Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Kniha Marka Hymana, která popisuje, jak co nejvíce zpomalit stárnutí a jak se udržet fit.

Je mu přes 60, vypadá na 45. Lékař prozradil tajemství, čím zpomalit stárnutí

Podle data narození mu je přes 60 let, přitom moderní vědecké přístroje o něm hlásí, že má jen něco přes čtyřicet. I na pohled vypadá perfektně. Řeč je o populárním americkému lékaři jménem Mark Hyman, který prozradil, co za jeho skvělou kondicí stojí. Nejde přitom o nic složitého či finančně nákladného. A zajímavé jsou i jeho tipy na stravu.

Z výstavy Titanic, která se v roce 2018 konala na brněnském výstavišti.

Jak jsem potkal muže, který přežil zkázu Titaniku. Od potopení uplynulo 111 let

V noci ze 14. na 15. dubna uplyne 111 let od potopení Titaniku. Jiří Jedlička z Holic se v mládí osobně potkal s Josefem Kielbasou, který pracoval na legendární lodi jako číšník. Vyslechl jeho vyprávění a získal jeho podpis. Vrak Titaniku leží v téměř čtyřkilometrové hloubce na dně Atlantiku, příběhy jeho pasažérů jsou však dodnes živé.

Děti v pekárně a kavárně Zrno zrnko v Nuslích

Anketa: Zákaz vstupu do restaurací? Podniky zavedení pravidel pro děti chápou

/FOTOGALERIE/ Rozjívené děti pobíhající mezi stoly v restauraci mohou být nebezpečné, stačí nést horkou kávu… A mnohdy vadí i ostatním hostům. Jedno z pražských bister proto dokonce stanovilo pravidla, jak se mají malí návštěvníci v podniku chovat. Na sociálních sítích to řada lidí podpořila i ostře kritizovala. Provozovatelé oslovených pražských podniků svým kolegům, kteří zavedli podmínky pro děti nebo přímo omezili jejich vstup, rozumí. Sami se ale k podobným opatřením nechystají.

Martin Fuksa v Kolumbii.

Příprava v Kolumbii. Když sluníčko svítí do obličeje, jezdí se líp, tvrdí Fuksa

Už potřetí rychlostní kanoista Martin Fuksa před sezonou dobíjí baterky v kolumbijském Guatapé. A to doslova. „Jezdíme tu v teple. Nabíjí to, i nálada je lepší. Snadněji se trénuje,“ říká devětadvacetiletý závodník Dukly Praha a mnohonásobný medailista ze světových soutěží, který se do jihoamerického střediska poblíž rovníku vydal společně s bratrem Petrem, trenérem a otcem v jedné osobě, a kanoistickými kolegy z Nymburka.

Fechtýři oslaví padesát let na scéně, v pátek to rozbalili v brandýsecké pražírně.

Fechtýři oslaví padesát let na scéně, v pátek to rozbalili v Brandýsku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Bluegrassová kapela Fechtýři z Brandýsku, která zanedlouho oslaví 50 let na hudební scéně, zahrála v pátek večer návštěvníkům místní pražírny kávy. Podnik, který byl kdysi hostincem U Jágrů i kovárnou, proměnil italsko-český manželský pár Roberto a Barbora Trevisan na kavárnu a pražírnu. 

Václav Staněk (vlevo) a Jan Klička

Vasky jsou blízko koupi Botasu. Obuvník Václav Staněk prozradil i další plány

Václav Staněk má teprve pětadvacet let, ale v českém byznysu už jeho jméno výrazně rezonuje. Před sedmi lety založil ve Zlíně úspěšnou firmu Vasky a vrátil s ní na výsluní poctivou domácí ševcovinu. Teď se navíc chystá zachránit značku Botas. V minulém týdnu spustil kampaň spojenou se slevami na produkty Vasky s tím, že když jich prodá osm tisíc, bude mít prostředky na tuto novou investici. A už po týdnu hlásí: „Hotovo!“

Václav Staněk (vlevo) a Jan Klička

Vasky jsou blízko koupi skutečského Botasu. Zlínský obuvník prozradil své plány

Václav Staněk má teprve pětadvacet let, ale v českém byznysu už jeho jméno výrazně rezonuje. Před sedmi lety založil ve Zlíně úspěšnou firmu Vasky a vrátil s ní na výsluní poctivou domácí ševcovinu. Teď se navíc chystá zachránit značku Botas. V minulém týdnu spustil kampaň spojenou se slevami na produkty Vasky s tím, že když jich prodá osm tisíc, bude mít prostředky na tuto novou investici. A už po týdnu hlásí: „Hotovo!“

Pavla Krejsová a Zdeněk Mráz, majitelé kavárny Café Mráz ve Vimperku

Partneři projeli svět. Zakotvili ale doma, na Šumavě nabízejí kávu a zákusky

Rozjet v době největších covidových opatření kavárnu s nabídkou mnoha druhů zákusků chce pořádný kus odvahy. Tu v sobě našli životní partneři Pavla Krejsová a Zdeněk Mráz. Kavárnu otevřeli na jaře roku 2021. Za pár týdnů bude mít jejich společný sen, který začali snít v jihočeském Vimperku, druhé výročí.

Pavla Krejsová a Zdeněk Mráz, majitelé kavárny Café Mráz ve Vimperku.

Pavla a Zdeněk projeli svět, zakotvili doma, na Šumavě, u kávy a zákusků

Rozjet v době největších covidových opatření kavárnu s nabídkou mnoha druhů zákusků chce pořádný kus odvahy. Tu v sobě našli životní partneři Pavla Krejsová a Zdeněk Mráz. Kavárnu otevřeli na jaře roku 2021. Za pár týdnů bude mít jejich společný sen, který začali snít ve Vimperku, druhé výročí.

Řada oslovených porodnic poplatek za přítomnost otce u porodu zrušila nebo jej nikdy nezavedla. Naopak chce motivovat muže, aby u porodu byli. Ilustrační foto

Otec u porodu zdarma? Někde platí za kávu a oblečení, jinde za dozor

V dubnu uplyne už sedm let od rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že za přítomnost otce u porodu, ani za poskytnutí nezbytných pomůcek, jako je třeba ochranný oděv, nemohou české nemocnice požadovat poplatek. Neznamená to ovšem, že dnes otcové v porodnicích neplatí. Většina zařízení oslovených redaktory Deníku už sice peníze nechce, některá však poplatek stále vybírají. Jiná si účtují alespoň nadstandardní služby.

Novoroční výstup na hrad Helfštýn, 7. ledna 2023

Hrad Helfštýn o víkendu otevírá brány. Do roku 2023 vstoupil rekordem

Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.

Novoroční výstup na hrad Helfštýn, 7. ledna 2023

Hrad Helfštýn o víkendu otevírá brány. Do roku 2023 vstoupil rekordem

Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.

Hrad Helfštýn otevírá své brány v sobotu 4. března.

Hrad Helfštýn o víkendu otevírá brány. Do roku 2023 vstoupil rekordem

Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.

Roberto Trevissan navštěvuje pravidelně kávové plantáže a školí baristy v Česku i ve světě.

Do léta otevře barista Trevissan z Brandýsku u pražírny také školu kávy

/FOTOGALERIE/ Kolem někdejšího hostince v Brandýsku se line kouzelná vůně kávy. Pražírnu spolu s kavárnou, kde nechybí ani pípa nezbytná k večernímu posezení a komunitní centrum k pořádání koncertů nebo výstav, provozují v malé středočeské vesnici italský barista Roberto Trevissan s manželkou Barborou. Letos počítá ještě se Školou kávy.

Útulný krámek paní Burešové nabízí široký sortiment

Obchůdek ve Starém Sedle neskolil ani covid. Čerstvé pečivo tu koupíte každý den

Je libo k snídani čerstvý rohlík, cereální pečivo či chléb? Ve Starém Sedle stačí zaběhnout do obchůdku Anny Burešové a vybrat si. Zatímco ve většině malých obcí na Tachovsku jsou malé prodejny s potravinami nebo smíšeným zbožím již dávno zavřené, tomuto obchůdku se daří a jeho majitelka si na nedostatek zákazníků nestěžuje.

Majitel kavárny Leoš Pavlata.

FofrKafe v Liberci funguje šest let. Prožíváme nejtěžší období, říká majitel

V minulosti se tu podle pamětnice scházeli movití průmyslníci u sklenky kvalitního pití a s doutníkem v ruce debatovali o budoucnosti Liberce. Nyní sem už šest let míří kroky těch, kteří si nedokážou představit svůj den bez povzbuzení v podobě výběrové kávy. Přestože se podařilo liberecké kavárně FofrKafe překonat řadu obtíží, musí se vypořádat s aktuální situací.

Majitel kavárny Leoš Pavlata.

FofrKafe v Liberci funguje 6 let. Nyní prožíváme nejtěžší období, říká majitel

V minulosti se tu podle pamětnice scházeli movití průmyslníci u sklenky kvalitního pití a s doutníkem v ruce debatovali o budoucnosti Liberce. Nyní sem už šest let míří kroky těch, kteří si nedokážou představit svůj den bez povzbuzení v podobě výběrové kávy. Přestože se podařilo liberecké kavárně FofrKafe překonat řadu obtíží, musí se vypořádat s aktuální situací.

Pražení kávy v brněnské rodinné pražírně Penerini coffee roastery.

VIDEO: Kávu pražíme třikrát týdně, říká brněnská pražička. Podívejte se jak

Vůně pukajícího popcornu. Takto voní prostor rodinné pražírny Penerini coffee roastery v brněnské ulici Poděbradova 6. Baristka a pražička Kristýna Surůvková redaktorce Deníku ukazuje proces pražení brazilských kávových zrn. „Zelená zrnka nasypeme dovnitř do nahřáté pražičky. Otočíme kolečkem a zrnka propadnou dovnitř. Tímto způsobem se spouští samotný proces pražení kávy,“ popisuje postup u menšího zařízení Surůvková.

Jan Perner

Nejsme kávoví fašisti. Hledáme kompromis a nabízíme možnosti, říká šéf pražírny

/FOTO, VIDEO/ Hotel Centrál na novopackém Masarykově náměstí láká do svých útrob už od pohledu. Neorenesanční stavba prochází postupnou obnovou od doby, kdy ji v roce 2014 koupil místní sbor Jednoty bratrské. V prostorách bývalé kuchyně se skrývá útulná kavárna plná kávy na sto způsobů, zákusků a dalších pochutin, opravdové voňavé tajemství se ale nachází v suterénu. Tam, kam se běžný návštěvník nedostane - v prostorách pražírny kávy Orbis. Její vedoucí Jan Perner vypráví, jak se od domácího pražení kávových zrn na pánvičce propracoval k distribuci 200 kilogramů čerstvé kávy za měsíc.

V Hondurasu dozrály plody kávovníku, je čas na sklizeň.

Cesta kávy je dlouhá, pražení je alchymie, říká majitel pražírny Jiří Ležovič

/INFOGRAFIKA/ Majitel pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku Jiří Ležovič momentálně pobývá v dalekém Hondurasu, kde se podílí na sklizni kávy ve vysokohorské farmě. Právě nyní totiž vydávají kávovníky v tamním deštném pralese nejlepší úrodu plodů připomínajících svou barvou zralé třešně. Ještě nějakou dobu potrvá, než zrnka potěší svou chutí a vůní ty, kteří kávu milují.

Unikátní sbírka víček od mlíček Jana Beťáka.

Prezidenti na smetaně. Nadšenec sbírá už léta víčka od smetánek do kávy

V pelhřimovském Muzeu rekordů zapisují další sběratelský rekord. Nadšenci Janu Beťákovi se podařilo od roku 1990 nasbírat přes pětadvacet tisíc víček od malých smetánek do kávy. Všem dobře známá mlíčka sbíral po celém světě. Za třicet tři let shromáždil celé série zvířat, rostlin, portrétů herců, prezidenty, památky a desítky dalších motivů.