Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

V letošním roce vybrala hodnotitelská komise soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje těchto devět produktů.

Známe nominace na ceny Regionální potravina a Potravina z kraje Přemysla Oráče

Do šestnáctého ročníku prestižní soutěže o značku Regionální potravina se v Ústeckém kraji přihlásilo 54 lokálních výrobců s celkem 231 produkty. O dva ročníky déle funguje soutěž Potravina z kraje Přemysla Oráče. I zde se vyhlašovaly nositelé prestižní krajské značky pro letošní rok. Ocenění značkou Regionální potravina a Potravina z kraje Přemysla Oráče si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení na Výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích v pátek 12. září 2025.

Čekanka je velmi prospěšná bylina. Lidské zdraví podporují její květy, listy i kořen.

Plevel? Ani náhodou! Modrá kráska pomáhá tělu zbavit se toxinů i hubnout

Čekanka obecná je často považována za plevel, ve skutečnosti se ale dají využít všechny její části, které jsou velmi zdravé. Čekanka mimo jiné pomáhá regulovat krevní cukr, odvádět z těla zplodiny a toxiny, bojovat proti rakovině či podporovat hubnutí. I známá cikorka, kterou jako náhražku kávy popíjeli naši prarodiče, je ve skutečnosti pražený kořen čekanky.

Primářka Ivana Lukáčová.

Jak cestovat v těhotenství bez komplikací radí primářka z Nemocnice AGEL

Letní měsíce jsou časem dovolených a cestování. Změna prostředí, vysoké teploty nebo dlouhé přesuny ale mohou v těhotenství znamenat zvýšenou zátěž. Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice proto přináší praktická doporučení, jak cestovat bezpečně a bez zbytečných komplikací i v těhotenství.

Žebříček nejlepších restaurací podle portálu TripAdvisor.

TOP5 restaurací v Táboře podle TripAdvisoru. Tady si pochutnáte

Největší cestovatelský portál TripAdvisor funguje ve své české verzi už přes deset let a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace v Táboře? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení. 

Sídlo a výrobna společnosti Semix Pluso v Oticích.

Otická firma Semix Pluso investuje 60 milionů Kč do linky na fermentaci zeleniny

Společnost Semix Pluso z Otic na Opavsku, která vyrábí cereální a funkční potraviny, investuje 60 milionů korun do nové linky na fermentaci neboli kvašení zeleniny. Investice jí umožní rozšířit produktové portfolio a zvýšit kapacitu výroby. ČTK to řekl ředitel a jednatel společnosti Semix Pluso Michal Čižmár.

Divoký Bistro v Úbislavi.

Světové chutě Divokýho bistra nedaleko Kašperek přilákaly i Forejta a Punčocháře

Jen několik kilometrů za hranicí našeho okresu si můžete pochutnat na jídlech, jejichž chutě vás zavedou do různých koutů světa. Místem, kde si můžete pochutnat na těchto specialitách, je Divoký Bistro v Úbislavi u Kašperských Hor, které slaví letos už deset let a má dokonce již své větší dvojče - restauraci Nadivoko v Kvildě. Bistro však v letošním roce muselo nabídku mírně zredukovat z provozních důvodů.

Fotbalista Michal Sadílek.

Sadílek: Slavia není krokem zpátky. Sparta? S bráchou se popichujeme od malička

/Od zpravodaje Deníku/ V 26 letech si sbalil kufry a po dlouhé štaci v Nizozemí se hlásil kouči Jindřichu Trpišovskému. Nové spojení? Reprezentační záložník Michal Sadílek a mistrovská Slavia. Rodák z Uherského Hradiště v rozhovoru pro Deník.cz a iDnes.cz rozebíral nejenom fotbal. Zmínil odvěkou rivalitu s bratrem Lukášem ze Sparty, a dokonce zpívání slávistických chorálů v dorostu na Slovácku. Leckoho možná překvapil i kuchařským umem. „Tak to jsou takové klasiky jako vývar a čočková polévka,“ prozradila slávistická posila, co doma připravuje.

Nevyhovující skladování potravin, ilustrační foto

Hygienici uložili půl milionu na pokutách ve stravovacích zařízeních

Středočeští hygienici od začátku roku do konce června provedli 869 kontrol ve stravovacích zařízeních, přičemž nejvyšší počet kontrol se pravidelně dělá ve vyvařujících restauracích a provozovnách rychlého občerstvení. Za zjištěné nedostatky pak padly pokuty v celkové výši 520 800 Kč. Pět provozoven muselo pozastavit činnost.

Inspekce zavřela pizzerii Cooltura.

Špína a hnus jsou pryč. Inspektoři dovolili liberecké pizzerii znovu otevřít

/FOTO/ Fotky, ze kterých se zvedá žaludek. Přesně takové zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce po kontrole v oblíbené liberecké pizzerii Cooltura, která zákazníkům nabízí rozvoz i vyzvednutí jídla na místě. Inspekce restauraci s okamžitou plaností uzavřela ve středu 9. července. Restaurace tvrdí, že nedostatky odstranila ještě ten den a inspektoři ji skutečně hned v pátek dovolili otevřít. 

Žebříček nejlepších restaurací podle portálu TripAdvisor.

TOP5 restaurací v Písku podle TripAdvisoru. Tady si pochutnáte

Největší cestovatelský portál TripAdvisor funguje ve své české verzi už přes deset let a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace v Písku? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení. 

Kde se v Havlíčkově Brodě levně vaří. Jídelna Štáflova

Oběd kolem stovky? V Brodě je to pořád možné

Není to fantazie. I v době rostoucích cen je možné najít v Havlíčkově Brodě jídelnu, kam hosté nemusí chodit s plnou peněženkou. Dokonce si mohou vybrat z několika hlavních jídel. Deník nabízí několik náhodných tipů.

Potravinářská inspekce uzavřela Restauraci Skalka

Mrtvé myši a špína. Oblíbenou lázeňskou restauraci Skalka zavřela inspekce

Potravinářská inspekce v pondělí 7. července uzavřela Restauraci Skalka v lázeňském resortu na Prostějovsku. Při kontrole narazila na stopy po výskytu hlodavců, včetně mrtvých myší, plíseň nebo nevhodně skladované potraviny. Inspektoři vytkli také výrazné znečištění prostor, včetně chladicích zařízení.

Prodejna Rynek v Přibyslavi

Marný pokus. Prodejna Rynek v Přibyslavi se zavírá. Už napořád

Teď už definitivně. Dvakrát se pokoušela společnost Agro Rynek otevřít v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku další ze sítě prodejen farmářského typu s nabídkou tuzemských potravin. Nyní je obchod zavřený znovu a podle manažera sítě prodejen zřejmě už napořád.

Kdo by nechtěl být šťastný? Zrozenci třech znamení zvěrokruhu se už rodí s talentem užívat si život, jak to jen jde.

S talentem pro štěstí. 3 znamení horoskopu si umějí užívat život na plné pecky

Budí se s úsměvem, umějí si slastně vychutnat ranní kávu i noblesní večeři o sedmi chodech, milují život ve všech jeho podobách, a nikdy je nepřestávají lákat tajemství světa. Každý z nás zažívá chvíle radosti,  ale ve třech znameních zvěrokruhu se rodí lidé, kteří mají vysloveně talent pro štěstí. Patříte k nim?

Žebříček nejlepších restaurací podle portálu TripAdvisor.

TOP5 restaurací v Českých Budějovicích podle TripAdvisoru. Tady si pochutnáte

Největší cestovatelský portál TripAdvisor funguje ve své české verzi už přes deset let a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace v Českých Budějovicích? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení. 

Divoký Bistro v Úbislavi.

Divoký Bistro přináší světové chutě již deset let a nyní už má i své dvojče

Na Šumavě si můžete pochutnat na tradičních českých jídlech, ale je tam také místo, kde vás chutě zavedou do různých koutů světa. Je jím Divoký Bistro v Úbislavi, které slaví letos už deset let a má dokonce již své větší dvojče - restauraci Nadivoko v Kvildě. Bistro však v letošním roce muselo nabídku mírně zredukovat z provozních důvodů.

Barbora Krejčíková na Wimbledonu 2025.

Královna Krejčíková se loučila v slzách. Bylo jí špatně, měla trable s jídlem

Byl to smutný pohled. Barbora Krejčíková dřela, snažila se, ale bylo znát, že to nejde. Obhájkyně wimbledonského titulu vypadla v All England Clubu ve třetím kole po třísetové porážce s turnajovou desítkou Emmou Navarrovou. Ještě vážnějším soupeřem se však ukázal být zdravotní stav české šampionky. Přesto utkání dohrála.

Blackout v Nymburce.

Vlaky nejezdily, obchody zavřely, semafory zhasly. Blackout ochromil Nymburk

/VIDEO, FOTOGALERIE/ „Nejde nám proud na celém Jezeře, plavčík to zrovna řeší,“ oznámila paní v pokladně u poděbradské vodní plochy a ukázala na muže v oranžových plavkách s hlavou zabořenou v rozvodné skříni. Byl pátek tak čtvrt hodinky před polednem a o tom, že problém se nebude zdaleka týkat jen místního koupaliště, neměl zatím nikdo ani páru.

Cestující v hale Hlavního nádraží v Praze v době, kdy většinu území hlavního města postihl výpadek proudu a mimo jiné zpozdil i vlaky, 4. července 2025, Praha.

Příprava na blackout: Hlavní je mít záložní zdroj a zásoby pro základní potřeby

Masivní výpadek proudu, neboli blackout, postihl v pátek velkou část České republiky. Na podobnou situaci se podle expertů lze připravit. Deník.cz ve spolupráci s odborníky připravil praktické rady, jak ji lépe zvládnout. Nejdůležitější je zachovat klid, jelikož událost zpravidla potrvá jen chvíli, a poté je elektřina opět dostupná.

Blackout v Nymburce.

Blackout v Nymburce: nefunkční semafor v centru, mrtvé nádraží a zavřené krámy

/VIDEO, FOTOGALERIE/ „Nejde nám proud na celém Jezeře, plavčík to zrovna řeší,“ oznámila paní v pokladně u poděbradské vodní plochy a ukázala na muže v oranžových plavkách s hlavou zabořenou v rozvodné skříni. Byl pátek tak čtvrt hodinky před polednem a o tom, že problém se nebude zdaleka týkat jen místního koupaliště neměl zatím nikdo ani páru.

Zavřená provozovna v Lukavci.

Z toho se zvedá žaludek. Extrémní špína zavřela provozovnu na Pelhřimovsku

Výskyt hlodavců, extrémní špína v kuchyni a předměty, které nemají co dělat u potravin. To jsou některé důvody, kvůli kterým provozovna v Lukavci musela zavřít prvního července. V článku došlo k nepřesnosti, původně jsme nesprávně uvedli jméno tohoto podniku. Tímto se omlouváme rodině původního majitele za toto nedopatření. 

Zácpa jakéhokoli typu může způsobit nadýmání, nepříjemné pocity v břiše i bolesti dolní části zad.

Snadné a přitom funkční: 3 kroky proti zácpě

Zácpa je velmi osobní a nepříjemný zdravotní problém, obzvlášť pokud se opakuje. Často může být i předzvěstí vážnějších zažívacích potíží. Zácpu je však možné porazit pomocí tří jednoduchých kroků.

Nákup v obchodním řetězci v Chorvatsku

Aplikace ušetří v Chorvatsku peníze. Hledá nejlevnější potraviny i hygienu

V některých letoviscích na chorvatském pobřeží a ostrovech stouply ceny v obchodech před letní sezonou i o více než 10 procent. Letitý nešvar podle místních médií aktuálně potvrdila data získaná díky novým vládním opatřením. Ta mají vést k větší transparentnosti maloobchodníků. Deník má k tomu navíc tip pro turisty, kteří na Jadranu častěji nakupují. Místní obyvatelé si oblíbili aplikaci, díky které ušetří na potravinách i drogerii. 

Ilustrační foto.

Hygienici zahájili kontroly táborů, problémy odhalili u stravování

Letní tábory na Jičínsku a v celém Královéhradeckém kraji se rozbíhají. Hygienici už zahájili první kontroly. Dva tábory prošly bez problémů, ale ve stravovacím zařízení, které zásobuje dětský tábor, našli nedostatky. Provozovatel dostal pokutu tři tisíce korun.

Třídění odpadu z komunálních popelnic.

Brno překonalo Prahu: vyhazuje víc jídla, záleží i na bydlišti a ročním období

Brňané za rok vyhodí víc jídla než Pražané, vyplývá ze srovnání výsledků projektu plýtvání potravin v obou městech. Data však podle výzkumnic nejsou plně srovnatelná, protože výzkum z Brna vychází z let před zdražením potravin. „Věříme, že kdybychom odpad zkoumali v Brně ve stejné době jako v Praze, výsledky by nebyly tolik rozdílné,“ sdělila vedoucí projektu Lucie Veselá.

Karolina Neuvirthová je nyní v jednom kole.

Karolina Neuvirthová: S mužem jsme nečekali, že má práce tolik ovlivní náš život

Zpěvačka a autorka úspěšného dětského projektu Karol a Kvído Karolina Neuvirthová je mámou dvou dětí. Přestože je sama pracovně velmi vytížená, zakládá si na tom, že její rodina žije aktivně, zdravě a pokud možno co nejvíce „offline“ – v přírodě, na kolech anebo s míčem v ruce. Jak lehce se daří skloubit rodinu, práci i osobní život?

Roman Hadrbolec

Zemřel známý šéfkuchař Roman Hadrbolec. Vařil pro Cher, Cruise i Schwarzeneggera

Českou gastroscénu zasáhla o víkendu velmi smutná zpráva. Ve věku 50 let zemřel po boji se zákeřnou nemocí ostravský rodák a známý šéfkuchař Roman Hadrbolec. Deníku to potvrdila jeho maminka. Během své kariéry vařil pro světové celebrity jako Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise, Cher, Jack Nicholson nebo Paul Newman. Působil nejen v Česku, ale také ve Spojených státech, kde vařil pro osobnosti z filmového i podnikatelského prostředí.

Penzion Čertovy skály Lidečko stojí u cesty bezmála 30 let.

Domácí závin, svíčková i gyros jsou oblíbená jídla v penzionu u Čertových skal

Penzion Čertovy skály stojí u silnice mezi Lidečkem a Vsetínem téměř třicet let. Po rekonstrukci se v roce 2021 znovu otevřel návštěvníkům. Opravený objekt nabízí 17 pokojů, turistický pokoj, wellness, bistro i salonek. A jako bonus krásný výhled na protější Čertovy skály. Díky cyklostezce, oblíbeným Pulčinám i zmíněným skalám je místo nejen v létě obklopeno turisty.

Snižte množství pamlsků a vyvarujte se krmení zbytky z vašeho stolu.

Češi hazardují se zdravím obézních mazlíčků. Hubnutí je obtížné, chce to řád

Česká republika podle lékařů bojuje s epidemií obezity a navazujících civilizačních chorob. Lidé v tom ale nejsou sami, podle odhadů veterinářů má nadváhu i téměř polovina koček a psů. A stejně jako páníčci pěstují nezdravé životní návyky a nezřízenost v jídle u sebe, dopřávají stejně i svým mazlíčkům. Jejich zhubnutí je ale možná ještě složitější než lidské diety. Přímo je tak ohrožují nejen nemoci z obezity, ale i nesprávně naordinovaný redukční plán.

Michal Pitek, šéfkuchař a zakladatel podniku Wildcook, se vydal na cestu plnou kulinářských výzev a úspěchů.

V gastru chybí lidé, říká majitel podniku Wildcook. Do Lípy ho přivedla láska

/FOTO, VIDEO/ Michal Pitek, šéfkuchař a zakladatel českolipského gastropodniku Wildcook, se vydal na cestu plnou kulinářských výzev a úspěchů. Jeho příběh začíná v Chomutově, pokračuje přes prestižní catering v Praze a vrcholí v České Lípě, kde jeho podnikání čelilo už mnoha zkouškám. Dnes se Pitek zaměřuje na catering a zážitkovou gastronomii, přičemž klade důraz na poctivé suroviny a inovativní technologie. Jak se mu podařilo překonat překážky a co ho motivuje k dalšímu růstu?