Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Z festivalu Jiná káva v Berouně.

Festival Jiná káva se uskuteční poosmé. Organizace pomáhá duševně nemocným

Tak trochu jiný festival nabídne kavárna Jiná káva, podnik, který pomáhá lidem s duševním onemocněním k postupnému návratu do normálního života. Festival se koná v berounském areálu starých kasáren, kde kavárna sídlí, v pátek 24. června. Od 16 hodin nabídne bohatý program jak pro dospělé, tak pro děti.

Nová kavárna Pascucci v Praze

To je jiný kafe. Do Česka přichází italský kavárenský řetězec Pascucci

Není snad jiného ekonomického odvětví, které by na pandemii covidu doplatilo více, než cestovní ruch a gastronomie. V důsledku krize ubylo v celostátním měřítku několik set provozoven, od venkovních hospod přes bufety a kavárny až po restaurace a penziony. Je proto zajímavé sledovat, jak se odvětví snaží vymanit z tlaku nepříznivých okolností a dostat na předkrizovou úroveň – každý krok v tomto směru se proto setkává se značnou pozorností odborné veřejnosti, a snad i spotřebitelů, nebo lépe řečeno konzumentů.

Cukrárna Krakhmalnikov brothers.

Nové restaurace v kraji sázejí nejen na originalitu

Nabídka provozoven, kde je možné se rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce v Karlovarském kraji hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

Výběr z cukráren a kaváren v centru Hodonína.

Lidé míří do center jihomoravských měst za kávou i zákusky

Kam za vůni kávy a s očekáváním výborného zákusku k ní? Centra okresních měst na jihu Moravy nabízí mnoho možností, takže návštěvníci mohou zkoušet. Na náměstích a hlavních třídách totiž i po pandemii zůstaly osvědčené kavárny i ty, kde mají otevřeno kratší dobu.

Smyslůplné bistro.

Smyslůplné bistro či Neputovní pražírna lákají hosty v Táboře k návštěvě

Káva, domácí limonády, koktejly, zákusky, rychlý oběd, ale také možnost potkat se s přáteli a užít si společně strávené chvilky v klidném a tichém prostředí, nebo uprostřed děje či například u kulturního zážitku. Takové jsou důvody, proč navštěvujeme nejrůznější kavárny, bistra, cukrárny a další podniky podobného typu.

Podnik Lékárna.

Bistra v centru Karlových Varů sází na originalitu

Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

V bistru a kavárně Delicaterie Soter ve Stříbře čeká návštěvníky bohatá nabídka a především přátelská atmosféra.

Za dobrotami do Stříbra i okolí

Řadu let pracovala Eva Kertisová ze Stříbra jako účetní v jedné ze společností v Boru na Tachovsku. Povolání ji po dlouhé době přestalo bavit. Rozhodla se proto zkusit podnikat v úplně jiném oboru a koncem loňského roku založila ve stříbrském areálu Soter v Soběslavově ulici bistro a kavárnu s názvem Delicaterie Soter.

Bookafe v Novém Jičíně.

Gastroscéna na Novojičínsku jde kupředu a nebojí se trendů, vybere si každý

I když by se mohlo zdát, že nedávná pandemie covidu poněkud utlumila podnikatelské aktivity týkající se restaurací, bister či barů, zdaleka tak tomu není. Na Novojičínsku se v poslední době objevilo několik zajímavých podniků, které stojí za to aspoň jednou navštívit. Představujeme vám alespoň čtyři v Novém Jičíně a jeden ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Marconi Coffee v Přerově.

Nejen pivo a kafe. I Přerov má svoje "gastrohity", tady jsou naše tipy

Pokud chtějí obstát v silné konkurenci, musejí nabídnout i něco navíc. Útulný interiér, příjemnou atmosféru, a nebo umělecký zážitek – třeba v podobě výstavy fotografií. Přestože se centrum Přerova v posledních letech vylidňuje, jsou evergreeny, které nestárnou a snaží se zaujmout novinkami. Vznikají ale i nové restaurace, kavárny a bistra. Tady je TOP nabídka podniků ve městě, které neomrzí.

Studenti z Přímky soutěžili na celostátním klání baristů a barmanů.

Barmani a baristé z Přímky soutěžili v celostátní soutěži Žatecký CUP 2022

Studenti z Přímky se probojovali do celostátního kola Žateckého poháru a mezi nejlepšími baristy a barmany se neztratili. Zdeněk Pojer z druhého ročníku oboru Hotelnctví a turismus byl pátý v souěži Junior mistr kávy a Ivo Černík z třetího ročníku oboru kuchař-číšník byl čtrnáctý v juniorské koktejlové soutěži. Děkujeme Ludmile Karpíškové za pěkný příspěvek.

Yousri Abderrahim Bousbih z kavárny Dorty Marina a jeho dorty

Auta či věž s drakem. Tuniský kavárník vyrábí v Mostě dorty na přání

Když někdo v Mostě zapomene koupit narozeninový dort, zachrání ho Yousri Abderrahim Bousbih z kavárny Dorty Marina. Zručný cukrář z Tunisu vytvoří sladkost pro rodinnou oslavu i za dvacet minut. Většinou má ale na své precizní dorty víc času, protože je dělá na objednávku zatímco lidi venku pijí kávu a jeho manželka Věra Bousbih Nováková, původní profesí soustružnice, zajišťuje běžný chod rodinného podniku.

Mezi základní principy Fairtrade patří:výkupní cena odpovídající nákladům udržitelné produkce a důstojného živobytí.

Lidé v Blansku férově snídali na podporu pěstitelů z chudých zemí

Na celkem 140 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik s názvem Férová snídaně na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidalo se i Blansko, kde akce proběhla v Zámeckém parku. Sešlo se na ní přes 80 lidí. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.

Férová snídaně Pointu Milovice

Point Milovice piknikoval férově na podporu pěstitelů

/FOTOGALERIE/ Na více než 130 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidala se i organizace POINT Milovice, kde akce proběhla na terase u lesoparku Juventa. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade

Ze Zahradničení u kávy u Slabých v Miličíně.

Ze setkání u kávy si účastníci odnášejí informace i dárky

/FOTOGALERIE/ Rodinný penzion U Slabých pořádá již druhým rokem akce formou komunitního setkávání u kávy. Při pití kávy s občerstvením si společně účastníci předávají nejen zahradnické zkušenosti a pak si odnáší dárek ve formě sazenice, kytice levandule a jiné. V pátek 13. května si odnášeli semínka dvouletek. Dále získali mnoho informací od jedné z účastnic, Veroniky z farmy Kytky z České Sibiře. Veronika odpovídala na mnoho otázek o tom, jakým způsobem pěstují sezónní a lokální květiny.

Ve Vyškově lidé v sobotu férově posnídali v parčíku před knihovnou.

Férová buchta nebo domácí vejce. Ve Vyškově piknikovali na podporu pěstitelů

Na celkem 140 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidal se i Vyškov, kde akce proběhla v parčíku před knihovnou. Sešlo se na ní bezmála 40 lidí. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.

Ve vizovickém Doteku piknikovali na podporu pěstitelů.

Ve Vizovicích snídali férově. Podpořili tak pěstitele kávy, kakaa nebo banánů

Na více než 130 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidaly se i Vizovice, kde akce proběhla v zahradě Dotek. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.

Takhle podávají kávu v ES Cafe v centru Kadaně.

Vaky na sezení, káva do ruky: Kavárnám na Chomutovsku se vracejí hosté

Kavárny a bistra patří k místům, kde se člověk rád zdrží, aby si pochutnal a potěšil i další smysly. Tyto podniky dostávaly zabrat za pandemie a následně kvůli zdražování energií, které se promítá do cen. Nezapomněly ale přicházet s novinkami. Tu přidávají zvláštní druhy občerstvení, tam zastřešily terasu, nebo své služby rozšířily o další „café zastávku“. Z řady míst zaznívá, že se zákazníci vracejí v plném počtu a někde i vyšším.

Takhle podávají kávu v ES Cafe v centru Kadaně.

Vaky na sezení, nápoj do ruky. Kavárnám na Chomutovsku se vracejí hosté

Kavárny a bistra patří k místům, kde se člověk rád zdrží, aby si pochutnal a potěšil i další smysly. Tyto podniky dostávaly zabrat za pandemie a následně kvůli zdražování energií, které se promítá do cen. Nezapomněly ale přicházet s novinkami. Tu přidávají zvláštní druhy občerstvení, tam zastřešily terasu, nebo své služby rozšířily o další „café zastávku“. Z řady míst zaznívá, že se zákazníci vracejí v plném počtu a někde i vyšším.

Marakuja.

Láska na první pohled? Tajemná mučenka s jizvami Krista

Nejlepší marakuju v životě mi nabídli přátelé, u kterých jsem pobývala na Seychelách. Tyhle ostrovy i mučenka byly láska na první pohled. Do té doby jsem znala marakuju obvykle kombinovanou s broskvemi jen v jogurtu nebo zákusku.

Multikulturní týden v Pardubicích započala páteční akce Pestrý Příhrádek.

Multikulturní týden v Pardubicích odstartoval pestrými barvami, jídlem a tancem

Jedenáctý ročník tradičního Multikulturního týdne začal v Pardubicích v pátek odpoledne. Jedná se o týdenní festival, kde se sejdou všemožné národnosti žijící v Pardubicích. Akce letos odstartovala na menším prostoru na Příhrádku, kde se nacházelo několik stánků s jídlem nebo výrobky různých národností. Konalo se zde i několik hudebních a tanečních představení.