Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Gurmánské prohlídky na litomyšlském zámku

Pardubický kraj, Litomyšl - Zájemci mají v úterý poslední možnost si rezervovat Gurmánskou prohlídku na zámku v Litomyšli. Návštěvníci pak v sobotu poznají historii zámku, zámeckého kuchařství a cukrářství a součástí je také několik ochutnávek pokrmů podle historických receptů se sklenkou šumivého vína.

Polovina Čechů jí prošlé potraviny. Plýtvání je problém, ukázal výzkum

Více než polovina Čechů někdy spotřebovává potraviny po skončení doby minimální trvanlivosti. Asi 48 procent lidí jí tyto potraviny i po skončení doby použitelnosti, tedy datu uvedeném v označení "spotřebujte do", u potravin, které se rychle kazí, jako jsou mléčné výrobky nebo maso. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Karviňáci si na dobrou gastronomii moc nepotrpí

ANKETA/ Je možné se v Karviné dobře najíst? To záleží vždy na nárocích konkrétního hosta. Obyvatelé Karviné se v anketě shodli, že se ve městě kvalitně najíst dá, některým ale chybí místo pro slavnostnější okamžiky.

Vajíčková aféra ohrožuje evropskou politiku. V Belgii panikaří

Německý ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU) označil skandál s kontaminací vajec toxickým insekticidem fipronilem za kriminální. Vyslovil přesvědčení, že evropský systém včasného varování selhal. V Belgii roste v politických kruzích panika. Bojí se politické krize jako v roce 1999.

Sedm praktických tipů pro sušení ovoce a zeleniny

Nestíháte zpracovat hojnou úrodu ze zahrádky a nechce se vám do pracného zavařování? Sušení je nejjednodušším způsobem, jak uchovat vypěstované ovoce i zeleninu na zimu. Poradíme vám, jak na to.

Krytá tržnice na brněnském Zelném trhu: stálí zákazníci nakupují i v horku

/ANKETA/ Barevné zboží, čerstvé potraviny i stavební materiál vídají nakupující na jednom místě. V kryté tržnici po znovuotevření stále ještě pracují stavbaři. Upravují nejvyšší patro a některé prostory pro stánky. Ačkoli jsou ze stavu tržnice zákazníci překvapení, mnozí se podle prodejců už po několika nákupech vracejí.

Krytá tržnice na Zelném trhu: stálí zákazníci nakupují i v horku

Brno /ANKETA/ – Barevné zboží, čerstvé potraviny i stavební materiál vídají nakupující na jednom místě. V kryté tržnici po znovuotevření stále ještě pracují stavbaři. Upravují nejvyšší patro a některé prostory pro stánky. Ačkoli jsou ze stavu tržnice zákazníci překvapení, mnozí se podle prodejců už po několika nákupech vracejí.

Marmeláda z okurek? Výrobní tajemství, říká Zuzana Boudová

/ANKETA/ Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.

Skandál? Belgie o toxické látce ve vejcích věděla už před měsícem

Belgie přiznala, že o kontaminovaných vejcích z holandských farem věděla již začátkem června. Tedy měsíc předtím, než tento problém vyplaval na povrch. Podle mluvčí úřadu pro kontrolu potravin však informace nebyly zveřejněny z důvodu vyšetřování a stalo se tak v souladu s evropskými předpisy.   

Marmeláda z okurek? Výrobní tajemství, říká Zuzana Boudová

Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.

Marmeláda z okurek? Výrobní tajemství, říká Zuzana Boudová

Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.

Lukáš Hejlík o ostravském regionu: Skepse a chudoba jsou pryč!

Vaříme ze sezonních potravin od ověřených dodavatelů, to už je dnes jen ohraná formulka říká v rozhovoru pro Deník Lukáš Hejlík. Oblíbený herec a v poslední době i úspěšný food blogger navštívil už přes pět set tuzemských kaváren a restaurací, na něž píše jak sám říká subjektivně objektivní recenze. A ty ostravské se v nemalé konkurenci vyjímají! Místní gastronomickou scénu jsme s ním proto probrali pořádně do hloubky. A řeč přišla i na potenciál sociálních sítí nebo třeba na to, že do Ordinace v růžové zahradě se v nejbližší době asi nevrátí…

Jídlu dejte čas. Stokrát vám ho vrátí, radí David Ciboch

Praha - Přestože je Davidu Cibochovi jen 28 let, už druhým rokem o sobě může mluvit jako o šéfkuchaři. Na prestižní post se postavil v Potrefené huse a nyní velí sedmi lidem v Koloniálu. „Nikdy nesmíte dát najevo, že máte strach nebo snad něco nevíte,“ vysvětluje.

V dohledné době nebude líp. Proč?

Východní Čechy - Cena másla se v posledních měsících zvýšila i v Německu. I když ne o tolik jako u nás, v akci je tu v přepočtu k dostání někdy i za 35 korun.

V našem kraji je nejdražší máslo v Česku

Východní Čechy - Máslo za poslední rok zdražilo o polovinu a v hradeckém kraji je dokonce nejdražší v Česku. Vyplynulo to z údajů statistiků, kteří ceny základních potravin sledují.

Maloobchod v Česku vzkvétá, letošek bude rekordní

Každé další číslo z maloobchodu jen potvrzuje, že rok 2017 je ve znamení rekordních spotřebitelských nákupů. A červnová čísla v tomto směru nejsou žádnou výjimkou. Tržby obchodníků se tentokrát zvýšily meziročně o 6,6 procent, od začátku roku již o více než pět procent.

Pošta se na Třebíčsku zbavuje dalších poboček

Třebíčsko – Česká pošta plánuje zavřít stovky nevýdělečných poboček. Nahradit je má nový výdejní systém, takzvané Pošty Partner. Poštovní služby by měly převzít a poskytovat obchody s potravinami, hospody nebo samotná obec. Na Třebíčsku již funguje pět poboček Pošty Partner. Obcemi, kde už mají novou podobu pošty, jsou Lesonice, Třebelovice, Koněšín a Dukovany. Nejnovější pobočku otevřeli prvního srpna v Budkově.

Čeští zaměstnanci jsou nejméně spokojení za poslední tři roky

/ANKETA/ Z nejnovějšího globálního průzkumu Workmonitor společnosti Randstad vyplynulo, že roste chuť zaměstnanců změnit pracovní místo. Největší ochota změnit zaměstnavatele panuje ve výrobních firmách a v zemědělství, změnám jsou více nakloněni i pracovníci z oboru IT a telekomunikací. Na „práci na celý život“ věří jen třetina Čechů, pro dvě třetiny zaměstnanců je to již přežitek.

FOTO: Nesklizenou zeleninu dali potřebným

Litoměřice - Více než tunou čerstvé zeleniny a brambor obohatila Potravinová banka v Ústeckém kraji (PB) svou současnou nabídku pro 25 odběratelů z domovů, azylových a jiných center a ústavů sociální pomoci. Stalo se tak díky zapojení do projektu Zachraň jídlo. Při něm dobrovolníci posbírali na polích výpěstky při paběrkování.

Na operaci či kočičí jídlo. Z Nora vylákala 53 milionů, peníze prohrála v kasinu

Brno – Přiznávám, že jsem patologická hráčka a většinu peněz jsem prohrála v kasinu. Tak zněla čtvrteční výpověď u Krajského soudu v Brně obžalované Barbory Havířové. Pod nejrůznějšími záminkami si během jednoho roku vypůjčila od muže z Norska přes 53 milionů korun. Přesto, že slibovala jejich vrácení, nikdy tak neučinila.

Itálie v srdci mém

Pokud bych vyhodnotil statistiku navštívených zemí, určitě by první místo obsadila Itálie.

Katar objednal v Itálii válečná plavidla za téměř šest miliard dolarů

Zažívá blokádu, potraviny dováží letecky obloukem, protože jeho letadla nesmějí kvůli politické blokádě do vzdušného prostoru několika států Perského zálivu. Přesto, nebo právě proto, se vládcové Kataru plácnou přes kapsu. Nakoupí v Itálii vojenské lodě za bezmála šest miliard dolarů.

Velká žvýkačková krádež se odehrála v Olomouci

Celkem šestapadesát balení žvýkaček v hodnotě přesahující 700 korun si chtěl ve středu 2. srpna odnést zloděj z prodejny potravin na olomoucké Nedvědově ulici. Jenže jej zadržela zaměstnankyně prodejny.

Lidé by lokální produkty kupovali více. Obchodníci jsou ale vidět málo

/ANKETA/ Zájem o lokální produkty stoupá. Především ženy by české autorské produkty chtěly kupovat více. Nejen na internetu jsou ale lokální obchodníci vidět stále málo. Téměř tři čtvrtiny českých zákazníků by raději koupilo originální výrobek od českého prodejce než od velké zahraniční značky. Kde ale tyto lokální obchodníky najít?

Kšeftaři s masem opět před soudem

Dohromady téměř čtyři a půl hodiny se ve středu u Okresního soudu v Opavě řešil případ trojice zaměstnanců dolnobenešovské společnosti Masoma, kteří měli kšeftovat s masem nemocných zvířat.