Už v pátek vás příjemně navnadí muzejní noc, která poodhalí tajemství muzeí a pamětihodností. Také o víkendu bude z čeho vybírat - v Chrudimi a v Litomyšli se konají gastronomické slavnosti, do Slatiňan přijde v sobotu nejen kouzelník a do Svojšic přijede Tomáš Klus.
Když před třemi lety uspořádali v Březové na Sokolovsku gastro festival plný skvělých hamburgerů, dobré hudby či soutěže v pojídání chilli papriček, trefili do černého. Akce měla u veřejnosti ohromný úspěch a zákazníci doslova zcela vyjedli nabízené produkty. A pořadatelé mají pro všechny dobrou zprávu. Dobré jídlo i muzika se po letech vrací a letos bude akce dokonce dvoudenní. První den bude věnovaný kutilům, výstavě nářadí či ukázkám práce se dřevem.
S přicházejícím létem a po pauze způsobené epidemií koronaviru opět vzrůstá obliba kaváren a bister, které nabízí lahodné občerstvení a příjemné posezení. Výjimkou není ani Českolipsko.
/KOMPLETNÍ ŽEBŘÍČEK SOUTĚŽE/ Regionální potraviny pro letošní rok jsou vyhlášené, v těžké konkurenci obstály i mléčné výrobky ze Sloupnice a klobásky z Poličky nebo tlačenka z Rosic, vepřová líčka z Vračovic a jedna speciální ořechovka. Do krajské soutěže se přihlásilo celkem 155 produktů od 38 výrobců.
Ochutnat pokrmy z celého světa, a přitom zůstat na Výstavišti v Kroměříži. To nabízí svým návštěvníkům Mňam! Gastrofestival, který se uskuteční už v neděli 22. května.
Procházet se v rozkvetlých hájích a po vonících loukách, skotačit s dětmi i s domácími mazlíčky a užívat si jarní vlídnosti přírody. To je sen mnoha alergiků. S pyly i jinými cizími látkami si naše tělo obvykle hravě poradí, přesto někteří Češi vyhlížejí jarní měsíce s obavami. Víte ale, že řada alergií se dnes dá úspěšně léčit?
Dobře se najíst, napít, sejít se s přáteli nebo jen tak sledovat dění kolem. To všechno v kulisách kvetoucích stromů, zpívajících ptáků a všudypřítomného jara. Takový zážitek nabízejí o nadcházejícím víkendu pořadatelé řady akcí na jižní Moravě.
Správa Pražského hradu chystá v sobotu 14. května 2022 již sedmý ročník slavnostního zahájení letní turistické sezóny, který se koná po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru. Návštěvníkům budou od 10 do 17 hodin zdarma otevřeny návštěvnické objekty a zároveň se zpřístupní reprezentační prostory v Novém královském paláci Pražského hradu. V Královské zahradě bude tábor Karla IV. a stánky s nabídkou tuzemských potravin.
Váránasí není jen duchovním centrem Indie, ale také zajímavou gastronomickou destinací. Obyvatelé města o velikosti Prahy, ležícího na břehu Gangy, se totiž stravují výhradně vegetariánsky. Po dlouhá staletí byla Indie zemí, kde bylo maso určené jen pro privilegované kasty a drtivá většina obyvatel se stravovala vegetariánsky. To se v posledních letech mění a spotřeba masa v druhé nejlidnatější zemi světa (přes 1,2 miliardy obyvatel) pozvolna roste. Přesto má Indie stále nejvyšší procento vegetariánů na světě. A také řadu měst, v nichž jsou prodej a konzumace této potraviny zakázány. Více se dozvíte z článku, který vyšel v časopisu Gurmet.
Obal, který lidé snědí společně s potravinou. Pro mnohé nesmysl a vědecká fikce, pro odborníky z brněnské Mendelovy univerzity současná výzva. Aktuálně totiž vyvíjí jedlé balení na bázi bílkovin, které je podobné potravinářské fólii. Možností však mají v zásobě více. Kromě pružných obalů testují také balení sprejem nebo tekutiny, do nichž potraviny namáčí.
Mysleli si, že v bunkru pod ocelářským komplexem Azovstal budou nanejvýš dva týdny, než boje ustanou. Nakonec tam museli přežívat déle než dva měsíce. Senioři, nemocní, postižení, rodiny s dětmi a jezevčík, ti všichni přežívali bez elektřiny, tekoucí vody, se stále se tenčícími zásobami jídla a pití. Teprve před několika dny se poslední skupině civilistů podařilo dostat do bezpečí daleko za válečnou vřavu. O měsících hrůzy se rozhodli vyprávět britskému deníku The Guardian.
Byl zvyklý na okázalý životní styl, obklopoval se luxusem. O přepychu si teď ale muže nechat jen zdát. Tenisová legenda Boris Becker trčí v cele. A život ze mřížemi snáší velmi těžce. Slavný Němec si stěžuje na hygienu i jídlo.
Po koronavirové pandemii se na letní sezonu chystá řada hotelů na Vysočině. Během pauzy, kdy často musely mít zavřeno nebo přijíždělo méně klientů, rozhodně nezahálely. Většina z provozovatelů se rozhodla rekonstruovat.
Na poslední dva roky provozovatelé ubytovacích kapacit napříč krajem nebudou vzpomínat v dobrém. Pandemie koronaviru doslova otočila jejich podnikání o 360 stupňů. Zaťali však zuby a s vypětím sil přežili. Do letošního léta i na jihu Čech vkládají veškeré naděje.
Jedenáctý ročník tradičního Multikulturního týdne začal v Pardubicích v pátek odpoledne. Jedná se o týdenní festival, kde se sejdou všemožné národnosti žijící v Pardubicích. Akce letos odstartovala na menším prostoru na Příhrádku, kde se nacházelo několik stánků s jídlem nebo výrobky různých národností. Konalo se zde i několik hudebních a tanečních představení.
Po koronavirové pandemii se na letní sezonu chystá řada hotelů na Vysočině. Během pauzy, kdy často musely mít zavřeno, nebo přijíždělo méně klientů, rozhodně nezahálely, většina z provozovatelů se rozhodla rekonstruovat své věci. V hotelu Kouty na Havlíčkobrodsku tak vsadili především na vylepšování stávajícího ubytování.
Okoralý rohlík, nedojedený knedlík na talíři, nebo třeba mírně přezrálé rajče. Co s nimi? Většina lidí si s tím neláme hlavu a takové potraviny rovnou letí do odpadu. Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy. V popelnicích tuzemských restaurací a fastfoodů pak skončí dalších osm tisíc tun jídla. Zbytečně tak vyhodíme více než třetinu nakoupených potravin. Přitom některé suroviny by se daly ještě využít, či z nich znovu vyrobit potřebnou věc.
Přezdívá se mu Docent Jídlo. Uznávaný znalec historie gastronomie Martin Franc z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR Deníku poodhalil, jak se k plýtvání stavěli naši předci a z čeho by si současné hospodyně měly od nich vzít příklad.
Okoralý rohlík, nedojedený knedlík na talíři, nebo třeba mírně přezrálé rajče. Co s nimi? Většina lidí si s tím neláme hlavu a takové potraviny rovnou letí do odpadu. Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy. V popelnicích tuzemských restaurací a fastfoodů pak skončí dalších osm tisíc tun jídla. Zbytečně tak vyhodíme více než třetinu nakoupených potravin. Přitom některé suroviny by se daly ještě využít, či z nich znovu vyrobit potřebnou věc.
Hlavní turistická sezóna na Jindřichohradecku se pomalu rozbíhá a hoteliéři i majitelé penzionů se chystají na své návštěvníky. Po dvou letech s covidem je letos čeká sezóna bez omezení. Vrásky ale řadě ubytovatelů dělá prudké zvyšování nákladů na provoz, ať už drahé energie nebo potraviny. Řada z nich proto musela sáhnout ke zdražení svých služeb. Doba po covidu sebou také přinesla změnu chování turistů, kteří jsou v rezervacích opatrnější.
Hotely, penziony a jiná ubytovací zařízení zažívají těžké roky. Dvouleté období covidu a s ním související omezení střídá nezvyklé zdražování energií, potravin i dalších věcí. Jak se to promítne v jejich fungování a hlavně co mají čekat zákazníci?
Turistická sezona se nezadržitelně blíží, po dvou letech bude téměř bez speciálních koronavirových opatření. Lidé jsou natěšeni na výlety a cestování. Tuzemské hotely, penziony, restaurace, hrady, zámky, muzea jsou na hosty připraveny.
To, jakého věku se člověk dožije, dokáže kromě jeho genetických daností ovlivnit i způsob jeho stravování. Američtí vědci nyní v nové studii sestavili jídelníček, který pomůže dosáhnout dlouhověkosti.
Válka na Ukrajině trvá již 71 dní. Podle ukrajinského generálního štábu přišli Rusové za poslední den o kontrolu několika pozic na hranici mezi Mykolajivskou a Chersonskou oblastí. Ruští vojáci se nadále snaží zničit ukrajinské jednotky stále se držící v ocelárnách Azovstal u jihoukrajinského přístavu Mariupol. Moskva ale odmítla, že by Rusové na ocelárny útočili. Oznámila však, že ruské síly za noc „zlikvidovaly“ 600 ukrajinských vojáků. Obdobná tvrzení ovšem nelze ověřit z nezávislých zdrojů.
Vedoucí lékařka metabolické JIP a lékařka ambulance klinické výživy Eva Čubová z Městské nemocnice Ostrava říká, že jídelní excesy a jejich důsledky jsou tamní denní chleba lékařů. Pokud chcete, přečtěte si tento zajímavý rozhovor.
Před několika týdny spořádal čtyři kila burrita v mexické restauraci, nyní si známý subtilní jedlík z Ostravy Radim Dvořáček „vychutnal“ tři kilogramy řízků, dvě kila brambor plus zeleninu. A to v podniku, který si o to doslova říkal – v Řízkárně u Orla v Ostravě-Výškovicích.
/ROZHOVOR/ Vedoucí lékařka metabolické JIP a lékařka ambulance klinické výživy Eva Čubová z Městské nemocnice Ostrava říká, že jídelní excesy a jejich důsledky jsou tamní denní chleba lékařů. Pokud chcete, přečtěte si tento zajímavý rozhovor.
Vysoká škola uměleckoprůmyslová (UMPRUM) vystavuje ve svém Technologickém centru v Mikulandské ulici do konce května absolventské a studentské práce, které vznikly v posledních dvou letech. Neoficiální „bienále“ s titulem Postup jako výstup je výjimečné hned v několika ohledech.
Když se řekne sádlo, asi si většina lidí pomyslí, že nejde o zrovna zdravou potravinu. Jenže zdání klame. Sádlo je podle vědců dokonce v první desítce nejzdravějších potravin vůbec.
Rychlé občerstvení na Mírovém náměstí v Úštěku uzavřeli v uplynulých dnech inspektoři. Důvodem rozhodnutí byla řada nedostatků, kterou na místě zjistili.
/FOTO/ Přes dvacet lidí se sešlo ve čtvrtek 28. dubna v dopoledních hodinách před výdejním centrem pomoci Ukrajincům v Jindřišské ulici v Pardubicích. Pro pomoc chodí hlavně lidé, kteří nemají skoro nic a ze skladu využijí téměř vše. A pak také uprchlíci žijící v Česku od března, kteří si vybírají jen pár nezbytných věcí.
Květy mohou zdobit nejen zahradu či domov, nýbrž i nejrůznější pokrmy. Ba co víc, mnohdy je nejen esteticky povýší, ale i chuťově doplní. Napsal o tom časopis Receptář.
V neděli 1. května vonělo děčínské Smetanovo nábřeží ukrajinskými jídly. Konal se zde jarmark na pomoc utečencům před ruskou agresí. S nákupem surovin pomohli sponzoři, veškerý příjem z pokrmů tak šel na pomoc běžencům. Díky tomu se podařilo vydělat několik desítek tisíc korun. Za ně nakoupí sdružení Slunečnice potraviny určené lidem, kteří našli azyl v Děčíně.
Zuby psů a koček, stejně jako vaše vlastní, potřebují pravidelné čištění. Záněty zubů nebo dásní jsou pro domácí mazlíčky velmi bolestivé a mohou mít negativní dopad na celý organismus. Myslete na to dříve, než bude nutný zásah veterinárního stomatologa.
Hlavním konverzačním tématem Čechů pomalu přestává být covid nebo obligátní počasí, ale nákupy u našich severních sousedů. Momentálně je tam pro nás některé zboží tak laciné, že se cesta vyplatí i lidem, kteří bydlí dál od hranic.
Vzhledem k frontám před sběrným místem se radnice rozhodla rozšířit provozní dobu sběrného místa v Jindřišské ulici v Pardubicích. Prosí zejména o jídlo a drogerii.
V sobotním jarním kole Sbírky potravin mohli lidé přijít nakoupit a darovat potraviny a hygienické potřeby mimo jiné do supermarketu Lidl na ulici Okružní v Jihlavě. Právě zde organizovali sbírku pracovníci a dobrovolníci Oblastní charity Jihlava (OCHJ). Po šesté hodině večer bylo jasno. Nakupující darovali 492,5 kg potravin a drogerie. Je to slabší výsledek než loni, ale lidé předtím darovali už například obětem tornáda či uprchlíkům z Ukrajiny.
Kdo chce šetřit, měl by si k obědu udělat vepřové v mrkvi, nebo smažený květák. Důvod? Jedná se o potraviny, které meziročně zlevnily. Obsah nákupních košíků sice v uplynulých měsících výrazně podražil, přesto podle statistiků stále zůstává několik položek, které se trendu zdražování prozatím dokázaly vyhnout. Deník sestavil „top desítku“ potravin, jejichž cena meziročně klesla nejvíce.
Návštěvníci jednodenního festivalu To nejlepší z Moravy ochutnají speciality z kuchařky Jihomoravský krajáč od Petry Burianové, vítězky Peče celá země, a setkají se s gastromágy z průvodce Gourmet jižní Morava. Maxijedlík Jaroslav Němec se zase pokusí pokořit sám sebe v rekordu pojídání svatebních koláčků. Festival plný moravského jídla, folkloru a hudby. Zámek Slavkov v sobotu 30. dubna od deseti hodin do čtyř odpoledne spojí to nejlepší z jarmarků a trhů, které se v jeho areálu kdy konaly a nabízí k tomu to nejdůležitější navíc. Chuť, vůni i zvuk.
/VIDEO/ Krajskou soutěž potravin Chutná hezky. Jihočesky pořádá Regionální agrární komora Jihočeského kraje letos pošestnácté. Ve čtvrtek 28. dubna dopoledne se v areálu Sportovně relaxačního centra na Hluboké nad Vltavou setkalo deset nezávislých hodnotitelů k hodnocení 132 produktů.
Zdražování cen energií, potravin či oděvů nutí stále více lidí k tomu, aby vyhledali pomoc u farní charity v Sokolově. Ta zaznamenala za posledních několik měsíců o sto procent více klientů, kteří si přijdou pro šaty, oděvy či jídlo. Bohužel se mezi nimi začíná objevovat stále více matek malých dětí, které shánějí sunar či dětskou výživu, která je pro ně drahá. Mají však smůlu. Tyto komodity jsou vzácné i ve farní charitě, která odebírá jídlo u Potravinové banky Karlovarského kraje.
Do kosmu s sebou vezli buňky, zpět na Zemi už steak. Astronauti z mise společnost Space X se ve vesmíru pokusili uměle vypěstovat maso a experiment se jim vydařil. Firma, která pokus připravila, věří, že se se astronauti v blízké budoucnosti na misích uživí právě takto vzniklým jídlem.
Tady trochu rýže, tamhle nedojedený rohlík, tu lehce zapáchající kuřecí. Do smetí s tím. Takto Brňané ročně vyhodí skoro čtyřicet kilogramu jídla. Vyplývá to z výsledků několikaleté studie, kterou provedla Mendelova univerzita v Brně.
Sběrnému místu pro humanitární a potravinovou pomoc, kterou město Liberec před měsícem otevřelo v budově Uran jako přímou materiální podporu obětem válečného konfliktu na Ukrajině, docházejí zásoby.
/ROZHOVOR/ Dvacetiletá modelka ze Rtyně v Podkrkonoší Michaela Macháčková bude v sobotu 7. května usilovat o korunku královny krásy v soutěži Miss Czech Republic. Sní o úspěšné kariéře modelky, zbožňuje jídlo, její přítel se věnuje boxu.