Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Něco lahodného pro zahřátí

Až budete už podesáté za den zalévat pytlík s čajem horkou vodou, možná vás napadne, že byste mohli udělat změnu a připravit si nějaký neobvyklý horký nápoj. Tady je několik receptů na jeho přípravu.

Valtířov zve na jablečné trhy

Valtířov - Na jablečné trhy se mohou v sobotu vypravit zájemci do Valtířova. Na mini farmě Rohan najdou jablka, jablečný mošt, jablečný burčák, horký jablečný punč, jablečný štrúdl a další dobroty z jablek.

Hory posílají teplotní maxima do dějin

Jižní Čechy – Tohle že je listopad? Lidé už si navlékli teplé bundy, ale přitom prožíváme vysoké teploty jako v časném září.  „Úplně nezvyklé to není, ale teplé počasí převládá delší dobu," uvedl meteorolog Jaroslav Hintermüller. Nejvyšší teploty v pondělí zahřály tam, kde se brzy rozpustila nízká oblačnost, to znamená hlavně na horách.

Hory posílají teplotní maxima do dějin

Jižní Čechy – Tohle že je listopad? Lidé už si navlékli teplé bundy, ale přitom prožíváme vysoké teploty jako v časném září.  „Úplně nezvyklé to není, ale teplé počasí převládá delší dobu," uvedl meteorolog Jaroslav Hintermüller. Nejvyšší teploty v pondělí zahřály tam, kde se brzy rozpustila nízká oblačnost, to znamená hlavně na horách.

TÉMA DENÍKU: Na svatého Martina jí se husa a pije džbán vína

/VČ. RECEPTŮ A AKCÍ V KRAJI/ Svatomartinské hody neodmyslitelně patří k 11. listopadu, tedy dni, kdy si lidé připomínají svátek svatého Martina. Mnoho ostravských restaurací tuto tradici ctí a pečlivě sestavuje svatomartinské menu. Ani letos tomu nebude jinak.

TÉMA DENÍKU: Na svatého Martina jí se husa a pije džbán vína

/VČ. RECEPTŮ A AKCÍ V KRAJI/ Svatomartinské hody neodmyslitelně patří k 11. listopadu, tedy dni, kdy si lidé připomínají svátek svatého Martina. Mnoho ostravských restaurací tuto tradici ctí a pečlivě sestavuje svatomartinské menu. Ani letos tomu nebude jinak.

Korunovační klenoty v Brně? Od ledna 2015 v Letohrádku

Brno – Nerozeznatelné od originálu. Bez front. Na dosah všem, kteří nechtějí nebo nemohou vyrazit do Prahy. U příležitosti blížícího se 700. výročí narození Karla IV. do Brna doputují napodobeniny korunovačních klenotů, které od ledna 2015 vystaví Letohrádek Mitrovských.

Děti sbírají kaštany pro zvěř

Jindřichohradecko – Mnozí ještě určitě pamatují, jak do školy povinně nosili kaštany a žaludy, které potom putovaly k myslivcům, respektive v zimě do krmelců.  

Vaříme s Deníkem: Listopad v hotelu Horizont patří huse

Trutnovsko - Krkonošský deník spolu s HOTELEM****HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s deníkem. Pod pokličku  kuchařského umění nechává v gastronomickém kalendáři postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Ondatry se v Přerově pěkně zabydlely, dokonce slyší na jméno

Přerov – Že se může vodní hlodavec chovat jako domácí mazlíček, to by si asi pomyslel jen málokdo. Přerovanům, kteří každé ráno procházejí kolem řeky Bečvy v místech u loděnice, se ale v těchto dnech nabízí nevídaný pohled. Ondatry, které chodí přikrmovat jedna z místních seniorek, slyší na jméno. Když ho zaslechnou, připlavou si pro kousek rohlíku, a zase se vzdálí.

Rakvická Réva získala ocenění Česká chuťovka. Díky moštu

Rakvice, Mikulov – S výrobou moštů začali teprve letos, přesto se už v Révě Rakvice pyšní oceněním Česká chuťovka 2014. Vinařská firma uspěla s kombinací jablko – bezinka v kategorii nealkoholických nápojů. Na výrobek si může dát značku ukazující na Dobrý tuzemský potravinářský výrobek.

Dvě bedny jablek? Nateče až pětadvacet litrů

Kroměříž - Jíst a vařit z biopotravin je dneska trend. Co je bio, na to lidé slyší. Za fresh nebo smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny, jak to dnes módně nazývají v kavárnách a barech, zaplatí člověk bez mrknutí oka padesát korun. A pozor, většinou se jedná o cenu za dvě deci.

Halloween: Keltský svátek zimy a duchů

Severní Čechy - Halloween se slaví 31. října a ve skutečnosti ho vymysleli Keltové a nikoliv Američané, jak je všeobecně vžito. V tento den slavili Keltové začátek zimy a věřili, že při takových změnách v přírodě se mohou vrátit duchové zesnulých, společně s nimi však i nejrůznější démoni.

Sklenička vystaví své umění v Novém Strašecí

Nové Strašecí – EGOSTRUKTURREALISMUS, tak se jmenuje výstava Romana Ch. Skleničky, jejíž vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 6. listopadu od 16 hodin ve výstavní síni Muzea TGM v Novém Strašecí.

Centrum Komín zvalo na jablečné hody

Šumperk – Zábavný program pro děti i dospělé připravili v den státního svátku pracovníci volnočasového centra Komín v Šumperku. V několika dílnách návštěvníci mohli tvořit z jablek různé dekorace včetně razítek, u dalších stolků se vyráběl jablečný kompot, o patro výš se zase pekly šišky štrůdlů.

Pálenka voní nejlépe po ovoci ze slunného léta

Chlumín – Do chlumínské palírny vozí lidé poslední sklizená jablka a hrušky, ze kterých budou mít za čas voňavou pálenku. Sezona ale začala už na jaře, když dozrály třešně a višně. Podle majitelky palírny Daniely Purnochové pak přišla doba meruněk, rybízu, broskví nebo mirabelek a později i švestek.

Zahrádkáři a senioři uspořádali první společnou výstavu

Domažlice – Expozice na níž je možné obdivovat ty nekrásnější výpěstky domažlických zahrádkářů, ale i rukodělné výrobky žen z městské rady seniorů, nabídla víkendová výstava v budově Základní organizace Českého svazu zahrádkářů v Domažlicích.

SLOUPEK: Tatarák z ryb a dobře upečené domácí koláče

V sobotu odpoledne jsem zastavil před supermarketem. Čekal mě nákup. Znáte to, mají tam spousty věcí různých druhů. Pochází z Polska, Argentiny i dalších zemí velkého světa a občas nějaké i z Česka. Tedy ne, že bych cestování a exotické krajiny neměl rád. Naopak za hranicemi naší krásné země jsem strávil pár let. Jen doma je mi bližší české jablko než to španělské.

Tvůrčí dílnička v jičínské MŠ Větrov plná nápadů

Jičín – Děti z Mateřské školy Větrov si užily jedno krásné, podzimní odpoledne plné pohody a tvůrčích nápadů se svými rodiči, sourozenci i kamarády. Právě pro ně děti připravily dílničku s vyráběním podzimních dekorací, kterými si poté vyzdobily celou školku.