Město Sokolov rozšiřuje svůj program dotací na podporu integrace zdravotně postižených dětí, aby zahrnul všechny stupně znevýhodnění. Nově mohou rodiče žádat o finanční příspěvky na rehabilitace a pomůcky pro své děti, a to až do výše 20 tisíc korun ročně. Tato iniciativa má za cíl usnadnit péči o děti s různými formami zdravotního postižení a zvýšit povědomí o dostupné podpoře mezi rodiči a pečujícími. Nová pravidla začnou platit od května.
K pivu Veterán z Elektrárny, které je součástí plzeňských Slavností svobody už třetím rokem přibude letos při oslavách 80. výročí konce druhé světové války i speciální edice potravin.
Čočková polévka či kuřecí vývar s drobením za 35 korun. Rizoto, francouzské brambory, nebo špagety za 95 korun. Čína z krůtího masa s rýží a holandský řízek s bramborem za 125 korun. Svíčková, vepřový řízek s kaší či rozlítané ražniči za 135 korun. To je jen několik ukázek z jídelního lístku nového bistra, které otevřelo v Poděbradech.
Blíží se prosluněná část roku a s ní i hlavní lázeňská sezona. V Česku mohou lidé navštívit desítky lázní a využít přírodní léčbu. Při mnoha zdravotních potížích mají dokonce nárok na úhradu ze zdravotního pojištění. Odborníci doporučují, aby se lidé sami svých praktických lékařů nebo specialistů na tuto možnost ptali. Tedy byli aktivní. Podle nedávného průzkumu tak totiž mnozí nečiní, byť vědí, že lázně pomáhají.
Dálnice D4, spojující Prahu se Strakonicemi, není jen moderní dopravní tepnou, ale i místem, kde se setkává minulost s přítomností. Od středověké Zlaté stezky až po retro občerstvení u Cukráku – tato trasa nabízí nejen rychlou jízdu, ale i gastronomické a kulturní zážitky. Poznejte, jak se na této cestě psala historie a proč se vyplatí na chvíli zastavit.
/FOTO, VIDEO/ Bezobalové nakupování není jen trend, ale způsob, jak minimalizovat odpad a nakupovat s rozvahou. V malém obchůdku Zrnka, kousek od lyského nádraží, se touto filozofií řídí každý den. Jeho majitelka Jana Kautcká se rozhodla propojit svou vášeň pro ekologii s láskou ke kvalitním potravinám a vytvořila prostor, kde mohou lidé nakupovat odpovědně a přitom si dopřát to nejlepší.
/VIDEO, FOTO/ Víc aut a tedy i více tržeb? Ne, přesně naopak. Majitelé restaurací, penzionů, bister či bufetů podnikajících na Telnici, v Nakléřově či v Tisé, tedy v místech, kudy aktuálně vedou objízdné trasy kvůli uzavření tunelů na dálnici D8, zažívají nečekaný propad tržeb. Mohou za to především kamiony, které ve velkém ucpávají silnice. Někde šly tržby dolů i o více než osmdesát procent.
Dva zloději potravin skončili ve čtvrtek 3. dubna večer ve vazbě. Policisté je zadrželi v úterý 1. dubna ve Zlíně poté, co nezávisle na sobě kradli v místních prodejnách. Oba jsou recidivisté a hrozí jim až tři roky vězení.
Účinkovala ve stovkách dramatických scén. Hrála po boku Brada Pitta, dublovala Angelinu Jolie… Nejstarší česká kaskadérka Hanka Dvorská zůstává i po šedesátce akční. Dokonce i poté, kdy jí lékaři diagnostikovali nádor na mozku. Jak sama říká, fňukat kvůli němu nehodlá.
Nejprve Kaufland, potom Albert. V Krnově po povodni z loňského září postupně procházejí modernizací jednotlivé markety. Zákazníci zde mohou očekávat několik novinek. Deník zjišťoval, v jaké fázi je rekonstrukce Albertu a kdy by do něj opět mohli zamířit první nakupující.
Druhý ročník gastrofestivalu Chutě Zlínského kraje proběhne 26. dubna v Luhačovicích. Sluneční lázně zaplní skvělé jídlo, víno, inspirativní vaření a bohatý doprovodný program.
/FOTO, VIDEO/ Poté, co ve středu Nymburský deník informoval o novém bistru v Poděbradech, strhla se doslova mela. Nápor strávníků způsobil, že bistro Dalu na stojáka mělo po oba dny ještě před polednem vyprodána veškerá uvařená jídla a muselo vždy předčasně zavřít. „Od pátku začínáme vařit dvojnásobné množství porcí. Děkujeme za velký zájem a zároveň se omlouváme těm, na které se ve středu a čtvrtek nedostalo,“ řekla provozovatelka bistra a kuchařka v jedné osobě Daniela Gvizdová.
Kam vyrazit o víkendu na Žďársku? Ve Žďáru nad Sázavou bude Festival umění a kreativity. V Herálci pod Žákovou horou můžete přijít pomoci vynést ze vsi Moranu a přivítat jaro.
Nadcházející víkend se na Jihlavsku se ponese v duchu jara a Velikonoc. Do Panského dvora v Telči zvou na velké velikonoční trhy, jarmark bude v Kamenici u Jihlavy. Bál nebál pro Sdílení ovládne třešťský kulturní dům a do Jihlavy s operou zavítá Daniel Hůlka. Vystoupí i domácí Campanula.
/TIPY NA VÍKEND/ O víkendu mohou lidé vyrazit na Třebíčsku na nejrůznější akce. Začíná výstava o konci druhé světové války na Třebíčsku, týmy budou bojovat o nejlepší kotlík a v Panenské se probudí broučci. Koupit něco zajímavého mohou na Fler jarmarku v Třebíči.
Víkend na Pelhřimovsku nabídne pestrou směsici akcí, ze kterých si vybere každý. Zřícenina Orlík nad Humpolcem zahajuje sezónu, v Počátkách pořádají den zdraví, kde nebude chybět běh městem.
Je zavřená doma, jí a čím dál tím víc se schovává před světem. Chce partnera, děti a normálně fungovat. Má obrovskou vůli a ví, že si svůj život vezme zpět. Další díl cyklu Extrémní proměny nabídl příběh Gábiny Šlosrové, jejíž váha ukazovala 161 kilogramů. Televize Nova další díl odvysílala ve středu.
/PŘEHLED/ Jako tradičně přinášíme tipy na víkendové akce na Havlíčkobrodsku i celé Vysočině. V Havlíkově Brodě má koncert kapela Divokej Bill, Velikonoce ovládnou Pilnův statek. V nabídce toho najdou zájemci ale mnohem víc a nejen z Havlíčkobrodska. Hrad Orlík otevírá brány, do Jihlavy přijede Dan Hůlka.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. V jubilejním desátém díle našeho seriálu jsme zamířili na pravý břeh řeky Labe, konkrétně do hospůdky Praha na střekovském nábřeží, do místa, kde vítězí tradiční česká kuchyně.
Zákaz dovozu ze Slovenska, Maďarska a části Rakouska se bude nově týkat i potravin rostlinného původu. Po jednání vlády to ve středu řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ministerstvo zemědělství a dopravy zároveň řeší, jak rozšířit počty dezinfikovaných nákladních automobilů na vybraných hraničních přechodech, ideálně by se podle Výborného měla dekontaminovat všechna vozidla nad 3,5 tuny.
Kroměřížská restaurace Avion expanduje do Holešova, v budově obchodního centra Tesco otevřela prodejnu chlazených jídel. Cena jedné porce vyjde na šedesát korun a provozní doba vychází vstříc zaměstnaným lidem. Otevřeno je od pondělí do neděle v čase od 7:30 do 19:30.
Před týdnem oslavil sedmadvacáté narozeniny a v posledním utkání krajské I.B třídy si dal dodatečný dárek. V souboji jeho velimské rezervy přispěl dvěma góly k jasnému vítězství nad posledním Křincem. Velim vyhrála jasně 6:0 a sedmadvacetiletý Kasal se stal Osobností Deníku. Ten už pomalu vyhlíží svoji svatbu, vypráví o tom, že kromě fotbalu je u Kasalů téma alkohol a jídlo a také jak se mu zhoršila kocovina.
Hořčík je po vápníku, draslíku a sodíku čtvrtým nejrozšířenějším minerálem v lidském těle. Pro správné fungování organismu je životně důležitý. Mimo jiné se podílí na procesu dělení buněk a udržení normálního stavu zubů a kostí. Je důležitý při syntéze bílkovin, přispívá k normální činnosti nervové soustavy i svalů a podporuje psychiku. Tento minerál můžeme získat prostřednictvím mnoha potravin. Přesto podle průzkumů trpí v České republice nedostatkem hořčíku každý třetí člověk.
/FOTO, VIDEO/ Čočková polévka či kuřecí vývar s drobením za 35 korun. Rizoto, francouzské brambory, či špagety za 95 korun. Čína z krůtího masa s rýží, či holandský řízek s bramborem za 125 korun. Svíčková, vepřový řízek s kaší či rozlítané ražniči za 135 korun jako nejdražší položka. To je jen několik ukázek z jídelního lístku nového bistra, které otevřelo před dvěma týdny v Poděbradech.
Více mladších ročníků si dopřálo první dubnový den ve Studénce nejlevnější oběd v životě a ti dříve narození si je objednávali jako za „starých časů“ v dobách totalitního režimu. Dělnický dům měl v úterý 1. dubna akci nazvanou Retro den bez Apríla.
V českobudějovickém dresu odehrál osmnáct sezon, posbíral v nich 817 zápasů a v tomto směru je v Motoru rekordmanem, kterého bude jen těžko někdo překonávat. Jiří Šimánek (46 let) na jihu Čech zažil dvakrát postup do extraligy, šestnáctkrát oblékl dres národního týmu a na jeho bekhendový blafák se vzpomíná dodnes. Po skončení aktivní dráhy v klubu zůstal. Naskočil do nově vzniklé pozice manažera prvního týmu a pečuje o blaho členů extraligového týmu.
Rozhodnutí Evropské komise, která před dvěma lety schválila pro seznam povolených potravin nové druhy hmyzu, vyvolalo v České republice velké pobouření. Stalo se dokonce žhavým tématem pro některé politiky. Ve skutečnosti však některé druhy hmyzu konzumujeme už desítky let a nikoho to nijak zvlášť nepobuřuje.
V přírodě jsou mravenci velmi užitečný a pracovitý hmyz. Jakmile se ale začnou stěhovat do našich bytů a domů, což na jaře dělají rádi, jdou všechny ohledy stranou. Jak se zbavit mravenců efektivně a bez chemických přípravků a jedových pastí? Zasáhněte přírodními prostředky, které jim vadí, odpuzují je a navíc krásně provoní váš domov.
Nevyužité porce jídla z kuchyně mladoboleslavské automobilky Škoda Auto zamíří od konce dubna do střediska Naděje v Mladé Boleslavi, které se stará o lidi bez domova. V první fázi půjde o 400 porcí měsíčně, později by mohly začít jídlo přebírat i další pomáhající organizace. ČTK to řekl předseda Výboru pro spolupráci se Škoda Auto a radní města Robin Povšík (Hlas pro Boleslav).
/VIDEO, FOTO/ Polévka za osm, hlavní jídlo za pětačtyřicet korun. I za takové ceny nabízí obědy Výprodej hotových jídel Mělník. Strávníci berou stánek v Kokořínské ulici už od desáté hodiny, kdy otevírá, útokem. Většinou je během dvou hodin vyprodáno. Jaké menu se chystá na poslední březnový pátek? Třeba bramboráčky, kotleta na smetaně nebo kuře à la kachna.
Desetina testovaných fritovacích olejů ve stravovacích zařízeních loni neprošlo kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podle inspektorů je to méně než v předchozích letech. Situace podle nich ale není zdaleka uspokojivá. Přepálené oleje jsou škodlivé pro lidské zdraví. Deník se zeptal na dodržování zásad při přípravě smažených pokrmů také kuchařů nebo českého zastoupení sítě McDonald’s.
Ač bylo jejím dětem jen tři a pět let, nechávala je Ukrajinka Yuliia S. (31) na ubytovně v Plzni zcela bez dozoru, někdy je dokonce na dlouhé hodiny zamkla v pokoji, přičemž chlapeček s holčičkou neměli dostatek jídla a ani přístup na toaletu. Plzeňský soud cizince za to ve čtvrtek prodloužil podmínku, kterou dostala už vloni za jinou trestnou činnost, a vyhostil ji na tři roky. Svým dětem musí také zaplatit odškodné.
Nový gastronomický průvodce Gault&Millau, srovnávaný často s Michelinským průvodcem, letos poprvé hodnotil restaurace v Česku. Tento prestižní francouzský průvodce, známý svou kvalitou a náročností, udělil svá hodnocení stovkám restaurací po celé zemi. Ocenění putovalo i do Tábora, jednu čepičku, což je obdoba Michelinských hvězd, získala Mace restaurant v přízemí Hotelu Palcát v Táboře.
Klášterce v dubnu zahájí rozsáhlou deratizaci městské kanalizační sítě. Akce proběhne v termínu od 7. dubna do 7. května a jejím cílem je snížit populaci hlodavců v městských částech.
Segedín, křenová omáčka nebo tvarůžková pizza. A k tomu pivo Radegast či točená kofola. To jsou pochoutky, na která láká nová chebská restaurace v Jateční ulici, pár kroků od náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Otevřená je pár dnů, tvarůžková pizza ale vzbudila ohlas na sociálních sítích.
Máslo, které označila za nebezpečnou potravinu, objevila při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v Albertu v Písecké ulici v Plzni.
Další prodejna potravin v Pardubicích neobstála při kontrole inspektorů ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Mezi potravinami se vyskytoval trus hlodavců, úklid v obchodě byl značně zanedbaný.
/FOTOGALERIE/ Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) po nedávné kontrole v Kladně se nyní zaměřila na maloobchodní prodejnu potravin MANH HAI DUONG ve Zbečně. Výsledek? Provozovna byla okamžitě uzavřena kvůli závažným hygienickým nedostatkům, které byly při kontrole odhaleny.
Štěpán Kovář (22) studuje tělesnou výchovu se zaměřením na ochranu obyvatelstva na Fakultě tělesné kultury v Olomouci. V rámci svého studia se věnuje nejen sportovním aktivitám, ale i náročným kurzům, které mu pomáhají rozvíjet praktické dovednosti pro krizové situace.
Život v dodávce přináší romantiku i každodenní boj. Zvlášť s přírodou, a také o každý centimetr prostoru. Podle Vladimíra Zapadla z Liberce lze v létě i v zimě přežít i na několika metrech čtverečních, vystačit si se dvěma vidličkami a zahřát se i v třeskutých mrazech. Ve svém Transportéru bydlí již nějaký ten měsíc. Jak si poradil s hygienou, přípravou stravy nebo vytápěním či praním?
Štěpán Kovář (22) studuje tělesnou výchovu se zaměřením na ochranu obyvatelstva na Fakultě tělesné kultury v Olomouci. V rámci svého studia se věnuje nejen sportovním aktivitám, ale i náročným kurzům, které mu pomáhají rozvíjet praktické dovednosti pro krizové situace.
Soutěž Výrobek roku Libereckého kraje opět otevírá své brány pro místní producenty, kteří chtějí zviditelnit své regionální potraviny. Přihlášky lze podávat do 1. dubna, přičemž vítězové získají nejen prestižní ocenění, ale i příležitost k propagaci svých výrobků.
/FOTOGALERIE a VIDEO/ Ukrajinská specialita čeburek se chce zařadit ke stálicím nabídky občerstvení na trhu ve Zlíně. Horký, křupavý, zlatavý půlměsíc z těsta plněný šťavnatou náplní připravují manželé Shepel.
Možná za to mohou vysoké ceny potravin nebo vytříbené chutě zlodějů - do kapes si v poslední době strkají hlavě jídlo jako je čokoláda, sýr, ale i ovoce a zelenina. Při činu je přistihli ve strakonických marketech, domlouvat jim jeli strážníci městské policie.
Na tržnici v polském příhraničním městě Kudowa-Zdrój začíná denně kromě neděle už v sedm hodin ráno šrumec. Ve zhruba čtyři sta prodejních stáncích se připravuje zboží pro zákazníky. A výběr je pestrý. Od oblečení, drogistického zboží, potravin, cigaret, rybářských a chovatelských potřeb až po květiny, sadbu či jarní dekorace. Na jednom místě koupíte vše, co vás jen napadne.
/FOTO/ Krysí mrtvola mezi slupkami cibule nebo mouka a další potraviny nakousané škůdci. A kromě toho spousta trusu všude okolo. Hlavní prohřešky, kvůli kterým musela brněnská restaurace Ki-Ki v Kohoutovicích zavřít. Informoval o tom web zemědělské a potravinářské inspekce Potraviny na pranýři.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Již v devátém díle našeho seriálu jsme tentokrát okusili letitou ústeckou exotiku – navštívili jsme restauraci La Puerta del Mexico.
Ceny v restauracích v posledních letech raketově vzrostly. Přesto se na Tachovsku stále najdou podniky, které nabízejí obědová menu za příznivou cenu. Patří k nim Hospůdka pod Hradem v Kokašicích. Za hlavní jídlo a polévku tam hosté zaplatí 130 korun.
Jízda po dálnici D10 z Prahy do Mladé Boleslavi může být pro řidiče i gastronomickým dobrodružstvím. Během naší inspekční cesty jsme zjistili, že nabídka teplých jídel na čerpacích stanicích je poměrně omezená, a proto se vyplatí malá odbočka k restauraci v letounu Iljušin Il-18D. Tento nevšední zážitek nejen zpestří jídelníček, ale zároveň poskytne jedinečné místo k odpočinku. Jaká je kvalita jídel, ceny a čistota toalet u dálnice D10? To odhalíme v dalším díle našeho redakčního seriálu, kde hodnotíme služby pro řidiče po celém Česku.