Śéfeditor doporučuje, kam zajít na dobré jídlo a pití na střední Moravě
Kam by vás na střední Moravě poslal šéfeditor místního Deníku, pokud byste hledali zajímavé místo na vynikající jídlo či kávu? Tady jsou jeho tipy na tři nevšední podniky.
Kam by vás na střední Moravě poslal šéfeditor místního Deníku, pokud byste hledali zajímavé místo na vynikající jídlo či kávu? Tady jsou jeho tipy na tři nevšední podniky.
Kam by vás na střední Moravě poslal šéfeditor místního Deníku, pokud byste hledali zajímavé místo na vynikající jídlo či kávu? Tady jsou jeho tipy na tři nevšední podniky.
Dříve to byla kovárna, kde lidé kovali koně. Dnes je útulný cihlový domek na okraji Čeladné KOVÁRNOU, kde si hosté mohou pochutnat na výborné kávě, domácích koláčích či snídaních, které nastartují jejich den.
Nová doba si žádá modernější a příjemnější servis. Lidé se již nespokojí pouze s tuctovou kavárnou či průměrným bufetem. V Berouně tak lze vyrazit jak na výtečný šálek kávy servírovaný dle přání, tak i na křupavou bagetu na americký způsob.
Tak trochu jiný festival nabídne kavárna Jiná káva, podnik, který pomáhá lidem s duševním onemocněním k postupnému návratu do normálního života. Festival se koná v berounském areálu starých kasáren, kde kavárna sídlí, v pátek 24. června. Od 16 hodin nabídne bohatý program jak pro dospělé, tak pro děti.
Nová doba si žádá modernější a příjemnější servis. Lidé se již nespokojí pouze s tuctovou kavárnou či průměrným bufetem. V Berouně tak lze vyrazit jak na výtečný šálek kávy servírovaný dle přání, tak i na křupavou bagetu na americký způsob.
/FOTOGALERIE/ Dříve to byla kovárna, kde lidé kovali koně. Dnes je útulný cihlový domek na okraji Čeladné KOVÁRNOU, kde si hosté mohou pochutnat na výborné kávě, domácích koláčích či snídaních, které nastartují jejich den.
Není snad jiného ekonomického odvětví, které by na pandemii covidu doplatilo více, než cestovní ruch a gastronomie. V důsledku krize ubylo v celostátním měřítku několik set provozoven, od venkovních hospod přes bufety a kavárny až po restaurace a penziony. Je proto zajímavé sledovat, jak se odvětví snaží vymanit z tlaku nepříznivých okolností a dostat na předkrizovou úroveň – každý krok v tomto směru se proto setkává se značnou pozorností odborné veřejnosti, a snad i spotřebitelů, nebo lépe řečeno konzumentů.
/FOTO/ V oblíbené litoměřické kavárně Káva s párou připojili za model historické lokomotivy nový vagónek vyrobený na zakázku. Ten svou jízdu odstartoval uplynulý víkend a můžete si z něj vychutnat kávu a zákusek s sebou.
Exotické kávy a čaje, ovoce, koření, cukrářské dobroty, podmanivá hudba a pohodová atmosféra jako v čarovném orientu. Přesně takový byl sobotní Festival kávy a čaje na kroměřížském výstavišti.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký.
Jako kdyby vůně šálku s kávou prorážela i nepřekonatelné bariéry. Navzdory úderům covidu a energetickým otřesům se Brno stále více mění v město kaváren. V posledních čtyřech letech jich tam přibylo 141. Jejich aktuální počet vychází z datového portálu města Brna.
Jako kdyby vůně šálku s kávou prorážela i nepřekonatelné bariéry. Navzdory úderům covidu a energetickým otřesům se Brno stále více mění v město kaváren. V posledních čtyřech letech jich tam přibylo 141. Jejich aktuální počet vychází z datového portálu města Brna.
Nabídka provozoven, kde je možné se rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce v Karlovarském kraji hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
Jeho chování bylo mimořádně zákeřné, ohodnotila obžalovaného soudkyně.
Lákají například na vlastní čerstvé produkty či výběrovou kávu. Oblíbenost kaváren na jihu Moravy v posledních letech stoupá a s tím i jejich počet.
/FOTOGALERIE/ Hosté i sami provozovatelé podniků připouštějí, že ve městě na obou březích Ostravice to s úrovní pohostinských služeb není nic extra. A to jak s konceptem, tak personálem. Dají se nicméně vybrat místa, kde nabízejí i poskytují více, nežli jen: „Dobrý den! Co si dáte? Na shledanou!“
Vajíčkárna, brunch, burgrárna, nebo prostě dobré kafe. V Hradci Králové najdeme řadu zajímavých gastronomických zážitků, které potěší chuť, čich i zrak milovníků dobrého jídla a pití.
Asijská a řecká kuchyně, steaky, vybraná káva, ovesné mléko nebo koktejly. Podniky v Třebíči i ve Žďáře nad Sázavou dokáží lidem splnit nejedny chutě. Oproti loňskému roku si však lidé za jídlo a pití připlatí.
Konec vládních opatření souvisejících s koronavirovou pandemií umožňuje lidem se opět scházet. Kavárny a bistra na Vysočina opět ožívají.
Jako houby po dešti. Tak se dá s nadsázkou popsat boom kaváren v centru dvacetitisícového Blanska, kde v posledních letech otevřelo několik nových podniků. Už druhou kavárnu tam loni rozjela společnost CoCo Coffee Company.
Kam za vůni kávy a s očekáváním výborného zákusku k ní? Centra okresních měst na jihu Moravy nabízí mnoho možností, takže návštěvníci mohou zkoušet. Na náměstích a hlavních třídách totiž i po pandemii zůstaly osvědčené kavárny i ty, kde mají otevřeno kratší dobu.
Káva, domácí limonády, koktejly, zákusky, rychlý oběd, ale také možnost potkat se s přáteli a užít si společně strávené chvilky v klidném a tichém prostředí, nebo uprostřed děje či například u kulturního zážitku. Takové jsou důvody, proč navštěvujeme nejrůznější kavárny, bistra, cukrárny a další podniky podobného typu.
Navzdory pandemii, která na dva roky kvůli protiopatřením vylidnila centrum Českého Krumlova, vznikají ve městě nové kavárny či bistra, jejichž provozovatelé doufají, že se turisté zase vrátí. Boj o přežití nemají lehký. Kvalita a originalita – to je to, čím chtějí zákazníky získat.
Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
Řadu let pracovala Eva Kertisová ze Stříbra jako účetní v jedné ze společností v Boru na Tachovsku. Povolání ji po dlouhé době přestalo bavit. Rozhodla se proto zkusit podnikat v úplně jiném oboru a koncem loňského roku založila ve stříbrském areálu Soter v Soběslavově ulici bistro a kavárnu s názvem Delicaterie Soter.
I když by se mohlo zdát, že nedávná pandemie covidu poněkud utlumila podnikatelské aktivity týkající se restaurací, bister či barů, zdaleka tak tomu není. Na Novojičínsku se v poslední době objevilo několik zajímavých podniků, které stojí za to aspoň jednou navštívit. Představujeme vám alespoň čtyři v Novém Jičíně a jeden ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Pro člověka kavárenského, na kofeinu závislého - ráj na zemi. Pro kardiaka - noční můra. Poslední roky, ač poznamenané covidem, kavárníkům v Jičíně přejí.
Vajíčkárna, brunch, burgrárna, nebo prostě dobré kafe. V Hradci Králové najdeme řadu zajímavých gastronomických zážitků, které potěší chuť, čich i zrak milovníků dobrého jídla a pití.
Industriální kulturní prostor DEPO2015 se podruhé naplnil kafem. Lógr 2022-Festival kávy se vrátil a za doprovodu živé hudby vtáhl v neděli 29. května návštěvníky na cestu poznání kávy.
Pokud chtějí obstát v silné konkurenci, musejí nabídnout i něco navíc. Útulný interiér, příjemnou atmosféru, a nebo umělecký zážitek – třeba v podobě výstavy fotografií. Přestože se centrum Přerova v posledních letech vylidňuje, jsou evergreeny, které nestárnou a snaží se zaujmout novinkami. Vznikají ale i nové restaurace, kavárny a bistra. Tady je TOP nabídka podniků ve městě, které neomrzí.
Studenti z Přímky se probojovali do celostátního kola Žateckého poháru a mezi nejlepšími baristy a barmany se neztratili. Zdeněk Pojer z druhého ročníku oboru Hotelnctví a turismus byl pátý v souěži Junior mistr kávy a Ivo Černík z třetího ročníku oboru kuchař-číšník byl čtrnáctý v juniorské koktejlové soutěži. Děkujeme Ludmile Karpíškové za pěkný příspěvek.
Když někdo v Mostě zapomene koupit narozeninový dort, zachrání ho Yousri Abderrahim Bousbih z kavárny Dorty Marina. Zručný cukrář z Tunisu vytvoří sladkost pro rodinnou oslavu i za dvacet minut. Většinou má ale na své precizní dorty víc času, protože je dělá na objednávku zatímco lidi venku pijí kávu a jeho manželka Věra Bousbih Nováková, původní profesí soustružnice, zajišťuje běžný chod rodinného podniku.
/FOTO/ Kávu velkou s bohatou pěnou, čerstvě namletou nebo ochucenou? Snad jakou si vzpomenete dostanete v Liberci, městě kavárnám zaslíbeném. Jsou jich u nás desítky a nové se neustále objevují. Některé nabídnou nejen skvělou kávu, ale i přidanou hodnotu. Pojďte ochutnat.
Nových bister nebo kaváren v Jablonci v posledních dvou letech nevyrostlo mnoho. Kávu a něco dobrého na zub si ale mohou zájemci přeci jen dát v nových prostorách. Mnohé podniky totiž využily koronavirové pauzy a investovaly do rekonstrukcí prostor, třeba oblíbená Hugo kavárna na Dolním náměstí.
S blížícím se létem byli zvyklí majitelé kaváren v Třebíči vytáhnout předzahrádky, aby lidé mohli sedět venku. Letos poprvé se musí řídit manuálem, na kterém trvá město. Cílem je zlepšení venkovního prostoru. Přesto kvůli tomu mají někteří majitelé naopak vrásky na čele.
Česko-tuniská rodina z Mostu neztratila po covidu chuť podnikat. „Je to ale náročné na čas,“ říká. Kavárnu zakládají i další manželé. Jiné provozovně s kávou pomáhá kultura a zkusí opět anglické snídaně.
Po době covidové, která gastro podnikům vůbec nepřála, přichází do tohoto oboru malá vzpruha. Ačkoli některé nucenou pauzu nepřežily, na řadě míst naopak vznikly nové. Výjimkou není ani Litoměřicko.
Pampelišku většina zahrádkářů považuje za plevel, který hyzdí jejich pěstěný trávník. A to je přitom věčná škoda. Z této léčivé byliny si totiž můžete připravit celou řadu velice účinných kosmetických přípravků, ale také třeba kávu, med či pesto, navíc ji lze využít celou beze zbytku.
Na celkem 140 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik s názvem Férová snídaně na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidalo se i Blansko, kde akce proběhla v Zámeckém parku. Sešlo se na ní přes 80 lidí. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.
/FOTOGALERIE/ Na více než 130 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidala se i organizace POINT Milovice, kde akce proběhla na terase u lesoparku Juventa. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade
/FOTOGALERIE/ Rodinný penzion U Slabých pořádá již druhým rokem akce formou komunitního setkávání u kávy. Při pití kávy s občerstvením si společně účastníci předávají nejen zahradnické zkušenosti a pak si odnáší dárek ve formě sazenice, kytice levandule a jiné. V pátek 13. května si odnášeli semínka dvouletek. Dále získali mnoho informací od jedné z účastnic, Veroniky z farmy Kytky z České Sibiře. Veronika odpovídala na mnoho otázek o tom, jakým způsobem pěstují sezónní a lokální květiny.
Na celkem 140 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidal se i Vyškov, kde akce proběhla v parčíku před knihovnou. Sešlo se na ní bezmála 40 lidí. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.
Na více než 130 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidaly se i Vizovice, kde akce proběhla v zahradě Dotek. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.
Kavárny a bistra patří k místům, kde se člověk rád zdrží, aby si pochutnal a potěšil i další smysly. Tyto podniky dostávaly zabrat za pandemie a následně kvůli zdražování energií, které se promítá do cen. Nezapomněly ale přicházet s novinkami. Tu přidávají zvláštní druhy občerstvení, tam zastřešily terasu, nebo své služby rozšířily o další „café zastávku“. Z řady míst zaznívá, že se zákazníci vracejí v plném počtu a někde i vyšším.
Kavárny a bistra patří k místům, kde se člověk rád zdrží, aby si pochutnal a potěšil i další smysly. Tyto podniky dostávaly zabrat za pandemie a následně kvůli zdražování energií, které se promítá do cen. Nezapomněly ale přicházet s novinkami. Tu přidávají zvláštní druhy občerstvení, tam zastřešily terasu, nebo své služby rozšířily o další „café zastávku“. Z řady míst zaznívá, že se zákazníci vracejí v plném počtu a někde i vyšším.
Pod širým nebem v městském parku či na náměstí budou moci v sobotu posnídat lidé ve Vsetíně či Rožnově pod Radhoštěm. V obou městech se uskuteční takzvané Férové snídaně, jejichž účelem je vyjádření podpory pěstitelům v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky, ale také podporu pěstitelům lokálním.
Celorepublikový piknik Férová snídaně se koná druhou květnovou sobotu, tedy 14. května, od 10 hodin v Gayerových kasárnách vedle kavárny Bajkazyl v Hradci Králové.
Nejlepší marakuju v životě mi nabídli přátelé, u kterých jsem pobývala na Seychelách. Tyhle ostrovy i mučenka byly láska na první pohled. Do té doby jsem znala marakuju obvykle kombinovanou s broskvemi jen v jogurtu nebo zákusku.
Jedenáctý ročník tradičního Multikulturního týdne začal v Pardubicích v pátek odpoledne. Jedná se o týdenní festival, kde se sejdou všemožné národnosti žijící v Pardubicích. Akce letos odstartovala na menším prostoru na Příhrádku, kde se nacházelo několik stánků s jídlem nebo výrobky různých národností. Konalo se zde i několik hudebních a tanečních představení.