Existuje celá řada potravin, které by měli majitelé psů držet mimo dosah svých chlupatých mazlíčků. I zdánlivě běžné potraviny totiž mohou u psů způsobit trávicí potíže nebo dokonce vést k otravě. A pokud už k intoxikaci dojde, je důležité vědět, jak správně postupovat.
V Českých Budějovicích by chtěl žít každý, alespoň tak tomu dozajista bude v období mezi 15. - 18. květnem pro všechny milovníky dobrého jídla, zahrádkáře i kutily. Ti si za cenu jedné vstupenky budou moci užít dvě výstavy – Hobby a CZECH FOOD EXPO národní potravinářský veletrh.
Devět let pracuje Monika Blažková, která je další účastnicí pořadu televize Nova Extrémní proměny, jako zdravotní sestra. V osobním i profesním životě se vždy starala více o druhé, než sama o sebe. Špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu a náročné zaměstnání ji dostaly do stádia extrémní obezity, která bránila jejímu velkému snu - žít aktivně, šťastně a s partnerem v budoucnu založit rodinu. Konečně se rozhodla vše změnit.
Populární jídelna Vesna ve Žďáru nad Sázavou je mezi místními obyvateli oblíbeným místem pro občasné stravování. Ukázala to anketa Deníku, ve které se zúčastnilo 724 hlasujících. Příležitostně tam zajde 82 procent respondentů, pravidelně ji navštěvuje dalších 11 procent.
/FOTO, VIDEO/ Po reportáži z prodejny Vesna přichází Deník s článkem z další jídelny ve Žďáru nad Sázavou, kde se dá levně a dobře najíst. Tentokrát redakce zavítala do Jídelny Fit ležící na ulici Horní nedaleko Náměstí republiky.
Do areálu společnosti Otis se nastěhuje břeclavský výrobce potravin Racio. Přemístí se tam z bývalého cukrovaru, v němž sídlí už desítky let. Vedení Racia usilovalo o nákup pozemků pro výstavbu nového závodu a skladu, což však bylo příliš komplikované. Kontaktovalo proto výrobce eskalátorů Otis, jenž už před časem oznámil ukončení výroby v Břeclavi do konce letošního roku, a v uplynulých týdnech se prodej areálu uskutečnil. Informoval o tom jednatel a spolumajitel Racia Tomáš Nepraš. Díky novým prostorám bude možné zvýšit objem výroby a vyrábět efektivněji.
Kuba Houba je youtuber pocházející z Dubňan, jeho jméno však znají tisíce lidí a mnozí provozovatelé restaurací na Hodonínsku i v dalších regionech. Mladý muž, civilním jménem Jakub Vlk, natáčí videa, ve kterých osobitým způsobem hodnotí kvalitu jídel. Navštívil podniky v Hodoníně, Kyjově či Veselí nad Moravou.
Palestinská islamistická organizace Hamás v Gaze popravila šest lidí a třináct dalších postřelila do nohou kvůli rabování potravin. Lidé se zoufale snaží získat jídlo v podmínkách úplné izraelské blokády, která trvá více než dva měsíce. Potraviny i léky docházejí, v nemocnicích umírají lidé na podvýživu a odborníci varují před blížící se humanitární katastrofou. Na trpící palestinské děti myslel i zesnulý papež František, který si přál přestavbu svého papamobilu na mobilní sanitku. O událostech v pásmu Gazy informoval portál CNN.
Měli bychom úplně změnit svůj přístup k cvičení. Brát ho jako drogu, kterou je potřeba vyladit pro naše osobní potřeby. Jakmile je jí málo, nezabírá uspokojivě. Jakmile je jí moc, škodí. Nebo dokonce zabíjí, říká ve svém I. dílu nového podcastu Padesát plus jeho autorka Aňa Harris.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci něhož představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Již třináctý díl našeho seriálu jsme se rozhodli věnovat provozovně, kde sice nedostanete na stůl žádné jídlo, ale pivo tam teče doslova neustávajícím proudem. Byli jsme v Krušovické hospůdce poblíž vlakového nádraží.
V prodejnách Hruška v Moravskoslezském a Olomouckém kraji mohli lidé koupit mražené kuře z Polska obsahující salmonelu. Veterináři spotřebitele varují, aby kuře nekonzumovali a výrobek vrátili v místě nákupu.
V prodejnách Hruška v Moravskoslezském a Olomouckém kraji mohli lidé koupit mražené kuře z Polska obsahující salmonelu. Veterináři spotřebitele varují, aby kuře nekonzumovali a výrobek vrátili v místě nákupu.
Většina lidí používá v kuchyni slunečnicový, řepkový či olivový olej. Věděli jste však o tom, že olej se dá získat i z kmínu, bílého máku nebo ze lničky seté? Lisování olejů z netradičních surovin za studena se už devátým rokem věnují Martina Homolová se svým partnerem Karlem Jonákem. Jejich výrobky, které vznikají v Olejovém mlýně Petráveč na Vysočině, získaly už řadu ocenění.
Čtvrtý ročník Family day v zámecké zahradě v sobotu výrazně narušil déšť. I tak si ale návštěvníci akci, kterou pořádalo Salesiánské středisko volného času Teplice, z velké části pochvalovali. „Byl jsem na Zámeckém náměstí, kde byl festival jídla. Hambáče byly předražené, všude plno lidí. Raději jsem šel sem," řekl Petr z Trnovan.
Jihočeské nápady opět ukázaly, že mají co nabídnout i za hranicemi. Ve středu se v rakouském Linci konalo slavnostní finále soutěže CROSS-BORDER IDEA & STARTUP CONTEST 2025, kde se utkaly inovativní projekty z jižních Čech a Horního Rakouska. A Česká republika slavila velký úspěch – vítězství v kategorii Start-up si odnesl projekt BOXMASTER, který by mohl změnit způsob, jakým dostáváme čerstvé potraviny na venkov.
Ideální strava pro psa může mít několik různých podob. Chovatelé mají na výběr z granulí a konzerv, vhodná je i jejich kombinace či stravování metodou BARF, které napodobuje přirozenou potravu psovitých šelem v minulosti. Nejdůležitější ale je, aby krmivo splňovalo potřebné výživové hodnoty. Chovatelé by proto měli vědět, po čem se při výběru dívat.
První květnový víkend nabídne na Boleslavsku řadu akcí pod střechou i pod širým nebem. Od koncertů a festivalů přes koštování dávno zapomenutých dobrot až po rybářské závody nebo večírek s muzikou z devadesátek. Inspirujte se při svých víkendových plánech tipy Deníku.
Obchod s potravinami v Brněnské ulici má problém. Koncem dubna navštívila provozovnu vietnamského obchodníka Hung Son Nguyena Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Uzavřela sklad z důvodu nálezu trusu a mrtvých hlodavců.
Nevíte, co dělat o víkendu? Kam zajít za kulturou, nebo na společenskou akci, nebo se prostě jen tak pobavit? Zkuste naše tipy na akce na Teplicku a v okolí.
Milovníci gastronomie se mohou ve čtvrtek 8. května od 11 do 20 hodin a v pátek 9. května v ten samý čas vydat na nejchutnější cestu letošního roku, Gastro festival Cesta kolem světa. Jeho 3. ročník se uskuteční opět v samotném srdci slovácké metropole v Uherském Hradišti na Masarykově náměstí a zavede návštěvníky prostřednictvím skvělého jídla a pití do různých koutů planety.
Tisíce zahrádkářů se od čtvrtečního dne sjíždí do Kroměříže na tradiční prodejní výstavu Floria Jaro. A jelikož při dlouhém nakupování nejednomu vyhládne, nechybí v areálu Výstaviště kromě široké nabídky rostlin, keřů a květin, ani bohatý výběr dobrého jídla a pití. Jaká je tamní nabídka? Kolik zaplatíte za pivo, langoš či teplý oběd? Deník se zaměřil na ceny vybraného občerstvení a přináší jejich přehled.
Otevřením afrického a lvího safari odstartoval dnes Safari Park Dvůr Králové hlavní letní sezonu. Do zoologické zahrady během dopoledne dorazilo zhruba 3300 lidí. Provoz areálu je ovlivněn hygienickými opatřeními – kvůli riziku šíření slintavky a kulhavky není momentálně možný vjezd osobními auty do safari.
Společné domácí večery s množstvím zkonzumovaného jídla a slazenými nápoji přivedly Báru a Ivana do pořadu Extrémní proměny, jehož další díl ve středu uvedla televize Nova. Oběma je třiadvacet let, na začátku natáčení vážili dohromady 255 kilo a kvůli desítkám kil navíc čelili zdravotním komplikacím. Jejich velkým snem je, aby společně přivedli na svět prvního potomka.
/PŘEHLEDNĚ/ Dveře hasičských stanic se otevřou pro veřejnost na celé Vysočině. V Brodě bude Vítání ptačího zpěvu, v Rejčkově Běh pro paměť národa. V Zahrádce u Ledče nad Sázavou začne festival Hlasy tří světů, představení vzpomene na ženu Bohuslava Reynka Suzanne Renaud. V Chotěboři se konají farmářské trhy, v Koutech festival jídla.
/ANKETA/ Populární Vesna ve Žďáru nad Sázavou láká zákazníky na teplá jídla za lidové ceny. Moravský vrabec, svíčková či kuřecí stehno - téměř vše pod sto korun přitahuje místní i návštěvníky do nenápadné prodejny v centru města. Chodíte i vy za občerstvením do žďárské Vesny? Hlasujte v anketě.
Medové sušenky od společnosti Medoo Silesia ze Šilheřovic nebo Staroslezské maminčiny pečenáče od Karla Vaňka z Kravař rovněž na Opavsku jsou mezi devíti výrobky, které v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina.
Od módy přes kosmetiku až po stravu a životní styl. Slavní diktují trendy snad ve všech oblastech. Kteří z nich hýbou internetem nejvíc? A proč jsou jejich jídelníčky tak moc populární?
Ani potok slz nepomohl sedmatřicetileté zlodějce Lucii Charaklia obměkčit soud, jenž tento týden rozhodoval o jejím dalším osudu. Žena je známá jako rekordmanka s nejkratším pobytem na svobodě po propuštění z vězení. Soud ji poslal opět za mříže.
Existuje celá řada pro kočky nebezpečných potravin. Chovatelé by tyto lidské pochoutky měli rozhodně držet mimo dosah svých čtyřnohých přátel, aby u nich předešli trávicím potížím nebo přímo otravě. Pokud už však k otravě u kočky dojde, je důležité vědět, jak správně postupovat.
V sobotu 26. dubna se konala nejen na Berounsku, ale v celé České republice Sbírka potravin, při níž se sesbíralo 518 tun potravin a drogerie, což je o 10% nárůst proti loňské jarní sbírce. Do Sbírky se zapojilo více než 2 500 obchodů po celé České republice a do 6. května sbírka probíhá u on-line prodejců potravin.
Všímavost dcery, které se nezdály maminčiny potíže se zažíváním, pomohla odhalit zákeřný rakovinný nádor v břiše. Následná robotická operace v olomoucké fakultní nemocnici pak její mamince zachránila život. Po půlroční chemoterapii se 66letá žena vrátila zpět do zaměstnání. Zvolnila, upravila životní styl a užívá si příjemných stránek života.
Těstoviny, rýže, mouka, pár balení s dětskou výživou, nějaký cukr a jinak většinou prázdné regály, tak to vypadá pár dní před jarním kolem potravinové sbírky v Potravinové bance v Liberci. To je poslední zbytek, rozdá se během několika dní, maximálně dvou týdnů, došel olej, mléko i masové a zeleninové konzervy, jsou tu nějaké omáčky a poslední dvě marmelády, řekl dnes ČTK ředitel banky Josef Vlček při pohledu do vyprázdněného skladu.
Jako malý chtěl být popelářem, ale máma mu řekla: „Běž na kuchaře, budeš v teple.“ Roman Keňo z Kyjova poslechl a stal se z něj šéfkuchař. I díky tomu ho teď téměř denně vidí lidé na Facebooku, kde představuje aktuální menu. Deníku vyprávěl, jestli se v nabídce lze vyhnout smažáku či jaké jídlo by ani neochutnal. Keňo šéfuje kuchyni v Kyjovském pivovaru.
Legenda praví, že název dostala restaurace Na Žebračce díky poutníkům. V Hlinsku pod Hostýnem, u cesty, po které odedávna proudili poutníci na svatý Hostýn, stojí od roku 1785 a prý tady hladoví vždycky dostali něco k jídlu, i když měli hluboko do kapsy.
I letos se potvrdilo, že lidé z Mladé Boleslavi a okolí mají velké srdce. V rámci sbírky potravin, do které byla zapojena organizace LUMA MB, se během jediného dne podařilo shromáždit 2478 kilogramů potravin a hygienických potřeb.
/VIDEO, FOTO/ Čakovický Globus se v sobotu zařadil mezi tisíce míst po celé republice, kde se při jarní sbírce potravin shromažďovalo darované zboží, které pomůže lidem v nouzi. V rámci akce zaměřené na sběr trvanlivých potravin a hygienických potřeb je možné ještě přispět prostřednictvím e-shopů on-line prodejců.
Roste na každém rohu, rychle se množí a je velmi těžké se jí zbavit. Na vlastnosti, pro které je bršlice kozí noha často nenáviděná, však lze pohlížet i z jiného úhlu pohledu – stačí vyjít před dům a můžete si zdarma natrhat množství zdravé listové zeleniny. Bršlice je totiž skvělým pomocníkem při potížích pohybového aparátu. Pomáhá při bolestech kloubů, dně či revmatu. Umí toho však ještě daleko víc. A jako bonus se může pochlubit příjemnou chutí podobnou petrželce.
Ve všech devíti kategoriích opět vybírala Regionální potravinu Plzeňského kraje hodnotitelská komise, která se sešla v Klatovech. Mezi produkty oceněnými prestižní značkou jsou i čtyři výrobky z Plzeňska.
O zdraví srdce se zpravidla hovoří v souvislosti s jídlem. Stejně nebezpečné jako nezdravé potraviny však mohou být také nezdravé nápoje. Americký kardiolog Evan Levin nedávno upozornil, že pitím zdánlivě neškodných nápojů můžeme svému srdci vážně uškodit. Čtyři z nich dokonce označil za velmi nebezpečné a přiznal, že jeden z nich patřil k jeho nejoblíbenějším.
Zákys z Podbrdské minimlékárny v Hůrkách se stal jedním z devíti vítězných produktů z 156 přihlášených v rámci soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje. Bodovaly i Sirupy od Červenky z Dýšiny.
Pátrání po chutném jídle na dálnici D3 se změnilo v detektivní misi plnou nečekaných zvratů. Tipy z internetu selhaly, ChatGPT tápal a nadějně vyhlížející kovbojský saloon byl zavřený. Naděje přišla až v podobě nečekané oázy poctivé kuchyně – cesta k ní ale rozhodně nebyla jednoduchá…
Přidejte se k jarní Sbírce potravin, jedné z největších charitativních akcí v České republice, která se uskuteční v sobotu 26. dubna. Uskuteční se v jihlavském supermarketu Lidl na Okružní ulici a v Ternu na Rantířovské ulici.
Dobrovolníci v originálních zelených zástěrách budou v sobotu 26. dubna vítat zákazníky ve všech větších supermarketech a drogeriích v Olomouci a okolí. Od vstřícných dárců budou do jarní Sbírky potravin přijímat trvanlivé potraviny, dětskou výživu, základní drogerii a dětské pleny. Pomohou tak rodinám s dětmi, rodičům samoživitelům, osamělým seniorům i lidem z azylových domů.
Při sobotním nákupu mohou lidé v Hranicích věnovat některé zboží do Sbírky potravin. Ta se koná v sobotu v hypermarketu Albert ve Zborovské ulici. Sbírku organizují zaměstnanci a dobrovolníci Charity Hranice v době od 8 do 18 hodin. Organizaci sbírky zaštiťuje Potravinová banka v Olomouckém kraji.
Dvě vyhlášené a několik desetiletí fungující prodejny v centru Uherského Hradiště končí svůj provoz. Potraviny Hradišťanka na Masarykově náměstí a domácí potřeby Červenák na Mariánském náměstí. V obou obchodech nyní probíhá výprodej a lze tam koupit zboží za výrazné slevy.
/FOTO/ Denně sem zajdou stovky zákazníků. Lahůdky Vesna ze Žďáru nad Sázavou láká především na levná a kvalitní teplá jídla jako je moravský vrabec se zelím, svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem nebo pečené kuřecí stehno s bramborem. Přečtěte si v reportáži, jak taková prodejna vypadá zevnitř.