Kreativ

ŠTÍTEK: kašel

Přeočkování proti černému kašli je žádoucí především u chronicky nemocných lidí a u těch, kteří jsou s nimi v kontaktu

Jak se mají dospělí očkovat proti černému kašli? Praktický lékař vše upřesňuje

Počty případů černého kašle stoupají. V souvislosti s tím se mluví především o nutnosti očkování těhotných žen, a to kvůli ochraně nejohroženějších dětí do jednoho roku věku. Co ale ostatní dospělí? A co lidé, potýkající se s postcovidovým syndromem? Na to, jestli mají s očkováním všichni spěchat, kolik je bude vakcína stát a další podrobnosti jsme se zeptali praktického lékaře Ivo Procházky a pneumologa Milana Sovy.

Slupky z cibule mají mnohé využití. Podpoří vaše zdraví, ale krásně vám obarví i kraslice.

Slupky, které běžně vyhazujete: Léčí, barví, nic nestojí a mají desatero využití

O tom, že je cibule královna kuchyně a zelenina, bez které se žádný kuchař neobejde, jistě není pochyb. Ale co cibulové slupky? Už naše babičky dobře věděly, že nás slupky z cibule mohou zbavit řady neduhů, fungují jako hnojivo a dají se s nimi krásně obarvit velikonoční kraslice. Způsobů využití cibulových slupek je ale mnohem víc. Víte, že vám slupky z cibule pomohou proti křečím v lýtkách, účinkují na nespavost, vyrážku a obarví vlasy? Pomohou i zlepšit imunitu, proto je rozhodně nevyhazujte.

S kašlem, který trvá déle, než měsíc raději vyrazte k lékaři.

Trápí vás kašel, i když nejste nachlazení? Tady je 8 nejčastějších důvodů

Pokud vás kromě kašle trápí navíc bolest v krku, hlava třeští a máte i rýmu, asi není třeba se příliš znepokojovat. Kašel prostě patří k běžným příznakům nachlazení. Jenže když krátkodobý kašel přejde v dlouhodobou nepříjemnou potíž, je to velký problém. Jak poznat, jaký máte kašel? Zeptali jsme se lékařů, jaké další zdravotní potíže může kašel signalizovat.

Nemocné dítě, očkování. Ilustrační foto

Černý kašel se šíří krajem. Těžký průběh onemocnění mělo i miminko z Chrudimska

Zpočátku to vypadalo jako nachlazení, ale zdravotní stav teprve dvouměsíční Týny se začal velmi zhoršovat. Nakonec miminko převezla záchranka do Chrudimské nemocnice, kde se po pár dnech potvrdilo, že má černý kašel. Nemoc, kterou si lidé spojují s dávnou historií, se vrací a napadá všechny věkové skupiny. V Pardubickém kraji se jí loni nakazilo 49 lidí.

Kašel může vyvolávat třeba i onemocnění trávicího traktu.

Kašel může ukazovat na jeden vážný problém s trávením. Málokdo to tuší

Neustále vás něco dráždí ke kašli, ale nejste nastydlí? Moc se o tom neví, ale příčinou záchvatovitého kašle může být nemoc trávicího traktu. Takže co udělat, abyste konečně přestali kašlat? Vydejte se ke svému praktickému lékaři a vše s ním proberte. Možná pro vás bude nejlepší cestou k vyléčení kašle změna diety.

Kašel dokáže člověka potrápit, a to hlavně v noci, kdy nemocnému i jeho okolí brání v klidném spánku

Zatočte s kašlem. Poradíte si s ním pomocí účinných domácích sirupů a směsí

Sezona respiračních chorob je tady a nemocných přibývá. Mezi neduhy, které nás trápí, patří také kašel. Umí člověka potrápit, a to hlavně v noci, kdy nemocnému i jeho okolí brání v klidném spánku. Vedle prostředků z lékárny však existuje i řada velmi účinných sirupů, které si můžeme uvařit nebo umíchat doma. Co opravdu funguje na kašel? A jak si doma připravit sirup proti kašli?

Cibulový sirup pomáhá bojovat s nachlazením a respiračními onemocněními.

Nejen na vaření. Nejobyčejnější zelenina zažene kašel podobně jako drahé sirupy

Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?

Akutní kašel je takový, který trvá méně než tři týdny

Jak se nejrychleji zbavit kašle? Pneumolog radí, co opravdu pomůže

Kašel je přirozený obranný mechanismus, kterým se nás tělo snaží zbavit prachu nebo jiného nepořádku v dýchacích cestách. Je tedy normální si odkašlat. Pokud jde o kašel akutní, krátkodobý, ten dá se zvládnout pomocí volně prodejných léků. U chronického kašle už ale nastává problém. Jak dlouhý kašel je ještě normální a člověk vystačí se samoléčbou? Kdy už raději určitě vyrazit k lékaři a jaká vyšetření zřejmě budete muset podstoupit? Bát se jich nemusíte.

Mursalský čaj má ohromující léčivé účinky.

Zkuste bulharskou viagru, říká se tak čaji dlouhověkosti. Má super léčivé účinky

Mursalský čaj je lahodný nápoj, jehož léčivé účinky jsou ohromující. Léčí kašel, bolesti žaludku, snižuje krevní tlak a posiluje srdce i imunitu. Příznivě působí při onemocnění jater a ledvin. Říká se mu také čaj dlouhověkosti. Připravuje se z rostliny, která roste pouze na některých místech pohoří Rodopy, sahajícího od Bulharska přes Řecko až do Turecka. Koupit ho ale můžete i u nás.

Terénní pracovnice neziskové organizace Ratolest Brno v parku nedaleko Mahenova a Janáčkova divadla.

Odborníci varují rodiče: Mezi puberťáky teď frčí kratom i léky na kašel

Nezisková organizace Ratolest se snaží v Brně pomáhat dětem a dospívajícím ve složitých životních situacích. Pochůzka terénních pracovníků začíná na zdejším hlavním nádraží. Místní mladí ví, že tady se dá celkem snadno obstarat droga. Nebo prodat. „Můžete tu potkat třeba i dvanáctileté děti, které si sem jdou koupit drogy,“ říká sociální pracovnice Barbora Peterková, vedoucí nízkoprahového klubu Likusák, spadající pod Ratolest Brno. Takto mladí uživatelé drog pocházejí podle ní z různých vrstev, ale například pro romskou komunitu je typičtější, že dítě poznává svět dospělých i tabuizované věci o něco dříve.

Na jaře, kdy ptačinec střední vyraší, je podle odborníků nejsilnější

Ptačinec žabinec léčí, čistí, omlazuje. Je to bomba a pořídíte jej úplně zadarmo

Od rostlinky, která má pověst urputného plevele a nádavkem nevábný název ptačinec žabinec, člověk nečeká nic dobrého. Opak je ale pravdou. Nenápadná bylinka léčí rýmu a kašel, bojuje proti bakteriím i virům, čistí lymfatický systém i krev, pomáhá s kožními problémy a omlazuje. Navíc pro ni nemusíte do lékárny. Tento superlék si pořídíte i bez doplatku, když vyrazíte do přírody nebo prostě jen na zahrádku. Na jaře jsou jeho účinky obzvláště silné. A jako bonus jej využijete i v kuchyni. 

Kašel trvající déle než čtyři týdny může signalizovat mnohá závažná onemocnění a měl by ho vždy léčit lékař.

Jak se nejrychleji zbavit kašle? Dva týdny potíží jsou normální, čtyři už moc

Kašel je minimálně od začátku covidové pandemie vnímaný doslova jako stigma. Zkuste mezi lidmi zakašlat a většina se od vás začne s hrůzou v očích odtahovat. Kašel může, ale také vůbec nemusí být příznakem toho, že je člověk infekční. Než toto každému vysvětlovat, je samozřejmě mnohem lepší se kašle co nejrychleji zbavit. Kdy stačí samoléčba a kdy už jít s kašlem k lékaři, jsme se zeptali specialisty Aleše Novosáda z České lékárnické komory.

Druhů rakoviny je bezpočet. Různé orgány mohou postihnout různé typy nádorů a také příznaky se liší u jednotlivých pacientů.

Příznaky nejvážnějších druhů rakoviny lidé často přehlížejí. Je dobré je znát

Zhoubné nádory jsou u nás po srdečně cévních nemocech druhou nejčastější příčinou úmrtí. Jako o každé nemoci i o nich platí, že větší naději na vyléčení mají, když jsou chyceny a léčeny brzy, nejlépe v počátečním stádiu. Především u nejvíce smrtelných nádorů by lidé neměli přehlížet jejich příznaky a zachránit si život, dokud je čas.

Pro virózu, chřipku i pro covid-19 jsou typické celkové příznaky jako teplota, bolest hlavy nebo bolest kloubů.

Sezona chřipky startuje. Zkuste i sirup z černého bezu, radí lékař

Když Ivanu Himlovou z Prahy pošimrávalo v krku a začala posmrkávat, ihned nasadila to, co jí při každé viróze uleví. „Nosní sprej, kapky na kašel, magnesium a třikrát denně Paralen. Na krku a pod ním jsem se mazala „psím“ sádlem z bylinek,“ řekla Deníku. Přibližně během týdne příznaky odezněly.

Omikron způsobuje mírnější onemocnění. Oproti deltě se nedostává v takové míře hlouběji do organismu, tedy do plic, ale spíše se „drží“ v horní části dýchacích cest a průduškách. 

PŘEHLEDNĚ: Domácí léčba omikronu? Pomáhají běžné léky i kloktadlo

Vrchol vlny epidemie omikronu v Česku je tu. Už tento týden počty nakažených atakují nové rekordy v řádu desítek tisíc potvrzených nákaz denně. Naštěstí se množství nakažených zatím neprojevuje na obsazenosti nemocnic. Ukazuje se, že omikron způsobuje mírnější onemocnění. Oproti deltě se varianta nedostává v takové míře hlouběji do organismu, tedy do plic, ale spíše se „drží“ v horní části dýchacích cest a průduškách. Drtivá většina pacientů s potvrzenou nákazou omikronem pomocí PCR testu se tak léčí doma.

Hexavakcína patří mezi povinná očkování

Neklid i záchrana zdraví: Co vše umí hexavakcína

Chrání nejmenší děti před šesti nemocemi včetně černého kašle či tetanu. Ačkoli už se některé z nich v Česku v posledních letech neobjevují, tzv. hexavakcína patří mezi povinná očkování.

Domácí sirupy z květů a plodů se staly hitem.

Smrkáček na rýmu, jitrocel na kašel. Domácí sirupy lidi baví i léčí

Když jsem zůstala s dětmi doma kvůli distanční výuce, tak jsem se snažila najít si něco užitečného. Něco, čím bych zabavila sebe i děti. Začali jsme chodit na bylinky a já jsem se dala na sirupy. Je to dobré a zdravé, vysvětluje proč si našla nového koníčka Eva Musilová ze Žďáru nad Sázavou.

Boj s covidem se týkal i pana Jiřího. Ilustrační foto

Covid na Novojičínsku: Bolesti, únava, strach, aby neskončil na kyslíku

Jiří z Novojičínska je ve věkové kategorii 55+, a tak se loni na podzim rozhodl, že se poprvé nechá naočkovat proti chřipce. Vzhledem k tomu, co se již kolem očkování proti chřipce objevilo v různých médiích a na různých serverech, čekal, jestli se po očkování objeví nějaké komplikace. Asi po týdnu ho bolela dva dny paže, ale jinak nic.

Lékárna, e-shop, léky. Ilustrační foto

Dopady pandemie: Prodeje léků loni vzrostly, Češi je více nakupovali on-line

Prodeje léků na předpis v českých lékárnách a nemocnicích loni činily 71 miliard korun, což je meziroční nárůst o sedm procent. Výrazné zvýšení tržeb zaznamenaly internetové lékárny, které navýšily prodeje o 54 procent na 3,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat, které ČTK poskytla analytická společnost IQVIA. Trh podle ní ovlivnila pandemie koronaviru.  

Reportér Pražského deníku Jan Prokeš podstoupil testy na covid-19.

Rodina v izolaci: Nejtěžší dny. Maliny ani borůvky kašel nezastaví

Více než týden po nástupu příznaků koronavirové nákazy se já i manželka cítíme podstatně lépe než v předchozích dnech. Zotavování je ale velmi pozvolné a u obou se občas dostavuje pocit opětovného zhoršení, hlavně v podobě silné únavy. Výkyvy provázely naše společné marodění od začátku.

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy. Ilustrační foto. Z výjezdu.

Jak stonat s koronavirem doma? Jiná léčba než ta na chřipku není, tvrdí experti

Následky onemocnění covid-19, které způsobuje virus s označením SARS-CoV-2, jsou často velmi individuální. Většina populace ovšem prodělá koronavirovou nákazu podobně jako u jiných respiračních nemocí. Vzhledem k infekčnosti covidu je důležitá izolace. Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy (ZZS HMP) proto vydala text, kde seznamuje veřejnost se správným postupem domácí léčby.

Ilustrační foto

Koronavirus není chřipka. Plíce zůstávají poškozené celé měsíce

Špatné dýchání, kašel, prudký pokles fyzické kondice, ale i chronické poškození plic či v některých případech smrt. I takový dopad může mít koronavirus na lidi, kteří onemocněli nemocí covid-19. A to nejenom na ty, kteří si prošli její těžkou fází v nemocnici, ale i na ty, jejichž onemocnění mělo méně těžký průběh, takže se mohli léčit doma.