Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Lidé kradou zemědělcům, co se dá

Zlínsko - Léto a podzim jsou úrodným obdobím nejen pro zemědělce, pěstitele a zahrádkáře, ale také pro zloděje česneku, brambor, jablek, švestek…

Okousané jablko jako symbol ráje

Ohryzek, letošní symbol Letní filmové školy, dával před zahájením festivalu jenom málo nadějí na krásnou filmovku. Ono okousané jablko asi málokomu, tedy kromě autorů návrhu, evokuje ráj. Spíše ukazuje, že vše dobré už je okousáno a zůstává jen zbytek na vyhození do kompostu. Ale naštěstí tomu tak nebylo.

Borohrádek vyrazil do boje za vrácení svých lesů

Borohrádek – Borohrádecká radnice již roky bojuje za navrácení svého historického majetku. Přestože desítky hektarů lesa již dávno neplní svou obrannou funkci, Vojenské lesy a statky s jejich převodem stále otálejí.

Ve zvířecí záchrance: zachraňovali jsme ježečka z Jinonic!

Praha /REPORTÁŽ, ROZHOVOR/ – Je pátek, 8.06 a Davidu Zítkovi z Pražské zvířecí záchranky zvoní mobil. Znamená to jediné. Za chvíli nás čeká výjezd k raněnému či zatoulanému zvířeti. „Jedeme za ježkem z Jinonic," informuje mě Zítek.

Největší leknín světa v úterý vykvetl v Olomouci

Olomouc – Victoria Cruziana, největší druh leknínu na světě, vykvetl v úterý 31. července ve sbírkových sklenících Výstaviště Flora Olomouc, a. s. Tropický skvost však má přichystaná i další poupata k rozpuku, která se v plné kráse objeví možná ještě tento týden.

Největší leknín světa v úterý vykvetl v Olomouci. PODÍVEJTE SE

Olomouc – Victoria Cruziana, největší druh leknínu na světě, vykvetl v úterý 31. července ve sbírkových sklenících Výstaviště Flora Olomouc, a. s. Tropický skvost však má přichystaná i další poupata k rozpuku, která se v plné kráse objeví možná ještě tento týden.

Ve zvířecí záchrance: zachraňovali jsme ježečka z Jinonic!

Praha /REPORTÁŽ/ – Je pátek, 8.06 a Davidu Zítkovi z Pražské zvířecí záchranky zvoní mobil. Znamená to jediné. Za chvíli nás čeká výjezd k raněnému či zatoulanému zvířeti. „Jedeme za ježkem z Jinonic," informuje mě Zítek. Během dvou minut jsme připraveni k výjezdu. Máme potřebné vybavení a také navigaci, bez které by rychlý zásah už ani nepřicházel v úvahu. Před pár lety se David Zítek spoléhal na mapy, ale nyní prý nedá na navigaci dopustit. „Šetří to čas, který je v mnoha případech rozhodující."

Regionem Podchlumí po ovocné stezce

Podchlumí – Zveme vás na návštěvu do regionu, který je znám především tradicí pěstování ovocných stromů. Zdejšími pěstiteli byly vyšlechtěny slavné odrůdy mnoha barev, chutí a tvarů.

Vranovští začali sklízet jablka. První je Julia

Vranov - Nenápadně odstartovalo česání ovoce ve vranovských sadech. Ze stromů zatím mizí letní odrůda Julia. „V některých níže položených oblastech už ji možná sklidili. Jenže tady jsme 420 metrů nad mořem a teprve na sklonku července přišel její čas.

Na Prostějovsku začaly žně, úroda je ale místy poloviční

Prostějovsko – Začaly žně. Závoje prachu halí silné stroje na polích a zemědělci budou mít brzy v rukou výsledek svého celoročního snažení. „Na jihu Prostějovska začali se sklizní řepky a ozimého ječmene," potvrdil šéf prostějovské agrární komory Augustin Kohoutek.

Carlos Saura ochutnal v Hradišti jablka filmového ráje

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – I když se první promítací sály začaly plnit už v sobotu v osm hodin ráno, teprve v podvečer byla letošní Letní filmová škola oficiálně zahájena. „Vítejte ve filmovém ráji," přivítal moderátor Josef Kubáník hosty a návštěvníky filmovky pár minut po šesté hodině večerní v zaplněném sále kina Hvězda.

Carlos Saura ochutnal v Hradišti jablka filmového ráje

Uherské Hradiště – I když se první promítací sály začaly plnit už v sobotu v osm hodin ráno, teprve v podvečer byla letošní Letní filmová škola oficiálně zahájena. „Vítejte ve filmovém ráji," přivítal moderátor Josef Kubáník hosty a návštěvníky filmovky pár minut po šesté hodině večerní v zaplněném sále kina Hvězda.

OBRAZEM: Zárubovské renesanční slavnosti

Radim – Šermířsko divadelní vystoupení, loutkové představení, renesanční tance, dobové tržiště, dobová hudba, prohlídky zámku, soutěže pro děti. To a mnoho dalšího byly sobotní Zárubovské renesanční slavnosti na zámku v Radimi.

Seriál: Jak hubnout bez hladu s Naturhouse

Děčín - Na vaše otázky ohledně hubnutí a zdravého životního stylu odpovídá Bc. Věra Hájková, výživová poradkyně dietetického centra NATURHOUSE, OC Korál v Děčíně.

Veřejná schůze problém nevyřešila

Dobroslavice - Dost ostrá byla výměna názorů na veřejné schůzi v Dobroslavicích. Jablkem sváru se stal nový podnikatel v obci, který se v areálu bývalého zemědělského družstva chystá zpracovávat kámen, plasty a kovy.

Pálenice v ohrožení

Valašsko – Provozovatelé valašských palíren nevidí začátek sezony příliš pozitivně. Ovoce se letos kvůli špatným podmínkám urodilo málo. Poslední naděje ještě vkládají do podzimu, kdy dozrávají jablka.

Dobrý den, Valašsko

Vsetín - Letos trnky mít nebudeme. Potupně jsem si tedy už nechal koupit metrák meruněk a snad seženu nějaká jablka…

Popelnice na bioodpad jsou na Chebsku hojně využívané

Cheb - Kam s bioodpadem? Někteří jej vyhazují na kompost, jiní do komunálního odpadu. Velká část obyvatel ale netuší, že existují speciální popelnice, kam se dá tento biologický odpad vyhazovat. Navíc si o ně každý může zažádat jako Kateřina Stolínová z Chebu, která si je nemůže vynachválit.

Hrošík, želva nebo tučňák. Všichni jsou to Mazánci

Plzeň – Víte, co mají společného tučňáci, hrošíci liberijští, plameňáci, kachny, skalní želvy a damani? Z biologického hlediska asi pramálo, ale všechna tato zvířata má v plzeňské zoologické zahradě na starosti ošetřovatel Vlastimil Cihlář.

Gurmáni si přijdou na své, ochutnají staročeské delikatesy

Svojanov - Pečená masa, steaky, domácí klobásy a maso z udírny, hradní česnečka, pečená jablka s medem a praženými ořechy, pečené domácí placky plněné masem a zeleninou, bramboráky se škvarky, lívance se švestkovými povidly a tvarohem, bramboračka s houbami, vepřová žebra a kolena, guláš hradních zbrojnošů a mnoho dalších dobrot.

Gurmáni si přijdou na své, ochutnají staročeské delikatesy

Svojanov - Pečená masa, steaky, domácí klobásy a maso z udírny, hradní česnečka, pečená jablka s medem a praženými ořechy, pečené domácí placky plněné masem a zeleninou, bramboráky se škvarky, lívance se švestkovými povidly a tvarohem, bramboračka s houbami, vepřová žebra a kolena, guláš hradních zbrojnošů a mnoho dalších dobrot.