Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Vlach

Znojemský advent 2022. Ilustrační snímek

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Advent se blíží. Jste připraveni?

Do Vánoc zbývá přesně měsíc. Není proto divu, že hlavním tématem sobotního vydání magazínu Víkend je tentokrát příběh slavné koledy Jingle Bells (česky Rolničky). V pravidelné příloze Deníku ale najdete i desítky tipů na adventní, vánoční a novoroční akce z celého Česka. Neslavíte Vánoce? Pak vás třeba zaujmou rozhovor s Denisou Barešovou či pravidelné tipy pro zahradkáře. 

Hořice JazzNights

Pozvánka: Hořice JazzNights 2023

Vážení hudební nadšenci, každoroční festival Hořice JazzNights aneb Jazzobití pod horami se blíží a já bych Vás rád seznámil s programem letošního, již 28.ročníku tohoto festivalu.

Ze šestých Bousovských slavností na náměstí T. G. Masaryka v Dolním Bousově.

Orchestr Karla Vlacha nechyběl na Bousovských slavnostech ještě ani jednou

/FOTOGALERIE/ Pošesté s blížícím se koncem letních prázdnin ožilo náměstí T. G. Masaryka v Dolním Bousově velkou slavností. Sobota 26. srpna byla ve znamení hudby, zpěvu a dobré nálady. Na pódiu se střídaly kapely. Hrálo se i loutkové divadlo. Nejmenší tanečníci předváděli, co už zvládnou, a došlo i na soutěže.

Vyškovský Bigband má už čtyřicet let.

Vyškovský Bigband slaví čtyřicet let. Zaučujeme mladé, říká vedoucí Krejsa

/VIDEO/ Čtyřicet let od prvního vystoupení slaví letos Vyškovský Bigband, který při té příležitosti pětadvacátého května vystoupí se slavnostním koncertem v Besedním domě. Zatímco vstupenky v předprodeji postupně ubývají, vedoucí orchestru Lukáš Krejsa hledí do budoucna. „Snažíme se zaučovat i mladé. Mezi zkušenější hráče zapadnou a dále se zdokonalují,“ říká Krejsa v rozhovoru pro Vyškovský deník.

Ondřej Ruml si na nedostatek práce nemůže stěžovat. Loni velmi často koncertoval, objevoval se v televizních pořadech a natáčel. V nových epizodách seriálu Iveta si zahrál Karla Gotta.

Ondřej Ruml je stará škola. Ženy se v mé společnosti někdy cítí nesvé, říká

V roce 2008 byl Ondřej Ruml stříbrným finalistou pěvecké soutěže X Factor a příležitost k uměleckému růstu chytil za pačesy. Zpíval, co mu hrdlo stačilo, a vyzpíval se k šansonům, muzikálům i nominaci na Cenu Thálie. Respektovaný hudebník má úspěšný život profesní i soukromý: je starostlivým otcem dcery Rozálie. V časopisu Story se rozpovídal o tom, jak rodičovské povinnosti zvládá a čím uvádí ženy do rozpaků. 

NEO handpanista Jiří Káš

Handpanista ze soutěže Česko-Slovensko má talent předvedl magickou hudební show

Město Plzeň má za sebou 18. reprezentační ples, jehož tématem byla Magická noc. Páteční večer tak Měšťanskou besedu v Plzni proměnil v působivý prostor plný originálních dekorací z říše snů a fantazie i jemných barevných světelných efektů a hudebních podkresů. Magickou atmosféru v předsálí vytvářel svým hudebním vystoupením handpanista Jiří Káš, účastník soutěže Česko-Slovensko má talent.

Letní zahrádka Cavalo v prostějovském Biokoridoru Hloučela a její hudební projekce v létě 2022.

Konec hudby na Hloučele? Na Cavalu i U Maříků mají zákaz hraní

Provozovatelé oblíbených letních občerstvení v Biokoridoru Hloučela dostali úřední zákaz hudební projekce. Týká se to zahrádek Cavalo a U Maříků. Úřední zákaz vydal prostějovský stavební úřad. Provozovatelé považují situaci za cílený útok na jejich podnikání.

Po dramatickém ústupu ze světel reflektorů a prostředí velkých stadionových spektáklů se Taylor Swift proměnila v „obyčejnou holku“. Samozřejmě, že to tak úplně nejde. Alespoň se však obklopila lidmi, kteří ji vedou správným směrem.

Hudební tipy Deníku: Ondřej Ruml na ježka a obyčejná holka Taylor Swift

Jednou týdně si hudební kritik Michal Bystrov vybírá z bohaté nabídky hudebních vydavatelství pět nových alb. Nahlíží do všech žánrů populární, ale i vážné hudby tak, aby si každý přišel na své. Tentokrát se probral stovkami archivních nahrávek orchestru Karla Vlacha a nakoukl do tajuplného světa zmoudřelé hvězdy amerického showbyznysu.

Alena Žáková s Milošem Ježilem.

Alena Žáková se na západ Čech ráda vrací

Významné životní jubileum slaví 30. června pěvkyně Alena Žáková. Příznivci plzeňské opery ji mají stále v živé paměti, stejně jako jejího manžela Miloše Ježila, díky řadě krásných rolí.

Ilustrační foto.

Na co kam: Literární karneval pro děti

/POZVÁNKY/ Městská knihovna Náchod pořádá ve svých prostorách 17. února od 15 hodin karneval pro děti. Na programu jsou soutěže, hry, odpoledne plné zábavy, hudba a tanec. Vstup pouze v maskách literárních hrdinů.

Plzeň - Parkhotel-ples Plzeňského kraje

FOTO, VIDEO: V Parkhotelu se plesalo

Letošní XVII. reprezentační ples Plzeňského kraje se nesl ve znamení zimních barev a návštěvníky přenesl do atmosféry ledového království.

Saxofon a akordeon Dua Aliada zněly šonovským kostelem svaté Markéty.

Tip na koncert: Big band rozzení Besední dům

Tradiční vánoční koncert Vyškovského big bandu se koná v sobotu 14. prosince. Dirigovat bude Karel Vlach, zazpívají Monika Spáčilová a Bořivoj Monath. Večerem provede Monika Holzerová. Swingový a jazzový orchestr, vznikl roku 1983, obnovení se dočkal roku 2012.

Kateřina Brožová.

Tip na koncert: Brožová rozezpívá Kyjov. S orchestrem

Nejvyšší čas koupit si vstupenky mají všichni příznivci osobního kouzla a šarmu herečky a zpěvačky Kateřiny Brožové. Do Kyjova zavítá, aby potěšila diváky společně s Orchestrem Václava Hybše. Jak sdělili pořadatelé, letošní vánoční turné orchestru bude poslední.

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers

Posluchači se přenesou do nylonového věku

Beroun – Ondřej Havelka a jeho Melody Makers nabídnou svým fanouškům v berounském kulturním domě Plzeňka show Swing nylonového věku. Jejich předvánoční koncert na tomto místě je už letitou tradicí.