Praha /INFOGRAFIKA/ - Bez dotací se farmáři do ekologického zemědělství příliš nehrnou. Za letošních prvních osm měsíců přibylo jenom dvacet farem. Přitom loni získalo certifikát ekologického zemědělství hned 403 farem.
Praha – Rozmach ekofarem se v Česku kvůli zastavení dotací pro začínající ekologicky hospodařící zemědělce výrazně zpomalil. Zatímco loni se počet tuzemských ekofarem zvýšil o 403 na 3920, tak za prvních osm měsíců letošního roku jich přibylo pouze 20. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství.
Praha /ROZHOVOR/ - Aby se zvedla spotřeba tuzemské zeleniny, musejí si o ni zákazníci v obchodech říci. Nákupčí obchodních řetězců by měli být pod tlakem této poptávky. Tak lze shrnout názory Jaroslava Zemana, předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy, na způsoby, které by vedly ke zlepšení situace domácích producentů.
Rakovník - Petice proti změně systému stravování, tedy že by čerstvé jídlo v mateřských školách nahradily polotovary, byla, jak se později ukázalo, zbytečná. Radní sice dostali k rukám nabídku externího dodavatele jídla, ale tím věc skončila. Alespoň prozatím. Nabídkou se bude totiž zabývat komise pro výchovu a vzdělávání (KVaV).
Brno, Hodonín – Soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje má vítěze z Hodonína. V kategorii Masné výrobky tepelně opracované vyhrálo zavařené uzené maso z hodonínského MASPRO.
Rakovník - Petice proti změně systému stravování, tedy že by čerstvé jídlo v mateřských školách nahradily polotovary, byla, jak se později ukázalo, zbytečná. Radní sice dostali k rukám nabídku externího dodavatele jídla, ale tím věc skončila. Alespoň prozatím. Nabídkou se bude totiž zabývat komise pro výchovu a vzdělávání (KVaV).
Luhačovice – Jídlo a umění. Dvě na první pohled zcela neslučitelné věci, a přesto jdou stále více ruku v ruce. A toto propojení je možné si na vlastní oči i jazyk vychutnat v hotelu Augustiniánský dům v Luhačovicích. Tam je od neděle 2. září ke zhlédnutí výstava mladého sochaře Ondřeje Olivy s názvem Gourmet.
Bílý Kostel - Desáté krajské Dožínkové slavnosti se letošní rok odehrály v Bílém Kostele. Stánkaři nabízeli potraviny a výrobky původem z Libereckého kraje, z nichž jeden byl oceněný.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Je to doma, ale žádná sláva. V Česku skončily žně a podle posledních čísel to vypadá, že farmáři sklidili o téměř třetinu obilovin a kukuřice méně než loni. Čeští zemědělci ovšem nejsou jediní, kteří se potýkají s žalostnou úrodou. Špatné výsledky hlásí velké světové obilnice, jako jsou třeba Spojené státy nebo Rusko. Kvůli neúrodě roste cena obilí na světových trzích.
Ostrava - Centrum Ostravy skýtá mnoho možností cenově dostupného a zároveň slušného stravování. Na jídelních lístcích můžeme najít především tradiční českou klasiku.
Opava /ROZHOVOR/ - Tři čtvrtě roku fungoval jako zástupce šéfkuchaře v jedné restauraci u proslulého zámku Neuschwanstein v Německu. Sedmadvacetiletý šéfkuchař Martin Šimera je momentálně nedílnou součástí kuchyně opavských Středověkých pivních sklepů.
Vísky – Konec léta bude v agroturistickém centru Ohrada ve Vískách tradičně patřit dožínkové slavnosti. Přestože letošní sklizeň pro zemědělce nebyla tolik úspěšná jako ta loňská, na neděli připravili bohatý program.
České Budějovice - Potravinová soběstačnost ČR od roku 1989 a vstupu do EU neustále klesá, po letošních žních lze očekávat zdražování potravin a insolvenci zemědělských podniků. Novinářům to po jednání na Zemi živitelce v Českých Budějovicích řekli zástupci Agrární komory ČR. Situace podle šéfa komory Jana Veleby ohrožuje stabilitu země.
České Budějovice - Letošní sklizeň obilovin je podle šéfa agrární komory Jana Veleby meziročně asi o 18,5 procenta nižší. Neúroda v dalších zemích světa vede k růstu cen potravin, přičemž soběstačnost českého zemědělství klesá, což v důsledku ohrožuje stabilitu země. Prezident Václav Klaus ale míní, že není třeba propadat panice, protože loni byl mimořádně úrodný rok.
Damašek - Humanitární situace v Sýrii se rychle zhoršuje a kvůli nedostupnosti území nemůže Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) civilistům účinně pomoci. Minulý týden dle MVČK zemřelo rekordních 1600 osob.
Hronov – Od dnešního dne platí na hronovském náměstí nový systém pro parkování. Každý řidič, který na náměstí zaparkuje, si před opuštěním vozidla na parkovacím terčíku nastaví skutečný čas příjezdu.
Jevišovice - Nové recyklační středisko možná vyroste v Jevišovicích. Má vyrábět zemědělské hnojivo z prošlých potravin. Podle investorů nebude tamní obyvatele nijak obtěžovat.
Velešín - Nekonečný seriál s názvem Velešínský supermarket bude mít další pokračování. A zůstaneme-li u televizního slangu, dalo by se říci, že se tato napínavá série snad konečně chýlí ke konci.
Blanensko – Biofarem na Blanensku přibývá, lidé o produkty ekologického zemědělství mají zájem. Přesto je ekologických zemědělců na Blanensku v poměru s ostatními okresy málo.
Klatovsko - ČOI řádila na Šumavě. Inspektoři v roli cykloturistů navštívili celkem 11 provozoven. Hygienici i inspektoři České obchodní inspekce měli během letošních letních prázdnin plné ruce práce.
Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.
Praha - Mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podle Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu. Pekaři už oznámili, že na podzim chtějí kvůli rostoucím nákladům jednat s obchodníky o zvýšení cen svých výrobků. Výnosy obilí jsou letos v Česku kvůli suchu o zhruba pětinu nižší než loni.
Pasov – Bavorská CSU odmítá návrh ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusser-Schnarrenbergerové (Svobodní) na přiznání statutu islámským církevním svátkům. Podle ministryně je to otázka tolerance.
Děčín - Na Vaše otázky ohledně hubnutí a zdravého životního stylu odpovídá Bc. Věra Hájková, výživová poradkyně dietetického centra NATURHOUSE, OC Korál v Děčíně.
Jevišovice - Nové recyklační středisko možná vyroste v Jevišovicích. Má vyrábět zemědělské hnojivo z prošlých potravin. Podle investorů nebude tamní obyvatele nijak obtěžovat.
Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.
Praha - Od 3. do 16. září se ve vybraných restauracích po celé republice uskuteční festival Děti v restauraci. Jak již název napovídá, festivalová nabídka se bude orientovat hlavně na ty nejmenší a k ochutnání budou hned tři varianty dětských festivalových pokrmů. A protože festival bude nejen o dobrém jídle, ale i o zábavě, na malé jedlíky čeká v restauraci také spousta hraček, zajímavých her a třeba i nových kamarádů.
Blanensko – Biofarem na Blanensku přibývá, lidé o produkty ekologického zemědělství mají zájem. Přesto je ekologických zemědělců na Blanensku v poměru s ostatními okresy málo.
Praha /ROZHOVOR/- Kuchařské knihy jsou v kurzu. Jejich obliba roste v souvislosti s TV pořady „šéfkuchařů", ale nejen jich. Na neobvyklých „kuchařkách" staví i vydavatelství Smart Press Praha, které poslední roky vydává i zajímavé knihy ústeckého cestovatele a dobrodruha Josefa Formánka - ta poslední je Umřel jsem v sobotu. Nováček Smart Press je Martin Škoda, student česko-španělského gymnázia v Českých Budějovicích, pro kterého je vaření hobby.
Praha – Jezte ověřené nebo důkladně tepelně zpracované potraviny a umývejte si nejen před jídlem ruce. Tak varují lékaři občany před nákazami trávícího traktu. Na infekčním oddělení pražské Fakultní nemocnice v Motole byli o letošních prázdninách totiž svědky velmi závažných případů střevních onemocnění.
Dolany/Lázně Bohdaneč - Po letní přestávce se již tuto sobotu 1. září uskuteční Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi. Tentokrát se sejdou příznivci kvalitních potravin, výrobků z farem, hospodářských zvířat, zemědělských strojů i motocyklových veteránů a tvůrčí dílny na farmě rodiny Sochorových v Dolanech u Lázní Bohdaneč.
Ostrava - Centrum Ostravy skýtá mnoho možností cenově dostupného a zároveň slušného stravování. Na jídelních lístcích můžeme najít především tradiční českou klasiku.
Pelhřimovsko – Přibývající supermarkety jsou příliš silnou konkurencí pro prodejny na kolečkách. Některé stále ještě, i když s obtížemi, fungují, většina jich ale končí.
Praha – Jezte ověřené nebo důkladně tepelně zpracované potraviny a umývejte si nejen před jídlem ruce. Tak varují lékaři občany před nákazami trávícího traktu. Na infekčním oddělení pražské Fakultní nemocnice v Motole byli o letošních prázdninách totiž svědky velmi závažných případů střevních onemocnění.
Vyškovsko - S koncem letních prázdnin pomalu začínají bilancovat i organizátoři letních táborů na Vyškovsku. Za pravidelnou součást jednotlivých turnusů totiž považují také návštěvu inspektora, která kontroluje dodržování hygienických pravidel. Problémy byly hlavně se skladováním potravin.
Od dob, kdy muži podle doporučení Gutha-Jarkovského spořádaně korzovali výhradně po levoboku dam, se mnohé změnilo. Jedno ale zůstává. Umět se chovat ve společnosti není jen záležitostí těch, kteří večer co večer tráví na recepcích pro diplomaty.
Praha - Kuchařské knihy jsou v kurzu. Jejich obliba roste v souvislosti s TV pořady „šéfkuchařů", ale nejen jich. Na neobvyklých „kuchařkách" staví i vydavatelství Smart Press Praha, které poslední roky vydává i zajímavé knihy ústeckého cestovatele a dobrodruha Josefa Formánka (ta poslední je Umřel jsem v sobotu).
Praha - Sociální demokracie pozastavila distribuci nápoje Oranžový životabudič, který rozdávala během svého předvolebního turné „Řekněte dost Nečasově vládě". Chybí na něm totiž povinné údaje o výrobci. „Budou ještě dnes doplněny," ujistilo ve středu tiskové oddělení Lidového domu.
Nový Jičín - Již brzy by se na pultech novojičínských prodejců mohla objevit nová, zcela originální pochoutka, jež bude zároveň i suvenýrem. Novojičínská radnice totiž vyhlásila soutěž pro pekaře a cukráře, kteří mají vytvořit sladkost charakterizující město. Ke štramberským uším nebo příborským šil ím tak přibude třeba novojičínský podloubáček.
Nový Jičín - Již brzy by se na pultech novojičínských prodejců mohla objevit nová, zcela originální pochoutka, jež bude zároveň i suvenýrem. Novojičínská radnice totiž vyhlásila soutěž pro pekaře a cukráře, kteří mají vytvořit sladkost charakterizující město. Ke štramberským uším nebo příborským šil ím tak přibude třeba novojičínský podloubáček.