Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

I na na Třebíčsku nakoupíte potraviny bez obalu

Třebíč, Vysočina – Obchod, kde zákazníci nakoupí potraviny bez obalu, je novým tuzemským trendem. Na Vysočině vznikl první bezplastový obchod už před několika lety, dnes bezobalové obchody rychle přibývají.

Nejčastěji šizené potraviny? Nejvíc uzeniny v čele s loveckým salámem

Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 procenta, u uzenin propadlo 20 procent zboží jako nevyhovující. 

FOTO: Zahořany otevřely nový průtah

Zahořany – V pondělí byla zkolaudována stavba 2. etapy obnovy průtahu obcí Zahořany. Od úterka se vrátily autobusy na opravené zastávky na návsi z provizorního místa před prodejnou potravin, místní už chodí po pohodlných chodnících, auta jezdí po zbrusu novém asfaltovém povrchu.

Zloděj kradl v jeden den ve dvou prodejnách

S jídlem roste chuť a je tomu tak i v případě krádeží. Důkazem může být i sedmadvacetiletý muž, který se v jeden den činil rovnou ve dvou prodejnách ve Frýdku-Místku.

Sůl v menu? V některých restauracích obsahuje jídlo i trojnásobek normy

Blanensko, Vyškovsko – Dva dny nesolit a odpustit si také uzeniny, sýry, paštiky či konzervy. K takovým omezením stačí třeba jediný oběd v místní restauraci. Menu v Záložně v Boskovicích totiž podle nedávno zveřejněných výsledků hygienické kontroly pětinásobně překročilo doporučenou obědovou dávku této pochutiny. Nešetří s ní ani kuchaři v ostatních kontrolovaných podnicích.

Sůl v menu? V některých restauracích obsahuje jídlo i trojnásobek normy

Dva dny nesolit a odpustit si také uzeniny, sýry, paštiky či konzervy. K takovým omezením stačí třeba jediný oběd v místní restauraci. Menu v Záložně v Boskovicích totiž podle nedávno zveřejněných výsledků hygienické kontroly pětinásobně překročilo doporučenou obědovou dávku této pochutiny. Nešetří s ní ani kuchaři v ostatních kontrolovaných podnicích.

Na krajském Gastrofestivalu bude vařit i hejtmanka. S muzikantem z Lucie

Lysá nad Labem – Pestrá nabídka dobrého jídla, pití i delikates opravdu bude stát za návštěvu. To slibují organizátoři tradičního krajem pořádaného Gastrofesivalu, který se na výstavišti v Lysé nad Labem koná 6. a 7. října. Začíná v pátek od 10. hodiny, kdy akci zahájí hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Osobně nebude chybět ani v sobotu – přičemž program ji nepřipomíná jen jako oficiálního hosta, jehož přítomnost zvyšuje lesk chystané akce, nebo ochutnávače chválícího dovednosti jiných. Po oba dny bude patřit mezi aktivní účastníky.

Sbírka potravin: I sebemenší dar může pomoci

Chrudim – Neziskovka Šance pro Tebe přichází s výzvou „Daruj, nevyhazuj aneb i sebemenší dar může pomoci“. Sbírka trvanlivých potravin má pomoci klientům, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.

Přání seniorů: Chceme dožít doma

Stará okna i dveře, kovové zárubně, oprýskané omítky. Ne všechny budovy zlínské nemocnice Tomáše Bati působí utěšeným dojmem. Neoddiskutovatelně je na nich vidět zub času. Návrat do 70. let 20. století. Jako z Dietlova seriálu Nemocnice na kraji města. Kdo z nás by se chtěl dostat na takové místo? Snad i proto chtějí lidé pečovat o své blízké raději doma. 

Kdy a jak sklízet vlašské ořechy?

Plody ořešáku královského jsou zdrojem zdravých tuků, prospívají srdci a cévám a povzbuzují činnost mozku. Jak je správně sklízet a skladovat?

Ve vesmíru si zpívala. Jídlo nebylo tak zlé, směje se astronautka

Brno – Na střední škole učila geologii a astronomii. V roce 2010 se do vesmíru na patnáct dní podívala raketoplánem Discovery a vyměnila učitelskou katedru za vesmírnou stanici. Dvaačtyřicetiletá Američanka Dorothy „Dottie” Metcalf-Lindenburgerová před pár dny navštívila brněnskou hvězdárnu.

Otrávení ježci, kočky i psi. V Bojkovicích někdo líčí návnady

HLASUJTE V ANKETĚ / Vypumpovat u veterináře žaludek své fence, která přiotrávená v tu chvíli bojovala o svůj život, musela nedávno Eva Jarolímová z Bojkovic. Téměř denně přitom v okolí bytovky na ulici 1. máje odklízí kusy pohozených knedlíků či masa, které podle jejích slov slouží jako otrávená návnada.

Dobré jídlo ve škole ve Vratimově vaří podomácku

/SERIÁL DENÍKU - ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ „Jako dítě jsem zažil parádní i propadákové stravování. A to platí o tom školním i dnes,“ říká kuchař, který vaří v jídelně ZŠ a MŠ Vratimov, Michal Cichý.

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. 

Vesnické obchody prodejce neuživí

Domažlicko – Nízký obrat, silná konkurence řetězců ve městech, časově náročná práce s malým výdělkem. To jsou důvody, proč mnohé obce na Domažlicku řeší budoucnost vesnických prodejen.

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Okres Louny – Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. 

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Okres Chomutov – Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. 

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Okres Most – Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. 

Ovčáček přirovnal EU k nacistické třetí říši. Výroku si všimli i v zahraničí

/ANKETA/ Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček přirovnal Evropskou unii k nacistické třetí říši. Výrok zveřejnil na svém facebookovém profilu. Tímto způsobem se vyjádřil k zákazu tuzemáku a kritizoval celkovou regulaci bezpečnosti potravin. Příspěvku si všimly i zahraniční média, mezi nimi i agentura Reuters, která o něm jako první informovala.

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Střední Čechy – Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. Vše najednou se sníst nedá – a jeden by si rád udělal zásoby na dobu, kdy se zima zeptá… Houbařské úlovky je přitom třeba zpracovat hned; rychle podléhají hnilobě a plesnivění. A ani uložení do chladničky dlouhodobou pomoc nepřinese.

Kulinářský den dal punc jídla státnímu svátku

Janské Lázně /FOTO/ - Potřetí v krátkodobé historii zaplavily prostranství před janskolázeňskou kolonádou stánky s gastronomickými dobrotami, kořením, bylinkami a dalším řemeslným uměním.

Vyděrač otrávil v Německu dětskou výživu. Žádá miliony eur

Zatím neznámý pachatel otrávil některé potraviny prodávané v německých supermarketech, včetně dětské výživy. Požaduje výkupné ve výši deset milionů eur, jinak chce pokračovat i jinde v Evropě. Podle německé policie zatím nejsou hlášeny žádné případy otravy.

Premiér Sobotka vyzdvihl aktivitu Česka v Evropské unii

Česká vláda byla podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v posledních čtyřech letech aktivní v Evropské unii a dokázala dostat na jednací stůl témata důležitá pro Česko, jako je problém mzdové konvergence, společná evropská obrana nebo problematika dvojí kvality potravin. Do budoucna bude důležité, aby se Praha aktivně podílela na diskusi o budoucí podobě unie.

Petr Klíma: Královnami podzimu jsou dýně a červená řepa

/ROZHOVOR/ Své motto: „Baví mě čerstvá, sezonní, kreativní, pestrá, zdravá a přitom chutná kuchyně bez masa,“ praktikuje denně, doma i v zaměstnání. Po řadě zahraničních angažmá zakotvil Petr Klíma v mekce zdravého stravování, v síti restaurací Counry Life. Šéfkuchař, gurmán, autor zajímavé a inspirativní Zeleninové kuchařky se podělil o zkušenosti, názory a připravil podzimní menu plné vitaminů a zajímavých chutí.