Do šestnáctého ročníku prestižní soutěže o značku Regionální potravina se v Ústeckém kraji přihlásilo 54 lokálních výrobců s celkem 231 produkty. O dva ročníky déle funguje soutěž Potravina z kraje Přemysla Oráče. I zde se vyhlašovaly nositelé prestižní krajské značky pro letošní rok. Ocenění značkou Regionální potravina a Potravina z kraje Přemysla Oráče si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení na Výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích v pátek 12. září 2025.
Čekanka obecná je často považována za plevel, ve skutečnosti se ale dají využít všechny její části, které jsou velmi zdravé. Čekanka mimo jiné pomáhá regulovat krevní cukr, odvádět z těla zplodiny a toxiny, bojovat proti rakovině či podporovat hubnutí. I známá cikorka, kterou jako náhražku kávy popíjeli naši prarodiče, je ve skutečnosti pražený kořen čekanky.
Stravovacímu provozu v Krajské nemocnici v Novém Městě na Moravě šéfuje od 1. června nový vedoucí. Stal se jím David Hrbotický, který v nemocnici pracoval jako kuchař. Stojí před ním ale nelehký úkol, denně se tu totiž vaří okolo 700 obědů a připravuje se 350 snídaní a večeří, a to nejen pro pacienty.
Letní měsíce jsou časem dovolených a cestování. Změna prostředí, vysoké teploty nebo dlouhé přesuny ale mohou v těhotenství znamenat zvýšenou zátěž. Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice proto přináší praktická doporučení, jak cestovat bezpečně a bez zbytečných komplikací i v těhotenství.
Největší cestovatelský portál TripAdvisor funguje ve své české verzi už přes deset let a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace v Táboře? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení.
Společnost Semix Pluso z Otic na Opavsku, která vyrábí cereální a funkční potraviny, investuje 60 milionů korun do nové linky na fermentaci neboli kvašení zeleniny. Investice jí umožní rozšířit produktové portfolio a zvýšit kapacitu výroby. ČTK to řekl ředitel a jednatel společnosti Semix Pluso Michal Čižmár.
Jen několik kilometrů za hranicí našeho okresu si můžete pochutnat na jídlech, jejichž chutě vás zavedou do různých koutů světa. Místem, kde si můžete pochutnat na těchto specialitách, je Divoký Bistro v Úbislavi u Kašperských Hor, které slaví letos už deset let a má dokonce již své větší dvojče - restauraci Nadivoko v Kvildě. Bistro však v letošním roce muselo nabídku mírně zredukovat z provozních důvodů.
/Od zpravodaje Deníku/ V 26 letech si sbalil kufry a po dlouhé štaci v Nizozemí se hlásil kouči Jindřichu Trpišovskému. Nové spojení? Reprezentační záložník Michal Sadílek a mistrovská Slavia. Rodák z Uherského Hradiště v rozhovoru pro Deník.cz a iDnes.cz rozebíral nejenom fotbal. Zmínil odvěkou rivalitu s bratrem Lukášem ze Sparty, a dokonce zpívání slávistických chorálů v dorostu na Slovácku. Leckoho možná překvapil i kuchařským umem. „Tak to jsou takové klasiky jako vývar a čočková polévka,“ prozradila slávistická posila, co doma připravuje.
Středočeští hygienici od začátku roku do konce června provedli 869 kontrol ve stravovacích zařízeních, přičemž nejvyšší počet kontrol se pravidelně dělá ve vyvařujících restauracích a provozovnách rychlého občerstvení. Za zjištěné nedostatky pak padly pokuty v celkové výši 520 800 Kč. Pět provozoven muselo pozastavit činnost.
/FOTO/ Fotky, ze kterých se zvedá žaludek. Přesně takové zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce po kontrole v oblíbené liberecké pizzerii Cooltura, která zákazníkům nabízí rozvoz i vyzvednutí jídla na místě. Inspekce restauraci s okamžitou plaností uzavřela ve středu 9. července. Restaurace tvrdí, že nedostatky odstranila ještě ten den a inspektoři ji skutečně hned v pátek dovolili otevřít.
Největší cestovatelský portál TripAdvisor funguje ve své české verzi už přes deset let a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace v Písku? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení.
TripAdvisor, největší cestovatelský portál, slaví přes deset let v české verzi a jeho uživatelé přispěli desítkami tisíc recenzí. Jak si vedou restaurace ve Svitavách? Přinášíme přehled těch nejlépe hodnocených, které byste neměli minout.
Není to fantazie. I v době rostoucích cen je možné najít v Havlíčkově Brodě jídelnu, kam hosté nemusí chodit s plnou peněženkou. Dokonce si mohou vybrat z několika hlavních jídel. Deník nabízí několik náhodných tipů.
Novela školského zákona přenáší financování nepedagogických pracovníků na obce a kraje. Opavský magistrát se na situaci, která nastane s nástupem změny systému financování nepedagogických pracovníků ve školách, už připravuje.
Rajčata jsou doslova nabitá vitaminy a minerály. Pro zdraví jsou rajčata opravdovým požehnáním. Prospívají například imunitě, kostem, očím, pleti, vlasům i ledvinám. Vědci navíc nedávno zjistili, že mohou být účinná i při léčbě a prevenci vysokého krevního tlaku.
Doba dovolených s sebou přináší nejen mnoho radovánek, ale také nástrah. Spočívají nejen ve střevních potížích, infekčních onemocněních, ale i v kolapsech či dopravních nehodách. Deník v rámci dalšího dílu Vizity přináší informace, na co dát pozor a jak případná rizika snížit.
V Babicích se ve středu otevírají nové nonstop potraviny s názvem Naše špajzka. Do obchodu v malé obci na Hradecku se zákazníci dostanou pomocí aplikace v mobilním telefonu či s čipovou kartou.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce v pondělí uzavřela Restauraci Skalka v lázeňském resortu na Prostějovsku. Inspektoři si totiž při kontrole povšimli mrtvých myší, plísně či nevhodně skladovaných potravin. Provozovatelka podniku věří, že by brzy mohla opět otevřít.
Potravinářská inspekce v pondělí 7. července uzavřela Restauraci Skalka v lázeňském resortu na Prostějovsku. Při kontrole narazila na stopy po výskytu hlodavců, včetně mrtvých myší, plíseň nebo nevhodně skladované potraviny. Inspektoři vytkli také výrazné znečištění prostor, včetně chladicích zařízení.
Teď už definitivně. Dvakrát se pokoušela společnost Agro Rynek otevřít v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku další ze sítě prodejen farmářského typu s nabídkou tuzemských potravin. Nyní je obchod zavřený znovu a podle manažera sítě prodejen zřejmě už napořád.
Budí se s úsměvem, umějí si slastně vychutnat ranní kávu i noblesní večeři o sedmi chodech, milují život ve všech jeho podobách, a nikdy je nepřestávají lákat tajemství světa. Každý z nás zažívá chvíle radosti, ale ve třech znameních zvěrokruhu se rodí lidé, kteří mají vysloveně talent pro štěstí. Patříte k nim?
Největší cestovatelský portál TripAdvisor funguje ve své české verzi už přes deset let a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace v Českých Budějovicích? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení.
Zábava, dobré jídlo, setkání s přáteli a rodinou. To vše a ještě mnohem více čeká na návštěvníky jihočeské metropole 29. a 30. srpna. Uskuteční se totiž kulturní akce Město lidem, lidé městu.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela ve středu 2. července Potraviny Flop ve Zdicích. Inspektoři tam našli plíseň, výskyt trusu hlodavců a výrazně zanedbaný úklid.
Na Šumavě si můžete pochutnat na tradičních českých jídlech, ale je tam také místo, kde vás chutě zavedou do různých koutů světa. Je jím Divoký Bistro v Úbislavi, které slaví letos už deset let a má dokonce již své větší dvojče - restauraci Nadivoko v Kvildě. Bistro však v letošním roce muselo nabídku mírně zredukovat z provozních důvodů.
Byl to smutný pohled. Barbora Krejčíková dřela, snažila se, ale bylo znát, že to nejde. Obhájkyně wimbledonského titulu vypadla v All England Clubu ve třetím kole po třísetové porážce s turnajovou desítkou Emmou Navarrovou. Ještě vážnějším soupeřem se však ukázal být zdravotní stav české šampionky. Přesto utkání dohrála.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ „Nejde nám proud na celém Jezeře, plavčík to zrovna řeší,“ oznámila paní v pokladně u poděbradské vodní plochy a ukázala na muže v oranžových plavkách s hlavou zabořenou v rozvodné skříni. Byl pátek tak čtvrt hodinky před polednem a o tom, že problém se nebude zdaleka týkat jen místního koupaliště, neměl zatím nikdo ani páru.
Masivní výpadek proudu, neboli blackout, postihl v pátek velkou část České republiky. Na podobnou situaci se podle expertů lze připravit. Deník.cz ve spolupráci s odborníky připravil praktické rady, jak ji lépe zvládnout. Nejdůležitější je zachovat klid, jelikož událost zpravidla potrvá jen chvíli, a poté je elektřina opět dostupná.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ „Nejde nám proud na celém Jezeře, plavčík to zrovna řeší,“ oznámila paní v pokladně u poděbradské vodní plochy a ukázala na muže v oranžových plavkách s hlavou zabořenou v rozvodné skříni. Byl pátek tak čtvrt hodinky před polednem a o tom, že problém se nebude zdaleka týkat jen místního koupaliště neměl zatím nikdo ani páru.
Za jídlem do Třeště. Tak vypadají ve zkratce výsledky ankety, kde jsme se čtenářů ptali, kam by nás vzali na dobré jídlo. Nejvíce hlasů získala zámecká restaurace v Třešti a hned za ní skončila Restaurace Svět, která je jen několik stovek metrů od vítězné.
Výrobky z místních farem, pekáren nebo sýráren letos opět potvrdí svou kvalitu oficiálním oceněním. Značku Výrobek roku Libereckého kraje letos získá deset potravin, které hodnotitelská komise vybrala z rekordních 139 přihlášených produktů od 37 regionálních výrobců.
Až pět let za mřížemi může strávit 55letá žena z Lounska, která podle policie způsobila vážnou dopravní nehodu v Chomutově a odjela z místa bez poskytnutí pomoci zraněnému motocyklistovi. Incident se odehrál v březnu na chomutovském sídlišti.
Hlodavci, špína v kuchyni a předměty, které k potravinám nepatří. To jsou některé z důvodů, kvůli kterým Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela provozovnu v Lukavci na Pelhřimovsku.
Výskyt hlodavců, extrémní špína v kuchyni a předměty, které nemají co dělat u potravin. To jsou některé důvody, kvůli kterým provozovna v Lukavci musela zavřít prvního července. V článku došlo k nepřesnosti, původně jsme nesprávně uvedli jméno tohoto podniku. Tímto se omlouváme rodině původního majitele za toto nedopatření.
Zácpa je velmi osobní a nepříjemný zdravotní problém, obzvlášť pokud se opakuje. Často může být i předzvěstí vážnějších zažívacích potíží. Zácpu je však možné porazit pomocí tří jednoduchých kroků.
V některých letoviscích na chorvatském pobřeží a ostrovech stouply ceny v obchodech před letní sezonou i o více než 10 procent. Letitý nešvar podle místních médií aktuálně potvrdila data získaná díky novým vládním opatřením. Ta mají vést k větší transparentnosti maloobchodníků. Deník má k tomu navíc tip pro turisty, kteří na Jadranu častěji nakupují. Místní obyvatelé si oblíbili aplikaci, díky které ušetří na potravinách i drogerii.
Zápisník Pralinkové tety z Litomyšle je tady. Petra Filová píše exkluzivně pro Svitavský deník vtipné glosy a postřehy ze života a vy si je můžete na našem webu přečíst každou středu. Dnes si nenechte ujít její "špek" k domácí kuchyni a vyvařování.
Letní tábory na Jičínsku a v celém Královéhradeckém kraji se rozbíhají. Hygienici už zahájili první kontroly. Dva tábory prošly bez problémů, ale ve stravovacím zařízení, které zásobuje dětský tábor, našli nedostatky. Provozovatel dostal pokutu tři tisíce korun.
V Královéhradeckém kraji začaly kontroly letních dětských táborů. Hygienici při první vlně prověrek zjistili nedostatky ve stravovacím zařízení, které zásobovalo jeden z táborů. Udělili pokutu tři tisíce korun. Dva další kontrolované tábory byly bez závad.
Hygienici na Vysočině začali s pravidelnými kontrolami letních táborů. Zjišťují podmínky ubytování či stravování i jak je tábor připravený na případné onemocnění účastníků, procházejí také potřebnou dokumentaci. Radí s vhodnou skladbou potravin či denním režimem v horkých dnech.
Brňané za rok vyhodí víc jídla než Pražané, vyplývá ze srovnání výsledků projektu plýtvání potravin v obou městech. Data však podle výzkumnic nejsou plně srovnatelná, protože výzkum z Brna vychází z let před zdražením potravin. „Věříme, že kdybychom odpad zkoumali v Brně ve stejné době jako v Praze, výsledky by nebyly tolik rozdílné,“ sdělila vedoucí projektu Lucie Veselá.
Zpěvačka a autorka úspěšného dětského projektu Karol a Kvído Karolina Neuvirthová je mámou dvou dětí. Přestože je sama pracovně velmi vytížená, zakládá si na tom, že její rodina žije aktivně, zdravě a pokud možno co nejvíce „offline“ – v přírodě, na kolech anebo s míčem v ruce. Jak lehce se daří skloubit rodinu, práci i osobní život?
/FOTO, VIDEO/ V sobotu 28. června vyvrcholily v Novém Boru tradiční Sklářské slavnosti. Třídenní program nabídl oblíbené ukázky řemesla pod širým nebem i ve sklárnách, trh, lunapark i koncerty a premiérové také festival jídla.
Českou gastroscénu zasáhla o víkendu velmi smutná zpráva. Ve věku 50 let zemřel po boji se zákeřnou nemocí ostravský rodák a známý šéfkuchař Roman Hadrbolec. Deníku to potvrdila jeho maminka. Během své kariéry vařil pro světové celebrity jako Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise, Cher, Jack Nicholson nebo Paul Newman. Působil nejen v Česku, ale také ve Spojených státech, kde vařil pro osobnosti z filmového i podnikatelského prostředí.
Rozvážková služba Poctivý bramborák z Rychvaldu oficiálně ukončuje po patnácti měsících svou činnost. Důvodem jsou dopravní uzavírky do Bohumína a Orlové. Firma kvůli nim podle vyjádření provozovatele nemůže zajistit včasný a spolehlivý dovoz jídla. Věnovat se bude pouze cateringu.
Penzion Čertovy skály stojí u silnice mezi Lidečkem a Vsetínem téměř třicet let. Po rekonstrukci se v roce 2021 znovu otevřel návštěvníkům. Opravený objekt nabízí 17 pokojů, turistický pokoj, wellness, bistro i salonek. A jako bonus krásný výhled na protější Čertovy skály. Díky cyklostezce, oblíbeným Pulčinám i zmíněným skalám je místo nejen v létě obklopeno turisty.
Česká republika podle lékařů bojuje s epidemií obezity a navazujících civilizačních chorob. Lidé v tom ale nejsou sami, podle odhadů veterinářů má nadváhu i téměř polovina koček a psů. A stejně jako páníčci pěstují nezdravé životní návyky a nezřízenost v jídle u sebe, dopřávají stejně i svým mazlíčkům. Jejich zhubnutí je ale možná ještě složitější než lidské diety. Přímo je tak ohrožují nejen nemoci z obezity, ale i nesprávně naordinovaný redukční plán.
/FOTO, VIDEO/ Michal Pitek, šéfkuchař a zakladatel českolipského gastropodniku Wildcook, se vydal na cestu plnou kulinářských výzev a úspěchů. Jeho příběh začíná v Chomutově, pokračuje přes prestižní catering v Praze a vrcholí v České Lípě, kde jeho podnikání čelilo už mnoha zkouškám. Dnes se Pitek zaměřuje na catering a zážitkovou gastronomii, přičemž klade důraz na poctivé suroviny a inovativní technologie. Jak se mu podařilo překonat překážky a co ho motivuje k dalšímu růstu?
/FOTO/ Kuchyně při Nemocnici Vyškov v uplynulých dnech úspěšně obhájila mezinárodně uznávanou certifikaci systému HACCP. Ta potvrzuje, že provoz splňuje nejvyšší standardy hygieny a bezpečnosti potravin. Platnost je nyní prodloužena do dubna příštího roku.
Poctivost, tradice a mimořádná chuť – to jsou hodnoty, které letos v soutěži Regionální potravina opět zazářily. A mezi oceněnými nechybí ani zástupci Chrudimska.