Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Vlach

Legionáři v Luži.

Do základů pomníku na památku legionářů uloží hlínu od Zborova

Luže – Místní obyvatelé si v předvečer Dne vzniku samostatného československého státu připomenou legionáře, kteří pocházeli z Luže a okolních vesnic. Vedení města odhalí v pátek v 16 hodin u pomníku padlých, který stojí vedle ZŠ Luže, pamětní desku věnovanou památce lužským bojovníkům v legiích.

Nejúspěšnější hitmejkr v dějinách německé kinematografie

Litoměřická NEJ, díl 5: Nejúspěšnější hitmaker v německém filmu

Litoměřice – Vydejte se s litoměřickým muzeem na unikátní prohlídky města a okolí. Při dvaceti zastaveních poznáte osobnosti, místa a události, které nenajdete v turistických brožurách o pamětihodnostech města, ale kterým přesto patří přívlastek NEJ. V tištěném Litoměřickém deníku i zde (v plné verzi) na našich stránkách vám je společně s historikem Martinem Krskem postupně představíme.

Jiřina Fikejzová.

Královna českého textu Jiřina Fikejzová slaví devadesátiny

Praha - Spolupracovala s Karlem Vlachem a později s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu. Tam se seznámila s interprety jako Karel Gott, Helena Vondráčková, Marta Kubišová, Vašek Neckář a spoustou dalších. Následovalo šansonové období, kdy psala pro Juditu Čeřovskou. Poté se nejvíce zaměřila na Marii Rottrovou, pro kterou textovala písně několik let. Pojilo je i přátelství.

Jiří Korn a 4tet

Stepovat? V mém věku?“ směje se Jiří Korn

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ – Hlavní hvězdou Novoročního galakoncertu populární hudby, který se v ústeckém Domě kultury koná už v neděli 15. ledna od 18 hodin, bude zpěvák Jiří Korn.

Jiří Korn a 4tet

Stepovat? V mém věku?“ směje se Jiří Korn

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ – Hlavní hvězdou Novoročního galakoncertu populární hudby, který se v ústeckém Domě kultury koná už v neděli 15. ledna od 18 hodin, bude zpěvák Jiří Korn.

Ondřej Havelka a Melody Makers v Městském domě v Přerově

VIDEO: Ondřej Havelka vrátil Přerov do třicátých let

Přerov – Vytříbený humor, znamenitý zpěv a elegance sama. K tomu svižné swingové melodie, které vrátily publikum do třicátých a čtyřicátých let minulého století, kdy byli ještě muži galantní a dámy skutečnými dámami. Kdo na chvíli zavřel oči, ten si musel v sále Městského domu v Přerově připadat jako za první republiky.

Ilustrační foto.

Zlatá éra českého filmového plakátu

Jičín – Ve vánočním čase ozdobí výstavní chodbu jičínského muzea filmové plakáty z období 60. až 80. let minulého století ze sbírky Jaroslava Mužíčka, bývalého ředitele Městského kina v Nové Pace.

Vlasta Průchová

Před 90 lety se narodila legenda českého jazzu Vlasta Průchová

Praha - Legenda českého jazzu a swingu Vlasta Hammerová Průchová, která se narodila 12. července 1926, dokazovala přes půl století, že pro ni jazz nebyl pouze hudba, ale celý životní styl, jemuž se nikdy nezpronevěřila. Za svou dlouhou hudební kariéru zpěvačka Průchová spolupracovala s plejádou špičkových orchestrů a muzikantů.

Felix Holzmann

Komik Felix Holzmann se narodil před 95 lety

Praha - Nejčastější rekvizity oblíbeného komika Felixe Holzmanna, který se narodil před 95 lety, 8. července 1921 v Teplicích, byly brýle s kulatými silnými obroučkami, tralaláček na hlavě, ošuntělý pracovní plášť a šátek u krku. K nim pak přibíral takzvané dlouhé vedení a nechápavost, čímž na estrádách bavil statisíce posluchačů a na televizní obrazovce tak činí dodnes.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Zájemci si v parku vezmou tulipány

Praha - Pestrobarevné záhony macešek a tulipánů před Šlechtovou restaurací ve Stromovce postupně odkvétají, Lesy hlavního města Prahy, které park spravují, proto v nejbližších dnech plánují výměnu za letničky. Aby se jarní cibuloviny nevyhodily, mohou si zájemci pro některé z nich přijít.

Zpěvačka, textařka a skladatelka Magdaléna křtila své první CD „A jedeééém…“.

„A jedeééém…“ Debutové album Magdalény pokřtěno

Letohrad, Praha – Nenápadná, pilná a nápaditá se skvělým hlasem. To je zpěvačka, textařka a skladatelka Magdaléna (Urbanová Kvapilová), jejíž kořeny sahají do Letohradu, odkud vystoupala až na pomyslný vrchol showbyznysu. Poslední únorové pondělí uvedla do života své první CD „A jedeééém…" Role kmotrů při křtu jejího debutového alba v Theatro Music Clubu se ujali zpěvačka Marie Rottrová a její muzikálový kolega Roman Vojtek.

Generální ředitel firmy ENBRA Karel Vlach.

Pomáháme lidem k úsporám, říká generální ředitel firmy ENBRA Karel Vlach

Brno /CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ - I díky této firmě může většina z nás utrácet méně za energie. Brněnská firma ENBRA je další společností, kterou představujeme v našem seriálu Chováme se odpovědně. Ten se věnuje firmám, které při svém podnikání kladou důraz také na otázku společenské odpovědnosti a pozitivní vztah ke svému okolí. „V podstatě všechny obory našeho podnikání velmi úzce souvisí se společenskou odpovědností. Týkají se totiž úspor a spravedlivého účtování spotřeby energie," říká generální ředitel firmy ENBRA Karel Vlach v jejím moderním sídle v Popůvkách na Brněnsku.

PŘEDSCÉNY V + W studenty Jakuba i Toma baví.

Werich se vrací do Hraničáře i na CD

Ústí nad Labem - Pro Ústí je svátek, vrátí-li se Studentské divadlo do Hraničáře. Jen náhodou má slavné předscény Voskovce, Wericha a Horníčka v pátek od 19.30. Tedy v den, kdy vydává Supraphon 2CD „Forbíny vzpomínek I. a II."

PŘEDSCÉNY V + W studenty Jakuba i Toma baví.

Werich se vrací do Hraničáře i na CD

Ústí nad Labem - Pro Ústí je svátek, vrátí-li se Studentské divadlo do Hraničáře. Jen náhodou má slavné předscény Voskovce, Wericha a Horníčka v pátek od 19.30. Tedy v den, kdy vydává Supraphon 2CD „Forbíny vzpomínek I. a II."

Bubeník vsetínské kapely Jazzevčík Vlastimil Bednařík.

Vlastimil Bednařík: Jazz nám v kapele pomáhá nestárnout

Vsetín - Hudba pro fajnšmekry. I tak se někdy říká jazzu. Pro Vlastimila Bednaříka ze Vsetína se tento žánr stal celoživotní láskou. Se vsetínskou formací Jazzevčik, kde hraje na bicí nástroje, se jazzu věnuje už neuvěřitelných pětapadesát let. Shodou okolností toto výročí se svými spoluhráči oslaví koncertem právě tento pátek 19. června od 19 hodin v malém sále Domu kultury ve Vsetíně.

Jitka Zelenková.

Jitka Zelenková oslavuje půl kulaté jubileum zpíváním

Praha - Právě dnes slaví první dáma milostných balad Jitka Zelenková pětašedesát, ale žádnou velkolepou oslavou, nýbrž hlavně zpíváním. Kromě velmi oblíbených sólových, komorních recitálů ji čeká hostování s big bandy, velké turné k jubileu 80 let Václava Hybše a také pět vystoupení v Jižní Koreji. Koncem září vyjde kniha Jitka Zelenková sem tam.

Karel Macas se upsal tenisu. Ilustrační snímek

Tenisový doktor má dvě osmičky

Jablonec n. N. - Tenisový doktor Karel Macas slaví dvě osmičky. Všichni přátelé mu k jeho osmaosmdesátinám přejí hlavně hodně zdravíčka.

Jana Koubková patří k nejuznávanějším jazzovým interpretkám.

Vitální jazzová dáma pobaví

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Loni oslavila báječná jazzová zpěvačka Jana Koubková sedmdesátiny, ale ona snad rok od roku mládne!

Jana Koubková patří k nejuznávanějším jazzovým interpretkám.

Vitální jazzová dáma pobaví

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Loni oslavila báječná jazzová zpěvačka Jana Koubková sedmdesátiny, ale ona snad rok od roku mládne!

Vyhlášení výsledků futsalové Kapitol ligy

PODÍVEJTE SE: Nejvíce trofejí získal Mengy Team

Klatovy – Hráči Mengy Teamu Klatovy ovládli páteční vyhlášení posledního ročníku Kapitol ligy mužů ve futsalu. Odnesli si nejen trofej pro nejlepší tým, ale získali i dvě individuální ocenění.

Zpěvačka Dasha.

Výtěžek z koncertu půjde na charitu

Teplice - XII. Reprezentační ples Statutárního města Teplice se koná v pátek 20. února od 20 hodin ve všech prostorách Krušnohorského Maskaronu.

Ilustrační fotografie.

Po měřidlech tepla je stále poptávka, firmy rozšířily kapacity

Poptávka po měřidlech tepla s blížícím koncem roku neklesá, případně jen nepatrně. Vyplývá to z ankety mezi firmami, které se osazováním měřidel zabývají. Od Nového roku budou muset mít přitom povinně instalovaná měřidla všechny budovy, kde se rozúčtovávají náklady na dodávku tepla mezi nájemníky. Firmy však hlásí, že i přes najmutí nových pracovníků nestihnou namontovat všechna měřidla včas.

Ilustrační fotografie.

Firmy nestíhají pokrývat poptávku po měřidlech spotřeby tepla

Praha - Firmy instalující měřidla spotřeby tepla nestíhají pokrývat poptávku. Vyplývá to z ankety mezi firmami. Podle zákona musí být do konce roku instalována měřidla ve všech budovách, kde se rozúčtovávají náklady na dodávku tepla mezi nájemníky. Povinnost zavádí zákon o hospodaření s energií z roku 2012 a stvrdila ji vyhláška, kterou ministerstvo průmyslu (MPO) vydalo v pátek. Vyhlášku kritizují pražská bytová družstva spojená v Družstevním marketingovém sdružení.