Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Tomáš Jindříšek

Na radost z kávy

Až polovina pijáků si s kávou asociuje chvilky pohody a relaxu u šálku svého oblíbeného nápoje.

Kavárna Coffeehood v Kutné Hoře

Byli jsme kavárenští povaleči, říkají Michaela a Marko. Teď mají svůj Coffeehood

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Už v době studia na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře trávili Marko a Michaela rádi svůj volný čas u dobré kávy nebo čokolády. Ačkoli se potom jejich cesty rozešly, po několika letech na svůj koníček přeci jenom navázali. A výsledek? Před třemi lety se vzali a loni v srpnu si splnili svůj velký sen. Otevřeli si přímo naproti kostnici v Sedlci vlastní kavárnu Coffeehood.

Nimrod v proměnách času...

Legendární Nimrod už není, místo po výletní kavárně zůstává tajemné i prázdné

/VIDEO, NIMROD V POMĚNÁCH ČASU/ Pojďme se podívat a připomenout si krásu i zmar budovy uprostřed lesů mezi rašeliništi severně nad Mariánskými Lázněmi. Vařili tam vynikající kávu, a dortíky musely být lahodné chuti. Nimrod byl cílem pro poutníky, lázeňské hosty, pocestní se zastavili na kus řeči a něco dobrého. Když se Nimrod stal ruinou, lidé před troskami zapalovali svíčky a vzpomínali na krásy doby dávno zašlé.

Návrh interiéru nové kavárny s tančírnou.

Léta tančili a snili. Na podzim chtějí Zubákovi otevřít v Poděbradech Tango Café

/FOTO, VIDEO/ Řada obyvatel Poděbrad a lidí z okolí zná manžele Zubákovy jako lektory v tanečních kurzech. V současné době si chce pár milující tanec splnit svůj sen, otevřít v lázeňském městě vlastní podnik, ve kterém se v přízemí bude pít káva a příjemně trávit volný čas, v patře se pak bude tančit a konat se tam budou další akce.

Fotbalisté Zlína (žluté dresy) ve 2. kole MOL Cupu zvítězili v Lanžhotě 1:0.

Na ševce do Lanžhota dorazilo 1700 diváků. Vrba si dal kávu s koučem Líšně

Bylo to jako kdyby přijela pouť. Na Šlajsi v Lanžhotě vládla ve středu večer i za nepříznivé chladnější počasí pohoda. Fandové z širokého okolí byli zvědaví na ligový tým, na Zlín jich dorazilo téměř 1 700. Duel 2. kola MOL Cupu, který gólem v závěru ovládli favorizovaní ševci, si nenechala ujít ani řada fotbalových osobností.

SK Rakovník (ve žlutém) prohrál doma s Jílovištěm 0:1.

Votická káva zavoněla výbornému Rakovníku

Ani ve třetím kole I. A třídy neodešli fotbalisté SK Rakovník ze hřiště s prázdnou. Naopak, ve Voticích vyhráli jednoznačně 3:0 a se sedmi body prožívají téměř snový start do těžkého soutěžního ročníku. Dvakrát se trefil Filip Turbák, jednou letní posila Petr Bohatý.

Prohlédněte si novou kavárnu v Havlíčkově Brodě

V Brodě otevřeli novou kavárnu. Podívejte se, jak to tam vypadá

Novinka v centru Havlíčkova Brodu, která potěší milovníky kávy a příjemného posezení. Místo bývalé drogerie totiž novou kavárnu najdou na Smetanově náměstí. Otevřela v úterý 8. srpna. Jmenuje se Smetanak Kids Coffee. Bezbariérové prostředí uvítají lidé s postižením i matky s kočárky.

Lucie Slaninová vede v Mladých Bukách stánek Zmrzlina U Slaninů.

U Slaninů točí Itálii. Šéfka má zmrzlinu pod kůží, vytetovala si ji na ruku

/FOTO, VIDEO/ Kam v létě na dobrou zmrzlinu? Na Trutnovsku je takových míst několik. Jedním z nich je Zmrzlina U Slaninů v Mladých Bukách. Stánek v Krkonošské ulici u odbočky k bobové dráze a sjezdovce je vyhledávanou zastávkou, kde si lidé pochutnávají na pravé italské točené zmrzlině. Můžou si dopřát také ledovou kávu, horké maliny nebo mléčný koktejl. Letos je otevřený desátým rokem.

Barbora Chumlenová během mistrovství ČR na 24 hodin na kladenském Sletišti

Budíček pro Chumlenovou? Při mistrovství ČR na 24 hodin ji probrala „céčka“

Jsou různé podoby běhu. Někdo touží prolétnout stovku jako vítr, jsou však běžci, kteří se dobrovolně plouží před zraky rozhodčích a podpůrných týmů celý den. Tedy 24 hodin v kuse. Co při tom ultra vytrvalci zažívají a o čem přemýšlejí? Deník zachytil postřehy stříbrné ženy Barbory Chumlenové na mistrovství ČR na 24 hodin na kladenském Sletišti.

Odpočinkové místo v Jindřichově.

Posezení a kafe za dvacku. Na cestě do Jeseníků vzniklo originální odpočívadlo

/FOTOGALERIE/ Vesnice v hlubokém údolí s chátrajícím průmyslovým areálem, kudy je radno jen projet. Tak mohli donedávna turisté mířící do Jeseníků vnímat Jindřichov. Nyní však mají důvod se zastavit. Láká k tomu originální odpočívadlo, které vzniklo u hlavní silnice. S automatem na kávu, knihovničkou či domečkem, který budovou vůbec není.

Kavárna Park Café u Tržiště pod Kaštany nabízí italskou kávu i výborné dortíky

VIDEO: Kavárna Park Café u Tržiště pod Kaštany nabízí italskou kávu a dortíky

Kavárna sídlící u vstupu do Tržiště pod Kaštany v těsné blízkosti parku Svobody doznala změn. Má nové majitele i nový příjemný interiér. A jak se zdá, i když otevřela teprve 14. července, rychle se stala oblíbeným místem Zlíňanů. Ti si v útulném prostředí vychutnávají italskou kávu nebo výborné dortíky od regionálních cukrářek.

Africké dny 2023 v Safari Parku Dvůr Králové: novinky z in-situ projektů, káva na záchranu zeber, hudba, tanec i autogramiáda hvězd seriálu ZOO

Africké dny: Káva na záchranu zeber, hudba, tanec i autogramiáda hvězd seriálu

V pondělí 24. července startují ve Dvoře Králové nad Labem oblíbené Africké dny. Hned ten den představí ředitel safari parku poslední novinky z projektů záchrany přírody v Africe a novou kávu, jejíž konzumací budou lidé podporovat ochranu zeber v Ugandě. Až do neděle na příchozí bude čekat pestrá směs africké kultury, gastronomie a všeho dalšího, co k Africe patří. Fanoušky seriálu ZOO potěší i autogramiáda jeho protagonistů.

Víceúčelové studijní a společenské centrum v Rakovníku se otevřelo veřejnosti.

Knihovnice čeká baristický kurz, aby v novém sídle nabídly čtenářům dobrou kávu

/FOTO, VIDEO/ Dva a půl roku probíhaly práce na Víceúčelovém studijním a společenském centru v Rakovníku, než se pár dnů před prázdninami otevřelo veřejnosti. Spoustu času na stavbě strávila i ředitelka městské knihovny a informačního centra Milena Křikavová, často při konzultacích s projektanty i architekty. Nyní Deníku prozradila, jaké jsou přednosti nového sídla, a představila akce, které se budou konat nejen v následujících měsících na letní scéně.

Ondřej Knotek (na snímku vlevo), poslanec Evropského parlamentu a člen frakce Renew Europe, byl hostem pořadu Byznys kafe, který moderuje šéfredaktor centrální redakce Deníku Jan Klička.

Nesmíme bláznit, ekologická opatření je třeba zmírnit, říká europoslanec Knotek

České firmy a domácnosti už více než rok čelí energetické krizi. Co nás v tomto směru čeká dál, když se v Evropě zavádí takzvaný Green Deal? A můžou se přísná ekologická opatření ještě zmírnit? To přiblížil Ondřej Knotek, poslanec Evropského parlamentu a člen frakce Renew Europe, který byl hostem pořadu Byznys kafe.

Jirka (vlevo) a Vašek z rychlého občerstvení v centru Přístav

Vaření kávy jako terapie? Práce pomáhá Jirkovi a Vaškovi v boji se schizofrenií

Záchranný kruh kutnohorské Charity je projekt, který dává lidem s tělesným a duševním postižením příležitost znovu se zapojit do pracovního procesu. Jedním takovým je i rychlé občerstvení, které už druhým rokem funguje v nově zrekonstruované budově centra Přístav v Kutné Hoře. Pro Vaška a Jirku, kteří trpí schizofrenií, je právě tohle nejlepší způsob jak s nemocí bojovat.

Jirka (vlevo) a Vašek z rychlého občerstvení v centru Přístav.

Vaření kávy jako terapie? Práce pomáhá Jirkovi a Vaškovi v boji se schizofrenií

/FOTO, VIDEO/ Záchranný kruh kutnohorské Charity je projekt, který dává lidem s tělesným a duševním postižením příležitost znovu se zapojit do pracovního procesu. Jedním takovým je i rychlé občerstvení, které už druhým rokem funguje v nově zrekonstruované budově centra Přístav v Kutné Hoře. Pro Vaška a Jirku, kteří trpí schizofrenií, je právě tohle nejlepší způsob jak s nemocí bojovat.

Coffee on the go v Českých Budějovicích.

Na Sokoláku bude pokračovat kavárna z auta, jen se přestěhuje

Do nového objektu, který vznikl na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích jako zázemí pro občerstvení, se nastěhuje provozovatel dosavadního občerstvení u mostku. Místo autíčka bude mít k dispozici větší zázemí. O nájmu rozhodla veřejná soutěž.

Zašovská ulice ve Valašském Meziříčí.

Zašovská ulice proslula kávou i vyhlášenými hospůdkami, připomenou na besedě

Zašovské ulici, která v minulosti proslula třeba i díky slavnému výrobci kávy Arnoštu Dadákovi či zdejším vyhlášeným hospůdkám, bude věnováno další setkání nad starými fotografiemi a vzpomínkami z historie Valašského Meziříčí. Akce se uskutenčí na zámku Kinských v sobotu 3. června od 17 hodin. Vlastní fotky i vzpomínky účastníků jsou vítány.

Nová kavárna a vinárna v prostorách fary ve Slatinicích. Květen 2023

Nadšenci otevírají na hanácké faře půvabnou kavárnu, s místními produkty

Příjemné posezení u šálku dobré kávy nebo sklenky moravského vína v útulném prostředí si už od června budou moci užívat obyvatelé i návštěvníci Slatinic na Olomoucku. Místní obyvatelé Petr Antl a Martin Šnévajs v budově tamní fary během pouhých tří týdnů vybudovali novou kavárnu s vinárnou a letní zahrádkou.

Patrik Kincl porazil v odevetě Karlose Vémolu na body.

Na telefon od Karlose nečekám, směje se šampion Kincl. Mrzí ho chování Novotného

V průběhu své bohaté kariéry v kleci už zažil ledacos. Taková vlna všemožných emocí, které vzbudila dlouho očekávaná odveta s nenáviděným Karlosem Vémolou, ovšem zaskočila i takhle ostříleného bojovníka. Pět let toužil šampion střední váhy organizace OKTAGON MMA Patrik Kincl po velké pomstě. A minulý týden v O2 areně se konečně dočkal. „Oslava vítězství? Místo bujarých večírků jsem si dopřál šálek výjimečné kávy za dva a půl tisíce,“ prozradil třiatřicetiletý rodák z Hradce Králové v exkluzivním rozhovoru pro Deník.