Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Klesá zájem o biofarmaření. Nejsou dotace

Praha /INFOGRAFIKA/ - Bez dotací se farmáři do ekologického zemědělství příliš nehrnou. Za letošních prvních osm měsíců přibylo jenom dvacet farem. Přitom loni získalo certifikát ekologického zemědělství hned 403 farem.

Rozmach ekofarem v Česku zpomalil, letos jich přibylo pouze 20

Praha – Rozmach ekofarem se v Česku kvůli zastavení dotací pro začínající ekologicky hospodařící zemědělce výrazně zpomalil. Zatímco loni se počet tuzemských ekofarem zvýšil o 403 na 3920, tak za prvních osm měsíců letošního roku jich přibylo pouze 20. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Problémem zelinářů není jen česnek

Praha /ROZHOVOR/ - Aby se zvedla spotřeba tuzemské zeleniny, musejí si o ni zákazníci v obchodech říci. Nákupčí obchodních řetězců by měli být pod tlakem této poptávky. Tak lze shrnout názory Jaroslava Zemana, předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy, na způsoby, které by vedly ke zlepšení situace domácích producentů.

Změna ve stravování? Jídelna by musela vyhořet, řekl starosta Rakovníka

Rakovník - Petice proti změně systému stravování, tedy že by čerstvé jídlo v mateřských školách nahradily polotovary, byla, jak se později ukázalo, zbytečná. Radní sice dostali k rukám nabídku externího dodavatele jídla, ale tím věc skončila. Alespoň prozatím. Nabídkou se bude totiž zabývat komise pro výchovu a vzdělávání (KVaV).

MASPRO má nejlepší uzené

Brno, Hodonín – Soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje má vítěze z Hodonína. V kategorii Masné výrobky tepelně opracované vyhrálo zavařené uzené maso z hodonínského MASPRO.

Změna ve stravování? Jídelna by musela vyhořet, řekl Nejdl

Rakovník - Petice proti změně systému stravování, tedy že by čerstvé jídlo v mateřských školách nahradily polotovary, byla, jak se později ukázalo, zbytečná. Radní sice dostali k rukám nabídku externího dodavatele jídla, ale tím věc skončila. Alespoň prozatím. Nabídkou se bude totiž zabývat komise pro výchovu a vzdělávání (KVaV).

Spojení jídla a umění funguje

Luhačovice – Jídlo a umění. Dvě na první pohled zcela neslučitelné věci, a přesto jdou stále více ruku v ruce. A toto propojení je možné si na vlastní oči i jazyk vychutnat v hotelu Augustiniánský dům v Luhačovicích. Tam je od neděle 2. září ke zhlédnutí výstava mladého sochaře Ondřeje Olivy s názvem Gourmet.

Žně 2012. Slabá úroda, ale není důvod k panice

Praha /INFOGRAFIKA/ - Je to doma, ale žádná sláva. V Česku skončily žně a podle posledních čísel to vypadá, že farmáři sklidili o téměř třetinu obilovin a kukuřice méně než loni. Čeští zemědělci  ovšem nejsou jediní, kteří se potýkají s žalostnou úrodou. Špatné výsledky hlásí velké světové obilnice, jako jsou třeba Spojené státy nebo Rusko. Kvůli neúrodě roste cena obilí na světových trzích.

Martin Šimera: V gastronomii se nesmí zaspat

Opava /ROZHOVOR/ - Tři čtvrtě roku fungoval jako zástupce šéfkuchaře v jedné restauraci u proslulého zámku Neuschwanstein v Německu. Sedmadvacetiletý šéfkuchař Martin Šimera je momentálně nedílnou součástí kuchyně opavských Středověkých pivních sklepů.

Klesající potravinová soběstačnost ČR prý ohrožuje stabilitu země

České Budějovice - Potravinová soběstačnost ČR od roku 1989 a vstupu do EU neustále klesá, po letošních žních lze očekávat zdražování potravin a insolvenci zemědělských podniků. Novinářům to po jednání na Zemi živitelce v Českých Budějovicích řekli zástupci Agrární komory ČR. Situace podle šéfa komory Jana Veleby ohrožuje stabilitu země.

Kupujte české potraviny a nepropadejte panice, vyzývá Klaus

České Budějovice - Letošní sklizeň obilovin je podle šéfa agrární komory Jana Veleby meziročně asi o 18,5 procenta nižší. Neúroda v dalších zemích světa vede k růstu cen potravin, přičemž soběstačnost českého zemědělství klesá, což v důsledku ohrožuje stabilitu země. Prezident Václav Klaus ale míní, že není třeba propadat panice, protože loni byl mimořádně úrodný rok.

Řidiči, pozor! Zaparkujete už jen s terčíky

Hronov – Od dnešního dne platí na hronovském náměstí nový systém pro parkování. Každý řidič, který na náměstí zaparkuje, si před opuštěním vozidla na parkovacím terčíku nastaví skutečný čas příjezdu.

Biozelenina jde na Blanensku na odbyt

Blanensko – Biofarem na Blanensku přibývá, lidé o produkty ekologického zemědělství mají zájem. Přesto je ekologických zemědělců na Blanensku v poměru s ostatními okresy málo.

Typických jídel obce a města na Zlínsku příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

Mouka kvůli špatné úrodě zdraží až o čtvrtinu, asi podraží pečivo

Praha - Mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podle Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu. Pekaři už oznámili, že na podzim chtějí kvůli rostoucím nákladům jednat s obchodníky o zvýšení cen svých výrobků. Výnosy obilí jsou letos v Česku kvůli suchu o zhruba pětinu nižší než loni.

Budou mít sousedé muslimské svátky?

Pasov – Bavorská CSU odmítá návrh ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusser-Schnarrenbergerové (Svobodní) na přiznání statutu islámským církevním svátkům. Podle ministryně je to otázka tolerance.

SERIÁL: Jak hubnout bez hladu s NaturHouse

Děčín - Na Vaše otázky ohledně hubnutí a zdravého životního stylu odpovídá Bc. Věra Hájková, výživová poradkyně dietetického centra NATURHOUSE, OC Korál v Děčíně.

Typických jídel obce a města v kraji příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

Kdo si hraje, nezlobí, láká festival Děti v restauraci

Praha - Od 3. do 16. září se ve vybraných restauracích po celé republice uskuteční festival Děti v restauraci. Jak již název napovídá, festivalová nabídka se bude orientovat hlavně na ty nejmenší a k ochutnání budou hned tři varianty dětských festivalových pokrmů. A protože festival bude nejen o dobrém jídle, ale i o zábavě, na malé jedlíky čeká v restauraci také spousta hraček, zajímavých her a třeba i nových kamarádů.

Biozelenina jde na Blanensku na odbyt

Blanensko – Biofarem na Blanensku přibývá, lidé o produkty ekologického zemědělství mají zájem. Přesto je ekologických zemědělců na Blanensku v poměru s ostatními okresy málo.

Martin Škoda, rozhněvaný mladík české gastronomie: Chci tu změnu

Praha /ROZHOVOR/- Kuchařské knihy jsou v kurzu. Jejich obliba roste v souvislosti s TV pořady „šéfkuchařů", ale nejen jich. Na neobvyklých „kuchařkách" staví i vydavatelství Smart Press Praha, které poslední roky vydává i zajímavé knihy ústeckého cestovatele a dobrodruha Josefa Formánka - ta poslední je Umřel jsem v sobotu. Nováček Smart Press je Martin Škoda, student česko-španělského gymnázia v Českých Budějovicích, pro kterého je vaření hobby.

Lékaři varují před nebezpečnou infekční nákazou

Praha – Jezte ověřené nebo důkladně tepelně zpracované potraviny a umývejte si nejen před jídlem ruce. Tak varují lékaři občany před nákazami trávícího traktu. Na infekčním oddělení pražské Fakultní nemocnice v Motole byli o letošních prázdninách totiž svědky velmi závažných případů střevních onemocnění.

Slavnosti zavítají na farmu do Dolan

Dolany/Lázně Bohdaneč - Po letní přestávce se již tuto sobotu 1. září uskuteční Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi. Tentokrát se sejdou příznivci kvalitních potravin, výrobků z farem, hospodářských zvířat, zemědělských strojů i motocyklových veteránů a tvůrčí dílny na farmě rodiny Sochorových v Dolanech u Lázní Bohdaneč.

Pojízdných prodejen na Pelhřimovsku ubývá

Pelhřimovsko – Přibývající supermarkety jsou příliš silnou konkurencí pro prodejny na kolečkách. Některé stále ještě, i když s obtížemi, fungují, většina jich ale končí.

Lékaři varují před nebezpečnou infekční nákazou

Praha – Jezte ověřené nebo důkladně tepelně zpracované potraviny a umývejte si nejen před jídlem ruce. Tak varují lékaři občany před nákazami trávícího traktu. Na infekčním oddělení pražské Fakultní nemocnice v Motole byli o letošních prázdninách totiž svědky velmi závažných případů střevních onemocnění.

Hygiena na dětských táborech? Jen prohřešky s potravinami

Vyškovsko - S koncem letních prázdnin pomalu začínají bilancovat i organizátoři letních táborů na Vyškovsku. Za pravidelnou součást jednotlivých turnusů totiž považují také návštěvu inspektora, která kontroluje dodržování hygienických pravidel. Problémy byly hlavně se skladováním potravin.

Gentleman, vymírající druh?

Od dob, kdy muži podle doporučení Gutha-Jarkovského spořádaně korzovali výhradně po levoboku dam, se mnohé změnilo. Jedno ale zůstává. Umět se chovat ve společnosti není jen záležitostí těch, kteří večer co večer tráví na recepcích pro diplomaty.

Škoda, rozhněvaný mladík české gastronomie: Chci tu změnu

Praha - Kuchařské knihy jsou v kurzu. Jejich obliba roste v souvislosti s TV pořady „šéfkuchařů", ale nejen jich. Na neobvyklých „kuchařkách" staví i vydavatelství Smart Press Praha, které poslední roky vydává i zajímavé knihy ústeckého cestovatele a dobrodruha Josefa Formánka (ta poslední je Umřel jsem v sobotu).

ČSSD doplňuje údaje o výrobci na nápoji Oranžový životabudič

Praha - Sociální demokracie pozastavila distribuci nápoje Oranžový životabudič, který rozdávala během svého předvolebního turné „Řekněte dost Nečasově vládě". Chybí na něm totiž povinné údaje o výrobci. „Budou ještě dnes doplněny," ujistilo ve středu tiskové oddělení Lidového domu.

Cukráři, pozor! Nový Jičín chce vlastní pochoutku

Nový Jičín - Již brzy by se na pultech novojičínských prodejců mohla objevit nová, zcela originální pochoutka, jež bude zároveň i suvenýrem. Novojičínská radnice totiž vyhlásila soutěž pro pekaře a cukráře, kteří mají vytvořit sladkost charakterizující město. Ke štramberským uším nebo příborským šil ím tak přibude třeba novojičínský podloubáček.

Cukráři, pozor! Nový Jičín chce vlastní pochoutku

Nový Jičín - Již brzy by se na pultech novojičínských prodejců mohla objevit nová, zcela originální pochoutka, jež bude zároveň i suvenýrem. Novojičínská radnice totiž vyhlásila soutěž pro pekaře a cukráře, kteří mají vytvořit sladkost charakterizující město. Ke štramberským uším nebo příborským šil ím tak přibude třeba novojičínský podloubáček.