/FOTO, VIDEO/ Příbramské divadlo bavilo Neratovice. Divadelní klasiku Maryša zhlédlo první březnovou neděli v tamním společenském domě tři sta diváků. V hlavní roli se představila Anna Fixová, známá z řady televizních seriálů.
V dubnu uplyne už sedm let od rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že za přítomnost otce u porodu, ani za poskytnutí nezbytných pomůcek, jako je třeba ochranný oděv, nemohou české nemocnice požadovat poplatek. Neznamená to ovšem, že dnes otcové v porodnicích neplatí. Většina zařízení oslovených redaktory Deníku už sice peníze nechce, některá však poplatek stále vybírají. Jiná si účtují alespoň nadstandardní služby.
Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.
Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.
Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.
Speciální káva, z jejíhož prodeje putuje část výtěžku na ochranu Jizerských hor, se zrodila na základě spolupráce Libereckého kraje, pražírny Nordbeans, Jizersko-ještědského horského spolku a Jizerské magistrály.
/FOTOGALERIE/ Kolem někdejšího hostince v Brandýsku se line kouzelná vůně kávy. Pražírnu spolu s kavárnou, kde nechybí ani pípa nezbytná k večernímu posezení a komunitní centrum k pořádání koncertů nebo výstav, provozují v malé středočeské vesnici italský barista Roberto Trevissan s manželkou Barborou. Letos počítá ještě se Školou kávy.
Málokdo by poznal, že u hlavní cesty v Ostravě-Staré Bělé se v suterénu oranžové budovy skrývá pražírna, ze které se kávová zrnka vyváží do různých koutů světa. Father’s Coffee Roastery doslova klame vizáží. Když se ale po zmáčknutí zvonku otevřou dveře, vůně kávy vás vtáhne dovnitř.
Je libo k snídani čerstvý rohlík, cereální pečivo či chléb? Ve Starém Sedle stačí zaběhnout do obchůdku Anny Burešové a vybrat si. Zatímco ve většině malých obcí na Tachovsku jsou malé prodejny s potravinami nebo smíšeným zbožím již dávno zavřené, tomuto obchůdku se daří a jeho majitelka si na nedostatek zákazníků nestěžuje.
Největší obchodní řetězec kaváren na světě Starbucks uvedl na italský trh kávu se speciální ingrediencí. Káva s olivovým olejem má zaujmout nevšední chutí. Informoval o tom portál BBC.
V minulosti se tu podle pamětnice scházeli movití průmyslníci u sklenky kvalitního pití a s doutníkem v ruce debatovali o budoucnosti Liberce. Nyní sem už šest let míří kroky těch, kteří si nedokážou představit svůj den bez povzbuzení v podobě výběrové kávy. Přestože se podařilo liberecké kavárně FofrKafe překonat řadu obtíží, musí se vypořádat s aktuální situací.
Zdeněk Gajdoš měl budoucnost narýsovanou jasně. Už od malička ho zajímala příprava kávy. "Maminka říkala, že když něco budu dělat, tak kavárníka. Nikdy jsem ostatně nepřemýšlel, že bych dělal něco jiného,“ usmívá se.
Alena a Lucie kvůli svému snu přesídlily z Prahy do Chomutova. Obklopené lidmi, kteří si je našli, nabízejí kávu na mnoho způsobů, sladkosti a další lahůdky
V minulosti se tu podle pamětnice scházeli movití průmyslníci u sklenky kvalitního pití a s doutníkem v ruce debatovali o budoucnosti Liberce. Nyní sem už šest let míří kroky těch, kteří si nedokážou představit svůj den bez povzbuzení v podobě výběrové kávy. Přestože se podařilo liberecké kavárně FofrKafe překonat řadu obtíží, musí se vypořádat s aktuální situací.
Vůně pukajícího popcornu. Takto voní prostor rodinné pražírny Penerini coffee roastery v brněnské ulici Poděbradova 6. Baristka a pražička Kristýna Surůvková redaktorce Deníku ukazuje proces pražení brazilských kávových zrn. „Zelená zrnka nasypeme dovnitř do nahřáté pražičky. Otočíme kolečkem a zrnka propadnou dovnitř. Tímto způsobem se spouští samotný proces pražení kávy,“ popisuje postup u menšího zařízení Surůvková.
/INFOGRAFIKA/ V přízemí sympatické knihkupectví, nahoře stylová kavárna. Potěšení ducha i chuťových buněk v jednom. To je knihkupectví a kavárna Petrkov na náměstí v Havlíčkově Brodě.
/FOTO, VIDEO/ Hotel Centrál na novopackém Masarykově náměstí láká do svých útrob už od pohledu. Neorenesanční stavba prochází postupnou obnovou od doby, kdy ji v roce 2014 koupil místní sbor Jednoty bratrské. V prostorách bývalé kuchyně se skrývá útulná kavárna plná kávy na sto způsobů, zákusků a dalších pochutin, opravdové voňavé tajemství se ale nachází v suterénu. Tam, kam se běžný návštěvník nedostane - v prostorách pražírny kávy Orbis. Její vedoucí Jan Perner vypráví, jak se od domácího pražení kávových zrn na pánvičce propracoval k distribuci 200 kilogramů čerstvé kávy za měsíc.
/INFOGRAFIKA/ Majitel pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku Jiří Ležovič momentálně pobývá v dalekém Hondurasu, kde se podílí na sklizni kávy ve vysokohorské farmě. Právě nyní totiž vydávají kávovníky v tamním deštném pralese nejlepší úrodu plodů připomínajících svou barvou zralé třešně. Ještě nějakou dobu potrvá, než zrnka potěší svou chutí a vůní ty, kteří kávu milují.
V pelhřimovském Muzeu rekordů zapisují další sběratelský rekord. Nadšenci Janu Beťákovi se podařilo od roku 1990 nasbírat přes pětadvacet tisíc víček od malých smetánek do kávy. Všem dobře známá mlíčka sbíral po celém světě. Za třicet tři let shromáždil celé série zvířat, rostlin, portrétů herců, prezidenty, památky a desítky dalších motivů.
Plzeňanka Zuzana Měřínská (35), spolumajitelka Kafe Smetanka, už jako malá ráda pomáhala mamince s pečením sladkostí. Ani ve snu ji ale tehdy nenapadlo, že by se tím mohla někdy živit.
Krásně voní a úžasně chutná. Ale s kávou se dají dělat i jiné věci. Třeba malovat. Jeden takový kurz malování pořádali v Milevsku na Písecku. Podívejte, jaké krásné obrázky vznikly.
Krásně voní a úžasně chutná. Ale s kávou se dají dělat i jiné věci. Třeba malovat. Jeden takový kurz malování pořádali v Milevsku na Písecku. Podívejte, jaké krásné obrázky vznikly.
Krásně voní a úžasně chutná. Ale s kávou se dají dělat i jiné věci. Třeba malovat. Jeden takový kurz malování pořádali v Milevsku na Písecku. Podívejte, jaké krásné obrázky vznikly.
Plzeňanka Zuzana Měřínská (35), spolumajitelka Kafe Smetanka, už jako malá ráda pomáhala mamince s pečením sladkostí. Ani ve snu ji ale tehdy nenapadlo, že by se tím mohla někdy živit.
Krásně voní a úžasně chutná. Ale s kávou se dají dělat i jiné věci. Třeba malovat. Jeden takový kurz malování pořádali v Milevsku na Písecku. Podívejte, jaké krásné obrázky vznikly.
Krásně voní a úžasně chutná. Ale s kávou se dají dělat i jiné věci. Třeba malovat. Jeden takový kurz malování pořádali v Milevsku na Písecku. Podívejte, jaké krásné obrázky vznikly.
Krásně voní a úžasně chutná. Ale s kávou se dají dělat i jiné věci. Třeba malovat. Jeden takový kurz malování pořádali v Milevsku na Písecku. Podívejte, jaké krásné obrázky vznikly.
Krásně voní a úžasně chutná. Ale s kávou se dají dělat i jiné věci. Třeba malovat. Jeden takový kurz malování pořádali v Milevsku na Písecku. Podívejte, jaké krásné obrázky vznikly.
Krásně voní a úžasně chutná. Ale s kávou se dají dělat i jiné věci. Třeba malovat. Jeden takový kurz malování pořádali v Milevsku na Písecku. Podívejte, jaké krásné obrázky vznikly.
Krásně voní a úžasně chutná. Ale s kávou se dají dělat i jiné věci. Třeba malovat. Jeden takový kurz malování pořádali v Milevsku na Písecku. Podívejte, jaké krásné obrázky vznikly.
Krásně voní a úžasně chutná. Ale s kávou se dají dělat i jiné věci. Třeba malovat. Jeden takový kurz malování pořádali v Milevsku na Písecku. Podívejte, jaké krásné obrázky vznikly.
Nový výzkum provedený na dvou tisících zaměstnanců odhalil, kdy jsou lidé při práci v kanceláři nejproduktivnější. Ze zjištěných údajů plyne, že zaměstnanci během pracovní doby prožijí několik vzestupů a propadů aktivity, což ovlivňuje jejich celkový pracovní výkon.
Krásně voní a úžasně chutná. Ale s kávou se dají dělat i jiné věci. Třeba malovat. Jeden takový kurz malování pořádali v Milevsku na Písecku. Podívejte, jaké krásné obrázky vznikly.
Už ve čtvrtek 26. ledna otevře dveře všech svých fakult zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB). Kromě získání potřebných informací o studiu je pro zájemce lákadlem také originální univerzitní vzducholoď, která je k vidění v atriu rektorátu. Pokud se s ní návštěvníci vyfotí, získají ve studentském klubu kávu nebo čaj zadarmo.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nová kavárna otevřela tento týden v ulici Politický vězňů v Kolíně. Její zaměření však není úplně obvyklé. Kromě útulného koutku s herními konzolemi tam naleznete spoustu věcí s tématikou kryptoměny Bitcoin, které se majitel Jan Paulus dlouhodobě věnuje.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nová kavárna otevřela tento týden v ulici Politický vězňů v Kolíně. Její zaměření však není úplně obvyklé. Kromě útulného koutku s herními konzolemi tam naleznete spoustu věcí s tématikou kryptoměny Bitcoin, které se majitel Jan Paulus dlouhodobě věnuje.
/ANKETA/ Zatímco dříve byl problém dát si v Třebíči dobrou kávu, nyní mají lidé v centru města na výběr z patnácti kaváren. Ty podle znalců mohou klidně konkurovat i podobným podnikům ve velkých městech.
/ANKETA/ Zatímco dříve byl problém dát si v Třebíči dobrou kávu, nyní mají lidé v centru města na výběr z patnácti kaváren. Ty podle znalců mohou klidně konkurovat i podobným podnikům ve velkých městech.
/FOTO, VIDEO/ Premiéra bez slavnostních fanfár, ale i bez strkanic nedočkavých zákazníků. Tak otevřel obchodní řetězec Lidl v České Lípě svůj druhý supermarket. Celkem jde o jeho 308. prodejnu v ČR. Nachází se v Děčínské ulici a první zákazníci s nákupními vozíky vjeli mezi vzorně upravené regály s pečlivě vyrovnaným zbožím v pondělí 16. ledna, přesně v 7 hodin ráno.
Poslední dobou nás vědci zavalují nejrůznějšími studiemi a nutno říci, že některé jsou opravdu schopné vyvolat záchvaty smíchu, jiné údiv a občas si říkáme, proč to či ono vědci vůbec zkoumají a co tím chtějí dokázat. Pojďme se podívat na výběr těch nejbizarnějších studií a průzkumů, které vědci v roce 2022 provedli. Nad výsledky někdy zůstává rozum stát.
Kavárna Koloniál v Jindřichově Hradci se v polovině listopadu zavřela. Podnik v ulici Na Hradbách fungoval pod hlavičkou jindřichohradecké úzkokolejky (JHMD) deset let a patřil mezi oblíbené místo především mezi Hradečáky. Lidé kavárnu vyhledávali pro její příjemnou atmosféru a výbornou kávu i zákusky. Přestože na dveřích visela po ukončení provozu cedulka s nápisem "Zavřeno navždy", netrvalo dlouho a dveře oblíbeného podniku se zákazníkům znovu otevřely.
Neobejde se bez něj žádná rodinná oslava (silvestrovská už vůbec ne), existují na něj tisíce receptů a je prý českým vynálezem. Řeč je o obloženém chlebíčku. Je čas chystat ty nejlepší na silvestrovský mejdan!
Sváteční čas má své specifické vůně. Jeden si vybaví vůni jehličí, další vanilky, skořice… A co takhle provonět svůj sváteční domov i výjimečnou vánoční kávou? Zkuste perníkové cappuccino a Baileys latte macchiato.
Vídeň na talíři aneb Kulinářské dědictví našich babiček je název výstavy, kterou lze až do konce února navštívit v Minoritském klášteře v Jihomoravském muzeu ve Znojmě. V rámci této výstavy připravili studenti oboru Hotelnictví a turismu a Kuchař – číšník znojemské Přímky pro žáky 8. a 9. ročníků ZŠ ze Znojemska kulinářský workshop Vídeň na talíři, na němž předevdli své praktické dovednosti.
Ve své nové knize Káva z Mocha vzpomíná autor úspěšných cestopisů Stanislav Havlíček na mise v Jemenu, kterých se účastnil jakožto farmaceut organizace Lékaři bez hranic. Nutno dodat, že jeho předchozí kniha Hlas větru získala Cenu Hanzelky a Zikmunda a stala se cestopisem roku 2021.
Ne každý ocení sladký dezert ke kávě nebo jen tak na chuť během dne. Ozvlášť v době vánočních svátků určitě bude na stole sladkého až až, a proto není od věci připravit i nějaký jiný druh pochutiny. Upéct slané sušenky netrvá dlouho a recept zvládne i úplný začátečník.