Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Evropská unie ochránila Hořické trubičky

VÝCHODNÍ ČECHY - Hořické trubičky se staly sedmým českým výrobkem, kterému Evropská unie udělila ochrannou známku. Typickou místní pochoutku tak budou moci v rámci EU nadále péct pouze místní výrobci z Hořic na Jičínsku.

Vesnické krámky by bez obcí nepřežily

LIBERECKÝ KRAJ - I v těch nejmenších obcích Libereckého kraje, v takových, kde nežije více než stovka obyvatel, nechybí malé vesnické obchůdky s potravinami. Většinou by ale dávno zkrachovaly, kdyby je obec nějak nepodporovala.

Unie ochrání Hořické trubičky

VÝCHODNÍ ČECHY - Hořické trubičky se staly sedmým českým výrobkem, kterému Evropská unie udělila ochrannou známku. Typickou místní pochoutku tak budou moci v rámci EU nadále péct pouze místní výrobci z Hořic na Jičínsku.

Zloději nepohrdnou ničím, vhod jim přijde i pečivo

TACHOVSKO: Řada podnikatelů z tachovského regionu si láme hlavu nad tím, jak zabránit lapkům, aby jim kradli zboží. Zoufalí jsou především provozovatelé prodejen s potravinami. Zlodějům totiž přijde vhod i pečivo.

Vzdělávat a informovat spotřebitele mají Dny bezpečnosti potravin

PRAHA - Vzdělávat a informovat spotřebitele si opět kladou za cíl Dny bezpečnosti potravin, během nichž se uskuteční odborné semináře, konference, pořady v rozhlase a televizi nebo vzdělávací akce pro děti v mateřských školách či pro celé rodiny, například v pražské ZOO.

Dvakrát sundávali hořící jídlo z plotny

KRÁLOVÉHRADECKO - K pěti požárům vyjížděli v sobotu hasiči v hradeckém okrese. Jednalo se však o drobná zahoření, při nichž nevznikla téměř žádná hmotná škoda.

Zákazníci berou na jaře obchody útokem

PRAHA - České obchody stále zažívají zlaté časy. Další měsíc za sebou se tržby prodejců zvýšily o téměř deset procent oproti loňským číslům. Březnový nárůst 9,6 procenta zaostal jen o tři desetiny za únorem, který byl z tohoto pohledu rekordní. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Takzvaný cesťák skončil ve vazbě

JIČÍNSKO - Lidem, kteří žijí převážně zkrádeží potravin odcizených v rekreačních chatách a chalupách se také jinak říká „cesťáci“. A právě jeden znich zavítal i do našeho okresu.

Delikatesy zpod širého nebe lákají

VÝCHODNÍ ČECHY - Na počátku byl oheň. S ním přišla na svět i první tepelná úprava potravin, kterou lidstvo objevilo – grilování na otevřeném ohni. Není tedy žádný div, že v nás grilování ještě i dnes probouzí prapůvodní instinkty. Vůně aromatických látek, které vznikají při přípravě na dřevěném uhlí, nám naženou sliny do úst. Dokonce i obyčejný buřtík připravený na roštu chutná daleko lépe než na pánvi.

Gvuzd nabízí levná jídla pro nenáročné hosty

TŘINEC - Bistro Gvuzd je situováno na Staroměstské ulici v části Třince Staré Město. Je vhodné zejména pro ty hosty, kteří se potřebují hlavně rychle najíst, beztoho že by pak cítili potřebu si zde déle posedět.

Policisté dopadli partu sprejerů

KOPŘIVNICE - Sedmičlennou partu sprejerů, kteří byli černou můrou Kopřivnice, se podařilo odhalit kopřivnickým kriminalistům. Skupinu pachatelů tvořila parta sedmi mladíků. „Nejstaršímu je dvacet let, ostatní ještě nedovršili plnoletosti. Nejmladší ze skupiny má patnáct roků,“ upřesnil novojičínský okresní policejní mluvčí Zbyněk Tomšík.

Pylová sezóna je v plném proudu

PROSTĚJOV - Kvůli teplé zimě přišla dříve i pylová sezóna. Lidé alergičtí na traviny a obiloviny by měli proto co nejdříve zajít k lékaři. Podle odborníků je nutné co nejdříve nasadit léky. Pacienti, kteří v minulosti trpěli alergiemi, by v těchto dnech rozhodně měli absolvovat kontrolní prohlídku. Většina léků se musí nasadit na začátku pylové sezony. Pokud se tak nestane, není záruka, že budou dostatečně působit.

Se žloutenkou se můžete setkat kdekoliv

KLATOVSKO - Povinné plošné očkování nezahrnuje ochranu proti infekční žloutence typu A. Rodiče, kteří chtějí své dítě proti tomuto onemocnění chránit, mají do konce května možnost nechat potomka očkovat s 20% slevou.

Pylová sezóna je v plném proudu

PROSTĚJOV - Kvůli teplé zimě přišla dříve i pylová sezóna. Lidé alergičtí na traviny a obiloviny by měli proto co nejdříve zajít k lékaři. Podle odborníků je nutné co nejdříve nasadit léky.

Piloti mají v letadlech čepici, kávu i pilku

PRAHA - V případě, že letci selže jeho stroj a musí se katapultovat, má dvě základní možnosti, jak přežít. Nejprve jeho sedačka v letadle automaticky vyšle nouzový signál záchrannému týmu, po dopadu však pilot může v případě potřeby také využít "balíčku pro přežití", kterému se podle armády odborně říká nouzová dávka.

V Třebíči vznikne nová čtvrť

TŘEBÍČ - V bývalém areálu třebíčské společnosti BOPO začne být opět rušno. Vznikne tam nová městská čtvrť se vším, co má v takové zóně být. Borovinští se dočkají i supermarketu, po kterém volají léta.

Trh s biopotravinami rostl loni u nás nejrychleji v Evropě

OSTRAVA - Tuzemský trh s biopotravinami rostl loni zřejmě nejrychleji v Evropě. Uvedl to zástupce Green marketing Tom Václavík. Tato agentura se tímto trhem dlouhodobě zabývá. Za biopotraviny podle provedených šetření lidé v republice utratili přes tři čtvrtě miliardy korun.

Osmička bude vyplácet sociální dávky poukázkami

PRAHA - Mají podobu stravenek i podobné použití. Přesto jde o jiný typ tiskoviny. Poukázky v hmotné nouzi totiž nejsou příspěvkem na polední menu zaměstnanců, ale mají sloužit místo peněz k výplatě části sociálních dávek.

Trh s biopotravinami roste u nás nejrychleji v Evropě

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Tuzemský trh s biopotravinami rostl loni zřejmě nejrychleji v Evropě. Uvedl to zástupce společnosti Green marketing Tom Václavík. Tato agentura se tímto trhem dlouhodobě zabývá. Za biopotraviny podle provedených šetření lidé v republice utratili přes tři čtvrtě miliardy korun.

Trh s biopotravinami rostl loni u nás nejrychleji v Evropě

OSTRAVA - Tuzemský trh s biopotravinami rostl loni zřejmě nejrychleji v Evropě. Uvedl to zástupce Green marketing Tom Václavík. Tato agentura se tímto trhem dlouhodobě zabývá. Za biopotraviny podle provedených šetření lidé v republice utratili přes tři čtvrtě miliardy korun.

Školní kuchařky pláčí: Děti zeleninu a kachnu nechtějí

PARDUBICE - V úterý 15. května začíná v Domě hudby celostátní konference nazvaná Školní stravování 2007. Po tři dny se zde budou odborníci na výživu zabývat i nevhodnými stravovacími návyky dětí a také způsoby, jak je změnit. Jedinečnou příležitost v tomto směru pak mají zejména kuchařky ve školních jídelnách.

Bez Wimbledonu bych se cítil frustrovaný

PRAHA -Vstával už v pět hodin, aby stihl na Štvanici sobotní exhibici. Nic až tak zvláštního to pro něj ovšem nebylo. Wimbledonský vítěz Richard Krajicek se normálně budí okolo šesté a míří na hodinu do svého fitness. „Mám hrozně rád jídlo a kdybych necvičil, tak bych vypadal jako můj táta, a to nechci,“ směje se potomek českých rodičů.

Domácí zabijačka přinesla nejen jídlo, ale také zábavu

MORAVSKÁ TŘEBOVÁ - Vůně jelítek, jitrnic a tlačenky se v sobotu linula po areálu zdejšího zámku. Na nádvoří se totiž konal historicky první ročník festivalu lidové zábavy a dobrého jídla. Organizátoři ho nazvali jednoduše a výstižně: Domácí zabijačka.

Obsluhovala jsem českého prezidenta

ZLÍNSKO - V mládí sice Ludmila Ondrušková toužila po povolání učitelky v mateřské škole, ale na přání svého otce se stala kuchařkou. Po nezbytném pedagogickém vzdělání teď učí vařit i obsluhovat žáky oboru kuchař-číšník na slavičínském středním odborném učilišti.

Láska opravdu prochází žaludkem

VÝCHODNÍ ČECHY - Na dobrém jídle a pití můžeme založit úspěšný partnerský vztah. Právě v měsíci lásky napadne možná některého čtenáře otázka, co je vlastně pravdy na známém rčení, že láska prochází žaludkem.

Obsluhovala jsem českého prezidenta

V mládí sice Ludmila Ondrušková toužila po povolání učitelky v mateřské škole, ale na přání svého otce se stala kuchařkou. Po nezbytném pedagogickém vzdělání teď učí vařit i obsluhovat žáky oboru kuchař-číšník na slavičínském středním odborném učilišti.