
Kopřivnický Restaurant Day se nesl v podzimním duchu
Kopřivnice – Již potřetí se v sobotu 15. listopadu otevřely pomyslné brány jednodenních restaurací v Kopřivnici. V parku E. Beneše se totiž konal další sousedský festival jídla Restaurant Day.
Kopřivnice – Již potřetí se v sobotu 15. listopadu otevřely pomyslné brány jednodenních restaurací v Kopřivnici. V parku E. Beneše se totiž konal další sousedský festival jídla Restaurant Day.
Až budete už podesáté za den zalévat pytlík s čajem horkou vodou, možná vás napadne, že byste mohli udělat změnu a připravit si nějaký neobvyklý horký nápoj. Tady je několik receptů na jeho přípravu.
Valtířov - Na jablečné trhy se mohou v sobotu vypravit zájemci do Valtířova. Na mini farmě Rohan najdou jablka, jablečný mošt, jablečný burčák, horký jablečný punč, jablečný štrúdl a další dobroty z jablek.
Zbiroh - Stovka hus z Moravy a další třicítka z Čech doputovaly na zámek Zbiroh, aby bylo dost pro nadcházející hody.
Velehrad /ROZHOVOR/ - Jedinou a mimořádnou mezinárodní soutěží a výstavou mešních a košer vín v České republice je Cisterciácká pečeť, která se o druhé listopadové sobotě uskutečnila ve Slovanském sále Stojanova gymnáziu Velehrad.
Poběžovice /FOTO/ – Na terase mateřinky vyčkávaly v úterý o půl deváté dopolední její malí obyvatelé ohlášený příjezd vzácného hosta.
Domažlicko - Svátek svatého Martina byl spojovaný nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením. Výjimkou nebylo ani rázovité Chodsko.
Habartov – Pilná práce, ale i spousta zábavy. Tak vypadá podzim v přípravné třídě Základní školy praktické a speciální v Habartově
Jižní Čechy – Tohle že je listopad? Lidé už si navlékli teplé bundy, ale přitom prožíváme vysoké teploty jako v časném září. „Úplně nezvyklé to není, ale teplé počasí převládá delší dobu," uvedl meteorolog Jaroslav Hintermüller. Nejvyšší teploty v pondělí zahřály tam, kde se brzy rozpustila nízká oblačnost, to znamená hlavně na horách.
Jižní Čechy – Tohle že je listopad? Lidé už si navlékli teplé bundy, ale přitom prožíváme vysoké teploty jako v časném září. „Úplně nezvyklé to není, ale teplé počasí převládá delší dobu," uvedl meteorolog Jaroslav Hintermüller. Nejvyšší teploty v pondělí zahřály tam, kde se brzy rozpustila nízká oblačnost, to znamená hlavně na horách.
Praha - Gorilí samec Richard, hlava pražské gorilí rodiny, v neděli oslavil své 23. narozeniny. V pavilonu goril byla pro něj a celou jeho rodinu připravena velká enrichmentová hostina.
/VČ. RECEPTŮ A AKCÍ V KRAJI/ Svatomartinské hody neodmyslitelně patří k 11. listopadu, tedy dni, kdy si lidé připomínají svátek svatého Martina. Mnoho ostravských restaurací tuto tradici ctí a pečlivě sestavuje svatomartinské menu. Ani letos tomu nebude jinak.
/VČ. RECEPTŮ A AKCÍ V KRAJI/ Svatomartinské hody neodmyslitelně patří k 11. listopadu, tedy dni, kdy si lidé připomínají svátek svatého Martina. Mnoho ostravských restaurací tuto tradici ctí a pečlivě sestavuje svatomartinské menu. Ani letos tomu nebude jinak.
Nový Bydžov - Mnoho škol mělo ve čtvrtek 30. a v pátek 31. října ředitelské volno. V bydžovské ZŠ Karla IV. se rozhodli toto období v rámci školních projektových dnů strávit netradičně.
/VIDEO/ Havrani, kteří k nám přilétají přezimovat ze severní Ukrajiny, Běloruska a středního Ruska, už dorazili. I přesto, že počasí má zatím k zimě daleko.
Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.
Olomoucký kraj – Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.
Brno – Nerozeznatelné od originálu. Bez front. Na dosah všem, kteří nechtějí nebo nemohou vyrazit do Prahy. U příležitosti blížícího se 700. výročí narození Karla IV. do Brna doputují napodobeniny korunovačních klenotů, které od ledna 2015 vystaví Letohrádek Mitrovských.
Olomoucký kraj – Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.
Olomoucký kraj – Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.
Prostějov – Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.
Olomoucký kraj – Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.
Chotěboř – Kuchaři vyhlášené chotěbořské restaurace a hospůdky roku Panský dům mají v těchto dnech napilno. Připravují totiž bohaté svatomartinské menu a to nejen na nadcházející víkend, ale také na ten příští
Podkrkonoší – V Holovousích i nadále pokračuje výstavba nového Ovocnářského výzkumného institutu. Sklad ovoce je po celkové rekonstrukci dokončen.
Jindřichohradecko – Mnozí ještě určitě pamatují, jak do školy povinně nosili kaštany a žaludy, které potom putovaly k myslivcům, respektive v zimě do krmelců.
Podkrkonoší – Oblast Podkrkonoší je krajem plným ovocných sadů, pískovce, prosluněných strání i úrodných polí. Je to jedinečná oblast, která je plná chutí a vůní.
Žlutava - „Žlutavští zahrádkáři jsou silná organizace a je za nimi vidět práce," zhodnotil předseda Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Žlutava Bohuslav Mišurec při 46. ročníku výstavy ovoce a zeleniny ve Žlutavě.
Trutnovsko - Krkonošský deník spolu s HOTELEM****HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s deníkem. Pod pokličku kuchařského umění nechává v gastronomickém kalendáři postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Rokycansko - Svátek dýní, jak by se dalo také říkat, se postaral o víkendovou zábavu v celém okrese
Jičín – V říjnu odstartoval v jičínském muzeu podzimní cyklus přednášek. Opět se můžete těšit na rozličná témata.
Fryčovice - Dům zahrádkářů ve Fryčovicích hostí během víkendu tradiční výstavu ovoce, zeleniny, užitkových rostlin a žákovských prací.
Přerov – Že se může vodní hlodavec chovat jako domácí mazlíček, to by si asi pomyslel jen málokdo. Přerovanům, kteří každé ráno procházejí kolem řeky Bečvy v místech u loděnice, se ale v těchto dnech nabízí nevídaný pohled. Ondatry, které chodí přikrmovat jedna z místních seniorek, slyší na jméno. Když ho zaslechnou, připlavou si pro kousek rohlíku, a zase se vzdálí.
Jablonec n. N. - V areálu zahrady domu Jany a Josefa V. Scheybalových uvidíte od října dvě jabloně.
Rakvice, Mikulov – S výrobou moštů začali teprve letos, přesto se už v Révě Rakvice pyšní oceněním Česká chuťovka 2014. Vinařská firma uspěla s kombinací jablko – bezinka v kategorii nealkoholických nápojů. Na výrobek si může dát značku ukazující na Dobrý tuzemský potravinářský výrobek.
Nová Paka – Místo dýňohraní vymysleli v novopackém domě dětí a mládeže dýňobraní.
Kroměříž - Jíst a vařit z biopotravin je dneska trend. Co je bio, na to lidé slyší. Za fresh nebo smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny, jak to dnes módně nazývají v kavárnách a barech, zaplatí člověk bez mrknutí oka padesát korun. A pozor, většinou se jedná o cenu za dvě deci.
Severní Čechy - Halloween se slaví 31. října a ve skutečnosti ho vymysleli Keltové a nikoliv Američané, jak je všeobecně vžito. V tento den slavili Keltové začátek zimy a věřili, že při takových změnách v přírodě se mohou vrátit duchové zesnulých, společně s nimi však i nejrůznější démoni.
Nové Strašecí – EGOSTRUKTURREALISMUS, tak se jmenuje výstava Romana Ch. Skleničky, jejíž vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 6. listopadu od 16 hodin ve výstavní síni Muzea TGM v Novém Strašecí.
Šumperk – Zábavný program pro děti i dospělé připravili v den státního svátku pracovníci volnočasového centra Komín v Šumperku.
Šumperk – Zábavný program pro děti i dospělé připravili v den státního svátku pracovníci volnočasového centra Komín v Šumperku. V několika dílnách návštěvníci mohli tvořit z jablek různé dekorace včetně razítek, u dalších stolků se vyráběl jablečný kompot, o patro výš se zase pekly šišky štrůdlů.
Chlumín – Do chlumínské palírny vozí lidé poslední sklizená jablka a hrušky, ze kterých budou mít za čas voňavou pálenku. Sezona ale začala už na jaře, když dozrály třešně a višně. Podle majitelky palírny Daniely Purnochové pak přišla doba meruněk, rybízu, broskví nebo mirabelek a později i švestek.
Domažlice – Expozice na níž je možné obdivovat ty nekrásnější výpěstky domažlických zahrádkářů, ale i rukodělné výrobky žen z městské rady seniorů, nabídla víkendová výstava v budově Základní organizace Českého svazu zahrádkářů v Domažlicích.
V sobotu odpoledne jsem zastavil před supermarketem. Čekal mě nákup. Znáte to, mají tam spousty věcí různých druhů. Pochází z Polska, Argentiny i dalších zemí velkého světa a občas nějaké i z Česka. Tedy ne, že bych cestování a exotické krajiny neměl rád. Naopak za hranicemi naší krásné země jsem strávil pár let. Jen doma je mi bližší české jablko než to španělské.
Zlín – Další noční nakupování ve Zlatém jablku přilákalo do obchodního centra v srdci Zlína opět stovky návštěvníků. Akce, která se opakuje vždy na jaře a na podzim se stala v krajském městě již tradicí a to bylo poznat i na její návštěvnosti.
Stránské - S pocitem, že dělají dobrý skutek, krmí lidé cizí zvířata. Přes plot v zahradě nebo na pastvě v ohradě. Přitom mohou zvířatům ublížit.
Zlín - Místo dosavadního pátku sobota a hlavně delší program. Nákupní akce Long shopping night ve zlínském Zlatém jablku odstartuje 25. října v 15 hodin a potrvá až do půlnoci. Za organizátory to sdělila Kateřina Martykánová.
Radim – Místní moštovna zahrádkářského sdružení již končí zítřejší sobotu svůj provoz.
Jičín – Děti z Mateřské školy Větrov si užily jedno krásné, podzimní odpoledne plné pohody a tvůrčích nápadů se svými rodiči, sourozenci i kamarády. Právě pro ně děti připravily dílničku s vyráběním podzimních dekorací, kterými si poté vyzdobily celou školku.
Vernéřovice /FOTO/ - V místní vernéřovické restauraci se opět po roce konal Vernéřovický gáblík. Akce, při které si přišli na své nejen labužníci, se uskutečnila už popáté. Letos v ní hrály hlavní roli jablka.
Podzim - sezona ovoce je v plném proudu.