Kreativ

ŠTÍTEK: kašel

Ilustrační foto.

Zpozorněte, blíží se období chřipek

Hygienici varují, že konec ledna a začátek února může znamenat období chřipkových epidemií. Na rozdíl od nachlazení je chřipka poměrně vážné, systémové onemocnění, které může vést k rozvoji závažných komplikací i u zdravých jedinců.  

Ilustrační foto.

Pozor! Chřipka už klepe na vrata

Vánoční svátky a prázdniny školáků, které měly přinést snížení počtu akutních respiračních chorob, strávili mnozí lidé na Přerovsku s teploměrem pod paží a horkým čajem. Podle lékařů nemocných přibylo a nejvíce marodů je mezi malými dětmi. Převažují virózy, nemoci horních cest dýchacích, ale objevily se už i klasické chřipky.

Plíseň v bytě

Plíseň v bytě - jak ji zlikvidovat?

Plísně v bytě představují velké zdravotní riziko, neboť uvolňují do okolí nebezpečné spory, které způsobují nevysvětlitelný kašel, rýmu, dráždí oči a vedou k jejich slzení a mohou také způsobovat řadu alergických reakcí našeho organismu.

MAGDALENA VOJTOVÁ je první radostí pro manžele Radku a Martina ze Svitav. Holčička přišla na svět na Štědrý den v 18.27 hodin, kdy vážila 4,1 kilogramu.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Svitavy - Díky vstřícnosti svitavské porodnice vám na našich stránkách pravidelně přinášíme fotografie nově narozených miminek.

Jaromír Zůna.

Zástupcem náčelníka generálního štábu se stane Zůna, Baloun končí

Novým prvním zástupcem náčelníka generálního štábu se stane od ledna generálmajor Jaromír Zůna. Nahradí generálporučíka Jiřího Balouna, který v armádě po 40 letech končí. Změna nastane také na pozici zástupce náčelníka generálního štábu, který řídí armádní inspektorát.

Ilustrační foto

Případů spalniček v Česku je letos již o čtvrtinu více než loni

Případů spalniček v Česku bylo letos ke 4. prosinci zaznamenáno asi o čtvrtinu více než za celý loňský rok. Nemocných je letos už 182, kdežto loni jich bylo 142. Vyplývá to z údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Odborníci upozorňují, že mezi nemocnými byla i řada neočkovaných dětí, ačkoli je očkování proti spalničkám povinné.

Petr Czudek - úspěšný trenér basketbalové Opavy

Czudek přepíná z Ruska na Nymburk

Po reprezentační přestávce se opět rozběhne basketbalová Kooperativa NBL. Divákům v opavské hale se dnes bude servírovat zajímavé menu v podobě reprízy loňského finále.

Ilustrační foto.

Na Borsku se objevil černý kašel

Bor - Ve škole byl zaznamenán případ černého kašle, žádáme vás o sledování zdravotního stavu dětí. Toto oznámení si ve čtvrtek přečetli v žákovských knihách rodiče dětí navštěvujících Základní školu v Boru.

Ilustrační foto.

Vymýcené choroby jsou zpět. Češi nevěří očkování

/INFOGRAFIKA/ Lékaři bijí na poplach. Do Česka se vracejí choroby, které už jsme považovali za vymýcené. Přibývá třeba případů spalniček nebo černého kašle. Důvod: nechuť k očkování. Ministerstvo zdravotnictví proto připravuje nový portál, kde se bude snažit lidi k očkování přesvědčit.

Ilustrační foto.

V Česku přibývá nachlazených. Firmám se kupí neschopenky

Ucpaný nos, bolest hlavy, kašel a teploty. Čekárny po celém Česku plní nachlazení pacienti. S nástupem podzimního počasí totiž přibylo respiračních virů. Ve firmách tak chybí zaměstanci, v některých je na neschopenkách až deset procent z nich. 

Hořčičný olej

Pomocník při dietě i nachlazení. Hořčičný olej zažene hlad a vyléčí kašel

Jestli vás trápí revma, celulitida nebo špatné trávení, nastal čas zařadit do stravovacího režimu hořčičný olej, který má řadu příznivých účinků na organismus. Látky obsažené v hořčičném oleji navozují pocit sytosti, výborně se hodí na diety a mají široké uplatnění také pro vnější využití na kůži.

Ilustrační foto.

Mezi klienty VZP ubývá nemocných s tuberkulózou, za tři roky o dvanáct procent

V loňském roce vykázali lékaři Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) diagnózu tuberkulózy (TBC) u 4365 lidí. Ještě v roce 2015 přitom bylo toto číslo o dvanáct procent vyšší. Pokles se projevuje i přesto, že povinné očkování proti tuberkulóze bylo v roce 2010 ukončeno a nyní jsou očkovány jen děti z rizikových skupin. Náklady VZP na péči o klienty s tuberkulózou vloni dosáhly více než 57 milionů korun.

České zastoupení UNICEF reprezentované výkonnou ředitelkou Pavlou Gomba a středočeské hejtmanství vyhlásily v pondělí 2. 10. 2017 v Galerii Portheimka na pražském Smíchově výsledky soutěže Miss Panenka Středočeského kraje.

Výroba očkovacích panenek se od dětí rozšíří i mezi seniory

Střední Čechy – Pomáhat zachraňovat životy v krizových oblastech světa mohou i středočeští školáci – a stačí jim k tomu jehla, nit a pár kousků textilu. Právě jejich prostřednictvím se mohou zapojit do aktivit UNICEF – Dětského fondu organizace spojených národů.

Ilustrační foto.

Raková zahájila seriál dohrávek prohrou

Raková – Kvůli epidemii černého kašle museli fotbalisté TJ Sokol Raková předčasně ukončit podzim v krajské 1. B třídě. Před výkopem odvet tak dohrávají tři zápasy.

Ilustrační foto.

Nejvyšší nemocnost v kraji je v Boleslavi

Mladá Boleslav – Od začátku chřipkové sezóny evidují úřady 33 případů se závažným průběhem a šest úmrtí. Situace v kraji se lepší, na Boleslavsku zhoršuje. 

Ilustrační foto.

V nemocnicích platí zákaz návštěv. Lidí s chřipkou a kašlem přibývá

Vyškovsko, Blanensko – Zákaz návštěv v nemocnicích. Zvýšený počet nemocných. Taková je aktuální situace s chřipkovou epidemií. „Počet nemocných se oproti předchozímu týdnu zvedl o šestnáct procent. Aktuálně je na Vyškovsku osmnáct set šedesát nemocných na sto tisíc obyvatel,“ přiblížila Renata Ciupek z krajské hygienické stanice v Brně.

Chřipka. Ilustrační foto.

Přerovsko zatím epidemii chřipky nehlásí, ovšem nemocnost u dětí je vysoká

Vysoké teploty, bolesti kloubů a kašel. Neklamné příznaky chřipky, která už začala kosit pacienty v Olomouckém kraji. Na Přerovsko zatím epidemie nedorazila, ale bacily řádí ve velkém v mateřských a základních školách. Nemocnice s ohledem na situaci preventivně zakázala návštěvy pacientů v Léčebně dlouhodobě nemocných.

Ilustrační foto.

Chřipka postupuje! Nejvíce nemocné jsou školní děti

Kutnohorsko /INFOGRAFIKA/ – Nemocných stále přibývá. V minulém týdnu byl ve Středočeském kraji zaznamenaný vzestup celkové nemocnosti o 22,1 procenta. Celková nemocnost činila 1837 onemocnění na sto tisíc obyvatel, a jedná se tedy již o epidemický výskyt. Ani Kutnohorsku se chřipky nevyhnuly.

Ilustrační foto.

O chřipkové epidemii zatím hovořit nelze

Rokycansko – Domácnosti plní vůně bylinkových čajů a v permanenci jsou teploměry. I na Rokycansku se chřipka ujímá vlády. „Namísto pětadvaceti dětí jich máme někde ve třídách deset – jedenáct. Tedy polovic. Situace se začala zhoršovat minulý týden,“ konstatovala ředitelka MŠ U Saské brány Věra Zagorová. Prázdní se i školní třídy.

Ilustrační foto.

Šíří se angíny, chřipková epidemie zatím nehrozí

Mladá Boleslav – Je to poměrně dobrá zpráva. Marodíme, ale podle informací z krajské hygienické stanice počet lidí nakažených chřipkou nebo jinými nemocemi dýchacích cest stoupá na Mladoboleslavsku jen mírně.