Kreativ

ŠTÍTEK: kašel

Ilustrační foto.

Antibiotika? Někteří lidé 
si je ordinují sami, bez lékaře

Brno – Rýma nebo kašel. Jsou lidé, kteří si i na takové drobné problémy sami ordinují antibiotika. „Někteří pacienti si nevyužité léky schovávají a pak je užívají, aniž by navštívili lékaře," uvedla mluvčí Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Kristýna Kounková.

Ivan Hoffman

Strach z nemoci

Pokud migrace přináší rizika, pak riziko zdravotní je podle statistik nízké. Migranti nepřinášejí více exotických nemocí, než kolik si jich z cest do světa devezeme sami. Větší zdravotní nebezpečí než islamisté ze Sýrie pak představují kvůli exportu TBC a černého kašle křesťané z Ukrajiny.

Ilustrační foto

Lékaři se školili na téma onemocnění plic

Česká Lípa - Plicní oddělení českolipské nemocnice připravilo ve čtvrtek vzdělávací lékařský seminář. Celá akce byla v rámci blížícího se Světového dne CHOPN (Chronické obstrukční plicní nemoci).

Fakultní nemocnice Ostrava. Ilustrační foto

Ve dvou nemocnicích v Ostravě zjistili nebezpečnou legionellu

Ostrava – Nadlimitní hodnoty bakterie legionelly byly zjištěny v minulých dnech u vody používané ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) a také ve Vítkovické nemocnici. Tato bakterie je původcem nebezpečné formy zápalu plic, takzvané „Legionářské nemoci."

Ilustrační foto

Horolezci odpočívají před vrcholovým útokem na Cho Oyu

Mladá Boleslav - „Odpočíváme, sbíráme síly, někteří se kurýrují." Tak zní zprávy od boleslavského horolezce Petra Maška ze základního tábora Čo Oju. Aklimatizace některých členů není úplně podle představ, ale tomu se člověk v tak početné expedici nevyhne.

Taxikář bez papírů.

KRIMI MIX: Taxikář neměl papíry ani taxametr

Praha /VIDEO/ – Ze zákazu činnosti si dělal dobrý den taxikář, kterého v noci na čtvrtek dopadli pražští strážníci ze specializované „skupiny Taxi". Při kontrole v centru metropole odhalili, že na udělený zákaz kašle a dál vozí lidi.

Ilustrační foto

Letní rýma a kašel? Nic neobvyklého

Ačkoliv se v mysli většiny lidí pojí kašel a rýma s chladnými zimními dny, mnoho lidí se s nimi potýká i v horkých letních dnech. Třeba proto, že podcenili prudké střídání teplot mezi horkem venku a klimatizovaným domovem.

Dětská klinika Masarykovy nemocnice má přístroj, který odstraňuje hlen z dýchacích cest.

Ústecká nemocnice má „kašlacího asistenta"

Ústecko  - Dětská klinika Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., obdržela přístroj „Cought Assist" na odsávání sekretu z dýchacích cest u dětí, které nedokáží efektivně vykašlávat. Na takzvaného „kašlacího asistenta" pro malé pacienty přispěla Nadace ČEZ, která v rámci tradiční charitativní akce „Krása pomáhá dětem" věnovala 150 tisíc korun.

Lukáš Konečný (vlevo) slaví triumf své svěřenkyně Fabiany Bytyqi v souboji s Bulharkou Bačevovou.

Konečný: Štve mě, že nebylo vyprodáno. Jinak jsem spokojený

Ústí n. L. – Pro diváky v Ústí nad Labem připravil parádní boxerskou show. V hale Slunety na Klíši se poprvé v dějinách konaly tři titulové zápasy, a co víc, všechny tři pásy zůstaly v rukou svých majitelů – Fabiany Bytyqi, Lucie Sedláčkové a Štěpána Horvátha. I proto mohl být hlavní pořadatel akce Box Live Ústí Lukáš Konečný spokojený. Jen kdyby přišlo více lidí…

V prostějovské nemocnici pořádají Den spirometrie, zaměřený na preventivní vyšetření plic.

V nemocnici si můžete prověřit své plíce

Prostějov – Kondici svých plic i celé dýchací soustavy si budou moci ve středu 8. června od 10.00 do 17:30 hodin zdarma prověřit všichni zájemci z Prostějova a okolí. Prostějovská nemocnice pořádá ve své plicní ambulanci Den spirometrie, který se zaměří na vyšetření plic a s tím spojenou osvětu lidí, týkající se plicních onemocnění.

Ilustrační foto

V centru Hradiště se dnes sejdou rodiče nesouhlasící se systémem očkování

Uherské Hradiště – Ani rodiče dětí, které se potýkají s ekzémy a vývojovými poruchami nebudou chybět v pátek 3. června v 15 hodin v centru Uherského Hradiště u morového sloupu, kde se sejdou ti, jimž vadí současný systém povinného očkování dětí. To podle jejich názoru v řadě případů údajně způsobuje dlouhodobé zdravotní následky u očkovaných, což mají na místě dosvědčit také dvě přítomné maminky.

Ilustrační fotografie.

Ach ty alergie! Čím je pěknější počasí, tím je lidem hůř

Prostějovsko – Někdo jen posmrkuje, jinému slzí oči, další se dusí. Alergie. Jejich čas je tady a postižení jsou často zoufalí. Irena Stoklásková z Prostějova má problémy už nějakou dobu. Trápí ji hlavně kvetoucí trávy. „V té nejtěžší fázi, kdy mi začnou otékat rty a potom jazyk, si musím sama píchnout injekci, abych se případně neudusila," řekla.

Ilustrační foto

Bude rýma "placená"? Ve hře je až pět dní volna

Praha /INFOGRAFIKA/ – Marodit tři dny zadarmo, nebo si vzít dovolenou a stonat za vlastní peníze?Takové dilema ročně řeší tisíce zaměstnanců, především těch, jimž firma jako benefit nedává tři až pět dní zaplaceného zdravotního volna (tzv. sick- days).

Ilustrační foto

Příušnice se vracejí, onemocnět mohou i dospělí

„Pro nás to není nic nového, vzestup výskytu tohoto onemocnění registrujeme už delší dobu. Za letošní rok máme hlášeno 184 případů," komentuje Irena Martinková, epidemioložka Krajské hygienické stanice v Ostravě, zvýšený výskyt onemocnění příušnicemi.

Ilustrační foto

Příušnice se vracejí, onemocnět mohou i dospělí

„Pro nás to není nic nového, vzestup výskytu tohoto onemocnění registrujeme už delší dobu. Za letošní rok máme hlášeno 184 případů," komentuje Irena Martinková, epidemioložka Krajské hygienické stanice v Ostravě, zvýšený výskyt onemocnění příušnicemi.

Modelky pomohly ústecké nemocnici.

FOTO, VIDEO: Krásky věnovaly nemocnici asistenta kašle

Ústí nad Labem - Asistenta kašle získala Dětská klinika ústecké Masarykovy nemocnice jako výsledek charitativní akce Krása pomáhá. Přístroj se podařilo koupit z výtěžku čtvrtečního galavečera v hale Sluneta.

Ilustrační foto

Transplantace ledvin zachrání 15 dětí ročně

Praha – Deset procent populace je postiženo nemocemi ledvin a v příštích deseti letech to bude dokonce 17 procent. Onemocnění ledvin jsou zrádná, bývají dlouho bez příznaků a bolesti. V rámci dnešního Světového dne ledvin proto všechna nefrologická střediska nabízejí rychlé a bezbolestné preventivní vyšetření zdarma. Včasné zjištění problémů může nemoci buď úplně zastavit nebo je aspoň zpomalit.

Ilustrační snímek

Chřipka je na Olomoucku na ústupu, nemocnost klesá

Olomouc – I když je stále dost těch, které sužují kašel a rýma, nemocnost jde dolů. Podle posledních údajů epidemiologů jsou počty nemocných s akutními záněty horních dýchacích cest v přepočtu na 100 tisíc obyvatel pod 1300.

Ilustrační foto.

Profesor: Očkování z dětství v dospělosti už nechrání

Dospělí Češi a Češky podceňují svoji ochranu očkováním. Až na některé odpůrce dávají své děti očkovat podle očkovacího kalendáře. Česko má už sedm let očkovací kalendář také pro dospělé, jeho doporučeními se ale řídí málo lidí, řekl novinářům vedoucí katedry epidemiologie Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové profesor Roman Chlíbek.

Ilustrační foto.

Očkování. Většina dospělých Čechů ho ignoruje

Praha – V dospělosti se lze nechat očkovat minimálně proti 15 nemocem. Zatímco vakcinace kojenců je v Česku běžnou, i když diskutovanou záležitostí, dospělí ji za samozřejmou součást péče o své zdraví nepovažují. Očkovací kalendář pro dospělé v Česku existuje již sedm let ale využíván je jen minimálně.

Ivan Hoffman

Komáři a lidé

Světová zdravotnická organizace soudí, že v boji proti komárům, přenášejícím virus zika, je dobré použít staré i nové postupy čímž se myslí i jejich sterilizace a genetická modifikace. Boj člověka s komárem chvíli vypadá slibně a farmy produkující geneticky modifikované komáry se prezentují jako výkladní skříň vědeckého pokroku. Pak se ale většinou cosi zvrtne, nedomyslí, přehlédne a rázem je řeč o komárech neúmyslně nekontrolovaně zmutovaných, kteří jsou horší, neboť resistentní, vitální a celkově životaschopnější než ti původní, co měli být výsadkem modifikovaných zabijáků vyhubeni.

Ilustrační foto.

Chřipková epidemie? Na jižní Moravě je na hranici

Jižní Morava – Kašel, rýma a zvýšená teplota kolem sedmatřiceti stupňů Celsia. Podobné problémy trápí v posledních dnech čím dál víc Jihomoravanů. Počet nemocných se v pátek vyšplhal až ke hranici epidemie, tedy ke dvěma tisícům nemocných na sto tisíc obyvatel. „Minulý týden jsme evidovali 1722 nemocných na sto tisíc obyvatel. Tento týden jejich počet vzrostl o třináct procent tedy na 1944 nemocných na sto tisíc obyvatel," zhodnotila Radka Boháčová z epidemiologického oddělení krajské hygienické stanice v Brně.

Ilustrační foto.

Chřipková epidemie se Vyškovsku zatím vyhýbá. Lidi trápí spíš nachlazení

Vyškovsko – Zatímco Jihomoravský kraj je podle hygieniků na hranici chřipkové epidemie, obyvatelé Vyškovska zatím, co se týká tohoto onemocnění, odolávají. „Chřipka se v minulém týdnu objevila v regionu jen velmi sporadicky, evidujeme pouze několik nemocných ve věkovém rozmezí od pětadvaceti do devětapadesáti let," informovala pracovnice protiepidemického oddělení krajské hygienické stanice Radka Boháčová.

Ilustrační foto.

Jičínsko zatím bez zvýšeného počtu onemocnění chřipkou a nachlazením

Jičín – „Jako když to na mě hodí," líčila nám naše babička, když z ničeho nic začala smrkat a kašlat. I ona věděla, že s nachlazením je nejlepší zalézt pod duchnu a pořádně se vypotit po lipovém, bezovém či šípkovém čaji. A po ruce měla vždycky francovku, to byl všelék na všechno.