Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Vlach

Standa Procházka

Rodák z Mostu Standa Procházka slaví pětadevadesátiny

Most, Praha - Tisícovky koncertů a více než 65 let strávených na hudební scéně. To je statistika, která přibližuje více než bohatou kariéru nestora mezi českými zpěváky populární hudby Standy Procházky staršího, který dnes slaví 95. narozeniny. Procházka se proslavil zejména jako zpěvák populárních písní, vystupoval s řadou orchestrů a v těch nejprestižnějších podnicích, nahrával desky a objevil se také ve filmu.

Mág František Budín před čtyřmi lety.

Devadesát let oslaví František "Univerzál" Budín, bavič, mág

Ústí nad Labem - Máte rádi dobrý český humor, zábavu pro děti i nostalgii? Pokud ano, připijte zítra na zdraví skvělému baviči Františku Budínovi, parťákovi komika Felixe Holzmanna. Zítra mu je neuvěřitelných devadesát let, narodil se 19. července 1924.

Soutěž „Slezský dřevorubec“ patří mezi oblíbené akce, které se konají ve Vendryňském parku. Letos proběhne 27. července.

Sezona ve Vendryňském parku začíná

Vendryně – Vendryňský park je v regionu známý pojem. Už od padesátých let minulého století se zde každoročně konala řada akcí, na kterých vystupovaly takové veličiny tehdejší doby, jako například orchestr Karla Vlacha a podobně.

Josef Sochor.

Josef Sochor vyhrál už v mládí soutěž talentů

Dubné - Když jako patnáctiletý kluk 
z vesnice poprvé uslyšel Orchestr Karla Vlacha, řekl si, že s ním jednou bude zpívat. Po letech si svůj sen splnil. Nyní Josef Sochor nemá o posluchače nouzi. Patří k výrazným  tvářím TV Šlágr.

Petr Spálený

Zpěvák Petr Spálený oslaví 70. narozeniny

Praha - Zpěvák, ale také autor textů a písní Petr Spálený, který 22. března oslaví své 70. narozeniny, působí na české hudební scéně už více než čtyři desítky let. Má mírně chraptivý hlas a originální příjemně nevtíravý způsob zpěvu, který často připomíná melodickou recitaci nebo zpívané pobrukování melodie. Řada jeho písniček se stala hity - například Plakalo baby, Kdybych byl kovářem, Když ji potkáš, Trápím se trápím nebo Až mě andělé.

Lubomír Dorůžka.

Zemřel významný hudební publicista Lubomír Dorůžka

Praha - V pondělí náhle zemřel významný hudební publicista a překladatel Lubomír Dorůžka. Bylo mu 89 let. Poslední rozloučení rodina plánuje na pátek odpoledne, místo a další podrobnosti budou upřesněny později. ČTK o tom dnes informoval syn Petr Dorůžka.

Silvestr v Žatci, ilustrační foto.

Televizní Silvestr se bude natáčet v Žatci!

Žatec - Česká televize uvede hodinový pořad U muziky na Silvestra pět minut po novoroční půlnoci. Natáčet se bude už tento víkend – v neděli v Žatci na Moskvě. Natáčení je ovšem neveřejné.

Václav Dufek.

Václav Dufek: Plesům bych nechtěl odevzdat celý svůj hudební život

Domažlice /ROZHOVOR/ –  Pětatřicet vánočních koncertů s Orchestrem Václava Hybše čeká ode dneška až do 23. prosince domažlického muzikanta a zpěváka Václava Dufka, který nyní studuje v Praze. V rámci turné slavného orchestru si ho ve čtvrtek může jako sólového zpěváka opět po čase poslechnout i domažlické publikum.

JUBILANTKA. Píseň Říkej mi to, prosím, potichoučku jsem nechtěla zpívat, cítila jsem se na ten něžný text jaksi moc dospělá. Ale Milan mi řekl: Prosím tě, to budeš zpívat ještě v osmdesáti. A měl pravdu, říká Yvetta Simonová.

Yvetta Simonová: Je to pravda. Provdala jsem se za publikum

Praha /ROZHOVOR/ – Elán, noblesu a dobrou náladu by mohl člověk zpěvačce Yvettě Simonové závidět. Zvlášť když si uvědomí, že 4. listopadu oslaví úctyhodných pětaosmdesát let. „Ale kdepak, dokáže mě překvapit třeba počasí, to pak toho elánu tolik nemám," oponuje Simonová, jejíž pěvecká kariéra trvá téměř šedesát let navzdory měnícím se hudebním trendům a politickým režimům.

Bubeník vsetínské kapely Jazzevčík Vlastimil Bednařík

Vlastimil Bednařík: jazz nám pomáhá nestárnout

Vsetín – Jednomu učaruje sport, jinému se stane vášní třeba sběratelství. Vlastimil Bednařík ze Vsetína je zase muzikant. Jeho celoživotní láskou se už před velmi dlouhou dobou stal jazz. Se vsetínskou formací Jazzevčík, kde hraje na bicí nástroje, se tomuto žánru věnuje už neuvěřitelných třiapadesát let.

Petra Černocká

'Jsem zručná, baví mě dělat rukama cokoliv,' říká Černocká

Východní Čechy, Opatovice nad Labem /ROZHOVOR/ – Jednou z hvězd sobotního Pohřebačského jarmarku bude také populární zpěvačka Petra Černocká, kterou nejvíce proslavila role Saxany ve filmu Dívka na koštěti. V současnosti se věnuje především country hudbě, baví ji ale také manuální práce.

Petra Černocká

'Jsem zručná, baví mě dělat rukama cokoliv,' říká Černocká

Východní Čechy, Opatovice nad Labem /ROZHOVOR/ – Jednou z hvězd sobotního Pohřebačského jarmarku bude také populární zpěvačka Petra Černocká, kterou nejvíce proslavila role Saxany ve filmu Dívka na koštěti. V současnosti se věnuje především country hudbě, baví ji ale také manuální práce.

Petra Černocká

'Jsem zručná, baví mě dělat rukama cokoliv,' říká Černocká

Východní Čechy, Opatovice nad Labem /ROZHOVOR/ – Jednou z hvězd sobotního Pohřebačského jarmarku bude také populární zpěvačka Petra Černocká, kterou nejvíce proslavila role Saxany ve filmu Dívka na koštěti. V současnosti se věnuje především country hudbě, baví ji ale také manuální práce.

Prvorepublikové swingové kavárny oživí skupina Melody Gentlemen Lednice.

Swing počesku zahrají v Břeclavi k tanci i kávě

Břeclav - Každý tančí jenom swing! Tuto skladbu proslavil Orchestr Karla Vlacha. Jako taneční znělku ji nyní zahrají Melody Gentlemen Lednice na úvod připravované taneční kavárny. Tu chystají na poslední květnový večer ve foyer Kulturního domu Delta v Břeclavi.

Láďa Kerndl

Laďa Kerndl vystoupí s koncertem Swingové Vánoce

Nový Jičín - Majitel jednoho z nejkrásnějších swingových hlasů Česka, Laďa Kerndl, míří do Nového Jičína. Spolu se Swing Bandem Zubří chce rozpoutat v Beskydském divadle opravdové Swingové Vánoce. Mimořádný koncert se koná už tuto sobotu.

Slavný orchestr Big Band Gustava Broma s Vladimírem Valovičem (na snímku) v čele se pro rok 2013 a 2014 stane rezidenčním souborem Českého rozhlasu.

Big Band Gustava Broma se stane rozhlasovým big bandem

Praha - Slavný orchestr Big Band Gustava Broma s Vladimírem Valovičem v čele se pro rok 2013 a 2014 stane rezidenčním souborem Českého rozhlasu. V souvislosti s touto změnou ponese název Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Jitka Zelenková vydává nové CD.

Swingový návrat Jitky Zelenkové

Praha /VIDEO/ - Krásný důvod (proč ráda zpívám). To je titul alba, kterým se vrací Jitka Zelenková ke svým posluchačům. Zpěvačka si pro nové album, které vydává Radioservis,  vybírala v archivu Českého rozhlasu: nahrávky písní Duka Ellingtona, George Gershwina, Cola Portera, Peggy Lee, Billie Holiday a Nata Kinga Cola.

Swing. Ilustrační snímek

Swingovým koncertem zahájí léto v Příboře

Příbor - Oblíbený swingový Big Band Bedřicha Pukovce zahájí jako každý rok léto v Příboře. Spolu s ním tam vystoupí také pěvecké trio Melody Ladies. Letní swingový večer společně upořádají už tuto sobotu v areálu městského parku.

Lídr Olympicu Petr Janda

Praotec českého beatu Petr Janda nechce jít do důchodu

Praha /VIDEO/ -  „Olympic znamená pro český beat asi tolik, co Karel Vlach znamenal pro český swing." Tuto památnou větu pronesl již v roce 1967 kritik Lubomír Dorůžka. V té době asi nikdo netušil, že nejslavnější česká rocková kapela bude hrát i v 21. století a její lídr, kytarista a zpěvák Petr „Django" Janda bude v sedmdesáti letech stát na pódiu před věrnými fanoušky. O konci své aktivní muzikantské kariéry Janda nechce ani slyšet, naopak plánuje další projekty.

Alfons Jindřich Langer

Zavzpomínejte si s námi na vynikajícího hudebníka Alfonse Jindru

Prostějovsko - Každý z Prostějováků, kteří své mládí začali prožívat už před několika desetiletími, zná Alfonse Jindru. Písně jako Chviličku spát, Sentimentální či Stupínky do nebe si spolu s Milanem Chladilem, Yvettou Simonovou či Rudolfem Cortésem zpíval snad každý. Mezi slavné interprety jeho melodií patřil i Waldemar Matuška. Ne všichni už však ví, že se tento populární skladatel narodil v Čechovicích, tehdy samostatné vesnici u Prostějova. Alfons Jindřich Langer zde spatřil světlo světa 28. července roku 1908. Jeho příjmení prozrazuje příslušnost ke slavné rodině muzikantů a stavitelů hudebních nástrojů Langerových.

Ondřej Havelka se svými Melody Makers

Ondřej Havelka a Melody Makers zahrají v divadle

Krnov /POZVÁNKA/ - Nový koncertní program Ondřeje Havelky a jeho doprovodného orchestru uvádí Městské divadlo v Krnově v neděli 26. února od 19 hodin. Předprodej vstupenek zajišťuje místní infocentrum.