Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Stehlík: Rohlík z naší pekárny poznám

BRNO - Každé ráno čerstvé pečivo z pekárny a čaj nebo kávu. Taková snídaně dokáže příjemně nastartovat všední den. V brněnské pekárně Svoj & Svoj na Palackého třídě se peče denně čtyřiadvacet hodin, a proto tam lze čerstvé pečivo koupit třeba o půlnoci.

V kavárně začnou nezadaní randit při férové čokoládě

PLZEŇ - Nedělní odpoledne, kavárna v Jungmannově ulici. U stolků sedí patnáct žen a stejný počet mužů. Všichni jsou nezadaní a přišli se sem seznámit. Předtím vyplnili formulář, kde o sobě řekli, co sami uznali za vhodné, teď je čekají tři minuty hovoru s každým z patnácti potenciálních partnerů. Postupně si k sobě přesedají od stolku ke stolku. Přeskočí jiskra?

Doubravák uzamkl řeku, ale nechal na sebe čekat

RONOV -Vůně horkého čaje a kávy zaplnila v sobotu ráno skautskou klubovnou na břehu řeky Doubravy. Právě tady si totiž dali dostaveníčko účastníci 16. ročníku Zamykání řeky s Dědkem Doubravákem.

Na houpacím koni

Na vstupních dveřích kavárny pro rodiče a děti visí cedulka s nápisem „Prosím, kdyby ty dveře byly zavřeny, bylo by to super“. Žádný příkaz nebo zákaz, prostě jen když to uděláte, bude to fajn a potěšíte druhé tím, že na ně nefouká a děti neutíkají na ulici.

Ochutnají oblíbená jídla T.G.M.

Lány-Oblíbená jídla T. G. Masaryka a jeho rodiny. Tak zní název akce, která se uskuteční v neděli od 14 hodin v lánském muzeu prvního československého prezidenta. Návštěvníci zde budou moci ochutnat osm oblíbených Masarykových pokrmů. Dozví se také, jak on a jeho blízcí stolovali.

Nejstarší obyvatelka Poruby slavila 101 let

OSTRAVA - Nejstarší obyvatelkou městského obvodu Poruba je paní Olga Purkyňová, pravnučka slavného českého vědce Jana Evangelisty Purkyně. Své 101. narozeniny oslavila v zařízení Zlaté Slunce v Ostravě-Hrabůvce.

Nezákladňákovu jízdu platí dárci

ROKYCANY - Zásoby na cestu dostala od lidí z Rokycanska ve středu na rokycanském Masarykově náměstí posádka autobusu, nazývaného Nezákladňák, iniciativy Ne základnám. Její představitel Jan Tamáš tak získal cukr, kávu, kapučíno a další věci.

Opavané vyhráli prestižní gastronomickou soutěž

OPAVA - Vyšší odborná škola a Hotelová škola v Opavě uskutečnila v minulém týdnu dvě domácí soutěže. Jejich vítěze poslala na prestižní Gastrofestival, který se uskutečnil od čtvrtka 18. do soboty 20. října v Ostravě.

Na Vysočině chodí na čaj hlavně studenti, čajoven se uživí málo

TŘEBÍČ - V sychravém podzimním počasí mají lidé mnohem větší chuť sejít se s přáteli u šálku voňavého čaje v čajovnách. Na Vysočině jsou čajovny hlavně v největších městech, k posezení nejvíc lákají mladé lidi a studenty. Skutečných čajoven se ale v kraji podle ankety uživí málo - jejich majitelé byli často nuceni kvůli získání klientely rozšířit svoji nabídku o kávu a občerstvení.

Čajoven se uživí málo

VYSOČINA - V sychravém podzimním počasí mají lidé mnohem větší chuť sejít se s přáteli u šálku voňavého čaje v čajovnách.

Tisíce Albánců se stále skrývají před krevní mstou

ALBÁNIE - Ženy včerném truchlí nad ztrátou svých blízkých. Děti uzavřené před světem za vysokými zdmi svých domovů úzkostlivě přežívají ze dne na den. Bez vzdělání, bez kamarádů. Starší muži se procházejí městem, popíjejí kávu a kouří. Na tváři se jim občas zalesknou slzy. Vseverní Albánii žije vneustálém strachu a smutku několik stovek rodin.

Písecko má naštěstí dárců krve dostatek

PÍSEK - Zlaté, stříbrné a bronzové plakety prof. Janského získalo v pátek v příjemném prostředí restaurace SOU a SOŠ několik desítek bezpříspěvkových dárců krve z celého okresu.

A vzhůru do nového skautského století!

KOLÍN - Kolínské 1. středisko zakončilo století skautingu po svém, akcí se jménem Velká narozeninová garden párty. Co všechno bylo vsobotu 20. října připraveno?

Premiérový komorní koncert v Radosti

HAVÍŘOV - Koncertem Sax & Piano Duo byl zahájen podzimní cyklus havířovských komorních koncertů 2007 – 2008. V novém víceúčelovém kulturním a společenském sále Kulturního domu Radost se představili klavíristka Laura Vlková a saxofonista Roman Fojtíček.

Čaj bojuje v Asii 21. století o své místo na slunci

TCHAJPEJ – Od Pekingu přes Tokio, Soul, Hong Kong až po Tchaj-pej ztrácí čaj pro asijskou mládež svůj půvab. Mladí Asiaté ztrácejí totiž vrychlém tempu moderního života trpělivost čekat deset minut na čaj připravený tradičním způsobem.

Pravidla gastronomie? Jiný kraj, jiný mrav

VÝCHODNÍ ČECHY - Historie se snoubí s dneškem O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Pravidla gastronomie? Jiný kraj, jiný mrav

VÝCHODNÍ ČECHY - Historie se snoubí s dneškem O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Ke gastronomii se dostala díky seriálu

HRANICE - Pro inspiraci, jak otevřít a vést svůj Cafe-bar v Hranicích, si jeho majitelka Jana Březíková jela až do Itálie. Jak ale říká, úplné prvopočátky jejího vztahu ke gastronomii se zrodily již ve třinácti letech při sledování seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře.

Ke gastronomii se dostala díky seriálu

HRANICE - Pro inspiraci, jak otevřít a vést svůj Cafe-bar v Hranicích, si jeho majitelka Jana Březíková jela až do Itálie. Jak ale říká, úplné prvopočátky jejího vztahu ke gastronomii se zrodily již ve třinácti letech při sledování seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře.

Fejeton: Malý robot, který mluví

Minulý týden cestou z návštěvy syna v Kolíně nad Rýnem jsme s manželem přijali pozvání do Musea motorů ve Frankfurtu. Ředitel, náš dlouhodobý přítel si mne vzal stranou a kdyby nebyl vystudovaný atomový fyzik, pojala bych podezření, že začal věřit na spiritualizmus. Co mi řekl, mne na jedné straně pobavilo na druhé překvapilo. Sdělil mi totiž, že v museu straší.

Historie se snoubí se současností

O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Historie se snoubí se současností

O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Francie udává směr světu

VÝCHODNÍ ČECHY - O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Stále více obchodů podporuje chudé producenty zemí třetího světa

ZLÍNSKÝ KRAJ - Koupí čokolády, kávy či džusu v českém supermarketu budou moci zákazníci podpořit chudé země třetího světa. Prosazovat na trh zboží, které zaručuje, že původní zemědělec dostal za plodiny řádně zaplaceno a že k práci nebyly využívány děti, to je idea Fair Trade neboli férového obchodu.

Stále více obchodů podporuje chudé producenty zemí třetího světa

ZLÍNSKÝ KRAJ - Koupí čokolády, kávy či džusu v českém supermarketu budou moci zákazníci podpořit chudé země třetího světa. Prosazovat na trh zboží, které zaručuje, že původní zemědělec dostal za plodiny řádně zaplaceno a že k práci nebyly využívány děti, to je idea Fair Trade neboli férového obchodu.

Cenám másla a mléka lidé v obchodech málem nevěří

OSTRAVA - Ceny másla, které šly v posledních dnech o deset i více korun nahoru, některé zákazníky šokují a matou. Například v jednom z ostravských obchodních řetězců dva důchodci nejprve nahlas uvažovali o tom, že obchodníci špatně umístili cenovky.

Kapesní průvodce gurmána ... Avantgardní interier vycházející z koláží

Le Coq Noir, hospůdka či klub v centru Liberce v Pražské ulici mi byl do nedávna znám spíše jako místo pro večerní setkání s přáteli u skleničky obstojného vína nebo na odpolední kávu. Doporučení, že se zde dá i slušně naobědvat, bylo tak pro mě novinkou. Stejně tak, že zde nabízejí polední menu za necelých šedesát korun. Ostatní položky ve stálém stávajícím lístku jsou ale barvitější. Tamní šéfkuchař, soudím podle nabídky, se však zase nebojí experimentovat. Nicméně ceny se pohybují od 90 korun do 150 korun, u specialit atakují i 200 korun. Polévky jsou srovnané na 29 korunách.

Božím mukám požehnal Pavel Kalita

KUMBURSKÝ ÚJEZD - V sobotu 6. října požehnal administrátor Pavel Kalita božím mukám, která prošla pod rukama Petra Veselého z Hořic restaurátorskou obnovou za finančního zajištění Jiřího Vávry.