Dvě ženy se popraly v centru Prostějova, muž hodoval v restauraci bez placení
Příslušníci prostějovské městské policie řeší denně několik zajímavých případů. V uplynulém týdnu tomu nebylo jinak. Některé z nich nabízíme v týdenním přehledu.
Příslušníci prostějovské městské policie řeší denně několik zajímavých případů. V uplynulém týdnu tomu nebylo jinak. Některé z nich nabízíme v týdenním přehledu.
Možnosti pracovního uplatnění, systém českého školství nebo nutnost očkování dětí předškolního věku. Ale také ryze praktické věci - kolik stojí jízdné v městské autobusové dopravě, nebo na kterého praktického lékaře se mohou obrátit. V Přerově se konalo v úterý odpoledne vůbec první „ukrajinské kafe“ - společné setkání uprchlíků se zástupci magistrátu, Úřadu práce a neziskových organizací.
Jaro je v plném proudu a s ním se nyní opět rozjedou i oblíbené Blešáky na vzduchu, tedy konkrétně v Komenského parku v Kolíně. Letos to bude jejich už šestý ročník. První z letošní série bazárků se uskuteční „na čarodějnice“, tedy v sobotu 30. dubna od 9.30 do 12 hodin.
Také nezačnete den jinak než kávou? Má neodolatelnou vůni a dodá porci energie na úspěšný start. Kde se káva vlastně vzala a jaké má účinky na naše zdraví?
Kafe by bodlo - a dvě kávy dvojnásob. Tak se na Velký pátek dopoledne vyvinula situace v krajském asistenčním centru pomoc Ukrajině v Praze - místu, které pro registraci válečných uprchlíků zřizují společně hlavní město a Středočeský kraj. Na twitteru na to upozornili pražští hasiči, kteří se na zajišťování chodu tohoto KACPU centra podílejí.
Kafe by bodlo - a dvě kávy dvojnásob. Tak se na Velký pátek dopoledne vyvinula situace v krajském asistenčním centru pomoc Ukrajině v Praze - místu, které pro registraci válečných uprchlíků zřizují společně hlavní město a Středočeský kraj. Na twitteru na to upozornili pražští hasiči, kteří se na zajišťování chodu tohoto KACPU centra podílejí.
Kafe by bodlo - a dvě kávy dvojnásob. Tak se na Velký pátek dopoledne vyvinula situace v krajském asistenčním centru pomoc Ukrajině v Praze - místu, které pro registraci válečných uprchlíků zřizují společně hlavní město a Středočeský kraj. Na twitteru na to upozornili pražští hasiči, kteří se na zajišťování chodu tohoto KACPU centra podílejí.
Kafe by bodlo - a dvě kávy dvojnásob. Tak se na Velký pátek dopoledne vyvinula situace v krajském asistenčním centru pomoc Ukrajině v Praze - místu, které pro registraci válečných uprchlíků zřizují společně hlavní město a Středočeský kraj. Na twitteru na to upozornili pražští hasiči, kteří se na zajišťování chodu tohoto KACPU centra podílejí.
Interiéry třeboňského zámku po dvouleté pauze opět zaplní oblíbená výstava Amarylis. Stovky krásných květů zasazených do rozmanitých vazeb a kombinací letos doplní káva a čokoláda. Letošní roční akce má pořadové číslo čtrnáct.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Najít slušnou restauraci, kde se člověk dobře nají, je ve Šluknově téměř nemožné. Kavárna zde není dokonce ani jedna. To se od prvního dubna změní. Petr Barcal si navzdory nejisté době otvírá kavárnu La Stella, což v italštině znamená hvězda. Zda se na kavárenském nebi Šluknovska skutečně rozzáří nová hvězda, ukáží teprve následující měsíce.
Pavel Gráf začal s kávou původně jen jako s koníčkem, během let se ale z něj stalo podnikání. K jednomu hobby se navíc přidalo druhé, tedy hudba. Spolupráce pražírny Fiery Bean s českými rockovými kapelami, jako je například Škwor, byla na světě.
Pavel Gráf začal s kávou původně jen jako s koníčkem, během let se ale z něj stalo podnikání. K jednomu hobby se navíc přidalo druhé, tedy hudba. Spolupráce pražírny Fiery Bean s českými rockovými kapelami, jako je například Škwor, byla na světě.
České sjezdovky jsou v těchto dnech v obležení rodin a dětí, o několik hodin dál přes hranice jsou ale svahy a nástupy u lanovek volnější. Jižní Tyrolsko tradičně láká na kvalitní, velkoryse propojené sjezdovky, místní lahůdky, silnou kávu a lehoučké Prosecco.
Pití kávy patří dnes pro mnoho lidí ke každodenním rituálům, málokoho však napadne, že šálek poctivé kávy nebyl pro naše předky vůbec samozřejmostí a až do počátku minulého století si většinou museli vystačit s nejrůznějšími, nejčastěji obilnými či bylinnými, náhražkami. Pravá káva byla jednak velmi drahá, jednak se prodávala jako zelená zrna, která musela hospodyňky doma nejprve upražit v ručních pražičkách.
Pití kávy patří dnes pro mnoho lidí ke každodenním rituálům, málokoho však napadne, že šálek poctivé kávy nebyl pro naše předky vůbec samozřejmostí a až do počátku minulého století si většinou museli vystačit s nejrůznějšími, nejčastěji obilnými či bylinnými, náhražkami. Pravá káva byla jednak velmi drahá, jednak se prodávala jako zelená zrna, která musela hospodyňky doma nejprve upražit v ručních pražičkách.
Pití kávy patří dnes pro mnoho lidí ke každodenním rituálům, málokoho však napadne, že šálek poctivé kávy nebyl pro naše předky vůbec samozřejmostí a až do počátku minulého století si většinou museli vystačit s nejrůznějšími, nejčastěji obilnými či bylinnými, náhražkami. Pravá káva byla jednak velmi drahá, jednak se prodávala jako zelená zrna, která musela hospodyňky doma nejprve upražit v ručních pražičkách.
Pití kávy patří dnes pro mnoho lidí ke každodenním rituálům, málokoho však napadne, že šálek poctivé kávy nebyl pro naše předky vůbec samozřejmostí a až do počátku minulého století si většinou museli vystačit s nejrůznějšími, nejčastěji obilnými či bylinnými, náhražkami. Pravá káva byla jednak velmi drahá, jednak se prodávala jako zelená zrna, která musela hospodyňky doma nejprve upražit v ručních pražičkách.
Pití kávy patří dnes pro mnoho lidí ke každodenním rituálům, málokoho však napadne, že šálek poctivé kávy nebyl pro naše předky vůbec samozřejmostí a až do počátku minulého století si většinou museli vystačit s nejrůznějšími, nejčastěji obilnými či bylinnými, náhražkami. Pravá káva byla jednak velmi drahá, jednak se prodávala jako zelená zrna, která musela hospodyňky doma nejprve upražit v ručních pražičkách.
/FOTOGALERIE/ Hotelový dům Kovák pro brigádníky a dojíždějící pracovníky Liberty Ostrava slouží částí kapacity ženám i dětem z Ukrajiny. Jejich krajan Igor, zaměstnaný v nedaleké ocelárně, je pro ně spojnicí s českým světem. A na ten si zvyká i Naďa s dcerou a vnoučaty.
V sobotu 12. března své brány otevřela v Sýpce – Muzeu Orlických hor Muzejní kavárna, tentokrát s příchutí čokolády. Návštěvníci si užili příjemné posezení, ukázku pražení kávy v historické pražičce na otop dřevem, ochutnávku čerstvě upražené kávy, povídání o čokoládě Marcely Krčálové z čokoládovny Jordi´s, ochutnávku deseti druhů čokolády a kakaového bobu.
V hodinách volby povolání jsme si vyzkoušeli nejen naši kreativitu, ale také zručnost. Tvořili jsme květiny z hliníkových kapslí od kávy.
„Moje dítě nesnáší, když vypiju mlíko. Rostlinný mi v kafi nechutná. Odstříkáváte třeba takhle svoje vlastní do jídla? Jen tak pro zajímavost.“
Olomouckou legendou už se stala kavárna Trieste Caffé na Dolním náměstí. Za kouskem italské atmosféry tam chodí spousty lidí. Nejen na dobrou kávu, ale také na něco sladkého a hlavně do krásného prostředí s příjemnou atmosférou.
Ve škole jsme se učili, že Božena Němcová nebo bratři Grimové sbírali lidové pohádky. Igor Hornišer se na bruntálském zámku představil jako sběratel reklamních pohádek? Co to vlastně je? Nápovědou je název jeho výstavy „Ke kupci pro pohádku“. Dnes jsme už zapomněli, jak před sto lety přišlo do módy propojení žánrů pohádka a reklama.
Za okny je vidět i slyšet parkování auta. Už jsou tady! Z auta vystupuje mladá štíhlá žena, vysoký tmavovlasý muž a malý hubený kluk. Maminka, tatínek a syn.
/FOTOGALERIE/ Pojízdná kavárna KlubkoCafé, kde Sociální podnik Klubák zaměstnává lidi s handicapem, má díky obchodní akademii a podpoře města nové místo, kde může nabízet čerstvou kávu a výrobky ze své pekárny. Nachází se před bazénem školy vedle lávky přes Litavku.
DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ: Petr Taneček nikdy nechtěl být inženýr. Už na střední průmyslové škole ho to mnohem víc táhlo ke gastronomii. "Mít vlastní kavárnu byl můj sen už od začátku, musel jsem se k tomu ale dopracovat," říká majitel úspěšné kavárny Jako Doma Café na soboteckém náměstí. S úsměvem vypráví o tom, jak se do kaváren postupně učí chodit i lidé v menších městech a jak ho baví experimentovat s recepty své babičky.
Vojenské napadení Ukrajiny Ruskem nenechalo obyvatele Slovácko lhostejnými. Okamžitě se zvedla vlna solidarity. Po celý víkend se pracovníkům Charity Uherské Hradiště ozývali lidé, kteří měli zájem pomoct.
Rok na Náměstí Milady Horákové v Plzni oslavila kavárna Smetanka ve velkém stylu, u vchodu visely balónky, hostům se nabízely poukázky na kávu zdarma a také drobné občerstvení v podobě parmazánových chipsů s domácími pomazánkami. Od 17 hodin hrál DJ Leoht.
Bude tomu asi rok, co se do naší říše přistěhoval pan Špenát se svou manželkou a třemi syny. Je to hodný tvor, který má rád zdravou stravu a tou zásobuje vlastně celé naše království.
Pokud máte rádi šálek dobré výběrové kávy, řemeslné pečivo k tomu a chcete si vše vychutnat v atraktivním prostředí s milou obsluhou, navštivte kavárnu s pražírnou DOK Nordbeans v Liberci. Ta byla založena v roce 2015 bratry Martinem a Karlem Kozlovými. Firma nabízí výběrovou kávu z pěstitelských zemí, které bratři pravidelně navštěvují. Díky tomu představí až 40 nových druhů káv ročně. Název firmy Nordbeans, který znamená v překladu „severská zrnka“, si zvolili proto, že jsou ze severu a zvolenému stylu pražení kávy se často říká ‚Nordické‘.
Příprava kvalitní kávy a její následná prezentace a servírování na profesionální úrovni je náročná činnost, která občas vyžaduje spoustu uměleckého talentu. Proto se na Gymnáziu a Střední odborné škole v Podbořanech konal pro žáky oboru cukrář a oborů kuchař-číšník a gastronomie baristický kurz pořádaný pod záštitou velice zkušeného baristy, pana Jakuba Točoně, z Café Jeseníky.
/FOTO, VIDEO/ Za barem kavárny ve Staré Pace vítá návštěvníky výřečný muž. Bosky přebíhá mezi vitrínou s čokoládovými pralinkami a kávovarem s kávou z novopacké pražírny. Právě přes kávu se Petr Gurecký dostal k výrobě čokolády. Dnes z výrobny vybudované v rodinném domku zásobuje nejen vlastní kavárnu, ale také obchůdky v celém Podkrkonoší. "Vyrobit čokoládu je v podstatě jednoduché. Poznat v její chuti jemné nuance se lze naučit, pak už ale čokoládu v supermarketu nekoupíte," říká.
Brazílie a Kolumbie. Země, které byly vždy považovány za Mekku pěstování kávy. To už však brzy nemusí platit, tedy alespoň pro některé oblasti. Za radikální změnou stojí globální oteplování. Některé části světa, dosud vhodné například pro pěstování již zmíněné kávy, kešu oříšků nebo avokáda, se totiž podle nové studie kvůli zvyšování teploty dramaticky promění.
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.
Jeho život je natrvalo spojený s medem a kolem včel se motá už odmala. „Občas se mě někdo ptá, zda bývám od medu upatlaný. Dnes už v tom mám takovou praxi, že se vůbec neušpiním. Znám ale příhody, kdy se včelařům rozlil med v autě při převážení. Do obvyklé přepravní nádoby se vejde 35 kilo medu a čištění auta od takového množství bych nepřál ani nepříteli,“ usmívá se Milan Špaček, medový somelier a jednatel firmy Medokomerc se sídlem ve východočeské Jaroměři.
V třetím lednovém týdnu se studneti slavkovské školy vzdělávali hned na několika frontách. V úterý 18. 1. 2022 se rozjeli do Brna na kurz pivního specialisty a kurz latte art. Studenti již ví, z čeho a jak se pivo vyrábí a umí perfektně načepovat hladinku, mléko či šnyt. Na latte art si studenti zdokonalili své dovednosti v kreslení obrázků do kávy.
Kulinářské zážitky k dovolené neodmyslitelně patří. Ale vyznat se v záplavě hvězdiček a recenzí na internetu je pro turisty i místní tak komplikované, že je často přechází chuť. Jičínské informační centrum se rozhodlo vyřešit problém po svém a vyhlásilo anketu o nejlepší podniky v turisticky frekventovaném městě. "Zejména v turistické sezoně se nás na možnost, kam zajít na jídlo nebo kávu, ptají bez přehánění stovky lidí denně. Doporučujeme jim podle vlastních zkušeností, jsme ale zvědaví, jestli se budou výsledky ankety s těmi našimi shodovat. Rádi bychom propagací pomohli jičínským gastropodnikům, obzvláště pak těm, které si to svým přístupem zaslouží," říká vedoucí MIC Jičín Radka Tobolková.
Pohled na mladíka, který si mezi regály skládal do batohu balíčky s kávou, nenechal lhostejným jiného nakupujícího. Když dotyčný „proplul“ kolem pokladen, aniž by se obtěžoval zaplatit, vytočil svědek linku městské policie. K supermarketu v centru Zlína tak okamžitě vyrazila hlídka a díky detailnímu popisu podezřelého, byl využit i městský kamerový systém.
Máte dobrý nápad, který by nastartoval vaše podnikání, nebo vás a vaši firmu posunul zase o kus dál? Pak to chce už jen odvahu a také peníze k tomu, tento plán začít realizovat. A to, jak si poradit se všemi úskalími, vám poradí nový díl seriálu Byznys kafe s VLM, který si můžete pustit ve videu u tohoto článku.
Po dvoutýdenní pauze se v úterý 18. ledna znovu otevře galerijní kavárna GASK s novým jménem, novým konceptem a hlavně s novým provozovatelem.
Stará nádražní budova se proměnila v originální architektonické místo, které v krajském městě spojuje kavárnu, restauraci a pražírnu výběrové kávy. Pod rukama dvou zkušených pekařů tu vznikají jedinečné chleby a další pečivo.
Pravou arabskou atmosféru si mohou nově užít lidé v Sušici, kde otevřel čajovnu Šahrazád Samer Almokhalalati (na snímku). Původem Syřan, který už však žije v Čechách jedenáct let, z toho skoro šest let v Sušici.
David Kryemadhi je člověk, z něhož čiší ryzí optimismus. Trápilo ho, že lidé v době pandemie bývají často smutní a tak se je rozhodl rozveselit. Přímo v kavárnách jim kreslí obrázky a portréty – jak jinak než z kávy. „Umění a káva pomáhají mnoha lidem. Jde to zkrátka k sobě," říká umělec z albánského města Drač.
Stará nádražní budova se proměnila v originální architektonické místo, které v krajském městě spojuje kavárnu, restauraci a pražírnu výběrové kávy. Pod rukama dvou zkušených pekařů tu vznikají jedinečné chleby a další pečivo.
Jarní cyklus koncertů zahájí Barocco sempre giovane koncertem ve Společenském sálu zámku v Pardubicích ve čtvrtek 6. ledna.
Dáváte přednost pořádně silné černé kávě před krémovým cappuccinem? Pak máte pravděpodobně raději hořkou čokoládu, než mléčnou. Alespoň takové informace přináší nový výzkum, který se zabýval preferencemi chutí v souvislosti s lidskou genetickou výbavou.
První kávová laboratoř v jižních Čechách otevřela na rohu Lannovky a Chelčického ulice v Budějovicích. Kavárna a pražírna výběrové kávy Kmen láká do svých prostor, kde si můžete užít kávu, jak tady říkají, sladkou, šťavnatou a voňavou, pokaždé ale jinou. Provozující společnost Kmen Coffee Roasters hledá udržitelnost kávy, nejen jako suroviny, ale celé cesty, kterou zrníčko do šálku urazí, a všech, kteří se na tom podílejí. Otevřeno je každý všední den od 7.30 do 17 hodin.
Milovníci kávy, kteří mají k tomuto nápoji velmi blízký vztah, založili před čtyřmi lety v Rumburku na Děčínsku kavárnu Bohemian Coffee House. Jejich cíl byl jasný – nabídnout svým zákazníkům tu nejlepší výběrovou kávu z tradičních kávových regionů celého světa.
Nestihli jste letos napéct cukroví, nebo už jste všechno snědli? Pak se vám může hodit recept na nepečené kuličky od Jaroslava Němce. Děkujeme.