Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Rehabilitace dětí ve specializovaném centru

Sokolov rozšiřuje dotace pro postižené děti. Rodiče mohou žádat až 20 tisíc

Město Sokolov rozšiřuje svůj program dotací na podporu integrace zdravotně postižených dětí, aby zahrnul všechny stupně znevýhodnění. Nově mohou rodiče žádat o finanční příspěvky na rehabilitace a pomůcky pro své děti, a to až do výše 20 tisíc korun ročně. Tato iniciativa má za cíl usnadnit péči o děti s různými formami zdravotního postižení a zvýšit povědomí o dostupné podpoře mezi rodiči a pečujícími. Nová pravidla začnou platit od května.

Dva týdny otevřené bistro Dalu na stojáka nabízí klasickou českou kuchyni za velmi nízké ceny

Hlavní jídlo pod stovku, polévka za 35. Bistro v Poděbradech šokuje svými cenami

Čočková polévka či kuřecí vývar s drobením za 35 korun. Rizoto, francouzské brambory, nebo špagety za 95 korun. Čína z krůtího masa s rýží a holandský řízek s bramborem za 125 korun. Svíčková, vepřový řízek s kaší či rozlítané ražniči za 135 korun. To je jen několik ukázek z jídelního lístku nového bistra, které otevřelo v Poděbradech.

Lázeňské procedury pomáhají s léčením mnoha zdravotních problémů.

Pomůžou s bolestí i neplodností. Mnoho lidí neví, že má nárok na lázně zdarma

Blíží se prosluněná část roku a s ní i hlavní lázeňská sezona. V Česku mohou lidé navštívit desítky lázní a využít přírodní léčbu. Při mnoha zdravotních potížích mají dokonce nárok na úhradu ze zdravotního pojištění. Odborníci doporučují, aby se lidé sami svých praktických lékařů nebo specialistů na tuto možnost ptali. Tedy byli aktivní. Podle nedávného průzkumu tak totiž mnozí nečiní, byť vědí, že lázně pomáhají.

Na Cukrák jezdí milovníci retra za klobásou na papírovém tácku.

D4 a retro gastro: Zastávky na dálnici, kde to voní klobásami a smažákem

Dálnice D4, spojující Prahu se Strakonicemi, není jen moderní dopravní tepnou, ale i místem, kde se setkává minulost s přítomností. Od středověké Zlaté stezky až po retro občerstvení u Cukráku – tato trasa nabízí nejen rychlou jízdu, ale i gastronomické a kulturní zážitky. Poznejte, jak se na této cestě psala historie a proč se vyplatí na chvíli zastavit.

Bezobalový obchod Zrnka v Lysé nad Labem.

Nakupte jen tolik, kolik potřebujete. Zrnka ukazuje cestu k udržitelnosti

/FOTO, VIDEO/ Bezobalové nakupování není jen trend, ale způsob, jak minimalizovat odpad a nakupovat s rozvahou. V malém obchůdku Zrnka, kousek od lyského nádraží, se touto filozofií řídí každý den. Jeho majitelka Jana Kautcká se rozhodla propojit svou vášeň pro ekologii s láskou ke kvalitním potravinám a vytvořila prostor, kde mohou lidé nakupovat odpovědně a přitom si dopřát to nejlepší.

Nulové tržby, neprodaná jídla. Kvůli kamionům utichl ruch turistů, nejen v Tisé

Nulové tržby, neprodaná jídla. Kvůli kamionům v obcích utichl turistický ruch

/VIDEO, FOTO/ Víc aut a tedy i více tržeb? Ne, přesně naopak. Majitelé restaurací, penzionů, bister či bufetů podnikajících na Telnici, v Nakléřově či v Tisé, tedy v místech, kudy aktuálně vedou objízdné trasy kvůli uzavření tunelů na dálnici D8, zažívají nečekaný propad tržeb. Mohou za to především kamiony, které ve velkém ucpávají silnice. Někde šly tržby dolů i o více než osmdesát procent.

Krnovská prodejna patřila k nejvíce zasaženým v celém regionu.

Rekonstrukce Albertu v Krnově finišuje. Na Velikonoce už tady nakoupíte

Nejprve Kaufland, potom Albert. V Krnově po povodni z loňského září postupně procházejí modernizací jednotlivé markety. Zákazníci zde mohou očekávat několik novinek. Deník zjišťoval, v jaké fázi je rekonstrukce Albertu a kdy by do něj opět mohli zamířit první nakupující.

Dva týdny otevřené bistro Dalu na stojáka nabízí klasickou českou kuchyni za velmi nízké ceny.

Vyprodáno. Poděbradské bistro zažilo nápor strávníků. Začne vařit dvakrát tolik

/FOTO, VIDEO/ Poté, co ve středu Nymburský deník informoval o novém bistru v Poděbradech, strhla se doslova mela. Nápor strávníků způsobil, že bistro Dalu na stojáka mělo po oba dny ještě před polednem vyprodána veškerá uvařená jídla a muselo vždy předčasně zavřít. „Od pátku začínáme vařit dvojnásobné množství porcí. Děkujeme za velký zájem a zároveň se omlouváme těm, na které se ve středu a čtvrtek nedostalo,“ řekla provozovatelka bistra a kuchařka v jedné osobě Daniela Gvizdová.

Velikonoční jarmark ve Smetanových sadech v Jihlavě. S velikonočními trhy se roztrhl pytel.

Tipy na víkend na Jihlavsku: Hůlka s Campanulou, velikonoční trhy i bál

Nadcházející víkend se na Jihlavsku se ponese v duchu jara a Velikonoc. Do Panského dvora v Telči zvou na velké velikonoční trhy, jarmark bude v Kamenici u Jihlavy. Bál nebál pro Sdílení ovládne třešťský kulturní dům a do Jihlavy s operou zavítá Daniel Hůlka. Vystoupí i domácí Campanula.

Divokej Bill a jeho Návrat do kulturáků, koncertní šňůru kapela odstartovala v Kolíně.

Kam o víkendu: Divokej Bill v Brodě, velikonoční jarmark na Pilnově statku

/PŘEHLED/ Jako tradičně přinášíme tipy na víkendové akce na Havlíčkobrodsku i celé Vysočině. V Havlíkově Brodě má koncert kapela Divokej Bill, Velikonoce ovládnou Pilnův statek. V nabídce toho najdou zájemci ale mnohem víc a nejen z Havlíčkobrodska. Hrad Orlík otevírá brány, do Jihlavy přijede Dan Hůlka.

Po stopách ústeckých hospod: V půvabné Praze jí i pijí nejen soudci s dělníky

Po stopách ústeckých hospod: Do půvabné Prahy chodí nejen soudci a dělníci

/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. V jubilejním desátém díle našeho seriálu jsme zamířili na pravý břeh řeky Labe, konkrétně do hospůdky Praha na střekovském nábřeží, do místa, kde vítězí tradiční česká kuchyně.

Nová opatření souvisí s prevencí šíření kulhavky a slintavky zasahující chovy dobytka.

Česko zakáže dovoz dalších potravin z Maďarska, Slovenska a Rakouska

Zákaz dovozu ze Slovenska, Maďarska a části Rakouska se bude nově týkat i potravin rostlinného původu. Po jednání vlády to ve středu řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ministerstvo zemědělství a dopravy zároveň řeší, jak rozšířit počty dezinfikovaných nákladních automobilů na vybraných hraničních přechodech, ideálně by se podle Výborného měla dekontaminovat všechna vozidla nad 3,5 tuny.

Matěj Kasal

Osobnost Deníku Matěj Kasal je prý podpantoflák, Eliška s ním vyhrála jackpot

Před týdnem oslavil sedmadvacáté narozeniny a v posledním utkání krajské I.B třídy si dal dodatečný dárek. V souboji jeho velimské rezervy přispěl dvěma góly k jasnému vítězství nad posledním Křincem. Velim vyhrála jasně 6:0 a sedmadvacetiletý Kasal se stal Osobností Deníku. Ten už pomalu vyhlíží svoji svatbu, vypráví o tom, že kromě fotbalu je u Kasalů téma alkohol a jídlo a také jak se mu zhoršila kocovina.

I když mnoho potravin obsahuje hořčík, řada lidí trpí jeho nedostatkem, a to jim může přinést nepříjemné zdravotní problémy.

10 důvodů, proč potřebujeme hořčík. Důležitý minerál chybí každému třetímu

Hořčík je po vápníku, draslíku a sodíku čtvrtým nejrozšířenějším minerálem v lidském těle. Pro správné fungování organismu je životně důležitý. Mimo jiné se podílí na procesu dělení buněk a udržení normálního stavu zubů a kostí. Je důležitý při syntéze bílkovin, přispívá k normální činnosti nervové soustavy i svalů a podporuje psychiku. Tento minerál můžeme získat prostřednictvím mnoha potravin. Přesto podle průzkumů trpí v České republice nedostatkem hořčíku každý třetí člověk.

Dva týdny otevřené bistro Dalu na stojáka nabízí klasickou českou kuchyni za velmi nízké ceny.

Polévka za 35, hlavní jídlo pod stovku. Nové bistro v Poděbradech šokuje cenami

/FOTO, VIDEO/ Čočková polévka či kuřecí vývar s drobením za 35 korun. Rizoto, francouzské brambory, či špagety za 95 korun. Čína z krůtího masa s rýží, či holandský řízek s bramborem za 125 korun. Svíčková, vepřový řízek s kaší či rozlítané ražniči za 135 korun jako nejdražší položka. To je jen několik ukázek z jídelního lístku nového bistra, které otevřelo před dvěma týdny v Poděbradech.

Jiří Šimánek

Manažer Motoru Jiří Šimánek: Za hokejky dáme za rok nějakých šest a půl milionu

V českobudějovickém dresu odehrál osmnáct sezon, posbíral v nich 817 zápasů a v tomto směru je v Motoru rekordmanem, kterého bude jen těžko někdo překonávat. Jiří Šimánek (46 let) na jihu Čech zažil dvakrát postup do extraligy, šestnáctkrát oblékl dres národního týmu a na jeho bekhendový blafák se vzpomíná dodnes. Po skončení aktivní dráhy v klubu zůstal. Naskočil do nově vzniklé pozice manažera prvního týmu a pečuje o blaho členů extraligového týmu.

Na výrobu jednoho kilogramu karmínového potravinářského barviva je zapotřebí 155 tisíc těl červců nopálových.

Štítíte se potravin z hmyzu? Stejně je jíte, jen o tom nejspíš nevíte

Rozhodnutí Evropské komise, která před dvěma lety schválila pro seznam povolených potravin nové druhy hmyzu, vyvolalo v České republice velké pobouření. Stalo se dokonce žhavým tématem pro některé politiky. Ve skutečnosti však některé druhy hmyzu konzumujeme už desítky let a nikoho to nijak zvlášť nepobuřuje.

Rozsypaný cukr, drobky nebo zbytky potravy berou mravenci jako pozvání k vám domů. Zbavit se těchto vetřelců pak není vůbec snadné.

Máte doma mravence? Zbavte se jich rychle, levně a navždy

V přírodě jsou mravenci velmi užitečný a pracovitý hmyz. Jakmile se ale začnou stěhovat do našich bytů a domů, což na jaře dělají rádi, jdou všechny ohledy stranou. Jak se zbavit mravenců efektivně a bez chemických přípravků a jedových pastí? Zasáhněte přírodními prostředky, které jim vadí, odpuzují je a navíc krásně provoní váš domov.

Centrum Naděje v Mladé Boleslavi

Stovky porcí nevyužitého jídla z kuchyně Škoda Auto zamíří do střediska Naděje

Nevyužité porce jídla z kuchyně mladoboleslavské automobilky Škoda Auto zamíří od konce dubna do střediska Naděje v Mladé Boleslavi, které se stará o lidi bez domova. V první fázi půjde o 400 porcí měsíčně, později by mohly začít jídlo přebírat i další pomáhající organizace. ČTK to řekl předseda Výboru pro spolupráci se Škoda Auto a radní města Robin Povšík (Hlas pro Boleslav).

Výprodej hotových jídel v Mělníku.

Ceny jako před dvaceti lety: Levné hotovky ze stánku v Mělníku jdou na dračku

/VIDEO, FOTO/ Polévka za osm, hlavní jídlo za pětačtyřicet korun. I za takové ceny nabízí obědy Výprodej hotových jídel Mělník. Strávníci berou stánek v Kokořínské ulici už od desáté hodiny, kdy otevírá, útokem. Většinou je během dvou hodin vyprodáno. Jaké menu se chystá na poslední březnový pátek? Třeba bramboráčky, kotleta na smetaně nebo kuře à la kachna.

Nedávno zveřejněné výsledky loňských kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v českých bistrech, fast foodech i restauracích prokázaly, že letitý nešvar s přepáleným olejem v gastronomických podnicích přetrvává.

Přepálený olej v restauracích a fast foodech je stále problém, ukázaly kontroly

Desetina testovaných fritovacích olejů ve stravovacích zařízeních loni neprošlo kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podle inspektorů je to méně než v předchozích letech. Situace podle nich ale není zdaleka uspokojivá. Přepálené oleje jsou škodlivé pro lidské zdraví. Deník se zeptal na dodržování zásad při přípravě smažených pokrmů také kuchařů nebo českého zastoupení sítě McDonald’s.

Yuliia S. u Okresního soudu Plzeň-město.

Zamykala děti v pokoji bez jídla a WC. Plzeňský soud cizinku vyhostil

Ač bylo jejím dětem jen tři a pět let, nechávala je Ukrajinka Yuliia S. (31) na ubytovně v Plzni zcela bez dozoru, někdy je dokonce na dlouhé hodiny zamkla v pokoji, přičemž chlapeček s holčičkou neměli dostatek jídla a ani přístup na toaletu. Plzeňský soud cizince za to ve čtvrtek prodloužil podmínku, kterou dostala už vloni za jinou trestnou činnost, a vyhostil ji na tři roky. Svým dětem musí také zaplatit odškodné.

Šéfkuchař Martin Svatek na snímku se Zdeňkem Pohlreichem.

Francouzský gastroprůvodce představil nejlepší české restaurace. Tábor bodoval

Nový gastronomický průvodce Gault&Millau, srovnávaný často s Michelinským průvodcem, letos poprvé hodnotil restaurace v Česku. Tento prestižní francouzský průvodce, známý svou kvalitou a náročností, udělil svá hodnocení stovkám restaurací po celé zemi. Ocenění putovalo i do Tábora, jednu čepičku, což je obdoba Michelinských hvězd, získala Mace restaurant v přízemí Hotelu Palcát v Táboře.

V přízemí domu je nově otevřená Česká restaurace a pizzerie U Panímámy.

Nová chebská restaurace nabízí českou klasiku i pizzu s originální oblohou

Segedín, křenová omáčka nebo tvarůžková pizza. A k tomu pivo Radegast či točená kofola. To jsou pochoutky, na která láká nová chebská restaurace v Jateční ulici, pár kroků od náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Otevřená je pár dnů, tvarůžková pizza ale vzbudila ohlas na sociálních sítích.

Při výběru dodávky pro vanlife je podle něj potřeba zvážit, zda chcete dát přednost menší a obratnější variantě, anebo většímu prostoru a komfortu.

KáPéZetka pro nomády na cestách. Jak v dodávce přežít v létě i v zimě

Život v dodávce přináší romantiku i každodenní boj. Zvlášť s přírodou, a také o každý centimetr prostoru. Podle Vladimíra Zapadla z Liberce lze v létě i v zimě přežít i na několika metrech čtverečních, vystačit si se dvěma vidličkami a zahřát se i v třeskutých mrazech. Ve svém Transportéru bydlí již nějaký ten měsíc. Jak si poradil s hygienou, přípravou stravy nebo vytápěním či praním?

Ilustrační foto

Zloději ve Strakonicích žijí zdravě. Berou saláty, sýry i mango

Možná za to mohou vysoké ceny potravin nebo vytříbené chutě zlodějů - do kapes si v poslední době strkají hlavě jídlo jako je čokoláda, sýr, ale i ovoce a zelenina. Při činu je přistihli ve strakonických marketech, domlouvat jim jeli strážníci městské policie.

Tržnice v Kudowě-Zdróji v březnu 2025. Prodejci nabízí kromě potravin, oblečení a drogerie také jarní sortiment - velikonoční dekorace, květiny, sazenice a mnoho dalšího.

Tržnice v Kudowě-Zdróji: Prodejci nabízejí jarní zboží, potraviny i sazenice

Na tržnici v polském příhraničním městě Kudowa-Zdrój začíná denně kromě neděle už v sedm hodin ráno šrumec. Ve zhruba čtyři sta prodejních stáncích se připravuje zboží pro zákazníky. A výběr je pestrý. Od oblečení, drogistického zboží, potravin, cigaret, rybářských a chovatelských potřeb až po květiny, sadbu či jarní dekorace. Na jednom místě koupíte vše, co vás jen napadne.

Problémy, které našla inspekce v brněnské restauraci Ki-Ki v Kohoutovicích. Na snímku je vidět mrtvá krysa.

Mrtvá krysa nebo nakousané potraviny. Brněnská restaurace musela zavřít

/FOTO/ Krysí mrtvola mezi slupkami cibule nebo mouka a další potraviny nakousané škůdci. A kromě toho spousta trusu všude okolo. Hlavní prohřešky, kvůli kterým musela brněnská restaurace Ki-Ki v Kohoutovicích zavřít. Informoval o tom web zemědělské a potravinářské inspekce Potraviny na pranýři.

Po stopách ústeckých hospod: Za Clarionem, tam, kde Mexiko můžete krájet

Po stopách ústeckých hospod: Za Clarionem, tam, kde Mexiko můžete krájet i pít

/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Již v devátém díle našeho seriálu jsme tentokrát okusili letitou ústeckou exotiku – navštívili jsme restauraci La Puerta del Mexico.

Svíčkova byla jako od babičky v restauraci v letadle u D10.

Gastro bída na D10: Teplé jídlo? Máte smůlu. Raději zamiřte do letadla

Jízda po dálnici D10 z Prahy do Mladé Boleslavi může být pro řidiče i gastronomickým dobrodružstvím. Během naší inspekční cesty jsme zjistili, že nabídka teplých jídel na čerpacích stanicích je poměrně omezená, a proto se vyplatí malá odbočka k restauraci v letounu Iljušin Il-18D. Tento nevšední zážitek nejen zpestří jídelníček, ale zároveň poskytne jedinečné místo k odpočinku. Jaká je kvalita jídel, ceny a čistota toalet u dálnice D10? To odhalíme v dalším díle našeho redakčního seriálu, kde hodnotíme služby pro řidiče po celém Česku.