valašskomeziříčské společnosti Městské lesy a zeleň. Zdejší floristky uspořádaly tvořivou dílnu, v níž si příchozí mohli zhotovit netradiční vánoční dekorace.

Svatohubertská mše se uskutečnila v premonstrátském kostele svatých Petra a Pavla v Nové Říši už podruhé.

Úkolem myslivců je myslet na budoucí generace, říká opat

Nová Říše - V neděli před jedenáctou hodinou dopoledne se z kostela svatých Petra a Pavla v Nové Říši ozývá troubení. Uvnitř začíná být rušno. Lidé hledají poslední volná místa na sezení a sem tam se mezi nimi mihne tmavě zelená myslivecká uniforma. Na vše shlíží zavěšená hlava jelena desateráka, která symbolizuje křesťanské Desatero přikázání. Za okamžik začne už sedmnáctá Svatohubertská mše.

Z jablkového dnu ve školce v Kolovči.

FOTO: Motýlci využili jablka

Koloveč – V kolovečské mateřské škole si děti ze třídy Motýlků užily se svými rodiči Jablíčkové odpoledne.

Přírodní koberec na náměstí TGM v Přerově

Přírodní koberec v Přerově připomíná sto let republiky. Podívejte se

Z šišek, jablek, listí a kaštanů vytvořili ve středu studenti Gymnázia Jakuba Škody, ale i děti ze základních a mateřských škol nevšední přírodní koberec na Masarykově náměstí v Přerově. Hlavním motivem originálního obrazce se letos stalo výročí sto let vzniku samostatné republiky.

Zahrádkáři v Hranicích moštují nadúrodu jablek.

Obrovská úroda jablek plní moštárny

Nejlepší mošt? Z jablek natrhaných přímo ze stromu. To tvrdí Miroslava a Miroslav Poledňákovi z Českého zahrádkářského svazu v Hranicích, kteří provozují v klubovně svazu moštárnu.

Zásah záchranářů Royal Rangers na Krasíkově.

Musíme si na sebe vydělat

Černošín - Evakuaci vyčerpaného osmiletého chlapce v mrazivém počasí, pomoc dvojici španělských turistů ve sněhové vánici na Havranu, či čerstvě poskytnutí okamžité pomoci kolabujícímu muži na nedávných Slavnostech jablek na vrchu Krasíkov.

Ilustrační foto

Ve Vranově vrcholí sklizeň jablek

Břasy – Sklizeň jablek ve vranovských plantážích vrcholí. Letošní úroda by teoreticky měla sadaře potěšit, jenže nedostatek vláhy se negativně podepisuje na velikosti ovoce.

Jablka napadaná podél silnice v Žehušicích.

OBRAZEM: Do centra Žehušic napadala jablka

Žehušice - Záplavu červených a žlutých jablek uprostřed vesnice bylo možné vidět v centru Žehušic. Ovoce na obou stranách silnice způsobil údiv, našli se i tací, kteří si jablíčko očistili a zakousli se do něj. Kde se ale jablka v takovém množství vzala uprostřed vesnice? Jedná se snad o teleportaci, a nebo o prolínání paralelních světů?

Josef Váňa mladší

Nepotřebuji přepisovat historii

Pardubice - Jablko nepadá daleko od stromu. Rčení, které vyjadřuje fakt, že se dítě potatilo či pomamilo. To je případ v nejslavnější žokejské rodině v České republice.

Ilustrační foto.

Vůně jablek a štrúdlu

Mariánské Lázně - Tradiční Lázeňský festival jablek připravují organizátoři v prostorách mariánskolázeňské kolonády. Tu zaplní výstava regionálních odrůd ovoce, návštěvníci okusí známé i netypické chutě jablečných moučníků a u stánků nebude nouze o tradiční podzimní dobroty.

Ilustrační foto - volební komise

Volby zpříjemnily i domácí ořechy a jablka

Mladá Boleslav - Sobotní sčítání hlasů představovalo pro členy volebních komisí zodpovědný frmol, avšak předcházely mu dlouhé hodiny čekání. Jak si členové komisí krátí čas? Nosí si s sebou časopis či knížku, případně dobře nabitý mobil?

Ilustrační foto.

Podzimní slavnost jablek

Holovousy - Slavnosti holovouských malináčů si nenechte ujít v sobotu 6. října od 13 hodin na návsi v Holovousích.

Nejen místní zahrádkáři, ale i pěstileté ze širokého okolí Zlínska, předvedli své výpěstky na již tradiční okresní výstavě v Machové ve dnech 22. a 23. září. Výstava představila nejen nové rezistnentní či toleratní perspektivní odrůdy, objevila se i tradi

Pestrobarevnost jablek rozsvítila sál v Machové

Nespočet druhů ovoce a zeleniny, ale i dalších pěstitelských zajímavostí nabídla o víkendu okresní výstava v Machové. Své výdobytky představili nejen místní, ale i zahrádkáři z celého Zlínska.

Na podzimní výstavě byla k vidění řada odrůd ovoce a zeleniny.

Kulturní dům v Rakově zaplavily plody podzimu

Přišel podzim a s ním i závěrečné práce na zahradách. S výsledkem celoročního snažení se pochlubili obyvatelé Rakova na Hranicku. Uplynulou sobotu se zde konala tradiční Podzimní výstava. K vidění bylo mnoho odrůd ovoce a zeleniny, nejčastěji jablka a hrušky.

Slavnosti jablek a cibule se staly příjemným podzimním svátkem s hudbou a pestrou nabídkou dobrot

OBRAZEM: Slavnosti jablek a cibule

Lázně Bělohrad /FOTO/ - Zámecký park v Lázních Bělohradu provonělo spadané listí. Sobotní slavnosti jablek a cibule nám naznačily, že podzim je už neodvratně tady.