Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Řada oslovených porodnic poplatek za přítomnost otce u porodu zrušila nebo jej nikdy nezavedla. Naopak chce motivovat muže, aby u porodu byli. Ilustrační foto

Otec u porodu zdarma? Někde platí za kávu a oblečení, jinde za dozor

V dubnu uplyne už sedm let od rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že za přítomnost otce u porodu, ani za poskytnutí nezbytných pomůcek, jako je třeba ochranný oděv, nemohou české nemocnice požadovat poplatek. Neznamená to ovšem, že dnes otcové v porodnicích neplatí. Většina zařízení oslovených redaktory Deníku už sice peníze nechce, některá však poplatek stále vybírají. Jiná si účtují alespoň nadstandardní služby.

Novoroční výstup na hrad Helfštýn, 7. ledna 2023

Hrad Helfštýn o víkendu otevírá brány. Do roku 2023 vstoupil rekordem

Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.

Novoroční výstup na hrad Helfštýn, 7. ledna 2023

Hrad Helfštýn o víkendu otevírá brány. Do roku 2023 vstoupil rekordem

Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.

Hrad Helfštýn otevírá své brány v sobotu 4. března.

Hrad Helfštýn o víkendu otevírá brány. Do roku 2023 vstoupil rekordem

Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.

Roberto Trevissan navštěvuje pravidelně kávové plantáže a školí baristy v Česku i ve světě.

Do léta otevře barista Trevissan z Brandýsku u pražírny také školu kávy

/FOTOGALERIE/ Kolem někdejšího hostince v Brandýsku se line kouzelná vůně kávy. Pražírnu spolu s kavárnou, kde nechybí ani pípa nezbytná k večernímu posezení a komunitní centrum k pořádání koncertů nebo výstav, provozují v malé středočeské vesnici italský barista Roberto Trevissan s manželkou Barborou. Letos počítá ještě se Školou kávy.

Útulný krámek paní Burešové nabízí široký sortiment

Obchůdek ve Starém Sedle neskolil ani covid. Čerstvé pečivo tu koupíte každý den

Je libo k snídani čerstvý rohlík, cereální pečivo či chléb? Ve Starém Sedle stačí zaběhnout do obchůdku Anny Burešové a vybrat si. Zatímco ve většině malých obcí na Tachovsku jsou malé prodejny s potravinami nebo smíšeným zbožím již dávno zavřené, tomuto obchůdku se daří a jeho majitelka si na nedostatek zákazníků nestěžuje.

Majitel kavárny Leoš Pavlata.

FofrKafe v Liberci funguje šest let. Prožíváme nejtěžší období, říká majitel

V minulosti se tu podle pamětnice scházeli movití průmyslníci u sklenky kvalitního pití a s doutníkem v ruce debatovali o budoucnosti Liberce. Nyní sem už šest let míří kroky těch, kteří si nedokážou představit svůj den bez povzbuzení v podobě výběrové kávy. Přestože se podařilo liberecké kavárně FofrKafe překonat řadu obtíží, musí se vypořádat s aktuální situací.

Majitel kavárny Leoš Pavlata.

FofrKafe v Liberci funguje 6 let. Nyní prožíváme nejtěžší období, říká majitel

V minulosti se tu podle pamětnice scházeli movití průmyslníci u sklenky kvalitního pití a s doutníkem v ruce debatovali o budoucnosti Liberce. Nyní sem už šest let míří kroky těch, kteří si nedokážou představit svůj den bez povzbuzení v podobě výběrové kávy. Přestože se podařilo liberecké kavárně FofrKafe překonat řadu obtíží, musí se vypořádat s aktuální situací.

Pražení kávy v brněnské rodinné pražírně Penerini coffee roastery.

VIDEO: Kávu pražíme třikrát týdně, říká brněnská pražička. Podívejte se jak

Vůně pukajícího popcornu. Takto voní prostor rodinné pražírny Penerini coffee roastery v brněnské ulici Poděbradova 6. Baristka a pražička Kristýna Surůvková redaktorce Deníku ukazuje proces pražení brazilských kávových zrn. „Zelená zrnka nasypeme dovnitř do nahřáté pražičky. Otočíme kolečkem a zrnka propadnou dovnitř. Tímto způsobem se spouští samotný proces pražení kávy,“ popisuje postup u menšího zařízení Surůvková.

Jan Perner

Nejsme kávoví fašisti. Hledáme kompromis a nabízíme možnosti, říká šéf pražírny

/FOTO, VIDEO/ Hotel Centrál na novopackém Masarykově náměstí láká do svých útrob už od pohledu. Neorenesanční stavba prochází postupnou obnovou od doby, kdy ji v roce 2014 koupil místní sbor Jednoty bratrské. V prostorách bývalé kuchyně se skrývá útulná kavárna plná kávy na sto způsobů, zákusků a dalších pochutin, opravdové voňavé tajemství se ale nachází v suterénu. Tam, kam se běžný návštěvník nedostane - v prostorách pražírny kávy Orbis. Její vedoucí Jan Perner vypráví, jak se od domácího pražení kávových zrn na pánvičce propracoval k distribuci 200 kilogramů čerstvé kávy za měsíc.

V Hondurasu dozrály plody kávovníku, je čas na sklizeň.

Cesta kávy je dlouhá, pražení je alchymie, říká majitel pražírny Jiří Ležovič

/INFOGRAFIKA/ Majitel pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku Jiří Ležovič momentálně pobývá v dalekém Hondurasu, kde se podílí na sklizni kávy ve vysokohorské farmě. Právě nyní totiž vydávají kávovníky v tamním deštném pralese nejlepší úrodu plodů připomínajících svou barvou zralé třešně. Ještě nějakou dobu potrvá, než zrnka potěší svou chutí a vůní ty, kteří kávu milují.

Unikátní sbírka víček od mlíček Jana Beťáka.

Prezidenti na smetaně. Nadšenec sbírá už léta víčka od smetánek do kávy

V pelhřimovském Muzeu rekordů zapisují další sběratelský rekord. Nadšenci Janu Beťákovi se podařilo od roku 1990 nasbírat přes pětadvacet tisíc víček od malých smetánek do kávy. Všem dobře známá mlíčka sbíral po celém světě. Za třicet tři let shromáždil celé série zvířat, rostlin, portrétů herců, prezidenty, památky a desítky dalších motivů.

Rektorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně zdobí originální vzducholoď.

Za fotku se zlínskou vzducholodí káva zdarma. UTB láká na den otevřených dveří

Už ve čtvrtek 26. ledna otevře dveře všech svých fakult zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB). Kromě získání potřebných informací o studiu je pro zájemce lákadlem také originální univerzitní vzducholoď, která je k vidění v atriu rektorátu. Pokud se s ní návštěvníci vyfotí, získají ve studentském klubu kávu nebo čaj zadarmo.

Otevření nové prodejny Lidl v Děčínské ulici v České Lípě

O košíky se v Lípě neprali. Lidé si v Lidlu dali kávu zdarma a zkoumali nabídku

/FOTO, VIDEO/ Premiéra bez slavnostních fanfár, ale i bez strkanic nedočkavých zákazníků. Tak otevřel obchodní řetězec Lidl v České Lípě svůj druhý supermarket. Celkem jde o jeho 308. prodejnu v ČR. Nachází se v Děčínské ulici a první zákazníci s nákupními vozíky vjeli mezi vzorně upravené regály s pečlivě vyrovnaným zbožím v pondělí 16. ledna, přesně v 7 hodin ráno. 

Vědecké studie v roce 2022 opět nezklamaly.

Nejbizarnější studie roku 2022: Rybičky, které řídí auto i alergie na orgasmy

Poslední dobou nás vědci zavalují nejrůznějšími studiemi a nutno říci, že některé jsou opravdu schopné vyvolat záchvaty smíchu, jiné údiv a občas si říkáme, proč to či ono vědci vůbec zkoumají a co tím chtějí dokázat. Pojďme se podívat na výběr těch nejbizarnějších studií a průzkumů, které vědci v roce 2022 provedli. Nad výsledky někdy zůstává rozum stát.

Zaměstnankyně původní kavárny Adéla Trnovec je ráda, že se mohla znovu vrátit do práce.

Hradecký podnikatel vzkřísil kavárnu úzkokolejky. Stihl to za rekordní čas

Kavárna Koloniál v Jindřichově Hradci se v polovině listopadu zavřela. Podnik v ulici Na Hradbách fungoval pod hlavičkou jindřichohradecké úzkokolejky (JHMD) deset let a patřil mezi oblíbené místo především mezi Hradečáky. Lidé kavárnu vyhledávali pro její příjemnou atmosféru a výbornou kávu i zákusky. Přestože na dveřích visela po ukončení provozu cedulka s nápisem "Zavřeno navždy", netrvalo dlouho a dveře oblíbeného podniku se zákazníkům znovu otevřely.

Studnenti z Přímky připravili pro znojemské školáky workshopy k výstavě Vídeň na talíři s ochutnávkou dobrot.

Sacher dort a káva. Studenti z Přímky dětem přiblížili Vídeň na talíři

Vídeň na talíři aneb Kulinářské dědictví našich babiček je název výstavy, kterou lze až do konce února navštívit v Minoritském klášteře v Jihomoravském muzeu ve Znojmě.  V rámci této výstavy připravili studenti oboru Hotelnictví a turismu a Kuchař – číšník znojemské Přímky pro žáky 8. a 9. ročníků ZŠ ze Znojemska kulinářský workshop Vídeň na talíři, na němž předevdli své praktické dovednosti.