Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Ukrajinské děti na ZŠ Želatovská v Přerově. Ilustrační foto

"Ukrajinské kafe" v Přerově táhlo, na setkání přišlo přes stovku uprchlíků

Možnosti pracovního uplatnění, systém českého školství nebo nutnost očkování dětí předškolního věku. Ale také ryze praktické věci - kolik stojí jízdné v městské autobusové dopravě, nebo na kterého praktického lékaře se mohou obrátit. V Přerově se konalo v úterý odpoledne vůbec první „ukrajinské kafe“ - společné setkání uprchlíků se zástupci magistrátu, Úřadu práce a neziskových organizací.

Blešák na vzduchu.

Oblíbené Blešáky na vzduchu se vracejí. Odstartují na konci dubna

Jaro je v plném proudu a s ním se nyní opět rozjedou i oblíbené Blešáky na vzduchu, tedy konkrétně v Komenského parku v Kolíně. Letos to bude jejich už šestý ročník. První z letošní série bazárků se uskuteční „na čarodějnice“, tedy v sobotu 30. dubna od 9.30 do 12 hodin.

Přesunuté Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zahájilo provoz ve Vysočanech.

Nedostatek kávy v asistenčním centru pomoci Ukrajině dárci bleskově vyřešili

Kafe by bodlo - a dvě kávy dvojnásob. Tak se na Velký pátek dopoledne vyvinula situace v krajském asistenčním centru pomoc Ukrajině v Praze - místu, které pro registraci válečných uprchlíků zřizují společně hlavní město a Středočeský kraj. Na twitteru na to upozornili pražští hasiči, kteří se na zajišťování chodu tohoto KACPU centra podílejí.

Přesunuté Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zahájilo provoz ve Vysočanech.

Nedostatek kávy v asistenčním centru pomoci Ukrajině dárci bleskově vyřešili

Kafe by bodlo - a dvě kávy dvojnásob. Tak se na Velký pátek dopoledne vyvinula situace v krajském asistenčním centru pomoc Ukrajině v Praze - místu, které pro registraci válečných uprchlíků zřizují společně hlavní město a Středočeský kraj. Na twitteru na to upozornili pražští hasiči, kteří se na zajišťování chodu tohoto KACPU centra podílejí.

Přesunuté Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zahájilo provoz ve Vysočanech.

Nedostatek kávy v asistenčním centru pomoci Ukrajině dárci bleskově vyřešili

Kafe by bodlo - a dvě kávy dvojnásob. Tak se na Velký pátek dopoledne vyvinula situace v krajském asistenčním centru pomoc Ukrajině v Praze - místu, které pro registraci válečných uprchlíků zřizují společně hlavní město a Středočeský kraj. Na twitteru na to upozornili pražští hasiči, kteří se na zajišťování chodu tohoto KACPU centra podílejí.

Přesunuté Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zahájilo provoz ve Vysočanech.

Nedostatek kávy v asistenčním centru pomoci Ukrajině dárci bleskově vyřešili

Kafe by bodlo - a dvě kávy dvojnásob. Tak se na Velký pátek dopoledne vyvinula situace v krajském asistenčním centru pomoc Ukrajině v Praze - místu, které pro registraci válečných uprchlíků zřizují společně hlavní město a Středočeský kraj. Na twitteru na to upozornili pražští hasiči, kteří se na zajišťování chodu tohoto KACPU centra podílejí.

Šluknovský kavárník Petr Barcal.

Kavárnou plní Petr Barcal ze Šluknova sny, obložená je staletým dřevem ze stodol

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Najít slušnou restauraci, kde se člověk dobře nají, je ve Šluknově téměř nemožné. Kavárna zde není dokonce ani jedna. To se od prvního dubna změní. Petr Barcal si navzdory nejisté době otvírá kavárnu La Stella, což v italštině znamená hvězda. Zda se na kavárenském nebi Šluknovska skutečně rozzáří nová hvězda, ukáží teprve následující měsíce.

Domek na Zašovské ulici, kde Arnošt Dadák začínal s prodejem pražené kávy v roce 1905.

Káva. Čerstvě upraženou prodávali na Valašsku. Důkazem je i muzejní kavárna

Pití kávy patří dnes pro mnoho lidí ke každodenním rituálům, málokoho však napadne, že šálek poctivé kávy nebyl pro naše předky vůbec samozřejmostí a až do počátku minulého století si většinou museli vystačit s nejrůznějšími, nejčastěji obilnými či bylinnými, náhražkami. Pravá káva byla jednak velmi drahá, jednak se prodávala jako zelená zrna, která musela hospodyňky doma nejprve upražit v ručních pražičkách.

Domek na Zašovské ulici, kde Arnošt Dadák začínal s prodejem pražené kávy v roce 1905.

Káva. Čerstvě upraženou prodávali na Valašsku. Důkazem je i muzejní kavárna

Pití kávy patří dnes pro mnoho lidí ke každodenním rituálům, málokoho však napadne, že šálek poctivé kávy nebyl pro naše předky vůbec samozřejmostí a až do počátku minulého století si většinou museli vystačit s nejrůznějšími, nejčastěji obilnými či bylinnými, náhražkami. Pravá káva byla jednak velmi drahá, jednak se prodávala jako zelená zrna, která musela hospodyňky doma nejprve upražit v ručních pražičkách.

Domek na Zašovské ulici, kde Arnošt Dadák začínal s prodejem pražené kávy v roce 1905.

Káva. Čerstvě upraženou prodávali na Valašsku. Důkazem je i muzejní kavárna

Pití kávy patří dnes pro mnoho lidí ke každodenním rituálům, málokoho však napadne, že šálek poctivé kávy nebyl pro naše předky vůbec samozřejmostí a až do počátku minulého století si většinou museli vystačit s nejrůznějšími, nejčastěji obilnými či bylinnými, náhražkami. Pravá káva byla jednak velmi drahá, jednak se prodávala jako zelená zrna, která musela hospodyňky doma nejprve upražit v ručních pražičkách.

Domek na Zašovské ulici, kde Arnošt Dadák začínal s prodejem pražené kávy v roce 1905.

Káva. Čerstvě upraženou prodávali na Valašsku. Důkazem je i muzejní kavárna

Pití kávy patří dnes pro mnoho lidí ke každodenním rituálům, málokoho však napadne, že šálek poctivé kávy nebyl pro naše předky vůbec samozřejmostí a až do počátku minulého století si většinou museli vystačit s nejrůznějšími, nejčastěji obilnými či bylinnými, náhražkami. Pravá káva byla jednak velmi drahá, jednak se prodávala jako zelená zrna, která musela hospodyňky doma nejprve upražit v ručních pražičkách.

Domek na Zašovské ulici, kde Arnošt Dadák začínal s prodejem pražené kávy v roce 1905.

Káva. Čerstvě upraženou prodávali na Valašsku. Důkazem je i muzejní kavárna

Pití kávy patří dnes pro mnoho lidí ke každodenním rituálům, málokoho však napadne, že šálek poctivé kávy nebyl pro naše předky vůbec samozřejmostí a až do počátku minulého století si většinou museli vystačit s nejrůznějšími, nejčastěji obilnými či bylinnými, náhražkami. Pravá káva byla jednak velmi drahá, jednak se prodávala jako zelená zrna, která musela hospodyňky doma nejprve upražit v ručních pražičkách.

Muzejní kavárna v Sýpce.

VIDEO: Muzejní kavárnu v Sýpce provoněla o víkendu čokoláda s kávou

V sobotu 12. března své brány otevřela v Sýpce – Muzeu Orlických hor Muzejní kavárna, tentokrát s příchutí čokolády. Návštěvníci si užili příjemné posezení, ukázku pražení kávy v historické pražičce na otop dřevem, ochutnávku čerstvě upražené kávy, povídání o čokoládě Marcely Krčálové z čokoládovny Jordi´s, ochutnávku deseti druhů čokolády a kakaového bobu.

Trieste Caffé na Dolním náměstí v Olomouci provozuje Radim Petr. "Olomouc je krásná, vybral jsem si ji a přestěhoval jsem se sem," říká rodák z Ostravy.

Trieste Caffé, kousek italské atmosféry v srdci Olomouce

Olomouckou legendou už se stala kavárna Trieste Caffé na Dolním náměstí. Za kouskem italské atmosféry tam chodí spousty lidí. Nejen na dobrou kávu, ale také na něco sladkého a hlavně do krásného prostředí s příjemnou atmosférou.

Igor Hornišer se na bruntálském zámku představil jako sběratel reklamních pohádek.

Klub za starý Bruntál. Igor Hornišer je sběratel reklamních pohádek

Ve škole jsme se učili, že Božena Němcová nebo bratři Grimové sbírali lidové pohádky. Igor Hornišer se na bruntálském zámku představil jako sběratel reklamních pohádek? Co to vlastně je? Nápovědou je název jeho výstavy „Ke kupci pro pohádku“. Dnes jsme už zapomněli, jak před sto lety přišlo do módy propojení žánrů pohádka a reklama.

Štěňátka

Symbol vývoje = had

Za okny je vidět i slyšet parkování auta. Už jsou tady! Z auta vystupuje mladá štíhlá žena, vysoký tmavovlasý muž a malý hubený kluk. Maminka, tatínek a syn.

Petr Taneček se péct učil od babičky, rodina mu dodnes hodně pomáhá. "Moc mě nebaví matlat těsto, naštěstí je to mamka, která pomůže," směje se.

Kavárnu otevřel uprostřed pandemie, teď k němu na zákusky jezdí lidé až z Plzně

DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ: Petr Taneček nikdy nechtěl být inženýr. Už na střední průmyslové škole ho to mnohem víc táhlo ke gastronomii. "Mít vlastní kavárnu byl můj sen už od začátku, musel jsem se k tomu ale dopracovat," říká majitel úspěšné kavárny Jako Doma Café na soboteckém náměstí. S úsměvem vypráví o tom, jak se do kaváren postupně učí chodit i lidé v menších městech a jak ho baví experimentovat s recepty své babičky.

DOK Liberec. Z předválečného nádražního doku udělali bratři Karel a Martin unikátní kavárnu s pražírnou

OBRAZEM: Z předválečného nádražního doku je unikátní kavárna s pražírnou

Pokud máte rádi šálek dobré výběrové kávy, řemeslné pečivo k tomu a chcete si vše vychutnat v atraktivním prostředí s milou obsluhou, navštivte kavárnu s pražírnou DOK Nordbeans v Liberci. Ta byla založena v roce 2015 bratry Martinem a Karlem Kozlovými. Firma nabízí výběrovou kávu z pěstitelských zemí, které bratři pravidelně navštěvují. Díky tomu představí až 40 nových druhů káv ročně. Název firmy Nordbeans, který znamená v překladu „severská zrnka“, si zvolili proto, že jsou ze severu a zvolenému stylu pražení kávy se často říká ‚Nordické‘.

Žáci z GSOŠ se zdokonalovali v baristickém umění.

FOTO: Žáci z GSOŠ Podbořany se zdokonalovali v baristickém umění

Příprava kvalitní kávy a její následná prezentace a servírování na profesionální úrovni je náročná činnost, která občas vyžaduje spoustu uměleckého talentu. Proto se na Gymnáziu a Střední odborné škole v Podbořanech konal pro žáky oboru cukrář a oborů kuchař-číšník a gastronomie baristický kurz pořádaný pod záštitou velice zkušeného baristy, pana Jakuba Točoně, z Café Jeseníky.

Petr Gurecký se k ochutnávání čokolády dostal přes testování kávových chutí. "Ještě před patnácti lety mi káva vůbec nechutnala. Chtěl jsem najít způsob, jak si ji vychutnat," říká výrobce čokolády. Rozeznávat jemné chuťové nuance se prý lze naučit.

Dobrá čokoláda je luxus, pak už jinou nechcete, říká staropacký Willy Wonka

/FOTO, VIDEO/ Za barem kavárny ve Staré Pace vítá návštěvníky výřečný muž. Bosky přebíhá mezi vitrínou s čokoládovými pralinkami a kávovarem s kávou z novopacké pražírny. Právě přes kávu se Petr Gurecký dostal k výrobě čokolády. Dnes z výrobny vybudované v rodinném domku zásobuje nejen vlastní kavárnu, ale také obchůdky v celém Podkrkonoší. "Vyrobit čokoládu je v podstatě jednoduché. Poznat v její chuti jemné nuance se lze naučit, pak už ale čokoládu v supermarketu nekoupíte," říká.

Ilustrační foto.

Produkce kávy v ohrožení. Řadu plantáží brzy odrovnají klimatické změny

Brazílie a Kolumbie. Země, které byly vždy považovány za Mekku pěstování kávy. To už však brzy nemusí platit, tedy alespoň pro některé oblasti. Za radikální změnou stojí globální oteplování. Některé části světa, dosud vhodné například pro pěstování již zmíněné kávy, kešu oříšků nebo avokáda, se totiž podle nové studie kvůli zvyšování teploty dramaticky promění.

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.

Med provází Milana Špačka celým životem.

Medový somelier si i kávu sladí pouze medem. Ideálně smrkovým a lipovým

Jeho život je natrvalo spojený s medem a kolem včel se motá už odmala. „Občas se mě někdo ptá, zda bývám od medu upatlaný. Dnes už v tom mám takovou praxi, že se vůbec neušpiním. Znám ale příhody, kdy se včelařům rozlil med v autě při převážení. Do obvyklé přepravní nádoby se vejde 35 kilo medu a čištění auta od takového množství bych nepřál ani nepříteli,“ usmívá se Milan Špaček, medový somelier a jednatel firmy Medokomerc se sídlem ve východočeské Jaroměři.

Gastronomciké kurzy si užívali stidenti slavkovské školy.

Gastronomické kurzy bavily. Studenti vědí, jak na pivo, kávu a obstojí za barem

V třetím lednovém týdnu se studneti slavkovské školy vzdělávali hned na několika frontách. V úterý 18. 1. 2022 se rozjeli do Brna na kurz pivního specialisty a kurz latte art. Studenti již ví, z čeho a jak se pivo vyrábí a umí perfektně načepovat hladinku, mléko či šnyt. Na latte art si studenti zdokonalili své dovednosti v kreslení obrázků do kávy.

Ilustrační foto.

Jičínské infocentrum sestavuje gastromapu. Poradí, kam na kávu, pivo či večeři

Kulinářské zážitky k dovolené neodmyslitelně patří. Ale vyznat se v záplavě hvězdiček a recenzí na internetu je pro turisty i místní tak komplikované, že je často přechází chuť. Jičínské informační centrum se rozhodlo vyřešit problém po svém a vyhlásilo anketu o nejlepší podniky v turisticky frekventovaném městě. "Zejména v turistické sezoně se nás na možnost, kam zajít na jídlo nebo kávu, ptají bez přehánění stovky lidí denně. Doporučujeme jim podle vlastních zkušeností, jsme ale zvědaví, jestli se budou výsledky ankety s těmi našimi shodovat. Rádi bychom propagací pomohli jičínským gastropodnikům, obzvláště pak těm, které si to svým přístupem zaslouží," říká vedoucí MIC Jičín Radka Tobolková.

Jednadvacetiletý mladík se pokusil ukrást pět balení pražené kávy. Díky bystrému nakupujícím skončil ve spárech policie.

Mladík ukradl ve zlínském supermarketu balíčky kávy, hlídka ho vypátrala

Pohled na mladíka, který si mezi regály skládal do batohu balíčky s kávou, nenechal lhostejným jiného nakupujícího. Když dotyčný „proplul“ kolem pokladen, aniž by se obtěžoval zaplatit, vytočil svědek linku městské policie. K supermarketu v centru Zlína tak okamžitě vyrazila hlídka a díky detailnímu popisu podezřelého, byl využit i městský kamerový systém.

Byznys kafe s VLM

VIDEO: Poradíme vám, jak získat peníze na start podnikání či na rozvoj firmy

Máte dobrý nápad, který by nastartoval vaše podnikání, nebo vás a vaši firmu posunul zase o kus dál? Pak to chce už jen odvahu a také peníze k tomu, tento plán začít realizovat. A to, jak si poradit se všemi úskalími, vám poradí nový díl seriálu Byznys kafe s VLM, který si můžete pustit ve videu u tohoto článku.

David Kryemadhi přímo v kavárnách kreslí obrázky a portréty z kávy

Lidé byli smutní. Tak je umělec začal kreslit nahé pomocí oblíbeného nápoje

David Kryemadhi je člověk, z něhož čiší ryzí optimismus. Trápilo ho, že lidé v době pandemie bývají často smutní a tak se je rozhodl rozveselit. Přímo v kavárnách jim kreslí obrázky a portréty – jak jinak než z kávy. „Umění a káva pomáhají mnoha lidem. Jde to zkrátka k sobě," říká umělec z albánského města Drač.

Kavárna a pražírna Kmen v Českých Budějovicích, na rohu Lannovy třídy a ulice Chelčického.

Voňavou kávu najdete v nové kavárně a pražírně Kmen na Lannovce

První kávová laboratoř v jižních Čechách otevřela na rohu Lannovky a Chelčického ulice v Budějovicích. Kavárna a pražírna výběrové kávy Kmen láká do svých prostor, kde si můžete užít kávu, jak tady říkají, sladkou, šťavnatou a voňavou, pokaždé ale jinou. Provozující společnost Kmen Coffee Roasters hledá udržitelnost kávy, nejen jako suroviny, ale celé cesty, kterou zrníčko do šálku urazí, a všech, kteří se na tom podílejí. Otevřeno je každý všední den od 7.30 do 17 hodin.