Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

„Špína? To je Asie.“ Řada hostů hájí restauraci a těší se na znovuotevření

„Špína? To je Asie.“ Řada hostů hájí restauraci a těší se na znovuotevření

"Nový barva, zavřeno," řekne cizinec překvapeným hostům stojícím před asijskou restaurací Huong Que v Chebu, vleze dovnitř a zase zamkne. Podnik kvůli otřesné hygieně v pondělí 10. února zavřeli inspektoři. Během jediné hodiny přicházejí k zamčeným dveřím dosud hojně navštěvovaného a vychvalovaného zařízení další, kteří dnes budou jíst jinde. „Tady mají nejlepší pho a bůček,“ říkají nám zklamaní návštěvníci a rovnou dodávají, že doufají v jeho brzké otevření.

Blíží se Valentýn, svátek zamilovaných.

Valentýn na Novojičínsku, láska bude hlavně procházet žaludkem

Do svátku zamilovaných zbývají jen hodiny a i na Novojičínsku se dá vybírat, kam se s drahou polovičkou vypravit, případně čím ji (jeho) potěšit. Pomyslnou třešničkou na dortu bude první pouť v kraji – Valentinská v Příboře – ta se odbude ale až v neděli 16. února.

Prostřeno! z Jihočeského kraje začalo. Pět amatérů bojuje o titul nejlepšího kuchaře.

Kulinářská show Prostřeno! z jihu Čech. Pět lidí zkouší štěstí před kamerou

/OBRAZEM/ V Jihočeském kraji se odehrává další napínavý týden kulinářské show Prostřeno! na TV Prima. Pět soutěžících, tři muži a dvě ženy, se snaží oslnit kuchařskými dovednostmi a získat nejen peněžní výhru, ale i diváckou přízeň. Kdo z nich se stane vítězem a kdo zůstane pozadu? Deník přináší podrobnosti o účastnících klání o titul nejlepšího hostitele i pár receptů.

V brněnské restauraci Butcher´s objevili švábi v kuchyni.

Problémy brněnské restaurace Butcher's. Jídlo vařili vedle švábů, byli v kuchyni

Kuchyně a sklady, ve kterých byli švábi. Nejen mrtví, ale i živí. Brněnská restaurace Butcher's v Králově Poli musela po kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), o kterém informoval jejich web Potraviny na pranýři, na den uzavřít podzemní sklad, kuchyni a přilehlé prostory. Nyní už je vše opět v pořádku.

Kontrolní akce na tržnici Sapa, ilustrační.

Veterináři kontrolovali Sapu. Inspektoři odhalili nelegální sklad potravin

Veterinární inspektoři v pražské Sapě odhalili nelegální sklad potravin a v něm více než tunu živočišných produktů v nevyhovujícím stavu, část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí za porušení legislativy až milionová pokuta. Veterinární dozor při návrhu výše pokuty zohlední, že stejný provozovatel obdržel za obdobné přestupky pokutu už loni. Tehdy dostal pokutu 250.000 korun. ČTK o tom dnes informovala Státní veterinární správa.

O hlasy fanoušků bojovali i fotbalisté Ervěnic-Jirkova.

Mastnou hubu budou mít ve Svádově! Druhé jsou Cítoliby, třetí Benešov

Anketa o nejpopulárnější fotbalový klub Ústeckého kraje je u konce. Hlasování čtenářů Deníku vyhrál klub TJ Svádov-Olšinky před SK Cítoliby a MSK Benešov nad Ploučnicí. Sedmým lednovým dnem odstartovala finálová anketa Deníku o nejoblíbenější fotbalový klub Ústeckého kraje za rok 2024. O vaše hlasy usilovalo 21 nejpodporovanějších klubů, které se do velkého finále probojovaly díky výsledkům v okresních kolech.

O hlasy fanoušků bojovali i fotbalisté Ervěnic-Jirkova.

Mastnou hubu budou mít ve Svádově! Druhé jsou Cítoliby, třetí Benešov

Anketa o nejpopulárnější fotbalový klub Ústeckého kraje je u konce. Hlasování čtenářů Deníku vyhrál klub TJ Svádov-Olšinky před SK Cítoliby a MSK Benešov nad Ploučnicí. Sedmým lednovým dnem odstartovala finálová anketa Deníku o nejoblíbenější fotbalový klub Ústeckého kraje za rok 2024. O vaše hlasy usilovalo 21 nejpodporovanějších klubů, které se do velkého finále probojovaly díky výsledkům v okresních kolech.

Podle ekonoma mohou restaurace snížit marže a i kvalitní jídlo mohou prodávat pro strávníky za rozumnou cenu. Ilustrační foto.

Oběd za méně než dvě stovky je v Brodě stále realitou, podívejte se

I v době rostoucích cen je možné najít v Havlíčkově Brodě restauraci, kde hosté zaplatí za oběd méně než dvě stovky. Strávníci si dokonce mohou vybrat z několika hlavních jídel. Podle ekonoma si mohou držet nižší ceny hlavně podniky, které mají větší příliv zákazníků. Někde ale dbají na kvalitní potraviny a regionální produkty a ceny značně zvedají.

Platforma Nesnězeno zachraňuje jídlo, které by skončilo v koši. Ilustrační foto.

Nesnězeno na Vsetínsku. Díky aplikaci lidé ušetření peníze za potraviny

Také ve Vsetíně a okolí se mohou lidé aktivně zapojit do záchrany potravin, které by jinak skončily v koši. Navíc přitom ušetří peníze z rodinného rozpočtu. Na konci loňského roku na Valašsko dorazila aplikace Nesnězeno, díky které mohou zákazníci zakoupit zvýhodněné balíčky potravin.

Ze slavnostního otevření nonstop prodejny potravin COOP v rakovnické nemocnici.

První automatizovaná nonstop prodejna COOP v nemocnici je ode dneška v provozu!

/FOTO,VIDEO/ V pondělí 10. února byla slavnostně otevřena přestřižením pásky vůbec první automatizovaná prodejna potravin s nepřetržitým provozem v Rakovníku, a to v přízemí Masarykovy nemocnice. Jde o vůbec první automatizovaný obchod otevřený v rámci nemocnice v České republice a celkově druhou takovou prodejnou na Rakovnicku poté, co byla vloni otevřena nonstop prodejna COOP v Roztokách. Koncept umožní zákazníkům nakupovat čerstvé potraviny v nonstop provozu.

Více než rok funguje v Prostějově výdejna potravin

Výdejna potravin v Prostějově funguje. Za rok ji využilo přes 2000 lidí

Více než 2000 lidí využilo za první rok fungování výdejnu potravin v centru Prostějova, která podporuje obyvatele města v obtížných životních a sociálních situacích. Potravinová výdejna vznikla z podnětu Potravinové banky a její provoz finančně podporuje radnice a hejtmanství. ČTK to sdělila primátorova náměstkyně Marcela Župková (ANO).

Motorest Rasová, zastávka kamioňáků i buzola pro turisty v Bílých Karpatech

Motorest Rasová, zastávka kamioňáků i buzola pro turisty v Bílých Karpatech

Je posledním motorestem na silnici I/50 před hranicí se Slovenskou republikou a zároveň známým restauračním zařízením na hřebenu Bílých Karpat, nacházejícím se v nadmořské výšce 550 metrů, nedaleko přírodní památky Lom Rasová. Leží u křižovatky silnic ve směru na Bojkovice i té k nedalekému lyžařskému středisku na Mikulčině vrchu.

Oblíbená pizza slaví svůj sváteční den. Ilustrační foto.

Pizza v neděli slavila. Nejoblíbenější na Ostravsku? Vyjádřete se v anketě

/ANKETY/ Málokdo ví, že celosvětově milovaná, do křupava vypečená italská pochoutka, slaví 9. února svůj mezinárodní den. Ano, právě dnes je Mezinárodní den pizzy. A možná je toho, co o pizze nevíte, mnohem víc… Deník při této příležitosti připravil několik anket. Jakou pizzu máte nejraději, chodíte rádi do pizzerií, a jak si ji případně připravujete doma? Řekněte nám, jak je to s pizzou na Ostravsku.

Oblíbená pizza slaví svůj sváteční den. Ilustrační foto.

Pizza v neděli slavila. Nejoblíbenější na Opavsku? Vyjádřete se v anketě

/ANKETY/ Málokdo ví, že celosvětově milovaná, do křupava vypečená italská pochoutka, slaví 9. února svůj mezinárodní den. A možná je toho, co o pizze nevíte, mnohem víc… Deník při této příležitosti připravil několik anket. Jakou pizzu máte nejraději, chodíte rádi do pizzerií, a jak si ji případně připravujete doma? Řekněte nám, jak je to s pizzou v Opavě.

Hamás propustil tři izraelské rukojmí. Na snímku Or Levy.

Hamás držel rukojmí v podzemí bez bot a jídla. Muži jsou ve špatném stavu

Tři izraelští rukojmí, které v sobotu ze zajetí propustilo palestinské hnutí Hamás, jsou ve špatném zdravotním stavu, řekli zástupci nemocnic, kam byli převezeni. Zdravotníci si proto dělají starosti ohledně situace dalších rukojmích, které Hamás nadále drží v zajetí. Propuštění trojice mužů přivítal americký ministr zahraničí Marko Rubio, který zároveň zdůraznil, že Hamás musí okamžitě pustit na svobodu všechny zbývající rukojmí.

Aleš Březina

Fitness kouč Březina: Modlitba je to nejlepší antidepresivum

Aleš Březina (22) pochází z Bludova. Začínal s atletikou, několil let se věnuje streetworkoutu. Nyní studuje FTK v Olomouci dvouobor tělesná výchova a výchova ke zdraví. Rád pomáhá lidem s tréninkem, se správným stravováním a k dosažení kvalitnějšího spánku.

Při boji s chřipkou obyvatelé Turecka spoléhají mimo jiné na směs skořice a medu.

5 tipů z Turecka, jak účinně bojovat proti chřipce

Jak se co nejdříve vyléčit z chřipky? To zajímá mnoho z nás, protože chřipka během zimy postihne v České republice každoročně statisíce lidí. Chřipková epidemie však představuje problém i v jiných zemích. A stejně jako u nás hledají jejich obyvatelé způsoby, jak chřipce předejít i jak účinně léčit její nepříjemné příznaky. Zajímavé tipy, jak proti chřipce bojovat, mají například v Turecku.  

Evropská unie dala zelenou potravinářskému využití prášku z celých larev potemníka moučného.

Moučka z červů do chleba či těsta v EU prošla. Češi to nepřijmou, říkají pekaři

Češi berou brouky, cvrčky, červy na talíři spíše jako výzvu či experiment. Evropská unie však postupně zavádí hmyz jako novou potravinu bohatou na bílkoviny. Nejnověji povolila v potravinářství moučku z larev potemníka moučného. Za určitých podmínek z ní specializovaná společnost může péct chléb, koláče nebo ji použít do mléčných výrobků a dalších potravin. Doposud se s práškem ze sušených larev setkávali lidé ve zverimexech. Deník téma probral podrobněji s odborníky.

Řízek - ilustrační foto

Praha versus Brno: metropole je dražší, v Brně nechoďte na řízek

Před pěti lety stál guláš v pražských restauracích průměrně 134 korun. Od té doby jeho cena vzrostla. Kolik za něj zaplatíte dnes? Deník přináší data o průměrných cenách guláše, řízku či burgerů v pražských podnicích a jejich srovnání s Brnem i celou ČR.

Ilustrační foto.

Dobrou chuť z Loun! Do vyhlášeného gastro průvodce se dostaly i místní podniky

Dobré jídlo dokáže potěšit všechny smysly a proměnit běžný den ve svátek. Ať už hledáte místo pro romantickou večeři, rodinnou oslavu nebo pracovní oběd, správně zvolená restaurace může být zárukou nevšedního kulinářského zážitku. Kvalitní suroviny, um kuchařů a příjemné prostředí – to vše se podílí na tom, že se do některých podniků hosté rádi vracejí. Z regionu v renomovaném průvodci uspěl lounský Merlot a Resort Oblík.

Pomoc seniorům i rodinám v nouzi. Albert loni daroval přes 3 800 tun jídla

Pomoc seniorům i rodinám v nouzi. Albert loni daroval přes 3 800 tun jídla

Obchodník každým rokem navyšuje pomoc potřebným a společně s tím smysluplně využívá potravinové přebytky. Daří se mu to díky dlouhodobému rozvoji spolupráce s potravinovými bankami, novým aktivitám či zefektivňování darování. Loni tak pomáhalo 3 852 tun jídla z jeho obchodů. Letos se zavázal darovat zase více, 4 000 tun.

Aleš Březina

Fitness kouč Březina: Modlitba je to nejlepší antidepresivum

Aleš Březina (22) pochází z Bludova. Začínal s atletikou, několil let se věnuje streetworkoutu. Nyní studuje FTK v Olomouci dvouobor tělesná výchova a výchova ke zdraví. Rád pomáhá lidem s tréninkem, se správným stravováním a k dosažení kvalitnějšího spánku.

Markéta Hrubešová přijela za žáky 2. ročníku oboru kuchař-číšník na Střední odbornou školu Josefa Sousedíka Vsetín. Společně připravili dvouchodové menu; úterý 4. února 2025

Kuchaři ze SOŠ Sousedíka měli hvězdnou posilu, vařili s Markétou Hrubešovou

Nevšední zpestření odborného výcviku připravili pro žáky 2. ročníku oboru kuchař-číšník na Střední odborné škole Josefa Sousedíka ve Vsetíně. Učitelky v úterý 4. února na pár hodin nahradila známá úspěšná česká herečka Markéta Hrubešová, která se stále více prosazuje i ve světě gastronomie.

Legendární hospoda Chaloupka - místo, kde štamgasti mastí nejen mariáš.

Po stopách ústeckých hospod: Chaloupka, místo, kde štamgasti mastí nejen mariáš

/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého vám představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Po návštěvách Pivovarské Šenkovny, Rychty, Tyršovky a Srdcovky jsme tentokrát zamířili do legendární Chaloupky.

Platforma Nesnězeno zachraňuje jídlo, které by skončilo v koši. Ilustrační foto.

Nesnězeno ve Zlíně. Díky aplikaci lidé ušetření peníze za potraviny i květiny

I ve Zlíně a okolí se mohou lidé aktivně zapojit do záchrany potravin, které by jinak skončily v koši. Navíc přitom ušetří peníze z rodinného rozpočtu. Na konci loňského roku na Zlínsko dorazila aplikace, díky které mohou zákazníci zakoupit zvýhodněné balíčky. Ty by se jinak kvůli končící trvanlivosti vyhodily. Balíčky se slevou minimálně 50 % na platformě nabízejí restaurace, kavárny, pekárny i obchody s potravinami.

Hladina cukru v krvi, neboli glykemie, je základním ukazatelem zdravého metabolismu.

Glykémie pod lupou: Kdy je hladina cukru v krvi normální a kdy už riziková

Cukrovka je choroba, která nebolí. Může se proto stát, že se ji nepodaří odhalit včas. Podle odborníků žije v České republice až čtvrt milionu lidí, kteří trpí diabetem, ale vůbec o tom nevědí. Dalším tisícům cukrovka bezprostředně hrozí, ale protože o tom nemají tušení, nemohou se jí účinně bránit. Proto je důležité sledovat hladinu cukru v krvi. A také vědět, jaké hodnoty jsou normální a jaké už rizikové.

Inflace zpomalila, rostly hlavně ceny potravin. Ilustrační foto

Inflace v lednu zpomalila na 2,8 procenta. Zdražovaly potraviny, klesaly energie

Spotřebitelské ceny v Česku v lednu meziročně stouply o 2,8 procenta, inflace tak zpomalila z prosincových tří procent. Meziměsíčně byly ceny vyšší o 1,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Statistici ho zveřejnili poprvé, definitivní údaje budou k dispozici ve středu. Podle předsedy ČSÚ Marka Rojíčka by se konečné číslo nemělo lišit od předběžného o víc než 0,1 procentního bodu.

Americký prezident Donald Trump při svém inauguračním projevu

Dopady Trumpových cel na Česko? Mohou přinést problémy výrobcům aut i nižší mzdy

Zatímco cla na kanadské a mexické zboží nový americký prezident Donald Trump na poslední chvíli o měsíc odložil, v případě Číny tak vstřícný nebyl. Od úterý se cla na čínské zboží dovážené do Spojených států plošně zvýšila o deset procent. Čína chystá odvetná opatření v podobě cel na americký zkapalněný plyn, ropu a uhlí. Hrozba amerických cel zároveň visí i nad Evropou. Deník připravil přehled dopadů, které může Česko v souvislosti s obchodními válkami pocítit.

V Koreji je kimchi etnické jídlo, které se konzumuje denně s každým jídlem. Dospělý člověk ho tam sní asi 50 až 200 gramů denně.

Znáte nejzdravější jídlo na světě? Posílí imunitu, hotové je už za 3 dny

Kimchi je tradiční fermentovaný korejský pokrm, který dobývá české kuchyně. Může dokonce směle konkurovat i našemu tradičnímu kysanému zelí. Kimchi je superzdravý asijský pokrm, Korejci ho jedí jako přílohu ke každému jídlu. Podívejte se, jak se kimchi připravuje a jak chutná; a především na co je kimchi dobré. Výčet zdravotních přínosů je obrovský.

Ke kvalitnímu spánku mohou dopomoci například banány.

Fungují jako prášky na spaní: 3 chutné potraviny, které pomáhají usnout

Co je na světě nejsladší? Samozřejmě spánek. Jsou však lidé – a není jich právě málo – kterým je sladký spánek odepřen. Dlouhodobá nespavost je úmorná, proto se řada lidí uchyluje k práškům. Jsou však i jiné cesty. Existují totiž potraviny, které obsahují množství sloučenin podporujících spánek. Rozhodně se vyplatí jejich účinky vyzkoušet.

Káva u některých lidí podporuje stahy tlustého střeva.

Proč se po kávě běhá na WC? Gastroenterolog vysvětlil, jak působí káva na střevo

Je to celkem běžný jev. Člověk si dá svůj ranní šálek kávy a vzápětí utíká na záchod, aby se vyprázdnil. Pro někoho to může být důležitý rituál, udržující pravidelnost vylučování střevního obsahu. Pro jiného je to však nepříjemná komplikace. Proč se po kávě chodí na záchod, jak působí káva na střeva a proč má u někoho kafe či kouření projímavé účinky, jsme se zeptali gastroenterologa Milana Lukáše.

Slavnostní otevření nové pobočky BrainMarket v Gate Nová Karolina, 30. ledna 2025, Ostrava.

Protein lepší než pivo? BrainMarket otevřel v Ostravě novou zážitkovou prodejnu

BrainMarket otevřel v Ostravě svou první zážitkovou prodejnu, která kombinuje prodej doplňků stravy a bio potravin s bistrem a kavárnou. Nový koncept nabízí nejen široký sortiment produktů, ale také prostor pro přednášky a workshopy zaměřené na zdravý životní styl. Zakladatel Jiří Votava při slavnostním zahájení představil i nové logo značky, které symbolizuje další krok ve vývoji firmy.

Je potřeba mít přehled o tom, jaké maso a jak dlouho v mrazničce skladujeme.

Jak dlouho vydrží maso v mrazničce? Radí šéfkuchař, který vařil i pro prezidenty

Zásoby masa v mrazničce nám usnadňují vaření i zásobování a šetří peníze. Pokud seženeme kvalitní maso za dobrou cenu, vyplatí se jej zmrazit a mít tak dlouhodoběji k dispozici suroviny pro přípravu dobrého jídla. Ale ani zmražení nezaručuje masu věčnou trvanlivost. Jeho kvalita může dlouhým skladováním utrpět. Navíc různé druhy masa snášejí pobyt v mrazničce odlišně.

Po padesátce je obzvlášť důležité myslet na to, jak často jíte.

Kolikrát denně jíst po padesátce? Vysvětlení obezitoložky předchází ztloustnutí

Kdysi nám někdo řekl, že se má jíst pětkrát denně. Je ale toto číslo správné? A platí napříč věkovými kategoriemi? S věkem se podle odborníků zpomaluje metabolismus. Po padesátce, a obzvlášť v menopauze provázené hormonálními změnami, je tedy hodně těžké neztloustnout. Na to, kolik jídel jíst denně, aby zralá žena netloustla a třeba i trochu zhubla, jsme se zeptali obezitoložky Dity Pichlerové.

Václav Vydra s Janou Bouškovou

Jana Boušková a Václav Vydra otevřeně nejen o nemoci: Vznikají různé fámy

I po letech nosí Václav Vydra Janě Bouškové květiny, protože ví, že je má ráda. Herečka zase svému muži vaří jídla, která mu chutnají. Nejsou to ale jen každodenní radosti, jež je spojují. Mimo jiné je to třeba i láska ke zvířatům, jimž věnují velkou část svého času. V poslední době se však musel slavný pár vyrovnávat i s pomluvami, které se kolem něj šířily.

Jídelna Ural

Knedlo zelo vepřo za 85 korun. V sokolovské jídelně Ural se zastavil čas i ceny

Kvůli nárůstu cen surovin či energií mnohé restaurace zdražují. Cenově nahoru jdou i kdysi výhodnější meníčka, na která se kolem poledne snažily restaurace přilákat hosty. Najít v nich hlavní jídlo včetně polévky do 150 korun je dnes zázrak. Přesto je ještě řada míst, kde se lidé za tyto peníze najedí. Nejsou to však restaurace, ale spíše provozovny či veřejné jídelny. Jednou z nich je i známá jídelna Ural, která vaří hotovky už od roku 1996.

Jídelna Ural

Knedlo zelo vepřo za 85 korun. V sokolovské jídelně Ural se zastavil čas i ceny

Kvůli nárůstu cen surovin či energií mnohé restaurace zdražují. Cenově nahoru jdou i kdysi výhodnější meníčka, na která se kolem poledne snažily restaurace přilákat hosty. Najít v nich hlavní jídlo včetně polévky do 150 korun je dnes zázrak. Přesto je ještě řada míst, kde se lidé za tyto peníze najedí. Nejsou to však restaurace, ale spíše provozovny či veřejné jídelny. Jednou z nich je i známá jídelna Ural, která vaří hotovky už od roku 1996.