Prachatice – O noci na přelomu října a listopadu se říká, že je magická. A právě na téma magie jsme si povídali ze žáky ze Základní školy Vodňanská v Prachaticích. Odpovídali Kačka Stará, Tereza Suchá, Ladislav Křupala a Lucie Dvořáková.
Třebíč - Jako ve včelím úlu to o uplynulém víkendu vypadalo v třebíčském Zahrádkářském domě. Letošní v pořadí 24. oblastní výstava přilákala nejen jednašedesát vystavovatelů, ale i dva a půl tisíce návštěvníků různých věkových skupin.
Liberecký kraj - Na tu moji jste si s nějakým simulováním hned tak nepřišli. Ukaž, řekla pokaždé s autoritou lékaře a podívala se do krku. Někdy ani to ne. Zle bylo, když mě načapala, jak si do postele odnáším jablko či sušenky. Ty můžeš jíst? Tak to není žádná angína, rozhodla rázně s převahou zkušeného diagnostika amatéra.
Vojovice - Do jihoplzeňských Vojovic lákala v sobotu vůně jablek. V tamější hospůdce U Kovboje se totiž konal už čtvrtý ročník soutěže o nejlepší výrobek z tohoto ovoce.
Seník - S nálezy munice za policisty většinou přicházejí hledači kovů a někdy také houbaři. Zahrádkáři patří spíše k výjimečným oznamovatelům, ale jeden takový vyhledal v pátek policisty v Přelouči s neobvyklým příběhem.
Určice/Dětkovice /ROZHOVOR/ – Jsou velká, červená, šťavnatá a křehká. Mají sladkokyselou dužninu. Jablka odrůdy Melrose, které v dětkovickém sadu pěstuje Hospodářské družstvo Určice, obdržela před pár dny ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje. Družstvo zabodovalo i na Floře Olomouc. „O víkendu jsme na ní získali první místo za kolekci odrůd a třetí místo za expozici,“ pochlubil se vedoucí ovocnář Pavel Melka.
Lysice - V jabloňových sadech v Lysicích v těchto dnech finišuje sklizeň jablek. Letošní úroda je však velmi slabá. Může za ni několik mrazivých květnových dnů.
Uherské Hradiště - Velmi neobvyklými mazlíčky se mohou pochlubit v uherskohradišťském Přírodovědném centru Trnka. Před několika dny tam zprovoznili zookoutek, ve kterém chovají dvacítku druhů zvířat. A to především z říše hmyzu a plazů.
Rokycany - Devadesátiny, které právě oslavil, by Juraji Chlebničanovi nikdo nehádal. Květů se sešlo bezpočet, jak se na gratulanty zahrádkáře sluší - a našla se mezi nimi dokonce i zlatá růže.
Studená – I v horších klimatických podmínkách vyšší polohy obce pod Javořicí lze s úspěchem zahradničit. Svědčí o tom i skutečnost, že místní zahrádkářská organizace má přes 40 členů.
Rokycany - Po stopách profesora Cejpa, znalce Žďáru a hub, se v doprovodu předního českého mykologa Jiřího Baiera vypravili Rokycanští patrioti a vzali s sebou i četné další zájemce.
Vsetín /FOTOGALERIE/ - Zajímavou novinkou se od včerejška oficiálně mohou pyšnit žáci a zaměstnanci základní školy ve Vsetíně, Rokytnici. V areálu školy dělníci v uplynulých týdnech vybudovali venkovní amfiteátr, který pojme až tři sta padesát dětí.
Stráž nad Nisou - Počasí nám letos moc nepřálo, úrodu spálil květnový mráz. Ti, kteří vloni sklidili několik metráků, letos naplnili s bídou dvě bedýnky,“ povzdychl si za organizátory výstavy ovoce a zeleniny krajský šéf zahrádkářů Jaroslav Trávníček.
Zábřeh /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Co si většina lidí představí pod pojmem svíčková? Patrně plátek hovězího masa se stejnojmennou omáčkou a knedlíkem. Svíčková, to ale může být synonymum pro výborné steaky. Přesvědčili se o tom účastníci kurzu vaření, který se odehrál ve středu 12. října v Zábřehu.
Strakonice – Co jsou to podle dětí černé skládky? Kdo je zakládá a kdo to pak uklidí? Jaký trest by měl dostat viník za založení černé skládky? Na to odpovídala čtveřice žáků ze 4.C Základní školy Dukelská ve Strakonicích – Daniela Galljamova (9), Helena Semirádová (9), Tomáš Harant (10) a Ondřej Krejčí (10).
Přibyslav - „To jalubské širé pole, to je bože polečko, zasadil sem rozmarýnu, vyrostlo mně žitečko” - mohl by zpívat Ivo Havlík z Přibyslavi nad překvapivou úrodou své zahrady.
Lubná - Místo u velké lípy, kde ještě před několika lety stála hospoda s tanečním sálem, se proměnilo. Zdeněk Jelínek se před osmi lety rozhodl objekt zrekonstruovat. Po roce otevřel moderní pálenici. Pěstitelé ovoce tuto provozovnu vyhledávají. Ovoce, které by doma nespotřebovali, se zde proměňuje na hřejivou pálenku.
Brumovice - Nadával jí. Pak s ní mrštil na zem a zkoušel ji zardousit. Otřesný případ domácího násilí, které má na svědomí devětadvacetiletý agresor z Brumovic, je o to horší, že jej páchal na své vlastní sedmdesátileté matce.
Napajedla – /FOTOGALERIE/ Domácí chleba, paštiky, škvarková pomazánka, sýry či koláče přilákali o víkendu desítky návštěvníků do Napajedel. Tamní zámek uspořádal druhý ročník Gurmánských slavností.
Staré Sedliště – Štrúdlování čili soutěž o nejlepší domácí štrúdl se konala v neděli odpoledne ve Starém Sedlišti. Po roční přestávce to byl již pátý ročník.
Žumberk – Žluté, fialové nebo bílé květy rozzářily o víkendu žumberskou tvrz. Mezi malovanými truhlami a skříněmi se v renesanční tvrzi konal již 25. ročník tradiční výstavy chryzantém.
Uherský Ostroh /FOTOGALERIE/ – Také v Uherském Ostrohu se o víkendu hodovalo. V pátek byl zahájen dvoudenní zámecký košt vína a před zámkem postavena májka. V sobotu se pak studeným říjnovým odpolednem vydala chasa na tradiční obchůzku.
Ústí nad Labem - Jablka a hrušky, které na pultech obchodů ani trhovců nikdy nenajdete, lze vidět v ústecké Severočeské vědecké knihovně v Churchillově ulici.
Prostějov – V chladném sobotním ránu přišel horký ovocný čaj spolu s temperamentním živým jazzem vhod. Ochránci přírody pořádali spolu s členy Okrašlovacího spolku města Prostějova na náměstí T.G. Masaryka happening k Mezinárodnímu dni stromů. Návštěvníci akce kromě voňavého nápoje ochutnali i české odrůdy jablek.
Vysočina - Jako jednu z nejlepší sezon tohoto tisíciletí označují letošní rok provozovatelé pálenic na Vysočině. V těchto dnech se pálí hlavně kvasy z hrušek, raných švestek, popřípadě ještě z meruněk a blum a chystají se na nápor jablek a švestek.
Lubná - Místo u velké lípy, kde ještě před několika lety stála hospoda s tanečním sálem, se proměnilo. Zdeněk Jelínek se před osmi lety rozhodl objekt zrekonstruovat. Po roce otevřel moderní pálenici.
Žďársko - První letošní pálenku z vlastního ovocného kvasu již ochutnávají milovníci domácího alkoholu. Po třešních, které odstartovaly sezonu, nyní vozí lidé do pěstitelských pálenic především hrušky nebo rané švestky. Letošní sezona by měla být lepší než ta loňská, shodují se oslovení provozovatelé malých ovocných lihovarů v okrese Žďár nad Sázavou.
Komentář - Věda se s náboženstvím rozhodně nevylučuje. Alespoň podle lidí z brněnské techniky, kteří se inspirovali v biblických příbězích, aby přilákali středoškoláky ke studiu na této škole.
Brno /FOTOGALERIE/ – Na, vezmi si tohle krásné jablko. Mám jich ještě spoustu, vybízí žena osmnáctiletou černovlásku. Nejde o výjev ze Sněhurky. Pracovníci Vysokého učení technického v Brně dělají nábor mezi středoškolskými studenty. A kampaň pojali netradičním způsobem.