Benešov /ROZHOVOR/ - Výrobek označený značkou Regionální potravina dokazuje nejvyšší jakost potravin, zaručuje regionální původ a vyznačuje se výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. A právě jeden takový výrobek mohou lidé ochutnat v benešovské štrúdlově Evy Brabcové, která je na čtyři roky držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl se špenátem a šunkou.
Hradec Králové - V den jejího konání mají lidé z celé České republiky možnost zakoupit trvanlivé potraviny a darovat je těm, kteří jsou na pokraji hmotné nouze. Řeč je o Národní potravinové sbírce, která se 21. listopadu koná v Hradci Králové a dalších městech u nás.
Šternberk – Jáhlovou kaši, zelňáky, bramboračku, jitrnicový prejt či nejrůznější koláče mohli kromě dalších dobrot ochutnat všichni, kteří v sobotu zdolali prudký kopec vedoucí k hradu Šternberk. Prohlídky zpestřilo návštěvníkům nejen chutné pokrmy, ale třeba i výklad průvodců, který se kolem jídla točil. Tradiční návštěvy hradu tu letos již po čtvrté obohatila akce Podzimní mlsání na hradě Šternberk.
/ROZHOVOR/ Během několika dní by mohla být zahájena velká rekonstrukce Müllerova domu, který náleží pod správu Slezského zemského muzea. Aby práce vůbec mohly začít, bylo potřeba v okolí objektu provést archeologický průzkum.
Brno – Dlouhá řada před Semilassem. Na co? Na renesanční a gotické kostýmy, meče, štíty, brnění či medovina a kožešiny. Repliky a rozmanité originální výrobky z různých období si mohli pořídit milovníci historie v sobotu v tomto brněnském kulturním centru. Již podruhé se zde totiž konala Šermířská burza.
Třebívlice – Déšť, oblačnost, zima, tma, všudypřítomná mlha. Tak vypadá začátek českého podzimu. Rozhodně by to však neměl být důvod, proč sedět doma. Vždyť právě začíná sezona vína!
Písek – Školní jídelny, které chtějí vařit dětem dietní stravu, se musely vypořádat s novou vyhláškou nařizující dohled nutričního specialisty. Málokterá škola však takového člověka má.
Benešovsko – Období sucha a veder, které sužovaly letos v létě snad každého, mají nyní dopad i na cenu zemědělských komodit a potažmo potravin. Tohle počasí ale ovlivnilo i výnosy z výlovů komerčních rybníků.
České Budějovice - Před pár měsíci jsme v úterní příloze Deník Plus informovali o nové službě, která se v té době rozjížděla v Českých Budějovicích. Mladý podnikatel Jan Vitha tehdy přišel s revoluční myšlenkou rozvozu potravin až před dveře vašeho bytu. Projekt Plná taška má za sebou první půlrok, a tak jsme se sympaťáka podnikatele zeptali, jak si Plná taška vede u zákazníků.
Horní Planá - Hornoplánští policisté pátrají po zloději, který na místním náměstí, v prostoru před obchodem s potravinami, odcizil krátce po osmé hodině ranní dne 13. 9. 2015 pánské horské jízdní kolo značky Superior RX 550 světle modré barvy.
Plzeň – Poslanec Pavel Šrámek končí jako krajský místopředseda hnutí ANO 2011. Podle předsedy krajské organizace tohoto hnutí Jana Volného nebude funkce zatím obsazena nikým jiným.
Brno - Téměř v polovině kontrolovaných cukráren a rychlých občerstvení z 89 našla v létě Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pochybení při prodeji zmrzliny. Šlo o nedodržení hygienických předpisů a mikrobiologických požadavků, také o falšování a označování alergenů, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Šlo o speciálně zaměřenou kontrolní akci na točenou a kopečkovou zmrzlinu a sorbety.
Praha - Narození dalšího hvězdného mláděte slaví pražská zoologická zahrada. Po malém tapírovi jihoamerickém, který sklidil úspěch díky atraktivnímu pruhovanému zbarvení srsti, se chovatelé nově radují z mláděte tapíra čabrakového. To se narodilo ve čtvrtek ráno matce Indah a otci Nikovi. Už od této soboty mohou návštěvníci mládě i s matkou vidět v expozici.
Brusel - Eurozóna i celá Evropská unie se v září propadly do deflace. Spotřebitelské ceny v obou regionech meziročně klesly o 0,1 procenta. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil svůj dřívější odhad z konce minulého měsíce. K poklesu přispívají hlavně ceny energií.
Poslední letošní akcí výstaviště Zahrada Čech je 3. ročník Gastro Food Festu, přehlídky kulinářského umění kuchařů předních restaurací z Ústeckého kraje, ale také z Prahy či Liberce. Proti předchozím ročníkům je akce dvoudenní a proběhne o víkendu 17. a 18. října. Záštitu nad festivalem převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Třeboň - Supermarket Terno v Třeboni pro své zákazníky připravil v průběhu uplynulých měsíců celou řadu novinek. Po remodelingu obslužného úseku s nabídkou čerstvého masa, uzenin, lahůdek a sýrů a úpravách sekce čerstvého pečiva, realizovaných v uplynulém roce, byl modernizován úsek ovoce a zeleniny.
Mikulov – Přípravy vrcholí. Vyhlášený Pálavský gulášfest vypukne již poosmé v Mikulově. V sobotu 24. října se však v areálu tamního hotelu Zámeček nebudou koštovat jenom guláše, ale také Moravské božolé. A na řadu přijdou i různé soutěže.
Znojemsko – Oblastní charita Znojmo spolu s Projektem Era pomáhá regionům startuje tento týden sbírku na školní obědy pro děti ze sociálně slabých rodin na Znojemsku. Speciální akce nese název Aby oběd nebyl luxusem a má pomoci dětem z chudých rodin dostat se ke školním obědům.
Klatovy - „Dojalo mě, že někdo z profesionálů ocenil mé jídlo," říká František Škanta, soutěžící v české verzi televizní show MasterChef. Soutěže MasterChef můžete na TV Nova sledovat vždy v pondělí a ve středu od 20.20 hodin. Výherce klání získá kromě finanční odměny možnost vydat vlastní kuchařku.
Třebíč - Už více než sto let uplynulo od vypuknutí první světové války, a přesto o ní lze stále najít řadu nových informací. Jen je nutné pátrat, ponořit se do kronik, záznamů, archivů, ale také třeba dopisů, které psali naši dědečci a pradědečci z fronty. Někdy pomůže i náhoda, stačí drobný střípek, jenž pak zapadne do mozaiky příběhů a událostí, ze které postupně vzniká ucelený obraz.
Osvětimany - Doma jej u kuchyňské linky rodina spatří jen málokdy, na druhou stranu ale jeho umění už mohli zhodnotit hned dva prezidenti České republiky. Řeč je o sedmatřicetiletém Tomáši Svobodovi z Těmic. Současnému kuchaři v Penzionu Malovaný v Osvětimanech je vaření profesí i koníčkem zároveň. Taková práce musí totiž člověka podle jeho slov především bavit.
Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.
Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.
Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.
Benešov – Výrobek označený značkou Regionální potravina dokazuje nejvyšší jakost potravin, zaručuje regionální původ a vyznačuje se výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi.
Praha - Úspěšným zadržením podezřelého skončil večerní zásah pražských strážníků z Prahy 3, kteří dopadli muže, jenž měl úmyslně vykopnout skleněnou výlohu prodejny s potravinami. Ve středu to uvedla vedoucí kanceláře ředitele městské policie Irena Seifertová. Vše začalo tím, že na podezřelého nacházejícího se na tramvajové zastávce Flora upozornil pracovník ostrahy obchodu.
Litoměřice - Poslední letošní akcí výstaviště Zahrada Čech je 3. ročník Gastro Food Festu, přehlídky kulinářského umění kuchařů předních restaurací z Ústeckého kraje, ale také z Prahy či Liberce. Proti předchozím ročníkům je akce dvoudenní a proběhne o víkendu 17. a 18. října. Záštitu nad festivalem převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Východní Čechy – Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat. S trochou nadsázky by se dalo tedy říci, že čím více těchto potravin sníte, tím více zhubnete. Připadá vám to jako nesmysl? Pojďte si přečíst, jak je to možné a které jsou ty „zázračné" potraviny?
Brno - V Brně se na konci září otevřela nová židovská restaurace Stern v košer stylu. Jde o jeden z prvních takových podniků na Moravě. Přiblížit tu chtějí i židovskou kulturu.
Litoměřice – Zhruba pětadvacet žen a mužů, někdy i se psy, postává v úterý dopoledne krátce před jedenáctou hodinou u parčíku na Lodním náměstí v Litoměřicích.
Tábor – Již ve čtvrtek táborské obchodní družstvo představí dvě nové prodejny. Jednu ze Sídliště nad Lužnicí, druhou z Pražského sídliště. Oba supermarkety shodně pod hlavičkou COOP Tip.
Chocerady – V sobotu 10. října nabyla v Choceradech právní moci obecní vyhláška, která zakazuje požívání alkoholických nápojů na veřejném prostranství.
Hoštka - Bouře kolem zdejší základní školy, která vyvrcholila na červnovém zasedání zastupitelstva, se pomalu zklidňuje. Přispěly k tomu doplňující volby do školské rady.
Chrudim - Až do soboty se v Chrudimi bude možné zcela legálně zbavit nebezpečného odpadu, jako například starých akumulátorů, zářivek, plechovek od barvy, televizorů, léků, olejů, zbytků postřikových látek a podobně.
Brno - V odpadech, které loni spálila brněnská spalovna, bylo o třetinu víc rakovinotvorných látek než v roce 2013. Takové výsledky přineslo v pondělí ekologické sdružení Arnika. Vycházelo z údajů registru znečišťování prostředí.
Zlínský kraj – Mezi všemi oficialitami a povinnostmi se může zdát starost o pokrmy pro prezidentský pár jako okrajová záležitost. Opak je však pravdou. Vybrané restaurace se na mimořádnou událost pečlivě předem připravují. Jak se restauratéři shodují, v nabídce nebudou žádná exotická jídla.
Jižní Čechy - Přišel, dojal nejen sebe a svým výkonem očaroval porotu soutěže amatérských kuchařů. Pod názvem MasterChef ji minulý týden začala vysílat TV Nova. Řeč je o Františku Škantovi, mladém muži, který zaujal sivenem se šťouchanými brambory, listovým špenátem a omáčkou „beurre blanc".
Čáslav – Téměř 270 tun skla se podařilo v uplynulém roce vytřídit obyvatelům Čáslavi a okolí. Naplnili přes dva tisíce zelených nebo bílých kontejnerů a výrazným způsobem tak přispěli k ochraně přírody. Sklo je možné recyklovat neustále dokola a jen půl kila této suroviny stačí například na výrobu jedné nové skleničky.
Sbírku potravinové pomoci pořádá v těchto dnech Potravinová banka v Ostravě ve spolupráci s úřadem Moravskoslezského kraje a Charitou Frenštát pod Radhoštěm.