Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Jablka sklízí místní i brigádníci z Bulharska

Dětkovice - V České republice se ročně vypěstuje asi 140 až 150 tisíc tun jablek. Jejich sklizeň zahájili nedávno také v sadech Hospodářského družstva Určice v Dětkovicích na Prostějovsku.

Ovocnáři čekají propad úrody jablek, odhady jsou na 115 tisíc tun

Ústecký kraj - V sadech už začala sklizeň jablek. Ovocnáři očekávají propad oproti loňskému roku na 115 000 tun. Na Moravě je to kvůli mrazům, v Čechách kvůli krupobití v květnu a červnu. Větší část úrody proto půjde do moštů. Po zahájení veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích to řekl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Loni ovocnáři sklidili 155.640 tun jablek.

Ovocnáři čekají propad úrody jablek na 115 tisíc tun

Litoměřice – V sadech už začala sklizeň jablek. Ovocnáři očekávají propad oproti loňskému roku na 115.000 tun. Na Moravě je to kvůli mrazům, v Čechách kvůli krupobití v květnu a červnu. Větší část úrody proto půjde do moštů, po zahájení veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích řekl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Loni ovocnáři sklidili 155.640 tun jablek.

Brigádníci ve chmelu jsou téměř nedostatkové zboží

Rakovnicko – Sehnat spolehlivé a pracovité brigádníky byl vzhledem ke klesající nezaměstnanosti letos pro chmelaře v některých podnicích problém. S nedostatkem brigádníků se potýkali hlavně na jaře, kdy chmel stále ještě potřebuje hodně ruční práce v určitou dobu, která se nedá odložit.

Sady ve Starém Lískovci mají pětačtyřicetiletou tradici. Za sezonu jejich zaměstnancům projde pod rukama až osm set tun konzumních jablek. Stroj na výrobu moštu jich za hodinu zpracuje až pět set kilo.

Sady mají i mezi paneláky. Jablka čekají ve skladu bez kyslíku

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Vůně jablečného moštu se line halou v brněnském Starém Lískovci. Stroj na jeho výrobu je v plném provozu. „Za hodinu zpracuje až pět set kilo jablek nebo jiného sezonního ovoce. Denně vyrobíme dva tisíce litrů moštu," vyčísluje předseda ovocnářského družstva Vít Blaha.

Slivovice bude dost. Do pálenic vozí hlavně švestky, modní trend je malinovice

Blanensko – Josef Vylášek z Těchova si letos udělal zásobu slivovice na další roky. Ovoce se mu urodilo dost. „Nechal jsem si vypálit v Rudici tři sta litrů. Jezdíme tam, protože jsme tam byli vždycky spokojení. A také to nemáme tak daleko jako do ostatních palíren," sdělil Vylášek. Patří ke stovkám lidí, kteří si na Blanensku v těchto dnech nechávají z ovoce vyrábět alkohol.

Kuchyni hořovického zámku provonělo mnoho výjimečných pokrmů

Hořovice /FOTOGALERIE/ - „Přejete si bavorské vdolečky s domácími povidly a tvarohovou náplní, nebo daňčí maso na víně?" ptala se Nora Faitová návštěvníků zámku Hořovice na Berounsku při víkendových speciálních prohlídkách s názvem Dny zámecké kuchyně. A to nebyly zdaleka všechny pokrmy.

V pálenicích voní první litry letošní kořalky

Karvinsko - Každoročně koncem léta začíná Bohuslavu Klimkovi pracovní kolotoč, který skončí až někdy na jaře. Pracuje ve stonavské Palírně U zelené lípy, kam vždy v posledních srpnových dnech přivážejí zahrádkáři kvas anebo jablka, která se během příštích týdnů promění v kalvados.

Nejlepší guláš? S červeným vínem

Přerov – Dnes nevaříme, jdeme na guláše. Taková je jedna z nejčastějších vět, se kterou každoročně vyráží návštěvníci na přerovské výstaviště. I přes menší počet týmů, které guláše připravily, to v areálu přerovského výstaviště žilo a bylo co ochutnávat.

Na sběru jablek nelze zbohatnout

Chrudimsko – „Na sběru jablek se letos moc nevydělá, ale pořád je to lepší, než zůstat sedět doma," říká sběrač Karel Svitáček, jehož jsme zastihli s autem a přívěsným vozíkem naplněným pytli s ovocem pod stromořadím u jedné z okresních silnic na Chrastecku.

Praha zažije o víkendu rekonstrukci korunovace Karla IV.

Praha - Na různých místech Prahy se o víkendu uskuteční rekonstrukce korunovace Karla IV. českým králem. Akce by měla být vyvrcholením letošních oslav 700. výročí narození slavného panovníka. Podílí se na ni akademické i církevní instituce. V sobotu budou lidé moci být svědky pouti Karla Lucemburského na Vyšehrad, odkud po podvečerní mši vyjde procesí na Pražský hrad. Druhý den zažijí rytířský turnaj a o celém víkendu se mohou seznámit se životem ve středověku.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další sprnové rady do zahrady od Petra Kumšty.

V zámecké jízdárně koštovali ve stejných kloboucích. Potřetí bez hranic

Valtice /REPORTÁŽ/ – Skupinka asi dvaceti lidí mu visí na rtech. Je sobota odpoledne a Valtičan Jiří Sup při další komentované degustaci vín zasvěceně hovoří o nalévaném vzorku. V zámecké jízdárně i před ní pokračuje druhým dnem akce Víno bez hranic, která chce spojit vinařství a kulturu na jihu Moravy a v rakouském příhraničí.

Zahrádkáři a seniorky vystavovali společně

Domažlice - Expozice nejkrásnějších výpěstků domažlických zahrádkářů, ale i rukodělných výrobků žen z městské rady seniorů nabídla dvoudenní výstava v budově Základní organizace Českého svazu zahrádkářů v Domažlicích.

Odstřel divokých prasat na Blanensku pomohl zemědělcům. Hlásí menší škody

Blanensko – Pole plná chutné kukuřice, dozrávající jablka nebo třeba už pořádně narostlá mrkev. To jsou lákadla pro divoká prasata, když nemají dostatek potravy v lesích. Kvůli potravě se pak klidně vydají až do města. Své o tom vědí například v Adamově, který je obklopen lesy. Dlouhodobý problém s přemnoženými divokými prasaty však letos na Blanensku není tak velký. Důvodem je hlavně to, že je myslivci intenzivně loví.

Budou RAW zákusky i ochutnávka regionálních potravin

Karlovy Vary - Zdravé mlsání v podobě RAW zákusků, ale i ochutnávky produktů, které bodovaly v letošním ročníku soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje. To vše a mnohé další čeká na návštěvníky dnešních Městských farmářských trhů. Konají se tradičně před budovou tržnice od 11 hodin.

Na letní zelenině si mohou pochutnat i psi

Chrudimsko – Kouká váš pes hladově po rajčatech, paprikách, okurkách či po jiné letní zelenině na vašem jídelním stole? Klidně mu ji v rozumném množství dopřejte! To radí slatiňanský veterinární lékař Ivan Jeník.

Ohrozí EET farmářské trhy v Ostravě?

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET), které se pomalu blíží, se dotkne i farmářských trhů. Někteří prodejci proto zvažují, že s prodejem skončí.

Typicky česká povaha

Je v tom trochu překvapivý rozpor. Vysokoškoláci v Česku prý oceňují pocit bezpečí, bezplatné zdravotnictví a školství, přesto až tři čtvrtiny z nich láká život v zahraničí.

Rady do zahrady

Příbtam - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

Každoroční zarážání hory uzamkne v Polešovicích vinohrady

Polešovice – Zarážání hory je starodávný zvyk sahající ke kořenům prvních vinic, které byly vysazeny na Slovácku. Stejně jako každým rokem se sejde dvanáctka vinohradníků v Polešovicích v tamní trati Nové hory kolem svátku Nanebevzetí Panny Marie, aby okolo kůlu ozdobeného pentlemi, jablky či hrozny zatloukli menší kůly za každý měsíc, přičemž každý z nich pronese pranostiku.

Sadaři: Ovoce je letos málo. Pálenice zatím stojí

Vyškovsko – Pamatují špatné roky, ten letošní se k nim určitě připojí. Třešňovici nebo meruňkovici si většina lidí na Vyškovsku bude muset pro letošek odpustit. Mnozí nemají z čeho vyrábět destiláty. Za bídnou úrodu mohou hlavně jarní mrazíky.

Letní ovoce téměř není. Pálenice jsou zatím zavřené

Třebíčsko - Některé pálenice jsou stále zavřené, a to přesto, že jejich provozovatelé byli v tomto období zvyklí vyrábět destiláty z třešní nebo meruněk. Jenže jarní mrazíky jejich plány zhatily. Letního ovoce se zahrádkáři dočkali jen málo. „Spíš není žádné," upozornil Josef Růžička, který vlastní pálenici v Krnčicích na Moravskobudějovicku.

Skoré ovoce spálil mráz, trnek je dost

Valašsko - Jen velmi zvolna se v tomto roce na Valašsku rozjíždí sezona pěstitelského pálení. Tradičního letního ovoce je totiž nedostatek. Páleničáři se ale těší, že chuť si letos spraví na trnkách. Úroda modrého zlata má být v tomto roce velmi dobrá.

Dora Čechová je zpět se svou druhou knihou

Severní Čechy /ROZHOVOR/ - Česká spisovatelka s ruskými kořeny, to je Dora Čechová. Na Konzervatoři Jaroslava Ježka studovala tvorbu textu a scénáře. V roce 2012 debutovala v nakladatelství Labyrint kritiky oceňovanou knihou povídek „Nechtěl jsem být Leninem".