Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Ilustrační foto

V Česku je nemocných se žloutenkou A nejvíce od roku 1996. V Praze je epidemie

Do konce září lékaři podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) zaznamenali v Česku 1776 případů žloutenky typu A, loni za celý rok 636. Letošní počet je zatím druhý nejvyšší od roku 1989, více jich bylo jen v roce 1996, a to 2083. Téměř 40 procent případů bylo zachyceno v Praze, primátor Bohuslav Svoboda (ODS) situaci minulý týden označil jako lokální epidemii. Hygienici dříve uvedli, že se nemoc šíří mezi lidmi bez domova. Podlehlo jí letos už 21 lidí, pět úmrtí přibylo v září. Loni byli zemřelí dva.

Školní jídelna. Ilustrační foto

Děti umdlévaly hlady. Už pětině školy na Olomoucku teď pomáhá oběd zdarma

Ve škole tyto děti téměř omdlévaly hlady. S prázdným žaludkem čekaly na spolužáky, až se ve školní jídelně naobědvají a společně odkráčí do družiny, kde stráví několik dalších hodin – bez jídla. V Moravském Berouně v září podchytili pracovníci školy ve spolupráci s neziskovkami tři desítky nových, podobně srdcervoucích dětských příběhů.

Plesnivý sýr z prodejny potravin v Liberci.

FOTO: Zkažené a plesnivé italské pochoutky našla inspekce v libereckém obchodě

Strouhaná mozzarella a italská šunka prosciutto patří mezi oblíbené pochoutky a milovníci italské kuchyně se bez nich při vaření neobejdou. Je však potřeba dávat pozor, kde je nakupujete. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž při kontrole obchodu s potravinami v Pražské ulici v Liberci objevila plesnivé sýry i zapáchající balené prosciutto, a to opakovaně.

Po letech se na náměstí Republiky v Plzni vrátil Pilsner Fest.

Pilsner Fest se vrátil do centra Plzně. Kolik tu dáte za jídlo a pití?

Plzeňské náměstí Republiky a nedaleké Šafaříkovy sady se v sobotu krátce po poledni staly rájem piva, hudby, kultury i dobrého jídla. Po letech se sem z nádvoří Plzeňského Prazdroje vrátil oblíbený Pilsner Fest, tradiční oslava výročí uvaření první várky Pilsner Urquell. Každoročně na něj míří tisíce lidí, kteří se zde chtějí dobře najíst a napít.

Fenka Chilli čeká v děčínském útulku na nového majitele.

Fenka si prošla peklem, nyní čeká na nového majitele. Ráda papá, zní z útulku

Prošla si peklem a utrpením, které málem nepřežila. Dnes je díky péči děčínského útulku fenka Chilli, kterou její bývalý majitel podřízl a nechal svému osudu v lese v České Kamenici, opět v plné formě. Chladnou ji nenechá jediný uzel nebo provaz, o který by se mohla přetahovat. Miluje také zápasení s pneumatikou zavěšenou na stromě. Na svého nového majitele ale stále čeká, útulek jej velmi pečlivě vybírá a svěří ji pouze zkušenému a vyrovnanému chovateli.

Kdo špatně spí, ten více jí, zjistili vědci.

Chcete zhubnout? Vědci poradili jednu klíčovou vychytávku

Držíte dietu a cvičíte, ale nedaří se vám zhubnout? Možná vaše úsilí maří nedostatek spánku. Naznačuje to studie, jejíž autoři zjistili, že lidé, kteří dobře spí, potřebují méně jídla. Téměř samovolně se tak zbavují nadbytečných kilogramů.

Nová prodejna Billa byla otevřena v Roudném.

Na jihu Čech přibývají prodejny. Otevírá Billa, plány má i Jednota

Už třetí novou prodejnu v krátkém čase otevřela Billa v Českých Budějovicích a blízkém okolí. Prodejní síť vylepšují i další obchody, například českobudějovická Jednota. Nové příležitosti k nákupům čekají na zákazníky i v obchodních centrech Mercury a IGY v Českých Budějovicích. Tam otevírají prodejny spotřebního zboží.

I na dietní jídlo se mohou sbíhat sliny. Ilustrační foto.

Děti často nesnídají a svačí sladkosti. Odborníci radí, jakými jídly je zaujmout

Dortíčky, hranolky s kečupem nebo třeba přeslazené limonády. Dětské chuťové pohárky se mnohdy míjejí se zdravou výživou. Z aktuálního průzkumu vyplývá, že mnoho dětí nesvačí a další často pojídají ke svačinkám sladkosti či jídla z bufetu. Podle odborníků je důležité nalákat děti na jídla, která jim zachutnají, ale zároveň budou výživově pestrá. Sportovci ve spolupráci s nutriční terapeutkou proto točí videa a změny pomalu startují i ve školních jídelnách.

Budova Centra sociální pomoci ve Vodňanech.

Poděkování Centru sociální pomoci ve Vodňanech

Příjemný dopis, se kterým se při své práci jen tak nesetkají, si mohli přečíst zaměstnanci Centra sociální pomoci ve Vodňanech. Jejich klient Jiří Horký pochválil jejich práci, péči i vedení domova pro seniory ve Vodňanech. Centrum sociální pomoci ve Vodňanech zajišťuje sociální, zdravotní a jiné služby občanům žijícím zejména v územním obvodu města Vodňany. Poskytuje odlehčovací a pečovatelské služby a provozuje domov pro seniory. Věnuje se pomoci a podpoře při podávání jídla a pití, při oblékání či při prosté orientaci.

Poslední zářijová sobota v Hospodě Na Bucku s kapelou Country parta.

Na Bucku to žije i po sezóně. Hospoda na hrázi láká hudbou, pivem i jídlem

/FOTO, VIDEO/ Letní rekreační sezóna také na Rakovnicku pomalu končí, chataři balí své letní vybavení, připravují objekty na zimu a s košíky vyrážejí do lesů na houby. Nejinak je tomu v osadě na Bucku u Třtice, kde se lidé loučí s létem po svém – stylově, s hudbou, přáteli a dobrým jídlem. Na rozdíl od jiných rekreačních oblastí to ale v Hospodě na Bucku stále žije. Jako jedna z mála i po létě zůstává živým centrem setkávání.

Cesty za nákupy k našim severním sousedům jsou mezi Čechy stále populární.

Kdy jet do Polska na nákupy v roce 2026. Termíny svátků a dnů niedziela handlowa

Kdy v roce 2026 vyrazit na nákupy do Polska? Zájem Čechů o nákupy v Polsku neutichá a neočekává se, že by tomu bylo jinak ani v roce 2026. Přestože z českého pohledu už zde není tak levně jako ještě před dvěma lety, stovky tisíc lidí se do některé z polských prodejen alespoň občas vypraví. Je však potřeba počítat s tím, že o svátcích a většinou i v neděli bývají obchody v Polsku zavřené. Naopak je dobré vědět, kdy připadá tzv. niedziela handlowa, tedy den, kdy mají polské obchody otevřeno. 

My jsme si dali holandský řízek s bramborovou kaší.

Motorest Býšť láká na domácí kuchyni, řidiči zapomínají na bagety z benzinek

/GASTROTOULKY/ Motorest Býšť, který se nachází na staré silnici I/35, je oázou poctivé české kuchyně, která láká nejen místní, ale i projíždějící řidiče. Bez polotovarů a s důrazem na čerstvé suroviny nabízí tradiční jídla, domácí vývary či omáčky. Velice oblíbený je zdejší bramborový salát. A když člověk bude mít štěstí, možná zde potká i jednoho z hráčů NHL.

Šéf s personálem Starosuchdolské restaurace.

Pohlreich si přijde a vyřídí nás. Suchdolská restaurace v Ano, šéfe! pohořela

Restaurace v pražské čtvrti Suchdol, která byla v centru zájmu včerejšího dílu Ano šéfe! si hvězdičku nevysloužila. Provozní paní Olena ji navíc musela ze zdravotních důvodů zavřít. Podle výsledku kontrolní návštěvy Zdeňka Pohlreicha by ale hospoda nejspíš stejně nepřežila. „Nevím, co by se muselo stát, abych se sem na takové jídlo vrátil,“ zněl jeho nemilosrdný verdikt.

Ilustrační foto.

Den Zlínského kraje: V sobotu ožije Baťův areál koncerty, sportem i vínem

Loni byl Den Zlínského kraje zrušen kvůli povodním, letos o něj lidé nepřijdou. Už v sobotu se zaplní areál kolem  Baťova mrakodrapu stánky s regionálními potravinami, farmářskou stezkou, vinařskou uličkou ukázkou práce složek integrovaného záchranného systému, nebude chybět vystoupení mladých talentů ze základních uměleckých škol, knihotrh nebo ševcovská dílna.

Tipy na víkend, 26. až 28. září 2025

Kam o víkendu na Hradecku: Na Noc vědců, Nábřeží gurmánů i do sauny

Ani poslední zářijový víkend se nebudete na Hradecku nudit. Na své si tentokrát přijdou milovníci dobrého jídla, ale i saunování. Opět se vrací populární Noc vědců, která vezme návštěvníky do zákulisí farmaceutické fakulty i knihovny. A tím víkendový program rozhodně nekončí. Kam se v pátek, v sobotu a v neděli chystáte vy?

Zlínská univerzita nabízí v týdnu udržitelného rozvoje kurzy i exkurze

Zlínská univerzita nabízí v týdnu udržitelného rozvoje kurzy i exkurze

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) se zapojila do Evropského týdne udržitelného rozvoje (ETUR). Připravila kurzy a workshopy zaměřené na fyzické i duševní zdraví, výměnnou burzu oblečení a pokojových rostlin, procházky i exkurze do zázemí univerzitní menzy, která připravila speciální menu. Ve středu 24. září o tom informovala prorektorka UTB Martina Juříková. Univerzita pořádá také sběr nepoužívaných mobilních telefonů, brýlí, hraček i dětských knih.

Kuchařský tým Starosuchdolské restaurace tvořily Maruška a její maminka.

Kvůli Ano, šéfe! dala kuchařka výpověď. Pohlreich v Suchdole naháněl strach

Také v Praze se najdou hospody, kde je co napravovat. A Starosuchdolská restaurace, provozovaná paní Olenou, je jednou z nich. 101. díl Ano, šéfe! bude opět plný emocí, nepoživatelného jídla, výmluv a dojde i na slzy. Zdeněk Pohlreich si „jídlo pod psa“ nenechá jen tak líbit. Co dalšího se dnes bude v jeho gastronomické show dít?

Ilustrační foto k textu Pavel Kyselák: S kastrůlkem do Úsobrna

Pavel Kyselák: S kastrůlkem do Úsobrna

Pokud jde o nosiče jídla, dá se říci, že dnes je doba krabičková. Hnedle po ránu je možné potkat cestující do zaměstnání, kdy mnohý z nich v ruce třímá malou krabičku poledního menu, které si připravil doma. Ovšem podobné krabičky si odnášejí strávníci z restaurací či jiných „fastfoodů“.

Smažený vepřový řízek ani další smažené pochoutky vašemu spánku neprospějí.

10 jídel, která nejsou dobrá k večeři. Jsou mezi nimi i zdravé potraviny

Pokud vás trápí nekvalitní spánek, možná za to může večeře. Odborníci upozorňují, že některé typy potravin – a je mezi nimi i řada zdravých – mohou z různých důvodů narušovat spánek. Některé zvyšují teplotu těla, jiné hladinu cukru v krvi, z dalších pálí žáha či zatěžují žaludek.

Po stopách ústeckých hospod: Motorest Lednice uspokojí porcí i dřevorubce

Po stopách ústeckých hospod: Motorest Lednice uspokojí porcí i dřevorubce

/FOTOGALERIE/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci něhož představujeme gastronomické podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Devatenáctý díl oblíbeného seriálu jsme tentokrát věnovali Motorestu Lednice, tedy místu, kam především na oběd míří denně uspokojit žaludky stovky lidí.

"Jste na dobré cestě," usoudil Pohlreich v dalším dílu Ano, šéfe!.

Pohlreich byl přísný, ale chválil. Hospoda Na Čertovce v Červené Vodě obstála

Ještě než se Zdeněk Pohlreich vrátil na kontrolu do restaurace Na Čertovce v Červené Vodě na Orlickoústecku, prohlédl si její nabídku na internetu. A podle ní usoudil, že se v podniku nic nezměnilo. „Smažený prsa plněný eidamem? To znamená, že jsem se nevyjádřil úplně jasně. Ale, když už jsme tady, tak tam zajedeme. Zdeněčku, buď statečnej,“ dodal si odvahy. Nakonec ji ani moc nepotřeboval. Deník přibližuje i to, jak na natáčení po roce vzpomíná majitel hospody.

Prostibořský kotlík 2025

Od divočáka po veganský guláš: Prostibořský kotlík chutnal stovkám lidí

Tak pestrou nabídku pokrmů by člověk na jednom jídelním lístku hledal jen těžko. Kladrubského kance, Sikáška, Prostě guláš z divočáka, Kapustnici, Indii a Naan placky, Veganský guláš s houbama a tourtillou, Kančí guláš, Speciální čočkovku a mnoho další kulinářských specialit mohli lidé ochutnat v sobotu 20. září v Prostiboři naservírované do mističky přímo od autorů jednotlivých jídel, které navíc všichni vařili kotlících na ohni.