Kreativ

ŠTÍTEK: kašel

V ordinaci lékařky Jitky Mikšovicové

Chřipky a virózy udeřily i na Rakovnicku

Rakovnicko – Plné čekárny pacientů měli v posledních několika dnech ve svých ordinacích lékaři na Rakovnicku. Zákaz návštěv vyhlásily i domovy seniorů. Důvod? Tvrdě udeřily chřipky a virózy.

Vitamíny a šumivé tablety pomůžou, ale nevyléčí.

Chřipka útočí, míří hlavně na děti a důchodce

Berounsko – Vyčerpávající horečka, úporná bolest v krku a suchý dráždivý kašel, který vám trhá průdušky. Tak takhle nějak vypadá začátek chřipky, která nyní sužuje tisíce lidí v berounském regionu

Triatlonista Petr Vabroušek.

Vabrouška trápil kašel a zhubl 3 kg, přesto v Izraeli vybojoval bronz

Praha - Český triatlet Petr Vabroušek začal sezonu 2015 tradičním závodem Israman, což je jeden z nejtěžších ironmanských podniků na světě. Před startem ale nebyl v optimální kondici. Celý týden před závodem ho trápily horečky, kašel a velezkušený železný muž dokonce shodil tři kilogramy. I přesto se v náročných podmínkách v okolí města Eilat dokázal probojovat na medailové pozice a obsadil třetí místo.

Ilustrační foto

Chřipka má čtyři oběti. Zavřela i nemocnice

Praha /INFOGRAFIKA/ – Kašel, vysoké horečky a bolest svalů, že člověk cítí každý pohyb. Takovými příznaky si u nás prochází stále více lidí, chřipková epidemie je na vzestupu. Nejhůře jsou na tom lidé v Jihomoravském 
a Zlínském kraji, kde nemocnice v Kroměříži, Uherském Hradišti a ve Zlíně na doporučení hygieniků vyhlásily zákaz návštěv. Ten platí i v některých domovech pro seniory.

Ilustrační foto.

Epidemie je tady! Trápí nás chřipka

Orlickoústecko – V okrese vypukla chřipková epidemie. Oproti minulému týdnu, kdy řádila mezi dětmi, vzrostla nemocnost o 172 procent. Marodí už všechny věkové kategorie. Nárůst o více než 60 procent zaznamenali hygienici u lidí v produktivním věku.

Ilustrační foto

Černý kašel začíná trápit také lidi z našeho regionu

Frýdek-Místek - Hygienici začínají bít na poplach. Loni zaznamenali výrazně více pacientů s černým kašlem. V rámci Moravskoslezského kraje se jedná dokonce o devítinásobný nárůst nemocnosti. Touto velice nepříjemnou nemocí se loni zabývali ve 216 případech, předchozí rok to bylo pětadvacet nakažených pacientů.

Ilustrační foto.

Chřipka už nabírá na síle také na Kroměřížsku

Kroměřížsko – Sezona viróz a chřipek je podle hygieniků v plném proudu: a to nejen na Kroměřížsku, ale v celém Zlínském kraji. Počet nemocných na akutní respirační onemocnění totiž stále stoupá.

Ilustrační foto

Výskyt černého kašle v kraji vzrostl devětkrát

Ostrava - Moravskoslezští hygienici loni zachytili výrazně více pacientů s černým kašlem. Meziročně vzrostl jejich počet devítinásobně, zatímco v roce 2013 zaznamenali 25 případů, loni již 216.

Na trzích na náměstí Republiky je živý betlém se zvířaty k vidění už několik let

Poník se zmítal na zemi, měl koliku

Plzeň – Na zemi se svíjející poník a lidé chodící okolo či krmící jiná zvířata. Tak popisuje úterní zážitek z náměstí Republiky Plzeňanka Markéta Zenkerová. Podle provozovatele živého betléma se zvířaty ale nešlo o nic vážného.

Ilustrační foto

Virózy plní postele
 i ordinace lékařů na Hodonínsku

Hodonínsko – Dát si nohy do tepla a uvařit si čaj s medem a citronem. Tak řada lidí postupuje v případě, že se o ně pokouší viróza. Podobně své nachlazení řeší i Martina Smaženková z Ratíškovic, která se už čtrnáct dnů potýká s rýmou a kašlem. „Virózu přinesla starší dcera ze školky. Postupně jsme se doma všichni nakazili," postěžovala si žena.

Ilustrační foto

Virózy plní postele
 i ordinace lékařů na Hodonínsku

Hodonínsko – Dát si nohy do tepla a uvařit si čaj s medem a citronem. Tak řada lidí postupuje v případě, že se o ně pokouší viróza. Podobně své nachlazení řeší i Martina Smaženková z Ratíškovic, která se už čtrnáct dnů potýká s rýmou a kašlem. „Virózu přinesla starší dcera ze školky. Postupně jsme se doma všichni nakazili," postěžovala si žena.

Ilustrační foto

Tuberkulózy v Česku dlouhodobě ubývá. Loni bylo zaznamenáno 502 onemocnění

Tuberkulózy v Česku dlouhodobě ubývá a loni zaznamenali statistici výrazný skok - proti předloňským 611 onemocněním jich bylo 502. Se 4,8 případy TBC na 100.000 obyvatel patří ČR k zemím s nejnižším výskytem této infekce na světě. Uvádí to Ústav zdravotnických informací a statistiky na svém webu. Na TBC zemřelo loni v Česku 44 lidí. U cizinců bylo loni v tuzemsku zaznamenáno 79 onemocnění, u bezdomovců 46. U všech případů byla nejčastější TBC dýchacího ústrojí a nejvíce onemocnění bylo u lidí nad 75 let.

Proti černému kašli je jedinou ochranou očkování.

Černý kašel se nevyhýbá ani Benešovsku

Benešovsko – Několik případů černého kašle evidují lékaři pro děti a dorost také na Benešovsku. I tam se objevila, v minulosti jedna z nejobávanějších dětských nemocí.

Nenechte se ovládat suchým kašlem

Kašel je fyziologický reflex, který má odstraňovat překážky z dýchacích cest. Suchý kašel oproti vlhkému může být vyvolán i jinými okolnostmi než například symptomy z nachlazení. Na rozdíl od vlhkého kašle nezbavuje organismus hlenu a nemá proto ochranný charakter. Intenzivní suchý kašel narušuje spánek, pacienta fyzicky vyčerpává a výrazně snižuje kvalitu života. Jaká jsou aktuální doporučení pro léčbu suchého kašle?

Ilustrační foto

Návrat černého kašle? Loňský rekord byl překonán téměř trojnásobně

Praha – Černého kašle v Česku nadále rychle přibývá. Za deset měsíců letošního roku bylo hlášeno již 2188 případů, což je téměř trojnásobný počet proti stejnému období loňského roku, který byl doposud považován za rekordní. Novinářům to dnes řekla epidemioložka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Kateřina Fabiánová. Podle studie se přitom hlásí pouze část onemocnění, mírné formy unikají sledování.

Ilustrační foto

Návrat černého kašle? Loňský rekord byl překonán téměř trojnásobně

Černého kašle v Česku nadále rychle přibývá. Za deset měsíců letošního roku bylo hlášeno již 2188 případů, což je téměř trojnásobný počet proti stejnému období loňského roku, který byl doposud považován za rekordní. Novinářům to dnes řekla epidemioložka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Kateřina Fabiánová. Podle studie se přitom hlásí pouze část onemocnění, mírné formy unikají sledování.

Vyšetření spirometrem. Ilustrační foto

Kouření způsobuje až 80 procent případů chronické plicní nemoci

Kouření způsobuje 80 procent případů chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), zbytek souvisí se znečištěným prostředím, genetikou a opakovanými záněty dýchacích cest. Nemoc, jíž v tuzemsku trpí 800.000 lidí a každoročně jich 2500 usmrtí, se projevuje dušností a vleklým kašlem. Naprosto nezbytné je přestat kouřit a nejlepší prevencí je nikdy kouřit nezačínat, řekl primář kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Nemocnice Na Bulovce Norbert Pauk.

Vyšetření spirometrem. Ilustrační foto

Kouření způsobuje až 80 procent případů chronické plicní nemoci

Praha - Kouření způsobuje 80 procent případů chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), zbytek souvisí se znečištěným prostředím, genetikou a opakovanými záněty dýchacích cest. Nemoc, jíž v tuzemsku trpí 800.000 lidí a každoročně jich 2500 usmrtí, se projevuje dušností a vleklým kašlem. Naprosto nezbytné je přestat kouřit a nejlepší prevencí je nikdy kouřit nezačínat, řekl primář kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Nemocnice Na Bulovce Norbert Pauk.

Spalničky jsou virové infekční onemocnění provázené charakteristickou vyrážkou. Původcem tohoto onemocnění je virus spalniček, jehož přirozeným hostitelem je výhradně člověk. Nákaza se šíří vzdušnou cestou - kapénkami.

WHO varuje před novou vlnou šíření spalniček

Ženeva - Nebezpečné infekční onemocnění spalničky by se mohlo kvůli nedostatečnému očkování na mnoha místech světa opět výrazně rozšířit, varovala dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). Cíl úplného vymýcení této nemoci, který si organizace stanovila, se tak prý opět odsouvá.