Kreativ

ŠTÍTEK: kašel

Ilustrační foto.

Nový rok s novými pravidly: mění se očkování miminek

Střední Čechy – V pravidelném očkování došlo k několika podstatným změnám. S těmito slovy ve čtvrtek ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová upozornila na novinky týkající se očkování proti infekčním nemocem, které od roku 2018 mění očkovací kalendář. 

Nemoc. Ilustrační foto.

Kašle a rýmy s teplotami přibývá, chřipka však zatím neútočí

Střední Čechy – Nejfrekventovanější výskyt akutních respiračních infekcí zůstává ve středních Čechách na Příbramsku, naopak nejnižší nemocnost se z Kladenska během uplynulého týdne přesunula na Kolínsko. Nadále platí, že situaci lze označovat jako klidnou a nijak nevybočující ze zkušeností uplynulých let. Údaje praktických lékařů a pediatrů sice ukazují, že nemocnost zvolna stoupá – to je však v tomto ročním období obvyklé.

Ilustrační foto

Plicní ambulance dnes otevřou dveře veřejnosti

/INFOGRAFIKA/ Chronická obstrukční plicní nemoc je v současnosti čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí. Jelikož lékaři kladou největší důraz na prevenci, otevře se dnes v ČR osm desítek ordinací, kde si lidé budou moci otestovat funkci svých plic.

Ilustrační snímek.

Černý kašel se nadále šíří Rakovou

Raková – Epidemie černého kašle v malé obci nedaleko Rokycan nekončí. Infekční nemoc začala řádit mezi fotbalisty TJ Sokol Raková a potvrzena byla minimálně u pěti hráčů.

Ilustrační foto

Packým pomůže od bolesti město

Jičínsko - Horečka, neustupující bolest zad, ledvin, zubů, dávivý kašel, to je jen malý výčet potíží, které nás bezodkladně ženou k lékaři. V týdnu můžeme vyhledat svého obvodního doktora, ale kam zamířit o víkendu, když nemáme auto a nechceme volat záchranku?

Ilustrační foto

Rokycany nezaváhaly, ale Mýto propadlo

Rokycansko – S nevlídným sobotním počasím se v sobotu museli vypořádat fotbalisté. Většinou na hřištích ležela hustá mlha, jen sporadicky vysvitlo slunce.

šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská: na rýmu, kašel i škrábání v krku

Patřila k léčivkám už ve starověkém Egyptě a byla spojovaná s nesmrtelností a věčným mládím. Lidově se jí říká vlčí ocas nebo také babské ucho. Neroste u nás ve volné přírodě, ale můžeme ji pěstovat na záhonech, ale hlavně se jí dobře daří v nádobách v bytě.

divizna

Bylinková pomoc při nachlazení

S podzimními plískanicemi je velká pravděpodobnost, že nás nemine nachlazení, rýma, kašel, pobolívání v krku. Když se chceme ochránit, můžeme vyzkoušet bylinné směsi a recepty, které posílí imunitu a působí protizánětlivě.

Suchý vzduch v bytě: problém topné sezony

Podrážděné sliznice, chronická rýma a dráždivý kašel jsou věční souputníci chladného podzimu. Na vině přitom může být suchý vzduch ve vytápěných místnostech, proti kterému se dá bojovat - technikou i lidovými metodami.

Pneumokok. Ilustrační foto.

Nákazu pneumokokem lidé často zaměňují za nachlazení

Nákazu pneumokokem provázenou kašlem či horečkou lidé podle odborníků často zaměňují za nachlazení. Každý čtvrtý senior nad 65 let kvůli poklesu imunity ve vyšším věku při nakažení touto bakterií umírá. Novinářům to dnes řekla primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. Pneumokok je jednou z příčin vážných zápalů plic a nebezpečných zánětů včetně zánětu mozkových blan.

Ilustrační snímek

Lékárníci kritizují přeřazení dvou zneužívaných léků mezi předpisované

Česká lékárnická komora (ČLK) kritizuje přeřazení dvou léků s dextrometorfanem ve formě pastilek mezi vydávané pouze na předpis. Lékárny se na změnu podle ní nemohly předem připravit, informovala dnes komora v tiskové zprávě. V jiné formě navíc léky zůstávají volně prodejné. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v úterý změnil výdej léků zneužívaných kvůli halucinogenním účinkům.

Ambrobene sirup se stahuje z oběhu.

Firma stahuje dětský sirup Ambrobene. V oběhu je přes 14 tisíc balení

Německý výrobce stahuje šarži S21858 sirupu na kašel Ambrobene, který se používá i pro malé děti. Může obsahovat plíseň, v Česku se ale problémy zatím neobjevily. Informoval o tom Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Lidé mohou sirupy této šarže včetně otevřených balení vyměnit v lékárně za nové. V lékárnách a u pacientů jich může být až 14 tisíc balení.

Litvínovský hokejista Ondřej Jurčík.

Rýmičku a kašel? To přežít dokážu, směje se železný muž Vervy Ondřej Jurčík

Litvínov /ROZHOVOR/ – Kdyby se v hokejové extralize vyhlašovala cena za železného muže, tedy hráče, kterému se vyhýbají zranění, tak litvínovský Ondřej Jurčík by si nejspíš šel pro zlatou medaili. V posledních čtyřech extraligových sezonách totiž nechyběl ani v jednom zápase. Zní to až neuvěřitelně, navíc v tak tvrdé hře jako je hokej. „Je to tak. Může to být tak kolem 260 extraligových zápasů. Musím to zaklepat,“ říká Jurčík, který si teď užívá dvoutýdenní dovolenou po náročné porci dvanácti týdnů přípravy.

Moldavský smrkový sirup.

V horách zraje smrkový sirup, který léčí

Krušné hory - Je léčivý a můžete si ho jednoduše vyrobit sami. Stačí vám na to sklenice, mladé smrkové výhonky, cukr a slunce. Řeč je o smrkovém sirupu. Jeden takový momentálně zraje na Moldavě.

Ilustrační foto.

Úřad ročně eviduje až 1.100 stížností na nežádoucí účinky očkování

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje v posledních letech stovky až 1.100 případů podezření na nežádoucí účinky očkování ročně. Poslední souhrnná data jsou z roku 2015. Očkování dětí proti některým nemocem jsou v Česku povinná, roste počet rodičů, kteří děti očkovat nenechávají. Závažné nežádoucí účinky nejsou prokázány. Díky vakcínám podle odhadů hygieniků nezemře ročně 500 dětí a dalších 150 tisíc neonemocní. Podle ministerstva zdravotnictví je k vytvoření takzvané kolektivní imunity potřeba očkování 95 procent populace.

Bylinky

Provoňte si zahrádku či balkon bylinkami

Patříte mezi ty zahrádkáře, kteří kromě nádherně rozkvetlé zahrady plné pestrobarevných květin mají rádi, když zahrada nese i svůj užitek? Začněte s pěstováním bylinek. Nejen pěkně vypadají. Využití pro bylinky najdete v kuchyni, ale také při léčbě mnoha zdravotních potíží.

Ilustrační foto

Češi chtějí pilulky z internetu. Utratí za ně miliardy korun

/ANKETA/ Češi mění své zvyky. Pokud u nich propukne kašel, neběží hned k lékaři či lékárníkovi, ale koupí si kapky na internetu. Ukazují to průzkumy Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Léky na síti si podle nich objednává skoro polovina lidí, kteří internet používají. Jejich počet navíc každoročně stoupá.

Léky, ilustrační foto

Lékárny mění směr. Stále častěji nabízejí vlastní pilulky

Pryč jsou časy, kdy české lékárny nabízely jen pilulky od tradičních výrobců. Některé si začaly míchat medikamenty samy, případně si je nechávají vyrobit na míru. Například síť lékáren Dr. Max už má na pultech kolem šesti stovek vlastních výrobků. Jde hlavně o vitaminy či přípravky proti kašli a nachlazení.

Ilustrační foto.

Vakcíny proti tetanu docházejí. Lékaři při přeočkování upřednostňují starší děti

Blanensko, Vyškovsko – V dětské ambulanci v Kunštátě na Blanensku předminulý týden vypotřebovali poslední Boostrix Polio. Vakcínu, kterou povinně přeočkovávají deseti až jedenáctileté děti proti záškrtu, tetanu, černému kašli a dětské obrně. A několik měsíců ji ani nedoobjednají. Dodavatel oznámil přerušení dodávek. „Potřebujeme obnovu dodávek hned, začínáme mít nenaočkované děti," přiblížila tamní lékařka Marie Neníčková.

Ilustrační foto.

Vakcíny proti tetanu docházejí. Lékaři při přeočkování upřednostňují starší děti

V dětské ambulanci v Kunštátě na Blanensku předminulý týden vypotřebovali poslední Boostrix Polio. Vakcínu, kterou povinně přeočkovávají deseti až jedenáctileté děti proti záškrtu, tetanu, černému kašli a dětské obrně. A několik měsíců ji ani nedoobjednají. Dodavatel oznámil přerušení dodávek. „Potřebujeme obnovu dodávek hned, začínáme mít nenaočkované děti," přiblížila tamní lékařka Marie Neníčková.

Ilustrační foto.

Dvě tváře břečťanu

Plevel, nebo požehnání, vítaná výživa, nebo alergizující rostlina. Všechno je v jednom. Něco jiného ovšem platí pro včely a ptactvo nebeské a něco jiného pro lidi.

otec a syn Bushovi

Dva Bushové na Twitteru: Hodně zdraví, táto

Bývalý americký prezident George Bush senior má úctyhodných 92 let. Na svůj věk se těší solidnímu zdraví, leč tyto dny tráví na lůžku - zastihl jej kašel. Velkou vzpruhou jsou pro něj návštěvy syna George.

Ilustrační foto

Pylová sezona je v plném proudu, lékaři hlásí přeplněné čekárny

Plzeňsko - Kýchání, smrkání, ucpaný nos, pálení a slzení očí, dráždivý kašel. To jsou nepříjemnosti, se kterými se vždy od jara do podzimu potýkají alergici na pyl. Zatímco většinu lidí táhne po tuhé zimě slunné počasí ven, alergici se před ním raději schovávají. A nebo rovnou vyhledávají pomoc alergologů.

Ilustrační foto

Pylová sezona je v plném proudu, lékaři hlásí přeplněné čekárny

Kýchání, smrkání, ucpaný nos, pálení a slzení očí, dráždivý kašel. To jsou nepříjemnosti, se kterými se vždy od jara do podzimu potýkají alergici na pyl. Zatímco většinu lidí táhne po tuhé zimě slunné počasí ven, alergici se před ním raději schovávají. A nebo rovnou vyhledávají pomoc alergologů.