Když mrzne a napadne hodně sněhu, lesní zvěř jen stěží hledá potravu. Myslivci se proto starají, aby byly krmelce stále plné. Někdy musí také ke krmelcům prošlapávat ve sněhu stezky nebo prohrnout cestu k potoku či studánce.
Doubice - Zhruba před týdnem se na setkání se starosty Šluknovska dozvěděl předseda branného výboru Poslanecké sněmovny Radek John, že jestli něco v regionu funguje, pak je to zvýšená přítomnost jednotlivých příslušníků Policie ČR.
Pardubice - V tréninkové restauraci a kavárně Integračního centra sociálních aktivit Kosatec budou nově využívány produkty regionálních zemědělců, a to zejména ovoce a zelenina.
Královéhradecko – Bývalý zaopatřovací ústav milosrdných bratří pro vojenské vysloužilce v Kuksu získal před téměř dvěma roky dotaci v celkové výši 453 milionů korun.
Prostějovsko – Ovocnáři loni neměli dobrý rok. Ovoce se urodilo málo a sklizeň patřila k nejhorším za posledních padesát let. Pěstitelé sklidili více než 101 tun ovoce, což je o 16 procent méně než v předešlém roce. Prostějovští sadaři však důvod ke smutku nemají.
Ochutnat za speciální ceny zajímavé gastronomické speciality. Tuto možnost dávají lidem tři ostravské restaurace, které se zapojily do dalšího ročníku Grand restaurant festivalu
Bukovany /FOTOGALERIE/ -Druhý nejvyšší počet vzorků ve své historii nabídl již patnáctý ročník Koštu slovácké slivovice a jiných destilátů v Bukovanech. Podle organizátorů byla kvalita degustovaných vzorků letos výjimečná. Sešlo se jich 1440.
Kersko /FOTO/ -Jako malý kluk jsem paní Věru Kutifelovou znal z dovolené na Harcově. Naši se s manželi Kutifelovými znali, táta s panem Františkem totiž pracovali v podniku Asbestos ve Zvěřínku.
Náchod /FOTOGALERIE/ - Loutková scéna Dětem pro radost v Náchodě uvádí v obnovené premiéře klasickou pohádku Zlatovláska. Jako podklad pro oživení známého pohádkového příběhu vybrala text básníka Josefa Kainara.
Vsetín /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Zaručených receptů na pravé valašské hňápané zelé je víc: kromě základní suroviny – nastrouhaného či krájeného a řádně našlapaného zelí – nesmí chybět cibule, sůl a kmín. Přidává se i kopr, někdo také česnek, křen či jablka.
Svitavy /SOUTĚŽ MLADÝCH REPORTÉRŮ/ - Stalo se vám někdy, že jste při procházce lesem narazili na stromy ověšené neobvyklými vánočními řetězy z mrkve, jablek a suchého pečiva?
Chelčice /FOTOGALERIE/ - Před čtyřmi lety šel dvaapadesátiletý opravář nákladních automobilů Jindřich Holeček z Chelčic,u Vodňan,se svými psy po lese a našel malého zaběhlého kanečka,kterého pojmenoval Hubert.
Hradec Králové /AKTUALIZOVÁNO/ – Sklizeň ovoce vloni klesla o 16 procent na 101.249 tun a patřila mezi nejnižší sklizně za posledních 50 let. Proti průměru posledních pěti let sklizeň klesla o 38 procent. Ztráty ovocnářů na tržbách budou přes půl miliardy korun.
Libice nad Cidlinou /FOTO/ -Místní Divadelní spolek Vojan hrál s velkou chutí v sobotu v kulturním domě pohádku pro nejmenší s názvem Měla babka čtyři jabka.
Českobudějovicko – Lojová svíce, bílý ubrus pokrytý jedlovými větvičkami a lovecký tesák byly v sobotu nezbytnou kulisou, když se v Záboří přijímali tři noví členové do řad myslivců.
Brno - Je libo skotského lososa s jablkem Granny Smith nebo pomalu pečené jehněčí z Bílých Karpat položené na bramborovo-celerovém pyré? Pokud ano, stačí navštívit třetí ročník Grand restaurant festivalu. Gastronomická slavnost začne už tuto neděli a lidem stačí dvě stě padesát korun na to, aby mohli zkusit speciality v těch nejlepších brněnských restauracích.
Praha – V obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zdražily papriky a rajská jablka, a to oboje o více než 16 procent. Nepatrně, o více než čtyři procenta na 23,76 Kč/kg, naopak zlevnil krystalový cukr, uvedl ČSÚ.
Slovácko – Dnes je pátek a ještě k tomu třináctého! Pro mnoho lidí představuje toto spojení strach z neštěstí, smůly a bere jim dobrou náladu. Smolný pátek třináctého se vyskytuje nanejvýš třikrát v roce.
Uherské Hradiště - Vlna nevraživosti se zvedla mezi obyvateli domu sousedícího s objektem Oblastní charity v Uherském Hradišti proti vedení této humanitární organizace. Jablkem sváru se stal dům, který má ve dvoře Oblastní charity vyrůst a jehož obyvatelé budou vidět do dvora sousedů.
Hořice – Letošní degustaci jablek v Kulturním domě Koruna vyhrála odrůda Melrose, vypěstovaná ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy.
Příbram - Tak si pročítám nominaci na sportovce roku a říkám si, kdo to asi vyhraje? Mezi našimi čtenáři je určitě řada těch, kteří si tuto větu, byť třeba v trochu jiné podobě, položili. No schválně, kdo myslíte, že to bude?
Plzeň - Tuzemské pěstitelské pálenice vyrobí v sezoně 2011/2012, i přes místy hodně špatnou úrodu ovoce, až o třetinu více pálenky než o rok dříve. Zatímco loni činila jejich produkce zhruba 4,5 milionu litrů čistého alkoholu, letos by to mělo být 5,6 až 5,9 milionu litrů.
Doloplazy /FOTOGALERIE/ – Tóny dechové hudby Vlčnovjanka, vůně domácí pálenky z různých druhů ovoce a dobrá nálada doprovázela v sobotu v Doloplazech na Olomoucku tradiční lednový košt slivovice.
Hodonínsko -Zatímco na podzim se majitelé pálenic těšili na dobrou sezonu, nyní je vše jinak. Letního ovoce bylo sice dost, trnky ale na většině míst okresu pomrzly. Výjimkou je Kyjovsko.
Krnov - Procházka okolo Petrova rybníka v Krnově nabízí úžasnou podívanou. Za zimoviště si rybník vybralo dobrých padesát labutí, které lze pozorovat i z vlaku, který projíždí kolem. Odborníci radí: nekrmit!
Jablonec nad Nisou /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ -Klub Na Rampě oslaví tuto sobotu 7. ledna své patnácté narozeniny. První akce se v klubu konala 5. prosince 1996.
Vendolí/SOUTĚŽ MLADÝCH REPORTÉRŮ/ - Dne 19. prosince proběhl v naší škole den otevřených dveří s vánoční výstavou, po které následovalo zpívání koled, předávání dárků a spaní ve škole.
Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.
Chrudimsko /VÝZVA/ - Hotelová škola Bohemia v Chrudimi připravila u příležitosti Vánočního turnaje žáků a pedagogů SŠ v sálové kopané speciální drink, kterým si připila i na zdraví čtenářů Chrudimského deníku.